De ultieme mountainbike gids

Beste telefoonhouder voor de fiets en mtb top 5

Beste telefoonhouder voor de fiets en mtb top 6 (2021)

Maak je regelmatig een rit op je racefiets of mtb? Dan gaat je telefoon vast sowieso mee. Altijd leuk om onderweg een fotootje te kunnen maken. En mocht je met een onrepareerbaar defect te maken krijgen, dan kun je altijd iemand bellen. Maar er zijn meer gebruiksmogelijkheden van je smartphone in combinatie met je fiets. 

Je kunt je GSM natuurlijk in je achterzak steken maar dan moet je hem daar telkens weer uitvissen om hem onderweg te kunnen gebruiken. Gelukkig zijn er veel universele telefoonhouders voor fiets en mtb verkrijgbaar zodat je je telefoon gewoon op het stuur van je fiets kunt monteren en hem permanent tijdens de rit tot je beschikking hebt.

Smartphone mee op je mtb in een telefoonhouder, wat heb je daaraan? 

Je kunt natuurlijk een geavanceerde fietscomputer kopen om jou te ondersteunen tijdens je rit. De mogelijkheden die zo’n device biedt zijn eindeloos. Maar misschien vind je dat in deze fase van jouw fietscarrière nog wat te kostbaar.

Ook je smartphone is echter prima in staat om allerlei fietsgerelateerde nevenfuncties te vervullen waaronder natuurlijk navigatie. Zo raak je nooit de weg kwijt en weet je steeds wat er tijdens je rit nog aankomt. Of download de Strava-app en bekijk onderweg hoe jouw prestaties op bepaalde trajecten zich verhouden tot die van andere fietsers. 

Heb je je telefoon niet steeds direct bij de hand dan werkt het niet handig om van al dit soort functies gebruik te kunnen maken. Een universele telefoonhouder waarmee je je smartphone kunt ‘monteren’ op het stuur van je fiets, brengt dan uitkomst.

Telefoonhouder voor je fiets: min of meer verplicht en bovendien veilig

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om voortdurend stops te maken om je smartphone uit je achterzak te vissen. In de praktijk is dat niet handig. Ook het toestel voortdurend in je hand houden is verre van ideaal en bovendien wettelijk verboden. Sinds enkele jaren mogen fietsers namelijk geen mobiele apparaten meer vasthouden tijdens het fietsen zelf op last van een boete. Gebruik daarom een mobiele telefoonhouder om handsfree te bellen of te navigeren.

Maar ga alsjeblieft niet alleen over tot aankoop van een universele telefoonhouder voor je fiets met enkel het voorkomen van een prent van oom agent als motief. Denk ook vooral aan je eigen veiligheid en die van medeweggebruikers. 

Onze top 6 van telefoonhouders

Zelf ieder model telefoonhouder online bekijken en alle reviews doorjakkeren, dat kost een hoop tijd en moeite. Vandaar dat wij van Mountainbikevibes.be dat voor je hebben gedaan. Op basis van het bestuderen van de producteigenschappen en de online reviews van productgebruikers, hebben we een selectie samengesteld van de telefoonhouders die volgens ons het beste zijn voor toepassing op (race)fiets of mtb.

PRODUCT DETAILS  
Beste voor MTBLezyne-Smart-Grip Lezyne Smart Grip
 • Beste voor de MTB
 • Snelle montage
 • Compatibel met alle stuurpennen
Owlyvision OWLYVISION
 • Antislip
 • Stevig en betrouwbaar
 • Vuilbestendig
DistinQ-telefoonhouder DistinQ
 • Robuuste houder
 • Veelzijdig gebruik
 • Horizontaal en verticaal
Triban-900L Triban 900L
 • Waterdichte case
 • Makkelijk in gebruik
 • Horizontaal en verticaal
 • Beschermd tegen regen
Vebics Vebics
 • Extra opbergruimte
 • Snelle (de-)montage
 • Voor alle smartphones t/m 6,5″
Met powerbankcyclotron Cyclotron
 • Geïntegreerde powerbank
 • Led-lamp
 • Ook geschikt voor de motorfiets
Cyclotron review >>

Lezyne Smart Grip smartphonehouder: ideaal voor MTB

De smartphonehouder Lezyne Smart Grip Mount is onder andere verkrijgbaar bij Decathlon. Waar veel andere telefoonhouders zijn uitgerust met een klem- of aandraai mechanisme dat zorgt dat de smartphone wordt vastgehouden, wordt het inklemmen bij deze houder bewerkstelligd door middel van elasticiteit. Met brede elastieken aan boven- en onderzijde kun je met deze telefoonhouder alle denkbare smartphones vastzetten op je stuur. Deze houder is bovendien compatibel met alle stuurpennen en sturen die maar worden toegepast.

Lezyne smart grip mount telefoonhouder

Bekijk prijs >>

Voor- en nadelen van de Lezyne Smart Grip Mount

Een groot voordeel van deze houder, afgezien van de zeer brede en universele toepasbaarheid, is de snelle en gereedschaploze montage. De materialen zijn zodanig gekozen dat de houder uitstekend blijft zitten. Vervolgens kan men vrijwel elk type smartphone in een handomdraai met deze telefoonhouder vastzetten. De mate van ‘inklemming’ voelt daarbij zeer solide aan. Toch is de telefoon vrij snel uit de houder te nemen en ook de houder zelf is razendsnel demonteerbaar. Het frame is gemaakt van bewerkt aluminium met daaromheen een zacht laagje antislip materiaal.

Het aantal reviews van gebruikers van deze telefoonhouder dat wij vonden is nog beperkt. Het is daarom nog lastig om te bepalen hoe de houder zich op langere termijn handhaaft. Hij spreekt ons als mtb’ers echter aan omdat er geen bewegende (draai)delen zijn en modder en vuil geen kans krijgen om zich tussen dit soort mechanismen te wringen. 

Een van de nadelen van deze smartphonehouder – en dat nadeel is van toepassing op veel telefoonhouders – is dat je geen toegang tot je toestel, door middel van vingerafdruk, kunt krijgen wanneer er enkel een camera aan de achterkant van je toestel is aangebracht.

OWLYVISION® Universele antislip telefoonhouder

De OWLYVISION® telefoonhouder voor op de fiets is redelijk vergelijkbaar met de smartphonehouder Lezyne Smart Grip Mount. Ook bij deze telefoonhouder wordt je telefoon dus ingeklemd door middel van elastische materialen die om je toestel worden geklemd. Dat werkt snel en handig.

Owlyvision telefoonhouder

Bekijk prijs >>

Voor- en nadelen van de OWLYVISION® Universele telefoonhouder voor op de fiets

Deze fietshouder is vervaardigd van speciaal siliconen materiaal dat tot 3 keer sterker is dan gewone gel. Bovendien betreft het een anti-aging gel die zijn elastische eigenschappen nauwelijks verliest in de loop der tijd. Dat betekent dus dat je toestel keer na keer strak en zeker wordt ingeklemd tijdens het fietsen. De houder is bovendien licht, vocht- en vuilbestendig en heeft ook nog een eigentijds ontwerp.

Het moge duidelijk zijn dat deze telefoonhouder geen waterdichtheid aan je smartphone op de fiets biedt. Een waterdicht hoesje moet je er dus nog zelf bij aanschaffen maar dat geeft geen problemen in combinatie met gebruik van de telefoonhouder.

Het schijnt wel zo te zijn dat deze telefoonhouderhouder soms zorgt voor ongewenste touchscreenbediening doordat de elastische banden over het scherm zitten en daardoor soms het touchscreen blokkeren. Sommige gebruikers geven aan hier last van te hebben.

DistinQ telefoonhouder voor fiets en mtb

De DistinQ telefoonhouder voor fiets en mtb is een universele telefoonhouder die zowel te gebruiken is op de (race)fiets als op de mtb. De telefoonhouder kan zelfs worden toegepast op de scooter of de motor. Deze fietshouder is van premium kwaliteit en kan eenvoudig binnen 10 minuten op je stuur worden bevestigd. Je telefoon kun je vervolgens keer op keer snel en effectief rotsvast in de houder klemmen en……….weg ben je.  

Deze telefoonhouder luistert naar de merknaam DistinQ. Een volledig vergelijkbaar model is verkrijgbaar onder de merknaam MOONR. De prijs van beide houders is identiek.

DistinQ telefoonhouder

Bekijk prijs >>

Voor- en nadelen van de DistinQ smartphonehouder

Verreweg de meeste gebruikers zijn zeer positief over deze universele telefoonhouder die toegepast kan worden voor alle smartphones met een breedte van 60 mm tot 90 mm. Dat die ook voor scooter en motor kan worden gebruikt, zegt iets over het robuuste karakter van het product. De houder is dan ook gemaakt van aluminium in combinatie met sterk ABS plastic.

Aan de wijze waarop de houder gemonteerd moet worden is veel aandacht besteed. De ontwerpers wilden zeker weten dat de houder altijd écht vastzit!  Vandaar dat er verschillende ringen worden meegeleverd waardoor de smartphonehouder perfect past op vrijwel ieder stuur. Het contact tussen houder en toestel wordt gedempt door zacht rubber en siliconen elementen met anti-slip-eigenschappen. 

Wil je deze telefoonhouder daadwerkelijk gebruiken op scooter of motor, dan is het zelfs mogelijk om door middel van een speciale, meegeleverde adapter de houder bij de voet van de spiegel vast te maken in plaats van midden op het stuur.

Nergens krijgen wij signalen dat de houder het toestel wel eens verliest. Wel zijn er enkele gebruikers die aangeven dat de houder bij hen incidenteel geheel is afgebroken, onder andere tijdens een fietsrit over kasseien. De allerlaatste versie van dit product is daarom voorzien van een sterke aluminium voet om dit te voorkomen.

Triban 900L waterdichte smartphonehouder

Veel telefoonhouders voor fiets en mtb hebben geen waterdicht karakter. Je toestel, al dan niet voorzien van een hoesje op maat, wordt in verreweg de meeste gevallen op de een of andere manier ingeklemd in een ‘open constructie’.

Het handige aan de Triban waterdichte smartphonehouder 900L is dat een waterdichte case al onderdeel uitmaakt van de houder zelf. De waterdichte telefoonhouderhouder is geschikt voor toestellen met een maximale hoogte van 15,5 cm en een maximale breedte van 8 cm.

Triban 900L telefoonhouder voor de fiets

Bekijk prijs >>

Voor- en nadelen van de Triban 900L waterdichte smartphonehouder

Afgezien van het feit dat je telefoon met de Triban waterdicht beschermd op je stuur zit, is het ook een voordeel dat je de case razendsnel kunt ontkoppelen. De voorkant van de hoes is voorzien van aanraakgevoelig, transparant materiaal. Zelfs met natte vingers kun je je toestel dus met een gerust hart bedienen. De prijs van deze houder is heel redelijk voor wat je ervoor krijgt.

Wij horen wel geluiden dat het lastig is om je scherm te bekijken als gevolg van reflectie van de transparante beschermingslaag wanneer de zon schijnt. De pasvorm en inklemming lijken wat minder strak te zijn en daardoor krijgen wij de indruk dat deze houder geschikter is voor een racefietsrit dan voor een hobbelig mtb-parcours. 

Vebics® – Universele, waterdichte telefoonhouder voor de fiets

De Vebics® universele telefoonhouder voor de fiets bestaat uit een stuurmontagesysteem inclusief een omvangrijke case waarin je je telefoon waterdicht kunt opbergen. Door middel van een bevestigingsclip kun je de case snel vastzetten op het stuur. Zo neem je je telefoon inclusief case gemakkelijk mee. En in een oogwenk is hij weer op het stuur bevestigd. De Vebics® telefoonhouder werkt heel praktisch.

Vebics telefoonhouder voor de fiets

Bekijk prijs >>

Voor- en nadelen van de Vebics® universele telefoonhouder

De waterdichtheid en de snelheid waarmee de case kan worden gemonteerd zijn de USP’s (unique selling points) van dit product. Je kunt je toestel gewoon bedienen door het gevoelige aanraakscherm heen. Daarnaast biedt de case nog extra ruimte voor geld en pasjes en dergelijke. Ook is er, ondanks de gegarandeerde waterdichtheid,  een speciale uitgang voor je koptelefoon. 

Met het oog op een hobbelige mtb-rit lijkt deze case wat aan de grote kant. Wij voorzien onprettige trillingen tijdens een wat wildere rit. Er is sprake van een zonneschermpje maar dat geeft niet genoeg schaduw om tijdens het fietsen je scherm steeds helder te kunnen zien.

Dit product heeft duidelijk voor- en nadelen. Wij vinden deze telefoonhouder voor op de fiets meer geschikt voor race-toepassing dan voorde mtb.

Cyclotron telefoonhouder met ingebouwde powerbank: voor lange avontuurlijke ritten

De Cyclotron telefoonhouder is een telefoonhouder van Belgische makelij. Speciaal aan deze telefoonhouder is dat deze beschikt over een ingebouwde powerbank, waardoor de batterij van je smartphone continue opgeladen wordt/blijft. Erg handig wanneer jij er een hele dag, of zelfs meerdere dagen op uit trekt met je fiets of mountainbike.

Cyclotron telefoonhouder

Bekijk prijs >>

Wij hebben deze Cyclotron telefoonhouder uitgebreid mogen testen. De resultaten van die test, de voor- en nadelen en onze ervaringen kan je lezen in onze uitgebreide review van deze telefoonhouder:

Conclusie

Op het gebied van telefoonhouders zijn er verschillende mogelijkheden. Sommige modellen zijn robuust en wat groter van omvang en daardoor zelfs geschikt voor op de motor. Ook zijn er zowel waterdichte als ‘open’ modellen. 

Wij van Mountainbikevibes.be bekijken een dergelijk product toch het liefst vanuit het oogpunt van de recreatieve mountainbiker. Voor ons betekent dat dat de telefoonhouder toch enigszins licht en hobbelbestendig moet zijn. Je toestel moet er strak inpassen en het lijkt ons onwenselijk dat je als mtb’er kiest voor een telefoonhouder waar zich vuil en vocht in kan nestelen.

In onze opinie voldoen de Lezyne Smart Grip Mount en de OWLYVISION® het meest aan het ideaal als smartphonehouder voor de typische mtb’er. Ook voor de racefiets lijken ons dit de meest aerodynamische modellen. Het is daarbij wel zaak dat je de waterdichtheid van je telefoon, bijvoorbeeld door het kopen van een waterdicht hoesje, zelf garandeert.

.
Mountainbike marathon plan

Bigger, Better & Epic

Het Marathon Plan

Verander je ritten van 40km in epische avonturen van 100+km.

Geen opofferingen, geen saai trainingsschema en geen tijdsdruk!

1 plan, 11 stappen, 1 episch doel.
 Voor iedereen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De ultieme mountainbike gids

Meest gelezen:

Onze favoriete producten

Nieuwste artikels

Partners

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”