Camelbak rugzak op de mountainbike; nuttig of niet? Je ontdekt het hier

camelbak-zijaanzicht-uitgelicht

Veel mountainbikers dragen een rugzak tijdens het mountainbiken en dat heeft zeker en vast zijn redenen en kan in verschillende omstandigheden erg nuttig zijn.

Maar zoals bij alles zijn er ook “tegenstanders” te vinden die liever hun rug vrij houden en geen rugzak dragen tijdens het mountainbiken. In dit artikel bekijken we daarom in detail of een CamelBak rugzak op de mountainbike nuttig is of niet.

Goed om te weten is dat zo’n mtb rugzak vaak CamelBak wordt genoemd. Echter is CamelBak één van de bekendste en veel gebruikte merken van fietsrugzakken die uitgerust zijn met een drinksysteem. Daarnaast zijn ze ook nog eens van een bijzonder hoge kwaliteit zijn en erg gebruiksvriendelijk.

In dit artikel gebruiken we de benaming CamelBak omdat dit voor de meeste lezers het bekendst in de oren zal klinken.

Wat is een CamelBak rugzak?

Een Camelbak is zoals we je al vertelden één van de vele merken van rugzakken met drinksysteem. Het drinksysteem bestaat uit een waterreservoir dat in de rugzak zit. Vanuit het reservoir vertrekt een slang met aan het uiteinde een mondstuk.

In de drinkzak kan je water of sportdrank doen en via het mondstuk kan je dit dan vlot en zonder handen drinken tijdens je mountainbike rit.

Naast het drinksysteem is een CamelBak ook gewoon een rugzak waarin je spullen kan opbergen, denk maar aan reservemateriaal, je smartphone, geld, extra kleding en voeding voor onderweg.

Waarom moet je een camelbak kopen?

CamelBak is maar één van de vele merken van rugzakken met een drinksysteem die op de markt zijn. Echter is het wel de meest gekende in de (recreatieve) sportwereld.

Als je een steengoede en betrouwbare rugzak wil, koop dan een CamelBak. In onderstaand artikel maakten we een vergelijk van de beste CamelBak’s die er te verkrijgen zijn voor diverse soorten ritten en mountainbike avonturen.

Nuttig? In veel gevallen wel, zeker wanneer je de juiste CamelBak rugzak, met de juiste inhoud en een voldoende groot drinkreservoir koopt. We geven je alvast enkele van de praktische voordelen die het dragen van een CamelBak rugzak tijdens het mountainbike heeft:

Extra opbergruimte

Een CamelBak is niet alleen handig ter vervanging van of aanvulling op je bidons, maar aangezien het nog steeds een rugzak is kan je er uiteraard nog veel meer dingen in kwijt.

Aangezien we mountainbikers zijn hebben we wel wat reserve spullen (in geval van pech) en tools nodig onderweg; alsook wat eten en uiteraard onze smartphone. Deze spullen kunnen we allemaal zonder probleem meenemen in de CamelBak rugzak.

Je kan natuurlijk niet je hele werkkoffer of een 3-gangen menu meesleuren in je rugzak, maar het kan altijd handig zijn wanneer je dat ene stuk gereedschap toch bij je hebt.

Plan trekken, hulp bieden en een hongerklop voorkomen

Je rit kunnen verderzetten of te voet terug naar de auto of naar huis, dan kiezen we allemaal voor het eerste, toch? Is het niet voor jezelf, dan kan je er misschien iemand anders mee helpen, die het allemaal niet bij zich heeft.
Ook kan je een hongerklop op je lange en zware ritten voorkomen door wat extra voeding in je CamelBak rugzak te steken.

Met een CamelBak zit alles ook netjes bij elkaar en niet verspreid over je fiets (bv bidons, zadeltasje) en/of je fietstruitje.

Beschermen van je rug bij een val

Last but not least, moest je toch maar eens op je rug vallen, hopelijk heb je het nooit voor, maar sowieso ga je dan erg blij zijn met je CamelBak op je rug. Deze zal maar wat graag je val breken. Of je rugzak het overleeft kan ik je niet garanderen, maar je rug zal je in elk geval wel dankbaar zijn.

Nadelen van een CamelBak voor mtb

Natuurlijk is niet iedereen voorstander van een CamelBak rugzak en misschien heb je zelf ook niet de behoefte om er eentje te dragen of te gebruiken tijdens het mountainbiken.

Heb jij aan één of twee bidons genoeg om je van drank te voorzien tijdens de meeste van jouw ritten dan heb je natuurlijk niet meteen een drinkzak nodig. Let wel dat een CamelBak verschillende maten van drinkreservoirs ter beschikking heeft. Welke in de CamelBak zit hangt af van de grootte van de rugzak die je eventueel gaat aankopen.

Maak je daarnaast gebruik van een zadeltas, zit je fietspomp vast aan jouw frame of stop je je mtb tools en reserve onderdelen in je truitje en ben je daar tevreden mee dan is een CamelBak rugzak waarschijnlijk geen meerwaarde voor jou.

Ook wanneer het warm is kan een CamelBak onpraktisch zijn omdat het zweet op je rug minder goed weg kan. Het is echter wel zo dat de meeste CamelBak rugzakken voorzien zijn van extra ventilatie en mesh-stukken die dit in bepaalde mate helpen te voorkomen. Mountainbiken met een CamelBak wanneer het erg warm is in elk geval wel aangenamer wanneer er geen rugzak op je rug hangt.

Zo’n CamelBak rugzak is ook niet heel erg goedkoop. Je bent wel verzekerd van erg goede kwaliteit. De prijs is natuurlijk ook weer afhankelijk van de grootte en de eigenschappen van de rugzak.

Of deze nadelen al dan niet opwegen tegen de vele voordelen moet je natuurlijk voor jezelf uit maken. Zijn je ritten veelal van kortere duur dan is een CamelBak rugzak misschien wel een beetje overkill, al kunnen de kleine, compacte exemplaren toch erg praktisch zijn. Voor langere ritten en wanneer je veel extra spullen nodig hebt is een CamelBak, naast fiets- of bikepackingtassen misschien wel de meest praktische oplossing.

Camelbak LR: gewicht in de rugzak optimaal verdelen

Naast de reguliere CamelBak rugzakken waarbij de drinkzak zich in het midden van de rugzak bevindt, zijn er ook CamelBak’s waar het net iets praktischer geregeld is. De zogeheten LR of Low Rider CamelBak rugzakken zijn zo ontworpen dat het gewicht van de drinkzak en de inhoud van de rugzak op je onderrug zit. Dit heeft natuurlijk ook weer zijn nut en voordelen.

In eerste instantie zorgt dit ervoor dat het meeste gewicht lager zit waardoor je minder last gaat hebben van de rugzak wanneer je over oneffen terrein aan het fietsen bent. De low rider CamelBak zal daardoor minder bewegen en veel minder klotsen en botsen ten opzichte van een CamelBak waarvan het gewicht hoger op je rug zit.

De Skyline 10 LR is zo’n CamelBak (zie foto) met een waterreservoir van maar liefst 3 liter waarvan het gewicht zich op de onderrug bevindt. Deze rugzak heb ik zelf verscheidene jaren gebruikt. Ondertussen heb ik deze vervangen door de CamelBak M.U.L.E. LR 15 die naast het waterreservoir van 3 liter ook 12 liter aan spullen kan opbergen. Een volledige review van deze CamelBak rugzak kan je vinden via onderstaande link:

Lowride camelbak op de rug
CamelBak Skyline 10 LR

In praktijk merk je dat de positionering van het gewicht in de rugzak echt wel een extra luxe is. Je voelt de rugzak als het ware bijna niet, en toch heb je hem volgepakt op je rug hangen.

Een low rider CamelBak bevat, net als de meeste andere CamelBak rugzakken, ook een handig opbergtasje in 3 delen, waar je je gereedschap netjes in kan opbergen. Hierdoor zit het compact opgeborgen en vind je het meteen terug als je het nodig hebt.

Dit materiaaltasje plooi je makkelijk op en kan je vastgespen. En uiteraard is er een opbergvak voor het opgeplooide tasje voorzien, hierdoor zit het tasje strak en veilig opgeborgen.

Het bijgeleverde mondstuk bij deze rugzak kan je ook makkelijk afsluiten als je de rugzak bijvoorbeeld in je auto vervoert. Het mondstuk sluit na het drinken ook automatisch af zodat er geen druppel water of sportdrank verloren gaat. Is het mondstuk zelf versleten of stuk dan kan je dit makkelijk vervangen, net als alle andere onderdelen van deze camelbak.

Drinksysteem van een camelbak

Andere voordelen van een low rider CamelBak rugzak

De slang zelf is uitgerust met een magneetje, welke je vlot kan vastmaken aan de magneethouder op de schouderband van de rugzak. Hierdoor zal de slang nooit in de weg komen te zitten. Je kan de magneethouder makkelijk van schouderband wisselen indien je dat wenst. Om de slang los te klikken beweeg je deze simpelweg naar links of rechts.

De grootte van het opbergvak verschilt per type CamelBak en is vaak voorzien van extra vakken met ritssluitingen. Vooraan op de rugzak zitten er vaak ook nog vakken waar je bijvoorbeeld makkelijk je regenjas in kan opbergen. Ook een extra vak met rits aan de buitenzijde kan handig zijn om spullen in te stoppen die je graag snel bij de hand hebt.

Een CamelBak maak je vast met twee riemen met kunststof gesp, een grote ter hoogte van de buik en een kleinere ter hoogte van de borst. Hierdoor hangt de rugzak goed vast en zal hij niet heen en weer bewegen wanneer je offroad gaat.

De waterzak kan je tevens loskoppelen en uit de rugzak halen zodat je deze makkelijk kan vullen of schoonmaken.

Een Low Rider CamelBak is dus een veelzijdige camelbak met een groot waterreservoir. Ideaal voor lange avonturen of tochten in warm weer. Door de vele opbergvakken en het speciaal voorziene gereedschapszakje kan je alles meenemen wat je nodig hebt tijdens jouw avontuur.

Omdat de rugzak laag op de rug hangt merk je bijna niet dat je hem bij hebt, en kan ook de warmte vlotter weg waardoor je rug niet zo snel warm zal worden. Het drinksysteem werkt feilloos en laat je nooit in de steek.

Wil jij ook veel opbergruimte en het gebruikscomfort van een “Low Rider” camelbak?


Hoe moet je een CamelBak reinigen?

Ongeacht of je water of sportdrank in de waterzak van jouw CamelBak doet, dien je het drinkreservoir regelmatig schoon te maken. Zo voorkomen dat er bacteriën in je reservoir blijven zitten. Ook de rugzak zelf kan, bijvoorbeeld bij modderige ritten, wel eens erg vuil worden.

Wil je lang en veel plezier hebben van jouw CamelBak rugzak dan is het verstandig deze regelmatig proper te maken. Hoe je dat doet geven we je ook nog even mee.

Rugzak schoonmaken

Zoals met je mountainbike en kledij, moet je ook je CamelBak schoonmaken na een rit. Echter is dit zeker geen overdreven groot karwij.

Werkwijze

Het vuil op de buitenkant van de rugzak kan je makkelijk afvegen met een natte of vochtige doek. Is de modder al wat opgedroogd dan kan dit met een droge doek of zachte borstel. De modder zal er zo makkelijk af vallen.

Ziet de rugzak toch net iets vuiler dan gewoonlijk, kan je hem laten weken in warm water, eventueel met een zeepsopje erbij.

Drinksysteem reinigen

Het waterreservoir dien je regelmatig te reinigen, zeker wanneer je sportdrank in poedervorm in je reservoir doet. Er blijven altijd wel wat restanten van het poeder in de zak hangen. Ook wanneer je er enkel water in doet is het verstandig de waterzak regelmatig te reingen.

Spoel dus zeker je waterreservoir uit met water. Blijft er toch een geur of wat restant in je waterreservoir achter, dan kan je speciale reinigingstabletten gebruiken.

Werkwijze

Vul het reservoir met water en voeg één reinigingstablet toe en laat dit 15 à 30 minuten weken. Spoel daarna de zak uit met vers water.

Om extra te reinigen kan je de speciale schoonmaakborstels gebruiken waarmee je het reservoir en de drinkslang grondig proper kan maken. Spoel wel steeds na met water. Daarna kan je het reservoir laten drogen met behulp van de reservoirdroger.

De drinkslang en het mondstuk kan je eventueel even in de diepvries leggen, zo worden alle bacteriën zeker gedood.

Wil jij elke rit een proper en hygiënisch drinksysteem zonder bacteriën? Dan is onderstaande Cleaning Kit alles wat jij nodig hebt!

CamelBak cleaning kit

Gebruik jij een CamelBak tijdens je mountainbikeritten? Laat het ons dan zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.


Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”