Je kan er haast niet meer omheen: de dropper seat post. Met een dropper kan jij met één klik je zadel naar beneden laten gaan. Uiteraard gaat deze met één klik ook weer omhoog. Bij de profs zijn ze tegenwoordig niet meer weg te denken, ongeacht of ze nu op een hardtail of full-suspension rijden.
Hoewel ik niet van het principe ben de profs zomaar te kopiëren of na te doen vind ik deze evolutie wel interessant. Gewicht is niet meer zorg nummer één, comfort en stuurgedrag krijgt meer en meer de bovenhand. Het is een upgrade die je zeker moet overwegen.
Waar moet je op letten als je een dropper post wil kopen?
Voor je een dropper gaat kopen moet je toch even enkele dingen controleren zodat je de juiste dropper voor jouw mountainbike in huis haalt. Het is allemaal niet zo heel moeilijk maar toch moet je even je verstand gebruiken. Hou dus zeker rekening met onderstaande zaken:
- De diameter van de zadelpen
- Kabelgeleiding
- De volledige lengte van de dropper post
- Hoe ver de zadelpen uit je frame komt (stack height)
- De afstand die je zadelpen minimaal in je frame moet zitten (minimum insertion)
- Maximale veerweg
- Je huidige zadelhoogte
De diameter van de zadelpen
De dropper moet natuurlijk in je frame passen. Daarom moet de diameter van de buis van de dropper gelijk zijn aan de diameter van je huidige zadelpen. Dit kan je op drie manieren controleren:
- Op je huidige zadelpen. De diameter staat vaak gewoon op je zadelpen gedrukt.
- Je kan het zelf nameten door de binnenkant van de buis te meten.
- Opzoeken bij de specificaties van je fiets.
Tip: sla de specificaties van je mountainbike altijd ergens in een documentje op. Zo kan je, telkens je iets moet vervangen of aanpassen, de exacte afmetingen of types van onderdelen opzoeken.
Het is dus vrijwel onmogelijk je hier in te vergissen. Koop enkel de exacte afmeting. De meest voorkomende diameters zijn 30,9 en 31,6 mm. Diameters 27,2 en 34,9mm zie je minder maar vooral de laatste begint steeds vaker voor te komen.
De kabelgeleiding
Hierin heb je drie keuzes:
- Intern, ook wel “stealth” genoemd. Hierbij lopen de kabels door je frame en zijn ze (bijna) niet zichtbaar.
- Extern , dan lopen de kabels langs de buitenkant van je frame.
- Elektronisch, zonder kabels en eenvoudig te installeren.
Als de rem- en versnellingskabel ook al door je frame lopen is de keuze snel gemaakt en ga je vrijwel automatisch voor interne kabelgeleiding kiezen. Het zou zonde zijn om één kabel langs je frame te laten lopen. Hou er wel rekening mee dat dit wel wat werk met zich meebrengt, zeker wanneer je dit nog nooit zelf gedaan hebt.
Een draadloze dropper, zoals de RockShox Reverb AXS is het makkelijkst te installeren en oogt natuurlijk ook het mooist.
De volledige lengte van de dropper
Om te weten welke lengte van dropper voor jouw mountainbike geschikt is moet je eerst de lengte van je huidige zadelpen weten. Dit kan je makkelijk zelf meten of ook weer opzoeken in de lijst met specificaties van je mountainbike. Om de lengte zelf te bepalen meet je de afstand vanaf de onderkant van je zadelpen tot het midden van de zadelrails.
Hoe ver komt de zadelpen uit je frame (stack height)?
De stack height is de afstand vanaf de onderkant van de zadelpenklem tot waar de rails van het zadel moeten zitten. Deze waarde heb jij nodig om te bepalen hoeveel veerweg jouw dropper mag hebben. De stack height meet je altijd met je zadel in normale zitpositie. Dit wil zeggen met je pedaal volledig naar beneden en je knie licht gebogen.
De afstand die je zadelpen minimaal in je frame moet zitten (minimum insertion)
Met de “minimum insertion” moet je altijd rekening houden om veiligheidsredenen. De dropper moet dus het minimaal aangegeven aantal cm in je frame zitten. Meer mag, tot zover het mogelijk is. Doe je dit niet dan kan je je dropper en frame ernstig beschadigen met eventuele valpartijen of ongelukken als gevolg.
De maximale afstand die mogelijk is bepaal je door de afstand vanaf de zadelbuisklem tot de onderkant van het frame te meten. Hou hierbij rekening met eventuele schroeven of een buiging in de buis van je frame. Meestal zal je hiermee niet snel een probleem hebben, tenzij je een erg klein frame hebt.
Maximale veerweg
De veerweg is de afstand dat je zadel kan droppen of “inzakken”. Hoeveel drop je nodig hebt is een persoonlijke keuze. De veerweg van een dropper kan gaan van 65mm tot wel 210mm. Crosscountry rijders kiezen vaker voor iets minder veerweg zodat het zadel toch niet helemaal verdwijnt. Op technischer terrein krijgt een grotere veerweg de voorkeur.
BELANGRIJK! Nu heb je in de voorgaande stappen niet voor niets verschillende berekeningen moeten maken. Je kan niet zomaar lukraak een bepaalde veerweg kiezen. De maximale veerweg die geschikt is voor jouw mountainbike is afhankelijk van de “stack height” vermindert met ongeveer 50mm van de “kraag” van de dropper post.
Voorbeeld: Stel dat mijn stack height 210mm is. Vermindert met de 50mm van de kraag kom je dan uit op 160mm. Dit wil dus zeggen dat ik een dropper kan kopen met een maximale veerweg van 160mm.
Let op! Koop nooit een dropper met een grotere veerweg dan maximaal mogelijk. Doe je dat toch dan zit de dropper waarschijnlijk tot de maximum lengte in je frame en kan jij het zadel niet op dezelfde hoogte zetten zoals deze voordien stond. Wat je wel altijd mag doen is voor minder veerweg kiezen. De vaakst gekozen veerweg voor crosscountry is trouwens 100 à 125mm.
Je huidige zadelhoogte
Als je van een gewone zadelpen overstapt op een dropper verandert er natuurlijk niets aan je originele zadelhouding en zitpositie. De zadelhoogte met de gewone zadelpen moet je dus gewoon overzetten naar je dropper. Het is dus belangrijk dat je rekening houdt met alle parameters zodat je de dropper op jouw ideale zitpositie kan zetten.
De zadelhoogte meet je vanaf de bovenkant van je zadel tot het midden van je bottom bracket of crankarm. Die uitkomst kan je dan overzetten op je dropper.
Voorbeeld
Ik wil de RockShox Reverb AXS dropper graag hebben voor mijn mountainbike. Als eerste moet ik dan de juiste diameter bepalen.
De diameter van mijn huidige zadelpen is 31,6mm. De overige parameters zien er bij mijn mountainbike als volgt uit:
- Totale lengte zadelpen: 400mm
- Zadelhoogte: 750mm
- Stack height: 240mm
Uit bovenstaande resultaten kunnen we dus al de maximale veerweg bepalen. Die is dus 190mm (240mm stack height vermindert met 50mm). In het geval van de RockShox dropper (veerweg van 100, 125, 150 en 170mm) kan ik elke mogelijk veerweg kiezen.
Ik zou kunnen kiezen voor de 170mm veerweg, maar past deze dan wel in mijn frame? De dropper met 170mm veerweg heeft een totale lengte van 480mm. Mijn huidige zadelpen heeft een lengte van 400mm.
Dus ik kan maar best even gaan meten of er nog 8 cm extra bij past. Indien dat niet het geval is zal ik voor een kortere dropper met minder veerweg moeten kiezen.
Voor- en nadelen van een dropper seatpost
Net zoals er voor-en tegenstanders zijn van tubeless banden of een enkel kettingblad vooraan, zijn er ook voor-en tegenstanders van een dropper seatpost. Uiteraard moet je geen rekening houden met wat anderen zeggen of doen, toch is het verstandig de voor- en nadelen even tegenover elkaar te zetten. Enkel op die manier kan jij de beste keuze voor jezelf maken.
Voordelen
- Zadel zit nooit meer in de weg waardoor je je gewicht beter en verder naar beneden kan brengen. Dit komt vooral van pas op technische trails en in steile afdalingen.
- Dankzij een dropper kan je je gewicht beter verdelen waardoor je wendbaarder bent en vlotter door de bochten gaat.
- Je hebt meer controle over je mountainbike waardoor je sneller en veiliger over de trails kan scheuren.
Nadelen
- Een dropper met controller kan tot wel 500 gram meer wegen dan een gewone zadelpen. Je mountainbike wordt er dus niet lichter op.
- Een extra onderdeel is weer iets dat onderhoud nodig heeft en mogelijk stuk kan gaan.
- Een goede dropper seatpost is niet goedkoop.
De nadelen zijn zoals je kan lezen erg vanzelfsprekend. Of de voordelen er genoeg tegen op wegen moet je natuurlijk zelf beslissen. Ben je er van overtuigd dat de voordelen je extra plezier gaan opleveren en je techniek ten goede kunnen komen, dan is een dropper seatpost zeker en vast een super upgrade voor jouw mountainbike.
Dropper seatpost kopen
Denk je erover na om een dropper seat post te kopen bekijken dan zeker de onderstaande RockShox Reverb AXS dropper. NIet alleen populair en vaak gebruikt door de profs maar ook erg makkelijk te installeren gezien er geen kabel aan te pas komt.
Verderop vind je nog verschillende andere droppers die goedkoper zijn, maar ook zeker en vast geschikte keuze’s zijn!
RockShox Reverb AXS: de beste dropper seatpost
De bedoeling van deze RockShox Reverb AXS was eigenlijk vrij simpel: geen kabels, geen verloren energie. Niets dat jouw avontuur nog in de weg staat. Deze dropper seatpost is volledig draadloos en bedien je simpelweg met de controller aan je stuur. Deze RockShox Reverb is ontwikkeld met de SRAM AXS technologie die je misschien al wel kent van hun draadloze schakelsystemen.
Met een batterijduur van 40 uur moet je je nooit zorgen maken terwijl je onderweg bent. Het binnenwerk van de dropper kreeg een upgrade waardoor deze dropper nog sneller terug omhoog komt. Ontluchten doe je eenvoudig dankzij de Vent Valve technologie en dit zonder de dropper te demonteren.
Omdat je volledig draadloos werkt installeer je deze dropper vliegensvlug en maak je makkelijk verbinding met de controller. De herlaadbare batterij zit veilig achter het zadel en is compatibel met het AXS schakelsysteem van SRAM. Heb je al zo’n systeem op je fiets dan kan je de batterijen met elkaar wisselen. De batterij laad je trouwens in één uur weer volledig op via USB.
Met de mobiele app kan je de AXS componenten snel configureren en opvolgen.
Zoals je in bovenstaande video kan zien moet je geen raketgeleerde zijn om deze dropper seatpost op jouw mountainbike te monteren. Het enige wat je nog nodig hebt om deze dropper veilig en op de juiste manier te monteren is een momentsleutel en (carbon) montagepasta.
RockShox Reverb AXS dropper seatpost kopen?
Deze RockShox dropper heeft een veerweg voor elke mountainbiker. De 100 en 125mm veerweg is uitermate geschikt voor crosscountry gebruik. De dropper met 150 en 170mm veerweg geeft je al het comfort op de meest technische en uitdagende enduro en downhill trails. Wil jij de beste dropper seatpost op alle vlakken dan moet je niet meer verder kijken. Deze RockShox Reverb AXS is de crème de la crème als het over een dropper seatpost gaat.
Hoewel de RockShox Reverb AXS het paradepaardje onder de droppers is, zijn er natuurlijk nog een heleboel andere opties. Met onderstaande droppers geniet jij ook van alle voordelen en kan je al meteen één nadeel schrappen: de kostprijs.
Brand-X Ascend II
Veel dropper voor weinig geld, dat kan je verwachten van deze Brand-X Ascend II. Dit is een steengoede budget dropper voor de fanatieke crosscountry mountainbiker.
- Diameter: 30,9 en 31,6mm
- Veerweg: 125 / 150mm
- Controller inbegrepen
- Scherpe prijs
- Externe kabelgeleiding
- Controller niet compatibel met een 2- of 3x schakelsysteem
- Controller is van mindere kwaliteit
Fox Transfer Performance
Om Fox kan je gewoonweg niet heen als het gaat om verende of bewegende onderdelen op een mountainbike. Naast hun vorken en dempers hebben ze ook dropper seatposts in hun gamma.
- Diameter: 30,9 en 31,6
- Veerweg: 100, 125, 150 en 175mm
- Fox kwaliteit
- Controller geschikt voor 1x (links onder stuur) of 2x-3x (rechts of links op het stuur)
- Externe kabelgeleiding
- Prijs
Crankbrothers Highline 7
Vooral bekend door hun eggbeater pedalen, de lichtste mountainbikepedalen ter wereld! Toch hebben ze bij Crankbrothers ook nog andere kwalitatieve producten in hun assortiment. Daarvan is deze Highline dropper 7 seatpost er eentje van.
- Diameter: 30,9 en 31,6
- Veerweg: 100, 125, 150 en 175mm
- Interne kabelgeleiding
- Kabels van hoge kwaliteit
- Makkelijk en snel te installeren
- Prijs
RockShox Reverb Stealth
Als je je mountainbike eens goed bekijkt is de kans groot dat je voorvork en misschien ook je demper (indien je een full suspension hebt) eentje van RockShox is. Samen met Fox is RockShox toch wel de marktleider als het op verende onderdelen aankomt.
Naast de Reverb AXS dropper, waar dit artikel mee begon, hebben ze bij RockShox ook nog de Reverb Stealth dropper in hun assortiment. Deze is beduidend voordeliger qua prijs, maar doet zeker niet onder op gebied van kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid.
In tegenstelling tot het grote broertje is deze niet elektronisch. De kabels kan je wel door het frame laten lopen. Met een diameter van 30,9 / 31,6 en 34,9 past deze dropper zeker en vast ook op jouw frame. Eens je jouw maximaal mogelijke veerweg berekent hebt kan je een keuze maken tussen 100, 125, 150 of 175mm veerweg.
Bekijk alle dropper seat posts bij bol.com >>
Bekijk alle dropper seat posts bij amazon.nl >>
Bekijk alle dropper seat posts bij wiggle >>
Een dropper, ook al is het op een hardtail, is echt niet meer zo gek. Voordeel ga je er altijd mee doen op de technischere trails en uitdagende afdalingen. Het is een investering die zich in comfort en rijplezier dubbel en dik terugbetaald.
Heb jij een dropper op je mountainbike of denk je er nog over na? Ik ben alvast benieuwd en hoor het graag in een reactie onderaan deze pagina.