Een kettlebell is een trainingsgewicht. Hij wordt doorgaans gemaakt van gietijzer en ziet eruit als een kanonskogel met handvat. Hij komt uit Rusland en is verkrijgbaar in verschillende gewichten. Je kunt er bovendien verschillende oefeningen mee uitvoeren.
Zo kun je er onder andere kettlebell swings mee doen, waarbij je zowel je core als je heupen, billen en hamstrings traint. Dit is belangrijk voor mountainbikers, omdat je er zo voor zorgt dat je hele lichaam getraind wordt. Niet alleen je benen! Andere bekende oefeningen zijn squats, deadlifts en walking lunges.
Gebruik bij een kettlebell work-out altijd een fitnessmat. Zo voorkom je dat je de vloer beschadigt wanneer je de kettlebell naar de grond brengt.
De beste standaard kettlebells
Tunturi PVC kettlebell (2kg t/m 16kg)
Deze kettlebell is beschikbaar in 2kg tot en met 16kg. Hij is gemaakt van PVC met zandvulling en wordt geleverd in de kleur zwart. De afmetingen zijn 21x27x30cm. Hij is prettig in gebruik en gemakkelijk schoon te maken.
- Keuze uit 8 verschillende gewichten
- PVC is goedkoper dan gietijzer
- Makkelijk proper te maken
Focus Fitness Vinyl kettlebell (4kg t/m 12kg)
Deze kettlebell is beschikbaar in 4kg, 8kg of 12kg. Hij heeft een afgevlakte onderkant zodat hij niet weg kan rollen en is per gewicht herkenbaar aan de uitgesproken kleur. Ze hebben bovendien een rubberen coating. Deze beschermt niet alleen de kettlebell tegen beschadiging, maar ook je vloer.
- Keuze uit 3 gewichten
- Voorzien van rubberen coating
- Afgevlakte onderkant
Gorilla Sports kettlebell (4kg t/m 32kg)
Deze gietijzeren kettlebell heeft een gewicht van 4kg tot en met 32 kg en een rubberen coating. Daardoor blijft hij goed beschermd tegen beschadigingen. Je kunt hem hierdoor bovendien veilig binnenshuis gebruiken. Gorilla Sports biedt losse kettlebells in meerdere gewichten aan of je kan kiezen voor de voordeelset met kettlebells van 4, 8 en 12kg en de zwaardere tweedelige set van 12kg en 16 kg.
- Gietijzeren kettlebells
- Keuze uit 16 verschillende gewichten
- Verkrijgbaar in voordelige sets
- Voorzien van rubberen coating
RS Sports kettlebell (2kg t/m 10kg)
De kettlebells van RS Sports variëren in gewicht en daardoor ook in prijs. Ze zijn gemaakt van vinyl en bedekt met een laagje neopreen. Bovendien hebben ze een handvat met een stevige grip, zodat elke kettlebell work-out succesvol wordt. De kettlebells zijn verkrijgbaar in het groen (2kg), blauw (4kg), rood (6kg), paars (8kg) en geel (10kg). Bekijk ook zeker de voordeelsets van 4, 6 en 8kg of 6, 8 en 10kg.
- Gemaakt uit vinyl met neopreen
- Keuze uit 5 gewichten
- Verkrijgbaar in voordelige sets
Focus Fitness gietijzer kettlebell (4kg t/m 40kg)
Wil je een ruime keuze in kettlebell gewichten, kies dan voor Focus Fitness. Deze gietijzeren gewichten variëren van 4kg tot 40kg, dus er iets voor iedere sporter wat wils.
- Gemaakt uit gietijzer
- Keuze uit 12 verschillende gewichten
- Vlakke onderkant
- Breed handvat met uitstekende grip
Specifit kettlebell (4kg t/m 10kg)
Een gietijzeren kettlebell met vinyl coating, dat is de Specifit kettlebell. Hij is beschikbaar in 4kg (rood), 6kg (groen), 8kg (blauw) en 10kg (zwart).
- Gemaakt uit gietijzer
- Keuze uit 4 gewichten
- Vinyl aan de onderkant
Tunturi gietijzer/vinyl kettlebell (4kg t/m 16kg)
Tunturi Vinyl kettlebells verschillen per gewicht van kleur. Ze zijn beschikbaar van 4kg tot en met 16kg en zijn geschikt voor het trainen van je hele lichaam. Deze gietijzeren kettlebells hebben stevige, comfortabele handgrepen en deze zijn voorzien van een rubberen coating. Daardoor kun je ze zowel binnen als buiten gebruiken.
- Gemaakt uit gietijzer
- Keuze uit 7 verschillende gewichten
- Ergonomisch gevormd
De beste verstelbare kettlebells
Wil je meer variatie kunnen toevoegen aan je work-out? Dan kun je het beste een verstelbare kettlebell kopen. Een verstelbare kettlebell heeft als voordeel dat je met slechts 1 kettlebell meteen een breed bereik hebt qua gewicht. Heb je daarnaast geen ruimte voor een hele set kettlebells, dan is een verstelbare kettlebell dé uitkomst voor jouw kettlebell training
Hieronder zie je de twee verstelbare kettlebells die wij het best beoordeeld hebben.
Focus Fitness verstelbare kettlebell (3kg t/m 18kg)
Deze verstelbare kettlebell van Focus Fitness bevat 7 verschillende kettlebell gewichten in één set. Bovenop het basisgewicht van 3kg kun je trainen met meerdere extra gewichten van elk 2,5kg per stuk, Je kunt het gewicht daardoor opvoeren naar maximaal 18kg (basis + 6 schijven). Op die manier heb je de volgende gewichten ter beschikking: 3kg, 5,5kg, 8kg, 10,5kg, 13kg, 15,5kg en 18kg.
De gewichten zijn beveiligd dankzij het lock-systeem, maar kunnen gemakkelijk toegevoegd of afgenomen worden. In verhouding is deze set goedkoper dan wanneer je allemaal losse kettlebells koopt en hij neemt stukken minder ruimte in!
- Makkelijk in gebruik
- 1 jaar garantie
- 7 kettlebells in 1
BowFlex verstelbare kettlebell (4kg t/m 18kg)
Deze kettlebell set is gemaakt van kunststof en is de beste op de markt van verstelbare kettlebells. Hij bevat zes verschillende gewichten: 4kg, 6kg, 9kg, 11kg, 16kg en 18kg. Het gewicht stel je gemakkelijk hoger of lager in door aan de knop te draaien. Het is niet alleen een efficiëntere manier van trainen, maar je hebt ook minder opslagruimte nodig voor je fitnessmateriaal. Dankzij de ergonomisch gevormde handgreep ervaar je extra comfort.
- Ergonomisch handvat
- 2 jaar garantie
- 6 kettlebells in 1
Soorten kettlebells
Ga je een kettlebell kopen, dan moet je weten welke soort geschikt is voor jouw work-outs. Er zijn een aantal soorten kettlebells op de markt en deze verschillen nogal van elkaar. We hebben ze kort toegelicht:
- Standaard kettlebells: gietijzeren kettlebells die per gewicht en formaat verschillen bij elk merk. Hoe hoger het gewicht, des te groter de kettlebell over het algemeen is. Is het formaat van een bepaald kettlebell gewicht van een merk te groot, dan kan het best dat hetzelfde gewicht bij een ander merk een geschikter formaat heeft voor jou;
- Verstelbare kettlebells: hiervan kun je het kettlebell gewicht aanpassen door gewichten te stapelen. Deze kettlebells zijn duurder, maar geven dus wel meer mogelijkheden. Je koopt in één keer een hele set en vervolgens doe je daar allerlei oefeningen mee. Let op dat deze soort niet geschikt is voor oefeningen boven schouderhoogte;
- Professionele kettlebells: deze hebben dezelfde groottes, ongeacht wat het kettlebell gewicht is. Ze worden door professionals gebruikt tijdens wedstrijden en toernooien. Deze kettlebells zijn wat duurder, maar gaan ook langer mee;
- Overige kettlebells: kettlebells worden steeds populairder en daarom worden ze tegenwoordig in allerlei soorten en maten gemaakt. Er zijn zelfs kettlebells te koop die gemaakt zijn van plastic, een zandvulling hebben of in speciale vormen gemaakt worden. Deze kettlebells zijn vaak goedkoper dan gietijzeren kettlebells. Fanatieke en gevorderde sporters geven wel eerder de voorkeur aan gietijzeren modellen.
De beste kettlebell: welk gewicht kiezen?
Welk gewicht moet je kiezen voor jouw kettlebell work-out? Het is van belang dat je niet te zware gewichten gebruikt als je nog niet zo getraind bent. Hierdoor kun je blessures oplopen. Probeer daarom oefeningen eerst zonder gewicht te doen of vraag hulp aan een fitnesscoach, zodat je een kettlebell training op de goede manier doorloopt. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen bij een kettlebell work-out:
- 4kg kettlebell gewicht: heb je lang niet gesport, ben je een vrouw boven de 60 jaar of heb je rugklachten? Dan is dit gewicht prima voor jou;
- 8kg kettlebell gewicht: ben je een vrouw, een man van 65 jaar of ouder met weinig sportervaring of heb je een zeer lage belastbaarheid? Kies dan voor een kettlebell van 8kg;
- 12kg kettlebell gewicht: geschikt voor vrouwen die ervaring hebben met kettlebell training of intensieve sporters zijn en voor mannen die regelmatig sporten en geen blessures hebben.
- 16kg kettlebell gewicht: ben je een man die regelmatig krachttraining beoefent of aan een extreme sport doet, dan is 16kg een geschikt gewicht;
- 20+kg kettlebell gewicht: heb je echt veel ervaring met kettlebell work-outs of krachtsport, dan kun je voor de zwaardere gewichten gaan.
De populairste kettlebell oefeningen van dit moment
Ben je er klaar voor om een kettlebell te kopen en aan de slag te gaan met je kettlebell training? Er zijn tal van oefeningen die je met een kettlebell uitvoert. Met deze populaire en efficiënte kettlebell oefeningen kan je alvast van start gaan:
Russian twists: dit zijn gecontroleerde oefeningen voor je buikspieren die je het beste aan het eind van je training kunt doen.
- Ga op de grond zitten, buig je knieën en houd je voeten op de vloer. De kettlebell houd je voor je borst en laat je nog even rusten op je buik;
- Leun achterover om je bovenlichaam in een hoek van 45 graden te houden ten opzichte van de vloer. Houd hierbij je rug recht en je ellebogen naar de zijkanten gericht;
- Til je tenen van de vloer, houd je knieën gebogen en span je buikspieren aan;
- Adem in, draai je bovenlichaam langzaam naar rechts en raak met de kettlebell rustig de grond aan. Het is belangrijk om geen slingerbeweging te maken met de kettlebell. Deze oefening kan je ook uitvoeren door de kettlebell ondersteboven vast te houden zoals op de afbeelding hierboven);
- Doe dit nu ook naar de linkerkant en wissel steeds af.
Walking lunges: hierbij train je alle spiergroepen in je lichaam en versterk je je evenwicht.
- Pak de kettlebell op en houd je knieën gebogen, zodat je een soort squat beweging maakt. Dit is de juiste manier van tillen;
- Maak nu een lunge beweging;
- Draai over je uitgestapte been heen met de kettlebell en houd hem daar drie seconden vast;
- Draai nu terug en stap naar achteren;
- Wissel van been en doe de oefening nogmaals aan de andere kant.
Deadlifts: een goede oefening om je houding te verbeteren, spieropbouw te stimuleren en calorieën te verbranden. Het is hierbij heel belangrijk om je rug recht te houden, anders loop je al snel een blessure op. Heb je snel last van je onderrug, sla deze oefening dan liever over.
- Ga rechtop staan en pak de kettlebell vast met beide handen. Houd je rug recht en je voeten op schouderbreedte;
- Duw je heupen rustig naar achteren terwijl je door je benen buigt. Houd hierbij je rug hol en zak zo ver mogelijk door richting de grond;
- Houd deze positie vast tot je niet meer kunt, je zal dit vooral in je hamstrings voelen;
- Ga weer rustig omhoog tot je rechtop staat, zoals aan het begin. Je kunt dit herhalen zo vaak je kunt. Probeer het in elk geval 12 keer te doen.
Let op: de deadlift oefening wordt vaak verkeerd uitgevoerd. Laat je begeleiden door een fitnesscoach als je niet zeker weet hoe je deze oefening correct uitvoert. Daar voorkom je pijn en blessures in de onderrug mee.