Beste trekhaak fietsendragers voor mountainbikes; top 5!

Beste fietsendragers voor mountainbikes

Ben je een liefhebber van het maken van prachtige mountainbiketochten? Vind je het leuk om te variëren qua parcours? Wil je bijvoorbeeld het ene weekend een parcours in de Veluwe afleggen en het volgende week een parcours in de Betuwe? Als je een fietsendrager voor op jouw auto hebt, kun je jouw mountainbike moeiteloos overal mee naar toe nemen.

Maar, wat zijn nou de beste fietsendragers voor mountainbikes? Tussen welke soorten dragers kun je kiezen? En op welke criteria moet je letten bij het uitkiezen van een fietsendrager voor een mountainbike? Op onder meer die vragen vind je in dit artikel een passend antwoord. Dankzij de top 5 uit dit artikel weet je ook direct welke varianten ik aan kan raden!

Verschillende manieren om een mountainbike met je auto te vervoeren

Wil je graag ook op andere plekken in ons land van de mooiste mountainbikeparcoursen genieten? Dan heb je eigenlijk maar één keus: jouw mountainbike in of op jouw auto mee vervoeren. Heb je een relatief grote auto? Dan kun je jouw mountainbike mogelijk op zijn kant in jouw auto neerleggen.

Op de heenweg is dit een prima optie, maar op de terugweg is jouw mountainbike misschien wel aan alle kanten onwijs smerig. Dit is daarom zeker géén geschikte optie.

Een andere optie die je hebt, is om jouw mountainbike aan de achterruit van jouw auto vast te maken. Hier kun je een speciale constructie voor kopen die je met zuignappen aan jouw achterruit vast kunt maken. Ook dit is niet ideaal, aangezien dit een té zware belasting voor de achterruit kan zijn. Ook belemmer je hiermee het volledige uitzicht naar achteren.

Wat dan wel een ideale optie is? Dat is het vervoeren van een mountainbike met behulp van een fietsendrager. Met een fietsendrager kun je jouw fiets moeiteloos meenemen én weet je ook nog de veiligheid te waarborgen.

Wel is het goed om te weten dat je uit tal van fietsendragers kunt kiezen. Zo kun je kiezen voor een fietsendrager die één mountainbike kan dragen, maar ook voor varianten die twee of zelfs drie fietsen kunnen dragen.

Wist je dat je voor een fietsendrager niet altijd een trekhaak nodig hebt? Sinds enige tijd kun je ook kiezen voor een fietsendrager die je aan de achterklep van jouw auto vast kunt maken. Dit is niet de meest ideale optie, aangezien deze drager sowieso niet op elke auto past. Dat is wél het geval bij een normale fietsendrager die je op een trekhaak kunt bevestigen, maar dan heb je uiteraard wel een trekhaak nodig.

Je kunt ook nog kiezen voor een fietsendrager voor op het dak. Deze drager kun je aan het dak bevestigen, waarna je jouw mountainbike op het dak neerzet. Dit is op zich een prima optie, maar je moet wel rekening houden met enkele nadelen. Zo is het bijvoorbeeld lastig om de fiets op de fietsendrager te zetten en moet je ook rekening houden met lage viaducten en overhangende bomen.

Toch geen trekhaak op jouw auto, geen zorgen:

Kortom: je hebt de keus uit tal van soorten fietsendragers. Onder aan de streep is het daarom belangrijk om jouw eigen wensen op een rijtje te zetten en om het aanbod nauwkeurig te vergelijken. Op die manier kun je uiteindelijk de best mogelijke fietsendrager én de best mogelijke variant vinden.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van fietsendragers?

Voordat je een fietsendrager uit kunt gaan kiezen, moet je eerst een keuze tussen bovengenoemde varianten maken. Wil je een fietsendrager voor op de trekhaak? Wil je een fietsendrager voor op het dak? Of wil je een fietsendrager die je aan de achterkant van jou kunt bevestigen? Al deze fietsendragers brengen hun voor- en nadelen met zich mee.

Hierbij is het echter ook van belang om goed te kijken naar de samenstelling van de drager. Is de drager bijvoorbeeld geschikt voor slechts één mountainbike? Of ben je op zoek naar een fietsendragers voor twee mountainbikes? De keus is aan jou.

Ook is het van belang om goed naar het maximum belastbare gewicht te kijken. Sommige fietsendragers kun je met 100 kilo belasten, terwijl je anders fietsendragers met 200 kilo kunt belasten. Aangezien de mountainbikes in de afgelopen jaren steeds lichter en lichter zijn geworden, is dit echter niet meer het belangrijkste criteria.

Tevens moet je goed kijken naar de bevestigingsmogelijkheid van de fietsendrager. Gaat je voorkeur uit naar een fietsendrager voor op de trekhaak? Check dan goed hoe je precies de drager aan de trekhaak vast moet maken. Meerdere fabrikanten hebben hun eigen handigheden en systemen hiervoor uitgevonden.

Verder kun je ook nog naar het materiaal van de fietsendrager kijken. De fabrikanten hebben hierbij de keus uit tal van materiaalsoorten, waaronder staal, aluminium, kunststof, metaal en nylon. Bestaat hier ‘goed’ of ‘fout’? Nee, eigenlijk niet. Het ligt maar net aan jouw voorkeuren én aan het totaalplaatje van de fietsendrager.

Ook is het handig om te kijken naar eventuele handige extra’s. Zo kun je bijvoorbeeld sommige fietsendragers op slot doen en kun je sommige fietsendragers makkelijk inklappen. Of je behoefte aan dergelijke extra’s hebt, is volledig aan jezelf om te bepalen. In mijn ogen is in ieder geval een antidiefstal voorziening aan te raden.

Andere handige extra’s zijn overigens opbergmogelijkheden, de mogelijkheid om de fietsendrager te kantelen en speciale LED verlichting. Met de LED verlichting valt de fietsendrager – en dus jouw auto – nog beter op in het donker.

Tot slot moet je ook nog naar het prijskaartje van de fietsendrager kijken. De prijzen van de verschillende soorten variëren nogal, waardoor je voor elk budget wel een geschikte fietsendrager kunt vinden.

Is het aan te raden om nét iets meer geld te investeren in een goede fietsendrager? Ja, dat is wat mij betreft zeker aan te raden. Voor de fietsendragers van de A-merken, bijvoorbeeld Thule, betaal je verhoudingsgewijs net iets meer. Die fietsendragers zijn echter wel van een hogere kwaliteit, zijn steviger hebben ook een langere levensduur!

Veilig de weg op met een fietsendrager

Als je eenmaal de beste fietsendrager gevonden hebt, is het cruciaal dat je deze op een veilige manier gaat gebruiken. Mede daarom wil ik je graag aanraden om altijd de handleiding van de fietsendrager door te nemen. Je krijgt daarmee een perfect inzicht over hoe je de fietsendrager vast moet maken en hoe je jouw mountainbike op de fietsendrager vast moet maken.

Hou in ieder geval ten allen tijde de veiligheid in de gaten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de andere weggebruikers. Het levert immers gevaarlijke situaties op als jouw mountainbike opeens op de snelweg van jouw bagagedrager afwaait.

Let verder ook heel goed op de verlichting van jouw fietsendrager. Je moet deze verlichting goed koppelen aan de aansluiting van jouw trekhaak; alleen op die manier weet je in het donker goed op te vallen. Zoals hierboven ook al gesteld, is het daarbij aan te raden om te kiezen voor een fietsendrager met LED verlichting. Kun je die niet vinden? Dan is het aan te raden om voor een andere fietsendrager met opvallend, helder en goed licht te kiezen.

De beste fietsendragers voor een mountainbike

Ben je op zoek naar een geschikte fietsendrager voor op jouw auto? Wil je met deze fietsendrager jouw mountainbike altijd veilig van A naar B kunnen brengen? Dan is het goed om te weten dat je de keus uit meer dan genoeg varianten hebt. Maar, wat is nou de beste fietsendrager voor een mountainbike? Ik ben op onderzoek gegaan!

Ik heb het uitgebreide aanbod van fietsendragers aan een strenge keuring onderworpen. Uiteindelijk heb ik een top 5 samen weten te stellen; over deze 5 beste fietsendragers vind je hieronder meer informatie. Neem de korte reviews op je gemakje door en maak voor jezelf direct een goed vergelijk.

Pro-User Diamant Fietsendrager – 2 Fietsen – Trekhaak

Een fietsendrager waar ik echt over te spreken ben, is deze variant van het merk Pro-User. Deze fietsendrager is in 2020 door de Consumentenbond als ‘Beste Koop’ uitgeroepen; ik begrijp maar al te goed waarom.

Deze fietsendrager maak je vast aan de trekhaak van de auto. Met de 7- of 13-polige stekker connect je de fietsendrager perfect aan jouw auto/trekhaak, waardoor je veilig de weg op kunt gaan. De frame klemmen van de fietsendrager zorgen ervoor dat jouw mountainbike veilig blijft staan. Dat geldt niet alleen voor jouw mountainbike, maar ook voor de mountainbike van jouw fietsmaatje. Deze fietsendrager biedt namelijk voldoende ruimte voor twee fietsen.

Ook qua prijs-kwaliteitsverhouding, mogelijkheden en makkelijke bediening ben ik zeer te spreken. Mocht je op zoek naar een goede en relatief betaalbare fietsendrager voor de mountainbike zijn, is dit absoluut een goede variant.

Thule VeloSpace XT 938 Fietsendrager – 13-polig – 2 fietsen

Ben je bereid om iets meer geld aan een fietsendrager uit te geven? Dan is het aan te raden om te kiezen voor deze variant van Thule. Deze fietsendrager is onwijs stabiel, biedt plek voor twee mountainbikes en is makkelijk vast te maken aan jouw trekhaak.

Wel is het hierbij van belang dat de trekhaak een 13-polige stekker heeft. Nadat je deze fietsendrager aan de trekhaak bevestigd hebt, geniet je direct van veel comfort en veiligheid. Je kunt de fietsen bovendien perfect aan de drager zelf vergrendelen, waardoor je echt geen enkel risico loopt.

De fietsendrager is zeer stevig, is kantelbaar, heeft een maximaal draagvermogen van 30 kilo per fiets én je krijgt 5 jaar garantie. Wat wens je nog meer?

Deze Steengoede Thule VeloSpace fietsendrager hebben wij zelf al enkele jaren in ons bezit. Hiermee vervoeren wij steeds zonder zorgen onze mountainbikes!

Thule VeloCompact 927 Fietsendrager – 3 fietsen – Kantelbaar

Heb jij twee fietsmaatjes waarmee je graag de meest lastige mountainbikeparcoursen aflegt? Dan is de aanschaf van deze fietsendrager van Thule aan te raden; deze fietsendrager is in staat om drie fietsen te tillen.

De fietsendrager is zeer stevig, heeft een maximaal draagvermogen van 25 kilo per fiets en is zeer veilig. Die veiligheid is te danken aan de goede verlichting, aan de vergrendelmogelijkheden en aan het gebruikte materiaal. Wel heb je een 7-polige stekker voor deze fietsendrager nodig, maar met behulp van een Thule verloopstukje is deze fietsendrager ook nog geschikt voor een 13-polige stekker.

Al met al ben ik ook over deze fietsendrager zeer geschikt. Met name als je drie mountainbikes tegelijkertijd wilt vervoeren, is dit de allerbeste optie. Wel moet je rekening met een vrij forse investering houden, maar die investering is elke cent dubbel en dwars waard.

Pro-User Amber II Fietsendrager – 2 Fietsen

Wil je graag zo min mogelijk geld aan een goede fietsendrager uitgeven? Dan is deze fietsendrager van Pro-User absoluut aan te raden. Deze drager is geschikt voor twee fietsen, heeft een maximum belastbaar gewicht van 50 kilo en is veilig.

Pro-user amber fietsendrager

Belangrijkste voordeel is het prijskaartje, maar ook de eenvoudige werking valt in positieve zin op. Je kunt deze fietsendrager moeiteloos aan jouw trekhaak vastmaken en vervolgens weer afkoppelen. Dankzij het handige kantelmechanisme kun je ook nog van jouw kofferbak gebruik maken.

Hapro Atlas Premium Fietsendrager – 3 Fietsen – 13-polig

Tot slot wil ik je ook nog kennis laten maken met deze fietsendrager van Hapro. Dit is niet de meest voordelige fietsendrager, maar het is wel één van de stevigste. Deze fietsendrager is bijvoorbeeld geschikt voor 3 fietsen, heeft verstelbare wielhouders en heeft een antidiefstal functionaliteit.

Dit is slechts een kleine opsomming van alle mogelijkheden van deze fietsendrager. Ook de handige framehouders, het snel bevestigingssysteem en het kantelmechanisme zijn stuk voor stuk absolute pluspunten. Als je voor deze fietsendrager kiest, weet je zeker dat je op een veilige en aangename manier jouw mountainbike(s) kunt vervoeren.

Wil je de beste fietsendrager voor jouw mountainbike aanschaffen? Maak voor jezelf een goed vergelijk, let op bovengenoemde criteria en hak uiteindelijk de knoop door. Als je voor één van bovengenoemde varianten kiest, maak je wat mij betreft sowieso een verstandige keus. Deze fietsendragers voldoen aan alle verwachtingen en bieden je absoluut veel plezier!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+

Ook lezen?

.
Mountainbike marathon plan

Bigger, Better & Epic

Het Marathon Plan

Verander je ritten van 40km in epische avonturen van 100+km.

Geen opofferingen, geen saai trainingsschema en geen tijdsdruk!

1 plan, 11 stappen, 1 episch doel.
 Voor iedereen!

3 reacties

  1. Beste Geert
    De allerbeste komt niet in je lijstje voor: erkend als de top in Nederlandse en Duitse vakpers. De Uebler i20. Ik heb hem pas en is werkelijk SUPERIEUR én lichter dan de Thule. Van Duitse makelij.
    Groeten van Patrick

  2. Ik ben op zoek naar een drager voor op de trekhaak. Dit blijkt toch lastig door mijn type fiets: een fully carbon e-MTB. Iemand tips?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De ultieme mountainbike gids
E-Power Torq

Sportvoeding

10% korting met code:

mountainbikevibes10

Meest gelezen:

Onze favoriete producten

Nieuwste artikels

Partners

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”