Een lekke band, een leegloper of een tubeless band die drukt verliest, allemaal dingen die onderweg kunnen gebeuren. Met behulp van een CO2 pomp kan je deze problemen in een handomdraai oplossen en je rit gewoon verder zetten. In het aller slechtste geval geraak je zeker weer terug thuis of aan de parking.
Maar welke CO2 pomp is het beste en welke heb jij als mountainbiker of wielrenner precies nodig? Wij deden onderzoek en vergeleken verschillende CO2 pompen met elkaar. Het resultaat van dit onderzoek vind je in onze top 8 van beste CO2 pompen. Daarnaast vind je in dit artikel nog meer info over CO2 pompen en waar op te letten wanneer je er eentje gaat kopen.
IMAGE | PRODUCT | DETAILS | |
---|---|---|---|
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
Wat is een CO pomp?
Een CO2 pomp is een soort houder of kop waarin je een CO2 of koolstofdioxide patroon kan plaatsen. Met dit CO2 patroon kan je je fietsband oppompen. De meeste CO2 pompen zijn te gebruiken met, qua inhoud, verschillende CO2 patronen (12g, 16g of 25g) die voorzien zijn van een schroefdraad.
De beste CO2 pompen zijn voorzien van een drukregelaar waarmee je de lucht makkelijk kan doseren wanneer je de band aan het oppompen bent. Heb je maar een beetje lucht nodig dan kan je de CO2 pomp afsluiten en de resterende CO2/lucht nog bij een volgende pompbeurt gebruiken.
Waar moet je op letten bij het kopen van een CO2 pomp?
Voor je een CO2 pomp gaat kopen is het natuurlijk verstandig om te bekijken wat zo’n CO2 pomp precies in huis moet hebben. Zo zijn er verschillende eigenschappen die het gebruiksgemak ten goede komen. Waar je zoal op moet letten ontdek je hieronder:
Bescherming tegen vries
Wanneer je een CO2 pompje gaat gebruiken houd je deze in de meeste gevallen vast met het CO2 patroon. Eénmaal de lucht gaat ontsnappen zal je merken dat het patroon ijskoud gaat worden. Om je hand tegen deze ijzige koude te beschermen is het verstandig om handschoenen te dragen.
Echter zijn vele CO2 pompen eveneens voorzien van een beschermhoesje om je handen tegen deze koude te beschermen. Kies je voor een pompje waar geen beschermhoesje bijgeleverd zit, denk er dan altijd aan om handschoenen te dragen of een doekje om het patroon te doen.
Compatibele ventielen
De meeste CO2 pompen die wij tegen kwamen in het erg ruime aanbod zijn compatibel met zowel presta als schräder ventielen. Zeker voor sportieve fietsen volstaat dit haast altijd aangezien de meeste mountainbikes en racefietsen met deze type ventielen uitgerust zijn.
Een stadsfiets kan ook uitgerust zijn met een dunlop ventiel. Is dat het geval dan moet je daar natuurlijk rekening mee houden en zorgen dat je een CO2 pomp koopt die compatibel is met een dergelijk ventiel. In onze zoektocht kwamen we ook CO2 pompen tegen die compatibel zijn met alle ventielen.
CO2 patronen
CO2 patronen kan je zowel met als zonder schroefdraad verkrijgen. Alle CO2 pompen die wij onderzocht hebben maken gebruik van CO2 patronen met schroefdraad. Dit zijn ook gewoon de meest voorkomende type CO2 patronen en CO2 pompen.
Let ook goed op welke CO2 patronen geschikt zijn om te gebruiken met de CO2 pomp. Je hebt vaak de keuze uit 12g, 16 g of patronen met een inhoud van 24 of 25 gram. Zowel voor mtb- als racefietsbanden is een 16 gram patroon vaak meer dan voldoende, al hangt dit natuurlijk wel af van welke banden je gebruikt.
Met een CO2 patroon van 16 gram pomp je een standaard (tubeless) mtb band (2,25″) op tot een 1,5-1,6 bar en een racefietsband tot wel 8 bar. Heb je meer druk nodig kies dan voor een patroon van 25 gram en een compatibele CO2 pomp.
Drukregelaar
Qua gebruiksgemak is een CO2 pomp met drukregelaar gewoon altijd de beste keuze. Zo verlies je geen lucht en kan je de luchttoevoer makkelijk doseren. Daarnaast kan je een CO2 patroon, dat nog niet volledig opgebruikt is, nog opnieuw gebruiken tot het wel leeg is.
Wanneer je een CO2 patroon op de kop draait zal deze ook niet meteen beginnen werken. Pas wanneer je de toevoer opent zal de lucht uit het patroon via de pomp de band ingaan.
CO2 pomp met extra’s
Heb je met het bovenstaande rekening gehouden en kom je er nog niet uit dan kan je de extra’s tegenover elkaar afwegen, mits die er zijn natuurlijk.
Zo krijg je bij de meeste CO2 pompen standaard een CO2 patroon meegeleverd. Daarnaast zit er vaak ook een beschermhoesje meegeleverd om te voorkomen dat je hand bevriest bij het gebruiken van een CO2 patroon.
Wil je de druk precies kunnen regelen, kies dan voor een CO2 pompje met drukmeter zoals de Topeak Micro Airbooster. Of voorkom mogelijk schade aan het ventiel door de Zefal Ez Control CO2 pomp met pompslang te gebruiken.
De SKS Airbuster heeft dan weer een 2-punts pomphouder inclusief om de tool aan je fiets te bevestigen. Of kies je voor de Pro Bike Tool CO2 pomp met geïntegreerde patroonhouder?
Extra’s genoeg maar ze zijn zeker geen must. Bepaal dus zeker op voorhand even of de extra’s die bij de CO2 pomp van jouw keuze zitten, voor jou, een meerwaarde betekenen. Is dat niet het geval dan is een CO2 pomp zonder extra’s of met andere extra’s mogelijk de betere keuze.
Gewicht
Een CO2 pomp is in de meeste gevallen best licht en weegt slechts enkele 10-tallen gram. Vandaar dat dit in onze ogen geen factor is om rekening mee te houden. Heb je daarover echter een andere menig dan kan je het gewicht van de CO2 pomp in de productbeschrijving terug vinden.
Voor- en nadelen van een CO2 pomp
Niet elke fietser is verzot op het gebruik van een CO2 pomp en de daarbij horende CO2 patronen. Dit kan natuurlijk verschillende redenen hebben, want er zijn zeker en vast wat nadelen aan het gebruiken van een CO2 pomp. Daartegenover staan uiteraard ook vele voordelen en een bijzonder hoog gebruiksgemak.
Onderstaand vind je de verschillende voor- en nadelen van een CO2 pomp:
- Compact en past overal in;
- De snelste methode om een band op te pompen;
- Bij de betere pompjes kan je de druk gecontroleerd toevoegen;
- Bij pech (lekke band) ben je supersnel weer vertrokken;
- Geen lamme arm meer van het pompen.
- Steeds nieuwe patronen kopen;
- Kan het ventiel beschadigen bij rechtstreekse koppeling;
- CO2 patronen vergroten de afvalberg;
- Na verloop van tijd kan de lucht weer ontsnappen.
Voordelen
De voordelen van een CO2 pomp spreken in onze ogen wel voor zich. Het is een erg compacte tool die veel minder plaats inneemt dan bijvoorbeeld een mini- of zelfs een elektrische fietspomp. Je kan deze dus makkelijk opbergen in je mtb rugzak, zadeltas, gereedschapsbidon of gewoon in de achterzak van je fietsshirt.
In tegenstelling tot het gebruiken van een minipomp zal je je niet suf moeten pompen bij het gebruiken van een CO2 pomp. Zo wordt een pechgeval toch nog een momentje waarop je hartslag wat kan zakken in plaats van de hoogte in knallen…
Wanneer het pompje voorzien is van een drukregelaar kan je de lucht zelfs makkelijk doseren en hoef je, bij licht drukverlies, zelfs niet het volledige patroon in één keer te gebruiken.
Een band oppompen met behulp van een CO2 pomp is nog steeds de snelste manier om een band, onderweg of na pech weer op druk te brengen. Zeker in de winter en op koude herfstdagen ben je snel weer vertrokken wanneer je de van band oppompt met een CO2 pompje.
Nadelen
Een CO2 pomp gebruiken heeft natuurlijk ook zijn mindere kantjes. Die minpunten zitten vooral in de CO2 patronen die je nodig hebt om de CO2 pomp te gebruiken. Zo blijft deze manier van banden oppompen je steeds geld opnieuw geld kosten aangezien je een CO2 patroon, als deze leeg is, niet meer kan gebruiken. Niet echt de meest duurzame oplossing en de afvalberg wordt meteen ook weer groter.
Een ander nadeel van een CO2 pomp is dat er altijd een risico bestaat dat je het ventiel gaat beschadigen. De CO2 pompkop moet in de meeste gevallen rechtstreeks aangesloten worden op het ventiel. Je moet dan wel geen pompbewegingen maken maar het ventiel blijft altijd toch een fragiel onderdeel.
Het is ook aan te raden om bij thuiskomst de CO2 lucht weer uit de band te laten en deze opnieuw op te pompen met een gewone fietspomp. CO2 zal sneller uit de band ontsnappen dan “normale” lucht. Vergeet je de CO2 er uit te laten dan zal je merken dat de band, misschien al bij je volgende rit, sneller plat komt te staan.
Beste CO2 pomp top 8
Onderstaand vind je de beste keuzes CO2 pompen die er momenteel te verkrijgen zijn. Elke CO2 pomp heeft naast zijn eigen specifieke eigenschappen of extra’s minstens de volgende functies:
- Drukregelaar;
- Compatibel met CO2 patronen met schroefdraad;
- Geschikt voor presta en schräder ventielen.
Lezyne Control Drive
De Lezyne Control Drive CO2 pomp is er eentje zonder al teveel toeters en bellen. Echter is dit wel een populaire keuze zowel bij mountainbikers als wielrenners.
Deze CO2 pomp kan je verkrijgen met 3 verschillende kleuraccenten, zilver, zwart en rood. Het oog mag immers ook wat, toch?
Deze Lezyne Control Drive wordt geleverd met een CO2 patroon van 16 gram en een antivries beschermhoes. De CO2 pomp is geschikt om te gebruiken met zowel presta als schräder ventielen.
Hoewel er een CO2 patroon van 16 gram wordt meegeleverd kan je deze CO2 pomp ook gebruiken met patronen van 12 of 16 gram.
Dankzij de drukregelaar kan je de luchttoevoer eenvoudig doseren.
De Lezyne Control Drive is erg compact en makkelijk mee te nemen. Het is zeker en vast niet de goedkoopste tool op de markt maar je krijgt er wel een robuuste en betrouwbare tool voor in de plaats.
SKS Airbuster CO2 pomp
De SKS Airbuster is een erg betrouwbare CO2 pomp die geschikt is voor alle soorten ventielen. Deze pomp heeft een aluminium behuizing en een geïntegreerd drukventiel waarmee je de lucht kan doseren. Daarnaast beschikt deze CO pomp over een stofbeschermkap en koudebescherming.
Om de lucht te doseren gebruik je eenvoudig weg te draaiknop aan het uiteinde van de pomp. De pomp wordt geleverd inclusief een CO2 patroon van 16 gram. Deze pomp is echter ook geschikt om te gebruiken met patronen van 24 gram. Let er wel op dat je patronen met schroefdraad gebruikt.
Als extra ontvang je bij deze SKS CO2 pomp een 2-punts pomphouder waarmee je de pomp aan jouw fiets kan bevestigen (bij de bidonhouder(s)).
Zefal Ez Control
De Zefal CO2 pomp blinkt uit in gebruiksgemak dankzij de meegeleverde pompslang. Hierdoor wordt je band weer oppompen nog makkelijker. Naast de handige pompslang krijg je bij deze pomp ook nog een 16 grams CO2 patroon.
De pomp is eveneens vorzien van een drukregelaar om de lucht te doseren. De pompkop is geschikt voor presta en schräder ventielen. Op vlak van CO2 patronen heb je de keuze uit 12, 16 of 25 gram. De patronen dienen wel een schroefdraad te hebben om gebruikt te worden met deze Zefal Ez Control CO2 pomp.
Topeak Airbooster G2
Deze Topeak CO2 pomp is de allereerste CO2 pomp met druk- of bandenspanningsmeter. Dit kan erg handig zijn wanneer jij jouw banden altijd op een bepaalde druk wilt hebben. Zeker in het geval van tubeless mountainbikebanden kan dit een erg handige extra zijn.
Naast de drukmeter zit er natuurlijk ook een drukregelaar op dit pompje. Deze pomp is tevens geschikt voor zowel presta als schräder ventielen en je kan zowel 16 als 25 grams CO2 patronen gebruiken, met schroefdraad.
Deze Topeak CO2 pomp is best een prijsbeest maar kan er wel voor zorgen dat jij met de perfecte bandendruk weer op pad kan!
Pro Bike Tool CO2 pomp
Op vlak van gebruiksgemak spring ook deze Pro Bike Tool CO2 pomp er best bovenuit. Dankzij de drukregelaar in de vorm van een hendel en de aluminium patroon houden is deze CO2 pomp zelfs met één hand te bedienen.
De Pro Bike Tool CO2 pomp is geschikt voor presta en schräder ventielen. Let er wel even op dat deze tool enkel geschikt is voor CO2 patronen van 12 en 16 gram. De bevestiging van de patronen gaat eveneens via schroefdraad.
De drukregelaar/hendel is erg eenvoudig in gebruik en maakt doseren heel erg eenvoudig.
BBB CO2 pomp EasyAir
Uiteraard kan een BBB CO2 pomp niet on onze toplijst ontbreken. Bij BBB kan je trouwens altijd terecht voor erg kwalitatieve tools aan een mooie prijs. Vergis je niet met de BBB AirSpeed zonder drukregelaar want deze BBB EASYAir heeft dat natuurlijk wel!
Naast de drukregelaar zit er bij deze BBB CO2 pomp ook een beschermhoesje en een CO2 patroon van 16 gram meegeleverd. Wil je extra patronen kopen zorg er dan zeker voor dat het patronen met schroefdraad zijn.
De BBB EasyAir CO2 pomp is geschikt voor presta en schräder ventielen.
Trivio Pro CO2 pomp
Deze Trivio CO2 pomp is geschikt om te gebruiken met alle soorten ventielen. Naast het pompje ontvang je een beschermhoes en een CO2 patroon van 16 gram.
Met de drukregelaar kan je de lucht makkelijk doseren. De CO2 patronen dienen wel voorzien te zijn van een schroefdraad om compatibel te zijn met deze Trivio pomp.
Aktiv-8 CO2 pomp
Wil je meteen helemaal gerust zijn voor een (hopelijk) lange tijd dan kies je voor de Aktiv-8 CO2 pomp. Deze CO2 pomp wordt standaard geleverd met 3 CO2 patronen van 16 gram. Hiermee kom je, normaal gezien, wel enige tijd toe.
Ook deze CO2 pomp is geschikt voor alle ventielen. Voor deze pomp heb je CO2 patronen met schroefdraad nodig. Met de handige en grote drukregelaar kan je de lucht eenvoudig doseren.
Aktiv-8 is een Belgisch merk dat handige en nuttige fietstools en producten aanbiedt aan scherpe prijzen.
Welk alternatieven voor een CO2 pomp zijn er?
Heb je de voor- en nadelen van een CO2 pomp goed afgewogen en toch beslist om niet te kiezen voor een CO2 pomp? In dat geval zijn er nog zat alternatieven waardoor je toch zonder zorgen op pad kan en in geval van pech je rit snel kan verderzetten.
Minipomp
Het eerste wat vast in je gedachten komt is een minipompje. Een minipompje zit standaard inbegrepen in de uitrusting van vele mountainbikers en wielrenners.
Je band oppompen met een minipomp vergt wel wat inzet, zeker als er veel lucht in de band moet.
Echter heeft een minipompje ook zijn voordelen. Zo hoef je maar één keer geld uit te geven en kan je jarenlang gebruik maken van het pompje, mits het van goede kwaliteit is natuurlijk.
Een minipompje is nog steeds, zoals de naam al doet vermoeden, niet al te grot van formaat en dus nog steeds makkelijk op te bergen. Al lijkt een zadeltasje in het geval van een minipomp wel af te vallen.
Kies je voor een minipomp met drukmeter dan kan je de druk in jouw (tubeless) banden erg nauwkeurig en helemaal naar jouw wens afstellen.
Elektrische fietspomp
Een ander handig alternatief voor een CO2 pomp is een elektrische fietspomp of luchtcompressor. Dit type fietspompjes zijn uitermate geschikt om onderweg je banden weer op de juiste druk te brengen. De druk kan je zelf en helemaal naar wens instellen. Zo rijd je ook na een lekke band weer met de voor jou juiste bandendruk rond.
Net als bij een CO2 pomp kost het oppompen van een band met een elektrische fietspomp je haast geen moeite. Het pompje doet in principe, nadat je het aangesloten en ingesteld hebt, al het werk in jouw plaats. Zo kan je dus rustig pauzeren, een koekje binnenspelen of wat keuvelen met je fietsmakkers…
Nadeel van een elektrische fietspomp is dan weer dat het formaat ervan zich niet echt leent om het in je truitje of zadeltas op te bergen. Het past mogelijk zelfs niet in je fietsrugzak wanneer je een klein en compact model gebruikt.
Een elektrische fietspomp is dan wel weer multifunctioneel en een uitstekende tool om op vakantie te gebruiken. Je kan er niet alleen fietsbanden maar ook ballen, opblaasbare zwembaden en speelgoed van de juiste druk voorzien.
Bekijk de top 6 beste elektrische fietspomp >>
Tubeless repair kit
Ben jij een fietser of mountainbiker die helemaal mee is met het tubeless verhaal en de vele voordelen ervan? Dan hebben we nog een erg praktische tip voor je in petto.
Er zijn namelijk ook tubeless repair tools op de markt waarmee je zowel het gat kan dichten als de band meteen weer op druk zetten met behulp van een CO2 patroon. Heel erg praktisch natuurlijk wanneer je een keertje langs de kant staat. In de praktijk werkt het ook gewoon zo simpel als dat het klinkt.
Let er wel op dat dit type tubeless tool niet als apart CO2 pompje kan gebruiken en in principe dus altijd een gat nodig hebt. De lucht wordt immers via het tooltje, dat door de band geprikt wordt, in de band geblazen.
Zo’n multifunctionele tubeless repair kit zal in de meeste gevallen voldoende zijn wanneer je pech hebt met je tubeless banden. Heb je toch wat drukverlies of een leegloper, of kan je het gat niet meteen vinden? In dat geval heb je in principe niets aan de tubeless tool en heb je meer aan een mini-, elektrische- of CO2 pomp.
De Dynaplug Air en de Lezyne Tubeless CO2 Blaster zijn twee uitstekende tubeless repair tools met CO2 patronen.
Conclusie; beste CO2 pomp kopen?
CO2 pompen zijn er haast in overvloed te vinden waardoor de zoektocht naar de juiste vaak een moeilijke klus wordt. Gelukkig hebben wij al het nodige onderzoek gedaan en een mooie selectie van 8 CO2 pompjes gemaakt waar je in onze ogen zeker en vast wat aan kan hebben in geval van pech.
Hopelijk heb je het CO2 pompje niet of toch niet al te vaak nodig, maar toch is het verstandig om er eentje op zak te hebben. Een lekke band ligt immers altijd op de loer. En is het niet voor jezelf dan kan je er misschien iemand anders mee uit de nood helpen…
In dit artikel vertelden we je waar je zeker op moet letten wanneer je een CO2 pomp gaat kopen en kon je de voor- en nadelen en zelfs enkele alternatieven ontdekken. Echter is een CO2 pomp misschien wel de makkelijkste en zeker de snelste tool om een lekke band onderweg te verhelpen.
Ben je nog op zoek naar een CO2 pomp voor onderweg, neem dan zeker een kijkje tussen de pompen in onze top 8, misschien zit jouw volgende CO2 pompje er wel tussen. Wij zijn alvast benieuwd welke het geworden is…
IMAGE | PRODUCT | DETAILS | |
---|---|---|---|
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|