Beste montagepasta voor je fiets en mtb kopen; zo voorkom je gekraak en slijtage

beste montagepasta voor de fiets en mtb

Wanneer je zelf het onderhoud aan je mountainbike doet is niet alleen het juiste materiaal van er groot belang. Naast de juiste tools is montagepasta een niet te missen product om te gebruiken tijdens het onderhoud van je mountainbike, meer bepaald bij het terug monteren van (nieuwe) onderdelen.

Tenzij je voor het minste probleem naar je fietsenmaker wil rennen heb je dus maar beter een tube of potje montagepasta in je toolbox zitten. Ben je toch nog niet helemaal mee met dit verhaal dan zal dat na het lezen van dit artikel vast wel anders zijn. Naast het nut, de functies, hoe je montagepasta gebruikt en de verschillende soorten tonen we je ook de beste montagepasta’s voor jouw fiets en mountainbike.

IMAGE PRODUCT DETAILS
Team Jumbo Visma partner
Dynamic
Dynamic-Carbon-montagepasta
 • Team Jumbo Visma partner
 • Breed aanbod
 • Ook geschikt voor carbon onderdelen
Cyclon
Cyclon-montage-pasta
 • Gevestigde waarde
 • Geschikt voor alle materialen alsook carbon
Shimano
Shimano-anti-seize-montagepasta
 • Shimano kwaliteit
 • Geschikt voor alle materialen alsook carbon
Muc-Off
Muc-Off-Bio-Grease
 • INEOS Grenadiers partner
 • Biologisch afbreekbaar
 • Geschikt voor alle materialen alsook carbon
 • Lekkere geur

Op welke onderdelen mag je montagepasta gebruiken?

Waar mag je je tube of potje montagepasta voor de fiets nu allemaal op gaan smeren? Hoewel er vaak discussie is over wat wel en niet met montagepasta ingesmeerd mag worden is er in principe één simpele vuistregel die altijd klopt en dat is de volgende:

Montagepasta gebruik je op onderdelen die niet bewegen en op de niet-bewegende onderdelen van de onderdelen die wel bewegen.

Enkele voorbeelden van niet bewegende onderdelen op de mountainbike zijn de volgende:

 • Alle bouten en schroefdraden
 • Zadelpen en stuurpen
 • Schroefdraad van je pedalen
 • Steekas van je wiel
 • Crankarmen (deze draaien wel wanneer je trapt maar het zijn eigenlijk de lagers die de crankarmen doen draaien).

Alle onderdelen, contactpunten, bouten en schroefdraden die niet uit zichzelf bewegen kan je dus voorzien van een laagje montagepasta. Op die manier voorkom je dat ze gaan kraken, breken, stukgaan, roesten en zal je ze ook weer makkelijk loskrijgen bij het (jaarlijkse) onderhoud.

Wat zijn de functies van montagepasta voor de fiets?

Voor je zomaar montagepasta gaat kopen en gebruiken is het belangrijk dat je weet waarvoor montagepasta nu precies dient. Montagepasta voor de fiets en mountainbike heeft de volgende belangrijke functies:

 • Montagepasta zorgt ervoor dat (draaiende) onderdelen vast blijven zitten, niet met elkaar vergroeien en niet zomaar loskomen tijdens het fietsen.
 • Door het gebruik van montagepasta krijg je onderdelen makkelijker weer los wanneer ze onderhouden of vervangen moeten worden.
 • Montagepasta kan in grote maten het kraken van onderdelen voorkomen.
 • Door montagepasta te gebruiken zullen je mountainbike en zijn onderdelen minder snel last krijgen van corrosie en roest.

Zoals je dus kan zien is montagepasta best belangrijk en kan het gebruik van montagepasta veel problemen voorkomen. Onderdelen die uit zichzelf loskomen wil je natuurlijk helemaal niet, maar gekraak en irritante tikjes zijn een vaak voorkomend probleem en komen het fietsplezier zeker en vast niet ten goede. Daarnaast is het ook handig dat je zonder bruut geweld je onderdelen los krijgt om ze te vervangen of proper te maken.

Welke soorten montagepasta zijn er en welke heb jij nodig?

Er zijn twee soorten montagepasta voor de fiets. Degene die jij nodig hebt hangt voor een groot deel af van de materiaalsoort waaruit je mountainbike en zijn onderdelen opgebouwd zijn. Enerzijds heb je de reguliere montagepasta en anderzijds carbon montagepasta. Welke je nodig hebt is makkelijk voor jezelf uit te maken tenzij je een mix van aluminium en carbon onderdelen hebt.

Heb je een volledige aluminium mountainbike dan zit je goed met de reguliere montagepasta. Heb je echter een volledig exemplaar uit carbon of eentje met zowel aluminium als carbon onderdelen dan gebruik je best altijd montagepasta voor carbon.

Het verschil tussen de gewone en carbon montagepasta zit hem vooral in de structuur. Gewone montagepasta voor de fiets is vettiger en vormt een glad geheel. Carbon montagepasta daarentegen is veel ruwer en voelt korrelig aan.

Een voordeel van het gebruik van carbon montagepasta is dat je de bouten minder strak moet aandraaien, waardoor er minder kans is dat er onderdelen of bouten afbreken. Uiteraard dienen de bouten en onderdelen wel met het juiste moment vast gezet te worden. Bij voorkeur gebruik je, zeker voor de kleinere en de meest fragiele bouten, een momentsleutel.

Bekijk de beste momentsleutels >>

Hoe breng je montagepasta aan op de onderdelen van je fiets of mountainbike?

Zoals je eerder kon lezen in dit artikel gebruik je montagepasta dus enkel voor de niet bewegende onderdelen op je fiets en mountainbike. Montagepasta kan je op verschillende manieren aanbrengen op de verschillende onderdelen:

 • Met een borsteltje
 • Rechtstreeks uit de tube (eventueel voorzien van een spuitkop of grease gun)
 • Met je vingers

Hoe je montagepasta gaat aanbrengen kies je natuurlijk zelf, er is niet één bepaalde juiste manier.

De montagepasta smeer je over de onderdelen en schroefdraden uit, maar ook weer niet te rijkelijk. Wanneer je teveel montagepasta op onderdelen smeert en daarna de onderdelen monteert zal het teveel aan montagepasta, op plaatsen waar het kan, naar buiten komen. Het is niet erg als dit gebeurt zolang je dit weer proper maakt, anders gaat de overtollige hoeveelheid montagepasta onnodig vuil aantrekken.

Na enkele keren gewerkt te hebben met montagepasta voor de fiets weet je wel precies hoeveel montagepasta je nodig hebt op elk van de onderdelen.

De beste montagepasta voor je fiets en mtb kopen

Dynamic Assembly Paste Pro

Dynamic is de vaste onderhoudspartner van Team Jumbo Visma. Een montagepasta voor de echte pro’s. Deze Dynamic montagepasta zorgt voor een optimale hechting tussen de onderdelen en biedt een perfecte bescherming tegen corrosie en slijtage.

Dynamic assembly paste pro 400 gram

Deze Pro montagepasta creeërt een nano-filmlaag tussen de onderdelen. Hierdoor zijn ze optimaal beschermd tegen invreten en beschadigingen aan het oppervlak. Op die manier voorkom je dat onderdelen zoals je bottom bracket, zadel- en stuurpen gaan kraken.

Deze Dynamic Pro montagepasta is geschikt voor gebruik op alle soorten materiaal zoals carbon, titanium, aluminium, rubber, lagers, voorvork onderdelen, schroeven en schroefdraad.

De Dynamic Assembly Pro montagepasta is beschikbaar in potten van 400 gram of 150 gram.

Dynamic Carbon Assembly Paste

Deze hoogwaardige carbon montagepasta gebruik je op carbon en aluminium onderdelen. Deze carbon montagepasta voorkomt het slippen en glijden van onderdelen zoals de zadel- en stuurpen. Dankzij deze montagepasta wordt het vereiste aandraai moment tot wel 30% vermindert. Hierdoor voorkom je breukjes in je kostbare carbon.

Door de micropearls in deze carbon montagepasta voor de fiets sluit je krakende geluiden en tikjes helemaal uit. Daarnaast biedt deze montagepasta een optimale bescherming tegen corrosie en vocht.

Naast de zadel- en stuurpen kan je deze carbon montagepasta ook gebruiken op je handvatten, bottom bracket cups, pedalen, cranks en uiteraard op alle andere schroefdraden.

Deze Dynamic carbon montagepasta kan je in verschillende formaten kopen: 20 gram, 80 gram en 400 gram.

Cyclon montagepasta

Met deze montagepasta van cyclon monteer je makkelijk alle onderdelen met schroefdraad, voorkom je dat deze onderdelen gaan kraken en schroef je ze later, bij een volgend onderhoud, weer supersnel en vlot weer los.

Cyclon montagepasta

Deze montagepasta op keramische basis gebruik je voor alle metaal op metaal onderdelen zoals schroefdraad van pedalen, derailleurs en alle andere bouten op je fiets en mountainbike. Deze montagepasta voor de fiets beschermt ook optimaal tegen vocht en voorkomt krakende geluiden zelfs wanneer de onderdelen onder grote druk komen te staan.

Deze montagepasta kan je in verschillende verpakkingen en inhoud kopen: tube 150ml, pot 500 en 1000ml.

Cyclon Stay Fixed Carbon montagepasta

Zoals de naam al doet vermoeden gebruik je deze carbon montagepasta van Cyclon om carbon onderdelen te monteren. Door de aanwezigheid van een kleine korrel in deze Stay Fixed carbon montagepasta verkrijg je een optimale blokkade waardoor de onderdelen steeds stevig op hun plaats blijven zitten.

Dankzij de Stay Fixed carbon montagepasta moet je je onderdelen helemaal niet te vast aandraaien. Het blijft natuurlijk wel aangewezen om een momentsleutel te gebruiken.

Ook deze montagepasta van Cyclon kan je zowel als tube (150ml) of pot (500ml) aankopen.

Shimano anti seize

Uiteraard kan Shimano niet ontbreken in deze lijst van beste montagepasta voor de fiets en mtb.

Shimano anti seize montagepasta

De anti seize montagepasta van Shimano voorkomt contactcorrosie en gebruik je op alle schroefjes, bouten en schroefdraden van je zadel, stuur, cranks en andere niet bewegende onderdelen. Met deze Shimano montagepasta voorkom je eveneens dat onderdelen gaan kraken.

Naast de bescherming tegen corrosie is deze montagepasta voor de fiets ook watervast en slijtbestendig. Deze montagepasta tast rubber en metaal niet aan en is bestand tegen temperaturen tot 1200°C. Deze montagepasta mag je op staal, aluminium, titanium en carbon onderdelen smeren.

Deze Shimano anti seize montagepasta is te koop in een tube van 50ml, 125ml of een grote verpakking van 455 ml.

Muc-Off bio montagepasta

Naast samenwerkingen met verschillende wegteams zoals Team Ineos, Bahrain Mclaren en EF Education-NIPPO Pro Cycling Team vind je Muc-Off ook in het mountainbiken, motorracen en triathlon terug. De veelal roze producten van Muc-Off zijn je vast en zeker niet onbekend. In hun assortiment vinden we ook twee verschillende montagepasta’s voor de fiets en mountainbike terug.

Muc-Off bio grease montagepasta

De speciaal voor de fiets ontwikkelde bio montagepasta beschermt je fiets en zijn onderdelen tegen corrosie en water zodat je fiets of mountainbike helemaal en voor lange tijd niet aangetast wordt. Met deze montagepasta ben je ervan verzekerd dat je onderdelen, bouten en schroeven allemaal goed blijven vastzitten.

Dit roze goedje heeft naast erg goede functionaliteiten ook nog eens een lekker geurtje wat naar aardbeien ruikt. Deze montagepasta is daarnaast ook volledig biologisch afbreekbaar en is beschikbaar in een tube met 150ml inhoud.

Muc-Off Carbon gripper

Muc-off carbon gripper montagapasta

Naast de gewone montagepasta hebben ze bij Muc-Off ook een montagepasta die vooral gericht is op carbon onderdelen. Deze carbon gripper montagepasta zorgt voor een optimale grip tussen onderdelen van carbon. Met deze inoovatieve carbon montagepasta blijven alle onderdelen met zekerheid stevig op hun plaats zitten.

Door het gebruik van deze carbon montagepasta van Muc-Off kan je bouten en onderdelen met minder kracht vastzetten, hierdoor vermindert de kans op breuken en slijtage van onderdelen.

De Carbon gripper koop je in een tube van 75ml.

Carbon, aluminium of eender welk materiaal, montagepasta is een must-have als jij lang wil kunnen genieten van jouw mountainbike en de onderdelen. Met een goede montagepasta voorkom je zowel slijtage, corrosie als roest en zal je niet snel last hebben van krakende onderdelen tijdens je ritten.

Ook wanneer je zelf aan je mountainbike gaat sleutelen is het gebruik van montagepasta aan te raden. Op die manier kan je steeds, zonder teveel kracht te moeten gebruiken, je onderdelen demonteren en weer monteren. Montagepasta is erg voordelig aan te kopen en zal je op lange termijn veel geld besparen omdat je onderdelen minder snel zullen slijten en al helemaal niet zullen breken.

Let er wel op dat je in combinatie met montagepasta steeds bij voorkeur een momentsleutel gebruikt om onderdelen en fragiele/kleine bouten met het juiste moment vast te zetten.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”