Elite Direto XR fietstrainer; eerste indruk, test & review (2022)

Elite Direto XR review

De Elite Direto XR fietstrainer is een smart trainer waarmee je gewoon binnenshuis je kilometers kan maken. Heb je daarnaast nog software zoals bijvoorbeeld Zwift dan kan je het nog realistischer maken. In combinatie met zulke software is een smart trainer zoals de Elite Direto XR in staat om het vermogen automatisch aan te passen aan het terrein dat je via de software voor de wielen krijgt. Op die manier kan je het gevoel van echt en outdoor fietsen simuleren. Om ook stevig te kunnen trainen op donkere en natte herfst- en winterdagen haalden wij deze Elite Direto XR fietstrainer in huis.

In dit artikel kom je te weten of de Elite Direto XR fietstrainer voldoet aan onze verwachten, hoe realistisch de fietservaring is in combinatie met de Zwift trainingssoftware en ontdek je alles over het installeren en de werking van deze smart trainer.

Waarom wij voor de Elite Direto XR fietstrainer kozen

Voor je een fietstrainer in huis haalt moet je natuurlijk eerst een beetje onderzoek doen om te kijken welke fietstrainer je wil hebben en nog belangrijker welke fietstrainer compatibel is met jouw fiets(en). Vanuit dat onderzoek hebben we onlangs zelf een volledig overzicht gemaakt van de beste fietstrainers en al hun mogelijkheden en compatibiliteiten onderzocht.

Na ons uitgebreid onderzoek konden we de knoop uiteindelijk doorhakken. We hadden de beste fietstrainers allemaal met elkaar vergelijken en daaruit kwam dat de Elite Direto XR voor ons de beste keuze was. Waarom dan zal je denken?

Compatibel met héél erg veel fietsen

De Elite Direto XR is compatibel met zowat alles wat je maar kan bedenken. De Elite Direto XR of XR-T (het verschil tussen de twee is enkel de 11-speed cassette die al dan niet meegeleverd is) is compatibel met racefiets en mountainbike. Dit is niet uniek want dat zijn de meeste fietstrainer tegenwoordig wel.

Echter is de Elite Direto XR één van de weinig smarttrainers die ook compatibel is met Shimano 12-speed micro spline en boost-wielen. Let wel op dat je hiervoor een adapter dient aan te kopen. Hoe dat allemaal in elkaar zit ontdek je verderop in deze review.

Naast het compatibel zijn met Shimano 12-speed, kan je de Elite Direto XR ook gebruiken wanneer je een SX of NX groep van SRAM hebt. Daarnaast kan je ook een XD body adapter aankopen om de fietstrainer te gebruiken met jouw 12-speed SRAM mtb met GX, X01 of XX1 aandrijving. De fietstrainer is ook compatibel met 9- en 10-speed aandrijvingen.

Als laatste is deze fietstrainer te gebruiken met zowel quick release als steekas. Heb je, zoals wij, boost-wielen met steekassen van 148x12mm dan heb je wel wederom een adapter nodig.

Omdat enkele adapters veel goedkoper zijn dan een geheel nieuwe fiets aan te schaffen besloten we na onderzoek om voor de Elite Direto XR-T (dus zonder cassette) te kiezen. Al onze mountainbikes kunnen we gebruiken op deze fietstrainer. Zowel de mtb met 12-speed micro spline, 12-speed SX/NX groep als mijn oude mountainbike met Shimano 10-speed groep.

GroepCompatibelExtra adapter nodig?
Shimano 12-speed micro splineJaJa, Elite Shimano 12S bodyBestellen >>
SRAM 12-speed GX, X01, XX1JaJa, Elite XD SRAM bodyBestellen >>
SRAM 12-speed SX/NXJaNee
SRAM/Shimano 9-, en 10-speedJaNee, spacers inbegrepen
Campagnolo 9- t/m 12- speedJaJa, Campagnolo 9-12 speed body Bestellen >>
Quick release 130×5 mm. en 135×5 mmJaNee, adapters inbegrepen
Steekas 142×12 mmJaNee, adapters inbegrepen
Steekas 148×12 mmJaJaBestellen >>

Compatibel met Zwift trainingssoftware

Een andere reden om te kiezen voor deze Elite Direto XR was het feit dat deze smart trainer hellingen tot wel 24% kan simuleren. Omdat ik zelf graag bergop fiets en in de winter ook graag hoogtemeters train was dit ook mede een doorslaggevende factor.

Het spreekt voor zich dat de fietstrainer ook compatibel is met verschillende trainingssoftware zoals TrainerRoad, BKOOL, The Sufferfest en natuurlijk Zwift. Wij kozen voor het populaire Zwift omdat deze ook offroad-programma’s en mogelijkheden heeft.

Wanneer je de Elite Direto XR in huis haalt krijg je gratis 1 maand toegang tot Zwift en een jaarabonnement op My E-Training. Dit laatste hebben we nog niet getest.

Zwift offroad mtb

Specificaties van de Elite Direto XR fietstrainer

Wat heeft de Elite Direto XR nog zoal in petto? Deze fietstrainer heeft een geïntegreerde powermeter die tot op 1,5% nauwkeurig meet. Daarnaast kan hij een maximale wattage van 2300 watt aan. Om dat te halen moet je al erg stevig trappen.

Op gebied van stijgingspercentages is de Elite Direto één van de betere fietstrainers op de markt. Met stijgingspercentages tot 24% kan je pas echt gaan klimmen en verslaat hij de Wahoo KICKR fietstrainer met verve. Enkel de Tacx Neo 2T doet met 1% extra nog net iets beter.

De fietstrainer in zijn geheel weegt 16kg en de poten zijn inklapbaar waardoor je de fietstrainer makkelijk en compact kan opbergen. Daarnaast zit er bij deze fietstrainer ook nog een voorwielsteun waar ook een 29″ mountainbike band in past.

Om de fietstrainer te gebruiken heb je netstroom nodig. De adapter hiervoor zit er uiteraard standaard bij.

Specificaties Elite Direto XR(-T)
Type fietstrainerSmart trainer
AandrijvingDirect drive
Maximale hellingsgraad24%
Maximaal wattage2300 watt
Gewicht16kg
Type remMagneetrem
WeerstandAutomatisch

Elite Direto XR eerste indruk en installatie

De Elite Direto XR fietstrainer is best groot maar daarbij komt dat hij ook heel erg stevig is. Dit is logisch aangezien deze wel wat te veduren krijgt wanneer je er uiteindelijk op gaat fietsen.

Naast de fietstrainer zelf zitten er nog verschillende accessoires en adapters standaard meegeleverd:

 • Quick release 5mm
 • Steekas adapters 142×12 mm
 • 2 freehub body spacers voor 9- en 10-speed cassettes
 • Heb je voor de XR-versie gekozen dan krijg je er nog een 11-speed Shimano cassette bij. Op die cassette body kan je ook een SRAM SX/NX cassette plaatsen.
Elite Direto XR fietstrainer cassette

Fietstrainer Elite Direto XR installeren

Wanneer je de Elite Direto fietstrainer in huis haalt zal je merken dat de verpakking best groot is. Dit heeft als voordeel dat er bij de installatie van deze fietstrainer geen Ikea-achtige toestanden aan te pas komen. De fietstrainer is nagenoeg gebruiksklaar wanneer hij uit de doos komt.

Kies je ervoor om je eigen cassette te gebruiken dan dien je deze natuurlijk nog eerst op de smart trainer te installeren. Dit is uiteraard niet moeilijk en werkt hetzelfde als de cassette op het wiel van jouw mountainbike monteren. Let er natuurlijk wel op dat je de juiste adapters, cassettebody en het juiste materiaal hiervoor gebruikt.

Elite Direto adapter

Om onze 12-speed Shimano micro spline cassette op de Elite Direto fietstrainer te gebruiken hebben we de steekas adapter (148x12mm) en de Elite Shimano 12s body extra moeten aankopen. De standaard cassettebody die meegeleverd is dien je dus eerst te verwisselen met de 12-speed body, dit ging erg vlot en is helemaal niet moeilijk.

Ondertussen heb ik ook mijn oude mtb met 10-speed cassette uitgetest op de fietstrainer. Hiervoor diende ik de standaard meegeleverde cassettebody terug te monteren. Ook dit is een klusje dat erg vlot ging. Het enige wat ik daarna nog moest doen is de twee meegeleverde spacers op de body plaatsen voor ik de cassette er op plaatste. Omdat deze mtb een quick release sluiting heeft moest ik ook de meegeleverde QR adapters monteren. Deze moet je gewoon aan beide kanten in de openingen stoppen waar de QR doorheen gaat.

Heeft jouw fiets een steekas van 142×12 mm dan dien je de meegeleverde adapter hiervoor te gebruiken. Gebruik je een 9- of 10-speed cassette dan dien je de 2 spacers op de body te plaatsen zodat de cassette perfect past. In de handleiding wordt dit duidelijk weergegeven hoe dit in zijn werk gaat.

Zit de cassette er al op dan is het enige wat je moet doen de poten uitklappen en vastzetten. Hoe je dat doet staat netjes geïllustreerd in de duidelijke handleiding. Let er natuurlijk op dat de fietstrainer waterpas staat. Daarna kan je in principe meteen beginnen fietsen nadat je jouw fiets op de fietstrainer hebt vastgezet.

Elite Direto 12 speed & 10 speed (update 2023)

Om niet continu wielen te hoeven wisselen had ik in eerste instantie besloten mijn oudste mtb (met 10-speed en 2x aandrijving) permanent op de Elite Direto te monteren en te gebruiken op de fietstrainer. Dat werkte helemaal prima. Ondertussen heb ik deze wel weer geswitcht met mijn 12-speed hardtail, omdat er ondertussen ook een fully aangeschaft is voor de outdoor ritten.

De nodige adapters had ik vanaf het begin al in huis en deze opnieuw installeren was heel erg eenvoudig. Flexibel is de Elite Direto dus zeker en vast, weliswaar met hier en daar een extra adapter.

Het grotere bereik van de aandrijving en het feit dat ik vooraan niet meer hoef te schakelen vind ik een vooruitgang. Zeker omdat ik het outdoor ook zo gewoon ben. Verder werkt het gewoon helemaal hetzelfde en gaat het fietsen net zo makkelijk en vlot. 10-,11- of 12-speed, het kan dus gewoon allemaal!

Elite Direto XR kaliberen; hoe doe je dat?

Wens je meteen gebruik te maken van bijvoorbeeld Zwift, dan dient de fietstrainer eerst nog gekalibreerd te worden. Omdat we zelf momenteel enkel ervaring hebben met Zwift in combinatie met de Elite Direto XR fietstrainer kunnen we je enkel de werkwijze met Zwift meegeven. In de toekomst gaan we mogelijk nog andere trainingssoftware testen.

De kalibratie is belangrijk en zorgt ervoor dat de juiste waarden gemeten en weergegeven worden.

Voor je de Elite Direto kan kalibreren moet de fietstrainer en software natuurlijk met elkaar verbonden worden. Hiervoor hoef je slechts twee dingen te doen:

 • De adapter van de fietstrainer in het stopcontact steken
 • De Zwift software opstarten

Wanneer je bovenstaande twee dingen hebt uitgevoerd zal je merken dat, nadat de software opgestart is, de smart trainer automatisch verbinding gaat maken met de Zwift software. De geïntegreerde vermogensmeter zal ook meteen verbonden worden. Daarnaast kan je nog een hartslagmeter en cadanssensor verbinden.

Eénmaal dit achter de rug is en de Elite Direto gekoppeld is aan de software kan het kalibreren beginnen. Bij Zwift volgt er een korte kalibratietest waarbij je even aan het trappen moet tot er een snelheid van 37 km/u gemeten wordt. Daarna dien je de fietstrainer uit te laten bollen tot hij weer tot stilstand komt. Krijg je daarna de melding dat de kalibratie gelukt is dan kan je meteen gaan “Zwiften”.

Is de kalibratie om één of andere reden niet gelukt dan dien je dit proces nog een keer te herhalen. In de praktijk lukte ons dit altijd van de eerste maal en zonder problemen.

Staat de fietstrainer op een vaste plaats, ook dan is het belangrijk om deze test af en toe een keertje te herhalen. Op die manier ben je altijd verzekerd van de meest accurate metingen. Wanneer je de fietstrainer regelmatig van plaats verandert is het aangeraden telkens de kalibratietest opnieuw uit te voeren.

Elite Direto XR test

De installatie en kalibratie gingen vlot en al snel was het tijd voor een eerste testritje. De enige ervaring met indoor fietsen die ik had was in de fitness op een hometrainer en spinningfiets. Ik was wel erg benieuwd of de fietstrainer in combinatie met Zwift je echt een realistisch fietsgevoel zou geven. Een kort ritje van 10 km in Watopia leek me wel voldoende om een eerste keer het gevoel van een smart trainer te ervaren.

Zolang ik in het zadel bleef zitten was het gevoel wel te vergelijken met buiten fietsen. Daarnaast is het ook gewoon leuk dat je jezelf kan zien fietsen met behulp van de trainingssoftware. Ik zag het niet zitten om naar een witte muur te kijken vandaar dat ik meteen met Zwift aan de slag ging.

Ga je een keertje recht op de trappers staan dan wordt het gevoel wel een beetje anders. De fiets beweegt niet mee en maakt ook geen voorwaartse beweging en dat is de eerste keer wel even een gek gevoel. Zeker het gevoel wanneer je daarna terug in het zadel gaat zitten was even schrikken. Ik moest er in elk geval wel even aan wennen.

Het eerste rondje was in elk geval wel een succes en loste mijn verwachtingen zeker in. De fietstrainer bolde vlotjes en zonder problemen. Ook de Zwift software leek feilloos te doen wat deze moet doen.

Wanneer een rit er op zit is het belangrijk dat je niet gaat remmen en de fietstrainer gewoon laat uitbollen. De remschijf zit immers nog op jouw wiel gemonteerd. Ga je remmen, zoals ik de eerste keer uit gewoonte deed, dan moet je de remklauwen daarna terug uit elkaar halen en opnieuw centreren wanneer je je wiel terug monteert. Dit is even wennen maar je wordt het ook even snel gewoon.

Elite Direto XR test

Ervaring en review na veelvuldig gebruik

Na een eerste ritje van 10 km op de fietstrainer kan je natuurlijk nog niet zo heel erg veel zeggen over deze smart trainer. Ondertussen staat de teller toch al een tikkeltje hoger en kan ik ondertussen al wat meer vertellen over de ervaringen met de Elite Direto XR fietstrainer.

Indoor fietsen met een fietstrainer

Hoewel indoor fietsen geheel nieuw voor me was heb ik toch steeds weer zin om op de fietstrainer te stappen. Ik moet wel eerlijk toegeven dat dit ook te danken is aan het feit dat ik Zwift gebruik in combinatie met de fietstrainer. Omdat Zwift werkt met levels en je ook badges kan verdienen en extra of nieuwe uitrusting kan kopen is er altijd wel wat te doen in de virtuele fietswereld. Ook het interactieve en de andere fietsers die je tegenkomt zijn een leuke extra tijdens het fietsen.

Moest ik enkel naar een witte muur zitten staren weet ik natuurlijk niet of ik het met evenveel plezier zou blijven doen. Goed, dat gezegd zijnde ben je natuurlijk benieuwd naar mijn ervaring met de Elite Direto XR en of deze fietstrainer het buiten fietsen enigszins benadert.

Hoe realistisch voelt de Elite Direto XR?

De fietstrainer doet nog steeds wat hij moet doen. Hoewel de trainer steeds op (ongeveer) dezelfde plaats staat heb ik hem al enkele keren opnieuw gekalibreerd en dit gaat steeds erg vlot. De snelheden en het vermogen lijken me nog steeds erg accuraat.

De weerstand van de fietstrainer past zich erg goed aan wanneer er een helling voor de wielen geschoven wordt. Zelfs een procentje meer voel je meteen aan de weerstand. Klimmen voelt zeker en vast een heel pak zwaarder dan op vlakke parcoursen rijden.

Een korte en nijdige beklimming voelt echter wel minder realistisch in vergelijking met een lange beklimming. De lange beklimmingen zijn zwaar en vermoeiend maar geven wel een realistisch gevoel alsof je echt een zware col aan het oprijden bent. Zo reed ik ondertussen ook de virtuele cols Zwift Ventoux en Alpe du Zwift meerdere malen naar boven.

Met de Elite Rizer maak je beklimmingen en afdalingen nog realistischer, echter heb ik dit tot op heden nog niet kunnen testen. Het vraagt immers weer om een heuse investering. Echter ben ik wel erg benieuwd naar het meer realistische gevoel in de afdalingen want daar ondervind je nu amper wat van. Je kan als een gek blijven verder trappen, en wat Zwift snelheidsrecords breken, of je kan het als rustmoment opvatten en je benen stil houden.

Het fietsen zelf voelt wel realistisch omdat je ook daadwerkelijk aan het fietsen bent. Naar mijn gevoel mis je het echte fietsgevoel alleen wanneer je op de trappers gaat staan of bij een plotse helling. Omdat ik zelf veelal in het zadel zit op vlakke parcoursen en lange beklimmingen heb ik er weinig problemen mee.

Elite Direto XR fietstrainer

Zijn er ook nadelen aan deze fietstrainer?

Aan de Elite Direto XR fietstrainer heb ik tot op heden nog niet echt nadelen ondervonden. Wel denk ik dat de nadelen die ik wel ondervonden heb gelden voor om het even welke smart trainer. Een plotse toename van de weerstand voelt in eerste instantie wat vreemd aan. Zeker wanneer het geheel onverwacht is en je vergeten lichter te schakelen hebt.

Gebruik je een fiets of mountainbike die je ook buiten gebruikt dan moet je wel tegen wat piepjes en kraakjes kunnen wanneer je deze op de fietstrainer gebruikt. Zeker omdat je geen weerstand hebt van wind en weer en omgevingsgeluiden van buiten klinkt elk piepje of kraakje extra luid. Althans is dat mijn ervaring.

Daarnaast is het ook belangrijk om een aandrijving te gebruiken waarvan alle onderdelen op elkaar ingesleten zijn. Is dat niet het geval dan kan de ketting wel eens doorschieten of gaat het schakelen wat minder vlot. Nog beter is natuurlijk een volledig nieuwe aandrijving gebruiken. In elk geval is het belangrijk dat de fiets die je gebruikt goed onderhouden is en in goede conditie is.

Elite Direto XR kopen

Ben je op zoek naar een smart trainer die compatibel is met heel erg veel verschillende fietsen, die hoge stijgingspercentages kan nabootsen en gewoon heel erg lekker fietst? Dan is de Elite Direto XR(-T) fietstrainer zeker een goede keuze.

Wanneer je de fietstrainer gaat aankopen moet je eerst en vooral voor jezelf uitmaken of je de 11-speed cassette, die bij de XR-versie standaard meegeleverd is, gaat gebruiken. Wanneer dat niet het geval is kan je beter voor de XR-T versie gaan daar deze goedkoper is omdat de cassette er niet bij zit.

De verschillende versies van deze Elite fietstrainer kan je voordelig kopen bij onze partners:

Conclusie

De Elite Direto XR fietstrainer is zowel voor wielrenners als mountainbikers uitermate geschikt om ook tijdens de wintermaanden voluit te trainen. Combineer je de smart trainer met trainingssoftware zoals bijvoorbeeld Zwift dan wordt de beleving enkel maar realistischer.

De smart trainer is compatibel met heel erg veel verschillende soorten aandrijvingen en zeker ook met de meeste mountainbikes. Let er wel op dat je mogelijk de nodige adapters nodig hebt om jouw fiets met de Elite Direto te kunnen gebruiken.

Hard trappen, onwijs stijl klimmen of een rustig rondje losrijden, trainen als de profs of je conditie onderhouden, het kan allemaal met de Elite Direto XR fietstrainer. De geïntegreerde powermeter meet en registreert het vermogen tot op 1,5% nauwkeurig.

De Elite Direto XR fietstrainer is in onze ogen zeker en vast een goede aankoop geweest. Er zijn natuurlijk erg veel verschillende fietstrainers beschikbaar maar de Direto XR was, voor ons, zeker en vast de beste keuze. Denk jij er ook zo over of ga je toch voor een andere fietstrainer? Laat het ons dan zeker weten op welke fietstrainer jouw keuze is gevallen!

Heb je nog moeite met kiezen of wil je de verschillende fietstrainers met elkaar vergelijken? Bekijk dan zeker onze uitgebreide en complete fietstrainer koopgids.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

2 reacties

 1. Beste,

  Wat een degelijke en uitgebreide review.
  Ikzelf ben geen grote fietskenner en vraag me af waar ik zo’n elite direto eens zou kunnen uittesten.

  1. Hey Kris,

   Bedankt en fijn om te horen!

   De grootste kans om zo’n fietstrainer te kunnen testen is misschien wel op een fietsbeurs of iets dergelijk, als het betreffende merk tenminste aanwezig is. Eind januari is het weer Velofollies in Kortrijk. Ik ben er enkele jaren geleden geweest en ik weet dat je daar verschillende fietstrainers kan testen. Misschien dat Elite er ook wel een stand heeft…

   Succes alvast,

   Geert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”