Wanneer je vaak gaat mountainbiken kom je er wel eens één tegen; een fatbike. Je kan er gewoon niet naast kijken, vooral dankzij de opvallende dikke en brede banden. Hoewel een fatbike in Nederland en België niet de standaard is, is de populariteit van de fatbike de afgelopen jaren toch aan het toenemen.
Een fatbike wordt dan gebruikt als aanvulling of alternatief voor de mountainbike, om te bikepacken en échte offroad, weg van de officiële trails, avonturen te beleven, al dan niet in het buitenland.
In dit artikel vertellen we je alles over dit soort mountainbikes en kom je te weten of een fatbike misschien wel wat voor jou is, of zelfs een aanvulling kan zijn naast jouw gewone mountainbike. Daarnaast tonen we je de voor- en nadelen en bekijken we voor wie en welk type fietser een fatbike precies geschikt is.
Wat is een fatbike?
Net als een mountainbike is een fatbike voornamelijk bedoeld om écht offroad te fietsen. Om dit op de best mogelijke manier te kunnen doen heeft een fatbike extra brede banden. Fatbike banden hebben een breedte van 3,7 inch (96mm) tot wel 5” (12,7cm) of in sommige gevallen zelfs nog meer.
In vergelijking met gewone mountainbike banden, die meestal schommelen tussen 1,9 en 2,4 inch, zijn fatbike banden beduidend breder, tot wel dubbel zo breed als een reguliere mountainbikeband.
Naast de banden zijn ook de velgen breder dan bij een standaard mountainbike. Een fatbike wielset is net als de banden haast dubbel zo breed. Een fatbike velg heeft een breedte van om en bij de 2,6 inch (66 mm)
Het frame, de vork en de wielen hebben, om de dikke banden te doen passen, daarom ook een speciaal ontwerp.
De brede banden van een fatbike hebben natuurlijk een bepaald doel en zijn er niet gewoon voor de show of de looks. Dankzij de breedte van de banden kan je met erg lage druk rijden.
De brede banden zorgen ervoor dat je als het ware over het terrein gaat zweven. Er is minder druk met de ondergrond waardoor je comfortabeler over obstakels en verschillende ondergronden, zoals modder, zand en sneeuw kan fietsen.
Dankzij de brede banden wordt het gewicht van de fatbike en de berijder ook beter en over een groter oppervlak verdeeld.
Rijd je door een gat in de trail, over wortels of stenen dan ga je met een fatbike minder weerstand ervaren dan bij een mountainbike. De banden vervormen zich rond de obstakels en je rolt er gewoon overheen in plaats van er overheen te stuiteren of je vast te rijden. Dit laatste komt wat vaker voor bij een mountainbike met smallere banden op iets hogere druk.
Met een fatbike ga je dus voornamelijk vlotter over obstakels en diverse ondergronden fietsen zonder al teveel heen en weer te stuiteren.
Fatbikes zijn ontstaan om door diepe sneeuw en zand te rijden, vandaar dat ze onder andere in Amerika momenteel erg populair zijn. Toch kan een fatbike ook erg goed uit de voeten op modderig terrein, gravelpaden met losse grind en zandondergronden.
Fatbike of mountainbike; wat zijn de verschillen?
Het meest opvallende en voor de hand liggende verschil tussen een fatbike en mountainbike zijn natuurlijk de bredere banden. Een fatbike heeft in tegenstelling tot de meeste hedendaagse mountainbikes geen 29” velgen.
Een fatbike heeft 26” of 27,5” velgen, maar door het volume van de brede en dikke banden komt je uiteindelijk wel weer tot een diameter van 29”. Dit is natuurlijk wel een belangrijk verschil om te weten, zeker wanneer je nieuwe banden voor je fatbike gaat kopen.
Wat daarnaast en in eerste instantie minder opvalt, maar wel logisch is, is dat een fatbike frame extra ruimte nodig heeft om de brede banden tussen het frame te krijgen. Om die reden zal je merken dat de vork en de staande (seatstay) en liggende achterbrug (chainstay) bij een fatbike breder zijn dan bij een mountainbike. Dit zorgt er ook voor dat de naven breder dienen te zijn.
In vergelijking met een gewone mountainbike, die hubs (naven) hebben van 142mm, zijn deze bij een fatbike tussen 170 en 190 mm. Het spreekt voor zich dat naast de achterbruggen en de vork ook het bottom bracket en de crankarmen breder zijn dan normaal.
Op het eerste zicht ziet een fatbike, los van de bredere banden, er uit zoals een gewone mountainbike. Ga je echter meer in detail kijken dan is er toch wel enig verschil op te merken.
Voordelen van een fatbike
Uiteraard zijn de meeste voordelen van een fatbike voornamelijk te wijten aan de brede banden waarmee je op lage druk kan fietsen. Daarnaast zijn er nog enkele praktische voordelen waardoor je zou kunnen besluiten dat een fatbike misschien ook wat voor jou is.
1. Met een fatbike fiets je over elk terrein in alle omstandigheden.
Dankzij de brede banden op lage druk is er geen enkel soort terrein waar een fatbike in de problemen komt. Ook verschillende weersomstandigheden zijn voor een fatbike geen enkel probleem.
Diepe sneeuw, modder of losse zand, dankzij de brede banden klief jij overal doorheen alsof het een vlakke en aangelegde single track is. Omdat de fatbike zo veelzijdig is qua terreinsoort en ondergronden kan je ook makkelijk off-trail gaan voor de échte mountainbike avonturen.
In België en Nederland krijgen we niet vaak met de meest extreme weersomstandigheden zoals sneeuw of een terreinsoort zoals een woestijn te maken, toch is een fatbike in onze contreien zeker leuk om het ruigste (off-trail) terrein op te zoeken of je fatbike in te zetten tijdens een fietsavontuur of fietsvakantie in het buitenland.
2. Extra comfort
Dat de voordelen van een fatbike voornamelijk in de banden zitten is haast geen verrassing. Dankzij de brede banden ga je hoe dan ook veel meer comfort hebben tijdens het fietsen. Dit is dus voornamelijk te danken aan de brede banden én de lage bandendruk waarmee je kan gaan fietsen.
Dankzij die lage druk zijn obstakels makkelijker en vlotter te nemen en ga je minder stuiteren over de trail wanneer je in een gat of over wortels, stenen en rotsen rijdt. Wanneer je tegen een obstakel aanrijdt zal de band zich om het obstakel heen vormen en de impact volledig absorberen. Hierdoor ga je ook minder snel vermoeid raken in vergelijking met wanneer je dit soort obstakels neemt met een gewone mountainbike.
Fatbikes die voorzien zijn van een voorvork met vering absorberen alle obstakels nog beter waardoor je er als fatbike rijder weinig last van zal ondervinden. De voorvork stel je snel en makkelijk af met een voorvorkpomp zodat deze optimaal en op het totale gewicht van de berijder is afgesteld.
Ook is het zo dat dankzij de specifieke geometrie van een fatbike de berijder wat meer rechtop zit waardoor de schouders, rug en nek veel minder belast worden wanneer je over ruig, offroad terrein fietst.
3. Betere grip en tractie met fatbike banden
Naast extra comfort zorgt een brede band op lage druk ook automatisch voor meer grip aangezien de band een groter raakoppervlak heeft met het terrein en de ondergrond.
Daarnaast is de tractie ook veel beter in vergelijking met smallere banden op hogere druk. Omdat er meer contact en wrijving is met de ondergrond kan een brede fatbike band zich sneller vastgrijpen op elk soort ondergrond, waardoor je niet snel zal doorslippen in modder, op ijs of gladde stenen en rotsen.
Des te lager de druk in de banden van de fatbike, des te beter de tractie zal worden omdat het raakoppervlak, met minder luchtdruk in de band, steeds groter wordt.
4. Zonder zorgen met lage druk rijden
Je bent ondertussen vast mee met het hele verhaal waarom fatbike banden zo’n voordeel zijn op elk soort ondergrond. Maar met welke bandendruk kan je dan op pad gaan met je fatbike?
Natuurlijk speelt hierbij niet alleen het soort terrein een rol, maar ook het gewicht van de berijder en de eventuele bagage, bij bikepacking, die aan de fatbike hangt.
Bandenspanning is daarnaast ook erg persoonsgebonden en afhankelijk van je eigen voorkeur. Hoe dan ook is het zeker mogelijk om zelfs met minder dan 1 bar rond te rijden op je fatbike. Hoe laag je precies kan gaan is natuurlijk een beetje uitproberen.
Zeker op terrein met veel modder of losse zand kan je erg laag gaan qua bandenspanning. Door het grote volume van de fatbike banden hoef je op zulk terrein ook niet te vrezen voor het beschadigen van je velgen.
Daarnaast zijn fatbike banden vaak ook tubeless, waardoor snakebites ook volkomen verleden tijd zijn. Is het terrein wat minder los dan kan je de banden wat harder zetten. Zelfs op terrein met wortels en rotsen is een druk tussen 0,8 en 1 bar zeker niet te gek.
5. Minder problemen met kapotte velgen en gebroken spaken
De brede, dikke fatbike banden absorberen het terrein, schokken en obstakels als de beste. Het zijn eigenlijk de perfecte schokdempers. In tegenstelling tot bij een mountainbike krijgen de spaken en velgen van een fatbike minder krachten te verwerken waardoor ze ook minder snel stuk zullen gaan.
De structuur van de velgen is ook een heel pak steviger aangezien er meer materiaal gebruikt is bij de constructie ervan.
Door het feit dat de wielen van een fatbike een kleinere diameter hebben (26” of 27,5”) zijn de spaken ook korter, wat ook weer een reden is dat de spaken minder snel stuk zullen gaan.
Ook wat zwaardere rijders hoeven zich geen zorgen te maken en kunnen zonder al te veel zorgen met de fatbike gaan cruisen. De sterkere structuur heeft ook als voordeel dat je bagage en bikepacking tassen kan meenemen zonder je zorgen te moeten maken over het de maximale belasting. Dit is bij een reguliere mountainbike wel van toepassing daar de maximale belasting vaak maar tot ongeveer 130 kg gaat.
6. Een fatbike is ideaal voor beginners; makkelijker, veiliger en met meer vertrouwen fietsen
Met een fatbike ga je vlot over elk soort terrein en zijn obstakels vaak een minder grote uitdaging dan met een mountainbike. Maak je een stuurfout dan gaat de fatbike, met zijn brede banden, dat vaak rechttrekken voor jou.
Obstakels ontwijken of er omheen rijden is met een fatbike niet nodig omdat je er simpelweg overheen kan rollen zonder er last van te ondervinden. Vaak is dit ook de veiligere oplossingen. Ook dit is weer te wijten aan de brede banden, aangezien deze, door hun groter raakoppervlak, voor meer en verbeterde balans en stabiliteit zorgen ongeacht wat er onder de wielen verschijnt.
Ook op gladde ondergronden komt een fatbike beter uit de voeten dan een mountainbike. Dankzij de brede banden met stevge noppen heb je altijd grip en kom je zelfs vanuit stilstand weer makkelijk op gang.
Met een fatbike fiets je over het algemeen ook trager waardoor je meer tijd hebt om na te denken wanneer je bijvoorbeeld een erg technisch stuk voorgeschoteld krijgt.
Val je toch een keertje door een stuurfout of uitschuiver dan val je aan lage snelheid. Hoewel vallen aan lage snelheid ook tot zware blessures kan leiden is het toch minder waarschijnlijk en ga je hoe dan ook vaak zonder kleerscheuren of ernstige verwondingen je tocht verder kunnen zetten.
Ook ga je met een fatbike het liefst zoveel mogelijk offroad, waardoor je geen last hebt van drukke wegen en het daarbij horende verkeer. Qua veiligheid is dit zeker en vast een pluspunt.
Al deze voordelen vormen samen één erg groot voordeel namelijk dat een fatbike een enorme boost kan geven aan je vertrouwen op de fiets en dat op elk terrein. Om die reden is een fatbike ook erg geschikt voor beginners en fietsers die ook eens willen proeven van offroad-fietsen. Beginnen met mountainbiken kan dus zeker ook met een fatbike.
7. Perfecte maatje voor bikepacken, touren en ontdekkingstochten
Al de bovenstaande voordelen zorgen ervoor dat je met een fatbike eigenlijk overal kan fietsen. En overal fietsen is net wat interessant is voor de échte mountainbiker, bikepacker of tourfietser die graag nieuwe plekken ontdekt.
Ben je de vaste en aangelegde paden wat beu dan kan je met een fatbike de echte wildernis gaan opzoeken, uiteraard moet je wel rekening houden met regelgevingen, eventuele privéstukken en de natuur op zich. Door het stevige frame kan je echt veel bagage meenemen waardoor je bikepacking avontuur er ééntje van lange duur kan zijn.
Ook in het buitenland kan je helemaal los gaan met je fatbike, omdat je op voorhand nagenoeg geen rekening hoeft te houden met de terreinsoort wanneer je je route aan het uitstippelen bent. Ongeacht welk terrein er op je af komt, een fatbike kan echt alles aan. Hierdoor ben je enorm vrij en kan je waar dan ook ter wereld gaan fietsen. Voor de echte avonturiers zeker en vast een erg groot en belangrijk pluspunt.
8. Betere training
De breden banden en het extra gewicht dat zo’n fiets met zich meebrengt zorgt ervoor dat rijden op een fatbike altijd een goede training of workout is.
De brede banden zorgen voor veel rolweerstand waardoor je meer energie verbruikt om de fatbike in beweging te houden. Hierdoor is fietsen met een fatbike ideaal om gewicht te verliezen en je algemene conditie en uithouding te verbeteren, ongeacht welke sport je beoefent.
9. Fatbikes zijn veelzijdig, cool, plezant, stoer en uniek
Een fatbike ziet er gewoon erg stoer en cool uit en het is ook nog eens erg fijn rijden. De brede banden en de wat meer rechtop zittende positie zorgen niet alleen voor extra comfort en stabiliteit maar maken het fietsen over obstakels ook nog eens makkelijker en minder vermoeiend.
Daarnaast ben je qua terrein niet gebonden aan of gelimiteerd door je mountainbike. Een fatbike gaat door en over elk soort ondergrond waardoor rijden met een fatbike niet alleen fun maar ook erg veelzijdig is. Daarnaast zie je ze nog niet al te vaak rondrijden waardoor jouw fatbike in jouw omgeving misschien wel iets uniek is. Dat laatste is ook gewoon erg cool om net dat tikkeltje anders te zijn dan de grote menigte, al is dat zeker niet voor iedereen zo.
Nadelen van een fatbike
Aan zo’n mountainbike met dikke banden zijn natuurlijk niet enkel voordelen verbonden, anders zou iedereen er op rijden. Om een goed oordeel te vellen en te weten te komen of een fatbike misschien jouw ding wel is, is het belangrijk de andere kant van het verhaal, de nadelen, ook te kennen.
1. Kleine en minder populaire niche
Hoewel fatbikes aan populariteit gewonnen hebben, is en blijft het toch een kleinere niche in vergelijking met de crosscountry- en trailgerichte mountainbikes.
Dit heeft als nadeel dat onderdelen ook minder makkelijk te vinden zijn aangezien niet elke fietswinkel, naast mountainbikes, ook fatbikes en de daar bij horende onderdelen standaard in zijn assortiment heeft.
Ben je van plan een fatbike aan te kopen dan ga je waarschijnlijk maar keuze hebben uit enkele exemplaren. Op zich maakt dat de keuze wel makkelijk maar anderzijds ga je misschien niet aan al jouw wensen en behoeften kunnen voldoen en moet je meteen na aankoop al aan upgrades denken.
Los van de beperkte keuze qua frames is het vooral de beschikbaarheid aan reserve onderdelen die je zorgen kunnen baren. Ben je kort bij huis dan is dit nog niet zo’n heel erg groot probleem.
Het wordt pas echt een probleem waneer je met de fatbike aan het touren of bikepacken bent. Gaat er wat stuk aan je fatbike dan moet je al veel geluk hebben dat je in the middle of nowhere een shop tegenkomt die de juiste onderdelen voor je op stock heeft. Zeker een puntje om rekening mee te houden wanneer je zulke avonturen met de fatbike op je bucketlist hebt staan.
2. Fatbikes zijn traag, zwaar en minder wendbaar
Door de brede banden en de lange bandenspanning is het raakoppervlak met het terrein erg groot, waardoor er erg veel wrijving ontstaat. Dit is de grote reden dat een fatbike eerder aan de trage kant is. Wil je toch wat sneller vooruit gaan dan ga je hoe dan ook extra energie verbruiken.
Ook het hogere gewicht zorgt er mede voor dat het allemaal wat stroever en trager vooruit gaat. Een fatbike weegt al snel tussen de 13 à 18 kg terwijl het gewicht van een mountainbike tussen de 9 à 13 kg schommelt. Wanneer je stopt met trappen gaat een fatbike ook sneller vertragen.
Fatbikes zijn ook minder geschikt om lange afstand te overbruggen, omdat elke trap je meer energie kost en minder afgelegde afstand oplevert, tenzij je natuurlijk grotendeels op offroad terrein blijft.
Omdat een fatbike veel efficiënter omgaat met technische passages zoals wortelpaden en paden met losse stenen en rotsen gaan je technische skills ook niet persé verbeteren. Een fatbike rolt makkelijk over obstakels heen waardoor je zelfs met een iets beperktere techniek toch vlot over technisch terrein kan fietsen.
Niet echt een nadeel wanneer je enkel met een fatbike fietst, het kan wel een nadeel zijn wanneer je ook met de mountainbike rijdt.
3. Knie of heup pijn omdat de trappers verder uit elkaar staan om de ketting zo recht mogelijk te houden
Omdat het bottom bracket, de vork en de achterbruggen breder zijn staan ook de crankarmen verder uit elkaar. Hierdoor zit je toch wat anders op de fiets dan bij een mountainbike.
De positie van de pedalen zorgt er dus voor dat je benen en voeten verder uit elkaar staan tijdens het fietsen op een fatbike. Door deze wat onnatuurlijke houding is het mogelijk dat je last krijg van je heupen of kniepijn krijgt. Dit probleem komt nog vaker voor wanneer je met klikpedalen rijdt.
4. Beperkte bandenkeuze
Net als bij de onderdelen is ook de keuze qua fatbike banden eerder beperkt. Omdat fatbikes toch minder vaak gebruikt worden dan de 29” mountainbikes is het bandenaanbod logischerwijs ook veel kleiner.
Net als bij 29” mtb banden heb je bij fatbike banden ook de keuze uit verschillende bandbreedtes, noppenpratronen en het gewicht van de banden.
Daarnaast heb je ook hier de keuze uit tubeless banden of banden waarbij je een binnenband gebruikt. Ga je op avontuur in de sneeuw dan kan je kiezen voor speciale (sneeuw-)banden met spijkers.
5. Beperkt qua versnellingen
Door het bredere bottom bracket is het niet verstandig om met meer dan 1 tandwiel vooraan op pad te gaan. Gelukkig heb je tegenwoordig de beschikking over 11- en 12-speed groepen waardoor je toch een groot bereik hebt.
Toch kan ook dat op sommige terreinsoorten net wat te weinig zijn. Om dat probleem te overbruggen en toch over meer versnellingen te beschikken kan je wel kiezen voor een interne versnellingsnaaf. Natuurlijk moet er dan wel net zo’n model beschikbaar zijn.
6. Opletten met het vervoeren van je fatbike
Het vervoeren van een fatbike is ook niet zo vanzelfsprekend tenzij je over een busje beschikt waar hij gewoon achterin kan.
Een standaard trekhaak fietsendrager is meestal niet geschikt aangezien de goten waarin je de banden plaatst vaak niet breed genoeg zijn. Heb je geen trekhaak op je auto dan dien je gebruik te maken van een dakdrager of fietsendrager voor de achterklep.
Bij dit soort fietsendragers moet je natuurlijk weer rekening houden met de omvang en het totale gewicht van je fatbike.
Wil je je fatbike op de bus, trein of zelfs met het vliegtuig transporteren dan is het zaak je goed te informeren over de mogelijkheden. Daarnaast kan het extra gewicht en omvang van een fatbike ook extra kosten met zich meebrengen.
7. Opvallend rijden met een fatbike
Een fatbike is en blijft een erg opvallende fiets. De dikke banden springen meteen in het oog en dat zal omstaanders, wandelaars en andere passanten vaak niet ontgaan.
Natuurlijk hoeft dit geen invloed op jouw fietsplezier te hebben al kan je natuurlijk wel eens wat vragen krijgen over de fiets waarmee jij aan het rijden bent. Het is aan jezelf hoe je daarmee omgaat, maar weet wanneer je met een fatbike op pad gaat je in elk geval wel zal opvallen.
Dit is natuurlijk minder van toepassing wanneer je voornamelijk offroad, en op plekken waar andere recreanten amper vertoeven, gaat fietsen.
8. Kostprijs
Dat een fatbike duurder is dan een mountainbike is eigenlijk geen verrassing aangezien de onderdelen zoals de banden, velgen en naven gewoon duurder zijn.
De grootste kost zijn de fatbike banden en velgen. De velgen zijn gemaakt van stevig maar licht materiaal. Die combinatie zorgt mede voor het extra hoge prijskaartje. Uiteraard kan je gaan voor een budget fatbike, maar dan boet je hoe dan ook in op kwaliteit.
Elektrische fatbike
Enkele van de nadelen betreffende een fatbike kan je natuurlijk een beetje tenietdoen door de aanschaf van een elektrische fatbike, want die zijn er natuurlijk ook.
Net zoals bij een elektrische fiets of mountainbike wordt het fietsen er met een elektrische fatbike wat makkelijker op. Uiteraard moet je zelf nog wel trappen maar krijg je wel trapondersteuning. Hierdoor wordt offroad en bergop fietsen wat aangenamer.
Hoewel een elektrische fatbike nog wat zwaarder is dan een gewoon model ga je natuurlijk wel weer wat sneller kunnen fietsen en ga je net wat minder energie verliezen ten opzichte van het fietsen met een niet-elektrisch model.
Uiteraard moet je rekening houden met het maximale bereik van de batterij en moet je de mogelijkheid hebben om de batterij op te laden wanneer je gaat bikepacken of op een langer offroad-avontuur gaat.
Fatbike of mountainbike?
Nu je op de hoogte bent van alle voor- en nadelen van een fatbike, kan je voor jezelf aftoetsen of het misschien wel wat voor jou is. Moet je de keuze maken tussen een fatbike of mountainbike dan ben je er mogelijk nog niet helemaal uit.
Om de keuze tussen fatbike of mountainbike te kunnen maken zetten we ook nog eens alle voor- en nadelen van een mountainbike ten opzichte van een fatbike kort voor je op een rijtje:
Voordelen van een mountainbike
- Efficiënter, sneller, wendbaarder en lichter
- Goedkoper en meer keuze qua frame, opties en banden
- Breed inzetbaar, zeker met smallere of gravelbanden
- Beter voor je technische skills
Het lichte gewicht en de dunnere banden zorgen er vanzelfsprekend voor dat fietsen vlotter en sneller gaat met een mountainbike. Ook ben je wendbaarder op technische trails en in bochten.
Het assortiment mountainbikes en merken is haast oneindig waardoor je een erg ruime keuze hebt en de perfecte mountainbike naar jouw wensen kan kopen. Heb je niet zo veel behoeftes dan kan je erg goedkoop gesteld zijn en toch een erg goede en degelijke mountainbike in huis halen.
Met een mountainbike kan je op alle terreinen, trails en routes vlot uit de voeten. Ook gravelrijden of op de baan gaat erg vlot met een mountainbike, zeker wanneer je een ander setje banden of specifieke weg- of gravelbanden monteert.
Hoewel een 29” mountainbike erg goed uit de voeten kan en goed over obstakels heen kan rollen komt er toch net wat meer stuurmanskunst en techniek bij kijken dan wanneer je hetzelfde terrein en dito obstakels met de fatbike aandoet. Groot voordeel hiervan is dat je technische skills automatisch gaan verbeteren wanneer je steeds vaker over zulke obstakels rijdt.
Nadelen van een mountainbike
- Moeilijker fietsen op het ruigste off-trail terrein
- Minder comfortabel en vermoeiender
- Banden en wielen zijn kwetsbaarder
- Smallere banden zorgen voor minder grip en tractie
- Meer en betere rijtechniek nodig
- Niet geschikt voor de extreemste weersomstandigheden (denk maar aan diepe sneeuw)
Wil je weg van de aangelegde trails en standaard bospaden dan kan het mogelijk wat moeilijker zijn met een mountainbike, waardoor je wat vaker voet aan grond moet zetten.
Hoewel je op een mountainbike toch vrij rechtop zit, is de houding toch wat sportiever dan op een fatbike. Door de smallere banden en de iets hogere bandendruk komen de obstakels en oneffenheden van het terrein toch wat harder binnen. Een full-suspension mountainbike kan dit in bepaalde mate wel wat beperken.
De meeste mountainbike zijn tegenwoordig met 29” wielen zijn uitgerust. Door deze wielgrootte ga je weliswaar vlotter over obstakels heen rollen, toch zijn de wielen kwetsbaarder dan de 26” of 27,5” wielen van een fatbike. De spaken zijn langer waardoor deze ook kwetsbaarder zijn. Ook de velgen zijn kwetsbaarder wanneer je op (te) lage druk rijdt.
De smallere banden bieden, afhankelijk van het gekozen noppenprofiel, een bepaalde hoeveelheid grip en tractie. Hierin heb je ten opzichte van fatbike banden wel veel meer keuze, maar hoe dan ook zijn mountainbike banden een pak smaller waardoor de grip en tractie altijd minder zijn dan bij een bredere fatbike band.
Omdat mountainbiken minder “automatisch” gaat dan met de fatbike heb je wel wat stuurmanskunst nodig wanneer je vlot jes over erg ruig terrein wil fietsen. Voor beginners kan dit in eerste instantie een uitdaging vormen.
Meters sneeuw hebben we niet vaak in Belgë en Nederland, vandaar dat we eigenlijk het ganse jaar door kunnen mountainbiken.
Ben je echter iemand die graag erg diep het bos in gaat of graag in de Ardennen of het buitenland gaat mountainbiken, dan kan dit met een mountainbike met momenten wat minder vlot gaan of zelfs helemaal geen goed idee zijn. Met een fatbike daarentegen kan je zelfs door een dikke laag sneeuw fietsen.
Waarom een fatbike kopen?
Klinken de voordelen van een fatbike jouw als muziek in de oren? Dan is dit misschien wel iets fiets voor jou om te overwegen. Voor je er hals overkop eentje gaat kopen is het wel belangrijk om, naast de voor- en nadelen, te weten voor wie en welk type fietser een fatbike het meest geschikt is.
Het spreekt voor zich dat je voor de gewone crosscountry ritjes, vaste mtb-routes en bospaden in België en Nederland niet meteen een fatbike nodig hebt. Toch kan een fatbike een goede keuze zijn wanneer jij voornamelijk offroad paden fietst of regelmatig afwijkt van de reguliere paden.
Ben je daarnaast ook wel te vinden voor bikepacking, bij voorkeur in het buitenland en over een diversiteit van ondergronden zoals woestijn- en sneeuwlandschappen of bergen dan is een fatbike misschien wel de beste keuze die je kan maken.
Ben je nieuw in het offroad fietsen dan kan een fatbike eveneens een goede optie zijn aangezien je met een fatbike meteen goed uit de voeten kan op alle soorten trails met diverse obstakels. Ook wanneer je je conditie en uithouding wil verbeteren door offroad te fietsen is een fatbike een goede keus. Je verbruikt er immers veel meer energie mee dan op een mountainbike.
Ben je echter niet of amper van plan om af te wijken van de locale routes, aangelegde trails en paden in België en Nederland, dan is een fatbike een beetje overkill.
Een fatbike kan ook een leuke extra zijn naast jouw gewone mountainbike. Natuurlijk moet je de investering dan wel willen maken. Een fatbike is niet goedkoop, zeker wanneer je een kwalitatief en betrouwbaar model wil hebben.
Hou er ook rekening mee dat niet alle fietswinkels standaard fatbikes in hun assortiment hebben. Is er toch een aanbod dan ben je vaak beperkt tot slechts enkele modellen. Online heb je waarschijnlijk net wat meer keus, maar dan heb je de service (achteraf) natuurlijk niet.
Conclusie
Steeds meer mensen hebben de weg naar het offroad fietsen gevonden. Het is dan ook niet meer dan logisch dat er in alle takken van het offroad fietsen nieuwe fietsers bijkomen. Zo zie je ook steeds vaker fatbikes opduiken, zelfs in Nederland en België. Ook de toenemende populariteit van bikepacking heeft er voor gezorgd dat er steeds vaker fatbikes over de trails rijden.
Voor de standaard mtb routes in België en Nederland is een fatbike zeker overkill, toch kan een fatbike zijn nut hebben of zelfs als tweede bike een fijne aanvulling zijn. Met een fatbike kan je immers je conditie en uithouding erg goed verbeteren en het is ook een pak leuker dan bijvoorbeeld op een fietstrainer of hometrainer thuis of in de gym.
Daarnaast rolt een fatbike, dankzij de brede banden op lage druk, erg makkelijk over het moeilijkste terrein. Hierdoor is deze ook uiterst geschikt voor beginners of fietsers die maar af en toe offroad rijden en niet de beste techniek hebben.
Ook wanneer je voornamelijk op zoek bent naar écht offroad avontuur is een fatbike misschien wel veelzijdiger dan een mountainbike.
We hebben de voor- en nadelen van een fatbike en mountainbike voor je op een rijtje gezet. Nu is het aan jou en kan je voor jezelf bepalen of een fatbike misschien wat voor jou is.