Beste fietsnavigatie van 2021: koopgids en vergelijk; welke moet jij kopen?

Beste fietsnavigatie kopen

Het marktaanbod van fietsnavigatie wordt steeds groter en groter. Naast de bekende merken zoals Garmin, Polar, Mio en Sigma kwamen de afgelopen jaren nog verschillende merken met hun eigen fietsnavigatiesystemen op de proppen. Denk hierbij maar aan Wahoo, Bryton, Lezyne en Hammerhead.

Hoewel je van een fietsnavigatie erg lang plezier zal hebben is het in eerste instantie erg belangrijk om de juiste fietsnavigatie aan te kopen. Zeker als je weet dat een dergelijk toestel al gauw enkele 100en euro’s kost.

Je wil immers geen spijt krijgen van je aankoop. Komt het door een ontbrekende functie die je over het hoofd gezien hebt of omdat jouw toestel gelimiteerder is dan je aanvankelijk dacht, prettig is het nooit.

In dit artikel willen we je helpen om de fietsnavigatie te vinden die het beste bij jou past. Omdat een fietsnavigatie naast vrij basic functies ook veel en erg uitgebreide functies kan bevatten is de keuze niet altijd even makkelijk. Afhankelijk van het type fietser dat jij bent heb jij bepaalde functies misschien niet of juist wel nodig.

Ben je dus op zoek naar een fietsnavigatie om jouw huidige kilometertellertje of fietscomputer te vervangen? Of wil jij meteen de stap zetten naar een fietsnavigatie op maat? In beide gevallen zit je hier alvast goed, want je gaat in deze koopgids en vergelijk ontdekken welke fietsnavigatie het beste bij jou past.

Voor we je doorheen het artikel loodsen willen we je meteen enkele top 3’s tonen die we uit ons vergelijk kunnen halen:

Top 3 fietsnavigatie voor mountainbikers:

1. Garmin Edge 530Bekijk prijs >>
2. Garmin Edge 830Bekijk prijs >>
3. Garmin Edge 130 PlusBekijk prijs >>

Top 3 fietsnavigatie voor fanatieke fietsers (navigeren, routes volgen en uitgebreid trainen):

1. Garmin Edge 1030 PlusBekijk prijs >>
2. Wahoo ELEMNT RoamBekijk prijs >>
3. Bryton Rider 750Bekijk prijs >>

Top 3 fietsnavigatie voor sportieve fietsers (navigeren, routes volgen en trainen):

1. Garmin Edge 830 / 530Bekijk prijs >> / Bekijk prijs >>
2. Wahoo ELEMNT BOLT 2.0Bekijk prijs >>
3. Sigma Rox 12.0 SportBekijk prijs >>

Top 3 fietsnavigatie voor recreatieve fietsers (navigeren, routes volgen en basic gegevens):

1. Garmin Edge ExploreBekijk prijs >>
2. Mio Cyclo Discover PlusBekijk prijs >>
3. Mio Cyclo DiscoverBekijk prijs >>
Inhoud verberg

Wat is fietsnavigatie?

Een fietsnavigatie is een fietscomputer die naast allerlei waarden, zoals snelheid, afstand en tijd meten, je ook de weg kan wijzen door middel van navigatie. Hiermee kan je ook gedownloade of zelfgemaakte routes volgen door middel van een kruimelspoor.

Daarnaast zijn er ook geavanceerde fietsnavigatiesystemen waarmee je haast alles kan meten wat er te meten valt. Ook met dit soort fietsnavigatie kan je routes volgen en navigeren van punt A naar B, interessante locaties bezoeken en terug naar huis of naar jouw startlocatie navigeren.

Fietsnavigatie Garmin

Voordelen van fietsnavigatie?

 • Nooit meer de weg kwijt, zelfs op onbekend terrein en in het buitenland;
 • Gedownloade routes (van anderen) makkelijk narijden;
 • Routes maken en volgen;
 • Veel trainingsmogelijkheden;
 • Veel statistieken en gegevens;
 • Uitdagende- en veiligheidsfuncties;
 • Ritten en avonturen delen met familie en vrienden.

In eerste instantie zorgt een fietsnavigatie ervoor dat jij feilloos routes kan volgen en dat jij altijd, en met zo weinig mogelijk omwegen en verkeerde afslagen, van punt A naar B kan navigeren.

Heb je geen fietsnavigatie dan wordt het al wat moeilijker en ben jij afhankelijk van bijvoorbeeld routebordjes, knooppunten of zelfs wegwijzerborden.

Natuurlijk kom je wel al ver met je gezond verstand wanneer jij in een omgeving fietst die je reeds kent. Ga je echter vaak of regelmatig fietsen in een andere, voor jou onbekende, omgeving dan is het maar wat handig dat je niet te vaak terug moet draaien of een verkeerd pad inslaat.

Een fietsnavigatie met gps zorgt er dus voor dat jij zonder al teveel problemen netjes je route kan blijven volgen en niet afwijkt van de ingestelde richting en paden.

Los van het navigeren en routes volgen zorgt een fietsnavigatie, die over trainingsmogelijkheden beschikt, er ook voor dat jij weet wat je precies aan het doen bent.

Daarnaast kan je na jouw rit allerlei statistieken bekijken op het toestel zelf en uitgebreid analyseren in een app. De betere fietsnavigatiesystemen kan je namelijk synchroniseren met bekende apps zoals bijvoorbeeld Strava.

Je kan je ritten dan ook makkelijk en snel delen met familie en vrienden en kijken hoe jij het hebt gedaan ten opzichte van je fietsmakkers.

Nadelen fietsnavigatie?

 • Cijfertjes en metertjes verminderen (mogelijk) het fietsplezier en verhogen competitiegevoel;
 • Minder avontuurlijk;
 • Prijskaartje.

Qua functionailteiten heeft een fietsnavigatie maar weinig nadelen. Een fietsnavigatie is om te kunnen fietsen natuurlijk niet noodzakelijk. Net als een (draadloze) fietscomputer of zelfs het simpelste kilometertellertje dat ook niet is.

Toch, en mede dankzij het digitale tijdperk waarin we de laatste jaren leven, kan je er bijna niet meer omheen. Meten is weten en dan kunnen we het ook meteen weer delen.

 • Minder plezier, meer competitie

Die constante meting, willen presteren, analyseren en concurreren met anderen kan een negatieve impact hebben op het algehele fietsplezier. Op die manier zou je dus kunnen stellen dat een fietsnavigatie een deel van het plezier wegneemt, wat best een groot nadeel kan zijn.

Dit is één van de redenen dat zeker niet iedereen een fietsnavigatiesysteem op zijn wielren-, gravelfiets of mountainbike gebruikt.

 • Minder avontuurlijk wanneer je altijd verbonden en bereikbaar bent

Met de betere fietsnavigaties sta je constant in verbinding met je smartphone en ben je constant bereikbaar. Daarnaast gaat er wel meer dan enkele keren een alarmpje af op je fietsnavigatie waardoor jij weer afgeleid wordt.

Daarom kan op pad gaan met je fiets zonder toeters en bellen een bevrijding zijn. Even weg van het digitale leven en op avontuur zonder constant bereikbaar te zijn.

 • Prijskaartje, hap uit je budget

Een ander nadeel van fietsnavigatie is natuurlijk het prijskaartje. Hoe je het ook draait of keert, zelfs het goedkoopste model kost je al gauw minstens 150€.

Het is maar de vraag of je dat wil uitgeven en je er dus echt behoefte of nood aan hebt. Dit is natuurlijk ook weer afhankelijk van wat jij precies van jouw fietsnavigatie verwacht.

Waarom fietsnavigatie kopen?

Natuurlijk hoef je geen fietsnavigatie te kopen omdat haast iedereen het doet, want natuurlijk doe je nog altijd helemaal wat je zelf wilt. Misschien heb jij er helemaal geen behoefte aan en kan jij ook zonder fietsnavigatie van het fietsen, gravel- en mountainbiken genieten. Dan is dat maar zo!

Toch kan een fietsnavigatie in veel gevallen handig zijn en van pas komen voor elk type fietser. Ook al heb je geen behoefte aan verschillende trainingsfuncties en –mogelijkheden, de navigatie en route-volgen functies van een dergelijk fietsnavigatiesysteem zijn in de praktijk haast onmisbaar geworden. 

 • Nooit meer verloren rijden

Heb je wel eens een route gereden waar er plots een routebordje ontbreekt? Vast wel, erg lastig wanneer je net op die plaats alle richtingen uit kan. Daar sta je dan.

 • Bekend op onbekend terrein

Ook wanneer je op vakantie bent of op een locatie waar je de wegen en paden niet uit je hoofd kent kan een fietsnavigatie ervoor zorgen, wanneer je een route hebt ingeladen of de gps een route heeft berekend, dat jij ongestoord, zonder problemen en fout rijden je rit kan voltrekken.

Het missen van routebordjes, mogelijks overwoekerd of zelfs echt verdwenen, is iets wat voor erg veel frustratie kan zorgen, zeker wanneer je net in de juiste flow zit.

 • Meten is weten

Wil je naast steeds op het juiste pad blijven ook nog de beste analyses maken van al jouw fietsritten? Dan is het noodzakelijk dat jouw fietsnavigatie met de nodige functies is uitgerust die al deze metingen voor jou kan doen.

 • Sensoren voor extra diepgang in je fietsprestaties

Ook extra externe sensoren kunnen je hierbij extra helpen om een beter inzicht te krijgen in jouw fietsprestaties. Noodzakelijk? Zeker niet, maar voor de sportieve en fanatieke fietser die zichzelf wil verbeteren of de competitie wil aangaan met vrienden en andere fietsers wereldwijd, echt wel een must.

Fietsnavigatie vs smartphone

Maar dat kan ik toch allemaal ook met mijn smartphone doen?

Tot op een bepaald punt heb je daarin volkomen gelijk en kan een smartphone net zo goed dienst doen als fietsnavigatie als zo’n toestel zelf.

Dat uiterste punt tot waarop een smartphone dienst kan doen als fietsnavigatie hangt volledig af van de batterij(duur) van jouw smartphone. Qua batterijduur ga je het met eender welke smartphone nooit halen tegen pure fietsnavigatiesystemen. Zelfs niet tegen de fietsnavigaties in de laagste prijsklassen.

Smartphone vs fietsnavigatie

Nadelen smartphone

 • Korte batterijduur, al snel een powerbank nodig;
 • Risico op schade bij valpartij of door takken en struiken

Hoelang je precies gebruik kan maken van je smartphone is afhankelijk van je smartphone zelf en de apps die op de achtergrond meedraaien.

Wanneer je je smartphone gebruikt om te navigeren en je rit te registreren ga je, om je hele rit opgemeten te krijgen, hoe dan ook gebruik moeten maken van een powerbank . Telefoonhouders met geïntegreerde powerbank lossen dit probleem dan wel weer grotendeels op.

Een ander nadeel van het gebruik van je smartphone is natuurlijk het risico dat je smartphone een valpartij niet overleeft. Een stevige telefoonhouder voor de fiets kan dit risico enigszins, maar nooit volledig voorkomen.

Een fietsnavigatie is in vergelijking met hedendaagse smartphones véél compacter, en dat is nog zacht uitgedrukt.

Tenzij je een out-front mount gebruikt om je fietsnavigatie te gebruiken zit het compacte navigatietoestel meestal wel erg goed en veilig verscholen op je stuurpen of stuur.

Een smartphone daarentegen gaat in veel gevallen wel in de klappen delen bij een valpartij op de weg of in het bos. Erg zonde als jouw smartphone sneuvelt door een kleine stuurfout, een laaghangende tak of wanneer je je even hebt verkeken op het terrein.

Voordelen smartphone

 • Voordelig, want iedereen heeft een smartphone
 • Geen extra device om op te laden en in huis te hebben

Natuurlijk heeft het gebruiken van je smartphone om je rit of route te navigeren en/of te registreren ook wel een voordeel en dat voordeel zit hem namelijk in je portefeuille.

Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone, dus het is lekker goedkoop wanneer je je smartphone ook kan gebruiken bij jouw favoriete hobby.

Het bespaart je de investering of kost, noem het maar zoals jij zelf wil, van een fietsnavigatie. Bovenop de prijs van jouw smartphone zou je immers al op een mooi bedrag uit komen.

Dit is natuurlijk ook weer een afweging die je zelf moet maken. 

Fietscomputer vs fietsnavigatie

Is dat niet hetzelfde hoor ik je denken? Er zit toch wel een beetje verschil tussen een fietscomputer en een fietsnavigatie.

Een fietsnavigatie beschikt hoe dan ook over gps, aangezien de navigatie via een gps-satelliet signaal gebeurt. Afhankelijk van de kwaliteit van jouw fietsnavigatie maakt deze mogelijk gebruik van verschillende satellieten (GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, Beidou,….) om jou zo accuraat mogelijk door elke omgeving te loodsen.

Een fietscomputer daarentegen beschikt mogelijk niet over GPS, al zijn er wel toestellen, in de hogere prijsklasse, die dit wel hebben. Echter heeft de GPS bij zulke fietscomputers toch een iets andere werking.

Navigeren, net even anders

De GPS zal je (start)locatie en je afgelegde route kunnen registreren, maar zal je niet op een route kunnen navigeren. De beste (en duurdere) fietscomputers hebben vaak wel de mogelijkheid om routes te volgen via een kruimelspoor.

Er is dus een wezenlijk verschil tussen een fietscomputer en een fietsnavigatie. Een fietsnavigatie ligt qua prijs altijd hoger omdat deze nu éénmaal beter is in het navigeren en routes volgen.

Qua registreren en meten van gegevens ga je met een fietscomputer vaak meer dan genoeg mogelijkheden hebben, tenzij je in de categorie van fanatieke fietsers valt.

Verschil in prijs

De betere fietscomputers, die gps-functionaliteit hebben, zitten in de prijsklasse van de fietsnavigatiesystemen in de laagste prijscategorie.

Meestal heb je voor enkele tientjes meer al een degelijke fietsnavigatie waarmee je, naast verschillende gegevens meten en registreren,  wel routes kan volgen én kan navigeren. Ook dit is weer een afweging die je voor jezelf moet maken.

Welke fietsnavigatie is de beste; welke moet jij kopen?

Om op die vraag te antwoorden moeten we een onderscheid maken op verschillende vlakken. In eerste instantie moet je kijken waarom je een fietsnavigatiesysteem wil gaan gebruiken en wat je er precies mee wil doen.

Navigeren is niet het enige wat een fietsnavigatie te bieden heeft. In principe kan je het gebruik van fietsnavigatietoestellen opdelen in twee soorten en gebruiksdoeleinden:

 • Navigeren en routes volgen + basis gegevens
 • Navigeren, routes volgen en trainen (geavanceerde gegevens en metingen)

Met een fietsnavigatiesysteem ga je altijd in staat zijn te navigeren van punt A naar punt B en kan je routes inladen en deze volgen. Dit is voor elk type fietser hetzelfde en is één van de grootste redenen om een fietsnavigatie in huis te halen.

Naast navigeren en routes volgen kan je met de meer uitgebreide fietsnavigaties ook echt gaan trainen, workouts maken en uitvoeren en allerlei extra waarden opvolgen, meten en analyseren.

Eénmaal je weet waarvoor jij een fietsnavigatie gaat gebruiken en of je al dan niet behoefte hebt aan allerlei trainingsfuncties kan je al een groot deel van het aanbod uitsluiten. Echter blijft het aanbod op die manier nog steeds erg groot. Om die reden is het verstandig om ook even te kijken welke type fietser jij precies bent:

 • Recreatieve fietser die voornamelijk routes wil volgen, navigeren en rustig zijn/haar rondje wil rijden en genoeg heeft aan enkele basiswaarden;
 • Sportieve fietser die naast navigeren en routes volgen ook (meer dan basis) gegevens wil kunnen meten en deze na de rit wil analyseren;
 • Fanatieke fietser die voornamelijk een inzicht wil in zijn of haar prestaties, wil trainen als de profs en (in mindere mate) wil navigeren en routes volgen.

In dit artikel verdelen we alle fietsnavigatie toestellen in de bovenstaande 3 categorieën en vergelijken we de toestellen per categorie. Het is immers appelen met peren vergelijken wanneer we een fietsnavigatie voor de recreatieve fietser zouden gaan vergelijken met een fietsnavigatie waarmee je traint zoals de profs.  

In onderstaande tabel hebben we de beschikbare fietsnavigatiesystemen reeds onderverdeeld in de verschillende categorieën. Deze lijst is tot stand gekomen door de beschikbare functies en eigenschappen te vergelijken.

Daarnaast is er ook rekening gehouden met hoe de producenten de toestellen naar buiten toe adverteren.

Let op: Dit is enkel een richtlijn waarmee je eventueel rekening zou kunnen houden wanneer je een fietsnavigatiesysteem wil aankopen. Op die manier betaal je nooit voor functies die je toch niet gaat gebruiken. Of in het andere geval kom je nooit bedrogen uit wanneer er achteraf functies blijken te ontbreken.

Fanatieke fietsersSportieve fietsersRecreatieve fietsers
Garmin
Garmin Edge 1030 PlusX
Garmin Edge 830XX
Garmin Edge 530XX
Garmin Edge 130 PlusXX
Garmin Edge ExploreX
Wahoo
Wahoo ELEMNT Bolt 2.0XX
Wahoo ELEMNT RoamXX
Mio
Mio Cyclo 210X
Mio Cyclo 215 / HCXX
Mio Cyclo 220X
Mio Cyclo DiscoverX
Mio Cyclo Discover ConnectXX
Mio Cyclo Discover PlusXX
Polar
Polar M460 / HRXX
Sigma
Sigma Rox 12.0 SportXX
Sigma Rox 11.1 EVOXX
Sigma Rox 4.0XX
Sigma Rox 2.0X
Bryton
Bryton Rider 860XX
Bryton RIder 750XX
Hammerhead
Hammerhead Karoo 2XX
Lezyne
Lezyne Mega XLXX
Lezyne Super ProXX
Lezyne Macro PlusXX
Lezyne Macro EasyX

Fietsnavigatie merken

Ken jij al de verschillende merken van fietsnavigatie?

Het zijn er best veel en binnen al die verschillende merken heb je nog eens de keuze uit verschillende modellen.

Welk merk fietsnavigatie is nu precies het beste, of laat ons zeggen het meest geschikt waarvoor jij de fietsnavigatie wil gaan gebruiken. Om daar een zicht op te krijgen duiken we eerst even in het aanbod van de bekendste en beste merken die fietsnavigatiesystemen aanbieden.

Wil je meer weten over een specifiek toestel, lees dan zeker de review die we er reeds over geschreven hebben op onze website. De link naar de reviews hebben we telkens bij het specifieke model vermeldt.

Wil je meteen het aanbod binnen een bepaald merk bekijken, klik dan op de naam van het merk fietsnavigatie in onderstaande oplijstjng:

Fietsnavigatie van Garmin

Garmin is zeker en vast de pioneer en wereldwijd marktleider als het op fietsnavigatie aan komt. Dat merk je ook meteen aan hun zeer uitgebreide aanbod aan fietsnavigatie.

Hoewel het lijkt alsof fietsnavigatie in veel gevallen voornamelijk bedoeld is voor wegwielrenners is er de laatste jaren toch een enorme ommezwaai gebeurd.

De nieuwste Garmin toestellen zijn zelfs uitgerust met specifiek op mountainbike gerichte functies. Wij bij Mountainbikevibes.be kunnen dat alleen maar toejuichen.

Ongeacht of je al een (tevreden) Garmin gebruiker bent, de nieuwe functies zijn zeker en vast voor elke sportieve of fanatieke offroad-fietser, dus ook voor gravelbikers, zeker en vast een leuke toevoeging.

Zoals we al vertelden is het aanbod bij Garmin best groot, echter beperken we ons in dit artikel tot de recentere modellen. De oudere fietsnavigatie modellen zijn stilaan aan het uitroteren en reeds moeilijk of zelfs helemaal niet meer te verkrijgen.

Ben je niet zo’n lezer dan verwijzen we je graag meteen door naar de complete vergelijkingstabel tussen de onderstaande Garmin fietsnavigatie toestellen. De onderstaande Garmin fietsnavigatiesystemen zijn momenteel de beste uit het aanbod van Garmin:

 • Garmin Edge 1030 plus
 • Garmin Edge 830
 • Garmin Edge 530
 • Garmin Edge 130 plus
 • Garmin Edge Explore

Garmin Edge 1030 plus

Garmin Edge 1030 Plus

Meest geschikt voor: fanatieke wielrenners, gravelbikers en mountainbikers.

De orginele Garmin Edge 1030 kwam in 2017 reeds op de markt maar kreeg in 2020 een make-over en upgrade.

De Garmin Edge 1030 Plus fietsnavigatie is momenteel het topmodel in het aanbod van Garmin. Dit is ook veruit de grootste fietsnavigatie van Garmin en vanzelfsprekend ook het duurste model.

Qua navigatie en route-begeleiding zit je met deze fietsnavigatie hoe dan ook erg goed. Daarnaast blinkt deze ook uit in gegevens meten, registreren en analyseren, want er is haast niets dat deze Garmin fietsnavigatie niet kan meten.

Daarnaast kan je ook echt gaan trainen met dit toestel. Het is dan ook niet vreemd dat er tal van profwielrenners met dit toestel op hun fiets rondrijden.

We zeggen het zelf al; wielrenners, want door de grootte van dit fietsnavigatiesysteem en de oneindige trainingsmogelijkheden lijkt deze fietsnavigatie eerder het go-to systeem voor wielrenners dan voor mountainbikers.

Ben je echter zeer fanatiek bezig met mountainbiken en wil jij trainen als de profs dan is deze fietsnavigatie mogelijk wel voor jou weggelegd, hij beschikt immers ook over de nodige mtb-functies zoals MTB Dynamics, Grit en Flow.

Wil je meer weten over de alleskunner die de Garmin Edge 1030 plus echt wel is, dan wijzen we je graag door naar onze zéér uitgebreide review en vergelijk die we schreven over deze fietsnavigatie:

Garmin Edge 1030 plus review >>

Garmin Edge 830

Garmin Edge 830

Meest geschikt voor: sportieve en fanatieke fietsers en mountainbikers die meer willen dan basic gegevens en navigatie.

Dit is de opvolger van de Edge 820, die een beetje teleurstelde op verschillende vlakken.

Echter is daar met de Garmin Edge 830 niets meer van te merken. Dat verklaart mede de populariteit van dit fietsnavigatietoestel bij zowel wielrenners als mountainbikers.

Hoewel de Edge 830 fietsnavigate wat kleiner is moet deze qua functionaliteiten maar amper onderdoen voor de Edge 1030 Plus. Net als laatstgenoemde beschikt de Edge 830 ook over de nieuwste mtb-functies en is de navigatie en routebegeleiding haast even accuraat, al moet het op een iets kleiner scherm.

Het scherm is net als bij de Edge 1030 plus nog steeds een touchscreen en volledig in kleur.

Zowel de sportieve als de fanatieke fietser haalt met dit toestel een uitgebreide fietsnavigatie in huis waarmee je eveneens kan trainen, presteren en tot in het oneindige kan analyseren.

Wil je meer weten over de Garmin Edge 830 en wat hij allemaal precies in zijn mars heeft, bekijk dan zeker onze review:

Garmin Edge 830 review >>

Garmin Edge 530

Garmin Edge 530

Meest geschikt voor: sportieve en fanatieke wielrenners en mountainbikers die net wat meer willen dan basic gegevens en navigatie én niet per sé nood hebben aan een touchscreen. Ook voor fietsers die iets minder willen spenderen aan fietsnavigatie, is de Garmin Edge 530 zeker een goede keuze.

Tegelijk met de Edge 830 van hierboven kwam de Garmin Edge 530 op de markt. Dit is de opvolger van de Edge 520. Het verhaal van deze fietsnavigatie loopt quasi gelijk met dat van de Edge 830. De Edge 520 stuitte op wat kinderziektes en verdween al snel uit beeld toen Garmin met deze nieuwe versie op de proppen kwam.

Qua navigatie, routes volgen en functionaliteiten is dit fietsnavigatiesysteem quasi identiek aan de Edge 830.

Natuurlijk zijn er wel enkele verschillen tussen beide fietsnavigaties die dan ook het prijsverschil verklaren. De 530 beschikt niet over een touchscreen en is dus volledig te bedienen met knoppen. Of dit een voor- of nadeel is laten we liever in het midden. De meningen hierover zijn vaak erg verdeeld en het is en blijft veelal een persoonlijke keuze en voorkeur.

Wel is het zo dat de bediening met knoppen in alle weersomstandigheden feilloos blijft en je geen speciale handschoenen, met touchscreenvinger, nodig hebt.

In de praktijk hebben we zelf eigenlijk nog maar weinig problemen gemerkt aan het gebruik van het touchscreen op een Garmin Edge toestel.

Wil je meer weten over de Garmin Edge 530 fietsnavigatie en een volledig vergelijk met de Edge 830 bekijken dan verwijzen we je graag door naar onderstaande review:

Garmin Edge 530 review >>

Garmin Edge 130 Plus

Garmin Edge 130 Plus

Meest geschikt voor: recreatieve en sportieve fietsers en mountainbikers die net dat tikkeltje extra willen dan enkel navigatie.

In 2020, samen met de release van de Edge 1030 plus, kwam de Garmin Edge 130 plus op de markt. Dit was een upgrade van de in 2018 gereleasde Edge 130 fietsnavigatie.

Net als de Edge 1030 plus kreeg ook de 130 plus enkele upgrades en verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger.

In feite is de Garmin Edge 130 plus de jongste telg in het fietsnavigatie aanbod van Garmin. De Garmin Edge 130 plus is het kleinste toestel dat Garmin momenteel in zijn aanbod. Desalniettemin heeft deze, net als zijn grotere en duurdere broertjes, ook de verschillende specifieke mtb functies tot zijn beschikking.

Qua prijs kan geen enkel ander toestel op tegen de Edge 130 plus, binnen het gamma van Garmin weliswaar. De Edge 130 plus is, hoewel dit het meest recente toestel is, een echte instapper die toch behoorlijk wat functionaliteiten heeft.

Qua navigatie moet deze dan wel weer onderdoen voor de andere fietsnavigaties. De Edge 130 plus beschikt niet over kaarten en je kan er ook geen opladen op het toestel.

Het scherm is volledig in zwart-wit en het toestel kan je enkel met knoppen bedienen. Deze fietsnavigatie beschikt wel over GPS en kan routes volgen door middel van een kruimelspoor.

Ook op deze fietsnavigatie zijn we dieper ingegaan in een aparte review die je via onderstaande link kan lezen:

Garmin Edge 130 plus review >>

Garmin Edge Explore

Garmin Edge Explore

Meest geschikt voor: de recreatieve fietser die voornamelijk wil navigeren en routes volgen.

Qua formaat moet de Garmin Edge Explore fietsnavigatie maar nipt het onderspit delven ten opzichte van de Garmin Edge 1030 plus. Echter is daar dan ook weer alles mee gezegd.

Deze fietsnavigatie uit 2018 is een toestel dat voornamelijk bedoeld is voor de recreatieve fietser die niet teveel aandacht schenkt aan statistieken en het analyseren van gegevens.

De Edge Explore heeft een groot touchscreen waarop navigeren en routes volgen een makkie is. Specifieke functies voor mountainbikers heeft deze echter niet. Hierdoor is deze fietsnavigatie minder geschikt voor de sportieve en fanatieke mountainbikers. 

Een beter inzicht in de functies en eigenschappen die de Garmin Edge Explore fietsnavigatie wel heeft kan je ontdekken in onze review van dit toestel:

Garmin Edge Explore Review >>

Garmin fietsnavigatie vergelijken

In onderstaande tabel vind je de belangrijkste functies en eigenschappen van de verschillende Garmin fietsnavigatiesystemen.

Edge 1030 PlusEdge 830Edge 530Edge 130 PlusEdge Explore
Release date20202019201920202018
Scherm grootte3,5 inch2,6 inch2,6 inch1,8 inch3,0 inch
TouchscreenJaJaJa
KleurenschermJaJaJaJa
Accuduur24 uur20 uur20 uur12 uur12 uur
Geheugen32 GB / 200 locaties / 100 koersen16 GB / 200 locaties / 100 koersen16 GB / 200 locaties / 100 koersen100 locaties / 30 koersen16 GB / 200 locaties / 100 koersen
ConnectieWiFi, Bluetooth, ANT+WiFi, Bluetooth, ANT+WiFi, Bluetooth, ANT+Bluetooth, ANT+Bluetooth, ANT+
Smartphone meldingenJaJaJaJa, enkel oproepen en smsJa
Garmin appGarmin ConnectGarmin ConnectGarmin ConnectGarmin ConnectGarmin Connect
Route plannenVia toestel / PC / SmartphoneVia toestel / PC / SmartphoneVia toestel / PC / SmartphoneVia PC / SmartphoneVia toestel / PC / Smartphone
Back to startJaJaJaJaJa
Surprise meJaJaJa
HerberekenenJaJaJaJaJa
Points of interestJaJaJa, maar zeer beperktJa
KaartenJaJaJaJa
Compatibel met appsJaJaJaJaJa
Strava Live segmentenJaJaJaJa
Live trackingJaJaJaJaJa
Group trackingJaJaJaJa
Ongevaldetectie en hulpJaJaJaJaJa
TrainingsfunctiesJaJaJaJa
Work-out suggestiesJa
MTB-DynamicsJaJaJaJa
ClimbProJaJaJaJa
Varia / Shimano Di2 / SmarttrainerJaJaJaJa, behalve Di2Ja, behalve Di2
Sensoren bundel ?Ja, *performance bundelJa, *performance en **MTB-bundelJa, *performance en **MTB-bundelJa, *performance en **MTB-bundel
Voor wie?Fanatiek Fanatiek / SportiefSportiefSportiefRecreatief
KopenEdge 1030 PlusEdge 830Edge 530Edge 130 PlusEdge Explore
BOLLink >>Link >>Link >>Link >>Link >>
BETERSPORTLink >>Link >>Link >>Link >>Link >>
COOLBLUELink >>Link >>Link >>
AMAZONLink >>Link >>Link >>Link >>
A.S. AdventureLink >>Link >>Link >>Link >>
DECATHLONLink >>Link >>Link >>Link >>Link >>
WIGGLELink >>Link >>Link >>Link >>Link >>
*Performance bundel: hartslag,- snelheids- en cadanssensor
**Mtb bundel: snelheidssensor

Fietsnavigatie van Wahoo

In maart 2017 kwam de Wahoo ELEMNT Bolt op de markt, de allereerste fietsnavigatie van Wahoo Fitness. Deze compacte fietsnavigatie werd in een mum van tijd erg populair bij vele fietsliefhebbers. Hoewel de Bolt in eerste instantie voornamelijk wielrenners aansprak zijn de fietsnavigaties van Wahoo inmiddels op alle soorten fietsen terug te vinden.

In 2019 kwam er een vervolg op dit succesverhaal met de Wahoo ELEMNT Roam, die in veel opzichten beter was dan de Bolt. De ELEMNT Roam is beter geschikt om te navigeren en kreeg allerlei handige functies die het navigeren en route-volgen eenvoudiger maakte.

Daarnaast moet deze ELEMNT Roam fietsnavigatie niet langer onderdoen voor de concurrentie. Met deze fietsnavigatie heeft Wahoo zich ondertussen dan ook opgewerkt tot een vaste waarde in het fietsnavigatie-aanbod.

In 2021 kwam dan de Wahoo ELEMNT Bolt 2.0 op de markt, de rechtstreekse opvolger van de eerste Bolt. Opvallend aan deze 2.0 versie is dat deze op verschillende vlakken de ELEMNT Roam aftroeft.

Hoewel de Wahoo fietsnavigatiesystemen voornamelijk op wielrenners gericht lijken te zijn, zijn er toch tal van mountainbikers die Wahoo verkiezen boven de andere merken. Zeker wanneer je de fietsnavigatie op verschillende soorten fietsen gebruikt is een veelzijdige en multi-inzetbare fietsnavigatie zeker wel handig.

De eerste ELEMNT Bolt is door de komst van de 2.0 versie stilaan aan het uitroteren. Daarom richten we onze pijlen in dit artikel voornamelijk op de ELEMNT Roam en Bolt 2.0. Dit zijn, tot er een nieuwe fietsnavigatie gelanceerd wordt, de go-to devices van Wahoo.

In de vergelijkingstabel kan je meteen de belangrijkste verschillen ontdekken tussen de beste twee Wahoo fietsnavigatiesystemen:

 • Wahoo ELEMNT Roam
 • Wahoo ELEMNT Bolt 2.0

Wahoo ELEMNT Roam

Wahoo ELEMNT Roam

Meest geschikt voor: sportieve en fanatieke fietsers en mountainbikers die net wat meer willen dan basic gegevens en navigatie. Op gebied van navigatie is deze ook erg geschikt voor de recreatieve fietser die feilloos wil navigeren en routes volgen.

2 jaar na de lancering van de eerste Bolt kwam Wahoo met de ELEMTN Roam op de proppen. Een fietsnavigatie die, zoals de naam doet vermoeden, vooral gericht is op navigeren en jou de weg wijzen. Dit doet de ELEMNT Roam erg nauwkeurig, zelfs in bosrijk gebied.

Om die reden is de Wahoo ELEMNT Roam populair bij een erg divers publiek. Zowel wielrenners, gravelbikers als mountainbikers gaan steeds vaker op pad met een Wahoo fietsnavigatie, met name de ELEMNT Roam.

Net als bij de concurrentie kan je verschillende sensoren gebruiken in combinatie met de ELEMNT Roam. Hierdoor kan je jouw prestaties nog beter meten, registreren en analyseren. Wil je dat voordelig doen kies dan voor de Wahoo ELEMNT Roam bundel.

Deze Wahoo fietsnavigatie beschikt, net als zijn voorganger, niet over een touchscreen. De bediening met knoppen is echter wel makkelijk, feilloos en je went er snel aan.

Qua trainingsfuncties heb je bij deze fietscomputer ook een ruime keuze. Naast verschillende work-outs is de Roam ook compatibel met de apps Singletracks en MTB Project. Hierdoor word je als mountainbiker met deze fietsnavigatie zeker niet aan je lot overgelaten. Om die redenen is de ELEMNT Roam misschien minder geschikt voor de puur recreatieve fietser. Al moet het wel gezegd dat de ELEMNT Roam erg sterk is op gebied van navigatie.

Wil je meer weten over de eigenschappen en functionaliteiten van de Wahoo ELEMNT Roam, bekijk dan zeker onze review over deze fietsnavigatie:

Wahoo ELEMNT Roam review >>

Wahoo ELEMNT Bolt 2.0

Meest geschikt voor: sportieve en fanatieke fietsers en mountainbikers die meer willen dan basic gegevens en navigatie.

Vier jaar na de eerste Bolt, die erg succesvol en populair was, is er met de ELEMNT Bolt 2.0 in 2021 weer een nieuwe en oerdegelijke fietsnavigatie op de markt verschenen. Voor wie vol ingezet heeft op de ELEMNT Roam en er tevreden van is, komt deze Bolt 2.0 misschien net iets te vroeg.

Hoewel de Wahoo ELEMNT Bolt 2.0 op verschillende vlakken net wat beter scoort, scoort hij op andere vlakken dan weer net wat minder dan de Roam. In dat opzicht is het niet meteen nodig om van de ELEMNT Roam over te schakelen op de Bolt 2.0. Ben je echter een gebruiker van de allereerste Bolt-lichting, dan is er wel weer wat stof tot nadenken.

De Bolt 2.0 kreeg ten opzichte van zijn voorganger wel wat updates en nieuwigheden met zich mee. Eén van die dingen is het kleurenscherm. Waar de Bolt 1.0 nog een zwart-wit scherm had, is het scherm bij de 2.0 versie volledig in kleur, én zelfs beter dan dat van de ELEMNT Roam.

De Bolt 2.0 is nog steeds erg compact en werd voor deze versie nog aerodynamischer gemaakt. Hoewel het scherm een upgrade kreeg is deze ten opzichte van de Roam en andere concurrenten wel nog steeds aan de kleinere kant.

Wil je meer weten over de ELEMNT Bolt 2.0 dan verwijzen we je graag door naar onze uitgebreide review en vergelijk over deze nieuwste fietsnavigatie van Wahoo:

Wahoo ELEMNT Bolt 2.0 review >>

Wahoo fietsnavigatie vergelijken

Bolt 2.0Roam
Release date20212019
Scherm grootte2,2 inch2,7 inch
Touchscreen
KleurenschermJa, 64-kleurenJa, 8-kleuren
Resolutie320 x 240240 x 400
Accuduur15 uur17 uur
LED-verlichting1 rij 2 rijen
ConnectieWiFi, Bluetooth, ANT+WiFi, Bluetooth, ANT+
Smartphone meldingenJaJa
Wahoo appELEMNT CompanionELEMNT Companion
Route plannenVia toestel / PC / SmartphoneVia toestel / PC / Smartphone
Turn by turnOp het toestel en via appEnkel via app
Back to startJaJa
Surprise meJaJa
HerberekenenJaJa
Points of interestJaJa
Locaties opslaanJa, in app en op het toestelJa, in app en op het toestel
KaartenJaJa
Compatibel met appsJaJa
Strava Live segmentenJaJa
Live trackingJaJa
Group trackingJaJa
Ongevaldetectie en hulp
TrainingsfunctiesJa, via appsJa, via apps
Work-outs op het toestelJa, 5Ja, 5
IntervaltrainingJaJa
MTB Trail AppsJaJa
Compatibel met indoor trainers / elektronisch schakelenJaJa
Sensoren bundel?Ja (hartslag, snelheid, cadans)Ja (hartslag, snelheid, cadans)
Voor wie?Sportief / FanatiekSportief / Fanatiek
KopenELEMNT Bolt 2.0ELEMNT Roam
BETERSPORTLink >>
AMAZONLink >>Link >>
WIGGLELink >>

Fietsnavigatie van Mio

Het merk Mio is bij vele mensen voornamelijk gekend van de navigatietoestellen voor de auto. Echter is Mio ook al decennia lang een erg goede speler op de fietsnavigatiemarkt.

Door de jarenlange ervaring bij Mio hebben ze reeds talloze fietsnavigatiesystemen in hun assortiment. Natuurlijk zijn er daarom ook velen al gedateerd en niet meer of moeilijk te verkrijgen. Echter hebben ze voor elk type fietser wel minsten één, maar vaak ook meerdere toestellen in het assortiment. Het handige hieraan is dat je binnen het merk Mio een fietsnavigatie kan kopen die nagenoeg volledig op jouw maat is.

De Cyclo serie van Mio is misschien wel één van de meest uitgebreide fietsnavigatie series die er te verkrijgen zijn. Het voordeel hiervan is dat de toestellen steeds beter en beter worden.

Met de nieuwe Discover serie uit 2021 breidt Mio hun aanbod aan fietsnavigatie weer verder uit. Deze discover serie bestaat uit 3 toestellen die op zich niet zo heel van elkaar veel verschillen, maar wel elk hun specifieke extra’s en verschillen hebben.

Om een goed overzicht te krijgen van de functies, eigenschappen en verschillen tussen de Mio fietsnavigatiesystemen hebben we ze in een overzichtelijke vergelijkingstabel gegooid. Op die manier heb jij de beste Mio fietsnavigatie, voor jouw doeleinden, zo voor het uitkiezen. We vergeleken de beste Mio fietsnavigatiesystemen uit de Cyclo en Discover series:

 • Cyclo 210
 • Cyclo 215 / Cyclo 215 HC
 • Cyclo 220
 • Cyclo Discover
 • Cyclo Discover connect
 • Cyclo Discover plus

Mio Cyclo series

De Cyclo serie fietsnavigatiesystemen van Mio zijn in veel opzichten erg gelijkwaardig aan elkaar. Doch verschillen ze op enkele vlakken toch een beetje van elkaar. Het is dus een beetje opletten geblazen wanneer je interesse hebt om een Mio Cyclo fietsnavigatie aan te schaffen.

Om een duidelijk beeld te scheppen over de deze toestellen lichten we voornamelijk de verschillen uit. Op die manier weet je meteen wat je wel of net niet in huis haalt.

Op gebied van design, schermgrootte, gewicht, batterijduur en geheugen verschillen de Cyclo 210, 215 (HC) en 220 niet van elkaar.

Mio Cyclo 215 (HC)

Mio Cyclo 215 (HC)

Meest geschikt voor: recreatieve fietsers (Cyclo 215) en sportieve fietsers en mountainbikers die door middel van sensoren graag wat meer inzicht hebben in hun fietsprestaties (Cyclo 215 HC).

Het grootste verschil zit hem in de connectiviteit met sensoren. Met de Mio Cyclo 215 en 215 HC kan je gebruik maken van sensoren om je prestaties te meten. Let wel op dat de sensoren bij de Mio Cyclo 215 HC inbegrepen zijn en bij de Cyclo 215 apart dienen aangekocht te worden.

Naast de mogelijkheid om sensoren te koppelen is er nog een ander verschil. Op de Cyclo 215 HC versie zijn standaard geen kaarten geïnstalleerd, terwijl dit bij de gewone 215 wel het geval is. Beide fietsnavigatiesystemen maken wel gebruik van Open Street Maps.

Ook de “waar ben ik functie” ontbreekt op de HC versie.

Deze fietsnavigatie werd in 2019 door Mio op de markt gebracht.

Mio Cyclo 220

Mio Cyclo 220

Meest geschikt voor: recreatieve fietsers, mountainbikers, wielrenners, gravelbikers

Los van het bovenstaande merken we vooral dat de Mio Cyclo 220 iets uitgebreidere functies heeft. Zo heeft deze de “Never Miss” functie en terug naar start navigatiemogelijkheid. Dit toestel werd eveneens in 2019 op de markt gebracht.

Mio Cyclo 210

Mio Cyclo 210

Meest geschikt voor: recreatieve fietsers, mountainbikers, wielrenners, gravelbikers

De Mio Cyclo 210 is het oudste en ondertussen goedkoopste model in deze serie. Deze dateert ondertussen al van 2018. Net als bij de Cyclo 215 HC, beschikt de Mio Cyclo 210 niet over vooraf geïnstalleerde kaarten.

De Cyclo 220 is het duurdere model terwijl de Cyclo 215 HC misschien wel het meeste waar voor je geld geeft met de inbegrepen hartslag-, cadans- en snelheidsensoren.

Mio Discover series

Met de in 2020 gelanceerde Mio Cyclo Discover serie heeft Mio niet alleen hun gamma aan fietsnavigatiesystemen meteen met 3 toestellen uitgebreid, maar gaat ze ook meer en meer de concurrentie aan met de andere prominente fietsnavigatiemerken.

Waar de Mio Cyclo Discover nog vrij braafjes was, werden zowel de Discover Connect en Discover Plus toestellen voorzien van de nodige connectiviteit en interactiviteit. Op deze laatste twee toestellen heb je dan ook de beschikking over zowel WiFi als Bluetooth.

Door deze extra functionaliteiten worden deze navigatietoestellen meteen een pak uitgebreider en slimmer. Het ontbreken van ANT+ functionaliteit is echter wel een domper op al het goeds dat deze toestellen echt wel te bieden hebben. De sportieve en fanatieke fietsers blijven daarom zeker op hun honger zitten door het ontbreken van de mogelijkheid om sensoren te koppelen.

Mio Cyclo Discover

Mio Cyclo Discover

Meest geschikt voor: recreatieve fietsers die voornamelijk willen navigeren.

Navigeren, suprise-me routes en een volledig geïnstalleerde kaart van Europa, dat zijn de grote troeven van de Mio Cyclo Discover. Connectiviteit en fitness functies en de mogelijkheid om routes te importeren ontbreken nog wel op dit toestel.

De Mio Cyclo Discover zouden we daarom eerder omschrijven als een fietscomputer die erg goed is in navigeren en de GPS-functie gebruikt zoals bij een echte fietsnavigatie.

Mio Cyclo Discover Connect

Mio Cyclo Discover Connect

Meest geschikt voor: recreatieve en sportieve fietsers en mountainbikers die naast navigeren ook connectiviteit en enkele extra route- en fitnessfuncties wensen.

Zoals de naam al doet vermoeden is dit de Mio Cyclo Discover, maar dan mét connectiviteit. Bij dit fietsnavigatiesysteem werd WiFi en bluetooth toegevoegd en krijg je er ook meteen verschillende fitness-functies bij.

Ook favoriete locaties kan je met de Mio Cyclo Discover connect opslaan, net als routes importeren en wegblokkades vermijden.

Of al deze toevoegingen het relatief hoge prijsverschil met de reguliere Discover waard zijn, daar zijn we niet zo zeer van overtuigd.

Over deze fietsnavigatie schreven we ook reeds een uitgebreide review en vergeleken we deze met de andere twee toestellen uit de Discover series. De review kan je bekijken via onderstaande link:

Mio Cyclo Discover Connect review >>

Mio Cyclo Discover Plus

Mio Cyclo Discover Plus

Meest geschikt voor: recreatieve en sportieve fietsers en mountainbikers die het beste van twee werelden willen; trainen en navigeren (en routes volgen).

Bij de Mio Cyclo Discover Plus staat de “plus” voor de volgende zaken:

 • Barometer;
 • Ronde functie;
 • Langere batterijduur (tot 15uur);
 • Groter scherm (4,0 inch) en verbeterde resolutie.

De Mio Cyclo Discover Plus is de meest uitgebreide fietsnavigatie die er momenteel te verkrijgen is in het assortiment van Mio. Het prijsverschil met de Discover Connect is te verwaarlozen en vaak zelfs onbestaand. Daarom lijkt het altijd een goed idee om voor de Plus versie van deze fietsnavigatie te gaan.

Mio fietsnavigatie vergelijken

Cyclo 210Cyclo 215 / HCCyclo 220DiscoverDiscover ConnectDiscover Plus
Release Date201820192019202020202020
TouchscreenJaJaJaJaJaJa
KleurenschermJaJaJaJaJaJa
Schermgrootte3,5 inch3,5 inch3,5 inch3,5 inch3,5 inch4 inch
Resolutie320 x 480320 x 480320 x 480320 x 480320 x 480360 x 600
Gewicht151 gram151 gram151 gram151 gram155 gram177 gram
Batterijduur10 uur10 uur10 uur10 uur10 uur15 uur
Geheugen8 GB8 GB8 GB8 GB8 GB8 GB
Kaarten voorgeïnstalleerd?Ja / –Ja, EuropaJa, EuropaJa, EuropaJa, Europa
Open Street mapJaJaJaJaJaJa
KnooppuntenJaJaJa (BE/NL)JaJaJa
WiFiJaJa
BluetoothJa, 4.2Ja, 4.0
ANT+Ja (Bij HC zijn de sensoren inbegrepen)
Never missJaJaJaJa
Waar ben ik functieJaJa / –JaJaJaJa
Terug naar start (turn by turn)JaJaJaJa
Wegblokkades vermijdenJaJa
Waterbestendigheid– / IPX5IPX5IPX5IPX7IPX7
Fitness functiesJaJa
BarometerJa
Inkomende berichtenJaJa
Ronde (lap) functieJa
Komoot /
RouteYou tracks
JaJaJaJa
Strava uploadJa, via MioShareJa, via MioShareJa, via MioShareJaJaJa
Tracks importerenJaJa
POI’sJaJaJaJa JaJa
Favoriete locaties opslaanJaJa
Surprise meJa, enkel lusJaJaJaJaJa
Sensoren bundel?Ja (hartslag, cadans)
Voor wie?RecreatiefRecreatief / Sportief (HC)RecreatiefRecreatiefRecreatief / SportiefSportief / Recreatief
KopenCyclo 210Cyclo 215/HCCyclo 220DiscoverDiscover ConnectDiscover Plus
BOLLink >>Link >>Link >>Link >>Link >>
BETERSPORTLink >>Link >>Link >>
AMAZONLink >>– / Link >>Link >>Link >>Link >>
COOLBLUELink >> / Link >>Link >>Link >>
SPORT44Link >>Link >>
WIGGLELink >>– / Link >>Link >>Link >>

Fietsnavigatie van Polar

Polar doet bij jou, en vele andere sporters, waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Polar is voornamelijk op gebied van sporthorloges een erg bekende naam. Op gebied van fietsnavigatie hinkelen ze echter een beetje achterop. Zeker wanneer je de Polar M460, welke momenteel het enige model in hun gamma is, in detail gaat bekijken.

Ondanks dat de Polar M460 meer een fietscomputer is dan een fietsnavigatie zijn er wel wat eigenschappen en functies die zeker de moeite waard zijn.

Polar M460 en M460 HR

Polar M460

Meest geschikt voor: sportieve en fanatieke fietsers en mountainbikers die tot het uiterste en tot in detail willen gaan. Trainen, verbeteren en presteren!

De Polar M460 fietscomputer met GPS is beschikbaar in twee uitgaven. De goedkoopste versie wordt geleverd zonder hartslagband, terwijl bij de M460 HR versie de Polar H10 hartslagband bijgeleverd zit. Naast dit verschil zijn de toestellen wel identiek.

Laat je niet misleiden door de aanwezigheid van GPS op dit toestel. De GPS zorgt er enkel voor dat jouw snelheid, afstand en hoogte accuraat gemeten wordt. Daarnaast wordt je afgelegde route geregistreerd zodat je deze achteraf kan herbekijken en synchroniseren met de Polar Flow App of een andere app zoals Strava.

Dankzij de connectiviteit heb je ook toegang tot Strava Live Segmenten.

Navigeren of routes volgen kan je niet doen met deze fietscomputer. Waar De Polar M460 wel in uitblinkt is trainen, meten en analyseren. Zo beschikt deze fietscomputer over verschillende testen die je kan uitvoeren:

 • Orthostatische test; hiermee bepaal je hoe goed je herstelt van intensieve trainingen.
 • Polar fitness test; deze maakt een schatting van je aerobe conditie in rust en je VO2max.
 • Trainingseffect; hiermee ontvang je feedback na elke training en weet je meteen hoe je gepresteerd en welk effect de training gehad heeft.

Daarnaast zijn er nog talloze andere functies en eigenschappen die je helpen om een zo goed mogelijk beeld van je trainingen en prestaties te verkrijgen. De fietscomputer is als het ware een virtuele coach die jou helpt om beter in conditie te raken en beter, sneller of langer te gaan fietsen.

Wil je meer weten over wat de Polar M460 fietscomputer nog meer in zijn mars heeft, bekijk dan zeker onze review over deze fietscomputer:

Polar M460 review >>

KopenPolar M460Polar M460 HR
BOLLink >>Link >>
AMAZONLink >>Link >>

Fietsnavigatie van Sigma

Sigma is zeker en vast geen onbekende in de fietscomputer wereld. Je leest het goed, fietscomputer, want echte fietsnavigatie hebben ze pas sinds 2018 in hun gamma. Met de Sigma Rox 12.0 sport gaat Sigma de concurrentie aan met de andere topmerken op gebied van fietsnavigatie. De voorgangers van deze Rox 12.0 horen niet thuis in dit lijstje aangezien deze onder de echte basic fietscomputers vallen en voornamelijk basisgegevens weergeven.

Echter staan er heel wat nieuwe toestellen op de planning bij Sigma. In 2021 lanceerden ze maar liefst drie nieuwe Rox toestellen. Deze gps-fietscomputers horen zeker thuis in dit lijstje al blijft de Rox 12.0 sport qua navigatie de go-to computer van Sigma. We zullen zien wat de toekomst verder brengt bij Sigma.

Zowel de Rox 12.0 Sport als de nieuwste gps-fietscomputers lichten we verderop kort verder uit. Wil je meteen de verschillen kennen tussen de 4 fietscomputers, klik dan meteen verder naar de vergelijkingstabel.

Sigma Rox 12.0 Sport

Sigma Rox 12.0 Sport
 • Sigma Rox 12.0 Sport
 • Sigma Rox 11.1 EVO
 • Rox 4.0
 • Rox 2.0

Meest geschikt voor: sportieve en fanatieke fietsers en mountainbikers die meer willen dan basic gegevens en navigatie.

De Sigma Rox 12.0 Sport dateert ondertussen uit 2018 maar kan zeker nog mee met de huidige generatie fietsnavigaties. Met een kleurenscherm van 3 inch dat ook nog eens via touchscreen én knoppen te bedienen is krijg je alle gegevens, kaarten en routes duidelijk in beeld.

Net als bij de concurrentie kan je allerhande sensoren koppelen aan de Rox 12.0 Sport. Hij is trouwens ook compatibel met verschillende E-bike systemen en elektronisch schakelen.

Met de GPS-functie kan je zowel via kaarten navigeren als routes volgen. POI’s, Strava Live Segmenten, terug naar start, routes herberkenen en voorgestelde routes, de Rox 12.0 Sport heeft het allemaal. Daarnaast kan je nog gaan trainen met de interval workout. Naast de 4 vooraf geïnstalleerde profielen kan je nog een ongelimiteerd aantal extra profielen aanmaken. Trainen kan dus op alle mogelijke manieren.

Wil je meer weten over de Sigma Rox 12.0 Sport en wat deze allemaal verder in zijn mars heeft? Lees dan zeker onze review over deze fietsnavigatie:

Sigma Rox 12.0 Sport review >>

Sigma 11.1 EVO

Sigma Rox 11.1 EVO

Meest geschikt voor: sportieve en fanatieke fietsers en mountainbikers die voornamelijk willen trainen en routes volgen.

In de herfst van 2021 komt samen met de Rox 2.0 en 4.0 de Rox 11.1 EVO op de markt. De EVO is de topper in vergelijking met de andere twee. Echter moet hij op basis van de functies en eigenschappen wel het onderspit delven ten opzichte van de ROX 12.0 Sport. Een beetje vreemd en een gemiste kans vinden we zelf.

Ondanks dat heeft de Rox 11.1 EVO wel wat leuke functies en moet hij presteert hij op sommige vlakken zelfs beter dan de 12.0 sport.

Het kleurenscherm is wel kleiner en is enkel te bedienen met de knoppen. Het ontbreken van een touchscreen hoeft echter geen dealbreaker te zijn. De batterijduur is ten opzichte van zijn voorganger wel verbeterd met 2 uur. Deze gaat zo’n 18 uur mee, goed voor best wat fietsplezier.

Ook aan dit device koppel je zowat alles wat er momenteel te verkrijgen is. De route- en turn-by-turn navigatie helpt je om routes te volgen en de juiste weg te vinden. De betere navigatiefuncties zijn echter niet terug te vinden op dit toestel. Of het dan de naam fietsnavigatie waard is laten we in het midden. De Rox 11.1 EVO schommelt zo’n beetje tussen fietsnavigatie en gps-fietscomputer in.

Wat wel erg uitgebreid is bij de Rox 11.1 beschikbare en individuele (fiets-)profielen. Daarnaast heb je ook nog eens 36 work-outs tot je beschikking. Deze staan standaard op het toestel geprogrammeerd.

Sigma Rox 4.0

Sigma Rox 4.0

Meest geschikt voor: recreatieve en sportieve fietsers die op ontdekking willen gaan en daarnaast ook wat basic trainingsgegevens wil kunnen bekijken via de compatibele sensoren.

De Sigma Rox 4.0 kunnen we meteen in de categorie gps-fietscomputer gooien. Met dit device kan je enkel turn-by-turn aanwijzigingen volgen via de Komoot app. Je kan de afslagen weergeven op het display of in de rode cirkel rechts bovenaan. Of dat voor jou voldoende is hang natuurlijk van jouw eigen gebruiksdoeleinden af.

De Rox 4.0 kan je eveneens verbinden met verschillende sensoren, enkel elektronische schakelsystemen zijn niet te koppelen. De Rox 4.0 is dan wel weer compatibel met verschillende e-bike systemen. Zeker handig als jij over een e-bike beschikt of dat in de toekomst van plan bent.

Het maximale aantal datavelden werd bij deze Rox 4.0 gereduceerd tot 3. Wel heb je nog steeds 6 pagina’s ter beschikking. Plaats genoeg dus voor de 30 functies die deze fietscomputer heeft.

De Rox 4.0 beschikt over een kleurenscherm (2 kleuren) en is te bedienen met knoppen. De batterijduur is met 25 uur het hoogst in vergelijking met de andere Sigma devices.

Met een adviesprijs van minder dan 90€ krijg je nog best veel waar voor je geld met de Sigma Rox 4.0.

Sigma Rox 2.0

Sigma Rox 2.0

Meest geschikt voor: recreatieve fietsers die op ontdekking willen gaan en voldoende hebben aan de meest basic gegevens.

De Sigma Rox 2.0 gps-fietscomputer is nog een device dat in 2021 op de markt kwam. Deze fietscomputer verschilt niet zo heel erg veel van de Rox 4.0. De batterijduur is wel drastisch minder en gaat zo’n 18 uur mee. De Rox 2.0 is compatibel met e-bike systemen en de gps werkt net hetzelfde als bij de 4.0. Via de Komoot app kan je turn-by-turn navigeren.

Qua datavelden lever je er eentje in bij de Rox 2.0. Je hebt hierdoor beschikking over 2 datavelden per pagina. In totaal heb je wel 6 pagina’s.

De Rox 2.0 kost een 20-tal euro minder dan de Rox 4.0.

Sigma fietsnavigatie vergelijken

ROX 11.1 EVOROX 12.0 SPORTROX 4.0ROX 2.0
Release date2021201820212021
TouchscreenJa
KnoppenJaJaJaJa
Schermgrootte1,77 inch3 inch2,4 inch2,0 inch
KleurenschermJaJaJa, 2 kleurenJa, 2 kleuren
Gewicht55 gram125 gram51 gram39 gram
Accuduur18 uur16 uur (40 uur in besparingsstand)25 uur18 uur
Geheugen100 uur4 Gb intern geheugen100 uur100 uur
ConnectiviteitANT+, BLEWifi, ANT+, Bleutooth SmartANT+, BLEANT+, BLE
Smart notificatiesJaJaJaJa
Compatibel met sensoren?Cadans, hartslag, vermogen, snelheidCadans, hartslag, vermogen, snelheidCadans, hartslag en snelheid
Compatibel met E-bikeJaJaJaJa
Compatibel met elektronisch schakelenJaShimano Di2, SRAM eTAP, Campagnolo EPS
Indoor trainer functiesJaJa
Sigma appSigma RideSigma Ride, Sigma LinkSigma RideSigma Ride
Andere appsStrava, KomootStrava, Komoot, TraningPeaks (via Wifi)Strava, KomootStrava, Komoot
KaartnavigatieJa, extra kaarten gratis
RoutenavigatieJaJa
POIJa
Voorgestelde routesJa, 3
Turn-by-turnJaJaJaJa
Terug naar startJa, via dezelfde routeJaJa, met pijlenJa, met pijlen
Route herberekenenJa
SatellietenGPS, Glonass, GalileoGPS, GlonassGPS, GlonassGPS, Glonass
BarometerJaJaJa
LichtsensorJaJaJaJa
Crash alertJaJaJa
Geïnstalleerde profielen4411
Individuele profielen20Onbegrensd11
Trainingspagina’s6666
Datavelden per pagina6Onbegrensd32
Strava Live SegmentenJa, met premium account
WorkoutsJa, 36 op deviceJa, interval
Auto pauzeJaJaJaJa
Sensoren bundel?
Voor wie?Sportief / FanatiekSportief / FanatiekSportief / RecreatiefRecreatief
KopenROX 11.1 EVOROX 12.0 SPORTROX 4.0ROX 2.0
BOLLink >>Link >>Link >>
AMAZONLink >>Link >>

Fietsnavigatie van Bryton

Bryton is één van de nieuwere spelers op de markt van fietsnavigatiesystemen. Naast de verschillende fietscomputers in hun assortiment zijn ze in 2020 toch een versnelling hoger geschakeld. Eerste met de Bryton Rider 860, waarmee ze de rechtstreekse concurrentie met Garmin én Wahoo aangingen.

Niet veel later volgde de Bryton Rider 750; een fietsnavigatie die te vergelijken is met de Garmin Edge 830 en Wahoo ELEMNT Roam. Grote woorden, maar hoe zit dat precies in de praktijk?

We bekijken de twee paradepaardjes van Bryton verder in detail en gooiden ze in een overzichtelijke vergelijkingstabel. Op die manier kan je voor jezelf uitmaken of Bryton een waardig alternatief is voor de andere merken. Op gebied van betaalbaarheid halen ze het in elk geval wel van de eerder vernoemde modellen van Garmin en Wahoo.

 • Bryton Rider 860
 • Bryton Rider 750

Bryton Rider 860

Bryton Rider 860

Meest geschikt voor: sportieve en fanatieke fietsers en mountainbikers die meer willen dan basic gegevens en navigatie en dat ook nog eens erg voordelig willen doen.

Deze fietsnavigatie werd in eerste instantie al aangekondigd als concurrent van Garmin en Wahoo. De Bryton Rider moet qua functionaliteiten zeker niet onderdoen voor de deze fietsnavigatiesystemen. De Bryton beschikt over een kleurentouchscreen en zet daarmee al verschillende modellen van andere merken in hun ondergoed.

Wat verder nog erg goed is ana de Bryton Rider 860 is de gebruiksvriendelijke en duidelijke gebruikersinterface. Waar Garmin toestellen wel eens de bemerkingen krijgen ingewikkelde menu’s te hebben is dat bij de Bryton Rider 860 helemaal het tegengestelde.

Net als bij de concurrentie kan je de Bryton Rider 860 ook in een bundel met sensoren kopen. Je krijgt in de bundel zowel een hartslag-, snelheid- als cadanssensor bijgeleverd. Op die manier kan je naast het navigeren, routes volgen en de basis trainingsfuncties net weer wat uitgebreider en gedetailleerder gaan trainen.

Wil je meer info over deze fietsnavigatie van Bryton, dan verwijzen we je graag door naar de review die we over deze fietsnavigatie schreven:

Bryton Rider 860 review >>

Bryton Rider 750

Bryton Rider 750

Meest geschikt voor: sportieve en fanatieke fietsers en mountainbikers die meer willen dan basic gegevens en navigatie.

Vrij snel na de release van de Rider 860 zag de opvolger al het levenslicht. De Bryton Rider 750 kreeg verschillende updates en upgrades mee ten opzichte van zijn voorganger. Zo werd de accuduur drastisch verlengd en is deze opvolger met een heleboel externe devices te koppelen.

Een andere unieke functie aan deze Fietsnavigatie is de mogelijkheid om met gesproken opdrachten de navigatie aan te sturen. Met je stem geef je een locatie door aan de fietsnavigatie en deze gaat je daarna naar de opgegeven locatie navigeren.

Net als bij zijn voorganger heeft ook deze fietsnavigatie wederom een dubbele functie. Naast navigeren en routes volgen kan je ook trainen en is er veel keuze aan work-outs via de Bryton Active app.

Ook de Rider 750 kan je net als zijn voorganger in een bundel met sensoren aankopen. Op die manier worden je work-outs nog accurater gemeten en bijgehouden. De bundel bevat een hartslag-, cadans- en snelheidssensor.

De Bryton Rider 750 is zeker en vast een verbetering ten opzichte van zijn voorganger en gaat op die manier nog net dat tikkeltje meer de concurrentie aan met Garmin en Wahoo.

Bryton Rider 750 review >>

Bryton fietsnavigatie vergelijken; Rider 750 vs Rider 860

Rider 750Rider 860
Release date20202020
Scherm grootte2,8 inch2,8 inch
TouchscreenJaJa
KleurenschermJaJa
Resolutie240 x 400 240 x 400
Accuduur20 uur16 uur
ConnectieWlan, Bluetooth, ANT+WiFi, Bluetooth, ANT+
Log geschiedenis300 uur300 uur
Smartphone meldingenJaJa
Bryton appBryton Active appBryton Active app
Barometer – hoogtemeterJaJa
Datavelden / pagina‘s12 / 8 12 / 11
Automatisch uploadenJaJa
Auto pauzeJaJa
Fietsprofielen32
Routes downloaden naar toestelJa, via app of toestelJa, via app of toestel
Geavanceerde workoutsJaJa
POIJaJa
Back to startJaJa
SatellietenGPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSSGPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSS
Route herberekenenJaJa
KaartenJaJa
Compatibel met appsJa, Stravan TrainingPeaks, Selfloops, Relive, Today’s planJa
Strava Live segmentenNeeNee
Compatibel met indoor trainers / elektronisch schakelenJa, Shimano Di2, SRAM, eTap, Campagnolo EPSJa, Shimano Di2, SRAM, eTap, Campagnolo EPS
Sensoren bundel?Ja (hartslag, cadans, snelheid)Ja (hartslag, cadans, snelheid)
Voor wie?Sportief / FanatiekSportief / Fanatiek
KopenRider 750Rider 860
BOLLink >>Link >>
AMAZONLink >>Link >>
WIGGLELink >>

Fietsnavigatie van Hammerhead

Hammerhead is een vrij nieuwe speler op de markt van fietsnavigatiesystemen. Het is een vrij jong technologiebedrijf dat zich met hun fietsnavigatie voornamelijk richt op de verbetering door de kracht van fitness. Het spreekt dan ook voor zich dat de toestellen van Hammerhead voornamelijk bedoelt zijn voor de prestatiegerichte fietser.

Naast trainen kan ja natuurlijk ook navigeren en routes volgen met de devices van Hammerhead.

Hun eerste fietsnavigatiesysteem kreeg de naam Karoo en werd in 2017 op de markt gebracht. In 2021 kwam de Hammerhead Karoo 2 als opvolger van de eerste versie op de markt. Het succesverhaal van Hammerhead zet zich dus voort. Het is geen geheim dat de interface, connectiviteit, scherm en het gebruiksgemak van de Hammerhead fietsnavigaties tot de beste van allemaal behoort.

Het is dan ook niet voor niets dat er verschillende professionele wielerteams zoals ISRAEL START-UP NATION met de Hammerhead Karoo trainen en fietsen. Ook Chris Froome, meervoudig ronde-winnaar, is een absolute fan van de Hammerhead Karoo 2. Ook in de recreatieve fietswereld staat de Hammerhead Karoo 2 steeds vaker op het stuur te blinken ter vervanging van een Garmin of Wahoo device.

Kortom, bij Hammerhead hebben ze alles goed voor elkaar. De Karoo 1 is ondertussen op pensioen en vervangen door de verbeterde Karoo 2. En wie weet wat de toekomst nog gaat brengen…

Hammerhead Karoo 2

Hammerhead Karoo 2

Meest geschikt voor: sportieve en fanatieke fietsers en mountainbikers die meer willen dan basic gegevens en navigatie.

De Hammerhead Karoo 2 beschikt over een kleurentouchscreen van 3,2 inch welk 16,7 miljoen kleuren ondersteunt. Het scherm van de Karoo 2 is hierdoor veruit het beste dat er momenteel te verkrijgen is. Routes nauwkeurig volgen en gegevens makkelijk en duidelijk aflezen is geen enkel probleem. De gegevens die je te zien krijgt kan je helemaal zelf samenstellen in verschillende datavelden en pagina’s.

Het toestel is eveneens volledig te bedienen met knoppen. je hebt dus de keuze en kan de Karoo 2 bedienen op de manier die jij het handigst vindt.

Dankzij de uitstekende connectiviteit, zowel Wi-Fi, 4G, Bluetooth als ANT+, koppel je zowat alles aan deze Hammerhead fietsnavigatie. De Karoo 2 gebruik je namelijk ook makkelijk op jouw favoriete indoortrainer.

De Karoo 2 is ook te verbinden en te synchroniseren met de Karoo Companion App en de meeste andere bekende apps. Ook Strava Live Segmenten zijn mogelijk met de Karoo 2.

De Hammerhead Karoo 2 staat bol van work-out functionaliteiten. Zo kan je trainingsplannen gebruiken van de app Trainingpeaks en kan je trainingszones (hartslag, vermogen) instellen.

Er is ook een volledige workout gids die je door middel van indicatoren bijstuurt tijdens het trainen. Jij hebt eveneens de volledige controle over je workouts. Zo kan je pauzeren wanneer je wil, een deel van de training overslaan of zelfs opnieuw uitvoeren.

Over het algemeen zijn er weinig nadelen aan de Karoo 2 fietsnavigatie. Natuurlijk is het nog een recent toestel en moet het zich nog in bepaalde mate bewijzen. We lazen hier en daar dat het opstarten van het device en routes laden wat trager verloopt. Echter heeft dit geen invloed tijdens het fietsen.

Hammerhead Karoo 2 review >>

Karoo 2
Release date2021
Scherm grootte3,2 inch
TouchscreenJa
KleurenschermJa, ondersteunt 16,7 miljoen kleuren
KnoppenbedieningJa, 4 knoppen
Resolutie480 x 800
Accuduur12 uur
ConnectieBluetooth, WIFI, ANT+, 2-3-4G
Geheugen32 GB (26 GB voor kaarten)
Smartphone meldingenJa
Hammerhead app
Barometer – hoogtemeterJa
Datavelden / paginas23 pagina’s
Route optiesRoutes maken, downloaden en GPX
Auto pauzeJa
Routes downloaden naar toestelJa, via app of toestel
Geavanceerde workoutsJa
POIJa
Back to startJa
SatellietenGPS, Glonass, Beidou, QZSS
Route herberekenenJa
KaartenJa
Compatibel met appsStravan Komoot, Ride With GPS, MTB Project
Strava Live segmentenJa
Live trackingJa
Compatibel met indoor trainers / elektronisch schakelenSmart trainer, Campagnolo EPS, Smartphone, Varia Radar, Shimano Di2, SRAM eTAP, Bluetooth Audio
Sensoren bundel?
Voor wie?Sportief / Fanatiek
KopenKaroo 2
WIGGLELink >>

Fietsnavigatie van Lezyne

Het merk Lezyne ken je misschien al wel van de vele handige fietsaccessoires die ze in hun assortiment hebben. Misschien is jouw huidige fietspompje of bidonhouder wel van dit merk, of ligt er gereedschap van Lezyne in je toolbox. Zo ook hebben ze verschillende fietsnavigatiesysteem in hun aanbod:

 • Lezyne Mega XL
 • Lezyne Super Pro
 • Lezyne Macro Plus
 • Lezyne Macro Easy

Hoewel de Lezyne fietsnavigatiesystemen niet over een touchscreen en kleurenscherm beschikken zit er toch aardig wat vernuft in deze toestellen. Zo kan je alle devices, uitgezonderd de Lezyne Macro Easy, horizontaal als verticaal op je fiets monteren. Vind jij het leuker dat de gegevens of de kaarten wat groter in beeld komen, dan kan dat dus gewoon met deze Lezyne fietsnavigatie.

De Lezyne Mega XL, die ondertussen toch al ettelijke jaartjes oud is, is het topmodel in het assortiment. Daarnaast heb je nog de Super Pro, Macro Plus en Macro Easy optie.

Waar deze fietsnavigaties vooral in uitblinken is de lange batterijduur van 28 uur tot wel 48 uur bij het topmodel uit de serie. Dankzij de GPS Ally app heb je een volledig platform tot je beschikking waarmee je de fietsnavigatie volledig kan instellen naar wens.

Je kan de Lezyne fietsnavigatesystemen ook kopen met de sensoren inbegrepen, dit pakket krijgt de naam “Loaded” en bevat een hartslag-, snelheids- en cadanssensor. De mooie opbergdoos is een surplus!

Lezyne loaded box

Daarnaast zijn de devices ook compatibel met Strava Live Segmenten en Lezyne Track (live tracking).

De Lezyne fietsnavigaties zien er in eerste instantie wat oudbolliger uit dan de modernere devices en zullen niet meteen een schoonheidsprijs in de wacht slepen. Toch blijkt uit onderzoek en testresultaten dat deze devices qua functionaliteiten meer dan genoeg in hun mars hebben en zelfs de fanatieke fietser op zijn / haar wenken kan bedienen.

Om een duidelijk beeld te krijgen van de verschillen tussen de Lezyne fietsnavigatiesystemen zetten we ze op een rijtje in een overzichtelijke vergelijkingstabel.

Lezyne Mega XL

Lezyne Mega XL fietsnavigatie

Meest geschikt voor: sportieve en fanatieke fietsers die meer willen dan basic gegevens en navigatie en die een fancy touchscreen en kleurenscherm niet noodzakelijk vinden.

De Mega XL fietsnavigatie is de topper in het gamma van Lezyne. Zelfs zonder touchscreen en kleurenscherm zijn de mogelijkheden en het praktische gemak van deze fietsnavigatie best indrukwekkend. De batterij gaat maar liefst 48 uur mee, waardoor zelfs op een meerdaagse fietsvakantie de lader in de koffer kan blijven. De gps plaats je in de lengte of in de breedte op je stuur, afhankelijk van hoe jij dit wil. Dit is een unieke en handige feature die ongezien is bij de concurrentie.

De Mega XL gps maakt gebruik van GPS en Glonass satellieten om je de weg te wijzen. Je kan zowel gebruik maken van turn-by-turn navigatie als routes volgen aan de hand van breadcrumbs (kruimelspoor). Helaas zijn er geen vooraf geïnstalleerde kaarten, deze dien je zelf nog eerst te downloaden via de root site van Lezyne.

De Mega XL fietsnavigatie koppel je ook makkelijk met verschillende sensoren. Dit kan zowel via ANT+ als Bluetooth Smart. Ook verbinding maken met je smartphone is geen enkel probleem. Met een Strava Premium account kan je ook jezelf uitdagen met de Strava Live Segmenten. Met de trainer mode kan je ook jezelf uitdagen, verbeteren en dagelijkse workouts uitvoeren.

De Mega XL stel je volledig in via je smartphone. Om de navigatie optimaal te gebruiken dien je wel steeds je smartphone bij te hebben, echter is dat in deze tijdens gewoon vanzelfsprekend geworden. Wil je toch zonder smartphone op pad, dan moet je offline kaarten installeren. De methode om de kaarten te installeren is echter wel een beetje gedateerd, wat vaak als een minpuntje genoemd wordt bij deze fietsnavigaties.

Lezyne Mega XL review >>

Lezyne Super Pro

Lezyne Super Pro

Meest geschikt voor: sportieve en fanatieke fietsers die meer willen dan basic gegevens en navigatie en die een fancy touchscreen en kleurenscherm niet noodzakelijk vinden.

De Super Pro fietsnavigatie is op erg veel vlakken gelijkwaardig aan de Mega XL. Er zijn echter wel kleine verschillen die misschien voor jou wel een belangrijke rol kunnen spelen in de uiteindelijke keuze. Ben je geïnteresseerd in een Lezyne fietsnavigatie bekijk dan zeker de verschillen tussen de twee toestellen. De Super Pro is in de eerste plaats kleiner. Hierdoor weegt hij overigens ook wel maar 60 gram ten opzichte van de 83 gram van de Mega XL.

Een ander belangrijk verschil is de batterijduur, die drastisch lager is. Echter is deze nog meer dan voldoende om ook weer meerdaagse fietsavonturen te beleven, zonder je zorgen te moeten maken over het batterijniveau. De 48 uur, zoals de Mega XL, haalt hij zeker niet maar met 28 uur kom je zeker al een eind.

Een laatste verschil zit in het aantal datavelden dat je per pagina kan weergeven. Met 8 datavelden heb je meestal wel ruimschoots voldoende info.

De Super Pro is goedkoper dan de Mega XL. Op alle andere vlakken is de Super Pro fietsnavigatie quasi identiek aan de Mega XL.

Lezyne Macro Plus

Lezyne Macro Plus fietsnavigatie

Meest geschikt voor: sportieve en fanatieke fietsers die meer willen dan basic gegevens en navigatie en die een fancy touchscreen en kleurenscherm niet noodzakelijk vinden. Wil je daarnaast ook een budgetvriendelijke fietsnavigatie dan is de Macro Plus zeker geschikt voor jou.

De budgetvriendelijkse fietsnavigatie in het Lezyne gamma is ongetwijfeld de Macro Plus. Dit device moet maar lichtjes onderdoen voor de duurdere modellen in de reeks. De fietsnavigatie is net zo groot als de Super Pro en heeft ook een batterij die 28 uur meegaat.

So far so good, echter moet je voor het prijsverschil natuurlijk wel wat inleveren op bepaalde opties. Zo is er geen ANT+ koppeling mogelijk bij de Macro Plus. Sensoren koppel je via Bluetooth Smart. Het totale geheugen wordt ook nog eens gehalveerd ten opzichte van de Super Pro en in vieren gedeeld ten opzichte van de Mega XL. Echter heb je met 200 uur datageheugen nog steeds ruimschoots voldoende alvorens je het device wat moet opschonen.

De Macro Plus fietsnavigatie beschikt niet over vooraf geïnstalleerde kaarten en registreert je route enkel via GPS.

Zoals je kan lezen moet je wel wat toegevingen doen, maar het valt al bij al nog best mee. Je hebt bij de Macro Plus nog steeds de beschikking over de training mode, Strava Live Segmenten en Live Tracking. Ook Turn-by-Turn navigatie en een kruimelspoor volgen is nog steeds mogelijk.

Lezyne Macro Easy

Lezyne Macro Easy fietscomputer

Meest geschikt voor: recreatieve fietser die voornamelijk routes wil volgen en genoeg heeft aan standaard fietsdata.

Zonder toeters en bellen het kruimelspoor van je route volgen en de belangrijkste data meten? De Macro Easy fietsnavigatie is het meest eenvoudige model in de Lezyne gps serie. Met een batterijduur van 28 uur moet hij niet onderdoen voor de Macro Plus en Super Pro.

Op alle andere vlakken is het wel toegevingen doen. Zo is er geen mogelijkheid om je smartphone te verbinden en de Ally App te gebruiken. Wel kan je sensoren koppelen via Bluetooth Smart.

Strava Live Segmenten, trainer mode, livetracking en geïnstalleerde kaarten ontbreken eveneens. De Macro Easy fietsnavigatie is een erg basic en geeft enkel de standaard fietsdata weer.

Lezyne fietsnavigatie vergelijken

Mega XLSuper ProMacro PlusMacro Easy
Touchscreen
Knoppen4444
Kleurenscherm
Afmetingen scherm 35,3 x 58,8 mm32,6 x 39,8 mm32,6 x 39,8 mm31,7 x 40,1 mm
Gewicht83 gram60 gram60 gram63 gram
BluetoothJaJaJa
ANT+JaJa
Datageheugen800 uur400 uur200 uur100 uur
Max batterijduur48 uur28 uur28 uur28 uur
Smartphone notificatiesJaJaJa
iOS/Android verbindingJa, via Bluetooth Smart en/of ANT+Ja, via Bluetooth Smart en/of ANT+Ja, via Bluetooth Smart
Lezyne appLezyne Ally appLezyne Ally appLezyne Ally app
Compatibel met appsStrava, Trainingpeaks, Today’s Plan, Komoot, ReliveStrava, Trainingpeaks, Today’s Plan, Komoot, ReliveStrava, Trainingpeaks, Today’s Plan, Komoot, Relive
Compatibel met sensorenHartslag, cadans, snelheid, vermogenHartslag, cadans, snelheid, vermogenHartslag, cadans, snelheid, vermogenHartslag, cadans, snelheid
Compatbel met elektronisch schakelenJaJa
Turn-by-Turn navigatieJaJaJa
Kruimelspoor volgenJaJaJaJa
Route herberekenenJaJaJa
SatellietenGPS, GlonassGPS, GlonassGPSGPS
Geïnstalleerde kaarten
Workout’sJa, van Today’s Plan en TrainingPeaksJa, van Today’s Plan en TrainingPeaksJa, van Today’s Plan en TrainingPeaksJa, van Today’s Plan en TrainingPeaks
Trainer modeJaJaJa
Live TrackingJaJaJa
Strava Live SegmentenJaJaJa
BarometerJaJaJaJa
Verschillende fietsprofielenJaJaJaJa
Eigen routes ontwerpenJaJaJa
DataveldenMax 10 per paginaMax 8 per paginaMax 8 per paginaAan te passen
Sensoren bundel?Ja (hartslag, cadans)Ja (hartslag, cadans)Ja (hartslag, cadans)
Voor wie?Sportief / FanatiekSportief / FanatiekSportief / FanatiekRecreatief
KopenMega XL (MEGA C)Super ProMacro PlusMacro Easy
BOLLink >>
AMAZONLink >>Link >>Link >>Link >>

Waar moet je op letten bij de aankoop van fietsnavigatie?

Eerder in dit artikel kwam je al de voor- en nadelen van fietsnavigatie te weten alsook de reden waarom en in welke situaties een fietsnavigatie nuttig en praktisch kan zijn. Ondertussen heb je al een globaal beeld van de verschillende opties. Toch is het belangrijk naar het totale plaatje te kijken zodat je uiteindelijk met de beste functies, eigenschappen en extra’s aan de slag kan. Houd daarom zeker ook rekening met de volgende zaken:

 • Jouw doelgebruik
 • Connectiemogelijkheden
 • Compatibele en beschikbare sensoren
 • Algemene functies

Jouw doelgebruik; waarvoor moet jouw fietsnavigatie precies/hoofdzakelijk dienen?

Er zijn verschillende mogelijke redenen om een fietsnavigatie te gebruiken tijdens het fietsen. Wil je gewoon de basisfunctie zoals navigeren en routes volgen gebruiken dan zit je met de meeste toestellen meteen goed.

Naast navigeren en routes volgen kan je ook echt gaan trainen met behulp van een fietsnavigatie. Afhankelijk van jouw trainingsdoelen kan je dan nog verschillende extra opties overwegen.

Afvallen

Wil je de work-outs en trainingsmogelijkheden van de fietsnavigatie ook gebruiken om af te vallen dan is het een goed idee om een toestel te kiezen dat compatibel is met een hartslagmeter.

Wanneer je met een hartslagmeter gaat fietsen word je hartslag continu gemeten. Wil je afvallen dan is het belangrijk om in de juiste hartslagzone te fietsen. Deze zones kan je berekenen en daarna instellen in de app of zelfs rechtstreeks in het gps-toestel.

Om vet te verbranden, en op die manier kilo’s te verliezen, is het belangrijk om in een lage hartslagzone te fietsen en bij voorkeur de vetverbrandingszone (zone 2; 60% à 70% van jouw maximale hartslag).

Je maximale hartslag kan je op verschillende manieren berekenen, waarvan de snelste en eenvoudigste manier met de volgende formule is:

 • 220 – je leeftijd (mannen)
 • 226 – je leeftijd (vrouwen)

Natuurlijk kan je ook je maximale hartslag bepalen door te gaan fietsen of lopen en een keer het beste van jezelf te geven. Weet wel dat de formule theorie is en het juiste getal in de praktijk lichtjes kan afwijken.

Wil je jouw fietsnavigatie ook gebruiken om gewicht te verliezen, denk er dan een keertje aan om een fietsnavigatie bundel of een extra hartslagband bij aan te kopen.

Spieren trainen, beter en sterker worden en wedstrijden winnen

Wanneer je voornamelijk gaat fietsen om je spieren te versterken, beter en sneller te worden en eventueel wedstrijden te winnen dan is een volledige sensorenbundel zeker wat voor jou. Naast de hartslagmeter, die onmisbaar is, kan je nog meerdere sensoren koppelen met jouw fietsnavigatie. Denk maar aan snelheids-, cadans-, en vermogenssensoren. Tegenwoordig heb je ook de mogelijkheid om vermogenspedalen op je fiets te monteren.

Des te meer sensoren jij gebruikt des te uitgebreider je je trainingen kan analyseren. Een beetje voorkennis is in zo’n geval wel nuttig aangezien er tal van statistieken en parameters te analyseren zijn. Professionele begeleiding hierin is ook altijd een goed idee.

Denk er wel aan dat een volledige sensoren bundel en eventuele professionele begeleiding het totaalplaatje en de kostprijs van fietsnavigatie naar een heel ander niveau tilt.

Trainen voor het plezier

Trainen kan natuurlijk ook gewoon op recreatief of sportief niveau. Misschien heb je wel een bepaald fietsdoel voor ogen waarvoor je je conditie net dat tikkeltje moet of wil opkrikken. Een uitgebreid assortiment sensoren is dan meestal net wat teveel van het goede.

Toch is en blijft een hartslagsensor één van de vaakst gebruikte sensoren. Zowel voor de hobby-, recreatieve,- als sportieve fietser met een doel voor ogen kan een continue hartslagmeting al het nodige inzicht geven in de prestaties, de huidige conditie en de gemaakte progressie.

Ben je helemaal tevreden met je wekelijkse rondjes op een rustig tempo rijden dan is een hartslagmeter natuurlijk niet per sé nodig. Wat je niet nodig hebt hoef je ook niet aan te kopen. Hou het in dit geval dus bij het fietsnavigatiesysteem zelf en bespaar je de onnodige extra kosten van de sensoren.

Welke fietsnavigatie sensoren zijn er en wat is hun functie?

Er zijn zoals je al kon lezen verschillende sensoren die je kunnen helpen bij jouw trainingen en work-outs op de fiets, gravel-, of mountainbike. De meeste sensoren spreken voor zich maar we overlopen ze toch nog een keertje zodat jij meteen weet welke sensoren bij jou passen en welke jij al dan niet nodig hebt:

 • Hartslagsensor
 • Snelheidssensor
 • Cadanssensor

Hartslagsensor

Zoals je al kon lezen in het vorige gedeelte is een hartslagband één van de meest gebruikte sensoren bij verschillende fietsers. De profs dragen het ook allemaal.

Een hartslagmeter of sensor meet jouw hartslag continu. De hartslagband met de hartslagsensor draag je om je borst, net onder de tepellijn. Door de continue hartslagmeting, die je op het scherm van jouw fietsnavigatie kan aflezen, krijg je een duidelijk beeld van je inspanningsniveau tijdens het fietsen. Uit je hartslag kan je ook afleiden of je al dan niet vermoeid begint te raken.

Blijft je hartslag hoog, zelfs op rustige wegen of paadjes, dan kan dit eenteken zijn dat de vermoeidheid aan het toeslaan is. Dit kan bijvoorbeeld een goed moment zijn om wat te eten of wat energie bij te tanken.

Ook om te trainen is een hartslagmeting erg praktisch. Zoals je daarnet hebt kunnen lezen kan een hartslagmeting je helpen om specifieke trainingsdoelen (makkelijker) te bereiken. Zo kan je bijvoorbeeld afvallen door in de juiste hartslagzone te fietsen. Ook bij intervaltrainingen kan de hartslagmeting een indicatie geven wanneer je terug vol aan de bak moet.

Een hartslag sensor kan je nagenoeg altijd los of in een bundel kopen. Koop je de hartslagmeter in een bundel dan zitten er in sommige gevallen nog enkele andere extra’s bij. Heb je die niet per sé nodig, overweeg dan om de hartslagband apart aan te kopen. Zoals je eerder kon lezen zijn zaken die niet gebruikt worden de extra prijs nooit waard.

Een hartslagmeter kan je ook altijd achteraf en apart bijkopen wens je er toch eentje te gebruiken. In onderstaand artikel kom je alles te weten over het gebruik van een hartslagmeter en ontdek je de beste exemplaren:

Bekijk de beste hartslagmeters >>

Snelheidssensor

Een snelheidssensor doet vanzelfsprekend wat de naam doet vermoeden namelijk je snelheid meten. Een snelheidssensor bevestig je in de meeste gevalen op of rond de naaf van je achterwiel. De modernste snelheidssensors zijn volledig draadloos. Hierdoor kan je ze ook makkelijk op verschillende fietsen gebruiken.

Omdat zulke sensoren zonder magneet werken hoef je ze ook niet meer uit te lijnen. Eénmaal je de connectie met jouw fietsnavigatietoestel gemaakt hebt (via ANT+ of bluetooth) kan je meteen vertrekken en zal de sensor jouw snelheid opmeten.

Een snelheidssensor zit meestal niet standaard inbegrepen bij een fietsnavigatie en dien je dus apart of in een bundel aan te kopen. Let er wel op dat een bundel met enkel een snelheidssensor eerder een uitzondering is. Een snelheidssensor in bundel is vaak vergezeld van een cadanssensor en vaak ook een hartslagmeter.

Ook belangrijk om weten is dat de fietsnavigatie de snelheid waartegen jij fietst ook zonder extra sensor zal meten. Echter gaat dit dan via het GPS signaal van de fietsnavigatie. Omdat dit signaal wel eens kan wegvallen of onderbroken kan worden (door bijvoorbeeld bomen of gebouwen) kunnen deze gegevens verschillen van de gegevens die gemeten werden mét een snelheidssensor.

Naast de snelheid meet zo’n snelheidssensor ook de afstand die je aflegt. Om de afstand juist te meten moet je de wielmaat van jouw fiets ingeven in je gps-toestel. Op die manier meet deze de afgelegde afstand, wat wederom betere resultaten geeft dan de meting via GPS.

Steekt het jou niet op een kilometertje per uur of enkele afgelegde kilometers meer of minder, dan heb je niet per sé een extra snelheidssensor nodig. Wil je de beste en meest accurate weergave van je snelheid dan is een snelheidssensor wel een goede upgrade.

Cadanssensor

Een cadanssensor meet de trapfrequentie waaraan jij fietst. Cadans wordt op je fietsnavigatie uitgedrukt in RPM, wat staat voor “revolutions per minute”. Een cadanssensor monteer je op 1 van de cranksarmen van je fiets. Op die manier wordt elke pedaalomwenteling geregistreerd en kan jij de cadans volgen op het scherm van jouw fietsnavigatietoestel.

De ideale cadans zit tussen de 80 en 100 omwentelingen per minuut. Naarmate het terrein verandert gaat ook je cadans automatisch veranderen. Om die reden heb je dus versnellingen op je fiets of mountainbike. Op die manier kan je ook tijdens het klimmen in de juiste cadans blijven fietsen.

Fietsen in een (te) lage cadans is eigenlijk altijd af te raden. Ga je met een lage cadans een berg oprijden dan kost dit je enorm veel krachten en zullen jouw benen snel vol lopen.

Daarom is het beter steeds een zo hoog mogelijk cadans aan te houden. Op die manier hou je het altijd langer vol aangezien elke omwenteling minder kracht kost. Wil je fietsen in een hoge cadans lang kunnen volhouden dan is enige training wel vereist. Fietsen in een hogere cadans is ook beter voor de knieën.

Met behulp van een cadanssensor kan jij jouw trapfrequentie meten en in de gaten houden. Op die manier kan jij voor jezelf uitmaken of je met de juiste cadans aan het fietsen bent. De ideale cadans verschilt natuurlijk van persoon tot persoon.

Extra opties en mogelijkheden

Naast de bovenstaande sensoren die je vaak in een fietsnavigatiebundel kan kopen heb je natuurlijk nog verschillende andere opties. Die opties om nog meer gegevens te meten en te kunnen analyseren zijn al iets geavanceerder en dat merk je dan ook meteen aan het bijhorende prijskaartje. Voor de volledigheid is het toch belangrijk om deze opties te kennen. Misschien ben jij wel een fanatieke fietser die deze opties zeker en vast kan en wil gebruiken. Hieronder een inkijk in de volgende extra mogelijkheden:

 • Powermeter of vermogensmeter
 • Elektronisch schakelsysteem

Powermeter of vermogensmeter

Met een powermeter (ook wel vermogensmeter genoemd) kan je zien hoe hard je precies op je pedalen duwt, ongeacht de situatie. Op die manier kan je trainen op vermogen.

Powermeters zijn net wat anders dan de standaard cadans- of snelheidsmetertjes die je in de fietsnavigatiebundels ziet. Een powermeter heb je immers niet zomaar één twee drie op je fiets gemonteerd.

Er zijn drie verschillende plaatsen waar een vermogens- of powermeter geïnstalleerd kan worden:

 • In de pedalen (zie vermogenspedalen)
 • In de crankarm
 • In de crank spider

Daarnaast is het nog belangrijk om te weten dat er enkelzijdige, dubbelzijdige en complete vermogensmeters zijn. Wanneer de powermeter aan één bepaalde kant zit meet hij het vermogen ook maar alleen aan die kant waar de meter zit. Om het volledige vermogen te bekomen wordt dit getal verdubbeld. Echter is dit getal dan maar een schatting, aangezien de meeste mensen niet hetzelfde vermogen trappen met beide benen.

Een dubbelzijdige of complete powermeting is dus accurater dan een enkelzijdige meting.

Een complete powermeting vind je terug bij de powermeters die in de crank spider zitten. Het spreekt voor zich dat dit soort powermeters duurder is dan de enkelzijdige powermeters. Maar ze zijn ook wel meteen een heel pak accurater.

Nadeel aan een complete powermeter in de crank spider is dat je natuurlijk niet de vrije keuze hebt wat er op je fiets gemonteerd wordt qua crank en tandwielen.

Een dubbelzijdige powermeter bestaat uit twee powermeters die los van elkaar het vermogen registeren. Op die manier kan je makkelijk zien welk been het sterkst is en het meeste vermogen produceert. Echter zijn die data niet meteen data waar je ook echt wat mee kan.

Een dubbelzijdige powermeter vind je terug in vermogenspedalen maar kan jook in de trapas of crankarm bevestigd zitten.

Een vermogensmeter wordt voornamelijk gelinkt aan het wielrennen. Toch zijn er ondertussen ook al verschillende opties op de markt die gebruikt kunnen worden op de mountainbike.

De Garmin Rally XC100 (enkelzijdige powermeter) en de Garmin Rally XC200 (dubbelzijdige powermeter) zijn ook te gebruiken op je mountainbike mits je voorstander bent van klikpedalen en compatibele mtb-schoenen hebt.

De Stages Carbon L GXP MTB crankarm van Stages Cycling is compatibel met alle MTB aandrijvingen van SRAM en een goede keuze wanneer jij powermeting wil hebben op jouw mountainbike. Heb je een aandrijving van Shimano kies dan voor de L XTR 9100 crank van Stages Cycling.

 • Crankstel met powermeter >>

  Heb je liever meteen een volledig crankstel met powermeter dan zijn er ook enkele oerdegelijke opties. Heb je een Shimano aandrijving dan kan je het XTR M9120 LR crankstel van Stages Cycling monteren op je mountainbike.

Elektronisch schakelsysteem

In het wielrennen duiken de elektronische aandrijvingen steeds vaker op. Zowel Shimano, Sram als Campagnolo hebben ondertussen al verschillende elektronische opties on hun gamma. Ook bij het mountainbiken zijn deze stilaan ingeburgerd aan het raken. In deze categorie is het voornamelijk SRAM dat het voortouw heeft genomen met hun AXS schakelgroepen.

Hoewel het elektronisch schakelen vooral in de hogere prijsklasse en de duurdere groepen terug te vinden was, is er sinds 2021 ook een nieuwe SRAM AXS groep op de markt die qua prijs erg voordelig is. Na de XX1 en X01 Eagle is de GX Eagle groep van SRAM nu ook in AXS-versie te verkrijgen.

Het enige verschil met de XX1 en X01 versie is dat de onderdelen wat zwaarder zijn.

Ben je toe aan een nieuwe aandrijving en is jouw fiets momenteel uitgerust met een 12-speed GX, X01 of XX1 Eagle aandrijving van SRAM, dan kan je overwegen om over te stappen naar. GX Eagle AXS.

Een groot voordeel van elektronisch schakelen is dat je gen kabels meer nodig hebt. Een nadeel is dan weer dat je tijdig de batterij moet opladen. Echter is het wel zo dat de batterij erg lang meegaat.

Schakelen met een elektronische groep gaat erg vlot en je kan de versnellingen volledig afstellen en instellen met de SRAM AXS app.

De belangrijkste functionaliteiten van een fietsnavigatie

Een alleskunner of een basismodel om voornamelijk te navigeren? Een fietsnavigatie is altijd, ongeacht welke je koopt, in staat om verschillende metingen te doen en is daarnaast vaak voorzien van verschillende extra functies.

In dit deel overlopen we de belangrijkste functionaliteiten die je nodig kan hebben tijdens het fietsen of die een fietsnavigatie net wat handiger maken. Natuurlijk zijn niet alle functies even noodzakelijk. Toch is het handig om te weten of je ze al dan niet hebt. Op die manier kan je er dan toch nog gebruik van maken.

Afstand meten

Dit is een functie die standaard is bij alle soorten fietsnavigatie, fietscomputer of kilometertellers. De totaal gefietste afstand meten is dan ook één van de voornaamste redenen waarom fietsers een computertje op hun fiets installeren.

Tijd

Ongeacht of je recreatief of fanatiek fietst, het is altijd leuk om te weten hoelang je over een bepaalde rit doet. Alle fietsnavigaties meten de tijd die je over een rit doet. Daarnaast kan je ook het tijdstip bekijken en is er een stopwatch-functie of lap-timer beschikbaar.

Snelheid

Naast afstand misschien wel het belangrijkste parametertje op een fietscomputer en fietsnavigatie. Met dit cijfertje kan je uitpakken bij je fietsmakkers of je kan het helemaal voor jezelf houden. De snelheid kan je meten doormiddel van het GPS-signaal van je fietsnavigatie of als je het accurater wil meten met een snelheidssensor. Zo’n snelheidssensor monteer je op de naaf van je achterwiel.

Naast de snelheid waartegen jij fietst meet een fietsnavigatie ook de gemiddelde snelheid en de topsnelheid.

Auto-Pauze

Daarnaast zijn er ook devices die een auto-pauze functie hebben. Bij deze functie kan je de fietsnavigatie automatisch laten stoppen met registreren wanneer je onder een bepaalde snelheid fietst. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je ergens stopt om te pauzeren of wanneer je voor een rood licht staat of even moet wachten om over te kunnen steken.

Wanneer je terug boven de ingestelde snelheid aan het fietsen bent zal de registratie opnieuw verdergaan. Ben jij iemand die wel eens vergeet om terug op start of hervat te duwen, dan is een auto-pauze functie zeker iets wat jouw fietsnavigatie moet hebben.

Calorieverbruik

Ben jij meer het sportieve of fanatieke type dat ook traint met behulp van de work-out mogelijkheden van een fietsnavigatie? Dan ben je zeker en vast ook graag op de hoogte van het effect van jouw training. Het calorieverbruik kan een goede indicatie geven van de zwaarte van de inspanning die jij geleverd hebt.

Neem het calorieverbruik wel met een korreltje zout want er kan wel wat afwijking op zitten. Veel hangt af van hoe accuraat en welke gegevens je ingegeven hebt in je fietsnavigatietoestel.

Ook het al dan niet gebruiken van een hartslagmeter heeft effect op het calorieverbruik. Hoe meer dingen je (accuraat) meet, des te juister de meting van het calorieverbruik zal zijn.

Virtual partner

Ben jij competitief ingesteld maar rijd je ook wel eens alleen? Dan kan je gebruik maken van de virtual partner wanneer deze functie op je fietsnavigatie zit. Wanneer je een route gaat rijden kan je het tempo van de virtual partner instellen.

Jouw doel is dan om sneller te rijden dan de virtual partner en als eerste over de finishlijn te fietsen. Dit kan een extra dimensie aan jouw trainingen geven en kan je motiveren om het beste van jezelf te geven.

Strava Live Segmenten

Een functie die steeds belangrijker wordt en daarom ook steeds vaker terug te vinden is op een fietsnavigatie zijn de Strava Live Segmenten. Met Strava ben je zeker en vast al wel bekend, want wie gebruikt het niet?

Liggen er wat Strava Segmenten op jouw vaste route of in jouw buurt en wil je de kroon pakken? Dan kan je dit Live doen via de Strava Live Segmenten functie.

Deze functie geeft jouw een melding wanneer er een Strava Segment aan zit te komen. Op die manier kan jij nog een keer bijtanken om dan vol gas het segment af te werken. Wanneer het segment teneinde is krijg je meteen het resultaat op je schermpje te zien. Heb je de kroon net gemist dan kan je nog een keer proberen.

Strava, leuk maar het kan ook erg of soms zelfs TE competitief zijn. Het is maar hoe je er zelf me omgaat. Wil je jezelf meten met anderen dan is dit de functies voor jou. Wil je vooral je eigen prestaties verbeteren dan is dit zeker en vast ook een leuke extra voor jou.

Doet snelheid er voor jou helemaal niet toe dan heb je niet veel aan deze functie. Toch is het stiekem wel leuk om eens te bekijken.

Om de Strava Live Segmenten functie te kunnen gebruiken heb je wel een Strava lidmaatschap nodig.

Beschik je over een Garmin Edge 1030 of 1030 plus dan krijg je na het rijden van een segment ook te zien hoe je op het moment zelf presteert ten opzichte van je vorige poging. Daarnaast krijg je ook de beste tijd van de laatste 5 pogingen te zien en de tijd van de fietser die net onder je in het klassement van dat segment staat.

Workouts plannen

Heb je een bepaald doel voor ogen en wil je daar ook specifiek voor trainen? Kies dan zeker voor een fietsnavigatiesysteem waarop standaard work-outs staan of waar je work-outs kan op plaatsen.

In de meeste gevallen kan je work-outs maken via verschillende compatibele apps of de app van de fietsnavigatie zelf.

Bij de betere fietsnavigatiesystemen krijg je ook voorgestelde work-outs die gebaseerd zijn op jouw doelen en die rekening houden met je vorige trainingen en inspanningen.

Ongevaldetectie en noodcontact

Trek je er wel eens in je eentje op uit? Onthoud dan altijd dat mountainbiken en fietsen altijd wel een soort risico inhoudt. Met een ongevaldetectie functie op jouw fietsnavigatietoestel krijgt het thuisfront meteen een melding wanneer je gevallen bent.

Om de functie te gebruiken moet je één of meerdere ICE (in case of emergency) contact(en) instellen die verwittigd worden via mail of sms wanneer er een ongeval gedetecteerd wordt door het toestel. Wanneer een valpartij gedetecteerd wordt, word jouw locatie naar de contactpersoon verzonden. Die persoon kan dan de hulpdiensten verwittigen en jouw locatie doorgeven.

Het is wel belangrijk dat jouw smartphone en de app verbonden zijn met je fietsnavigatietoestel. Is dat niet het geval dan kan je de functie niet gebruiken. Dit is enkel een aanvullende functie en contacteert enkel jouw contactpersoon. De hulpdiensten dienen dus nog verwittigd te worden door jezelf of de contactpersoon.

Diefstalalarm

Met een diefstalalarm functie kan je voorkomen dat jouw fiets zomaar gestolen wordt wanneer je even rustig op een terrasje zit of de fiets even niet in je gezichtsveld staat. Je fietsnavigatietoestel dient wel op je fiets te blijven zitten om de functie te kunnen gebruiken.

Je smartphone moet eveneens gekoppeld zijn met het toestel. Wanneer de fiets beweegt zal het alarm afgaan. Wanneer dat het geval is krijg je ook onmiddellijk een melding op je gekoppelde smartphone. Om het alarm uit te kunnen schakelen dien je het wachtwoord in te geven dat je hebt ingesteld.

Een handige functie, echter is het aangeraden je fiets nooit zomaar ergens, buiten het zicht, achter te laten. Denk er ook aan dat jouw fietsnavigatie op de fiets moet blijven zitten om deze functie te gebruiken. Deze kan daardoor ook zomaar gestolen worden.

GPS-signaal

Om goed te kunnen navigeren met je natuurlijk een goede gps-ontvangst hebben. Daarom maakt een fietsnavigatie vaak gebruik van meerdere satellieten. De volgende 3 systemen zijn de modernste die op de meeste fietsnavigatiesystemen terug te vinden zijn:

 • GPS (27 satellieten)
 • Glonass (24 satellieten)
 • Galileo (30 satellieten)

Bovenstaande drie systemen maken gebruik van mondiale positionering.

Naast deze drie meest voorkomende systemen wordt er soms ook gebruik gemaakt van de onderstaande twee systemen:

 • Beidou
 • QZSS (3 satellieten)

Beidou gebruikt in tegenstelling tot de bekendste 3 systemen satellieten in de geostationaire baan. Dit betekend dat ze niet veel satellieten nodig hebben om goed te functioneren. Beidou is een project van de Volksrepubliek China en is bedoeld als onafhankelijk navigatiesysteem.

QZSS daarentegen is dan weer van Japanse makkelijk. Dit systeem dat bestaat uit 3 satellieten is zo ontworpen dat er altijd minstens één van de satellieten zich boven Japan bevindt.

QZSS is compatibel met GPS en Galileo.

Bediening van de fietsnavigatie

De bediening van een fietsnavigatie kan op drie manieren. Enerzijds heb je de devices met een touchscreen. Daarnaast heb je ook nog toestellen die geen touchscreen hebben en met knoppen te bedienen zijn. Als laatste heb je fietsnavigaties die een combinatie van beide gebruiken.

Wanneer touchscreen en knoppen gecombineerd worden hebben de knoppen vaak een enkele functie zoals bijvoorbeeld een rit starten en stoppen of een ronde markeren (dit is het geval bij Garmin devices met touchscreen). De aan- en uitknop is vanzelfsprekend op alle toestellen aanwezig.

Het voordeel van een touchscreen is dat je tijdens het navigeren met kaart snel kan in- en uitzoomen en de kaart in detail kan bekijken. Met knoppen is dit iets minder praktisch. Een nadeel van een touchscreen is dan weer dat bij slecht weer het mogelijk wat moeilijker te bedienen is. Echter is dat laatste ook afhankelijk van de kwaliteit van het touchscreen van de fietsnavigatie.

Heb je je favoriete toestel gevonden qua functionaliteiten dan moet je het met de bedieningsmogelijkheden doen waarmee het device uitgerust is. Anderzijds kan de aard van bediening ook een parameter zijn om rekening mee te houden bij de keuze van jouw fietsnavigatie. Vanzelfsprekend is dit een keuze die je zelf moet maken en die voor iedereen anders kan zijn.

Navigeren en routes volgen

Zeker als mountainbiker is het belangrijk om routes te kunnen volgen met je fietsnavigatie. Ook navigeren naar een bepaalde plaats of afspreekpunt kan handig zijn. Daarnaast zijn er fietsnavigaties die ook naar POI’s (points of interest) kunnen navigeren. Dit kan op twee manieren, enerzijds met de POI’s standaard in het toestel opgeslagen of via een app.

POI’s

POI’s kunnen erg van pas komen tijdens een avontuurlijke rit, bikepacking avontuur of tijdens een fietsvakantie in het buitenland. Weet je nog niet wat een POI precies is? Dit zijn nuttige plaatsen waarnaar je kan navigeren. Een nuttige plaats kan bijvoorbeeld een fietswinkel of warenhuis zijn. Ook interessante bezienswaardigheden kan je vaak tussen POI’s terugvinden.

Koersen

Met de functie “koersen” op jouw fietsnavigatie kan jij routes inladen en volgen doormiddel van een kruimelspoor. Je kan de routes ook volgen via turn-by-turn aanwijzigingen als het device daarvan voorzien is.

Heb je een blindelings een rit gereden of gewoon ergens wat rond gereden dan kan je nadat je de rit opgeslagen hebt deze omzetten in een koers. De volgende keer kan je deze rit dan als koers volgen. Zo kan een onverwachte en spontane rit toch nog een keertje overgedaan worden.

Navigeren

Wil je naar een bepaalde plek in een onbekend gebied toe fietsen dan kan je daarvoor ook je fietsnavigatie inschakelen. Je geeft de locatie of de coördinaten in en het device wijst je de weg. Is jouw fietsnavigatie voorzien van de nodige kaarten, dan kan je mooi volgen of zelfs hier en daar een leuk paadje indraaien. Heeft jouw device dan ook nog eens de functie “route herberekenen” dan kom je sowieso wel weer op het juiste pad richting eindbestemming terecht.

Surprise me

Met de surprise me functie kan je jouw fietsnavigatie zelf een route laten berekenen afhankelijk van de afstand die jij voor ogen had. Wanneer je deze functie gebruikt kan je vaak uit een drietal route-suggesties kiezen.

Welke stuurmount gebruiken?

Een fietsnavigatie kan je op verschillende manieren op jouw fiets monteren. Bij elke fietsnavigatie die je aankoopt zit een standaard mount die je op de stuurpen of op het stuur kan monteren. Dit werkt gewoon erg goed, ook bij mountainbiken. Met spandbandjes wordt de mount op het stuur of de stuurpen vast gezet.

Het is wel aan te raden een stukje zwarte tape onder deze mount te plakken om de lak van je stuur of stuurpen te beschermen. Meestal zit er wel een beschermend rubbertje bij de mount maar je kan maar beter zeker zijn.

Naast een standaard mount heb je nog verschillende andere keuzes waaronder:

 • Out-front mount
 • MTB-mount boven de stuurpen
 • Verlenging van het balhoofd

Out-front mount

Een out-front mount wordt meestal door wielrenners verkozen. Met zo’n mount komt de fietsnavigatie vóór het stuur te zitten. Het voordeel is het scherm erg goed kan zien en de weg ook nog goed in de gaten kan houden. Nadeel is dat bij een valpartij het toestel wel kwetsbaar is.

MTB-mount

Een MTB mount doet net het omgekeerde van een out-front mount. Een mtb-mount bevestig je aan het stuur waardoor het device boven de stuurpen komt te hangen. Zeker bij mountainbikers is dit een geliefde opstelling omdat de fietsnavigatie op die manier compact op je fiets zit. Bij een valpartij of singletracks met dichte begroeiing zit het toestel veilig verborgen boven de stuurpen.

Stem of Top Cap

Naast de standaard, out-front en mtb-mount heb je ook nog mounts die je op de top cap van je stuurpen/balhoofd monteert en mounts die je aan de uiteinde van je stuurpen bevestigd. Zo blijft je stuur op zich vrij strak en kan je de fietsnavigatie mooi integreren op de manier waarop jij het wil of mooi vindt.

Standaard mount of andere?

Heb je een fietsnavigatietoestel op het oog, kijk dan even welke mount(s) standaard in de doos zitten. Een standaard mount zit er haast altijd bij. Een out-front mount zie je ook vaker standaard inbegrepen, althans vaker dan een mtb-mount.

Uiteraard kan je jouw gewenste mount ook apart aankopen. In onderstaand overzicht geven we je nog de verschillende mounts per merk mee die er te verkrijgen zijn. Universele mounts zijn vaak ook te gebruiken met bepaalde merken, net als de fietsbel/gps-houder combinaties zoals HideMyBell.

MerkOut-frontMTBStem/Top Cap
GarminLink >>Link >>
WahooLink >>
BrytonLink >>
SRAM (Garmin)Link >>
MioLink >>
K-Edge (Garmin)Link >>
K-Edge (Wahoo)Link >>
Cycplus (Garmin)Link >>
Casecentive (Wahoo)Link >>
MeridaLink >>
Quatrixx (Garmin)Link >>
VeloChampion (Wahoo)Link >>
Bel/stuurhouder combo
CloseTheGap HideMyBell
(Garmin, Wahoo, Mio, Lezyne, Bryton en Polar)
Link >>Link >>Link >>

Conclusie

Ben je helemaal tot op het einde van dit artikel geraakt dan weet je zo ongeveer alles over fietsnavigaties, althans dat mogen we hopen. Is er toch nog iets wat er volgens jou in deze gids ontbreekt, laat het ons dan zeker weten. Wij vullen het artikel dan graag aan zodat de info nog completer wordt.

Ondertussen heb je vast en zeker al een idee welke richting jij wil uitgaan naar keuze van een fietsnavigatie toe. We hopen alvast dat je via dit artikel de nodige info hebt gekregen om de, voor jou, beste keuze te kunnen maken. Als dat het geval is dan ga jij al snel met een oerdegelijk fietsnavigatietoestel op pad kunnen gaan dat alles in huis heeft wat jij belangrijk vindt.

Laat ons zeker weten op welk toestel jouw keuze gevallen is en hoe het jou bevalt tijdens het mountainbiken en fietsen in het algemeen.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+

Ook lezen?

.
Mountainbike marathon plan

Bigger, Better & Epic

Het Marathon Plan

Verander je ritten van 40km in epische avonturen van 100+km.

Geen opofferingen, geen saai trainingsschema en geen tijdsdruk!

1 plan, 11 stappen, 1 episch doel.
 Voor iedereen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De ultieme mountainbike gids
E-Power Torq

Sportvoeding

10% korting met code:

mountainbikevibes10

Meest gelezen:

Onze favoriete producten

Nieuwste artikels

Partners

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”