Een fietsverzekering is zo’n dingetje dat je denkt nooit nodig te hebben, tot je een keertje slachtoffer bent van diefstal of schade. In veel gevallen is het dan echter te laat en kan je voor alles mooi zelf opdraaien. Zeker met de opkomst van de (duurdere) elektrische fietsen en het toenemende aantal fietsdiefstallen worden er steeds vaker fietsverzekeringen afgesloten.
Het is dan ook niet vreemd dat je bij haast elke verzekeringsmaatschappij tegenwoordig wel een fietsverzekering kan afsluiten. In de meeste gevallen kan je elk type stalen ros verzekeren, waaronder dus ook e-bikes. Enkel voor een speed-pedelec kan je niet overal terecht en dien je soms voor een bromfietsdekking te gaan.
Al de fietsverzekeringen vergelijken is natuurlijk een heuse klus. Echter is het wel een must om de voor jou beste fietsverzekering op de kop te tikken, zowel qua prijs als qua dekking, beperkingen en speciale voorwaarden.
Om je daar alvast een beetje mee op weg te helpen hebben we verschillende fietsverzekeringen voor je op een rijtje gezet, zowel voor Nederland als België. We opereren zelf wel vanuit België, maar ook heel erg veel Nederlanders bezoeken onze website, vandaar dat we ook de fietsverzekeringen voor NL vergeleken hebben.
Onderstaand vind je de fietsverzekeringen of vergelijkende websites/tools (Hopala) waarmee Mountainbikevibes.be een overeenkomst heeft.
Via onderstaande knoppen kan je meteen naar het fietsverzekeringen vergelijk springen voor zowel Nederland als België:
Is een fietsverzekering noodzakelijk of zelfs verplicht?
Een fietsverzekering afsluiten is in de meeste gevallen natuurlijk niet verplicht. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Denk hierbij maar aan een elektrische fiets die sneller gaat dan 25 km/u of een speed-pedelec. Voor dergelijke e-bikes, die autonoom snelheden van boven de 25 km/u halen, is het afsluiten van een WA- (wettelijke aansprakelijkheid) in Nederland en BA-verzekering (burgelijke aansprakelijkheid) in België wel verplicht.
Los daarvan beslis je natuurlijk helemaal zelf of je een diefstal- of complete fietsverzekering met schade- en ongevaldekking gaat afsluiten. Veel hangt natuurlijk af van het prijskaartje van jouw fiets. Een fiets die je tweedehands op de kop hebt getikt voor €50 of €100 is het verzekeren niet waard, daar de verzekering meer zou kosten dan de aankoopprijs van de fiets.
Controleer of jouw fiets onder de woon- of inboedelverzekering valt
Wanneer je je fiets bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer gebruikt en deze altijd op een afgesloten locatie op slot kan zetten, dan is een fietsverzekering mogelijk niet nodig. Jouw fiets zou zomaar onder jouw inboedelverzekering kunnen vallen. Het is dus zeker en vast nuttig om dit even te bekijken met je verzekeraar of zelf te bekijken in de voorwaarden van de inboedelverzekering.
Ook wanneer jouw fiets uit jouw schuur, garage of huis gestolen wordt én op slot stond valt deze diefstal vaak onder de woon- of inboedelverzekering. Staat jouw fiets NOOIT ergens onbewaakt, buiten in jouw woning? In dat geval is een fietsverzekering mogelijk niet eens noodzakelijk, vraag het na!
Wanneer is een fietsverzekering afsluiten een goed idee?
Een fietsverzekering afsluiten is dus voornamelijk een persoonlijke kwestie. Terwijl het voor de ene echt een meerwaarde kan betekenen kan het net zo goed enkel maar een kost betekenen voor iemand anders.
Een fietsverzekering heeft zeker een meerwaarde wanneer jouw fiets vaak ergens gestalt wordt waar jij er geen controle over hebt. Denk hierbij aan het station, de bushalte of bij de winkel.
Ook een racefiets of mountainbike verzekeren kan nuttig zijn. Met een sportieve fiets is een aanrijding of valpartij nooit uit te sluiten. En daarnaast zijn dure racefietsen en mountainbikes ook erg in trek bij dieven en georganiseerde dievenbendes. Koop je een nieuwe fiets met een aardig prijskaartje dan is een verzekering zeker en vast het overwegen waard. Zo hoef je je in elk geval niet meteen zorgen te maken bij een eventuele aanrijding, valpartij, schadegeval of zelfs diefstal.
Waarvoor kan je een fietsverzekering afsluiten?
Een fietsverzekering kan je afsluiten om verschillende redenen en met verschillende dekkingen. In de meeste gevallen is diefstal standaard inbegrepen bij de fietsverzekering. Daarnaast kan je je ook verzekeren tegen schade, een ongeval en kan je zelfs voor pechhulp of bijstand kiezen.
Daarnaast zijn er ook fietsverzekeringen waarbij juridische hulp inbegrepen zit.
Let op: Voor je jouw fietsverzekering gaat uitbreiden met allerhande extra dekkingen is het verstandig om even te bekijken welke dekkingen precies onder jouw huidige verzekeringen zoals de familiale en BA/WA vallen. Op die manier voorkom je dat je dubbel verzekerd bent en onnodig extra premie gaat betalen.
Wat kost een fietsverzekering?
De kostprijs of premie van een fietsverzekering hangt voornamelijk af van het type fiets dat je wil verzekeren en de kostprijs ervan. Daarnaast heeft het aantal extra dekkingen die je gekozen hebt natuurlijk ook invloed op de totale premie van de fietsverzekering. Ook de leeftijd van de fiets kan een rol spelen in de uiteindelijke premie die je betaald voor de fietsverzekering.
Fietsverzekering vergelijken; hier moet je op letten!
De goedkoopste fietsverzekering is dan vaak wel aantrekkelijk, maar het is daarom niet per sé de beste of de meest geschikte fietsverzekering voor jouw fiets. Net om die reden moet je de fietsverzekeringen vergelijken op verschillende vlakken, want appelen met peren vergelijken is niet echt nuttig en dat is in het geval van een fietsverzekering ook het geval. Onderstaan vind je de belangrijkste zaken die je per fietsverzekering zou moeten vergelijken:
Welk type fiets kan je verzekeren?
In de eerste plaats is het belangrijk dat jouw fiets ook daadwerkelijk kan verzekerd worden. In de meeste gevallen kan je gewoon elk type fiets verzekeren. Echter zijn er wel uitzonderingen zoals de speed-pedelec.
Vind je jouw specifiek type van fiets niet terug bij de verzekeraar dan valt deze waarschijnlijk gewoon onder de noemer “gewone fiets”. Racefietsen en mountainbikes kan je altijd verzekeren. Wat ons wel opviel is dat voor dergelijke sportieve fietsen vaak wel andere regels gelden, voornamelijk op vlak van franchise (zie verder), in vergelijking met andere fietsen.
Welke dekkingen zijn inbegrepen?
Elke fietsverzekering zal jouw fiets standaard dekken tegen diefstal. Daarnaast kan je ook nog kiezen voor extra dekkingen. Deze extra dekkingen kunnen standaard inbegrepen zijn of het kunnen aanvullende dekkingen zijn. Aanvullende dekkingen zijn niet standaard inbegrepen en hebben dus een invloed op jouw uiteindelijke premie die je gaat betalen.
Naast diefstal kan je je fiets verzekeren tegen schade door een aanrijding, val of vandalisme. Daarnaast kan je ook kiezen voor pechhulp, dekking voor ongevallen en zelfs juridische bijstand.
Hoewel de basisprijs van bepaalde fietsverzekeringen identiek kan zijn, kan het zomaar zijn dat er bij de ene minder dekkingen standaard inbegrepen zijn. Vergelijken is dus de boodschap!
Eigen risico of franchise
Om niet voor verrassingen komen te staan in geval van diefstal of schade is het verstandig om ook te vergelijken hoeveel het eigen risico of de franchise bedraagt van de fietsverzekering. Eigen risico of franchise is het bedrag dat niet gedekt wordt door de fietsverzekering. Dit bedrag dien je dus zelf te betalen in geval van diefstal of schade.
Bij stadsfietsen en e-bikes is het eigen risico vaak 0, al kan dit per verzekering verschillen. Voor racefietsen en mountainbikes is er vaak wel een eigen risico.
Het bedrag van het eigen risico kan verschillen per verzekering.
Aankoopwaarde en afschrijvings- of slijtagewaarde
Wanneer jouw fiets gestolen wordt, en niet meer teruggevonden wordt, is het natuurlijk leuk als je ook gewoon weer een nieuwe fiets (dezelfde of met dezelfde waarde) kan aankopen. Daarom is het belangrijk om te weten, alvorens een fietsverzekering af te sluiten, hoelang je recht hebt op de volledige aankoopwaarde van de fiets in geval van diefstal of een totaal verlies.
De meeste fietsverzekeringen die wij onder ogen kregen hanteren in dit geval een termijn van 3 jaar. Vanaf het vierde jaar zal de vergoeding beginnen afnemen. Het afschrijvingspercentage of de slijtagewaarde die hiervoor toegepast en gehanteerd worden kunnen ook weer verschillen per verzekering. Goed vergelijken is ook in dit geval weer erg belangrijk.
Verzekeren van fietsaccessoires
Ga je wel eens gepakt en gezakt bikepacken met jouw fiets of heb je een heleboel fietsaccessoires die ook erg kostbaar en waardevol zijn? Dan wil je deze misschien ook wel verzekeren tegen diefstal… Niet alle verzekeraars bieden deze optie aan.
De fietsverzekeringen waarin accessoires wel verzekerd worden zijn vaak wel gelimiteerd tot een bepaald bedrag. Hou er dus zeker rekening mee dat niet jouw volledige accessoire-arsenaal verzekerd is of integraal terugbetaald zal worden in geval van diefstal.
Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat niet alle fietsaccessoires, zoals bijvoorbeeld fietscomputers, gedekt worden.
Wereldwijde dekking?
Ga je wel eens op fietsvakantie met de mountainbike of andere fiets? Ook daar kan je slachtoffer worden van diefstal. Gelukkig dekken de meeste fietsverzekeringen diefstal wereldwijd. Ben je een fervente fietsvakantieganger dan is dit natuurlijk wel belangrijk om te weten.
Kies je ook voor pechhulp dan geldt deze vaak niet buiten de Benelux. Een beetje kennis van onderhoud en herstellingen komt in zulke gevallen dus altijd van pas…
Voorwaarden betreffende goedgekeurd ART-slot
Wanneer je een fietsverzekering hebt afgesloten is het natuurlijk niet de bedoeling om jouw fiets zomaar overal en zonder je zorgen te maken neer te zetten of achter te laten. Vandaar dat er bij het afsluiten van een fietsverzekering wel enkele vereisten zijn waar je aan moet voldoen.
Eén van die vereisten is altijd dat de fiets moet beschikken over een ART-goedgekeurd fietsslot. Meestal dient dit een ART slot van tenminste categorie 2 te zijn. Word jouw fiets gestolen dan zal je steeds de sleutels van het fietsslot moeten kunnen voorleggen. Heb je een digitaal slot op jouw fiets dan moet je de logfiles kunnen voorleggen.
Een GPS-tracker, een ander preventief en populair hulpmiddel “tegen” diefstal, was bij geen enkele van de onderzochte fietsverzekeringen een accessoire of extra beveiliging die verplicht of aangeraden wordt.
Looptijd van de fietsverzekering
De looptijd van een fietsverzekering kan ook erg verschillen per aanbieden. De meeste fietsverzekeringen hebben wel een bepaalde minimum looptijd. Daarnaast kan je ook kiezen voor fietsverzekeringen met een aflopende of vaste looptijd. Deze verzekeringen lopen dan voor en x-aantal jaar en stoppen zelfs automatisch in geval van diefstal.
Met een doorlopende fietsverzekering is jouw fiets verzekerd voor zolang jij de fietsverzekering blijft betalen. Hoewel de premie van een doorlopende fietsverzekering vaak wat hoger is is deze in de meeste gevallen wel makkelijker op te zeggen. Dit kan gaan van maandelijks tot zelfs dagelijks.
Fietsverzekering opzeggen
Zoals je bovenstaand al kon lezen zijn er fietsverzekeringen die je van vandaag op morgen kan stopzetten. Echter zijn er ook fietsverzekeringen waar dat een beetje moeilijker is en die enkel binnen een bepaalde termijn opgezegd kunnen worden.
Bekijk dus zeker goed de voorwaarden van de fietsverzekering betreffende looptijd, eventuele opzegtermijnen en automatische verlenging van het contract. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.
Polis voorwaarden en beperkingen
Kleine lettertjes, uitzonderingen en beperkingen… Helaas zijn die er ook en het is altijd verstandig om die zeker een keertje te bekijken alvorens de fietsverzekering af te sluiten.
Beste fietsverzekering Nederland
Onderstaand vind je verschillende aanbieders van fietsverzekeringen in Nederland. We hebben de belangrijkste voordelen, voorwaarden, beperkingen en info van elke fietsverzekering op een rijtje gezet. Echter is het altijd verstandig om de volledige voorwaarden er op na te slaan alvorens een fietsverzekering af te sluiten. Enkel op die manier vind je de fietsverzekering die op alle vlakken bij jou en jouw fiets past.
Via de links en knoppen bij elke fietsverzekering kan je binnen 1 minuut jouw fietsverzekering premie bij de betreffende aanbieder uitrekenen. Vergelijk dus zeker de verschillende aanbieders qua prijs maar ook zeker en vast qua voorwaarden en dekking.
Kingpolis | Univé | Allianz NL | HEMA NL | InShared NL | Centraal Beheer | |
---|---|---|---|---|---|---|
Diefstal | Ja | Ja | ja | Ja | Ja | Ja |
Schade* | Ja | Ja | Ja, bij uitgebreide en complete dekking | Ja | Ja | Ja |
Pechhulp | Ja | Ja, gratis voor e-bike | Ja, bij de complete dekking | Extra optie | Extra optie | Ja |
Volledige aankoopprijs | 5 jaar | 3 jaar | 3 jaar | 3 jaar | 3 jaar | 3 jaar |
Eigen risico | Nee, wel bij mtb en racefiets | Nee. €25 bij schade. | Nee, wel bij mtb en racefiets | Nee | Nee | €25, m.u.v. diefstal |
Fietsaccessoires verzekeren | Ja, tot €100 | Ja | Ja | Ja, tot €150 | Ja, tot €200 (allrisk optie) | Ja |
ART 2-slot verplicht | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja |
Wereldwijd verzekerd | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja |
Looptijd | 3 jaar, 5 jaar of doorlopend | 1 jaar | 3 jaar of doorlopend | Geen contractduur | Geen contractduur | Minimaal 1 jaar |
Opzeggen | Jaarlijks | Dagelijks opzegbaar | Automatisch na 3 jaar of maandelijks (doorlopend) | Dagelijks opzegbaar | Dagelijks opzegbaar | Dagelijks opzegbaar |
Bereken premie >> | Bereken premie >> | Bereken premie >> | Bereken premie >> | Bereken premie >> | Bereken premie >> |
Fietsverzekering Kingpolis; al 6 keer op rij als beste getest!
- Looptijd 3 jaar, 5 jaar of doorlopend
- Diefstal en cascoschade
- Geen eigen risico bij diefstal
- Uitgebreide dekking
- Geen afschrijving gedurende 5 jaar (afhankelijk van het type fiets)
- 24/7 Europese pechhulp
- Al 6 jaar op rij als beste fietsverzekering getest door de consumentenbond
- Geschikte verzekering voor elk type fiets, ook e-bike, racefiets en mountainbike
De fietsverzekering van Kingpolis werd in 2022 al voor de 6e keer op rij als beste getest door de consumentenbond. Bij Kingpolis kan je terecht voor het verzekeren van elk type fiets. Voor elk type zijn er afzonderlijke en specifieke voorwaarden. Daardoor wordt de fietsverzekering van Kingpolis er pas echt eentje op maat van jouw fiets!
Met de fietsverzekering van Kingpolis ben je hoe dan ook verzekerd tegen diefstal en schade waar jijzelf niet de oorzaak van bent. Bij diefstal betaal je helemaal geen eigen risico, bij schade is het eigen risico €25.
De fietsverzekering van Kingpolis kan je afsluiten voor 36 maanden of gewoon doorlopend.
Indien je bij de Kingpolis fietsverzekering ook kiest voor pechhulp kan je 24/7 beroep doen op de alarmcentrale. Heb je pech onderweg dan worden jij en jouw fiets opgehaald en naar jouw huis of naar een fietsenwinkel gebracht.
Bij Kingpolis kan je zonder extra kosten genieten van verhaalrechtsbijstand. Ben je slachtoffer van een ongeval en heb je letselschade dan kan Kingpolis jou helpen om die schade te verhalen op de tegenpartij.
Bij Kingpolis kan je ook een fietsverzekering afsluiten voor jouw racefiets, gravel- of mountainbike. Wanneer je dat doet word je ook automatisch lid van de KNWU. Dit heeft als voordeel dat je ook gebruik kan maken van de wedstrijddekking. Daarnaast kan je ook optioneel kiezen voor de carbonmodule waarbij er pas vanaf de 37e maand afschrijving plaats zal vinden.
Voorwaarden fietsverzekering Kingpolis
Naast de Kingpolis fietsverzekering voor de gewone fiets en e-bike kan je natuurlijk ook een fietsverzekering afsluiten voor jouw mountainbike, racefiets, bmx of gravelbike. De voorwaarden en beperkingen zijn afhankelijk van het type fiets dat je wil verzekeren.
Wat is er standaard verzekerd?
- Diefstal wanneer de fiets niet binnen 48u teruggevonden wordt;
- Schade veroorzaakt door een val of aanrijding;
- Pechhulp in Europa (plus Lichtenstein, Noorwegen, Ijsland en Groot-Brittanië);
- Ongevallen;
- Schade aan accessoires tot maximaal €100;
- Optie: carbonmodule bij racefietsen en mountainbikes. (1% afschrijving vanaf maand 37);
- Optie: wedstrijddekking (met KNWU licentie).
Wat is niet verzekerd?
- Schade veroorzaakt aan anderen;
- Schade door opzet, slijtage of onvoldoende onderhoud;
- Schade bij wedstrijden (m.u.v. wedstrijddekking) en verhuur;
- Schade aan banden, bel,… en krasse en deuken;
- Schade aan of diefstal van accu als deze niet nieuw was ( bij de afsluiting van de dekking);
- Wanneer de fiets niet op slot stond, sleutels of logfile niet voorgelegd kunnen worden
Beperkingen & speciale voorwaarden
- Persoonlijke eigendommen eigen risico van €25;
- Vast ringslot met ART-keurmerk verplicht. Minimaal 2 sterren en vast gemonteerd op het frame;
- Dure fiets of e-bike voor €3500 of meer verzekerd moet extra op slot en vastgemaakt worden aan een vast object
- Heb je een Track & Trace e-bike dan moet deze goed functioneren, anders vervalt de dekking.
Waar is de fietsverzekering geldig?
- De dekking van de Kingpolis fietsverzekering geldt over de hele wereld.
Betaling van de premie
- Vooruitbetaling is verplicht. Premiebetaling is steeds via automatische incasso of per factuur.
Looptijd van de Kingpolis fietsverzekering
- Afhankelijk van jouw gekozen formule eindigt de aflopende fietsverzekering na 36 maanden. De doorlopende polis wordt jaarlijks verlengd. De polis eindigt na afloop van de looptijd en ook wanneer uw fiets gestolen is of bij een totaal verlies.
Fietsverzekering Kingpolis opzeggen
- Na afsluiting van de Kingpolis fietsverzekering heeft u 14 dagen bedenktijd. Daarna gelden de opzegtermijnen die in de voorwaarden van jouw fietsverzekering staan.
Fietsverzekering Univé
- Beste koop e-bike verzekering volgens de consumentenbond
- Inclusief Univé Cyberhulp
- Ook dekking voor tweedehands fietsen
- Volledige aankoopwaarde gedekt voor 3 jaar
- Gratis pechhulp voor elektrische fietsen
- 10% korting bij afsluiten meerdere verzekeringen
- Geschikt voor alle type fietsen
Bij Univé kan je binnen 5 minuten je je fiets verzekeren met een specifieke fietsverzekering voor het type fiets dat jij hebt. Zo kan je kiezen voor een fietsverzekering voor de elektrische fiets, stadsfiets en een verzekering voor de racefiets en mountainbike.
Zowel voor nieuwe als tweedehands fietsen krijg je met de fietsverzekering van Univé 3 jaar lang de aankoopwaarde van de fiets terug in geval van diefstal of in geval van een total loss. Naast deze dekking kan je de fietsverzekering nog verder uitbreiden met pechhulp en ongevallendekking.
Verzeker jij jouw elektrische fiets bij Univé dan zit er standaard gratis pechhulp inbegrepen. Voor andere fietsen betaal je €0,71 extra per maand.
De ongevallendekking kost je €3,95 per maand en is geldig voor jezelf en een eventuele passagier.
De premie voor jouw specifieke type van fiets kan je eenvoudig simuleren en berekenen via onderstaande link:
Voorwaarden Univé fietsverzekering
Uiteraard zijn er voorwaarden verbonden aan de fietsverzekering van Univé. In onderstaand overzicht vind je de belangrijkste voorwaarden van de Univé fietsverzekering. Voor je een fietsverzekering afsluit is het wel aangewezen alle algemeen voorwaarden goed door te nemen.
Wat is er standaard verzekerd?
- Diefstal of total loss;
- Pechhulp (enkel gratis bij e-bike);
- Schade door diefstal;
- Schade aan de fiets.
Wat is niet verzekerd?
- Schade die jij met jouw fiets aan anderen veroorzaakt.
Beperkingen & speciale voorwaarden
- Geen dekking als de (elektrische) fiets niet op slot stond of als u de sleutels niet kunt voorleggen
- Alleen vergoeding wanneer je een fietsslot met ART-keurmerk of smartlock (met logfiles) gebruikt
- Geen eigen risico bij diefstal. €25 eigen risico bij beschadiging.
Waar is de fietsverzekering geldig?
- Wereldwijd. Pechhulp geldt enkel in Nederland en 25 km over de grens in België en Duitsland.
- Dekking geldt niet binnen 2 km van uw woonst of overnachtingsadres.
Betaling van de premie
- De verzekeringspremie kan per maand, kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks betaald worden. Je kan kiezen tussen automatische incasso of per factuur betalen.
Looptijd van de fietsverzekering
- De fietsverzekering van Univé sluit je voor maximaal 1 jaar af en wordt jaarlijks automatisch verlengd. Wanneer je de premie niet betaald wordt de verzekering stopgezet.
Fietsverzekering Univé opzeggen
- De Univé fietsverzekering kan je opzeggen wanneer je wilt zonder opzegtermijn. De premie die u teveel betaald heeft krijgt u teruggestort.
Fietsverzekering Allianz NL
- Diefstal en juridische hulp
- Snelle uitbetaling na diefstal
- Volledige aankoopwaarde gedekt (let op: eigen risico voor racefietsen en mountainbikes)
- Verzekering uit te breiden met schade en/of pechhulp
- Extra garantie voor accu is mogelijk
- Fietsverzekeringen voor gewone fietsen en e-bike/speed-pedelec
- Beste koop voor stadsfietsen (2019) door consumentenbond
Bij Allianz Global Assistance kan je terecht voor het verzekeren van elk soort fiets. Je kan jouw fiets op twee manieren verzekeren bij Allianz:
- Kortlopende fietsverzekering: met deze fietsverzekering ben je 3 jaar verzekerd. Na de looptijd wordt de verzekering automatisch gestopt. Bij deze fietsverzekering kan je een verlengde garantie voor een fietsaccu van een e-bike afsluiten. Deze fietsverzekering betaal je meteen voor 3 jaar.
- Doorlopende fietsverzekering: Voor een minimale looptijd van 1 jaar ben je doorlopend verzekerd. Na het eerste jaar is de fietsverzekering opzegbaar met een opzegtermijn van 1 maand. De premie van deze fietsverzekering kan je maandelijks betalen.
Na het kiezen van de looptijd van de fietsverzekering van Allianz moet je nog beslissen hoe je je fiets gaat verzekeren. Hiervoor zijn er 3 pakketten beschikbaar:
- Standaard (dekking diefstal)
- Uitgebreid (dekking diefstal en schade)
- Compleet (dekking diefstal, schade en pechhulp)
Afhankelijk van jouw wensen kan je een pakket kiezen. Het spreekt voor zich dat het standaard pakket de goedkoopste premie biedt. In. Het uitgebreide pakket ben je meteen ook verzekerd tegen schade en heb je recht op een vergoeding voor een leenfiets.
Met het complete pakket van deze Allianz fietsverzekering kan je ook gebruikmaken van de 24/7 alarmcentrale voor pechhulp. Jouw fiets wordt ter plekke hersteld. Is reparatie ter plaatse niet mogelijk dan worden jij en jouw medefietser en de fietsen afgezet op een locatie naar keuze (binnen een straal van 30 km).
Let op: van de pechhulp kan je 4 maal per jaar gebruikmaken. Reparaties zijn gratis, enkel de onderdelen die vervangen dienen te worden aangerekend.
Voorwaarden Allianz fietsverzekering
De voorwaarden en beperkingen kunnen een beetje verschillen in functie van de Allianz fietsverzekering van jouw keuze.
Wat is er standaard verzekerd?
- Afhankelijk van jouw gekozen pakket ben je verzekerd voor diefstal en/of schade en kan je rekenen op pechhulp;
- Diefstal en total loss;
- Juridische hulp;
- Schade aan accu (in geval van een doorlopende fietsverzekering).
Wat is niet verzekerd?
- Bij onvoldoende voorzichtigheid, strafbare feiten, kosten die te verwachten waren, opzet en nalatigheid, gevaarlijke handelingen,…;
- Slijtage door normaal gebruik;
- Geen vergoeding wanneer de fiets niet op slot (minstens ART 2) was of je de originele sleutels van het slot niet kan voorleggen;
- Bij fraude of misleiding is er geen dekking.
Beperkingen & speciale voorwaarden
- Vanaf het 4e jaar van de fietsverzekering geldt er een afschrijving. In jaar 4 wordt er nog 75% van de verzekerde waarde vergoed. De daaropvolgende jaren neemt dit verder af met 10 tot 15%.
- Bij diefstal dien je de twee originele fietssleutels voor te leggen waarvan minstens 1 gebruikssporen vertoond. Ook de aankoopnota en het politierapport zijn nodig om dekking bij diefstal te kunnen eisen. Het slot moet een ART-keurmerk met minimaal 2 sterren hebben.
- Eigen risico is wel van toepassing bij een racefiets en mountainbike.
- Schade aan de accu is niet verzekerd als de accu normaal werkt.
Waar is de fietsverzekering geldig?
- Wereldwijd. Pechulp is enkel geldig in Nederland en 30 km over de grens met België en Duitsland.
- De juridische hulp is enkel geldig binnen Europa.
Betaling van de premie
- Eénmalig bij de kortlopende verzekering en maandelijks of jaarlijks bij de doorlopende fietsverzekering.
Looptijd van de fietsverzekering
- 3 jaar of doorlopend
Fietsverzekering Allianz opzeggen
- In het eerste jaar enkel binnen de bedenktermijn van 14 dagen;
- Na 3 jaar automatisch bij een kortlopende verzekering;
- Maandelijks opzegbaar na 1 jaar met een opzegtermijn van 1 maand bij een doorlopende verzekering.
Fietsverzekering HEMA NL
- 10% korting
- Uitgebreide dekking bij diefstal en schade
- Tot 3 jaar na aankoop de aanschafwaarde terug
- Geen eigen risico
- Geschikt voor elk type fiets
- Accessoires gratis meeverzekerd tot een waarde van €150
- Ook voor tweedehands fietsen
De fietsverzekering van HEMA kan je snel en makkelijk afsluiten voor elk type fiets. Hierbij moet je de keuze maken tussen de fietsverzekering basis of extra. Bij de fietsverzekering extra ben je ook verzekerd tegen schade door een ongeluk. Daarnaast zijn beide verzekeringen identiek en geniet je van de onderstaande dekkingen en extra’s:
- Schade door diefstal;
- Accessoires verzekerd tot €150;
- Geen eigen risico;
- Dagelijks opzegbaar;
- Wereldwijde dekking;
- Eerste 3 jaar vergoeding van volledige aankoopprijs.
Naast de dekkingen in het basis en extra pakket kan je ook voor aanvullende dekkingen kiezen bij de HEMA fietsverzekering:
- Rechtsbijstand
- Ongevallenverzekering opzittenden
- Thuisbrengservice
Voorwaarden HEMA fietsverzekering
Bekijk de belangrijkste voorwaarden en beperkingen van de HEMA fietsverzekering.
Wat is er standaard verzekerd?
- Diefstal of total loss
- Schade door diefstal
Wat is niet verzekerd?
- Schade die jouw fiets aan anderen veroorzaakt
- Schade door wedstrijden of races
- Schade bij verhuur voor zakelijk gebruik
- Schade door slecht onderhoud of slijtage
Beperkingen & speciale voorwaarden
- Bij diefstal dien je aangifte te doen en de schade te melden. Om van de dekking te kunnen genieten dien je het politierapport, de aankoopnota en de originele sleutels van het fietsslot op te sturen.
- Fiets moet voorzien zijn van een door de stichting ART (ANWB, RAI, TNO) goedgekeurd slot van categorie 2 of hoger. Geen slot = geen dekking. Voor fietsen met een elektronisch slot moet je de logfiles kunnen voorleggen.
- Diefstal racefiets of mtb niet verzekerd wanneer er geen ART 2 slot is gebruikt om de fiets ergens aan vast te maken.
- Voor accu’s geldt een afschrijvingswaarde van 1,5% per maand en een minimum vergoeding van 25%.
Waar is de HEMA fietsverzekering geldig?
- De dekking geldt wereldwijd
Betaling van de premie
- De premie van de HEMA fietsverzekering wordt maandelijks via automatische incasso afgehouden.
Looptijd van de HEMA fietsverzekering
- Geen contractduur
Fietsverzekering HEMA opzeggen
- Dagelijks opzegbaar
Fietsverzekering InShared NL
- Lage premie
- Geen eigen risico
- Elke dag opzegbaar
- 24/7 alarmcentrale
- Jaarbeloning; je krijgt geld terug!
- 100% aankoopbedrag vergoed in eerste 3 jaar
- Alle type fietsen, ook e-bike!
Meer info vind je op de Fietsverzekering productpagina van InShared NL.
De fietsverzekering van InShared Staat zoals je hierboven al kon lezen bol van de vele voordelen. Deze diefstalverzekering kan je verder nog uitbreiden met een ongevallenverzekering en een thuisbrengservice.
Bij InShared kan je twee fietsverzekeringen kiezen ongeacht het type fiets dat je wil verzekeren:
- Diefstal; waarbij zowel de fiets, accessoires en de schade die door diefstal veroorzaakt werd gedekt wordt, zowel aan de fiets zelfs als aan de accessoires.
- Allrisk: wil je ook gedekt zijn in geval van een ongeval dan dien je de allrisk verzekering af te sluiten. Bij dit pakket zijn zowel de fiets als de accessoires verzekerd tegen schade door een ongeval, omvallen of schade die je zelf gemaakt hebt.
Beide fietsverzekeringen kan je uitbreiden met de thuisbrengservice bij pech. In geval van pech kan je bellen naar de 24/7 alarmcentrale en word je eender waar binnen Nederland of tot maximaal 30 km over de Nederlandse grens geholpen. Daarnaast wordt je door deze service ook geholpen in geval van diefstal van jouw fiets.
Voorwaarden InShared fietsverzekering
Onderstaand vind je een globaal overzicht van de voorwaarden en eventueel beperkingen betreffende de InShared fietsverzekering.
Wat is er standaard verzekerd?
- Diefstal of total loss
- Schade door diefstal
Wat is niet verzekerd?
- Schade die jouw fiets aan anderen veroorzaakt
- Schade door wedstrijden of races
- Schade bij verhuur voor zakelijk gebruik
- Schade door slecht onderhoud of slijtage
Beperkingen & speciale voorwaarden
- Geen vergoeding wanneer de fiets niet op slot stond of als je de sleutels niet kan voorleggen
- ART 2 slot verplicht. In geval van een elektronisch slot moet het slot een E+ toevoeging hebben
- Racefiets of MTB moet met een ART 2 slot vastgemaakt zijn aan een boom, fietsenrek, paal of ander in de grond verankerd voorwerp
- Fietsaccessoires (Max €200) zijn de eerste 3 jaar voor 100% vergoed daarna gaat de vergoeding per jaar omlaag.
- Vergoeding van de accu: jaar 1 (100%), jaar 2 (75%), jaar 3 (50%), daarna 25%..
Waar is de InShared fietsverzekering geldig?
- De dekking geldt wereldwijd. Thuisbrengservice enkel in Nederland en 30 km over de Nederlandse grens
Betaling van de premie
- De premie van de InShared fietsverzekering wordt maandelijks via automatische incasso afgehouden.
Looptijd van de InShared fietsverzekering
- Geen contractduur.
InShared fietsverzekering opzeggen
- Dagelijks opzegbaar via de digitale verzekeringsmap van InShared.
Fietsverzekering Centraal Beheer
- Uitgebreide dekking voor diefstal en schade
- Aanschafwaarde vergoed tot 3 jaar na aankoop
- Accu van de e-bike is standaard meeverzekerd
- 24/7 pechhulp in Nederland
- Ook gedekt bij uitlenen van de fiets
Meer info vind je op de Fietsverzekering productpagina van Centraal Beheer.
De fietsverzekering van Centraal Beheer geldt voor alle fietsen met uitzondering van speed pedelecs. Deze vallen onder de bromfietsverzekering.
De fietsverzekering van Centraal Beheer verzekert uw fiets tegen schade en diefstal, zowel binnen Nederland als in het buitenland. Ook de accessoires van jouw fiets zijn meeverzekerd bij de fietsverzekering van Centraal Beheer. Leen je je fiets een keertje uit ook dan kan je rekenen op het Centraal Beheer indien er wat fout loopt.
Daarnaast kan je binnen Nederland 24/7 rekenen op pechhulp.
Voorwaarden fietsverzekering Centraal Beheer
Onderstaand vind je de belangrijkste voorwaarden, dekkingen en beperkingen van de fietsverzekering van Centraal Beheer.
Wat is er standaard verzekerd?
- Schade, diefstal en total loss
- Schade door diefstal
- Schade aan de fiets door omvallen, van de weg raken of wanneer de fiets in het water terechtkomt. Ook schade bij een ongeval is gedekt.
- Pechhulp
- Reparatie (je mag zelf bepalen wie de fiets repareert)
Wat is niet verzekerd?
- Schade bij wedstrijden, door zakelijk gebruik of bij alcohol en drugs misbruik
- Schade door dagelijks gebruik
- Losse apparatuur zoals fietscomputers zijn niet verzekerd
- Wanneer je geen ART 2 slot hebt gebruikt
Beperkingen & speciale voorwaarden
- Eigen risico is standaard €25 (geldt niet bij diefstal)
- Verplicht om de fiets vast te leggen met een ART 2 slot
Waar is de fietsverzekering Centraal Beheer geldig?
- Dekking geldt over de hele wereld
Betaling van de premie
- De betaling kan maandelijks via automatische incasso of jaarlijks betaald worden. Wanneer je jaarlijks betaald kunt u het bedrag zelf overmaken.
Looptijd van de fietsverzekering Centraal Beheer
- De verzekering geldt voor minimaal 1 jaar en wordt daarna steeds met 1 jaar verlengd
Fietsverzekering Centraal Beheer opzeggen
- De fietsverzekering van Centraal Beheer is dagelijks opzegbaar via de app, online of telefonisch.
Beste fietsverzekering België
Ook in België is er keuze zat betreffende een perfecte fietsverzekering op maat. Voor we enkele opties aan je voorstellen kan je ook een kijkje nemen bij Hopala. Op basis van het type fiets en de kostprijs ervan zoekt de website de fietsverzekering die het beste is voor jou. Ben je niet tevreden met de uitkomst dan kan je natuurlijk rustig verder kijken naar een andere verzekeringsmaatschappij.
Hopala fietsverzekering vergelijker; ontdek meteen de beste fietsverzekering op jouw maat
Om de fietsverzekering voorstellen te bekijken die je enkel het type fiets dat je wilt verzekeren in te geven net als de kostprijs ervan. Qua type heb je bij Hopala vier keuzes:
- Gewone fiets
- Racefiets
- Mountainbike
- E-bike
Eénmaal je beide parameters ingegeven wordt de beste deal voor jouw type fiets gezocht. Hopala vergelijkt fietsverzekeringen van volgende aanbieders:
- Aedes
- Allianz
- Allianz Assitance
- Arag
- Axa Assistance
- Baloise
- D.A.S.
- Euromex
- Europ Assistance
- Optimco
- Piette & Partners
- Touring
- VAB
Klinkende namen waarvan je er zeker en vast verschillende zal herkennen of zelfs al verzekeringen hebt bij één van deze maatschappijen. Via Hopala kan je dus meteen de beste keuze voor jouw type fiets vinden zonder dat je alle aanbieders zelfs moet gaan vergelijken. Doe er dus zeker je ding mee, het duurt minder dan een minuut…
Niet meer beschikbaar via onze website.
Fietsverzekering KBC
De fietsverzekering van KBC zit niet in de bovenstaande vergelijker van Hopala maar is zeker en vast wel de moeite om eens te bekijken, zeker als je al KBC klant bent natuurlijk…
- Verzekerd tegen diefstal en beschadiging
- Fietsbijstand 24/7 in geval van platte band, technisch defect of ongeval binnen de Benelux en 15 km over de grens met Frankrijk en Duitsland
- Wereldwijde dekking, ook op vakantie
- Persoonlijke KBC-verzekeringsagent in jouw buurt
- Aankoopprijsgarantie van 12 maanden (daarna 1% slijtagepercentage per maand)
- Fietstas, fietsstoel en fietskar zijn gratis meeverzekerd tot €300
- Fietshelm gratis tot €125
Ben je al klant bij KBC dan kan je supersnel jouw fietsverzekering simuleren via KBC Touch. Ben je nog geen klant? Ook in dat geval kan je een simulatie maken en jouw premie berekenen. Je krijgt er meteen alle info bij die je nodig hebt om een keuze te kunnen maken en te weten te komen of de KBC fietsverzekering voor jou geschikt is.
De KBC fietsverzekering is geschikt voor alle soorten fietsen. Je kan er zelfs een tandem, ligfiets, plooifiets en bakfiets verzekeren. Elektrische fietsen tot maximaal 45 km/u kunnen ook verzekerd worden. Sportieve fietsen zoals een koersfiets en mountainbike kan je net zoals een reguliere stadsfiets zonder problemen verzekeren met de KBC fietsverzekering.
Fietsverzekering KBC >>Voorwaarden fietsverzekering KBC
Wat is er standaard verzekerd?
- Onverwachte beschadiging, vernieling of diefstal, overal ter wereld;
- Toebehoren zoals fietstas, fietskar en fietsstoel tot €300
- Fietshelm is verzekerd tot €125
- VAB-pechhulp en bijstand
Wat is niet verzekerd?
- Schade door slijtage of gebrekkig onderhoud;
- Schade die geen invloed hebben op het functioneren en het gebruik van de fiets, zoals lakschade, deuken en krassen.
- Schade aan de banden of diefstal van de batterij zonder schade aan de fiets;
- Schade opgelopen tijdens het deelnemen aan wedstrijden
- Fietsbijstand komt niet in onderstaande gevallen:
- Terugkerend defect door gebrekkig onderhoud;
- Opzettelijk veroorzaakte schade;
- Defect wanneer de fiets als bij een fietshersteller aanwezig is.
Beperkingen & speciale voorwaarden
- Elektrische fietsen die snelheden boven 45 km/u halen kunnen niet verzekerd worden met de fietsverzekering;
- Fietsen die je huurt, leaset of beroepsmatig uitleent kan je niet verzekeren;
- Fietsen die voor beroepsdoeleinden gebruikt worden zoals take-aways en pizzabezorgers worden ook niet verzekerd;
- Fiets mag niet ouder zijn dan 2 maand en het factuurbedrag moet tussen €600 en €10000 liggen;
- ART-goedgekeurd slot (categorie 2 of hoger) of een Sold Secure Bicycle slot gebruiken;
- Fiets moet in het openbaar altijd aan een vast bevestigingspunt vastgemaakt worden. Thuis of in een privégebouw met slot geldt dit niet.
- Franchise van €50 (deel dat je zelf dien te betalen)
Waar is de fietsverzekering KBC geldig?
- Dekking geldt over de hele wereld, fietsbijstand binnen de Benelux en 15 km over de grens met Duitsland en Frankrijk.
Betaling van de premie
- Premie dient jaarlijk betaald te worden.
Looptijd van de fietsverzekering KBC
- De fietsverzekering van KBC loopt voor minstens een jaar en wordt daarna stilzwijgend verlengd
Fietsverzekering KBC opzeggen
- Tot uiterlijk 3 maanden vóór de jaarlijkse vervalgdag kan je de fietsverzekering van KBC stopzetten. Dit dien je te doen per aangetekende brief, bij deurwaardersexploot of door afgifte van de opzeggingsbrief.
Via onderstaande link kan je ook het verzekeringsdocument van de KBC fietsverzekering bekijken:
Fietsverzekering KBC >>Allianz fietsverzekering BE
- Voor alle soorten fietsen, ook elektrische fietsen;
- Diefstal- en schadedekking wereldwijd;
- Geen afschrijving in de eerste 3 jaar;
- Bij pech gratis vervoer naar uw woonplaats, bestemming of fietshersteller;
- Basisdekking of uitgebreide dekking.
De fietsverzekering van Allianz Assitance voor België ziet er een beetje anders uit in verglijking met de Nederlandse tak binnen Allianz. Het is dus belangrijk dat je de verzekering bekijkt die bij jouw land hoort.
Bij Allianz België kan je kiezen voor een basisdekking of een uitgebreide dekking, dit zowel voor de gewone fiets (waaronder ook racefietsen en mountainbikes vallen) als de e-bike.
De basisdekking van de Allianz fietsverzekering verzekerd enkel tegen diefstal. Wil je ook tegen schade verzekerd zijn en genieten van pechhulp dan dien je de uitgebreide dekking te kiezen. Bij pech wordt je in de Benelux en maximaal 30 km over de grens met Frankrijk en Duitsland geholpen. Net als bij diefstal is ook schade wereldwijd gedekt indien je voor de uitgebreide dekking kiest.
Bij beide pakketten krijg je je volledige aankoopwaarde terug, heb je geen poliskosten en is de looptijd 1 jaar.
Voorwaarden Allianz fietsverzekering voor België
Wat is er standaard verzekerd?
- Schade (enkel bij uitgebreide dekking) na ongeval, vandalisme en ook zelfveroorzaakte schade of schade na diefstal;
- Diefstal en schade na vastgesteld na het terugvinden;
- Pechhulp en sleepdienst. Vervoer naar woning, bestemming of fietshersteller (enkel bij uitgebreide dekking).
Wat is niet verzekerd?
- Fietsen ouder dan 3 jaar;
- Elektrische fietsen die sneller rijden dan 25 km/u;
- Losse accessoires;
- Pechhulp binnen 1 km van woonplaats;
- Fietswedstrijden of trainingen;
- Onbeheerd achtergelaten fiets;
- Schade zoals krassen en deuken;
- Bestaande schade;
- Slijtage;
- Diefstal of schade aan banden en afneembare onderdelen en accessoires;
- Opladen van batterij.
Beperkingen & speciale voorwaarden
- Afschrijvingsmodel wordt toegepast
- €25 vrijstelling per schade aan de fiets
- Bij schade zonder verlies is er €50 vrijstelling bij mountainbikes en racefietsen;
- Bij diefstal of totaal verlies 20% vrijstelling voor mountainbikes en racefietsen;
- Bestaande schadegevallen en opzet worden niet gedekt;
- Pechhulp niet van toepassing binnen 1 km van de woonplaats.
Waar is de fietsverzekering geldig?
- De dekking is wereldwijd. De pechhulp is geldig binnen de Benelux en tot 30 km over de Belgische en Luxemburgse grens met Duitsland en Frankrijk.
Betaling van de premie
- Jaarlijks vóór vervaldag. Vervolgpremies dienen binnen 30 dagen betaald te worden.
Looptijd van de fietsverzekering
- 1 jaar en eindigt onmiddellijk bij totaal verlies of diefstal van de fiets.
Fietsverzekering Allianz opzeggen
- De fietsverzekering van Allianz kan je opzeggen per aangetekende brief, deuurwaardersexploot of opzegbrief tegen ontvangstbewijs. Een verzekering die na 1 jaar verlengd wordt kan tot 3 maanden voor de vervaldag opgezegd worden op één van de bovenstaande manieren.
Via onderstaande link kan je ook het verzekeringsdocument van de Allianz fietsverzekering bekijken:
Een fietsverzekering bij Allianz AssistanceConclusie: fietsverzekering vergelijken
Jouw nieuwe fiets verzekeren tegen diefstal en/of schade is zeker en vast een goed idee. Heb je een keertje pech dan moet je niet zelf voor de kosten opdraaien. In geval van diefstal heb je recht op het volledige aankoopbedrag of toch een groot deel daarvan. Heb je geen fietsverzekering tegen diefstal dan ben je je fiets kwijt en kan je zelf een nieuwe fiets bekostigen, pijnlijk!
Naast diefstal kan je je fiets ook extra verzekeren tegen schade. Daarnaast kan je ook pechhulp, juridische bijstand of ongevallendekking toevoegen aan jouw fietsverzekering. Welke dekkingen je kiest is natuurlijk een persoonlijke keuze.
In het geval van een nieuwe fiets met een redelijk aankoopbedrag raden wij aan om je fiets toch minstens te verzekeren tegen diefstal. Check ook zeker jouw woon- en inboedelverzekering. Misschien is jouw fiets, zonder dat je het weet, reeds verzekerd tegen diefstal in jouw woning, schuur of bijgebouw.
Afhankelijk van de gekozen dekkingen kan de premie van een fietsverzekering variëren. Echter merkten we bij verschillende simulaties dat een fietsverzekering qua kostprijs/premie best goed meevalt, ook bij duurdere fietsen. Natuurlijk kunnen wij jouw rekening niet maken en moet je helemaal zelf beslissen of je al dan niet een fietsverzekering afsluit.
Hopelijk word jouw fiets nooit gestolen of moedwillig beschadigd, ongeacht of je al dan niet een fietsverzekering hebt. Zeg natuurlijk nooit nooit, tenzij je je fiets werkelijk nooit ergens alleen achterlaat of uit het oog verliest…