Mountainbiken wordt net een beetje avontuurlijker wanneer je kiest om te bikepacken. Bikepacken is een samenvoeging van backpacken en biken. Backpacken, of met je tent en rugzak al wandelend op avontuur gaan, is misschien net iets bekender omdat het al langer bestaat en ook al erg lang populair is. Vervang je het wandelen of hiken door fietsen dan krijg je bikepacken.
Wat is bikepacking?
Bikepacken houdt in een notendop in dat je je hebben en houden meeneemt op je fiets en je neus achterna rijdt, mogelijk via een vooraf en goed geplande route van enkele dagen, weken of zelfs maanden. Avontuurlijke bikepackers nemen ook een tent mee en slapen vaak in de natuur of kiezen voor wat extra comfort op een camping.
Uiteraard kan je ook iets luxueuzer gaan bikepacken en gebruik maken van accommodaties, hotels en zelfs air-bnb’s die je op je route tegenkomt. De keuze is dus aan jezelf en je doet dus echt enkel en alleen waar je zelf zin in hebt (of rekening houdend met een fietsmaatje). En dat is net hetgene wat bikepacken zo mooi en avontuurlijk maakt.
Uiteraard kan je ook eerst met behulp van andere vervoersmiddelen naar een locatie rijden, vliegen of treinen om vanaf daar je bikepacking trip te beginnen.
Bikepacken kan je dus zo ruim of uitgebreid maken als je zelf wil. Je kan ervoor kiezen om helemaal één met de natuur te worden of je kan hier en daar nog gebruik maken van dingen in de bewoonde wereld. Bikepacken is een avontuur dat je dus volledig naar je eigen wensen kan afstemmen.
Je eerste bikepacking avontuur gaat zeker en vast een beetje wennen zijn, maar mits een goede voorkennis en eventuele voorbereiding kan alleen brute pech roet in het eten gooien, al hoort dat er natuurlijk ook een klein beetje bij (liever niet, maar hou er toch maar rekening mee).
Met dit artikel willen we er voor zorgen dat jouw eerste bikepacking avontuur er eentje om nooit te vergeten wordt.
Welke fiets is het beste om te bikepacken?
Indien je zelf over meerdere fietsen beschikt is deze keuze vooral afhankelijk van je bestemming en de wegen of paden die je daar wil gaan berijden. Heb je echter maar één fiets dan ga je het daar mee moeten doen.
In principe kan je met elk soort fiets een bikepacking avontuur tegemoet gaan. Al moet je natuurlijk wel rekening houden met de beperkingen die elke fiets wel heeft. Het spreekt voor zich dat de meest veelzijdige keuze de mountainbike is. Werkelijk elk terrein is berijdbaar met een mountainbike, van brede bospaden, smalle en technische singletracks tot gewone wegen en straten.
Een mountainbike is daarom een vaak gebruikte fiets om te gaan bikepacken. Toch is de keuze nog een pak breder. We overlopen het even zodat je een mooi overzicht krijgt.
Bikepacking met de racefiets
Het grote voordeel van een racefiets gebruiken om te bikepacken is natuurlijk dat je sneller van punt A naar punt B kan fietsen. Enerzijds door de dunnere banden en anderzijds omdat je eigenlijk enkel over asfalt en betonwegen kan rijden.
Het avontuurlijke aspect is met een racefiets misschien net wat minder dan wanneer je echt off-road gaat, maar het kan net zo mooi zijn om bijvoorbeeld over kronkelende wegen in de Pyreneeën te fietsen.
Bikepacking met een gravel bike
Gravel biken is momenteel immens populair en dat is met reden zo. Met een gravel bike ben je enorm veelzijdig. Een gravel bike biedt het beste van twee werelden omdat het de gulden middenweg is tussen een racefiets en een mountainbike.
Al kan je met een gravel bike niet zo diep in de mooiste bossen gaan als met een mountainbike, toch kan je met een gravelbike zeker en vast op mooie plekken, ver van de bewoonde wereld, gaan bikepacken. Een gravel bike heeft wat bredere banden met een groffer profiel in vergelijking met die van een racefiets. Hierdoor kan je vlot van de verharde wegen afwijken en zelfs al wat ruiger terrein opzoeken.
De meeste gravel bikes zijn dan ook ontwikkeld om wat langer in het zadel te zitten, wat natuurlijk de bedoeling is wanneer je gaat bikepacken. Moet het allemaal niet te technisch zijn maar wil je toch veel off-road paden in je avontuur kunnen stoppen dan is een gravel bike de beste keuze.
Bikepacking met de trekkingfiets: de meest gebruiksvriendelijke
Heb je de smaak van het bikepacken echt te pakken en wil je een langer bikepacking avontuur gaan doen dan is een speciale trekkingfiets zeker een keuze om te overwegen. Dit soort fietsen zijn speciaal ontworpen voor epische bikepacking avonturen van verschillende weken tot zelfs maanden.
Met een trekkingfiets kan je net weer wat extra bagage meenemen omdat de fiets hiervoor speciaal is uitgerust. De fiets heeft naast de gewone bagageplaatsen, zie verderop in dit artikel, ook nog verschillende extra opbergmogelijkheden bijvoorbeeld in de vorm van bagagedragers achteraan en aan de vorkpoten. Het frame van een trekkingfiets is ook steviger en de fiets heeft meer versnellingen.
Met een trekkingfiets kan je net als met een gravelbike ook over off-road en gravelpaden fietsen.
Bikepacking met de mountainbike: over elk terrein
Wil je geen beperkingen hebben wat betreft de ondergrond en het soort wegen op je route dan is de mountainbike altijd de beste keuze. Dankzij het uitgesproken noppenprofiel bij mountainbikebanden kan je op elk soort terrein goed uit de voeten.
Vaak word er voor bikepacking met de mountainbike gekozen voor een op crosscountry gerichte band maar in een smallere versie. Op die manier kan je ook op verharde wegen genoeg snelheid maken en is dat nadeel ten opzichte van de andere fietsen al gedeeltelijk weggewerkt.
Een beetje voorkennis van je route en het terrein is langs de ene kant wel handig om de juiste bandenkeuze te maken. Anderzijds kan je met een echte allround band niet echt veel mis doen en kan je je op die manier onderweg helemaal laten verrassen door het terrein, het is maar wat je zelf het leukst vindt.
Ten opzichte van de trekkingfiets ben je met de mountainbike iets beperkter qua mogelijkheden om bagage mee te nemen. Echter kan je je mountainbike altijd uitbreiden met de nodige bikeracks allerhande. Die keuze hangt natuurlijk af van hoe jouw bikepacking avontuur met de mountainbike er gaat uitzien.
Welke bikepacking uitrusting heb je nodig?
Het spreekt voor zich dat hoe langer je bikepacking avontuur is hoe meer spullen je gaat moeten meenemen. De basis blijft uiteraard steeds ongeveer hetzelfde, al is dit ook weer afhankelijk van hoe jij het bikepacken precies wil beleven.
We gaan er van uit dat ook jij op zoek bent naar het echte avontuur, want wees nu eerlijk, bikepacken in de ongerepte natuur, waar je totale rust kan vinden en zelfs even helemaal alleen op de wereld kan zijn, is toch echt wel de definitie van een geslaagd bikepacking avontuur, niet waar?
Bikepacking tassen
In eerste instantie heb je dus vooral opbergruimte nodig in de vorm van verschillende soorten fietstassen. Er zijn 3 soorten tassen die tot de standaard bikepacking uitrusting behoren namelijk:
- Stuurtas
- Frametas
- Zadeltas
Je leest het goed, een rugzak staat er niet meteen tussen, omdat dit eigenlijk door bikepackers zelden gebruikt wordt. Je kan er natuurlijk wel voor kiezen om bijvoorbeeld een grote CamelBak mee te nemen. De één doet het wel en de andere doet het niet. Een CamelBak is vooral handig wanneer je liever geen bidons op je frame of tussen je fietstassen wil hebben.
De stuur-, frame- en zadeltas zijn de echte core uitrusting voor een bikepacking trip. Deze drie tassen zorgen er ook steeds voor dat het gewicht van al je bagage evenredig over de gehele fiets verdeeld zit.
Alvorens zonder nadenken wat tassen aan je fiets te bevestigen is het toch nuttig dat de tassen bepaalde eigenschappen hebben zodat jij je niet druk hoeft te maken over je bagage en je volledig kan focussen op de trails en mooie omgeving tijdens het fietsen.
Koop dus zeker een goede set fietstassen met minstens de volgende eigenschappen:
- Waterdicht.
- Makkelijk te bevestigen en los te maken.
- Mogelijkheid om de lucht er uit te laten (zodat je extra compact kan verpakken).
- Niet te zwaar.
- Robuust en sterk zodat de tas tegen een stootje kan.
- Goede vormgeving zodat je zo weinig mogelijk last hebt van de tas tijdens het fietsen.
Houd bij je uiteindelijke keuze rekening met de afmetingen van je stuur, frame en je zadelpen.
Stuurtas
Het is belangrijk dat de stuurtas niet in de weg van je remgrepen zit en dat er nog plaats is voor de kabels. Dit is zeker en vast belangrijk wanneer je voor een race- of gravel fiets kiest (omwille van het kromme stuur).
Een stuurtas kan je oprollen en heeft aan beide zijden een opening. In een stuurtas stop je niet de meest zware spullen omdat het gewicht aan je stuur het stuurgedrag altijd wel een beetje gaat beïnvloeden.
Welke spullen stop je in je bikepacking stuurtas?
De volgende spullen zijn geschikt om in je stuurtas op te bergen:
- Lichtgewicht tent
- Slaapzak
- Slaapmat
- Toiletspullen
Frametas
De frametas moet natuurlijk tussen je frame passen, hierbij is het dus belangrijk de juiste afmetingen van je frame op die plaats te kennen.
Een frametas gaat altijd ten koste van je bidonhouders tenzij je voor een versie kiest die niet je gehele framekader inpalmt, de zogeheten toptube frametas. In het laatste geval ga je wel erg veel opbergruimte moeten inleveren. Maak voor jezelf de afweging of je je bidonhouders al dan niet tussen je kader wil.
Je bidonhouders kan je ook naast je vorkpoten of onder je kader bevestigen (zie verderop in dit artikel). Daarnaast moet je er zeker van zijn dat je benen niet tegen de fietstas komen.
Welke uitrusting gaat er in je bikepacking frametas
Omdat een frametas goed verdeeld zit over het midden van je fiets kan je deze gebruiken om je zwaarste bikepacking uitrusting in te stoppen.
- Fietsgereedschap
- Reserve-onderdelen
- Kookspullen
- Kleding
Naargelang er nog plaats over is kan je hier nog andere spullen in opbergen die je in je andere tassen niet kwijt kan.
Zadeltas
Een zadeltas bevestig je zoals de naam al doet vermoeden aan je zadel, maar ook aan je zadelpen. Hierbij dien je er voor te zorgen dat er een voldoende groot deel van de zadelpen beschikbaar is. Indien dit niet het geval is kan het zijn dat je zadeltas tegen je band gaat schuren en dat wil je natuurlijk niet.
Wat gaat er mee in je bikepacking zadeltas?
In deze tas stop je net zoals bij de stuurtas zeker niet de zwaarste spullen.
- Lichtgewicht kampeerspullen
- Tentstokken
- Kleding
- Accessoires
Het is erg belangrijk dat je het gewicht in deze tas zo dicht mogelijk naar je zadel toe brengt. Op die manier beïnvloed dit gewicht het rijgedrag niet zo heel erg. Het is ook belangrijk dat deze tas niet gaat doorhangen want dan zou deze ook de achterband kunnen raken.
De beste bikepacking tassen kopen?
Rekening houdend met deze eigenschappen raden wij de fietstassen van Ortlieb, Vaude, Agu, Topeak en BBB aan. De bikepacking tassen van deze merken voldoen aan alle hoge eisen van bikepackers als het op fietstassen aan komt.
Afgaande op de vele positieve commentaren en de duurzame materialen en eigenschappen zijn wij vooral te spreken over de bikepacking tassen van Vaude en Agu.
Welke bikepacking tassen kan je nog overwegen?
Naast deze drie standaard bikepacking tassen kan je ook nog gebruik maken van enkele extra hulpmiddelen:
- Bovenbuistas
Deze tas monteer je op de bovenbuis van je fiets. In deze tas stop je dan spullen die je vaker nodig hebt zoals je geld, smartphone, fototoestel, klein gereedschap en eten.
- Snack pack
Deze kleine tas bevestig je makkelijk aan je stuurpen. Hier kan je best wat repen en gelletjes in kwijt waardoor ze makkelijk tijdens het fietsen bereikbaar zijn. - Downtube tas
Deze tas bevestig je aan de onderkant van je schuine framebuis of downtube. Deze tas is misschien net wat minder geschikt om te gebruiken op ruiger terrein aangezien deze best dicht bij de grond komt te hangen.
- Vorkhouder
Dit accessoire is vooral handig wanneer je (extra) bidons wil meenemen, wanneer je maar één bidonhouder tussen je kader hebt of als je frametas toch het gebruik van je bidonhouders in de weg zit.
Eénmaal je de juiste tassen voor je bikepacking avontuur gekozen hebt is het tijd om deze te gaan vullen met de belangrijkste spullen voor onderweg.
Alternatief voor bikepacking tassen
Zie je het niet zo zitten om je hele mtb of fiets vol te stouwen met allerhande tassen of heb je gewoon geen bevestigingsmogelijkheden dan is er een alternatief. Zo kan je kiezen voor een fietskar voor bagage. Hierdoor zit al jouw uitrusting en materiaal gecentraliseerd in de fietskar en heb jij er tijdens het fietsen niet direct last van.
Let wel op dat het fietsen met een fietskar achter de mtb of fiets wel wat moeilijker is en wat oefening vergt betreffende het nemen van bochten en het behouden van de balans, zeker wanneer je ook offroad gaat.
Ga je de wilde natuur in kies dan voor een fietskar die geschikt is voor offroad gebruik. Deze herken je aan de robuustere banden, een eventueel veersysteem en ze hebben altijd maar 1 wiel waardoor de fietskar niet te breed zal uitvallen.
Beste fietskar voor bagage top 10 >>
Bikepacking tent
Om in de natuur te overnachten is een goede, stevige en liefst waterdichte tent van essentieel belang. Het spreekt voor zich dat een bikepacking tent veruit één van de duurdere spullen is die tot je bikepacking uitrusting behoren. Toch is het slim om niet te besparen op de kwaliteit van je tent. Je bent immers nooit zeker van het weer dat je te wachten staat.
Een rustige nacht kan zomaar veranderen in een regenachtige of stormachtige nacht en dan zit je maar beter in een stevige, robuuste, waterdichte en veilige tent. Ook insecten wil je liever buitenhouden om een goede nachtrust te garanderen. Een goede nachtrust bepaald overigens ook voor een groot deel hoe je bikepacking avontuur de volgende dag gaat verlopen.
Welke tent is het beste om te gebruiken tijdens het bikepacken?
De meest compacte soort tent die vaak ook nog eens erg licht is van gewicht is een koepeltent oftewel de iglotent. Deze soort wordt het vaakst gebruikt door backpackers en tijdens echte bikepacking avonturen waarbij je op verschillende soorten terrein en omgeving bivakeert.
Een koepeltent bestaat uit twee bogen die elkaar kruisen. Onder deze bogen kan je dan de tent spannen. Het voordeel van dit systeem is dat de constructie zichzelf opspant zonder dat je extra scheerlijnen nodig hebt.
Een koepeltent kan je door zijn specifieke constructie en lichte gewicht in zijn geheel verplaatsen. Dit kan altijd wel eens van pas komen. Net als de meeste tenten bestaat zo’n koepeltent uit een binnen- en buitentent. Heb je het getroffen met het weer dan kan je zelfs enkel de binnentent gebruiken om in te slapen.
Waar je altijd rekening mee moet houden is de eventuele mogelijkheid om je tassen in je tent te kunnen plaatsen. Je kan er ook voor kiezen om de tent qua formaat altijd voor één persoon extra te nemen.
Ga je bijvoorbeeld alleen op pad, dan kan je kiezen voor een tweepersoons bikepacking tent, op die manier heb je altijd meer ruimte ter beschikking. Natuurlijk brengt dit wel extra gewicht met zich mee. Wil je standaard een wat ruimere tent met extra ruimte dan kan je kiezen voor een tunneltent.
In normale weersomstandigheden en bij gewone ondergrond is een tunneltent ook zeker en vast een goede bikepacking tent.
De uiteindelijke keuze van je bikepacking tent is ook nog eens afhankelijk van het seizoen waarin je op bikepacking avontuur gaat. In de meeste gevallen wordt er hierbij gekozen voor een 3-seizoenen tent. Wil je toch in de winter gaan bikepacken dan moet je tent natuurlijk bestand zijn tegen de ergste weersomstandigheden en dito temperaturen.
Als laatste moet je er goed op letten dat je de tentstokken, wanneer deze opgeplooid zijn, in je fietstassen weggestopt krijgt. Dit lijkt een futiliteit maar het is wel essentieel dat je alle spullen steeds netjes en met gemak kan wegstoppen in je bikepacking tassen.
Comfortabel slapen met een slaapzak en slaapmatje
Om toch een beetje comfortabel te liggen en te slapen in je bikepacking tent is een goede slaapzak en slaapmatje ook een must. Zoals eerder gezegd mag je jezelf gerust wat comfort gunnen, want met stramme spieren wakker worden omdat je oncomfortabel geslapen hebt is nefast voor het fietsplezier dat je nog te wachten staat.
Een slaapzak kan je in twee soorten kopen, namelijk synthetische of een donzen exemplaar. Een slaapzak moet er in de eerste plaats voor zorgen dat je lekker warm kan slapen.
Let er daarom goed op voor welke temperaturen de slaapzak geschikt is. Dit kan je altijd terugvinden bij de specificaties van de slaapzak. Dit is natuurlijk vaak een beetje natte vinger werk aangezien je nooit echt weet in welke temperaturen je exact gaat terechtkomen.
Een donzen slaapzak is licht en houd je over het algemeen warmer dan een synthetische slaapzak, al zijn deze de laatste jaren ook erg aan het verbeteren. Het grote voordeel van een donzen slaapzak is dat je deze veel compacter en kleiner kan opvouwen dan een synthetische.
Als veganist en dierenvriend wil ik je nog aanraden, wanneer je de keuze laat vallen op een donzen slaapzak, er eentje te kiezen die gemaakt is van diervriendelijke dons.
Bekijk de ruime keuze aan slaapzakken >>
Je bent bijna klaar om bijna net zo comfortabel te slapen als in een hotelbed. Het enige wat je nog nodig heb voor dat tikkeltje meer comfort is een slaapmatje. Een slaapmatje zorgt ervoor, wanneer deze dik genoeg is, dat je niet op de harde ondergrond moet liggen. Daarnaast is het matje bij voorkeur ook licht en makkelijk op te bergen.
Heb je graag een kussen om je hoofd te ondersteunen tijdens het slapen dan kan je een opblaaskussentje gebruiken of een paar kledingstukken gebruiken.
Bekijk het ruime aanbod slaapmatten >>
Koken, eten en drinken tijdens je bikepacking rit
Hoewel je tijdens het fietsen zeker en vast kan overleven op energierepen en gelletjes is het toch handig om ook wat vaste voeding binnen te krijgen. Je hele bikepacking trip op repen, gelletjes en poederdrank leven is natuurlijk niet de bedoeling. Alvorens ’s morgens je hebben en houden weer in te pakken is het zeker leuk om lekker te kunnen ontbijten.
Ook na je rit kan een warme maaltijd erg lekker smaken. Naast de nodige voedselvoorraad heb je hiervoor een kookset nodig. De meest handige manier is een kookset bestaande uit één of meerdere kookpannen, gasbrander en (opvouwbaar) bestek of spork. Tenzij je setje een automatische ontsteking heeft heb je ook nog een aansteker nodig.
Hoewel een kookset vaak van erg licht materiaal gemaakt is moet je er zeker rekening mee houden dat de set compact is en makkelijk in je fietstassen past.
Uiteraard kan het ook allemaal iets minder complex door te kiezen voor trekkingmaaltijden. Dit zijn maaltijden die erg compact verpakt zijn en makkelijk te bereiden zijn. Uiteraard moet je hier op voorhand wel een beetje mee experimenteren zodat je zeker niet met voeding gaat vertrekken die je eigenlijk niet lust.
Naast voeding is drinken misschien nog net wat belangrijker. Tijdens het fietsen kan je kiezen om bidons mee te nemen in je bidonhouders. Omdat bikepacking veelal zonder rugzak gebeurd heb je misschien geen CamelBak of mtb rugzak met drinksysteem bij de hand.
Echter kan je wel het drinksysteem van zo’n drinkrugzak in één van je tassen stoppen. Het is een beetje puzzelen om het slangetje enerzijds veilig en uit de weg op te bergen en anderzijds de drinkslang dicht genoeg bij je te hebben zodat je tijdens het fietsen hieruit kan drinken.
Water kan je onderweg normaal gezien wel altijd ergens aanvullen. Je kan er ook voor kiezen om een waterfiltersysteem mee te nemen. Of dit voor jouw avontuur nuttig is moet je op voorhand zelf een beetje onderzoeken.
Om tijdens het fietsen voldoende energie binnen te krijgen kan je enerzijds zakjes sportdrank (in de vorm van poeder) of tabletten meenemen. Deze kan je dan oplossen in het water in je bidons. Ben je even terug in de bewoonde wereld gedurende een stukje van je route, probeer dan preventief al je watervoorraad bij aan te vullen.
Welke kleding zit er in je bikepacking uitrusting?
Het spreekt voor zich dat je vooral fietskeding nodig hebt en gaat dragen tijdens je bikepacking trip. Afhankelijk van de temperaturen en het klimaat tijdens en op de plaats waar jij gaat fietsen kan die kleding erg verschillen.
Een goede bibshort of lange broek is in elk geval een essentieel stuk fietskledij waarvan je er best enkele mee neemt op je avontuur. Hetzelfde geldt voor de kleding voor je bovenlichaam, al kan je hier kiezen voor meerdere lagen afhankelijk van het te verwachten weer.
Ook arm-, been- en kniestukken kunnen altijd van pas komen wanneer het niet te warm wordt of wanneer je door de bergen fietst. De temperaturen in een dal kunnen erg verschillen met de temperaturen op de top van en berg.
Het is verstandig meerdere fietsoutfits op zak te hebben. Minstens drie is al een veilige marge, op die manier kan je je fietskledij makkelijk laten roteren. Zo heb je altijd één set aan, eentje als reserve en kan je er altijd eentje wassen.
Natuurlijk is het niet echt handig om in je bezwete fietskledij in je slaapzak te kruipen. Na een welverdiende verfrissing wil je zeker en vast ook weer wat frisse en droge kledij aantrekken. Neem daarom zeker voldoende gewone kledij mee.
Aangezien je deze kledij minder vaak zal dragen in vergelijking met je fietskledij kan je deze mogelijk wel meerdere malen dragen. Hoeveel extra kledij je precies moet meenemen is dan ook weer afhankelijk van de plaats die je hebt in je fietstassen en waar je je zelf het meest comfortabel bij voelt.
Ook een paar slippers of comfortabele schoenen stop je best in je bikepacking tassen zodat je na je rit niet op blote voeten, kousen of op je fietsschoenen moet rondlopen. Ook overschoenen en een extra muts voor onder je helm kunnen van pas komen wanneer je door de bergen moet.
Bikepacking uitrusting die je zeker niet over het hoofd mag zien
De grotere spullen liggen eigenlijk best voor de hand. Daarnaast zijn er nog enkele essentiële spullen die je maar beter bij je hebt wanneer je gaat bikepacken.
Reservemateriaal en gereedschap
Net zoals wanneer je gewoon in je eigen omgeving gaat mountainbiken heb je uiteraard enkele basistools en reserve onderdelen altijd op zak, althans dat mag ik toch hopen.
Wanneer je, al dan niet alleen, gaat bikepacken is het belangrijk dat je kleine herstellingen en reparaties zelf kan uitvoeren moest je toch een keer pech onderweg hebben. Je kan uiteraard tot in het oneindige tools en reserve-onderdelen gaan meezeulen, maar uiteraard heb je in je bikepacking tassen maar een beperkte ruimte die je voor deze dingen kan gebruiken. Zorg er dus voor dat je de meest noodzakelijke tools zeker in je tassen op kan bergen.
Voor je op je bikepacking avontuur vertrekt is het verstandig al je tools een keertje uit te testen zodat je weet hoe je ze onderweg moet gebruiken indien het toch een keer nodig is. Op die manier verlies je ook het minste tijd. Tijdens een leuke bikepacking trip wil je immers zo veel mogelijk trappen in plaats van sleutelen.
Bekijk hier de beste mtb tools die je maar beter steeds op zak hebt >>
Verlichting
Afhankelijk van hoe jij je trip gaat indelen kan fietsverlichting al dan niet van pas komen. Ben jij eerder iemand die graag uitslaapt en de dag tijdig beëindigt dan heb je misschien niet zo’n behoefte aan fietsverlichting.
Ben je helemaal op onbekend terrein, bijvoorbeeld in het buitenland, kan je altijd verrast worden, al is het maar door een plotse donkere tunnel in de bergen, wanneer je rit langer duurt dan verwacht of wanneer je gewoon meer tijd hebt genomen om van de omgeving te genieten.
In zo’n geval is het zeker en vast slim om toch een beetje fietsverlichting te voorzien. Heb je het niet nodig tijdens het fietsen dan kan het tijdens het kamperen nog van pas komen.
Los van de fietsverlichting die je al dan niet bij je hebt is het altijd handig om een hoofdlamp mee te nemen op je bikepacking trip. Door een hoofdlamp te gebruiken tijdens het kamperen, heb je altijd je beide handen vrij.
Is het niet om je tent vlot op te zetten dan komt het zeker van pas wanneer jij in het donker je potje nog moet bereiden. Een hoofdlamp is dus zeker en vast wel een must have wanneer je echt gaat bikepacken.
Ook een EHBO-setje en een fietsslot kunnen altijd erg van pas komen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je voldoende powerbanks of oplaadmogelijkheden hebt voor je fietsgps, smartphone en eventueel een fototoestel en actioncam.
Ook een beetje entertainment, voor ’s avonds in je tent, kan goed van pas komen. Ben je eens een keertje niet helemaal afgepeigerd van je bikepacking rit van de dag dan is het maar wat handig dat je een leuke bezigheid hebt na het avondeten.
Als laatste is het ook belangrijk aan je persoonlijke hygiëne te denken middels een toiletzak met de nodige spullen zoals een tandenborstel, tandpasta, (wegwerpbare) washandjes, zakdoeken, zeep, krabber of scheermachientje, zonnecrème… Bekijk op voorhand even wat je dagelijks gebruikt en wat je eventueel wel enkele dagen of zelfs weken kan missen.
Tips voor je eerste bikepacking trip
Voor je halsoverkop op bikepacking avontuur naar een ver land vertrekt is het verstandig om een soort generale repetitie te houden. Iets minder mooi omschreven komt het er op neer dat je best een keertje oefent door eens één dagje te gaan bikepacken in je naaste omgeving.
Je bikepacking uitrusting zou je zelfs in je tuin kunnen opstellen. Op die manier kan je zonder stress je spullen zoals je tent leren gebruiken. Thuis heb je ook nog ruim de tijd om te bekijken je je bikepacking tassen optimaal kan vullen met al de spullen die je denkt nodig te hebben.
Heb je alles een keertje uitgeprobeerd en getest, trek er dan eens een dagje (of twee) op uit zodat je alles “in het veld” kan testen, buiten je eigen tuin dus.
Eénmaal je dit onder de knie heb en alles (relatief) vlot gaat kan je beginnen dromen van de mooiste bikepacking bestemmingen. Om je alvast een ideetje te geven en misschien helemaal te inspireren geven we je nog een overzicht van enkele prachtige streken waar je heerlijk en avontuurlijk kan gaan bikepacken.
Bikepacking in Nederland en België
Voor je met je hele hebben en houden naar een ver land vertrekt kan je eerst eens een keer in eigen land kijken. Mooie en avontuurlijke plaatsen zijn er zat zowel in België als in Nederland. De prachtige uitgestrekte bossen in de Ardennen zijn vast en zekerde moeite waard en hebben op veel plaatsen een uitstraling alsof je in het buitenland vertoeft. Aan klimmen en dalen heb je daar ook zeker geen gebrek.
Bikepacking in Schotland
Naast Scandinavië is Schotland een veel gekozen land om te gaan bikepacken. Ook backpackers trekken graag naar de Schotse hooglanden met de prachtige kliffen.
Wel een beetje uitkijken naar het weer. Schotland staat nu éénmaal niet echt bekend om het allerbeste klimaat. Een goed gevarieerde garderobe is op een bikepacking avontuur in Schotland een absolute must.
USA, de bakermat van bikepacking
Om er met je hele bikepacking gear te geraken moet je natuurlijk wel eerst de oceaan over met het vliegtuig. Toch lijkt het ons zeker en vast de moeite waard, ook al komt er een heleboel regel- en voorbereidingswerk aan te pas.
Bikepacking in de USA doe je ook niet zomaar even tussendoor, maar daar trek je best wel enkele weken of zelfs manden voor uit. Episch zal het in elk geval wel zijn.
Met routes als de Great Divide Mountainbike route kan je naar hartenlust gaan bikepacken in Amerika. Daarnaast mag je sinds 2012 ook doorheen een 40-tal nationale parken fietsen over singletracks en gravelwegen.
Wil je een eigen route uitstippelen dan moet je heel wat opzoekingswerk verrichten omdat er ook veel gronden privé-eigendom zijn waar je vanzelfsprekend niet zomaar mag overheen fietsen.
Bikepacken in Noorwegen
Noorwegen heeft voor ieder wat wils. Naast vlakke gebieden zijn er in Noorwegen ook zat bergen te vinden waar je doorheen kan gaan rijden tijdens het bikepacken. Dit is zeker en vast één van de populairdere keuzes onder bikepackers vanwege de prachtige natuur die er te vinden is.
Denk maar aan de Fjorden en talloze prachtige meren. Een action cam en fototoestel is op een bikepacking avontuur in Noorwegen zeker en vast een meerwaarde.
Andere mooie bikepacking locaties
- Tenerife
- Ijsland
- Nepal
- Denemarken
- Zweden
- India
- Eifel
- Italië
Nu je weet wat je allemaal nodig hebt en waar je kan gaan bikepacken is er maar weinig dat jou nog in de weg kan staan om met bikepacken te beginnen. Wij zijn alvast benieuwd naar al jouw avonturen, dus laat ons zeker weten hoe het ging en of je de info en tips uit dit artikel onderweg goed hebt kunnen gebruiken.