Terwijl je je in de zomer niet teveel zorgen moet maken over je fiestkleding is dat in het najaar en de winter wel wat anders. Je krijgt al wat vaker te maken met verschillende weersomstandigheden. Naast regen en wind is ook de temperatuur een belangrijke factor om rekening mee te houden, je wil immers geen kou krijgen terwijl je aan het fietsen of mountainbiken bent.
Je hebt best wel wat extra spullen nodig als je ook in de wintermaanden wil fietsen, bekijk daarom zeker het volgende overzicht, zodat je niets vergeet en al zeker geen koude pakt.
Fietskleding voor de winter
Het belangrijkste waar jij rekening mee moet houden om geen kou te vatten zijn laagjes. Door verschillende lagen met verschillende functies blijf jij hoe dan ook droog en warm gedurende je hele rit.
Fietsbroek
De keuze van de juiste en beste fiets- of mountainbikebroek is ook sterk afhankelijk van de discipline die jij het meest beoefent binnen het mountainbiken. In het volgende overzicht vind je de beste mountainbikebroeken voor lange ritten, uitdagende XC en enduroritten voor elk seizoen zowel voor dames als heren.
Hoewel je in het voor- en najaar je zomerbroek nog kan dragen in combinatie met knie- of beenstukken is het quasi vanzelfsprekend dat je in de winter voor een lange broek kiest. Daarnaast moet je nog de keuze maken of je een broek met of zonder bretels wil.
Een broek met bretels wordt het vaakst gebruikt omdat deze minder snel, of zelfs helemaal niet kan afzakken. Op die manier voorkom je ook dat de zeem, gaat verschuiven waardoor je geen last krijgt van je achterwerk of oncomfortabel op je zadel zit.
Waarom het nog bestaat is me een raadsel, broeken zonder zeem, ik begrijp het niet. Eén van de meest voorkomende klachten bij fietsers en mountainbikers, zeker wanneer ze pas beginnen, is zadelpijn. Natuurlijk kan dit ook aan de afstelling van je zadel liggen of heb je misschien niet het beste zadel. Toch is de oorzaak steeds vaker de mindere kwaliteit van de zeem of het niet dragen van een broek met zeem.
Naarmate je de smaak van het fietsen meer en meer te pakken krijgt gaan je fietstochten ook een stuk langer worden, dan is een zeem echt een must, anders gaat het plezier snel verdwijnen en staat je fiets binnenkort stof te vangen in de schuur. Kies dus altijd voor een broek met kwalitatieve zeem.
Prijs en kwaliteit van een fietsbroek
Over prijs en kwaliteit moet je niet rond de pot draaien. We moeten allemaal ergens beginnen en iedereen is ooit wel begonnen met een goedkope broek of eentje die je mooi vindt. Na verloop van tijd merk je wel dat goedkoop vaak duurkoop is.
Er wordt wel eens gezegd dat je bij een duurder merk vooral voor de naam betaald. Echter weet ik uit ervaring dat dat helemaal niet waar is. Hoe je het ook draait of keert, de kwaliteit van een duurder model is gewoonweg beter dan die van een goedkoop model. Het zit allemaal veel beter en zal minder snel verslijten.
Moet je de duurste broek dan kopen? Uiteraard niet. Ben je van plan veel te fietsen of biken, denk dan vooral aan je zitcomfort en kies wel kwaliteit.
Extra opties
Afhankelijk van welk weer jij gaat trotseren kan je nog rekening houden met volgende parameters bij de keuze van jouw nieuwe fietsbroek:
- Waterdicht
- Waterafstotend
- Winddicht
- Ademend of ventilerend
TIP: Hou er rekening mee als je kiest voor een waterdichte broek dat deze ook ademende eigenschappen heeft. Je benen zijn tijdens het fietsen constant in beweging en zullen dus minder snel koude vatten. Heeft je broek geen ademende eigenschappen dan kan het, afhankelijk van de intensiteit waarmee jij fietst, wel eens snel té warm worden.
Laagjes, laagjes en nog eens laagjes
Dat laagjes je warm houden is geen geheim en wist je vast al wel. Het is oh zo belangrijk om je bovenlichaam warm te houden tijdens je inspanning. Eénmaal kou gevat verdwijnt het fietsplezier als sneeuw voor de zon.
Het is vaak ook moeilijk in te schatten of je nu te warm of te koud aangekleed bent, laat dat nu net de grootste troef zijn van het dragen van verschillende lagen. Moest het nodig zijn kan je altijd een laag uitgooien of er nog eentje bij aantrekken. Welke lagen heb je nu precies nodig om warm te blijven?
Baselayer of basislaag
Een baselayer wordt ook wel eens een zweetshirt genoemd en zit strak om het lichaam. Dit shirt zorgt ervoor dat jouw zweet afgevoerd wordt en niet op je lichaam blijft plakken. Op die manier blijft je lichaam steeds droog. Je kan kiezen voor een zweetshirt met lange of korte mouwen. Houdt bij deze keuze vooral rekening met de gevoelstemperatuur buiten.
Fietsshirt
Je fietsshirt is de middelste van de 3 lagen en moet ervoor zorgen dat het zweet dat uit de baselayer komt naar buiten afgevoerd wordt. Daarom kies je steeds voor een shirt met lange mouwen en ademende eigenschappen. Door de combinatie van deze twee lagen heeft het zweet geen kans om op je lichaam te blijven plakken en krijg je hoe dan ook geen kou.
Bekijk de beste MTB shirts voor heren >>
Bekijk de beste MTB shirts voor dames >>
Fietsjas, bescherm jezelf tegen elk soort weer
Als derde en laatste laag gebruik je een fietsjas. Deze laag dient om je te beschermen tegen de weersomstandigheden. Kies ook weer voor een jas die minstens waterafstotend en zeker ademend is. Dankzij de ademende eigenschappen van de laatste laag kan je zweet nu naar buiten afgevoerd worden.
Hoewel we in België en Nederland de laatste jaren geen al te strenge winters meer hebben kan het toch eens voorvallen dat de temperatuur eens een keertje doorzakt en er nog een strak windje gratis bijkomt. Dan kan je kiezen voor een thermovest in plaats van een dunnere fietsjas. De “thermo” in de naam doet al wel vermoeden dat je met zo’n vest lekker warm blijft in de koudste omstandigheden.
Schoenen, overschoenen en sokken
De keuze van je winterschoenen hangt voornamelijk af van de temperatuur waarin jij het vaakst gaat fietsen. Hoe kouder de temperatuur waarin jij naar buiten trekt hoe meer isolerend je schoen moet zijn.
Hoe dan ook is de gulden middenweg vaak de beste keuze. Met de warmste schoenen ga je snel zweten als de temperatuur toch wat hoger is. Het omgekeerde is nog erger, koude voeten, verschrikkelijk! Combineer daarom je winterschoen met hoge, warme wintersokken en koop jezelf ook een paar overschoenen. Op die manier kan jij je makkelijk aanpassen aan verschillende temperaturen.
Bekijk de beste mtb schoenen met kliksysteem >>
Bekijk de beste mtb flat pedal schoenen >>
Bekijk de beste mountainbikesokken >>
Houd je hoofd warm
De meeste warmte verlies je via je hoofd. Je helm, met zijn vele ventilatieopeningen gaat je hoofd dus vaak niet voldoende warm houden. Daarom kan je een fietsmuts onder je helm dragen.
Tenzij je shirt, jas of vest een kraagje heeft, toch kan het nuttig zijn om ook je hals extra te beschermen tegen de koude. Dit kan je doen door middel van een buff. Slaat de vrieskou toe dan kan je kiezen voor een bivakmuts, dan heb je meteen een buff en fietsmuts in één.
Handschoenen
Koude handen en vingers zijn geen pretje, toch komt het maar al te vaak voor. Een goed paar winterhandschoenen is dan ook echt een must. Kies daarom voor winddichte en waterafstotende handschoenen met ademend vermogen, dit is belangrijk omdat anders je handen gaan zweten en klammig en nat gaan aanvoelen.
Tips voor de winter die wel eens vergeten worden
Zichtbaarheid
De zon durft zich in barre tijden wel eens verstoppen en het wordt stilaan ook weer sneller donker. Ook tijdens het mountainbiken ben je daarom maar beter goed zichtbaar. Dit kan aan de hand van speciale en felle kleding en/of verlichting op je mountainbike te monteren. Op de verbindingswegen naar de bossen kom je wel eens wat verkeer tegen.
Gebeurd het toch eens dat je een keertje valt en gewond raakt, dan merkt een toevallige passant je misschien net wat sneller op dan wanneer jij volledig in het zwart gekleed bent.
Winterbanden
Je weet nooit wat de herfst en winter precies in petto hebben, toch mag je je verwachten aan regen en de bijhorende modder als gevolg. Om een glibberpartij te voorkomen kan je kiezen om speciale winterbanden op je mountainbike te leggen.
Speciale winter- of modderbanden hebben vaak een wat groffer profiel (noppen) waardoor je meer grip hebt op nat en modderig terrein. Het nadeel van zulke banden is dat je meer rolweerstand gaat hebben en daardoor iets aan snelheid moet inboeten (tenzij je nog wat harder trapt natuurlijk).
Bekijk de beste modderbanden >>
Onderhoud
Onvermijdelijk in de winter, je mountainbike gaat vuil worden. Hoe vuil dat kies je natuurlijk volledig zelf. Toch is het hoe dan ook aangewezen in wintertijden extra aandacht te besteden aan het onderhoud van je fiets.
Maak je fiets na elke rit proper, hij hoeft daarom niet als nieuw te blinken. Het belangrijkste is je volledige aandrijving (cassette, tandwielen, derailleurwieltjes en ketting) moddervrij en droog te maken na je rit. Is je aandrijving proper en droog, smeer dan je ketting met een olie of wax voor natte omstandigheden.
Leer hier hoe jij je ketting snel weer proper maakt >>
Fietstrainer of spinningfiets
Ben jij iemand die zeer snel kou heeft en daardoor hoopt dat de winter snel voorbij is, niet getreurd dan! Tegenwoordig kan je overal mountainbiken, zelfs in je eigen woonkamer. Zit je graag droog en warm maar wil je toch aan het fietsen blijven, dan kan je overwegen om een fietstrainer in huis te halen.
Verschillende fietstrainers zijn compatibel met apps zoals bijvoorbeeld Zwift, welke met de optie Dirt Destroyer en Singletrack Slayer ook voor mountainbikers geschikt is.
Een andere veel gekozen optie is een spinningfiets. Nog niet bekend met een spnningfiets? Je komt er alles over te weten in het onderstaande artikel:
Pas je rijgedrag aan aan de omstandigheden
Met je uitrusting die nu volledig winterproof is zal je geen kou vatten, toch loert er nog een ander gevaar om de hoek. Ligt het bos er drassig of zelfs bevroren bij, wees dan altijd alert en pas je snelheid en rijgedrag aan aan de omstandigheden. Zo voorkom je ongevallen en kom jij de winter op de fiets door in plaats van in het gips!
Je hebt het vast, net als mij en elke andere mountainbiker of fietser, vast al eens meegemaakt dat je onderweg plots merkt dat je iets vergeten bent. Dat is natuurlijk niet meteen een ramp tenzij het echt iets is wat je op die moment echt wel nodig hebt.
Ben je je regenjas vergeten of moest er voor vertrek nog een streepje olie over je ketting, zulke dingen worden wel eens, in alle haast, vergeten. Als je mountainbike een tijdje op stal gestaan heeft moet je hem ook weer klaar maken voor de winter, hierbij worden vaak de kleinste dingen wel eens over het hoofd gezien.
Het zijn zulke dingen die je fietsplezier kunnen vergallen. Zorg er dus voor dat je zonder zorgen de winter doorkomt en je steeds alle nodige spullen op zak heb en je mountainbike tiptop in orde is.
En laat ik daar nu toevallig de perfecte oplossing voor hebben in de vorm van mijn gratis e-book. Om het je helemaal makkelijk te maken krijg je er ook nog een checklijst bij waardoor het echt onmogelijk wordt iets over het hoofd te zien!
Benieuwd? Download dan snel mijn GRATIS e-book!