De ultieme mountainbike gids

De beste gps om te mountainbiken

De beste fiets gps voor het mountainbiken

Er is enorm veel keuze aan fietsgps-toestellen. Maar welke gps is nu precies het meest geschikt voor het mountainbiken? Ik zocht het uit voor jou. Hierbij ging ik kijken in verschillende prijscategorieën en hield ik rekening met welke functies de gps-toestellen hebben of juist niet hebben. Welke toestellen er als beste uit mijn zoektocht kwamen lees je in dit artikel.

Wahoo ELEMNT Bolt Stealth

De Wahoo ELEMNT Bolt stealth is de opvolger van de reguliere Bolt. Er is buiten de kleur geen verschil tussen beide toestellen. De originele grijze kleur van de eerste bolt is nu bij de Stealth vervangen door zwart.

Dit toestel is een echt lichtgewicht en zeer compact, maar toch is alles nog goed leesbaar op het scherm. Hierdoor is de Wahoo ELEMENT Bolt Steatlth uitermate geschikt om te gebruiken tijdens het mountainbiken. Waar deze gps vooral in uitblinkt is de prijs.

Deze gps is qua prijs veruit de beste fietsgps die je kan kopen voor off-road gebruik.

Wahoo ELEMNT Bolt Stealth

Speciale functies van de Wahoo ELEMNT Bolt Stealth

Verderop in dit artikel ga ik dieper in op standaard functies die de verschillende toestellen hebben. Hieronder vind je een overzicht van de speciale functies die dit toestel te bieden heeft.

 • Gegevensvelden van de gps kan je aanpassen via je smartphone. Via de Wahoo Companion App kan je ook geluiden en waarschuwingen aan- en uitzetten.
 • De Wahoo gps kan je koppelen met een de Wahoo KICKR of een Tacx fietstrainer. Wat bijzonder leuk is is dat je gereden gpx-routes kan “narijden” op de fietstrainer. De weerstand wordt dan automatisch aangepast aan het profiel van je gereden rit.
 • Het toestel heeft verschillende LED-lampjes die je helpen bij het navigeren en die je waarschuwingen geven over snelheid, hartslag en vermogen.
 • Met de “Take me anywhere” functie kan je via de Wahoo App een locatie instellen waar je naartoe wil. De app zal dan een route berekenen en deze kan je makkelijk via bluetooth doorsturen naar je gps-toestel.
 • De standaard bijgeleverde out-front mount is de meest aerodynamische mount op de markt.
 • Hartslagsensor, cadans en snelheidssensor zijn apart te verkrijgen of samen in de voordelige bundel.
Wahoo ELEMNT Bolt Stealth bundel

Garmin Edge 830 & 530

Garmin is misschien wel de bekendste naam als het om fietsgps-toestellen gaat. Ze hebben dan ook enorm veel verschillende toestellen in hun aanbod. Daarom is het niet altijd even makkelijk kiezen.

Omdat ik specifiek toestellen zocht die het best geschikt zijn voor het mountainbiken kwam ik automatisch uit bij de Edge 830 en zijn kleinere broertje, de Edge 530. Dit zijn de opvolgers van respectievelijk de Edge 820 en de Edge 520.

Aan de prijs van de Wahoo ELEMNT kunnen deze garmin edge toestellen niet tippen. Toch is het de moeite waard om deze ook even te bekijken. De functies en mogelijkheden zijn haast eindeloos.

Verschillen tussen de Edge 830 & 530

Alvorens de ontelbare functies, die op beide toestellen quasi gelijk zijn, uit de doeken te doen is het belangrijk om de verschillende tussen beide toestellen te kennen. Naast enkele kleinere verschillen (die je onderaan in de vergelijkingstabel kan vinden) zijn er twee grote verschillen tussen beide toestellen.

De Edge 830 heeft een touchscreen, de 530 heeft dit niet en de bediening werkt dus met knoppen. De navigatiemogelijkheden zijn bij de Edge 830 ook iets uitgebreider. Zo kan je bijvoorbeeld met de 830 routes maken of aanpassen op het toestel zelf. Bij de Edge 530 kan je dit enkel vooraf en moet je steeds routes inladen via een route-app. Ook kan je met de Edge 530 geen adressen opzoeken, dit gaat dan bij de Edge 830 weer wel.

Garmin Edge 830
Garmin Edge 830
Garmin Edge 530
Garmin Edge 530

Speciale functies van de Edge 530 en 830

Volgende functies vind je zowel op de Edge 830 als de Edge 530. De standaard functies en een vergelijking ervan vind je verderop in dit artikel.

 • Verbeterde offroad navigatie met GLONASS- en Galileo- ondersteuning. Glonass is een Russisch satelietgebaseerd navigatiesysteem en Galileo is het wereldwijde satelietnavigatiesysteem dat ontwikkeld is door de EU.
 • Accuduur tot 40 uur in besparingsmodus.
 • Met de climbpro functie krijg je een overzicht van het stijgingspercentage en de resterende afstand van een beklimming. (Let op: dit werkt enkel met vooraf ingeladen routes)
 • Overzicht van je VO2Max, hersteltijd en trainingsbelasting
 • Trainingsagenda met automatische synchronisatie naar de trainingpeaks app.
 • Met de MTB Dynamics functie word de flow in afdalingen en de airtime en afstand van je jumps gemeten.
 • Via de Trailforks app kan je routes makkelijk inladen op je toestel. In de Trailforks app kan je de details en moeilijkheidsgraad van de routes bekijken en dus een route volledig afgestemd op jou niveau met één klik doorsturen naar je gps.
 • Out-front mount zit standaard inbegrepen.
 • Verschillende extra’s en sensoren los te verkrijgen of in verschillende bundels.

Mountainbike bundel

De mountainbike bundel van de Edge 830 en 530 bevat de volgende onderdelen en accessoires:

 • Garmin Edge 830 of 530
 • Mtb mount
 • Snelheidssensor
 • Afstandsbediening
 • Beschermhoes

Performance bundel

De performance bundel van de Edge 830 en 530 bevat de volgende onderdelen en accessoires:

Performance bundel:

 • Garmin Edge 830 of 530
 • Hartslagmeter
 • Snelheidsmeter
 • Cadanssensor

Vergelijking tussen de verschillende gps-toestellen

Welke gps het meest geschikt is voor jou moet je zelf een beetje afwegen. In onderstaande tabel vind je alvast een vergelijkend overzicht dat jou kan helpen in het maken van de juiste keuze.

Opties / GPSWahoo ELEMENT Bolt StealthGarmin Edge 830Garmin Edge 530
Accuduur15 uur20 uur20 uur
Route plannenVia PC / SmartphoneVia toestel / PC / SmartphoneVia PC / Smartphone
Back to startJaJaJa
Surprise meNeeJaNee
KaartenGlobal mapsOpen street mapOpen street map
Route herberekenenNeeJaJa
Points of interestNeeJa Ja, maar zeer beperkt
AppsStrava / Training Pakes / ELEMNT / BestBikeSplit / Komoot / MTB-project / RideWithGPS / Single TracksGarmin Connect / Strava / Training PeaksGarmin Connect / Strava / Training Peaks
Live segmentsJaJaJa
Live trackingJa, via GsmJa, via GsmJa, via Gsm
Ongevaldetectie en hulpNeeJaJa
ConnectieWifi, bluetooth, ANT+Wifi, bluetooth, ANT+Wifi, bluetooth, ANT+
KleurenschermNeeJaJa
TouchscreenNeeJaNee

Keuzestress?

Heb je met bovenstaande vergelijking en het overzicht van de belangrijkste features nog steeds geen besluit kunnen nemen welke nu precies de beste gps voor jou is, dan kan je nog volgende puntjes afwegen. Hiermee kom je zeker tot de beste keus.

Welke sensoren?

Heb jij al de nodige sensoren, die compatibel zijn met de gps-toestellen, dan zit je al goed. Heb je deze nog niet, dan moet je afwegen of je extra sensoren wil. Indien ja, dan moet je even kijken welke je precies wil hebben.

Voor mezelf is bijvoorbeeld een hartslagmeter een absolute must-have sensor. Hoe meer sensoren, hoe accurater je trainingsgegevens en statistieken na je rit.

Wil je dus het uiterste uit de trainingsfuncties van de gps halen dan moet je zeker voor ofwel de Wahoo bundel gaan of de Garmin Performance bundel.

Welke mount?

Standaard krijg je bij de drie gps-toestellen een out-front mount bijgeleverd. Ben jij tevreden als je gps vóór je stuur hangt, dan zit je dus altijd goed, ongeacht welke gps of bundel je koopt.

Ook standaard zit er altijd een houder bij voor op je stuurpen. Dit is echter geen mount zoals in de Mountainbike bundel van de Garmin Edge. De standaard mount bevestig je met de gekende elastiekjes rond je stuurpen. De mountainbike mount bevestig je aan je stuur. De gps komt dan boven je stuurpen te hangen.

Voor het mountainbiken is het altijd veiliger wanneer de gps boven je stuurpen hangt. Val je een keer of rijd je tegen een boom of obstakel dan is de overlevingskans van je mount en gps groter wanneer deze boven je stuurpen bevestigd is.

Close the gap hide my bell

Tip: Heb je al eens gedacht aan een mount waar elk gps-toestel op past? EN die ook nog eens een onopvallende bel heeft? In mijn review van de HideMyBell Insider kom je er alles over te weten.

ELEMENT Bolt, Edge 830 of Edge 530? Of toch nog wat anders…

Het is dus een kwestie van voorkeur en welke functie je wel of niet op jouw nieuwe gps-toestel wil. De Edge 830 is de enige van de drie met een touchscreen en heeft de meest uitgebreide navigatiemogelijkheden. Dit is daarom ook het duurste maar wel meest complete toestel van de drie.

De Edge 530 heeft zowat alles wat de 830 heeft maar heeft wat minder navigatiemogelijkheden en zoals vermeldt knoppen in plaats van een touchscreen. Qua prijs / kwaliteit is dit nooit een slechte keuze.

Wil je echter niet te diep in je buidel tasten en toch een compleet en zeer goede gps voor het mountainbiken hebben? Dan is de Wahoo ELEMENT Bolt Stealth de gps voor jou. De prijs is ongelooflijk scherp als je deze vergelijkt met de Garmin-toestellen.

Tip: Indien je sensoren wil, ga dan altijd voor een bundel met sensoren. Indien je deze achteraf wil bijkopen kom je veel duurder uit.

Garmin Edge 1030 Plus en Wahoo ELEMNT ROAM

Heb je toch niet genoeg aan alle functie die de toestellen uit dit artikel te bieden hebben en wil je toch nog wat dieper in de geldbuidel tasten? Dan is er de Garmin Edge 1030 Plus en de Wahoo ELEMENT Roam. Wat hebben deze toestellen dat de andere niet hebben?

Wahoo ELEMENT Roam

De Wahoo Elemnt Roam is de opvolger van de iets minder uitgebreide Elemnt Bolt fiets gps. Tot voorheen moest de Bolt de strijd aangaan met de Edge 530 en 830. Hoewel de Elemnt Bolt ten opzichte van de twee Garmin toestellen een beetje achterop hinkte is dat met de Elemnt Roam wel even anders. Deze Elemnt Roam fiets gps is dan ook een geduchte concurrent van de Garmin Edge 830 (en in bepaalde mate ook de Edge 530). Om een duidelijk beeld te krijgen van de verschillen maakten we een uitgebreide vergelijking tussen beide fiets gps-toestellen:

Wahoo Elemnt Roam vs Garmin Edge 830 >>

Wahoo ELEMNT Roam
 • Kleurenscherm
 • Groter scherm
 • Route navigatie zowel op de gps zelf als met de app
 • Route herberekenen
 • Gorilla glass, veel sterker en krasbestendig
 • Maximale accuduur van 17 uur

Wahoo Elemnt Roam Stealth kopen

Wahoo Elemnt Roam Review >>

Garmin Edge 1030 Plus
Garmin Edge 1030 Plus

Dit is niet alleen de opvolger van de Edge 1030 maar ook de verbeterde versie van de Edge 830. De 1030 heeft alle functies van de Edge 830 met nog enkele extra’s.

 • Groter scherm
 • Uitgebreidere navigatie
 • Snellere interface en meer opslagruimte
 • Te verbinden met Garmin Vector 3 vermogenspedalen en indoortrainers

Ook deze toestellen kan je ook in een bundel met sensoren kopen.

Garmin Edge 1030 Plus bundel

Garmin Edge 1030 plus bundel kopen

Wahoo Elemnt Roam bundel

Wahoo Elemnt Roam Stealth bundel kopen

Onze keuze: Garmin Edge 830 Performance

De grote winnaar voor ons is de Garmin Edge 830 in de performance bundel. Deze haalt het vlot van de duurdere 1030 en 1030 plus vooral omdat hij veel compacter is. De grootste twijfel in onze uiteindelijke keuze was er tussen de Edge 530 en Edge 830. Uiteindelijk gaf het touchscreen van de Edge 830 voor ons de doorslag.

Bekijk ook onze uitgebreide Garmin Edge 830 review >>

Eénmaal je gewend bent aan een touchscreen en er vlot mee kan werken, door onder andere goede handschoenen met touchscreen vinger te dragen, is het in onze ogen moeilijk om terug om te schakelen naar bediening met knoppen. Is het de meerprijs waard, voor ons wel.

Wij kozen de perfomance bundel in plaats van de mountainbike bundel voornamelijk omdat hierbij een hartslagmeter zit. En dat is voor ons toch wel veruit de belangrijkste “sensor” om te gebruiken tijdens het mountainbiken. De afstandsbediening bij de mountainbike bundel vonden we eerder een vreemde toevoeging, die we waarschijnlijk nooit zouden gaan gebruiken.

De Garmin Edge 830 performance bundel kunnen we dus enkel maar aanraden als de beste gps om te gebruiken tijdens het mountainbiken. De functies zijn haast eindeloos en je gebruikt er net zoveel als je zelf wil.

Indien je, zoals ons, al ervaring had met Garmin gps-toestellen ben je er zo mee vertrokken. Kom je van een ander merk dan ben je er normaal gezien wel snel mee weg.

Garmin Edge 830 Performance bundel kopen

Garmin Edge 130 Plus

Bovenstaande gps-toestellen kunnen misschien net wat teveel van het goede zijn. Niet iedereen is verslingerd aan een hele hoop cijfertjes en data. Toch blijft het handig om, als is het maar als back-up, navigatie bij je te hebben tijdens je mountainbikeritten. De Garmin Edge 130 plus is dan de perfecte oplossing.

Garmin Edge 130 plus

Deze gps is een verbeterde versie van de Garmin Edge 130. Deze gps is kleiner en compacter dan de andere Garmin toestellen maar heeft verbazingwekkend veel verschillende functies. Dit toestel heeft een vereenvoudigd ontwerp en een scherm van 4,6cm dat helder en makkelijk af te lezen is in alle omstandigheden.

Deze gps synchroniseer je ook erg makkelijk met de Garmin connect app en andere apps zoals Trainingpeaks en Trainerroad. Door het grote aantal trainingsfuncties kies je zelf hoe jij traint. Naast de standaard parameters zoals snelheid, afstand en hoogtemeters geeft deze gps ook een inzicht in je VO2Max en kan je gebruik maken van de Climbpro functie.

VO2-Max functie
ClimbPro functie

Met de mountainbike Dynamics trainingsfuncties merk je dat deze gps echt bedoeld is voor mountainbikers. Deze trainingsfunctie houdt het aantal sprongen, de afstand van de sprongen en je airtime bij. Echt belangrijk zijn deze gegevens op zich niet maar het is wel een leuke functie waardoor je steeds gemotiveerd raakt om beter te doen.

Bij Garmin staat veiligheid ook centraal. Daarom heeft de Garmin Edge 130 plus ook verschillende veiligheidsfuncties en zoals ongevaldetectie. Deze functie stuurt de gps je realtime locatie naar iemand van je contacten.

Met de stap-voor-stap navigatie rijd je niet verloren en je kan ook routes uploaden en volgen via een breadcrumb spoor. De gps onthoudt ook waar je al gereden hebt.

De Edge 130 plus is ook compatibel met de verschillende Garmin sensoren en beschikt over Strava Live Segmenten.

De batterij van dit kleine toestel gaat ook best lang mee. Met een levensduur van 12uur kom je niet snel in de problemen en kan je zelfs enkele ritten na elkaar doen voor je weer hoeft op te laden.

Garmin Edge 130 plus vergelijken

Om een goed inzicht te krijgen vergelijken we de Garmin Edge 130 plus met zijn grotere broertje Edge 530 en de Wahoo Elemnt Bolt Stealth. Deze laatste is zoals je in de tabel hieronder kan zien de rechtstreekse concurrent van de Edge 130 plus.

Edge 130 plus

Elemnt Bolt Stealth

Edge 530

Schermafmeting

4,6 cm

5,6 cm

6,6 cm

Kleurenscherm

Nee

Nee

Ja

Touchscreen

Nee

Nee

Nee

Bluetooth

Ja

Ja

Ja

Sensoren

Ja

Ja

Ja

Routes maken op apparaat

Nee

Ja

Ja

Ongevaldetectie

Ja

Nee

Ja

Kaarten

Nee

Global maps

Open street maps

Live Tracking

Ja

Ja

Ja

Accuduur

12 uur

15 uur

20 uur

Hoeft het dus allemaal niet zo uitgebreid te zijn dan is de Garmin Edge 130 plus zeker en vast een goede keuze. Je krijgt immers veel gps met verrassend veel functies tegen een erg scherpe prijs. Net als de grote broertjes kan je deze Edge 130 plus ook in een performance of mountainbike bundel kopen.

De mountainbikebundel bevat naast het gps-toestel de volgende sensoren en accesoires:

 • Gps-houder
 • Edge afstandsbediening
 • Zwarte siliconen hoes
 • Snelheidssensor
 • Bevestigingskabeltje
 • USB Oplaadkabel

De performance bundel bevat naast de gps het volgende:

 • Standaard gps-houder
 • Bevestigingskabeltje
 • Hartslagmeter en band
 • USB oplaadkabel

Edge 130 Plus Performance bundel

Edge 130 Plus Mountainbike bundel

Gebruik jij een gps tijdens het mountainbiken of wil je er eentje gaan aankopen? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

.
Mountainbike marathon plan

Bigger, Better & Epic

Het Marathon Plan

Verander je ritten van 40km in epische avonturen van 100+km.

Geen opofferingen, geen saai trainingsschema en geen tijdsdruk!

1 plan, 11 stappen, 1 episch doel.
 Voor iedereen!

5 reacties

  1. Hey Danny,

   Dankjewel om dit te melden. Had het bericht wat uitgebreid en dit had ik inderdaad over het hoofd gezien.
   Heb het ondertussen aangepast in het bericht.
   Bij het deel over de mounts stond het wel correct.

   Met vriendelijke groeten,
   Geert

 1. Veel te nauwe keuze…. Er zijn toestellen die veel beter presteren op alle vlak.
  Beetje flauwe test die vooral op verkoop gericht is gezien al die links.

  1. Hey,

   Bedankt voor je bericht.
   Omdat het voor mij onmogelijk is alles fysiek te testen doe ik alvorens een artikel te schrijven een marktonderzoek. Zowel in mijn naaste omgeving als in de verschillende mtb communities zijn het voornamelijk, en met reden, deze prominente merken die steeds terugkeren, gebruikt worden en aanbevolen worden. Er zijn andere merken maar die kwamen in mijn ogen net wat te kort om bij de beste te horen, maar ik respecteer uiteraard je mening!

   Groeten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De ultieme mountainbike gids

Mijn favoriete producten

Nieuwste artikels

Partners

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”