De voordelen en het nut van arm- en beenstukken

Arm- en beenstukken voor mountainbikers

Over arm- en beenstukken, en al dan niet het gebruik ervan, kan je uren discussiëren want het is nu éénmaal zo dat niet iedereen het even snel te warm of te koud krijgt op de fiets. Hoe dan ook is het belangrijk om te weten dat ze er zijn en dat ze wel degelijk hun nut (kunnen) hebben.

In dit artikel kom je dan ook alles te weten over het nut van het dragen van arm- en beenstukken en wanneer ook jij ze zou kunnen gebruiken of zelfs verkiezen boven een lange mountainbike outfit. Daarnaast gaan we ook dieper in op de eigenschappen waaraan een goede set arm- en beenstukken best voldoet zodat je ze steeds comfortabel kan dragen.

Arm- en beenstukken, wat is dat nu precies?

Voor we dieper op de voordelen en het nut van arm- en beenstukken in gaan is het belangrijk dat je weet waarover het gaat. Armstukken zijn de mouwen van een shirt terwijl beenstukken de pijpen van een broek zijn. Daaruit kan je dus concluderen dat je deze gebruikt wanneer je in korte fietskledij aan het mountainbiken bent. Arm- en beenstukken stop je onder je fietsshirt en broek met een overlapping van enkele centimeters.

Wat is het nut van arm- en beenstukken?

In België en Nederland kan het weer in eender welk seizoen nogal wispelturig zijn. In de lente en de herfst kan het op zich nog lekker warm worden. Toch koelt het in deze seizoenen ’s morgens en ’s avonds al weer snel af. Om die temperatuursverschillen op te vangen, zodat je geen kou krijgt, kan je dus gebruik maken van arm- en beenstukken.

Stel dat de weerman namiddag een lekker zonnetje en 22° voorspelt heeft, dan ga je uiteraard in je korte kledij willen mountainbiken. Vertrek je dan voor dag en dauw dan ga je het je snel beklagen wanneer je geen arm- en/of beenstukken op zak hebt.

Ook wanneer je bijvoorbeeld in het buitenland de bergen in trekt. Hoe hoger je gaat klimmen hoe kouder het zal worden. Het is dan erg handig en makkelijk als je voor die momenten even wat bij aan kan trekken. Kom je weer in het dal en stijgt de temperatuur weer mondjesmaat dan kan je de arm- en beenstukken weer uitdoen.

mountainbiken in de bergen

Ook wanneer het af en toe wat bewolkt wordt ben je met armstukken op zak enorm flexibel tijdens je rit. Even een wolk voor de zon dan kan je de armstukken omhoog trekken. Komt de zon weer te voorschijn of wordt het in de loop van de dag wat warmer, dan trek je ze simpelweg omlaag.

Met beenstukken is dit natuurlijk iets moeilijker, daarom kan je ook in plaats van beenstukken voor kniestukken kiezen. Kniestukken zitten enkel over je knie waardoor je onderbeen bloot blijft.

Arm- been- en kniestukken zorgen er dus voor dat je altijd beschermt bent tegen wisselende, schommelende, koudere of dalende temperaturen.

Lange kledij of korte kledij met arm- en beenstukken, wat is het beste?

Kan je niet beter gewoon in je lange broek en shirt met lange mouwen rijden? Je hoort wel eens dat het best een gedoe kan zijn met die arm- en beenstukken en je dus evengoed een lange broek en lang shirt kan aantrekken.

Op zich is dat natuurlijk wel waar, maar toch is het niet allemaal zo zwart-wit. Zoals je eerder al te weten kwam zijn vooral armstukken erg flexibel in de zin van dat je ze makkelijk omhoog en omlaag kan trekken. Dit kan je simpelweg tijdens het fietsen doen en je hoeft er dus zeker niet voor te stoppen.

Dat het aan- en uittrekken van beenstukken best een gedoe kan zijn daar ben ik volledig mee akkoord. Al is daar natuurlijk ook over nagedacht en bestaan er daarom ook beenstukken met een ritssluiting. Er is dus geen enkele reden om altijd in je lange winterkleding te gaan mountainbiken.

Kies je toch voor een lange broek en dito shirt en wordt het tijdens je rit of in de loop van de dag plots warmer dan heb je misschien wel een probleem. Natuurlijk zijn arm- en beenstukken weer een extra investering en, hoewel ze op zich niet veel plaats innemen, is het toch weer wat extra kledij om te wassen en op te bergen.

Toch is het nut ervan, dat je eerder in dit artikel te weten kwam, al langer dan vandaag bewezen en zorgt het er voor dat je flexibel bent en je je altijd kan aanpassen aan wisselende temperaturen.

Arm- en beenstukken kopen, waar moet je op letten?

Hopelijk ben je ondertussen overtuigd van het nut van arm- en beenstukken. Zoals bij elke soort kledij om te fietsen is de keuze enorm groot, daarom is het belangrijk te weten waarop je precies moet letten alvorens arm- en beenstukken aan te kopen.

In het volgende overzicht vind je enkele belangrijke eigenschappen en functies waaraan goede arm- en beenstukken moeten voldoen zodat je altijd comfortabel op pad kan.

  • Makkelijk en snel aan en uit te trekken (rits op de beenstukken)
  • Siliconen rand zodat ze niet afzakken en steeds goed blijven zitten
  • Neutrale kleur zodat ze bij elke outfit passen
  • Warm
  • Compact opvouwen en op te bergen
  • Enkele cm overlappen met je fietskledij (juiste maat en lengte)
[wptb id=7432]

Ook al rijd je enkel recreatief, zoals de meeste onder ons, dan is het toch nog altijd nuttig dat je niet minutenlang met je arm- en beenstukken moet staan sukkelen om ze aan en uit te krijgen.

Tenzij je er geen probleem mee hebt dat het uittrekken wat langer duurt kies je bij voorkeur voor beenstukken met ritssluitingen. Armstukken gaan over het algemeen vrij vlot uit. Mogelijk moet je wel even je fietshandschoenen hiervoor uittrekken.

Let er ook altijd op dat de arm- en beenstukken siliconen randen hebben zodat ze goed om je armen en benen blijven zitten. Omdat je tijdens het mountainbiken vaak in beweging bent met je lichaam loop je het risico dat die dingen gaan afzakken. Siliconen randen voorkomen dit mogelijke probleem.

Deze siliconen randen stop je onder je shirt en broek zodat beide kledingstukken elkaar enkele centimeters overlappen. Kies dus zeker voor arm- en beenstukken met de juiste lengte alsook de juiste pasvorm/maat.

Fietskledij, en dan vooral de kledij voor het bovenlichaam, kan je in een grote verscheidenheid aan kleuren kopen. Heb je maar één fietsoutfit dan kan je een mooie set arm- en beenstukken kopen die er goed bij past. Heb je meerdere outfits dan kies je beter voor een neutrale kleur zodat de arm – en beenstukken bij elk van je outfits past.

Armstukken mountainbiker

De meeste arm- en vooral beenstukken zijn vaak enkel te verkrijgen in een zwarte kleur, wat dus bij elke outfit past.

De grootste reden om arm- en beenstukken te dragen is natuurlijk om je tegen de koude te beschermen als het even wat frisser is. Daarom is het dus belangrijk om ook rekening te houden met de samenstelling en de gebruikte stoffen zodat de arm- en beenstukken voldoende warmte bieden.

De meeste arm- en beenstukken zijn rekbaar en daarom ook erg makkelijk op te vouwen en compact op te bergen. Op die manier nemen ze weinig plaats in in je fietsrugzak of je de achterzak van je shirt.

[wptb id=7432]

Arm – en beenstukken zijn haast onmisbaar, zeker in onze contreien of als je eens de bergen in trekt. Kou vatten is iets wat je echt niet wil tijdens het mountainbiken. Een goede oplossing in plaats van met te warme (lange) kledij op pad te gaan is het gebruik van arm- en beenstukken.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”