Buikvet verbranden met fietsen? Dit zijn de beste manieren!

buikvet verbranden met fietsen

Met de zomer in aantocht worden veel mensen weer wat onzekerder over hun lichaam. Met name als er overtollig buikvet aan te pas komt. Ook wanneer je je weer in dat dunnere en strakkere fietspak gaat hijsen zijn de vetrolletjes moeilijker te verstoppen. Gelukkig hebben we als fietsers en mountainbikers de ideale hobby om daar wat aan te doen want buikvet verbranden met fietsen dat kan gewoon!

Natuurlijk moet je er wel wat voor doen want uit zichzelf zal het overtollige buikvet niet verdwijnen. In dit artikel kom je te weten met welke methodes en welke soorten trainingen je buikvet kan verbranden.

De beste trainingen en manieren om buikvet te verbranden (met fietsen)

Er zijn heel wat verschillende manieren en trainingen die je kan gebruiken om meer vet te gaan verbranden. Doordat er verschillende methodes zijn is het ook makkelijker om dit proces lang vol te kunnen houden. Want vet en buikvet verbranden neemt wel wat tijd in beslag en gaat niet van vandaag op morgen.

Een gezonde combinatie van de verschillende manieren en trainingen houden het leuk en zullen er voor zorgen dat je niet snel zal opgeven:

  • Rustig fietstochtje zonder stress
  • Intervaltraining
  • Duurtrainingenen in zone 2
  • Nuchter trainen
  • Krachttraining met gewichten
  • Hiit

Een rustig fietstochtje zonder stress

Als fietser en mountainbiker wil je natuurlijk zoveel mogelijk op de fiets zitten en genieten van de omgeving en het buitenzijn. Dat op zich kan er al voor zorgen dat je buikvet en vet in het algemeen gaat verbranden. Hoe dan? Door jezelf te ontspannen tijdens het uitoefenen van jouw favoriete hobby gaat jouw stressniveau afnemen…

Stress kan zowel afkomstig zijn van werkgerelateerde zaken, bepaalde situaties in je privéleven of bepaalde zorgen of emoties. Wanneer je helemaal vol stress zit zal jouw lichaam zich hiertegen willen verzetten en in verdedigingsmodus gaan. Hierdoor gaat het lichaam meer bloed en zuurstof naar de spieren transporteren. Het gevolg hiervan is dat je minder energie over zal houden om voeding te verteren en dus ook minder vet zal verbranden.

Minder stress of een paar uurtjes ontspannen en de dagelijkse zorgen even van je afzetten zal er dus voor zorgen dat er meer energie gebruikt gaat worden om de spijsvertering te optimaliseren en calorieën te verbranden.

Om buikvet te verbranden met fietsen hoef je dus niet meteen trainingsschema’s te volgen of te trainen als een professionele mountainbiker of fietser. Een rustig of zelfs toeristisch fietstochtje kan al een positief effect hebben op de vetverbranding in het algemeen. Is daarmee jouw fietshonger niet meteen gestild dan kan je er ook voor kiezen om echt te gaan trainen.

Intervaltraining op de fiets

Voor de recreatieve fietser en mountainbiker kan intervaltraining gemengde gevoelens opwekken. Tot aan het gaatje gaan is niet voor iedereen weggelegd, laat staan dat iedereen het leuk vindt. Echter zijn intervaltrainingen en trainingen aan hoge intensiteit wel erg effectief om buikvet te verbranden.

Wanneer je pittige intervallen in je trainingen integreert gaan het lichaam en de spieren sterker worden. Dit heeft als gevolg dat je meer spiermassa gaat ontwikkelen. Hoe meer spieren je kan gebruiken tijdens het sporten en fietsen des te meer energie je zal verbruiken.

Daarnaast zorgt interval- en intensieve training er ook voor dat de eetlust onderdrukt wordt en je het bekende hongergevoel beter onder controle kan houden. Zo voorkom je dat je na een stevige inspanning naar ongezonde snacks gaat grijpen die natuurlijk nefast zijn voor het buikvet.

Je moet natuurlijk niet al jouw ritten aan hoge intensiteit gaan afwerken want dat gaat eerder een averechts effect hebben. Ga je altijd voluit dan gaat het lichaam voornamelijk de snelle suikers in je bloed en spieren aanspreken en gebruiken om aan die hoge intensiteit te kunnen blijven presteren. De vetreserve wordt in dat geval niet aangesproken en zal daardoor dus ook niet verdwijnen.

Bij minder zware inspanningen gebeurd het omgekeerde en zal het lichaam sneller vet gaan gebruiken als brandstof om lang te kunnen blijven fietsen (aan een gezapig tempo). Intervaltraining is zeker en vast een goed idee maar het is aan te raden hiermee niet te overdrijven.

Om een goede balans te vinden kan je hiervoor de 80/20 regel gebruiken waarbij 80% van jouw trainingen aan lage intensiteit uitgevoerd worden en 20% aan hogere intensiteit. Lijkt dat je nog wat teveel van het goede dan kan je op het einde van jouw gewone of duurtrainingen nog enkele korte intervallen inlassen.

Duurtrainingen in zone 2 (en zone 3)

Wanneer je graag en veel op de fiets of mountainbike zit is buikvet verbranden met fietsen eigenlijk helemaal niet moeilijk en zal het je ongetwijfeld perfect lukken. Daarnaast hoef je je helemaal niet uren lam te trappen op één of ander cardiotoestel of hometrainer, al kan dat bij slechter weer of in de winter natuurlijk wel een goed alternatief zijn.

Duurtrainingen zijn zeker voor wielrenners vaste kost. Ben je pur sang mountainbiker dan frons je misschien nu wel jouw wenkbrauwen. Echter hoeft het allemaal niet zo zwart-wit te zijn. Duurtraining kan ook fun maken door bijvoorbeeld naar of langs toffe en leuke plekjes te fietsen.

Daarnaast kan je perfect de combinatie maken van duur- en intervaltraining door te gaan mountainbiken. Die pittige heuveltjes en bergjes in het bos zijn de perfecte manier om intervallen in jouw trainingen te integreren.

Hartslagzone 2; de vetverbrandingszone

80% duurtraining maak je dus zelf zo saai of leuk als je zelf wilt. Die duurtraining gebeurt bij voorkeur wel in (hartslag)zone 2, de vetverbrandingszone! Deze zone is het beste geschikt om vet en buikvet te verbranden wanneer je gedurende een langere tijd in deze zone fietst.

In deze zone fiets je aan 60 à 70% van jouw maximale hartslag. Deze minimum en maximum waarde verschilt natuurlijk per persoon. Jouw hartslagzones kan je makkelijk zelf berekenen door een kijkje te nemen in onderstaand artikel:

Hartslagzones berekenen >>

Wanneer je in hartslagzone twee gaat fietsen kan je nog makkelijk een gesprek voeren. Dit is natuurlijk erg prettig wanneer je met meerdere personen gaat trainen. Ben je niet helemaal zeker of je in de juiste zone aan het trainen bent dan kan je gebruik maken van een hartslagmeter.

Wanneer je een hartslagmeter draagt tijdens het fietsen en jouw hartslagzones op jouw sporthorloge of fiets gps hebt ingesteld zal je perfect in de juiste zone en met de juiste hartslag jouw duurtrainingen kunnen afwerken.

Duurtrainingen in zone 2 zorgen, naast het verbranden van vet, ook voor een verbetering van de conditie en het uithoudingsvermogen. Dit is niet alleen handig voor wielrenners maar kan ook erg nuttig zijn voor mountainbikers die graag lange ritten, marathons of meerdaagse tochten rijden.

Hartslagzone 3; extensieve duurtraining

Het spreekt voor zich dat het als wielrenner of recreatieve/toeristische fietser makkelijker is om in een bepaalde zone, met name zone 2, te blijven fietsen. Er zijn natuurlijk momenten waarop het minder evident is om binnen de grenzen van de hartslagzone te blijven. Dit is het geval wanneer je bergjes, heuvels of zelfs een brug voor de wielen geschoven krijgt. Bergop fietsen vergt nu eenmaal iets meer inspanning.

Voor mountainbikers geldt dit misschien nog meer. Niet alleen de heuveltjes en pittige klimmetjes kunnen de hartslag over de zonegrens duwen, ook het offroad terrein en de nodige obstakels zoals stenen en wortels kunnen ervoor zorgen dat je met regelmaat buiten de grenzen van een hartslagzone gaat.

In hartslagzone 3 fiets je aan 70 à 80% van de maximale hartslag. In deze zone ga je minder snel vet verbranden in vergelijking met zone 2. De intensiteit van trainingen in zone 3 ligt tussen de intensiteit van lange duurtrainingen in zone 2 en intensieve duurtrainingen aan 80 tot 90% (zone 4) van de maximale hartslag.

Deze zone is geschikt om het prestatievermogen te verbeteren en om meer kracht op te bouwen. Zoals we eerder al verteleden is kracht en spiermassa ook niet onbelangrijk en kan dit bijdragen tot meer vetverbranding. In zone 3 gaat het lichaam voornamelijk de snelle suikers verbranden.

Nuchter trainen

Af en toe op nuchtere maag gaan fietsen kan ook een positief effect hebben op de vetverbranding. Natuurlijk doe je dit bij voorkeur in de ochtend. Je hebt immers de hele nacht niets gegeten en net daarom zal jouw lichaam dan meteen beroep doen op de vetreserve. Wanneer je nuchter gaat trainen is het wel aan te raden om dit aan lage intensiteit te doen, bij voorkeur in zone 2.

Ga je langer dan 2 uur trainen op nuchtere maag, dan is het wel verstandig om toch wat sportvoeding mee te nemen om te voorkomen dat je zonder energie komt te zitten en de man met de hamer tegenkomt.

Een koffietje of espresso vóór het fietsen zou ook een positief effect hebben op de maximale vetverbranding en er dus voor zorgen dat tijdens de training meer vet verbrand wordt. Koffie en fietsen gaan hand in en de extra vetverbranding is zeker niet de voornaamste reden…

Krachttraining met gewichten

Buikvet verbranden met fietsen is in het geval van fietsers en mountainbikers natuurlijk de beste en waarschijnlijk ook de leukste manier. Echter hoeft het niet alleen maar cardio te zijn. Ook krachttraining is uitermate geschikt om vet te verbranden.

Een beetje krachttraining met gewichten kan een leuke afwisseling zijn met het fietsen. Ook als je een keer wat minder tijd hebt en toch even stevig wil trainen kan krachttraining erg van pas komen. Een spierbundel à la Arnold Schwarzenegger ga je niet worden van een uurtje krachttraining per week. Daarover moet je je dus alvast geen zorgen maken.

Het grote voordeel van krachttraining is dat de vetverbranding tijdens de training op gang komt én na de training nog blijft verder gaan, het zogenaamde “afterburn effect”. Dit wil dus zeggen dat je na de krachttraining, wanneer je aan het rusten bent, nog steeds vet zal blijven verbranden. Makkelijker moeten ze het je niet maken, toch?

Hoe lang dat afterburn effect precies zal duren hangt voornamelijk af van de intensiteit van de krachttraining. Wanneer je echt intensief aan krachttraining doet, met veel herhalingen of met zware gewichten, zal het effect vanzelfsprekend veel langer zijn dan bij matig intensieve krachttrainingen.

Los van het bovenstaande is het altijd verstandig om als fietser en zeker als mountainbiker aan krachttraining te doen. Als mountainbiker krijg je te maken met verschillende terreinsoorten en obstakels waarbij je hele lichaam aan het werk gezet wordt om deze obstakels te absorberen en om in balans te blijven. Goed getrainde armen, schouders en core-spieren zijn daarom zeker geen overbodige luxe.

Hiit; 20 minuutjes vol gas!

Hiit of High Intensity interval training is ook een interessante workout voor fietsers en mountainbikers die buikvet willen verliezen.

Het voordeel van een Hiit workout is dat het slechts een 10 à 20 minuten van je tijd in beslag neemt en dat je het echt overal kan uitvoeren. Je maakt zo’n workout ook zo zwaar als je zelf wilt of aan kan. Net als bij een intervaltraining op de fiets is hiit een zeer goede training om buikvet te verbranden.

Oefeningen om buikvet te verbranden

De meeste mensen die zich zorgen maken om hun overtollig buikvet en dit willen wegwerken gaan vaak beginnen met hun buikspieren te trainen. Wat ze helaas niet weten is dat dit eigenlijk net helemaal fout is. Bovenop die mooie buikspieren, waar je zo ontzettend hard voor getraind hebt, zal altijd dat laagje overtollig buikvet blijven liggen. De buikspieren zal je dus niet te zien krijgen, hoe hard je ook getraind hebt…

Uiteraard is het als fietser en mountainbiker wel goed om de buik- en corespieren in bepaalde mate te trainen, echter is het niet de beste oplossing om van dat overtollig buikvet af te komen.

Wat zijn dan wel goede oefeningen om buikvet te verbranden? Naast de manieren om buikvet te verbranden met fietsen zijn het voornamelijk verschillende krachtoefeningen (met gewichten) die je kunnen helpen met het verbranden van overtollig buikvet. Enkele voorbeelden van zulke oefeningen zijn:

Naast de bovenstaande oefeningen en varianten is het ook verstandig om de grote spiergroepen en beenspieren te trainen. Het is immers zo dat hoe meer spiermassa je hebt des te sneller je vet zal kunnen verbranden.

Walking lunges

Extra tips om snel buikvet te verbranden

Natuurlijk wil jij zo snel mogelijk van dat overtollig buikvet af, helaas is het in de praktijk niet zo simpel. De buik is immers de eerste plaats waar het lichaam overtollig vet zal opslaan. Het is dus heel makkelijk om in de buikstreek vet aan te maken, maar het is anderzijds ook best moeilijk om het weer weg te krijgen. Snel buikvet verbranden zal daarom in de meeste gevallen niet lukken.

Met het nodige geduld en volharding, op vlak van trainingen en oefeningen om buikvet te verbranden, zal het je ongetwijfeld wel lukken. Houd er enkel rekening mee dat dit, afhankelijk van hoeveel overtollig vet je hebt, wel enige tijd in beslag kan nemen. We spreken dan zelfs over verschillende maanden…

Snel buikvet verbranden gaat het dus niet worden. Wel geven we je graag nog wat tips mee die kunnen helpen om buikvet te verbranden:

  • Minder eten en meer bewegen; meer calorieën verbruiken dan dat je opneemt.
  • Beweeg regelmatig (kort) in plaats van 1 keer lang.
  • Eet gezonder; eet bijvoorbeeld een keertje koolhydraatarm.
  • Zorg voor voldoende rust en slaap; te weinig rust en slaap kan leiden tot stress wat op zijn beur een negatief effect kan hebben op het vetverbraningsproces.

Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk stress te vermijden en naast fietsen ook aan kracht- en intervaltraining (en/of hiit) te doen.

Voordelen van buikvet verbranden met fietsen

Een getal plakken op de hoeveelheid buikvet die je kan verbranden met fietsen is natuurlijk onmogelijk. Dit is afhankelijk van de tijdsduur, snelheid en de intensiteit waaraan je gaat fietsen. Daarnaast spelen ook leeftijd, lengte, geslacht en je gewicht hierin een belangrijk rol.

Het grote voordelen van buikvet verbranden met fietsen is dat fietsen een sport is die iedereen kan beoefenen. Daarnaast is het ook voor zwaardere mensen veel interessanter om te gaan fietsen dan bijvoorbeeld te lopen. Fietsen is immers een sport die minder belastend is voor de spieren en gewrichten, zeker in vergelijking met hardlopen of joggen. Ook zwemmen is een goed alternatief dat minder belastend is voor de gewrichten.

Daarnaast heeft iedereen wel een fiets, hometrainer of ander cardio- of fietstoestel in huis. Een hometrainer, spinningfiets of fietstrainer is daarnaast erg handig om verschillende trainingen uit te voeren waarmee je buikvet kan verbranden.

Bij de betere toestellen kan je de weerstand aanpassen waardoor je zelfs je huis niet meer uit moet om de langste duurtrainingen of pittigste intervallen uit te kunnen voeren. Hierdoor kan je in de winter of tijdens koudere perioden al de basis leggen voor jouw superstrakke lichaam zonder buikvet!

Wat je zeker NIET moet doen om buikvet te verbranden met fietsen!

Je weet ondertussen wat je allemaal kan doen om zowel met als zonder fiets buikvet te verbranden. Daarnaast zijn er nog enkele dingen die je zeker NIET moet doen wanneer je buikvet wil verbranden met fietsen:

  • Te snel fietsen; door te snel te fietsen zal je al snel in de verkeerde hartslagzone aan het fietsen zijn. Hard fietsen kan leuk zijn maar het is niet efficiënt om buikvet te verliezen aangezien zone 2 de vetverbrandingszone is.
  • Te lang fietsen op nuchtere maag; ben je langer onderweg vergeet dan niet om je energie aan te vullen, zo voorkom je dat je zonder energie komt te zitten.
  • Te weinig rusten; je wil natuurlijk veel trainen om veel buikvet te verbranden, echter is voldoende rust en slaap cruciaal om het vetverbrandingsproces optimaal te laten verlopen. Te weinig rust en slaap kan leiden tot oververmoeidheid of overtraining, wat een negatief gevolg kan hebben voor de vetverbranding.
  • Onnodig veel sportdrank drinken; ga je maar één tot twee uurtjes fietsen dan is water drinken (vaak) meer dan voldoende. Duren je ritten langer dan is het wel aangewezen om een meer energierijke drank te nuttigen onderweg.

Conclusie: buikvet verbranden met fietsen, goed idee?

Buikvet verbranden met fietsen is zeker en vast een goed idee en niet eens heel erg moeilijk. Het is wel belangrijk dat je beseft dat het een proces van lange duur kan zijn. Buikvet is immers één van de hardnekkigste vetten om weg te krijgen. Ga er dus niet van uit dat je van vandaag op morgen een strakke buik hebt zonder overtollig buikvet.

Naast lange duurtrainingen en interval kan zelfs een fietstochtje met het gezin al een positief effect hebben op de vetverbranding. Mits je in de juiste zones gaat trainen ga je na verloop van tijd de vruchten daarvan kunnen plukken.

Daarnaast is het ook verstandig om andere vormen van training, zoals kracht en hiit, in je workouts te integreren. Op die manier blijft (buik-)vet verbranden ook een beetje leuk en afwisselend.

Ga dus niet meteen met jouw buikspieren aan de slag maar focus je op duurtrainingen in de juiste zone, voeg wat interval of hiit toe en bouw extra spiermassa op doormiddel van krachttraining en oefeningen gericht op de grotere spiergroepen.

Mits het nodige geduld en doorzettingsvermogen raak je met deze manieren en trainingen zeker en vast van jouw overtollig buikvet verlost! Succes!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”