De beste stoelfiets (2022); ontdek alles over dit nuttige toestel

Beste stoelfiets

We willen allemaal in beweging blijven en fit zijn. Een gezond lichaam levert immers veel voordelen op. Toch kan het op sommige momenten in het leven lastiger zijn om actief en fit te blijven, bijvoorbeeld na een operatie. Ben je aan het revalideren, dan moet je je lichaam niet overbelasten. Het is echter wel mogelijk om lekker in beweging te blijven door middel van een stoelfiets.

Ook oudere mensen die niet heel actief meer kunnen sporten, hebben veel baat bij een apparaat als dit. Maar wat is de beste stoelfiets van dit moment? Dat gaan we je in dit artikel vertellen! 

IMAGE PRODUCT DETAILS
Best beoordeeld
Ayoo-stoelfiets
Ayoo
5
 • Anti-slip poten
 • Met LCD-display
 • Armen en benen trainen
 • Voordelige prijs
Award-winner
Cubii-Jr
Cubii Jr
5
 • Elliptische stoelfiets
 • Good Design Award (2016)
 • Best Gift (2017)
 • Geschikt voor gebruik onder een bureau
Elektrisch aangedreven
Fysic-FW-18
Fysic FW-18
4,5
 • Elektrisch aangedreven
 • Armen en benen trainen
 • 12 weerstanden
 • Timer functie
Met magnetische rem
Tunturi-cardio-fit-1
Tunturi Cardio Fit
4,3
 • Magnetische rem
 • Met 7kg erg stevig
 • LCD-monitor
 • Armen en benen trainen
Armen & benen tegelijk
Tunturi-dubbele-bewegingstrainer
Tunturi
4,0
 • Armen en benen tegelijk trainen
 • Verstelbaar
 • Stevig en stabiel (8kg)

Wat is een stoelfiets? 

Laten we beginnen bij het begin: wat is een stoelfiets nu eigenlijk? In feite is het een apparaat waarmee je vanuit je stoel kunt fietsen. Toch train je er niet alleen je benen mee. Je kunt er namelijk verschillende lichaamsonderdelen mee aan het werk zetten.

Het handige aan een stoelfiets is dat het een klein apparaat is dat je gemakkelijk verplaatst en soms ook kunt inklappen. Daardoor kun je hem thuis, op school of op kantoor gebruiken en ook weer met je meenemen, als dat nodig is. Op die manier blijf je overal in beweging.

Oudere mensen gebruiken een stoelfiets om in beweging te blijven terwijl zij bijvoorbeeld tv kijken of de krant lezen. 

Wat train je met een stoelfiets? 

Een stoelfiets geeft over het algemeen een lichte weerstand die ervoor zorgt dat je je beenspieren, heupen, knieën en enkels kunt trainen. Er zijn ook stoelfietsen beschikbaar waarbij je het niveau kunt veranderen en voor meer weerstand kunt kiezen.

Wil je een meer actieve training, dan kun je met je armen roeien, gewichtjes heffen of strekoefeningen doen. Zo blijven ook je armspieren, schouders, polsen en rug in beweging.

Beschikt een stoelfiets over een display, dan worden daarop vaak trainingswaardes getoond, zoals de gefietste afstand, tijd, snelheid en het aantal verbrande calorieën.

Wanneer iemand revalideert, wordt een stoelfiets vaak ingezet om het herstel te bevorderen en te voorkomen dat de spieren stijf worden.  

Waarom en hoe een stoelfiets gebruiken? 

In principe kan iedereen een stoelfiets gebruiken. Toch is hij voor de ene persoon nuttiger dan voor de ander. Ben je geblesseerd, aan het revalideren na een operatie of word je wat ouder, dan is een stoelfiets heel erg geschikt.

Maar ook wanneer je wat meer wilt bewegen vanuit huis, school of op kantoor, kun je prima een stoelfiets gebruiken. Tijdens je dagelijkse bezigheden blijf je op deze manier in beweging en dat is goed voor je gezondheid.

Een zittend beroep is niet heel bevorderlijk voor je gezondheid, dus een stoelfiets kan dit prima compenseren. Zet de stoelfiets op de grond voor de stoel waarin je gaat zitten, zet je voeten op de pedalen en begin simpelweg met fietsen. Het is heel eenvoudig en erg effectief! 

Een andere manier om de stoelfiets te gebruiken, is door hem op tafel te plaatsen en in plaats van met je benen, met je armen rondjes te draaien. Zet je handen op de trappers, pak ze vast en maak dezelfde draaiende beweging als je met je benen zou doen.  

Voordelen van een stoelfiets 

Nu je weet wat een stoelfiets is en hoe hij werkt, wordt het tijd om de voordelen van het gebruik ervan op te sommen.

Laten we starten met vertellen dat het gebruik van een stoelfiets gezond is. Het stimuleert namelijk de bloedsomloop en het helpt calorieën te verbranden.

Koop je een stoelfiets met als doel om af te vallen? Houd er dan wel rekening mee dat de juiste, gezonde voeding hierbij ook een belangrijke rol speelt.  

 1. Het bevordert de gezondheid: beweging is belangrijk en het gebruik van een stoelfiets helpt je daarbij. Ook stimuleert het de bloedsomloop en het concentratievermogen en houdt het de hersenen actief. 
 2. Je kunt erdoor afvallen: wanneer je voldoende beweegt en je calorie-inname lager is dan je calorieverbruik, zal je erdoor afvallen. Zeker bij overgewicht heeft dat veel voordelen en zal je je al snel beter je lichaam voelen. 
 3. Je kunt het doen vanuit je luie stoel: je hoeft je niet volledig te focussen op het trappen, dus ondertussen kun je tv kijken, lezen of een belangrijk telefoontje plegen. 
 4. Je komt aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid beweging: er wordt geadviseerd om 30 minuten per dag te bewegen. Werk je op kantoor of heb je een druk leven, dan kan dat soms lastig zijn. Dankzij het gebruik van een stoelfiets zal het jou voortaan altijd lukken. 
 5. Hij is klein, compact en je kunt ermee combineren: omdat hij zo klein en compact is – en vaak opvouwbaar of inklapbaar – neem je hem gemakkelijk met je mee. Bovendien kun je er een full body work-out mee doen wanneer je er ook je armen mee traint. Dit kun je om en om doen, zodat je afwisselt tussen benen en armen, maar je kunt ook gewichtjes heffen met je armen terwijl je met je benen fietst. 

Nadelen van een stoelfiets

Ieder voordeel heeft zijn nadeel, maar voor de stoelfiets gaat dat gelukkig niet op. Er zijn wel enkele nadelen te benoemen, maar die wegen niet op tegen de voordelen die je hebt van het gebruik van dit apparaat.

In de ervaringen van gebruikers is te lezen dat niet elke stoelfiets even goed blijft staan. Een lichtgewicht stoelfiets kan gemakkelijk verschuiven, ook tijdens de training.

Zorg er daarom voor dat hij ergens tegenaan staat of dat hij op een mat staat. Op die manier kom je niet snel in de problemen, zelfs niet met een lichtgewicht stoelfiets. 

Stoelfiets: beste koop van 2021 

Ben je ervan overtuigd dat een stoelfiets iets voor jou is? Dat snappen wij heel goed. Dit apparaat biedt namelijk veel voordelen voor jong en oud. Nu wil je natuurlijk qua stoelfiets de beste koop scoren. Geen zorgen, die hebben wij voor je uitgezocht! 

Ayoo; met LCD display

Ayoo stoelfiets

Beoordeling

Deze stoelfiets is geschikt voor iedereen. Hij heeft een antislip ondergrond, zodat hij niet verschuift op de grond (voor je benen) of op de tafel (voor je armen). 

Ondanks zijn grovere uiterlijk, blijft het gewicht met 4,5kg binnen de perken.

Zowel de voetpedalen als de weerstand zijn verstelbaar en dankzij de ingebouwde computer met Lcd-display zie je gemakkelijk wat je presteert.

Gebruik de Ayoo stoelfiets om aan je dagelijkse beweging te komen of om te revalideren. Er wordt een Nederlandse handleiding meegeleverd. 

Fysic FW-18; elektrisch aangedreven stoelfiets

Beoordeling

De Fysic FW-18 is met 5,5kg een iets zwaarder model dan de gemiddelde stoelfiets, maar je hebt er wel extra plezier van. Dit apparaat wordt namelijk elektrisch aangedreven en vereist daardoor niet veel kracht.

Hij helpt je op een gemakkelijke manier je armen en benen te trainen. De stoelfiets beschikt over vijf voorgeprogrammeerde trainingen, je kunt de snelheid op 12 verschillende standen zetten en er zit een timer van maximaal 15 minuten op.

Op het display zie je direct je trainingsprestaties en dankzij de straps op de pedalen heb je een goede grip. Ideaal voor blessures en revalidatie. 

Tunturi Cardio Fit M35; met magnetische rem

Tunturi Cardio Fit stoelfiets

Beoordeling

Met deze compacte Tunturi Cardio Fit bewegingstrainer of stoelfiets fiets jij waar je maar wil. Zittend op een stoel, thuis op de bank of aan je bureau, het kan echt allemaal.

Dankzij het gewicht van 7kg is deze stoelfiets erg stevig. Ondanks dat gewicht is de Tunturi Cardio Fit toch erg compact en makkelijk te verplaatsen en op te bergen.

Met deze stoelfiets kan je zowel je armen als benen trainen. De pedalen zijn tegelijkertijd ook handvaten met stevige grip. De LCD- monitor is vrij groot en geeft je snelheid, trainingstijd, aantal calorieën en het aantal omwentelingen per minuut weer.

Dankzij het magnetische remsysteem kan de Cardio Fit stoelfiets veilig stoppen en tot stilstand gebracht worden. Dit is ten opzichte van andere stoelfietsen een erg praktische functie.

Cubii Jr, elliptische premium en bekroonde stoelfiets

Beoordeling

Werk ergonomisch en beweeg voldoende dankzij deze premium, compacte, slimme en elliptische stoelfiets. Deze fiets werkt net een beetje anders en kan je vergelijken met de beweging die je op een crosstrainer of stepper maakt. Erg effectief en goed voor de conditie!

De Cubii Jr beschikt over acht weerstandsniveaus en bevat wielstoppers voor bureaustoelen met wielen.

Op het LCD-display kan je verschillende trainingsgegevens aflezen waaronder: aantal omwentelingen, verbruikte caloriën, afstand, tijd en de cadans.

Hij is in 2016 bekroond met de Good Design Award en in 2017 door Time Magazine verkozen tot Best Gift. Cubii Jr is geschikt voor alle leeftijden en sporters van alle niveaus.

Je kunt hem bovendien onder standaard bureaus gebruiken, zonder je knieën te stoten! Verder is deze stoelfiets fluisterstil, waardoor je er niemand mee lastig valt en hij is van goede kwaliteit. Daardoor zal hij jaren meegaan. 

Armen en benen tegelijk trainen?

 
Er zijn ook stoelfietsen beschikbaar waarmee je niet alleen je benen, maar tegelijkertijd ook je armen traint. Lijkt jou dat wel iets? Bekijk onderstaande stoelfiets dan eens: 

Tunturi; dubbele bewegingstrainer

Beoordeling

Heb je niet zo’n zin om af te moeten wisselen tussen het trainen van je armen en benen? Met de Tunturi train je ze tegelijkertijd! Zo maak je van elke avond ‘bankhangen’ een sportieve activiteit.

Er zijn diverse weerstandsniveaus om uit te kiezen en je kunt de buis van het apparaat ook verstellen. Dit apparaat is gemaakt van staal en kunststof en weegt 8kg. 

Voordelen van deze dubbele fietstrainer:

 • Bovenbenen en armen makkelijk en snel thuis trainen
 • Zelfs voor de buis blijft je hele lichaam in topconditie
 • Makkelijk aan te passen voor de ideale trainingshouding
 • Makkelijke bediening, maak het zo zwaar als je zelf wilt

Budgetvriendelijke stoelfietsen

Een stoelfiets hoeft natuurlijk niet altijd duur of prijzig te zijn. Er zijn namelijk ook erg prijsvoordelige modellen op de markt. Hieronder kan je twee van zulke goede en voordelige stoelfietsen terug vinden. Hou er natuurlijk wel rekening je in een lagere prijsklasse hier en daar wel moet inboeten op kwaliteit en eventuele extra functies.

Toch zijn deze modellen uiterst geschikt om in beweging te blijven als oudere, tijdens het revalideren of om in beweging te blijven.

VirtuFit V4

Beoordeling

De VirtuFit V4 is een stoelfiets met computer en helpt je te bewegen op je eigen tempo. Dankzij de weerstandsknop bepaal je zelf de intensiteit per training, waardoor je langzaam kunt opbouwen als dat nodig is.

Op het display lees je onder andere de trainingstijd af, de gefietste afstand, het aantal pedaalomwentelingen, het aantal verbrande calorieën en het totaal aantal pedaalomwentelingen sinds het vervangen van de batterij.

Dankzij de antislip pedalen en verstelbare riempjes is het een veilige stoelfiets die je ook kunt gebruiken om je armen te trainen. Er wordt een Nederlandstalige handleiding bijgeleverd. 

De VirtuFit V4 stoelfiets is erg compact, weegt 3,5 kg en is daardoor makkelijk op te bergen.

Tips voor het gebruik:

 • Gebruik bij voorkeur een wat hogere stoel
 • Plaats de stoelfiets tegen een object of muur
 • Bescherm je vloer en voorkom wegschuiven door een vloermat te gebruiken

Tunturi Mini Bike; basic stoelfiets

Tunturi Mini Bike stoelfiets

Beoordeling

Het kan nóg lichter, compacter en gemakkelijker wanneer je de Tunturi Mini Bike bestelt. Deze weegt slechts 2kg en kun je ook op tafel zetten om je armen mee te trainen.

Hij is opvouwbaar en daardoor gemakkelijk op te bergen na gebruiken. Of je nu je armen of benen traint, met de weerstandsknop maak je het trainingsniveau heel eenvoudig of extra zwaar; het is maar net waar jij behoefte aan hebt.

Dankzij de ingebouwde computer worden je trainingsgegevens netjes bijgehouden. 

Conclusie; de beste stoelfiets kopen?

Ondertussen ben jij volledig op de hoogte van de vele voordelen en het gebruiksgemak van een stoelfiets. Dankzij de veelzijdigheid van een dergelijk apparaat kan jij waar je maar wil steeds in beweging blijven. Naast je benen kan je er zelfs je armen mee in shape houden.

We toonden je in dit artikel de beste stoelfietsen die er momenteel te verkrijgen zijn. Zowel de basic als enkele premium modellen passeerden de revue.

Maar welke is voor jou de beste en meest geschikte stoelfiets? Wij zijn alvast benieuwd naar jouw keuze en wensen je alvast véél fietsplezier!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”