Bryton Rider S500 review & vergelijk; hoe goed is deze gps fietscomputer?

Bryton Rider S500 gps fietscomputer review en vergelijk

Bij Bryton Sport zitten ze niet stil. Na het succes van de Bryton Rider 860 en 750 gps fietscomputers, die in 2020 verschenen, lanceerden ze begin 2022 alweer een opvolger. De Bryton Rider S500 fiets gps is de opvolger en is helemaal op maat van de profs en fanatieke fietsers gemaakt. Daarvoor werkten ze samen met Intermarché-Wanty-Gobert, de bekende ploeg uit het profpeloton.

Uiteraard werd er ook aan de mountainbikers en gravelbikers gedacht en kreeg deze Bryton Rider S500 gps fietscomputer verschillende nieuwe functies en upgrades.

De functies en eigenschappen van deze fietscomputer klinken erg veelbelovend. Of de Bryton Rider S500 ook werkelijk een verbetering is én de kloof met Garmin en Wahoo verder dicht ontdek je in deze review en vergelijk.

Bryton Rider S500; gemaakt om te presteren

Dat deze gps fietscomputer een gericht doelpubliek heeft, profs en fanatieke fietsers, zie je ook meteen terug in het design van de Bryton Rider S500. De “S” staat trouwens voor “Sport”. Deze fietscomputer heeft een strak en compact design dat geoptimaliseerd is voor de profs en fanatieke fietsers.

Kleurenscherm en touchscreen

De Bryton Rider S500 heeft een 2,4″ kleurenscherm en is voorzien van touchscreen bediening. Dit touchscreen is eveneens te bedienen met handschoenen, al is het wel aan te raden om handschoenen met een touchscreen compatibele vinger/stof te gebruiken.

Het toestel is ook uitgerust met 4 knoppen waarmee je ritten kan starten, stoppen en pauzeren en rondes kan markeren. Daarnaast is er ook een knop waarmee je door de verschillende ingestelde datapagina’s kan navigeren.

Bryton Rider S500 gps fietscomputer

De fietscomputer heeft volgende afmetingen: 83,9 x 52 x 17,4 mm en weegt 87 gram. Hij kan tot 300 uur gegevens loggen, is waterproof (IPX7) en kan in haast alle omstandigheden veilig gebruikt worden.

Ingebouwde lichtsensor

Dankzij de ingebouwde lichtsensor wordt het licht van het scherm automatisch aangepast aan de omgeving en condities waarin je rijdt.

Quick-status menu

Om snel een inzicht te krijgen in verschillende parameters kan je steeds met één klik toegang krijgen tot het Quick-Status menu. Dit menu kan je overigens ook volledig naar jouw wensen instellen.

Batterijduur

De batterij van de Rider S500 gaat tot wel 24uur mee zodat je je niet te snel zorgen hoeft te maken tijdens lange trainingen, intensieve dagtochten of zelfs een meerdaags avontuur. Na het nemen van een pauze of overnachting kan je trouwens gewoon jouw rit met de Bryton Rider S500 verderzetten. Wanneer je het toestel, na de pauze, terug inschakelt kan je gewoon verder gaan met de rit.

Connectiviteit

De Rider S500 maakt verbinding met smartphones (iOS en Android) via BLE (Bluetooth Low Energy) en is eveneens te koppelen met verschillende Bluetooht en/of ANT+ sensoren.

Natuurlijk zijn de bovenstaande functies en eigenschappen niet de enige speerpunten van deze Bryton gps fietscomputer. Wel kan je uit deze features meteen concluderen dat de Bryton Rider S500 inderdaad erg geschikt is voor pure performance, prestaties, lange trainingen en avontuurlijke fietstochten.

5 satellieten

Met de Byrton Rider S500 gps fietscomputer kan je natuurlijk ook navigeren en routes volgen. Om dit allemaal in goede banen te leiden maakt de Rider S500 gebruik van maar liefst 5 satellieten; GPS, Glonass, Galileo, Beidou en QZNSS.

POI’s

De kaarten kan je in detail bekijken dankzij het verbeterde zoomniveau. Op deze OpenStreetMaps staan ook verschillende handige POI’s (points of interest) aangeduid zoals bike shops, ziekenhuizen, toiletten en restaurants. Door de POI’s te selecteren krijg je meteen info over deze POI.

Bryton Rider S600 Poi's

OpenStreetMaps (OSM) en kaarten downloaden

De Rider S500 maakt gebruik van OpenStreetMaps (OSM). De belangrijkste regio’s zijn vooraf geïnstalleerd. Je kan dus in principe meteen op pad met deze gps fietscomputer. Ontbreekt er toch een stukje kaart dan kan je deze makkelijk downloaden op de Bryton website.

MTB trails en offroad features

Bij deze vooraf geïnstalleerde kaarten werd ook rekening gehouden met mountainbikers en liefhebbers van offroad. Op de kaarten kan je nu ook een diversiteit aan mtb en offroad trails vinden. Deze feature is niet alleen erg handig voor mountainbikers maar kan ook erg nuttig zijn voor gravelbikers of tourfietsers.

Ook worden er bij komende updates OpenTopoMaps verwacht. Op die manier kan je als mountainbikers of gravelbiker nog meer trails en paden ontdekken.

Net zoals bij de Rider 750 kan je ook via gesproken opdrachten navigeren naar bepaalde locaties, adressen of POI’s. De Bryton Rider S500 is hiervoor uitgerust met Google voice search en is beschikbaar in meer dan 100 talen. Je hebt er wel een verbinding met je smartphone/Bryton Active app voor nodig.

Bryton Rider S500 voice search

Turn-by-turn

Zowel tijdens het volgen van gedownloade routes als tijdens het verkennen van nieuwe gebieden biedt de Bryton Rider S500 steeds de beste ondersteuning. Naast de accurate turn-by-turn navigatie krijg je tijdens het navigeren ook straatnamen, POI’s, bergen en geavanceerde navigatie-instructies, zoals afstand en richting, te zien. Hiervoor moet je wel verbonden zijn met de Byrton Active app.

Andere route- en navigatiefuncties

Naast de bovenstaande functies en features helpt de Bryton Rider S500 gps fietscomputer je ook weer op pad wanneer je van de route afgeweken bent of een verkeerde afslag genomen hebt, zowel tijdens het navigeren als bij het volgen van een routespoor. Met de back-to-start functie kan je ook rechtstreeks terug naar het begin van jouw route navigeren.

Bryton Rider S500 navigatie

Om de routes te laten herberekenen heb je de Bryton Active app op jouw smartphone nodig. Dit gebeurde bij de voorganger wel via het toestel zelf.

Wil je een nieuwe route volgen of inladen dan kan dat wel gewoon via de Rider S500 zelf.

Climb Challenge; de nieuwste feature op de Bryton Rider S500

Ben jij een echte berggeit of train je ook graag bergop dan is de nieuwe Climb Challenge functie zeker en vast wat voor jou. Wanneer je een beklimming nadert zal de Rider S500 switchen naar de “climb section” pagina op de fietscomputer.

Bryton Rider S500 climb challenge

Op dat scherm krijg je meteen een grafisch overzicht van de volledige beklimming die je te wachten staat. Zijn er verschillende klimmetjes in het vooruitzicht dan kan je deze ook overzichtelijk op één scherm tevoorschijn toveren, zo weet je ineens wat er nog aan zit te komen.

Dankzij de verschillende kleuren krijg je ook meteen een inzicht in de moeilijkheid van de beklimming. Ook de afstand, stijgings- en dalingsgraad wordt overzichtelijk weergegeven in de datavelden onder de grafiek. Je krijgt ook een mooi beeld van waar je je bevindt tijdens het klimmen. Het pijltje op de grafiek toont aan in welk gedeelte van de klim je zit. Op die manier kan je je krachten op de beste manier verdelen.

Een heel erg handige en cool feature voor iedereen die graag bergop fietst. Nieuw is een dergelijke functie natuurlijk niet en ze doet wel heel erg denken aan de ClimbPro functie op de meeste Garmin toestellen.

Trainen met de Bryton Rider S500

Een gps fietscomputer die voor de profs ontwikkeld is moet natuurlijk boordevol unieke en stevige trainingsfuncties en -mogelijkheden zitten. En dat is zeker en vast het geval bij deze Rider S500.

Geavanceerde workouts

De workout feature werd bij deze nieuwe fietscomputer grondig onder handen gepakt. Ook in deze dataschermen komt de verbeterde zoomfunctie helemaal tot zijn recht zodat je alle data en gegevens klaar en duidelijk kan bekijken en analyseren.

Naast de verschillende geavanceerde trainingsmogelijkheden kan je ook in real-time de intensiteit van de trainingen aanpassen. Via TrainingPeaks kan je vernieuwde en intensieve weerstandstrainingen volgen. Een handige feature hierbij is dat je, via de Bryton Rider app of TrainingPeaks zelf, notities kan aanbrengen. Op die manier kan je de trainingen in de toekomst helemaal op jouw maat afstellen.

Je krijgt ook altijd een mooi en duidelijk grafisch overzicht van de workout en hoe ver je precies bent opgeschoten in deze workout. Daarnaast kan je verschillende vermogenszones helemaal op jouw maat instellen.

Bryton Rider S500 workout

Verbinden met smart trainer

De Bryton Rider S500 kan je koppelen aan een smart trainer zodat je ook bij slecht weer kan trainen. Om de Rider S500 te kunnen verbinden met de smart trainer moet deze wel uitgerust zijn met ANT+FE-C. Dit is bij de meeste hedendaagse smart trainers wel het geval.

Wanneer de Rider S500 verbonden is met de smart trainer kunnen beide toestellen met elkaar communiceren. Op die manier zal de smart trainer het vermogen automatisch aanpassen aan de hand van de gegevens uit de Rider S500 en de workout die je aan het volgen bent.

Virtual Ride

Naast workouts kan je ook echte routes herbeleven via de smart trainer en de Rider S500. Heb je een uitdagende rit opgeslagen in de Bryton Active app, dan kan je deze virtueel nog een keertje opnieuw rijden op de smart trainer. Ook de hoogteverschillen op de route worden gesimuleerd waardoor je het gevoel kan nabootsen alsof je de route echt aan het fietsen bent.

Smart workout

Via de Bryton Active app kan je ook jouw eigen trainingsschema’s bouwen en naar de Bryton Rider S500 sturen. Ook deze workouts zullen levensecht aanvoelen wanneer je ze op de smart trainer uitvoert.

Live Track

Met de live track functie kan je het thuisfront op de hoogte houden van jouw locatie en progressie tijdens de rit. Dit doe je door via jouw telefoon een linkje te genereren en door te sturen naar iedereen die wenst mee te kunnen volgen. Handig en veilig wanneer je in je eentje gaat fietsen.

Daarnaast kan je ook gewoon eender wie jouw avonturen laten volgen. Naast jouw locatie woorden ook de snelheid, fietstijd en afstand weergegeven.

Livetrack functie

Connectiviteit van de Bryton Rider S500

De Bryton Rider S500 in natuurlijk volledig compatibel en te verbinden met de Bryton Active app. Daarnaast kan je al jouw data en gegevens ook synchroniseren met diverse andere apps zoals Strava, TrainingPeaks, Selfloops, Relive en Today’s Plan.

De Rider S500 is natuurlijk ook compatibel met verschillende sensoren. Je kan de Rider S500 verbinden met een hartslag-, cadans- en snelheidssensor. Daarnaast is deze fietscomputer ook compatibel met een vermogensmeter en verschillende smart trainers.

Ook de steeds populairder wordende elektronische schakelsystemen zijn compatibel met de Bryton Rider S500. Zowel Shimano Di2, SRAM eTap en Campagnolo EPS systemen kan je verbinden met de Rider S500 fietscomputer. Of the Rider S500 ook SRAM Eagle AXS ondersteunt heb ik nagevraagd bij Bryton, daar dit niet op hun website vermeld staat.

Compatibel met radar systemen

Hoewel de Bryton Rider S500 niet uitpuilt met veiligheidsfunctie is de radar compatibiliteit wel een aardig staaltje vernuft. Om deze functie te gebruiken heb je wel een ANT+ rear view radar systeem nodig. Is jouw fiets met zo’n radar uitgerust dan kan je op het scherm van de Rider S500 het verkeer dat tot op 150 meter achter jou zit in de gaten houden.

Op elke datapagina zal je aan de rechterzijde via een gekleurde strip het verkeer kunnen volgen. Deze strip verandert van kleur en zal een signaal geven wanneer er verkeer dichterbij komt.

Rider S500 bike radar functie

Overige functies van de Bryton Rider S500

Er zijn 3 fietsprofielen beschikbaar op de Bryton Rider S500. Erg handig wanneer je meer dan één sportieve fiets in je bezit hebt. De fietscomputer beschikt over 8 pagina’s waarop je telkens 10 verschillende datavelden kan weergeven. De mogelijkheden zijn daardoor haast eindeloos. De datavelden kan je natuurlijk helemaal instellen zoals je dat zelf wilt.

Ook van smart notificaties zoals inkomende en gemist oproepen, tekstberichten en email krijg je melding op het scherm van de Rider S500.

Daarnaast heeft de Rider S500 nog volgende functies beschikbaar:

  • Auto pauze
  • Hoogtemeting
  • Stijgingsgraad
  • Temperatuurmeting
  • Alarmen (tijd, snelheid, afstand, cadans en hartslag)
  • Power saving mode

Bryton Rider S500 bundel (E en T)

Net zoals bij zijn voorgangers kan je de Bryton Rider S500 ook in een sensorenbundel verkrijgen. Deze bundel draagt de naam Bryton Rider S500 T en bevat een cadans-, snelheids- en hartslagsensor.

Naast de bovenstaande sensoren zit er nog het volgende in de doos:

  • Rider S500
  • USB-C kabel
  • 2 mounts
  • Veiligheidskoordje
  • Snelstart gids
  • Beschermende hoes

Bovenstaande items krijg je ook in de Bryton Rider S500 E bundel zonder sensoren.

Bryton Rider S500 mounts

Standaard krijg je bij deze Rider S500 twee mounts geleverd. De standaard mount die je op het stuur of de stuurpen monteert met de siliconen bandjes. Daarnaast krijg je ook de sportmount waarbij de fietscomputer voor het stuur komt te zitten.

Het design van het mounting systeem is vergelijkbaar met dat van Garmin. Je kan de Bryton Rider S500 ook op Garmin mounts gebruiken, bijvoorbeeld op de mtb mount. Hoewel de fietscomputer zeker en vast goed blijft vast zitten in de Garmin mount zal deze niet hoorbaar vast klikken in vergelijking met een Garmin toestel.

Bryton Rider mount

Bryton Rider S500 vergelijk

Deze gps fietscomputer ziet er niet alleen goed uit, maar heeft ook best wat leuke en handige functies en eigenschappen. Maar hoe verhoudt deze gps fietscomputer zich tegenover zijn voorgangers en tegenover de concurrentie? Er is maar één manier om dat te weten te komen en dat is de toestellen met elkaar vergelijken.

Bryton Rider S500 vs Rider 750 vs Rider 860

Bryton Rider S500 vs Rider 750 vs RIder 860

Deze nieuwe Bryton fietscomputer is de opvolger van de Rider 750 en de Rider 860. Laatst vernoemde fietscomputers zijn zelfs nog niet zo heel erg oud. Wij waren dus erg benieuwd hoe groot het verschil is en of er daadwerkelijk zoveel verschil zit tussen de nieuwe en de oudere toestellen. In onderstaand overzicht hebben we de gelijkenissen en verschillen overzichtelijk uitgelicht.

Rider S500Rider 750Rider 860
Release date202220202020
Scherm grootte2,4 inch2,8 inch2,8 inch
TouchscreenJaJaJa
KleurenschermJaJaJa
Gewicht87 gram93 gram128 gram
Afmetingen83,9 x 51 x 17,4 mm92,5 x 49,7 x 19,7 mm100 × 58 × 24 mm
Resolutie240 x 320240 x 400 240 x 400
Accuduur24 uur20 uur16 uur
ConnectieBluetooth, ANT+FE-CWlan, Bluetooth, ANT+WiFi, Bluetooth, ANT+
Log geschiedenis300 uur300 uur300 uur
Smartphone meldingenJaJaJa
Voice searchJaJa
Bryton appBryton Active appBryton Active appBryton Active app
Barometer – hoogtemeterJaJaJa
Datavelden / pagina‘s10 / 812 / 8 12 / 11
Automatisch uploadenJaJaJa
Auto pauzeJaJaJa
Fietsprofielen332
Climb ChallengeJa
Routes downloaden naar toestelJa, via app of toestelJa, via app of toestelJa, via app of toestel
Geavanceerde workoutsJaJaJa
Compatibel met smart trainerJaJaJa
POIJaJaJa
Back to startJaJaJa
SatellietenGPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSSGPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSSGPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSS
Route herberekenenJa, via Bryton Active appJa, via toestelJa
KaartenJa, OSMJaJa
Compatibel met appsJa, Strava, TrainingPeaks, Selfloops, Relive, Today’s planJa, Strava, TrainingPeaks, Selfloops, Relive, Today’s planJa
Strava Live segmenten
Compatibel met indoor trainers / elektronisch schakelenJa, Shimano Di2, SRAM, eTap, Campagnolo EPSJa, Shimano Di2, SRAM, eTap, Campagnolo EPSJa, Shimano Di2, SRAM, eTap, Campagnolo EPS
Sensoren bundel?Ja (hartslag, cadans, snelheid) (Rider S500 T)Ja (hartslag, cadans, snelheid) (Rider 750 T)Ja (hartslag, cadans, snelheid) (Rider860 T)
PrijsvergelijkBekijk prijs >>Bekijk prijs >>Bekijk prijs >>
ReviewBekijk review >>Bekijk review >>

Bryton Rider fietscomputers vergeleken

Zoals je kan afleiden uit het bovenstaande vergelijk is er niet zo bijster veel verschil tussen de nieuwe Rider S500 en de twee voorgaande Bryton fietscomputers.

Formaat en gewicht

Omdat de Rider S500 zich nog iets meer focust op de profs en echt fanatieke fietsers is het toestel kleiner van formaat. Qua formaat kan je de Rider S500 vergelijken met de Garmin Edge 530 (en 830) en de Wahoo Elemnt Bolt 2. Op zich dus nog een behoorlijk goed formaat. Dankzij het compactere formaat win je ook enkel grammen ten opzichte van de Rider 750 en zelfs meer dan 40 gram in vergelijking met de Rider 860. Hoe belangrijk dat voor jou is moet je maar zelf beslissen.

Batterijduur

De batterijduur van de 750 werd al met 4 uur verlengd in vergelijking met de Rider 860. Nu komt er nog eens 4 uur extra bij. De Bryton Rider S500 heeft met 24 uur de langste batterijduur van de 3 toestellen. De winst qua batterijduur is ook een beetje te danken aan het feit dat je voor de meeste navigatiefuncties afhankelijk bent van jouw smartphone.

Kaarten en POI’s

De verbeterde kaarten met POI’s zijn ook een pluspunt van de nieuwe Rider S500. Daarnaast zitten er bij een komende update ook nog OpenTopoMaps aan te komen. Ideaal dus voor de fanatieke of avontuurlijke mountainbikers en gravelracers.

Climb Challenge

De nieuwe Climb Challenge functie onderscheidt deze fietscomputer pas echt van zijn voorgangers. Natuurlijk is het misschien een beetje overdreven om enkel voor deze functie een nieuwe Bryton fietscomputer in huis te halen. Toch is deze functie, in mijn ogen en omdat ik erg graag bergop rijdt, wel een heel erg toffe functie.

Net als de ClimbPro functie bij Garmin geeft dit een extra dimensie aan het klimmen en kan je dankzij deze functie mogelijk je krachten beter doseren. Zeker op onbekende klimpartijen kan dit dus zeker van pas komen.

Bryton Rider S500 vs Garmin Edge 530 vs Wahoo ELEMENT Bolt 2

Bryton Rider S500 vs Garmin Edge 530 vs Wahoo ELEMNT Bolt 2.0

De Bryton Rider S500 heeft ongeveer hetzelfde formaat als de Garmin Edge 530 en de Wahoo Elemnt Bolt 2. Daarnaast bevinden al deze fietscomputers ongeveer in dezelfde prijsklasse, althans toen ze net gereleased werden. Vandaar dat we deze 3 toestellen met elkaar vergelijken. Op die manier kan je voor jezelf uitmaken welke gps fietscomputer het beste bij jou past.

In onderstaand vergelijk kan je de verschillen en overeenkomsten tussen deze 3 fietscomputers ontdekken.

Bryton Rider S500Wahoo ELEMNT Bolt 2.0Garmin Edge 530
TouchscreenJa
KleurenschermJaJaJa
Schermgrootte2,4 inch2,2 inch2,6 inch
Resolutie240 x 320320 x 240246 x 322
Gewicht87 gram68,04 gram75,8 gram
Batterijduur24 uur15 uur20 uur
ConnectieBLE, ANT+Wifi, Bluetooth en ANT+Wifi, Bluetooth en ANT+
AppBryton ActiveWahoo CompanionGarmin Connect
Andere app’sStrava, TrainingPeaks, Selfloops, Relive, Today’s PlanStrava, Komoot, TrainingPeaks, Ride WithGps, MapMyFitnessStrava, Komoot, TrainingPeaks, Tacx training app
KaartenOpen Street MapsGlobal MapsOpen Street Maps
SatellietenGPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSSGPS, Glonass, GalileoGPS, Glonass, Galileo
POI’sJaIn appBeperkt
Route herberekenenJa*JaJa
Back to startJaJaJa
Voice searchJa*
Surprise me
Ongeval detectieJa
Automatisch uploadenJaJaJa
Live trackJaJaJa
Smartphone meldingenJaJaJa
Strava Live segmentenJaJa
Compatibel met smart trainerJaJaJa
MTB Dynamics, Grit en FlowJa
MTB integratiesVia MTBProject en Singletracks
Climb featureJa, Climb ChallengeNeeJa, ClimbPro
SensorenbundelJa, bekijk >>Ja, bekijk >>Ja, bekijk >>
PrijsvergelijkBekijk prijs >>Bekijk prijs >>Bekijk prijs >>
*verbinding met smartphone noodzakelijk

Bryton Rider S500, Garmin Edge 530 en Wahoo Element Bolt 2 vergeleken

Scherm

Zoals je kan zien zijn deze drie toestellen op veel vlakken erg aan elkaar gewaagd. Maar natuurlijk zijn er ook diverse verschillen. Een belangrijk verschil is het touchscreen, wat zowel op de Bolt als de Edge niet aanwezig is. De Bryton Rider S500 heeft wel een touchscreen.

Zowel de Bryton, Wahoo als Garmin fietscomputer hebben een duidelijk kleurenscherm welk qua grootte niet zo heel erg veel verschilt. Op dit vlak wint de Edge 530 en hinkelt de Wahoo Element Bolt 2 een beetje achterop. Ook op vlak van batterijduur zijn de Rider S500 en de Edge 530 de betere.

Een ander belangrijk verschil is dat de volledige navigatie bij de Bolt én Edge via het toestel zelf gebeurt. Ook het herberekenen van de route gebeurt via de fietscomputer zelf. In tegenstelling tot de Rider 750 is dat bij de nieuwe Rider S500 niet het geval. Voor deze functie én de voice search heb je de Bryton Active app op je smartphone nodig. Goed, je smartphone heb je meestal wel bij wanneer je gaat fietsen, toch vinden wij dit een nadeel. De batterij van de smartphone gaat immers maar beperkt mee.

De keerzijde van de medaille is dan weer de batterijduur van de fietscomputer zelf. Omdat de Rider S500 bepaalde taken uit handen geeft bespaar je natuurlijk wel batterij in het toestel zelf.

GPS

Om te navigeren en routes te volgen schakelt de Bryton Rider S500 twee extra satellieten in. Of dat in de praktijk echt veel voordeel oplevert durven we momenteel nog niet te zeggen.

App’s

Qua integratie met andere apps is er voor alle toestellen een erg ruim aanbod. Alle toestellen zijn compatibel met Strava, misschien wel de meest gebruikte app. Daarnaast heeft elk merk natuurlijk zijn eigen app waarmee het toestel rechtstreeks verbonden kan worden.

Veiligheid en MTB functies

De Garmin Edge 530 wint het op vlak van veiligheid dankzij de ongevaldetectie en hulp die je kan inschakelen in geval van een valpartij of ongeluk met lichamelijke schade. De Edge 530 beschikt daarnaast ook over MTB dynamics, grit en flow. Dit zijn functies die speciaal voor mountainbikers op het toestel geïntegreerd zijn.

Op de Wahoo Elemnt Bolt 2.0 kan je ook verschillende mtb gerealteerde features gebruiken via de apps MTBProject en Singletrack. Hier laat de Rider S500 het een beetje liggen, al zijn er bij een volgende update wel OpenTopoMaps gepland. Specifieke mtb functies heeft deze fietscomputer echter niet daar hij net iets meer de focus legt op wielrenners.

Klimfuncties

Zowel de Garmin Edge 530 als de Bryton Rider S500 beschikken over speciale functies voor de klimgeiten onder ons. De Edge 530 beschikt over de Climbpro functie terwijl de Rider S500 de aankomende klimmen mooi in beeld brengt met de Climb Challenge functie. Beide functies zijn te vergelijken met elkaar en kunnen een handige feature zijn tijdens zware beklimmingen.

Prijsvergelijk

Garmin Edge 530

De Garmin Edge 530 is het oudste toestel van de drie en daarom ook het meest voordelig te verkrijgen. De Edge 530 kan je mits een beetje vergelijken voor een mooie prijs op de kop tikken. De twee beschikbare Edge 530 bundels zijn maar een klein beetje duurder.

Bekijk ook de volledige Garmin Edge 530 review >>

Wahoo ELEMENT Bolt 2

De Wahoo ELEMENT Bolt 2, de opvolger van de eerste Bolt, schommelt qua prijs tussen de Edge 530 en de nieuwe Bryton Rider S500. De Bolt 2.0 dateert van het jaar 2021, dus op termijn en bij de komst van een nieuwe Wahoo fietscomputer zal deze uiteindelijk nog wel verder dalen.

Bekijk ook de volledige Wahoo ELEMNT Bolt 2.0 review >>

Bryton Rider S500

De Bryton Rider S500 is niet verrassend de duurste gps fietscomputer van de 3 toestellen die we vergeleken. Natuurlijk is dit hoofdzakelijk te danken aan het feit dat dit een gloednieuw toestel is. De Bryton Rider S500 werd eind januari 2022 gelanceerd en is momenteel (januari-februari 2022) voor net boven €300 te verkrijgen. De bundel koop je momenteel voor een kleine €400.

Conclusie: Bryton Rider S500 kopen of niet?

De Bryton Rider S500 richt zich voornamelijk op wielrenners, profs en fanatieke fietsers. Hoewel er binnenkort wel OpenTopoMaps verschijnen, richt deze fietscomputer zich dus niet specifiek op mountainbikers. Echter is dat bij andere merken, buiten enkele mtb functies, ook niet echt het geval. Volgens de press release zou de integratie van de OpenTopoMaps wel vele voordelen bieden aan mountain- en gravelbikers, echter is het nog wachten op die update/integratie.

Vraag is dus of de Bryton Rider S500 een waardige concurrent is voor de gevestigde namen zoals de Wahoo ELEMNT Bolt 2.0 en de Garmin Edge 530. Indien je wel te vinden bent voor een touchscreen bediening dan is het antwoord natuurlijk ja. De Bolt 2 en Edge 530 bedien je nog steeds volledig met de knoppen.

Qua integraties met andere apps en connectiviteit zijn de toestellen aan elkaar gewaagd. Op vlak van navigatie hinkelt de Bryton Rider S500 wel een beetje achterop. Verschillende routefuncties werken enkel optimaal via de Bryton Active app, terwijl de Bolt en Edge 530 alles via het toestel zelf regelen.

Is dit voor jou niet echt een issue, dan kan je de batterijduur nog tegen elkaar uitspelen. De Rider S500 hakt zowel Garmin als Wahoo in de pan. De 4 uurtjes verschil met de Garmin Edge 530 vallen al bij al nog mee, bij de Bolt is het verschil wel een dikke 9 uur. Of dit een probleem is hangt natuurlijk af hoe vaak jij meer dan 10 of 15 uur onderweg bent…

Een echte plus in onze ogen zijn de klimfuncties op zowel de Edge 530 als de Rider S500. Natuurlijk is niet iedereen gek op klimmen en kan het net zo goed demotiverend werken. Maar goed, als liefhebber van klimmen is deze functie wel een heel dik pluspunt.

Kopen of niet? Als je de volledige som maakt is de Garmin Edge 530 in onze ogen nog steeds de beste keuze, zeker voor mountainbikers. Ben je meer van alle markten thuis, in de zin van verschillende fietsdisciplines beoefenen, dan neigen we meer naar de Bolt 2 en de Rider S500. Voor mij persoonlijk wint dan de Bryton Rider S500 fietscomputer dankzij de Climb Challenge functie.

Update: ondertussen werd ook de opvolger van de Bryton Rider S500 gelanceerd. De Bryton Rider S800 is een maatje groter dan de S500 en heeft een langere batterijduur. De andere functies en eigenschappen van deze fiets gps kan je bekijken via onderstaande link:

Bryton Rider S800 review & vergelijk >>

Wij zijn alvast benieuwd hoe jij erover denkt en wat jij van deze nieuwe Bryton Rider S500 gps fietscomputer vindt. Laat het ons zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”