Een tubeless setup is uiteraard pas compleet met een goed setje tubeless ventielen. Tubeless ventielen zorgen voor een naadloze afdichting tussen de velg en het ventiel dankzij verschillende afdichtingen en een lockring. De keuze qua tubeless ventielen is best ruim en je kan zelf bij diverse merken kiezen uit verschillende kleuren. Maar ook het formaat en eventuele handige extra’s zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden.
Wij namen een kijkje in het aanbod en hebben de beste en meest populaire op een rijtje gezet. Daarnaast ontdek je ook welke tubeless ventielen wij verkiezen en gebruiken.
- Onze keuze qua kleurtjes: Muc-Off
- Onze keuze op vlak van meegeleverde extra’s: Dynamic Barkeeper
- Beste prijs: Dynamic Barkeeper (20% korting met code: mountainbikevibes20)
IMAGE | PRODUCT | DETAILS | |
---|---|---|---|
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
Beste tubeless ventielen (universeel)
Als je op zoek bent naar een goed setje tubeless ventielen zal je merken dat er best veel keuze is. In eerste instantie kan je gewoon merkgebonden denken en tubeless ventielen kopen van hetzelfde merk als je velgen. Echter hoeft dat natuurlijk niet aangezien er erg veel universele alternatieven te verkrijgen zijn die eveneens voor een betrouwbare en perfecte dichting zorgen.
Daarnaast kan je bij diverse merken ook voor leuke kleuren kiezen waardoor je de ventielen kan matchen met je fiets of voor een lekker opvallend (of discreet) ventiel kan kiezen…
Wij hebben 6 verschillende universele tubeless ventielen voor je op een rijtje gezet die stuk voor stuk goede keuzes zijn en compatibel zijn met alle soorten velgen.
Muc-Off tubeless ventielen
Muc-Off is misschien wel het bekendst om hun roze goedje om de mtb proper te maken. Naast steengoede poetsproducten hebben ze ook een ruim assortiment tubeless ventielen.
Extra leuk aan de Muc-Off tubeless ventielen is de ruime keuze qua kleur. Je kan kiezen uit maar liefst 12 verschillende kleuren waardoor je ze kan matchen met de kleuren van je mtb of fiets.
De tubeless ventielen van Muc-Off zijn gemaakt van aluminium en kan je verkrijgen in drie verschillende afmetingen:
- 44 mm
- 60 mm
- 80 mm
De ventielen zitten standaard per twee en worden geleverd met 2 extra rubberen dichtingen waardoor je er in totaal 3 hebt. Hierdoor kan je zelf kiezen, op basis van de vorm van je velg, welke dichting het beste matcht met jouw velgen.
Daarnaast krijg je ook steeds een valve core removal tool meegeleverd waarmee je de ventielkern veilig en zonder deze te beschadigen kan verwijderen. De meegeleverde ventielkernen zijn presta-ventielen.
Muc-Off tubeless ventielen getest
Deze tubeless ventielen, in 44 mm formaat, heb ik al een tijdje in gebruik op mijn hardtail. Ik koos voor de rode ventielen zodat ze matchen met de kleuraccenten van de mtb.
De standaard rubberen dichting die over het ventiel zit heb ik wel vervangen door 1 van de twee andere meegeleverde dichtingen. Ik vond dat de andere dichting beter paste op de velg. En na montage bleek dat zeker de goede keuze gezien er tot op heden nog altijd geen lekkage is via het ventiel.
De ventielen installeren is heel erg simpel en ze hebben inmiddels al verschillende bandenwissels meegemaakt. Ze gaan dus ook gewoon erg lang mee.
Dynamic Barkeeper
Als aanvulling op de populaire en uitstekende Barkeeper tubeless sealant hebben ze bij Dynamic de Barkeeper tubeless ventielen ontwikkeld. Ze claimen met deze ventielen de lichtste en sterkste tubeless ventielen uit hun hoed getoverd te hebben.
De ventielen zijn momenteel enkel in het zwart te verkrijgen. De valve core removal tool, die je ook als ventieldop kan gebruiken, geeft wel een leuke paarse touch aan minstens één van de ventielen.
De Barkeeper tubeless ventielen zijn gefreesd uit aluminium van ruimtevaartkwaliteit. Je kan ze verkrijgen in 3 verschillende afmetingen:
- 44 mm
- 60 mm
- 80 mm
Ook bij deze tubeless ventielen krijg je 2 extra rubberen dichtingen (per ventiel) meegeleverd zodat je de ventielen perfect kan aansluiten op jouw specifieke velgen. De paarse ventiel verwijder tool kan je als ventieldopje gebruiken zodat je deze onderweg ook bij je hebt, je weet immers nooit…
Als extra krijg je bij dit setje tubeless ventielen nog twee extra ventielkernen (presta) meegeleverd. Zo ben je meteen voor een tijdje gerust moest er eens een ventielkern sneuvelen, verstopt of beschadigt geraken. De ventielkernen zijn trouwens volledig zwart wat ook weer een mooi geheel vormt met de zwarte kleur van de ventielen zelf.
Deze ultralichte tubeless ventielen zijn universeel te gebruiken en daarnaast ook nog eens erg betaalbaar. Met onze kortingscode “mountainbikevibes20” kan je er zelfs nog 20% extra af doen!
Peaty’s x Chris King MK2
De tubeless ventielen van Peaty’s zijn eveneens gemaakt van lichtgewicht aluminium. Ze zijn te verkrijgen in 12 verschillende kleuren en de knotsgekke rasta kleurencombo (in het midden op onderstaande foto).
Deze ventielen zijn in drie afmetingen te verkrijgen:
- 42 mm
- 60 mm
- 80 mm
Naast het setje van twee ventielen krijg je bij deze ook meteen een valve core removal tool meegeleverd. Deze doet ook meteen dienst als ventieldop. De andere ventieldop heeft ook nog een andere functie. Je kan er spaken mee aanspannen.
Ga je met deze ventielen op pad dan heb je dus meteen twee extra tools altijd op zak. Heb je ze niet nodig dan zit je ventielkern goed afgeschermd. Heb je ze toch een keer nodig dan heb je ze ook gewoon altijd bij de hand…
De ventielen zijn ook compatibel met inserts en hebben standaard 4 kleine openingen die de lucht en sealant doorlaten als de inserts er tegen aan geduwd worden.
De ventielen zijn universeel te gebruiken bij alle tubeless ready velgen en hebben een standaard afdichting en o-ring die voor een naadloze afdichting zorgen. De o-ring voorkomt ook beschadigingen aan de velg bij het aandraaien van de lockring.
Lezyne CNC
Ook bij het merk Lezyne, dat vooral bekend staat om zijn hoogwaardige reparatietools en accessoires, vind je een mooi aanbod tubeless ventielen. De zwarte ventielen kan je verkrijgen met gekleurde lockring en ventieldopje. Er zijn 5 verschillende kleurvarianten te verkrijgen.
De Lezyne tubeless ventielen zijn universeel te gebruiken en verkrijgbaar in 3 afmetingen:
- 44 mm
- 60 mm
- 100 mm
De ventieldoppen zijn extra groot en hebben groefjes waardoor ze makkelijker te hanteren zijn. De rubberen afdichting is een standaard model en de lockring is ook voorzien van een o-ring. De kop van elk ventiel heeft een torx T-25 opening waar je een torx-sleutel in kan plaatsen tijdens de montage. Op die manier kan je het ventiel steviger aandraaien tot aan de velg en kan je deze tegenhouden wanneer je de lockring vast draait.
Een valve core removal tool is niet inbegrepen. De ventielkernen zijn van het presta-type en compatibel met hetzelfde type vloer- en handpompen (ook van andere merken).
Schwalbe tubeless ventielen
Eén van de bekendste fabrikanten van mtb banden kan natuurlijk niet ontbreken als het over tubeless ventielen gaat. Fancy kleurtjes moet je niet verwachten bij Schwalbe, want de ventielen zijn enkel in het zwart te verkrijgen. Het grote voordeel van deze ventielen is dat ze zo ontworpen zijn dat ze op vrijwel alle velgen perfect aansluiten en dus afdichten.
Die perfecte afdichting is te danken aan de extra grote o-ring die voor elke velgvorm geschikt is. De konische ventielvoet is ook korter waardoor deze waardoor deze dieper in het ventielgat verzinken.
De tubeless ventielen van Schwalbe zijn te verkrijgen in 3 formaten:
- 40 mm
- 60 mm
- 100 mm
De binnendiameter van de nieuwste Schwalbe tubeless ventielen is ook vergroot waardoor deze nog makkelijker te monteren zijn. Enerzijds kan er meer lucht in één keer doorheen het ventiel, wat handig is bij de montage. Anderzijds worden verstoppingen door sealant kristallen beperkt.
De set van 2 ventielen wordt verder geleverd zonder extra’s. De ventieldopjes zijn standaard en hebben geen extra functie.
Stans NoTubes
De ruimste keuze qua formaten vind je bij Stan’s. En ook qua kleur heb je bij Stan’s een vijftal extra mogelijkheden. De NoTubes ventielen kan je perfect combineren met de steengoede Stan’s tubeless sealant, maar uiteraard zijn ze ook compatibel met andere sealants.
De NoTubes ventielen van Stan’s zijn verkrijgbaar in 5 verschillende afmetingen:
- 35 mm
- 40 mm
- 55 mm
- 80 mm
- 100 mm
Deze tubeless ventielen zijn compatibel met de meeste velgen. Enige voorzichtigheid is wel belangrijk bij montage van deze ventielen. Onder de lockring zit immers geen o-ring, wat wel een nadeeltje is van deze ventielen. Toch zou dit geen invloed hebben op de afdichtingskwaliteiten van deze ventielen.
De ventieldopjes zijn standaard en bevatten dus geen removal tool voor de presta ventielkernen van deze ventielen. Op vlak van extra’s en handigheidjes zijn deze tubeless ventielen zeker niet de beste keuze.
Tips en veel gestelde vragen over tubeless ventielen
Onderstaand vind je enkele tips en veelgestelde vragen in verband met tubeless ventielen. Lees ze zeker een keertje door als je binnenkort voor de eerste keer zelf tubeless ventielen gaat monteren of vervangen.
De meeste tubeless ventielen zijn te verkrijgen in diverse lengtematen. Welke je precies nodig hebt is afhankelijk van de diepte van je velgen. Voor je een bepaalde maat van tubeless ventielen in huis haalt is het dus belangrijk om de diepte van je velgen te kennen. Zo voorkom je dat het ventiel te kort blijkt te zijn.
Omdat velgen van mountainbikes meestal niet heel erg diep zijn volstaat de kleinste maat van om en bij de 40 à 44mm. De gulden middenweg van 60mm is ook geschikt, zo heb je meer ruimte om je pomp te gebruiken, dit vind ikzelf persoonlijk wat handiger werken.
Heb je diepere velgen, wat voornamelijk bij racefietsen, gravelbikes en cyclocross het geval is, dan kies je beter voor een maatje meer. Ook hierbij geldt weer dat je best op voorhand even de diepte van je velg opmeet.
In eerste instantie moet je ervoor zorgen dat er tubeless velglint in de velg geplaatst is. Is dat nog niet het geval dan kan je daarmee starten. Is de velg al voorzien van tubeless velglint of heb je het geplaatst dan kan je het tubeless ventiel monteren. Vergeet ook zeker niet om een gat te maken in het velglint ter hoogte van de ventielopening.
Zitten er verschillende rubbers/afdichtingen bij de ventielen meegeleverd dan moet je nu het juiste rubber kiezen welke het meest compatibel is met (de vorm van) je velg. Heb je geen keuze dan kan je het ventiel meteen plaatsen.
Voor je de lockring gaat monteren is het belangrijk om de o-ring eerst nog te monteren. Daarna kan je het geheel afdichten met de lockring. Deze draai je vast, maar let er zeker op dat je deze niet TE vast aandraait aangezien dit lekken kan veroorzaken.
Wanneer je deze stappen goed doorlopen hebt zal de velg goed afgedicht zijn en kan je de band monteren en tubeless sealant toevoegen. Dit laatste kan je zowel via het ventiel (ventielkern eerst verwijderen) doen als rechtstreeks in de band gieten vóór je de band volledig monteert.
Heb je problemen om je band op te pompen dan kan een verstopt tubeless ventiel hiervan de oorzaak zijn. Mogelijk is er sealant in de ventielkern terechtgekomen waardoor de lucht er moeilijk door kan.
De makkelijkste manier om dit op te lossen is de ventielkern vervangen door een nieuwe. Ventielkernen kosten haast niets en het is altijd handig om er enkele als reserve achter de hand te hebben voor probleempjes als dit. Je kan ook proberen om de sealant uit de ventielkern te krijgen, bijvoorbeeld met een luchtcompressor.
Om verstopte tubeless ventielen in de toekomst te voorkomen is er een simpel trucje. Als je je fiets of wielen wegzet, zet deze dan zo dat het ventiel niet onderaan en dus niet in de sealant zit.
Kies je voor de makkelijkste oplossing dan moet je de verstopte ventielkern ook nog even demonteren. Dit kan makkelijk en snel met een tang of met een “valve core removal tool”. Laatstgenoemde krijg je ook vaak meegeleverd bij een setje tubeless ventielen. Deze tool kan je zelfs bij enkele merken ook gebruiken als ventieldop waardoor je deze ook tijdens het fietsen altijd bij je hebt.
Het is overigens ook verstandig om de ventielkern te verwijderen bij het installeren van de tubeless band. Op die manier kan je veel meer lucht in één keer in de band blazen waardoor dat proces ook weer vlotter zal verlopen.
Zorg er dus zeker voor dat je zo’n valve core removal tool in huis hebt. Zeker bij de montage van nieuwe ventielen en ventielkernen wil je geen tangetje gebruiken aangezien je de kop van het ventiel dan zou kunnen beschadigen.
Schort er iets aan het tubeless ventiel dan kan je dit vliegensvlug vervangen. Je hoeft er niet eens je hele band voor te demonteren. Uiteraard dien je het stuk waar het ventiel zit wel even (gedeeltelijk) van de velg te halen.
Draai vervolgens de lockring los en verwijder deze samen met de ventieldop en o-ring van het ventiel. Daarna kan je het ventiel volledig verwijderen. Om vervolgens een nieuw ventiel te monteren kan je de stappen volgen die je eerder in dit artikel kon lezen.
Je zal wel merken dat er tubeless sealant rondom het te verwijderen ventiel zit. Wil je dit allemaal weer mooi proper hebben dan zal het je wat meer tijd kosten. In het geval het een noodreparatie betreft is dat uiteraard niet per sé nodig en kan je gewoon het nieuwe tubeless ventiel monteren.
Conclusie
Een tubeless setup is natuurlijk niet compleet zonder een betrouwbaar setje tubeless ventielen. Naast de standaard gemonteerde en merkgebonden tubeless ventielen hebben we zelf voornamelijk goede ervaringen met de ventielen van Muc-Off. Het handige aan deze, en aan de nieuwe Barkeeper tubeless ventielen van Dynamic, zijn de extra rubberen dichtingen die meegeleverd zijn. Hierdoor kan je de ventielen perfect matchen met de vorm van jouw velgen.
We zijn er zeker van dat de andere ventielen uit deze lijst ook doen wat ze moeten doen, maar wij verkiezen toch de veelzijdigheid en het gemak van de extra dichtingen. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan in het geval jouw velg toch een beetje van de standaard afwijkt.
Het ontbreken van een valve core removal tool bij verschillende merken vinden we een beetje vreemd gezien een band tubeless maken het makkelijkst gaat wanneer de ventielkern verwijderd is. We raden het in elk geval af om een tangetje te gebruiken om de kern los te maken en achteraf weer vast te draaien.
Bij de tubeless ventielen van Dynamic krijg je meteen ook een tweede setje presta ventielkernen meegeleverd. Ze hebben dan wel geen fancy kleurtje (op de removal tool na), toch vinden we dit persoonlijk wel een absolute meerwaarde.
Wij balanceren dus erg tussen de tubeless ventielen van Muc-Off, mede dankzij de extra dichtingen en ruime keuze qua kleur. Daarnaast is onze bike care partner Dynamic ook erg goed bezig met de recente lancering (juni 2023) van de Barkeeper tubeless ventielen met extra dichtingen en een setje reserve ventielkernen!
IMAGE | PRODUCT | DETAILS | |
---|---|---|---|
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|