De beste stoelfiets (2023); ontdek alles over dit nuttige toestel

Beste stoelfiets

We willen allemaal in beweging blijven en fit zijn. Een gezond lichaam levert immers veel voordelen op. Toch kan het op sommige momenten in het leven lastiger zijn om actief en fit te blijven, bijvoorbeeld na een operatie. Ben je aan het revalideren, dan moet je je lichaam niet overbelasten. Het is echter wel mogelijk om lekker in beweging te blijven door middel van een stoelfiets.

Ook oudere mensen die niet heel actief meer kunnen sporten, hebben veel baat bij een apparaat als dit. Maar wat is de beste stoelfiets van dit moment? Dat gaan we je in dit artikel vertellen! 

IMAGE PRODUCT DETAILS
Uitgebreide & slimme stoelfiets
Blue Lion Kenji
blue-lion-kenji-slimme-stoelfiets
Voordelen
  • Elliptische bewegingen
  • Te koppelen met Zwift en Kinomap
  • 8 weerstandsniveaus
  • Draagbaar dankzij handvat
  • Slimme monitor meet omwentelingen, tijd, snelheid, afstand en calorieën
  • Zeer stil
  • Inclusief wielstoppers, bevestigingsband en ingebouwde wieltjes
Inclusief gratis antislipmat
Dreaver
dreaver-stoelfiets
Voordelen
  • Meet tijd, afstand, omwentelingen en calorieën
  • LCD-display
  • Verstelbare weerstand
  • Anti-slip poten
  • Ergonomische en verstelbare pedalen
  • Ook met de handen te gebruiken
Award-winnende stoelfiets
Cubii Jr
cubii-jr-stoelfiets
Voordelen
  • Elliptische stoelfiets
  • Good Design Award 2016 & Best Gift 2017
  • 8 weerstandsniveau’s
  • Geschikt voor onder bureau of vanuit de zetel
  • LCD-display meet omwentelingen, afstand en calorieën
Elektrisch aangedreven
Fysic FW-18
Fysic-FW-18
Voordelen
  • Elektrisch aangedreven stoelfiets
  • 5 trainingsprogramma’s
  • 12 standen
  • Met ingebouwde timerfunctie
  • Pedalen met straps
  • Display meet snelheid, resterende afstand, afgelegde afstand en verbruikte calorieën
Met magnetische rem
Tunturi Cardio Fit
Tunturi-cardio-fit-1
Voordelen
  • Met 7 kg erg stevig en stabiel
  • LCD-monitor
  • Magnetische weerstand
  • Zowel voor benen als armen geshikt
  • Compact ontwerp
  • Ook geschikt voor revalidatie
Opvouwbaar model
VirtuFit V2
virtufit-v2-stoelfiets
Voordelen
  • Compact en opvouwbaar
  • Voor revalidatie of fitness
  • Computer meet tijd, aantal omwentelingen en calorieën
  • Ook geschikt om armen te trainen
  • Stevige straps op de pedalen
Armen & benen tegelijk trainen
Tunturi
Tunturi-dubbele-bewegingstrainer
Voordelen
  • Armen en benen tegelijk trainen
  • Stevig en stabiel (8 kg)
  • Verstelbarae buis voor perfecte houding
  • Diverse weerstanden, makkelijk te bedienen

Wat is een stoelfiets? 

Laten we beginnen bij het begin: wat is een stoelfiets nu eigenlijk? In feite is het een apparaat waarmee je vanuit je stoel kunt fietsen. Toch train je er niet alleen je benen mee. Je kunt er namelijk verschillende lichaamsonderdelen mee aan het werk zetten.

Het handige aan een stoelfiets is dat het een klein apparaat is dat je gemakkelijk verplaatst en soms ook kunt inklappen. Daardoor kun je hem thuis, op school of op kantoor gebruiken en ook weer met je meenemen, als dat nodig is. Op die manier blijf je overal in beweging.

Oudere mensen gebruiken een stoelfiets om in beweging te blijven terwijl zij bijvoorbeeld tv kijken of de krant lezen. 

Wat train je met een stoelfiets? 

Een stoelfiets geeft over het algemeen een lichte weerstand die ervoor zorgt dat je je beenspieren, heupen, knieën en enkels kunt trainen. Er zijn ook modellen beschikbaar waarbij je het niveau kunt veranderen en voor meer weerstand kunt kiezen.

Wil je een meer actieve training, dan kun je met je armen roeien, gewichtjes heffen of strekoefeningen doen. Zo blijven ook je armspieren, schouders, polsen en rug in beweging.

Beschikt een stoelfiets over een display, dan worden daarop vaak trainingswaardes getoond, zoals de gefietste afstand, tijd, snelheid en het aantal verbrande calorieën.

Wanneer iemand revalideert, wordt een stoelfiets vaak ingezet om het herstel te bevorderen en te voorkomen dat de spieren stijf worden.  

Waarom en hoe een stoelfiets gebruiken? 

In principe kan iedereen een stoelfiets gebruiken. Toch is hij voor de ene persoon nuttiger dan voor de ander. Ben je geblesseerd, aan het revalideren na een operatie of word je wat ouder, dan is een stoelfiets heel erg geschikt.

Maar ook wanneer je wat meer wilt bewegen vanuit huis, school of op kantoor, kun je prima een stoelfiets gebruiken. Tijdens je dagelijkse bezigheden blijf je op deze manier in beweging en dat is goed voor je gezondheid.

Een zittend beroep is niet heel bevorderlijk voor je gezondheid, dus een stoelfiets kan dit prima compenseren. Zet de stoelfiets op de grond voor de stoel waarin je gaat zitten, zet je voeten op de pedalen en begin simpelweg met fietsen. Het is heel eenvoudig en erg effectief! 

Een andere manier om de stoelfiets te gebruiken, is door hem op tafel te plaatsen en in plaats van met je benen, met je armen rondjes te draaien. Zet je handen op de trappers, pak ze vast en maak dezelfde draaiende beweging als je met je benen zou doen.  

Voordelen van een stoelfiets 

Nu je weet wat een stoelfiets is en hoe hij werkt, wordt het tijd om de voordelen van het gebruik ervan op te sommen.

Laten we starten met vertellen dat het gebruik van een stoelfiets gezond is. Het stimuleert namelijk de bloedsomloop en het helpt calorieën te verbranden.

Koop je een stoelfiets met als doel om af te vallen? Houd er dan wel rekening mee dat de juiste, gezonde voeding hierbij ook een belangrijke rol speelt.  

  1. Het bevordert de gezondheid: beweging is belangrijk en het gebruik van een stoelfiets helpt je daarbij. Ook stimuleert het de bloedsomloop en het concentratievermogen en houdt het de hersenen actief. 
  2. Je kunt erdoor afvallen: wanneer je voldoende beweegt en je calorie-inname lager is dan je calorieverbruik, zal je erdoor afvallen. Zeker bij overgewicht heeft dat veel voordelen en zal je je al snel beter je lichaam voelen. 
  3. Je kunt het doen vanuit je luie stoel: je hoeft je niet volledig te focussen op het trappen, dus ondertussen kun je tv kijken, lezen of een belangrijk telefoontje plegen. 
  4. Je komt aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid beweging: er wordt geadviseerd om 30 minuten per dag te bewegen. Werk je op kantoor of heb je een druk leven, dan kan dat soms lastig zijn. Dankzij het gebruik van een stoelfiets zal het jou voortaan altijd lukken. 
  5. Hij is klein, compact en je kunt ermee combineren: omdat hij zo klein en compact is – en vaak opvouwbaar of inklapbaar – neem je hem gemakkelijk met je mee. Bovendien kun je er een full body work-out mee doen wanneer je er ook je armen mee traint. Dit kun je om en om doen, zodat je afwisselt tussen benen en armen, maar je kunt ook gewichtjes heffen met je armen terwijl je met je benen fietst. 

Nadelen van een stoelfiets

Ieder voordeel heeft zijn nadeel, maar voor de stoelfiets gaat dat gelukkig niet op. Er zijn wel enkele nadelen te benoemen, maar die wegen niet op tegen de voordelen die je hebt van het gebruik van dit apparaat.

In de ervaringen van gebruikers is te lezen dat niet elke stoelfiets even goed blijft staan. Een lichtgewicht model kan gemakkelijk verschuiven, ook tijdens de training.

Zorg er daarom voor dat hij ergens tegenaan staat of dat hij op een mat staat. Op die manier kom je niet snel in de problemen, zelfs niet met een lichtgewicht stoelfiets. 

Stoelfiets: beste koop van 2021 

Ben je ervan overtuigd dat een stoelfiets iets voor jou is? Dat snappen wij heel goed. Dit apparaat biedt namelijk veel voordelen voor jong en oud. Nu wil je natuurlijk de beste koop scoren. Geen zorgen, die hebben wij voor je uitgezocht! 

Blue Lion Keni; slimme stoelfiets

Blue Lion Kenji stoelfiets

Beoordeling

Bekijk prijs >>

Deze Blue Lion Kenji stoelfiets is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een stoelfiets met slimme functies. De prestaties kan je volgen via jouw smartphone en je kan zelfs verbinding maken met diverse training apps zoals Zwift en Kinomap.

Deze stoelfiets kan je gebruiken in combinatie met ieder type stoel, ook een bueaustoel. De twee meegeleverde wielstoppers voorkomen dat de bureaustoel gaat wegrollen wanneer je aan het fietsen bent. Daarnaast is er ook een bevestigingsband meegeleverd die er eveneens voor kan zorgen dat de bureaustoel niet wegrolt.

De stoelfiets is met 12,8 kg best zwaar maar dankzij de ingebouwde wieltjes kan je de stoelfiets wel makkelijk verplaatsen. Om de vloer te beschermen kan je deze stoelfiets op de meegeleverde beschermingsmat plaatsen. Hierdoor bescherm je de vloer en blijft de stoelfiets ook weer netjes op zijn plaats staan.

De elliptische bewegingen voelen alsof je echt aan het fietsen bent. Mede door dit type bewegingen kan je deze stoelfiets ook staand gebruiken. Met de draaiknop kan je de weerstand aanpassen. Er zijn 8 verschillende niveaus om uit te kiezen.

De Blue Lion Kenji is best wel aan de prijs maar je krijgt er wel een oerdegelijke stoelfiets voor in de plaats met uitgebreide en zelfs slimme functionaliteiten.

Dreaver; met LCD display

Ayoo stoelfiets

Beoordeling

Bekijk prijs >>

Deze stoelfiets is geschikt voor iedereen. Hij heeft antislip poten, zodat hij niet verschuift op de grond (voor je benen) of op de tafel (voor je armen). Daarnaast krijg je nog een extra antislip mat meegeleverd.

Ondanks zijn grovere uiterlijk, blijft het gewicht met 3,3kg binnen de perken.

Zowel de voetpedalen als de weerstand zijn verstelbaar en dankzij de ingebouwde computer met Lcd-display zie je gemakkelijk wat je presteert. Deze stoelfiets meet onder andere de tijd, afstand, het aantal verbruikte calorieën en het aantal omwentelingen.

Gebruik de Ayoo stoelfiets om aan je dagelijkse beweging te komen of om te revalideren. Er wordt een Nederlandse handleiding meegeleverd. 

Fysic FW-18; elektrisch aangedreven stoelfiets

Beoordeling

Bekijk prijs >>

De Fysic FW-18 is met 5,5kg een iets zwaarder model dan de gemiddelde stoelfiets, maar je hebt er wel extra plezier van. Dit apparaat wordt namelijk elektrisch aangedreven en vereist daardoor niet veel kracht.

Hij helpt je op een gemakkelijke manier je armen en benen te trainen. De stoelfiets beschikt over vijf voorgeprogrammeerde trainingen, je kunt de snelheid op 12 verschillende standen zetten en er zit een timer van maximaal 15 minuten op.

Op het display zie je direct je trainingsprestaties en dankzij de straps op de pedalen heb je een goede grip. Ideaal voor blessures en revalidatie. 

Tunturi Cardio Fit M35; met magnetische rem

Tunturi Cardio Fit stoelfiets

Beoordeling

Bekijk prijs >>

Met deze compacte Tunturi Cardio Fit bewegingstrainer of stoelfiets fiets jij waar je maar wil. Zittend op een stoel, thuis op de bank of aan je bureau, het kan echt allemaal.

Dankzij het gewicht van 7kg is deze stoelfiets erg stevig. Ondanks dat gewicht is de Tunturi Cardio Fit toch erg compact en makkelijk te verplaatsen en op te bergen.

Met deze stoelfiets kan je zowel je armen als benen trainen. De pedalen zijn tegelijkertijd ook handvaten met stevige grip. De LCD- monitor is vrij groot en geeft je snelheid, trainingstijd, aantal calorieën en het aantal omwentelingen per minuut weer.

Dankzij het magnetische remsysteem kan de Cardio Fit stoelfiets veilig stoppen en tot stilstand gebracht worden. Dit is ten opzichte van andere stoelfietsen een erg praktische functie.

Cubii Jr, elliptische premium en bekroonde stoelfiets

Cubi Jr stoelfiets

Beoordeling

Bekijk prijs >>

Werk ergonomisch en beweeg voldoende dankzij deze premium, compacte, slimme en elliptische stoelfiets. Deze fiets werkt net een beetje anders en kan je vergelijken met de beweging die je op een crosstrainer of stepper maakt. Erg effectief en goed voor de conditie!

De Cubii Jr beschikt over acht weerstandsniveaus en bevat wielstoppers voor bureaustoelen met wielen.

Op het LCD-display kan je verschillende trainingsgegevens aflezen waaronder: aantal omwentelingen, verbruikte caloriën, afstand, tijd en de cadans.

Hij is in 2016 bekroond met de Good Design Award en in 2017 door Time Magazine verkozen tot Best Gift. Cubii Jr is geschikt voor alle leeftijden en sporters van alle niveaus.

Je kunt hem bovendien onder standaard bureaus gebruiken, zonder je knieën te stoten! Verder is deze stoelfiets fluisterstil, waardoor je er niemand mee lastig valt en hij is van goede kwaliteit. Daardoor zal hij jaren meegaan. 

Armen en benen tegelijk trainen?

 
Er zijn ook stoelfietsen beschikbaar waarmee je niet alleen je benen, maar tegelijkertijd ook je armen traint. Lijkt jou dat wel iets? Bekijk onderstaande stoelfiets dan eens: 

Tunturi; dubbele bewegingstrainer

Beoordeling

Bekijk prijs >>

Heb je niet zo’n zin om af te moeten wisselen tussen het trainen van je armen en benen? Met de Tunturi train je ze tegelijkertijd! Zo maak je van elke avond ‘bankhangen’ een sportieve activiteit.

Er zijn diverse weerstandsniveaus om uit te kiezen en je kunt de buis van het apparaat ook verstellen. Dit apparaat is gemaakt van staal en kunststof en weegt 8kg. 

Voordelen van deze dubbele fietstrainer:

  • Bovenbenen en armen makkelijk en snel thuis trainen
  • Zelfs voor de buis blijft je hele lichaam in topconditie
  • Makkelijk aan te passen voor de ideale trainingshouding
  • Makkelijke bediening, maak het zo zwaar als je zelf wilt

Budgetvriendelijke stoelfietsen

Een stoelfiets hoeft natuurlijk niet altijd duur of prijzig te zijn. Er zijn namelijk ook erg prijsvoordelige modellen op de markt. Hieronder kan je twee van zulke goede en voordelige stoelfietsen terug vinden. Hou er natuurlijk wel rekening je in een lagere prijsklasse hier en daar wel moet inboeten op kwaliteit en eventuele extra functies.

Toch zijn deze modellen uiterst geschikt om in beweging te blijven als oudere, tijdens het revalideren of om in beweging te blijven.

VirtuFit V2; opvouwbare stoelfiets

VirtuFit V2 opvouwbare stoelfiets

Beoordeling

Bekijk prijs >>

Deze opvouwbare stoelfiets van VirtuFit kan je om het even waar gebruiken, zowel op de bank, achter je bureau of je kan hem meenemen op verplaatsing of op reis.

De VirtuFit V2 stoelfiets is zowel geschikt voor revalidatie en lichte training als voor stevige workouts. De computer meet de tijd, het aantal trappen en de omwentelingen per minuut. Ook het aantal calorieën dat je tijdens het fietsen verbruikt wordt gemeten.

De stoelfiets is voorzien van antislip voeten. Toch is het aan te raden deze stoelfiets ofwel tegen de muur of op een ruwere ondergrond, mat of tapijt te gebruiken.

De VirtuFit V2 stoelfiets is met 2,3kg een lichtgewicht stoelfiets die makkelijk te verplaatsen is en dankzij de mogelijkheid om deze op te vouwen ook erg compact is en weinig ruimte in beslag neemt wanneer hij niet in gebruik is.

VirtuFit V4

Beoordeling

Bekijk prijs >>

De VirtuFit V4 is een stoelfiets met computer en helpt je te bewegen op je eigen tempo. Dankzij de weerstandsknop bepaal je zelf de intensiteit per training, waardoor je langzaam kunt opbouwen als dat nodig is.

Op het display lees je onder andere de trainingstijd af, de gefietste afstand, het aantal pedaalomwentelingen, het aantal verbrande calorieën en het totaal aantal pedaalomwentelingen sinds het vervangen van de batterij.

Dankzij de antislip pedalen en verstelbare riempjes is het een veilige stoelfiets die je ook kunt gebruiken om je armen te trainen. Er wordt een Nederlandstalige handleiding bijgeleverd. 

De VirtuFit V4 stoelfiets is erg compact, weegt 3,5 kg en is daardoor makkelijk op te bergen.

Tips voor het gebruik:

  • Gebruik bij voorkeur een wat hogere stoel
  • Plaats de stoelfiets tegen een object of muur
  • Bescherm je vloer en voorkom wegschuiven door een vloermat te gebruiken

Tunturi Mini Bike; basic stoelfiets

Tunturi Mini Bike stoelfiets

Beoordeling

Bekijk prijs >>

Het kan nóg lichter, compacter en gemakkelijker wanneer je de Tunturi Mini Bike bestelt. Deze weegt slechts 2kg en kun je ook op tafel zetten om je armen mee te trainen.

Hij is opvouwbaar en daardoor gemakkelijk op te bergen na gebruiken. Of je nu je armen of benen traint, met de weerstandsknop maak je het trainingsniveau heel eenvoudig of extra zwaar; het is maar net waar jij behoefte aan hebt.

Dankzij de ingebouwde computer worden je trainingsgegevens netjes bijgehouden. 

Conclusie; de beste stoelfiets kopen?

Ondertussen ben jij volledig op de hoogte van de vele voordelen en het gebruiksgemak van een stoelfiets. Dankzij de veelzijdigheid van een dergelijk apparaat kan jij waar je maar wil steeds in beweging blijven. Naast je benen kan je er zelfs je armen mee in shape houden.

We toonden je in dit artikel de beste stoelfietsen die er momenteel te verkrijgen zijn. Zowel de basic als enkele premium modellen passeerden de revue.

Maar welke is voor jou de beste en meest geschikte stoelfiets? Wij zijn alvast benieuwd naar jouw keuze en wensen je alvast véél fietsplezier!

Mag het toch wat robuuster en uitgebreider zijn? Dan kan je ook kiezen voor een bureaufiets of deskbike.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”