CamelBak M.U.L.E. Low Rider 15: test & review

CamelBak M.U.L.E. LR 15

CamelBak is misschien wel het bekendste merk van rugzakken met een ingebouwd drinksysteem. Dat een dergelijke rugzak erg veelzijdig kan zijn tijdens het mountainbiken is geen geheim. Je kan er naast de nodige tools ook extra kleding en voeding voor onderweg in stoppen.

Welke voor jou de beste CamelBak om te mountainbiken is hangt voornamelijk af van de lengte en duur van je ritten. Het spreekt voor zich dat je op een rit van 2 uur minder spullen moet meenemen dan tijdens een rit van een volledige dag.

Mijn CamelBak Skyline 10 LR was aan vervanging toe en niet omdat deze tot op de draad versleten was, maar eerder om praktische redenen. Tijdens mijn Stoneman Arduenna avontuur stootte ik op enkele beperkingen van de Skyline CamelBak. Het grootste probleem was dat ik maar nipt alle spullen (tools, kleding, voeding, GoPro,…) weggestopt kreeg. Het gevolg daarvan was dat wanneer ik iets nodig had, ik een halve rugzak moest leegmaken om aan die spullen te komen, niet echt praktisch dus.

Die ervaring heeft me dus aangezet tot het kopen van een nieuwe CamelBak. Dit werd de CamelBak M.U.L.E. Low Rider 15. Hoe deze presteert en wat deze allemaal in petto heeft kom je te weten in deze review.

Low Rider (LR)

Net als bij mijn vorige CamelBak is deze M.U.L.E. Rugzak uitgerust met een lumbar reservoir. Het lumbar reservoir verschilt van de normale waterzakken van CamelBak. In eerste instantie is deze breder in vergelijking met de standaard reservoirs.

Crux lumbar reservoir 3 liter
Crux reservoir 3 liter

Het lumbar reservoir zorgt voor meer stabiliteit op technisch terrein. Het low rider aspect van deze rugzak en het lumbar reservoir zorgen ervoor dat het gewicht van deze waterzak niet meer op de schouders en rug komt maar meer op de heupen ligt. Hierdoor krijg je veel meer ruimte en vrijheid om je bovenlichaam te bewegen.

Omdat de rugzak lager komt te hangen gaat je zwaartepunt ook lager komen te liggen. Op die manier ga je beter door de bochten en over technisch terrein kunnen sturen omdat je mountainbike, wielen en dus ook je rugzak zich dichter bij de grond bevinden.

De voordelen van een low rider systeem merk je ook snel wanneer je over ruw terrein met wortels, stenen en andere obstakels rijdt. Je zal merken dat de rugzak een pak minder gaat schudden en bewegen ten opzichte van een standaard CamelBak.

Eigenschappen en kenmerken van de M.U.L.E. Low Rider CamelBak

Deze rugzak is een one-size model die geschikt is voor mensen met een bovenlichaam van 43 tot 53 cm en een taille van 76 tot 127 cm. Met de verstelbare heup-, schouder- en borstriemen kan je de rugzak passend maken aan je eigen lichaam.

Naast het speciaal ontwikkelde 3 liter crux lumbar reservoir, waardoor deze M.U.L.E. LR zich onderscheidt van alle andere CamelBak’s, heeft deze rugzak nog een heleboel andere coole en zeer nuttige features:

Raincover en tool organizer
  • Geventileerd harnas met cargo zak op de rechter schouderband. Hier kan je makkelijk je zonnebril, smartphone*, repen of gelletjes in stoppen. De positie is zo gekozen dat je er makkelijk en snel bij kan. *Hedendaagse, grote smartphones passen niet in dit vak.
  • Luchtkanalen op de rug houden je ten allen tijde koel. Het “Airfoil” paneel op de achterzijde zorgt voor optimale ventilatie en extra comfort.
  • Dubbele heupriem waarvan de binnenste riem ervoor zorgt dat het gewicht op de heupen komt. De buitenste riem houdt de tools en inhoud van de rugzak dicht bij elkaar.
  • Verborgen en uitrolbare extra opbergmogelijkheid. Hierin kan je niet enkel extra spullen in kwijt, je kan er ook je helm mee opbergen. Dit is vooral handig wanneer je even ergens gaat pauzeren, op die manier blijven al je spullen samen en is de kans om iets te vergeten terug mee te nemen een pak kleiner.
    Ook tijdens een lange beklimming kan je met deze extra opbergruimte je helm veilig opbergen indien je dat wenst. Heb je deze ruimte even niet nodig dan kan je deze zak terug oprollen, veilig wegstoppen in de ruimte met ritssluiting.
  • Bike tool organizer: achter het paneel aan de voorzijde zit de gekende bike tool organizer. Deze is compact en kan je uitrollen waardoor je maar liefst 3 opbergvakken met ritssluiting ter beschikking hebt. Hier berg je de meest essentiële tools en onderdelen veilig in op.
  • Rain cover: in dat zelfde vak achter het paneel aan de voorzijde zit ook de gele rain cover waarmee je jezelf zichtbaarder maakt en de CamelBak extra kan beschermen bij slecht en donker weer.
  • Magnetic tube strap: dankzij de magneet aan de slang hangt de slang nooit meer in de weg. De slang klikt eenvoudig in het magnetische houdertje op de schouderriem.
  • Het vernieuwde crux mondstuk levert je 20% meer water per slok. Het beschikt over een ergonomische handgreep en een hendel waarmee je de watertoevoer ook kan afsluiten.
CamelBak Crux valve
Crux mondstuk

Naast deze features en het 3 liter lumbar reservoir beschikt deze rugzak ook nog over een groot opbergvak van maar liefst 12 liter.

Review: mountainbiken met de CamelBak M.U.L.E. LR 15

Om het volledige potentieel van de rugzak te testen wou ik zowel technisch terrein, steile beklimmingen en snelle afdalingen met de rugzak uitproberen. Het moet net lukken, dat op een steenworp van mijn huis een bos ligt waar dit allemaal te vinden is.

Zoals je al kon lezen heb ik deze Camelbak vooral gekocht omdat ik extra opbergruimte nodig had. Daarom heb ik voor deze test de CamelBak tot de nok gevuld om zo het gevoel te creëren dat je krijgt tijdens een lange marathon- of dagtocht. De rugzak zat dus helemaal vol en ik vulde het reservoir met 3 liter water (het maximum dus).

Wat gaat er allemaal in de CamelBak?

Naast 3 liter water nam ik het volgende mee in de rugzak:

In het vakje op de rechter schouderriem, dat eigenlijk bedoelt is als vakje voor je smartphone of zonnebril, stak ik 5 gelletjes. De ritssluiting ging nog steeds vlot dicht. 5 gelletjes was wel het maximum, maar daar kom je tijdens een lange rit vast en zeker wel even mee toe.

Een hedendaagse smartphone past helaas niet in het vak. Smartphones zijn de dag van vandaag zo groot waardoor dit vak net te klein is. Persoonlijk zou ik mijn smartphone zeker tijdens het mountainbiken nooit in dit vak opbergen. Voeding of eventueel een zonnebril lijkt me een veel nuttigere invulling voor dit vak.

De bike tool organizer heb ik ook volledig gevuld met de nodige tools en reserve onderdelen:

  • Kettingpons
  • Multitool
  • Colsonbandjes
  • Missing links
  • Stukje ketting

Deze tool organizer klap je dicht en maak je handig vast met de gesp. Bij deze rugzak kan je deze organizer vooraan in de rugzak opbergen in een speciaal daarvoor voorzien vak. Ook als de organizer goed gevuld is past deze makkelijk in het vak.

Naast deze tools nam ik nog een missing link tang, montagetape en een grotere inbussleutel (om mijn steekas van het achterwiel los te kunnen maken) mee.

Water reservoir en opbergvakken

Het water reservoir bereik je via de voorkant van de rugzak en kan je makkelijk losmaken om het te kunnen vullen. Er is een riempje voorzien waarmee je het reservoir kan vastgespen zodat het op zijn plaats blijft. In principe denk ik dat dit niet echt nodig is, maar omdat het er toch bijzit heb ik het ook maar gebruikt.

Aan de voorkant van de rugzak bevindt zich nog een vak waar ik mijn smartphone en sleutels kon weg steken.

Om het grootste vak te vullen moest ik eventjes inventief zijn want het is echt zéér groot, wat voor mij dus zeker en vast een pluspunt is. Naast een regenjas, reserve binnenband (in een oude sok) en een pompje nam ik nog een thermo winterjas mee in dit grote vak. Het paste er allemaal erg vlot in.

Wat ik altijd al goed vind bij CamelBak rugzakken zijn de ritssluitingen. In dit geval was de rugzak zeker en vast niet té vol, maar wanneer je toch nog enkele extra dingen mee wil nemen blijven de ritssluitingen vlot dichtgaan. De kwaliteit van de ritssluitingen is super. Dit vind ik zelf enorm belangrijk want er is niets irritanter dan tijdens je rit te staan sukkelen met de ritssluitingen.

Ik moet toegeven dat ik zelf best onder de indruk was van hoeveel spullen je eigenlijk kwijt kan in deze rugzak. Het overtrof zelfs een beetje mijn verwachtingen.

Hoe presteert de CamelBak tijdens het mountainbiken? (eerste testrit)

Nieuwe uitrusting vraagt altijd een beetje gewenning en dat is bij deze CamelBak niet anders. Hoewel mijn vorige Camelbak hetzelfde type was, namelijk een low rider, voelt deze M.U.L.E. toch net wat anders aan. Dit is vooral te wijten aan het feit dat deze rugzak een heel pak groter is. Er zit maar een inhoudsverschil van 3 liter op maar toch lijkt het verschil veel groter.

De rit richting het bos, over verharde weg, verliep zeer vlot. Wanneer de rugzak volledig gevuld is voel je uiteraard wel dat je een rugzak op je rug hebt hangen. Het is echter geen onaangenaam gevoel. Deze CamelBak voelt goed en is zeker en vast geen last. Wat je meteen gewaar wordt is dat het gewicht echt veel meer op je heupen valt dan bij elke andere rugzak, of het nu een CamelBak is of niet. De schouderbanden zijn stevig en comfortabel.

Drinken

Richting het bos probeerde ik ook even een slok water te drinken. Je kan alvast niet naast de slang grijpen en deze klikt makkelijk uit het magneetje aan de schouderband. Het is even wennen aan de positie van het magneetje om de slang na het drinken er terug in te laten klikken. Dit gaat, eens je de juiste positie doorhebt, eigenlijk supervlot.

De slang had enerzijds iets langer mogen zijn. Het drinken ging echter wel vlot. Langs de andere kant kan een te lange slang ook weer in de weg komen te zitten. Thuis heb ik even gekeken of je de slang langs de andere kant door de rugzak kan laten gaan en dit leek me wel mogelijk.

Ik heb het (nog) niet gedaan omdat ik de huidige positie nog verder wil uittesten en er gewoon aan wil raken. Ik denk dat wanneer je de slang via het andere gat gaat geleiden, de slang te lang gaat worden en mogelijk in de weg kan komen te hangen.

Stabiliteit

Eénmaal in het bos aangekomen kon de echte test beginnen. Waar ik vooral op wou testen was of de CamelBak op alle soorten terrein comfortabel en stabiel zou blijven. De test begon met een vlak, breed en onverhard pad. Aan een redelijk hoge snelheid reed ik over dit pad terwijl de rugzak eigenlijk niets anders deed dan wat hij voorheen op de weg deed.

Ook op de steile klim die daarna volgde bleef de Camelbak zeer stabiel zitten. Het was zelfs zo dat ik na een tijdje amper voelde dat ik de CamelBak bij had. Wanneer de rugzak, zoals in dit geval, goed gevuld is voel je uiteraard wel dat je extra gewicht meedraagt. Hoewel ik het in de praktijk nog niet getest heb zal de rugzak, wanneer deze steeds lichter wordt, na verloop van tijd dus meer comfort geven.

So far so good, hoogtijd om te kijken hoe de rugzak reageert op technische afdalingen en wortelpassages. Ik had de rugzak overigens niet te strak aangespannen aan mijn lichaam. Ook dit ging weer behoorlijk vlot. Hier en daar voelde ik de rugzak wel een keer een kleine beweging maken, maar dit was helemaal niet onaangenaam of storend.

Wanneer je de CamelBak erg strak zou vastgespen vermoed ik dat deze helemaal niet meer gaat bewegen, al is de vraag dan wel of je nog goed gaat kunnen ademen. Ik had de rugzak thuis reeds vrij vlot en snel afgesteld, en onderweg heb ik eigenlijk niets meer moeten aanpassen.

Een slingerende afdaling met enkele kombochten later was ik maar al te blij dat ik weer voor een low rider CamelBak gekozen heb. Zoals eerder vermeldt zit het gewicht voor het grootste deel op je heupen en is je zwaartepunt daardoor best laag. Dat merk je wanneer je zulke bochten neemt.

Een kleine jump en steile en snelle afdaling later was de test afgelopen. Tijdens de jump voelde ik de rugzak voor het eerst echt bewegen, maar dat is eigenlijk niet echt zo gek. In de steile en snelle afdalingen was het gevoel met deze M.U.L.E. low rider op mijn rug weer erg comfortabel.

Long term review van de CamelBak M.U.L.E.

Dankzij zijn groot volume is deze mijn go-to rugzak geworden voor lange dagtochten op de mountainbike. Zo reed ik onder andere de Frans Claes Marathon met deze rugzak waardoor ik zelfs onderweg nergens moest stoppen om bij te tanken of iets te eten, want alles paste gewoon netjes en goed georganiseerd in de rugzak. Deze rugzak had ik tijdens de Stoneman Arduenna graag willen hebben, daar ik niet graag lange tussenstops maak of pauze’s neem tijdens het mountainbiken.

Voor korte(re) ritjes gebruik ik ondertussen wel een andere rugzak; de USWE MTB Hydro 8l. De CamelBak daarentegen gaat wel weer mee bij, zoals eerder gezegd, de langere ritten, dagtochten waar extra eten/drank, kledij en filmmateriaal (GoPro, batterijen en mounts) mee moet.

Voor het technischere mtb werk kies ik resoluut voor een compacter model, maar voor marathons en lange of meerdaagse trips is het toch steevast de CamelBak.

Voor wie is de CamelBak M.U.L.E. Low rider geschikt?

Voor ik mijn algemene conclusie prijsgeef over deze CamelBak is het wel belangrijk om te weten en te beseffen dat deze M.U.L.E. Low rider met totale inhoud van 15 liter niet geschikt is voor iedereen. Uiteraard kan iedereen deze gebruiken tijdens het mountainbiken, toch is deze rugzak vooral bedoeld om te gebruiken tijdens langere ritten, meerdaagse- of dagtochten.

Ik durf zelfs zeggen dat je deze CamelBak ook zou kunnen gebruiken om te bikepacken. Dit uiteraard in combinatie met verschillende zakken en tassen die je aan je mountainbike of gravelbike bevestigd.

CamelBak Mule LR 15
Opbergmogelijkheid voor je helm

Is deze rugzak geschikt om te gebruiken tijdens toertochten of je wekelijkse ritten van 40 tot 60 km? Jazeker, daar moet je helemaal niet aan twijfelen, maar het is wel een beetje overkill. Wissel je af tussen korte en lange ritten dan kom je misschien met een kleinere CamelBak net wat te kort tijdens de langere ritten.

Wat is er minder goed aan deze CamelBak?

Wat ik wel mis ten opzichte van mijn vorige CamelBak zijn de opbergmogelijkheden op de heupriemen. Bij mijn vorige rugzak zat op elke heupriem een vak. Dit was vooral handig om afval van gelletjes en repen in weg te stoppen wanneer er niet meteen een vuilbak in de buurt was. Ja, je begrijpt het goed, ik neem mijn afval altijd braafjes mee, en dat zou iedereen zo moeten doen. Dit moet ik dus bij mijn huidige CamelBak nog even uitzoeken hoe ik dat precies ga aanpakken.

Het vak op de schouderriem is dan weer wel een pluspunt aangezien ik nu makkelijker en sneller bij de gelletjes en repen kan. Ik denk dat het vooral op dit vlak een kwestie is van aanpassen en gewoon worden.

Naast de slang die in eerste instantie te kort leek, heb ik momenteel nog geen tekortkomingen ondervonden.

Wat is er top aan deze CamelBak?

De tool organizer zit bij de M.U.L.E. Vooraan in de rugzak terwijl deze bij mijn vorige rugzak in het grote opbergvak zat. Het grote nadeel daarvan was dat wanneer je rugzak volledig gevuld was en je even je multitool wou pakken dit best wat tijd en reorganisatie kon kosten. Dit is nu helemaal geen probleem meer.

De twee heupriemen vielen ook erg in de smaak. De binnenste zorgt ervoor dat het gewicht op je heupen komt en de buitenste zorgt ervoor dat alles mooi bij elkaar blijft en dit werkt echt steengoed en zit erg comfortabel.

Het opbergvak op de schouderriem, wat eigenlijk bedoeld is voor de smartphone of zonnebril zal ik gebruiken om gelletjes en repen in te steken.

Het hoofdvak is echt heel erg groot. Ik kan me niet voorstellen dat er iets is wat je niet zou kunnen meenemen wil je een hele dag op pad gaan.

CamelBak M.U.L.E. LR 15 kopen

Ik ben iemand die liever teveel dan te weinig meeneemt tijdens zulke ritten. Mijn vorige CamelBak schoot op dat gebied een beetje te kort. Vandaar dat ik de switch maakte naar deze rugzak. Ik sta al te popelen van ongeduld om in het voorjaar weer hele dagen op de mountainbike te zitten.

Conclusie

Ik ben erg blij, en dat is eigenlijk nog een understatement, met deze M.U.L.E. CamelBak. De opbergmogelijkheden zijn haast eindeloos en je kan er echt veel spullen in kwijt. Tijdens langere ritten heb je vaak veel spullen nodig, zeker wanneer de tocht ’s morgens begint en pas in de avond op zijn einde loopt. Is het weer dan een keertje spelbreker dan ben je maar wat blij met zoveel opbergruimte voor bijvoorbeeld extra kledij.

Ben je op zoek naar een kwalitatieve fietsrugzak met grote inhoud om mee te pakken tijdens je marathonavonturen, meerdaagse tochten of fietsvakanties op de mountainbike, dan is deze CamelBak M.U.L.E. Low Rider 15 daarvoor je ideale compagnon.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”