Getest: Bontrager Solstice MIPS helm; ontdek er alles over in deze review (2022)

Bontrager Solstice Mips mtb helm

Als mountainbiker is een veilige en betrouwbare helm misschien wel één van de belangrijkste accessoires die je vanaf dag 1 in huis moet hebben. Een tijdje terug, toen Elke haar mtb eindelijk geleverd werd, moest er natuurlijk ook een helm aangekocht worden. Omdat we bij een TREK-verdeler de fiets ophaalden, konden we meteen in het ruime aanbod een Bontrager mtb helm kiezen. De keuze van Elke viel op de Bontrager Solstice MIPS mtb helm. In mijn ogen alvast een zéér goede keuze. Wat Elke na enkele ritjes van haar nieuwe mtb helm vond ontdek je in deze review.

Bontrager Solstice MIPS helm; allround, veilig en comfortabel

Bontrager Solstice MIPS mtb helm

De Bontrager Solstice MIPS mtb helm is een geavanceerde en comfortabele helm die dankzij het MIPS systeem extra veiligheid en bescherming garandeert en dat voor een zéér schappelijke prijs.

Naast het MIPS systeem heeft deze helm een ingebouwde klep die je tevens ook kan verwijderen moest je dat willen. Het vizier kan je tijdens het mountainbiken beschermen tegen takken, vuil en een laagstaande zon. Een ritje op de weg of met de wielrenfiets kan daarnaast ook gewoon zonder de klep. De helm is dus zeker en vast voor ieder type fietser geschikt.

Eigenschappen en functies

Over de Bontrager Solstice MIPS helm valt uiteraard nog wel wat meer te vertellen. Deze mtb helm heeft enkele zeer interessante en praktische features.

Fidlock magnetisch sluitsysteem

Het kinbandje van deze mtb helm heeft een magnestische Fidock sluiting. Hiermee kan je de helm snel en stevig vastklikken. Geen gepruts of geklungel meer dankzij de erg sterke magneet.

Bontrager Solstice MIPS helm Fidlock systeem

LockDown riemverdelers

Om de helm op maat te maken moet je de riempjes natuurlijk goed afstellen Belangrijk hierbij is dat de kinband niet over je kin heen kan. Daarnaast zouden de riempjes aan de zijkant een driehoekje moeten vormen die onder je oorlel samenkomt. Met de LockDown riemverdelers gaat dat bij deze helm erg vlot.

Headmaster verstelsysteem

Naast de riempjes die je op maat moet maken kan je de helm ook aan de achterzijde bijregelen aan de hand van het Headmaster verstelsysteem. Dit is een draaiknop die je makkelijk met één hand kan bedienen. Dit is erg praktisch aangezien je dit ook tijdens het fietsen snel kan aanpassen en verstellen indien nodig.

Bontrager Solstice MIPS headmaster

Luchtkanalen voor extra ventilatie

Een helm moet natuurlijk ook goed kunnen ventileren en ademen. Hiervoor zijn er verschillende verzonken luchtkanalen voorzien in de helm. Op die manier houd jij het hoofd altijd koel en droog!

Wasbare helmvoering

Natuurlijk ga je ook wel lekker zweten in de helm wanneer je intensief gaat mountainbiken of als de zon knal op jouw hoofd schijnt. De zachte en comfortabele helmvoering van de Bontrager Solstisce MIPS helm kan je gewoon uit de helm halen om deze uit te wassen. Zo voorkom je onaangename geurtjes en kan je altijd met een frisse helm van start.

Bontrager Solstice MIPS wasbare voering

Crash Replacement Guarantee

Hopelijk hebben wij het nooit nodig, maar moest je toch crashen en de helm beschadigen in het eerste jaar na aankoop, dan krijg je een gratis vervanging.

6 verschillende kleuren

Hoewel een helm niet per sé mooi hoeft te zijn maar voornamelijk veilig moet zijn wil het oog soms toch ook wel wat. De Bontrager Solstice MIPS helm kan je in 6 verschillende kleuren verkrijgen. Elke koos voor de zwarte, meest neutrale kleur.

De andere kleuren zijn: waterloo blue, blush, radioactive yellow, crystal white en viper red.

Twee maten

Natuurlijk moet de helm goed op jouw hoofd passen. Deze Bontrager mtb helm kan je verkrijgen in twee maten: small/medium (51-58 cm) en medium (55-61 cm). Elke draagt de small/medium en deze past uitstekend.

MIPS; multi-directional impact protection system

Naast bovenstaande praktische en handige eigenschappen is het MIPS systeem nog een extra reden om voor de Bontrager Solstice MIPS mtb helm te kiezen. Althans was dat bij ons toch het geval.

Dit multi-directional impact protection system is een systeem dat ontwikkeld werd door enkele Zweedse hersenchirurgen. MIPS is een extra laag in de helm die extra bescherming biedt aan het hoofd en de hersenen bij een impact.

Deze extra laag kan op het moment van een impact meedraaien met het hoofd. Het hoofd kan hierdoor dus ook nog bewegen in de helm waardoor de kans op hersenschade aanzienlijk minder wordt.

Naast MIPS zijn er nog enkele andere en soortgelijke systemen, waaronder Wavecel, dat door Bontrager/TREK zelf ontwikkeld werd.

Bontrager Solstice MIPS mtb helm test & review

Erg mooie eigenschappen op papier. Natuurlijk is het belangrijk dat al dat moois ook in de praktijk voor een leuke ervaring zorgt. Alvorens Elke aan haar eerste ritje met haar nieuwe mtb helm kon beginnen moest deze natuurlijk afgesteld worden.

Dit ging vrij vlot. De riempjes zijn wel vrij lang en omdat Elke haar hoofd niet al te groot is (zij draagt de small/medium maat), moesten deze best wel voor een groot deel ingekort worden.

Het finetunen via het Headmaster verstelsysteem aan de achterzijde werkte voor haar erg praktisch en makkelijk.

Het magnestische Fidlock sluitsysteem was een regelrecht schot in de roos voor Elke. Ik was er eerlijk gezegd zelf een beetje jaloers op, wat een handig systeem is me dat! De eerste keer is het natuurlijk wel even goed kijken hoe het precies in zijn werk gaat. Eens je dat onder de knie hebt is het echt een heel erg praktisch systeem.

Over het MIPS-systeem hopen we nooit meer te kunnen vertellen dat dat het gewoon aanwezig is in deze helm. Het is in elk geval wel een fijn gevoel , wat ik zelf ook heb bij mijn MIPS-helm, te weten dat jouw hoofd toch extra beschermd is.

Is er dan niets slecht aan deze Bontrager Solstice MIPS mtb helm? Momenteel hebben we nog niets slechts ontdekt aan deze helm. Het enige wat Elke een beetje stoort is het kinbandje dat in de buurt van haar keel zit. Helaas is dit bij elke helm onvermijdelijk en moet je dat er wel bijnemen, ook al vind je het niet zo prettig. Uiteindelijk went alles wel en ben ik ervan overtuigd dat ze dit na enkele ritjes dusdanig gewoon wordt dat het niet meer “in de weg” zal zitten.

Conclusie

De Bontrager Solstice MIPS mtb helm is een comfortabele helm die dankzij het MIPS systeem extra veiligheid garandeert bij een impact. Daarnaast is de prijs van deze helm, in vergelijking met bijvoorbeeld de Bontrager Rally, erg scherp en voordelig.

Het Fidlock magnetische sluitsysteem, de makkelijk te verstellen bandjes en het Headmaster verstelsysteem maken deze MIPS helm erg praktisch in gebruik. De voering kan je na verloop van tijd uitwassen waardoor je altijd met een frisse helm op pad kan.

Genoeg eigenschappen om U tegen te zeggen en daar kan Elke zich helemaal in vinden. Ze is zeker en vast tevreden met haar aankoop.

Deze Bontrager Solstice MIPS helm niet jouw ding? Check dan zeker onze mtb helm top 10 met stuk voor stuk veilige en oerdegelijke mtb helmen.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”