De beste bikepacking tassen (2023): koopgids en keuzehulp!

Beste-bikepacking-tassen

Bikepacking is in de eerste plaats een avontuur en van zo’n avontuur wil je vooral volop kunnen genieten. Met goede bikepacking tassen gaat je dat zeker en vast lukken.

Het is belangrijk om je spullen goed op te kunnen bergen zodat je ze in eerste instantie vlot kan meenemen tijdens het fietsen. Daarnaast is het ook handig dat je spullen in- en uitpakken snel gaat en dat alles er achteraf ook weer net zo mooi als voorheen in past.

Je kan dus wel besluiten dat je bikepacking tassen een essentieel en erg belangrijk gegeven zijn tijdens je bikepacking avonturen. Voor je zonder nadenken wat bikepacking tassen aan je fiets gaat hangen is het toch handig even goed te bekijken welke tassen jij precies nodig hebt en het meest geschikt zijn voor jouw type bikepacking avonturen.

In dit artikel tonen we je de beste bikepacking tassen die je kan meenemen op je bikepacking trips.

Inhoud toon

Welke bikepacking tassen heb je precies nodig?

Hoeveel en welke bikepacking tassen jij nodig hebt hangt voornamelijk af van hoelang jou avontuur gaat duren en hoeveel bagage jij gaat meenemen. Je bagage moet natuurlijk in je bikepacking tassen passen.

Er zijn drie soorten bikepacking tassen die eigenlijk standaard in je bikepacking uitrusting horen te zitten:

 • Stuurtas
 • Frametas
 • Zadeltas

Daarnaast kan je er ook nog voor kiezen om een bovenbuis tasje en een snackpack mee te nemen.

In dit artikel behandelen we deze 5 bikepacking tassen omdat deze het vaakst gebruikt worden, zeker wanneer je pas begint met bikepacking.

Na verloop van tijd, wanneer je je avonturen langer wil maken kan je nog opteren voor extra bikepacking tassen zoals bijvoorbeeld:

 • Tassen aan de vorkpoten
 • Tassen aan de onderbuis
 • Extra tas bovenop de stuurtas of zadeltas

Met de drie belangrijkste standaard bikepacking tassen ga je in elk geval al ver komen, uitbreiden kan je afhankelijk van je ervaringen tijdens je eerste bikepacking avonturen.

Welke eigenschappen moeten bikepacking tassen zeker hebben?

Om je niet nodeloos te ergeren is het belangrijk dat je bikepacking tassen aan bepaalde eigenschappen voldoen. Je wil immers zoveel mogelijk bezig zijn met fietsen en genieten van het avontuur.

Wat je dus zeker niet wil is dat je bagage halverwege uit je tassen valt, dat je kleding doorweekt aankomt op je kampeerplaats of dat één van je bikepacking tassen onderweg van je fiets stuitert. Daarom is het belangrijk rekening te houden met enkele belangrijke eigenschappen:

 • Waterafstotend of waterdicht

Met waterdichte bikepacking tassen moet je je niet snel zorgen maken wanneer je in een regenbui terecht komt of zelfs een hele dag door de regen moet rijden.

Op zijn minst zouden je bikepacking tassen wel waterafstotend moeten zijn. Kom je dan een keer onverwacht in een (korte) regenbui terecht dan blijven je spullen in elk geval wel droog.

 • Eenvoudige montage en bevestiging

Tijdens of na je rit wil je natuurlijk zo vlot mogelijk aan je spullen kunnen en ’s morgens wil je zo snel mogelijk weer op pad. Dan is het handig wanneer je bikepacking tassen geen handleiding nodig hebben om ze aan je fiets te hangen.

Extra tip: voor je je bikepacking tassen op je fiets gaat monteren is het verstandig om op de plaatsen waar je de tassen bevestigd een beetje tape te plakken. Op die manier beschadig je de lak van je frame en onderdelen niet door de bevestigingen van de bikepacking tassen.

 • Gewicht

Bikepacken doe je vooral voor het avontuur en niet voor de snelheid, daarom is gewicht niet altijd even belangrijk en kan een kilootje extra niet snel kwaad. Toch is het aan te raden, zeker wanneer je in bergachtig gebied gaat bikepacken, om het totale gewicht van je hele uitrusting in de gaten te houden.

 • Sterk, stevig en robuust

Zeker wanneer je via onverharde paden gaat bikepacken is het belangrijk dat je bikepacking tassen tegen een stootje kunnen.

 • Nog enkele belangrijke eigenschappen

Naast de bovenstaande eigenschappen is het ook belangrijk dat je de lucht uit de tassen kan laten zodat jij je spullen zo compact mogelijk kan op bergen en de tassen niet uitpuilen.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat de bikepacking tassen niet in de weg zitten. Vooral bij een frametas moet je er rekening mee houden dat je benen niet tegen de tas schuren.

Keuzehulp bikepacking tassen set

Met alle onderstaande bikepacking tassen ben je verzekerd van een prachtig avontuur zonder nodeloos oponthoud. Alle tassen zijn van erg goede kwaliteit en doen wat ze moeten doen. Je moet enkel nog zelf de keuze maken hoeveel spullen je precies wil meenemen.

Wij raden aan, indien je van plan bent een regelmatige bikepacker te worden, steeds voor de grotere of zelfs grootste bikepacking tassen te kiezen. Niet enkel krijg je hier de meeste spullen in weggewerkt, het is ook gewoon erg handig dat je weet dat je veel ruimte hebt. Ook moet je op die manier, bijvoorbeeld bij een korte trip, nooit je spullen tetris-gewijs in de bikepacking tassen puzzelen.

Wanneer het bikepacken je echt bevalt ga je in ieder geval steeds langere en grotere bikepacking avonturen willen doen. Dan is het handig dat je tassen al best een grote inhoud hebben. Is dat dan toch nog niet voldoende dan moet je uitkijken naar extra bikepacking tassen.

Ben je niet zo heel fanatiek, maar hou je wel van af en toe een kort bikepacking tripje, dan kies je resoluut voor de iets compactere bikepacking tassen. Enerzijds bespaar je daardoor gewicht en anderzijds fietst het dan allemaal net wat makkelijker.

Maak vooral eerst de keuze qua uitrusting en materialen die zeker mee moeten op je bikepacking avontuur. Van daaruit kan je dan beslissen welke van de standaard bikepacking tassen je zeker nodig hebt en gaat aankopen.

Welke bikepacking tassen set heb je precies nodig?

Wij raden in elk geval de bikepacking tassen van Vaude en Agu aan omdat deze uit duurzame materialen gemaakt zijn en van erg goede kwaliteit zijn zowel voor lange als korte bikepacking trips.

Wil je echter de crème de la crème onder de bikepacking tassen dan moet je voor de Duitse degelijkheid van Ortlieb gaan. Uiteraard hangt aan dat laatste wel een beduidend hoger prijskaartje.

Met de tassen van Topeak en BBB zit je ook erg goed qua prijs/kwaliteit. Deze tassen raden we aan als je enkel kortere bikepacking trips doet.

 • Duurzame tassen voor korte en lange trips: Vaude & Agu
 • De beste kwaliteit: Ortlieb
 • Prijs/kwaliteit voor korte avonturen: Topeak & BBB

Natuurlijk kan je de verschillende tassen van de verschillende merken naar hartelust combineren. Heb je toch een, net zoals ons, meer esthetisch oog dan kan je met al je bikepacking tassen binnen één en hetzelfde merk blijven.

De beste bikepacking tassen op een rijtje

Bikepacking stuurtassen

Zoals de naam al doet vermoeden bevestig je een stuurtas aan je stuur. Rijd je met een gravelbike of racefiets (met krom stuur) dan is het belangrijk om de afmetingen van de bikepacking stuurtas goed in de gaten te houden. Deze moet namelijk tussen de beugels / remgrepen van je stuur passen.

Ook moet je, bij eender welke fiets, ervoor zorgen dat je nog steeds goed aan je remgrepen kan en dat je kabels niet verpletterd of beschadigd worden.

Een bikepacking stuurtas heeft steeds twee openingen aan de zijkanten die je kan afsluiten door ze op te rollen. Hierdoor zitten je spullen altijd veilig opgeborgen en kan er ook geen regen of nattigheid aan je spullen komen.

Welke spullen stop je in je bikepacking stuurtas?

Belangrijk om te weten is welke spullen je nu precies in een bikepacking stuurtas kan of moet opbergen.

In de eerste plaats moet je er op letten dat je zeker niet de zwaarste spullen in je stuurtas stopt. Je wil immers niet dat het grootste gewicht zich op je stuur bevindt aangezien dit een erg grote invloed kan hebben op het stuurgedrag van je fiets.

De volgende spullen zijn zeker geschikt om op te bergen in je stuurtas:

 • Kleding
 • Toiletgerief
 • Slaapzak en slaap mat
 • Lichtgewicht tent (of delen ervan)

Let er ook op dat je zeker geen spullen in je stuurtas stopt die je onderweg nodig kan hebben of waar je snel bij wil kunnen. Daarvoor zijn er andere tassen beter geschikt, waarover verderop in dit artikel meer uitleg.

Top 5 beste bikepacking stuurtassen: koopgids

Vaude Trailfront 19 liter

Deze stuurtas van het merk Vaude is gemaakt van PVC-vrij zeilmateriaal en is waterdicht, milieuvriendelijk geproduceerd, heeft reflecterende delen en heeft een inhoud van maar liefst 19 liter. Deze stuurtas is beschikbaar in twee kleuren namelijk zwart en groen.

Vaude trailfront bikepacking stuurtas 19 liter

Deze stuurtas bestaat uit twee delen namelijk de bevestiging aan de fiets (deze kan steeds blijven hangen) en de uitneembare bagagetas zelf.

De tas kan je oprollen en afsluiten aan beide kanten en maak je met gespen en klittenband vast aan de tasbevestiging.

Heb je een keer wat minder bagage in deze stuurtas zitten dan kan je ze nog verder en compacter kan oprollen.

De tasbevestiging bevestig je met twee flexibele en in breedte verstelbare compressieriemen aan je stuur.

Aan de bovenkant van deze bagagetas zitten twee verstelbare klikgespen waar je nog extra bagage op kan bevestigen.

Ortlieb handlebar-pack 9/15 liter

Deze Ortlieb stuurtas is waterdicht en heeft een inhoud van 9 liter en de grotere versie een inhoud van 15 liter. De tas is gemaakt van erg stevig maar lichtgewicht PU-gecoat nylon.

Ortlieb handebar pack

De stuurtas weegt slechts 380gram (9lliter) of 420gram (15liter). Aan beide zijden van deze stuurtas zitten waterbestendige rolsluitingen. Wanneer je deze 3 tot 4 keer oprolt worden deze volledig stof- en waterdicht.

De tas is ook voorzien van compressiebanden en een ontluchtingsventiel om het volume van de tas zo compact mogelijk te houden, afhankelijk van hoeveel bagage er in de tas zit.

Aan de compressiebanden heb je ook de mogelijkheid om een accessory-pack (3,5 liter) te bevestigen.

De stuurtas bevestig je met verstelbare banden met klittenband aan je stuur en balhoofdbuis. Er zijn ook vijf afstandshouders inbegrepen zodat de tas op elk soort stuur past.

Topeak Frontloader 8 liter

Ondanks het kleiner volume van 8 liter is deze Topeak Frontloader toch het bekijken waard. Deze lichtgewicht stuurtas (325 gram) heeft een stevig harnas en is gemaakt uit duurzame schuur- en waterbestendige materialen.

Topeak frontloader

Met de twee bevestigingsbanden, spacers en snelsluitende gespen kan je de stuurtas snel en eenvoudig monteren en van je fiets af halen. De extra klemband rond de balhoofdbuis zorgt dat deze stuurtas altijd erg stabiel aan je stuur hangt.

Met het luchtventiel laat je ongewenste lucht makkelijk uit de tas en kan je deze erg compact maken. De uitneembare en waterdichte drybag zorgt ervoor dat je spullen altijd beschermd zijn tegen regen en opspattend water.

Agu Venture 17 liter

Deze stuurtas is gemaakt uit duurzaam en gerecycleerd polyester dat gemaakt is uit PET-flessen. Omwille van het gebruik van milieubewuste materialen en een schoner productieproces krijgt deze tas het Green Sphere Label.

Agu Venture handlebar-pack

Met een inhoud van 17 liter is deze stuurtas breed inzetbaar en is te verkrijgen in verschillende kleuren. De waterafstotende tas heeft een waterbestendige rolsluiting met klikgespen.

De stuurtas is ook voorzien van 3M-reflectie voor een goede zichtbaarheid in het donker. Met verstelbare banden en klikgespen bevestig je de tas makkelijk en snel aan je fiets.

De afstandshouders zorgen ervoor dat er steeds genoeg plaats over blijft voor de kabels.

BBB BSB-141 Front Fellow

Deze lichte en waterbestendige stuurtas met een inhoud van 10 liter bevestig je steeds stabiel aan je stuur dankzij de 3 bevestigingspunten.

BBB BSB-141 Front Fellow stuurtas

Daarnaast is er voldoende ruimte voorzien aan je remmen, kabels en versnellingen. Dankzij de verwijderbare schouderriem kan je de tas altijd makkelijk meenemen. Het harnas blijft dankzij de snelsluitingen altijd goed op zijn plaats zitten wat de stabiliteit ook weer ten goede komt.

Bikepacking frametassen

Een standaard frametas bevestig je in de “driehoek” van je frame. Qua vormgeving heb je hierin wel wat keuze. Enerzijds kan je ervoor kiezen een frametas te kopen die je hele kader inneemt. Daarnaast kan je ook voor een kleiner model gaan of een model dat enkel aan je bovenbuis bevestigd wordt.

Wanneer je kiest voor een frametas die je volledige kader inpalmt wees er dan van bewust dat je geen bidonhouders kan monteren op je fiets.

Hierdoor moet je een andere oplossing zoeken om je drank mee te nemen. Een veel gekozen optie is om je bidons, middels de juiste bevestigingen, aan je vorkpoten te hangen. Daarnaast kan je ze ook aan de onderkant van je schuine framebuis bevestigen. Let er wel op dat je hierdoor moeilijker al rijdend aan de bidons kan.

Een andere optie is het gebruik van een CamelBak of andere fietsrugzak met drinksysteem. Veelal wordt er door bikepackers geen gebruik gemaakt van een rugzak, toch kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om enkel het drinksysteem mee te nemen. Dit kan je overigens dan ook in je frametas stoppen.

Denk dus goed na over de keuze van je frametas zodat jij de meest praktische frametas voor jezelf kiest.

Let er wel op dat je je frametas zeker niet te klein koopt aangezien er in een frametas best wel wat spullen moeten opgeborgen worden. Je zwaarste spullen gaan dan ook bij voorkeur in je frametas.

Wij raden daarom zeker aan om een zo groot mogelijke frametas te kopen, mits je bikepacking avonturen al wat uitgebreider zijn en je de ruimte ook daadwerkelijk nodig hebt.

Welke spullen stop je in een frametas?

Aangezien de frametas zich in het midden van je fiets bevindt kan je hierin de zwaarste spullen opbergen zodat het meeste gewicht gecentreerd zit. Je kan als het ware bijna alle soort spulen in je frametas op bergen:

 • Reserve-onderdelen
 • Fietsgereedschap
 • Kookmaterialen
 • Tentstokken en andere onderdelen
 • Kledij en schoenen
 • Voeding

Top 5 beste bikepacking frametassen: koopgids

Vaude Trailframe 8 liter

Ook deze bikepacking tas van Vaude is gemaakt van PVC-vrij zeilmateriaal en heeft een inhoud van 8 liter. Deze frametas is volledig waterdicht en in lengte verstelbaar.

Vaude trailframe frametas

Zit de tas niet helemaal vol dan kan je deze dus makkelijk en compact oprollen. De tas sluit je makkelijk af met de waterdichte rolsluiting met klikgesp. Door het lage zwaartepunt is deze Vaude Trailframe tas uitermate geschikt voor je zwaarste bikepacking uitrusting.

Deze bikepacking frametas bevestig je met twee sterke, rubberen riemen aan de bovenbuis. Aan de onderkant van de frametas zitten nog twee extra en verstelbare bevestigingsriemen met klikgespen waardoor je de tas ook op een full suspension mountainbike kan bevestigen.

Net zoals de trailfront stuurtas kan je deze bikepacking frametas van Vaude in twee kleuren kopen: zwart en groen.

Welke andere opties zijn er nog?

Wil je toch een iets compactere frametas dan heb je bij Vaude de keuze uit de volgende opties:

Ortlieb frame-pack RC 6 liter

Deze waterbestendige frametas met rolsluiting heeft een inhoud van 6 liter en is gemaakt uit lichtgewicht PU-gecoat nylon. De frametas is ook voorzien van reflecterende logo’s voor een verbeterde zichtbaarheid.

De Frametas sluit je makkelijk af met de drie siliconen ringen. De frametas heeft een erg grote opening waardoor inpakken een eitje wordt. Ook bij deze tas moet je de rolsluiting weer 3 à 4 keer oprollen om deze volledig stof- en waterdicht te maken.

De Frametas bevestig je met klittenbandsluitingen aan je bovenbuis, zadelpen en de onderste buis. De bevestigingen zijn geschikt voor buizen met een diameter van maximaal 48,8 mm en zijn ook geschikt voor carbon frames.

Welke andere opties zijn er nog?

Deze Ortlieb frametas kan je ook in een iets kleinere variant met een inhoud van 4l kopen.

Er is ook een variant van de ortlieb frame-pack RC frametas. In plaats van de siliconen ringen sluit je deze af met een ritssluiting. Wij geven echter wel de voorkeur aan de siliconen ringen. Ook deze versie kan je in de 4 liter variant kopen.

Daarnaast is er nog de Ortlieb frame-pack RC toptube frametas met een inhoud van 4 liter.

Ortlieb toptube frame-pack RC

Deze tas bevestig je aan de onderzijde van de bovenbuis waardoor er nog plaats over is voor je bidonhouders.

Topeak Midloader 6 liter

Deze frametas, die je aan de bovenbuis, zitbuis en onderbuis monteert kan je kopen in drie varianten qua inhoud namelijk 3,5 liter, 4,5 liter en 6 liter. Daarnaast heb je steeds de keuze uit twee kleuren.

Topeak Midloader 6liter

Deze frametas is gemaakt van lichtgewicht, duurzame en waterafstotende materialen en kan dankzij de klittenbandsluitingen makkelijk en snel bevestigd worden.

De frametas heeft twee waterbestendige openingen die je kan afsluiten met een ritssluiting langs beide kanten. Hierdoor kan je makkelijk aan al je spullen.

BBB BSB-142 Middle Mate 5 liter

Deze BBB middle mate frametas is een erg lichte, compacte en waterbestendige frametas met een inhoud van 3, 4 of 5 liter.

BBB BSB-142 Middle Mate frametas

De frametas bevestig je middels verstelbare klittenbandsluitingen aan je bovenbuis, zitbuis en onderbuis. Hierdoor is deze frametas makkelijk aan te passen aan verschillende frames.

De frametas heeft twee compartimenten die je kan afsluiten met ritssluitingen. Wat erg handig is bij deze frametas is dat de binnenkant van de compartimenten een blauwe kleur hebben. Op die manier is de inhoud van de frametas beter zichtbaar.

Agu Venture 5,5 liter

Ook deze bikepacking tas heeft net als de Agu venture stuurtas het Green Sphere label door het gebruik van duurzame materialen en het schone productieproces. Deze frametas is waterbestendig en heeft een inhoud van 3, 4 of 5,5 liter.

Agu Venture Frame pack

Het grote compartiment is afsluitbaar door middel van een waterafstotende ritssluiting. Een erg handig aspect van deze frametas is dat deze een doorgang heeft voor een hydratatiesysteem. Je kan dan bijvoorbeeld de drinkzak (met slang) van je CamelBak gebruiken.

Welke andere opties zijn er nog?

Naast de large versie met 5,5 liter inhoud heb je nog de keuze uit twee kleinere formaten:

Daarnaast kan je deze bikepacking tassen ook kopen met extra reflecterende HI-VIS elementen.

Bikepacking zadeltassen

De laatste van de drie standaard bikepacking tassen is de zadeltas. Misschien heb je al wel ervaring met het gebruik van een zadeltasje om enkele reservespullen in op te bergen. Een zadeltas om te bikepacken is bij voorkeur dan net weer wat groter.

Bij de keuze van een bikepacking zadeltas moet je er rekening mee houden dat, wanneer je deze aan je zadelpen en zadel bevestigd, deze niet tegen je band gaat schuren. Dit kan je ook al grotendeels voorkomen door het gewicht goed naar voren in de zadeltas te verschuiven. De spullen zitten dus bij voorkeur als het ware vooral onder je zitvlak in de zadeltas. Een zadeltas beschermt je achterkant ook tegen opspattend water en doet daardoor, al dan niet bedoelt, dienst als spatbord.

Welke spullen neem je mee in je bikepacking zadeltas?

Net als bij de bikepacking stuurtassen stop je in een zadeltas wat lichtere spullen. Zo voorkom je dat de zadeltas gaat doorhangen en het rijgedrag van de fiets gaat beïnvloeden. De volgende spullen kan je zonder problemen in je zadeltas opbergen:

 • Lichtgewicht tent, slaapzak of slaapmat
 • Kleding en schoenen
 • Accessoires die je onderweg niet nodig hebt
 • Toiletspullen

Top 5 beste bikepacking zadeltassen: koopgids

Vaude Trailsaddle 12l

Met een inhoud van 12 liter kan je wel een eindje komen met deze Trailsaddle bikepacking zadeltas van Vaude. Ook deze tas is weer gemaakt van duurzaam pvc-vrij materiaal en is volledig waterdicht. Ook deze bikepacking tas is zowel in het zwart als in het groen te verkrijgen.

Vaude Trailsaddle bikepacking zadeltas

De uitneembare opbergzak haal je makkelijk uit de houder. De rolsluiting van de opbergzak zorgt ervoor dat de zadeltas verstelbaar is qua volume. Met klikgespen kan je de opbergzak steeds makkelijk losmaken of weer bevestigen.

De zadeltas maak je vast aan de zadelrails en de zadelpen. Omdat de tas centraal bevestigd wordt blijft de zadeltas ook op off-road en ruig terrein altijd op zijn plaats zitten.

Ortlieb Seat-pack 11l / 16,5l

Deze zadeltas met een inhoud van 11 of 16,5 liter heeft een waterbestendige rolsluiting, elastische opbergkoord en reflecterende elementen. De tas heeft een verstevigde binnenkant en dient, om volledig stof- en waterdicht te zijn, net als de andere Ortlieb bikepacking tassen een 3 tot 4-tal keer opgerold te worden.

Ortlieb seat-pack bikepacking zadeltas

Dankzij de verstelbare banden kan je zelfs het volume van de tas regelen (4,5 tot 11 liter bij de kleinste en 8 tot 16,5 liter bij de grotere versie van deze zadeltas). De compressiebanden en het ontluchtingsventiel zorgen er steeds voor dat je zo compact mogelijk op pad kan met deze bikepacking zadeltas.

Aan de onderkant van de tas is er ruimte voorzien om een lampje te monteren. Daarnaast zijn de elastische koorden op de bovenkant multifunctioneel, je kan er bijvoorbeeld een regenjasje onder bewaren. Op de tas zitten ook nog 4 krachtige reflectoren waardoor je altijd goed zichtbaar bent.

De klittenband om de zadeltas te bevestigen is geschikt voor zadelpennen met een maximale diameter van 34,9mm. De tas heeft slechts een hoogte van 6 cm en is deels verstevigd. Hierdoor is deze tas ook geschikt voor kleinere frames, full suspension mountainbikes en mountainbikes met een dropper. Deze tas bevestig je ook zonder zorgen aan een carbon zadelpen.

Topeak Backloader 6, 10 of 15 liter

Deze lichtgewicht zadeltas uit waterbestendige stof is er in drie versies en heeft een volume tot wel 15 liter. Naast de waterdichte hoes heeft deze zadeltas ook een ontluchtingsventiel.

Topeak backloader 15l

De opening van de tas rol je simpelweg enkele keren op en kan je afsluiten met een gesp. Met de riem kan je alles aantrekken zodat het een zo compact mogelijk geheel vormt. Achteraan de zadeltas is er voldoende ruimte voor fietsverlichting.

De zadeltas bevestig je erg makkelijk aan je fiets. De buitentas kan je altijd op de fiets laten hangen. De waterdichte binnentas haal je er zonder problemen erg snel uit.

Agu Venture Seat-pack 20l

Deze bikepacking zadeltas, die je trouwens in 5 verschillende kleuren kan kopen, heeft een inhoud van maar liefst 20 liter.

Agu Venture seat-pack 20l

Deze zadeltas heeft een uitneembare waterdichte binnenvoering. Met de roll-top constructie wordt de inhoud van je zadeltas nooit nat. Ook deze tas draagt het Green Sphere label door het gebruik van waterafstotend polyester en het gebruik van milieubewuste en duurzame materialen.

Agu Venture seat-pack

Door de verschillende reflecterende eigenschappen ben je met deze zadeltas altijd goed zichtbaar. Voor extra zichjtbaarheid kan je kiezen voor de Hi-VIS variant van deze zadeltas. De klittenbandsluitingen en snelsluitingen zorgen dat de tas stevig aan je zadel bevestigd blijft.

Op de bovenkant van de zadeltas zit een elastisch koord waar je ook weer een regenjas of iets dergelijks mee kan opbergen.

BBB BSB-143 Sidekick 10 liter

BBB BSB-143 Sidekick bikepacking zadeltas

De Sidekick bikepacking zadeltas van BBB is erg licht en waterbestendig en je bevestigd deze in een handomdraai aan je zadel. Ook deze tas beschikt over een afneembare schouderriem, waardoor je de tas werkelijk overal mee naar toe kan nemen. De draagtas heeft een enkele snelsluiting, waardoor je het harnas altijd op zijn plaats kunt laten zitten.

Andere bikepacking tassen die ook nuttig kunnen zijn

Zoals eerder vermeldt in dit artikel zijn er naast de drie standaard bikepacking tassen nog tassen die misschien ook wel van pas kunnen komen tijdens je avonturen namelijk:

 • Bovenbuis of toptube tas
 • Snackpack

Bovenbuis bikepacking tassen

Een tas op je bovenbuis kan erg handig zijn om spullen in te stoppen die je wat vaker tijdens je rit nodig hebt. Denk maar aan je smartphone, fototoestel, energierepen, action cam, powerbank, identiteitskaart,…

Zo’n bovenbuistas kan je ook weer in verschillende groottes kopen. Het is belangrijk om op voorhand even voor jezelf uit te maken welke spullen jij precies graag altijd bij de hand zou willen hebben tijdens het fietsen. Denk er even rustig over na zodat je zeker niets over het hoofd ziet.

De spullen die achteraf niet in je bovenbuistas blijken te gaan moet je weer elders kwijt. Daarnaast is dat niet altijd even handig als je deze in de andere bikepacking tassen moet opbergen omdat je er niet zo snel bij kan, zeker niet tijdens het fietsen.

De beste bovenbuis bikepacking tassen: koopgids

Vaude bovenbuistassen

Ook deze bikepacking tassen zijn gemaakt uit duurzaam gerecycleerd materiaal. De bovenbuistassen van Vaude zijn erg gevarieerd qua inhoud. Daarom is het belangrijk om op voorhand uit te maken welke spullen je in je bikepacking bovenbuistas wil opbergen.

Trailguide 5 liter (zwart of groen)
Vaude trailguide bovenbuistas

Het frame van deze tas kan je steeds op je fiets laten hangen. De uitneembare en waterdichte opbergzak sluit je makkelijk af met de ritssluiting en kan je eveneens oprollen, waardoor je deze in volume kan aanpassen. Met de meegeleverde en afneembare schouderband neem je de tas ook overal vlot mee naar toe. Daarnaast heeft deze bikepacking tas nog een extra vak met ritssluiting aan de zijkant.

Met een totale inhoud van 5 liter is dit best een grote bovenbuistas, extra handig wanneer je veel spullen steeds binnen handbereik wil hebben (camera, fototoestel, tripod, smartphone, zonnebril, bankkaart, extra batterijen, voeding,…)

Naast deze uit de kluiten gewassen bovenbuistas heb je bij Vaude nog de keuze uit enkele compactere bovenbuistassen:

 • Carbo guide bag 1 liter
 • Carbo guide bag II 1 liter
 • Carbo bag II 0,7 liter
 • Carbo guide bag aqua 0,3 liter

Bekijk de Vaude Carbo bovenbuistassen >>

Ortlieb Cockpit-pack 0,8 liter

Deze compacte en waterdichte bovenbuistas heeft een inhoud van 0,8 liter en is geschikt om kleinere spullen in op te bergen. De tas is erg robuust en gemaakt van lichtgewicht PU-gecoat nylon. Door de verstevigde binnenkant behoudt deze tas altijd zijn vorm. Met de ritssluiting, die eveneens waterdicht is, kan je de tas makkelijk met één hand openen.

Ortlieb cockpit-pack

Deze tas kan je zowel aan je bovenbuis/stuurpen als bovenbuis/zadelpen monteren en is ook geschikt voor bevestiging aan carbon frames. Op de bovenkant staat er nog een reflecterend logo en de tas is daarnaast ook beschermd tegen stof en spatwater.

Agu Venture Frame-Pack (toptube) 0,7 liter

Agu Venture Top tube frame tas

Deze kwalitatieve, duurzame bovenbuistas met waterafstotende ritssluiting draagt het Green Sphere label en is makkelijk te bevestigen op de bovenbuis met klittenband. Met een extra band bevestig je deze voor extra stabiliteit ook aan de stuurpen.

De tas heeft twee kleine meshvakjes en een uitneembare vakverdeler. Daarnaast beschikt deze tas nog over een reflecterend logo. De bikepacking bovenbuistas kan je in drie kleuren kopen. Daarnaast is er nog een extra HI-VIS uitgeruste versie voor extra zichtbaarheid.

Topeak Toploader 0,75 liter

Topeak toploader

Deze Topeak Toploader bovenbuistas is compact maar biedt toch voldoende ruimte voor de kleine spullen die je snel bij de hand wil hebben tijdens je fietstochten of bikepacking avonturen. Met de geïntegreerde regenhoes blijft alles ook netjes droog moest het een keer beginnen regenen.

Snackpack

Hoe zwaarder je bikepacking trip is des te meer voeding ga je onderweg nodig hebben. Met een snackpack, dat je aan het stuur monteert, heb je altijd de nodige voeding of snacks binnen handbereik. Zo hoef je ook niet altijd te stoppen wil je een keer snel wat in je mond stoppen.

Een snackpack kan je als aanvullig of ter vervanging van een bovenbuis bikepacking tas gebruiken. Dit is ook weer een keuze die je helemaal zelf mag maken.

Agu Venture Snack-pack 1 liter

Agu Snackpack

Deze duurzame snackpack tas maakt deel uit van de Venture serie van Agu. Deze tas bevestig je met klittenband makkelijk aan je stuur, je kan kiezen welke kant jouw voorkeur heeft. De tas kan je makkelijk met één hand openen en sluit je met het aansnoerkoord. De tas is waterbestendig en heeft twee meshvakjes aan de buitenkant. Ook bij deze tas heb je weer keuze uit enkele kleurene en een HI-VIS optie.

Conclusie

Naast de drie belangrijkste bikepacking tassen heb je nu ook weet van de handige accessoires die je vanaf dag één van jouw bikepacking avonturen kan gaan gebruiken. Wij hopen alvast dat je wijzer bent geworden na het lezen van dit artikel en dat je de beste bikepacking tassen hebt gevonden die het meest bij jouw bikepacking activiteiten aansluiten. Laat ons zeker weten hoe je bikepacking trips verlopen zijn en hoe je de verschillende tassen ervaren hebt.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”