NIEUW: Garmin Edge 1040; dit zijn de nieuwe functies!

Garmin Edge 1040 review test

Na de Plus-versies van de Edge 1030 en 130 was het even stil bij Garmin. Echter wordt die stilte nu doorbroken met de lancering van de nieuwe Garmin Edge 1040. Deze nieuwe fiets gps krijgt meteen twee versies.

Naast de Basis versie is er ook een Solar versie te verkrijgen. Dankzij die Solar functie kan de batterij tijdens het fietsen (of gewoon thuis) door zonne-energie (extra) opgeladen worden. Dit loopt een beetje in lijn met de vele recente Garmin sporthorloges waarop deze functie reeds te vinden is.

Uiteraard zijn er nog meer functies en verbeteringen te ontdekken ten opzichte van de Edge 1030 plus. Ben je benieuwd wat de nieuwe Garmin Edge 1040 allemaal in petto heeft, lees dan zeker verder. In dit artikel ontdek je deze nieuwe Garmin fiets gps in detail en vergelijken we deze met zijn voorgangers.

Presteren met de Garmin Edge 1040

De Garmin Edge 1040 gps-fietscomputer is gemaakt om te presteren en het maakt niet uit of dit op de weg, op gravelpaden of in het bos is. De Garmin Edge 1040 heeft voor elk type fietser de beste functies in petto.

Dankzij de cycling ability en koersvereisten geeft de Garmin Edge 1040 jouw sterke en zwakke punten weer. Op die manier kan je je ritten volledig afstemmen op je huidige niveau.

Met de stamina functie houd je je energielevel nauwlettend in de gaten zodat jij zeker de finishlijn van jouw rit haalt.

Ongeacht waar je je bevindt, dankzij de multi-band GNSS is navigeren en routes volgen nauwkeurigen dan ooit, ook in bossen en drukke steden.

Met de batterijduur van 35 uur, tot zelfs 45 uur bij de Solar versie, kan je zelfs tijdens meerdaagse ritten zonder zorgen jouw ritten vastleggen.

Wat is er nieuw aan de Garmin Edge 1040?

De Garmin Edge 1040 is natuurlijk geen volledig nieuwe gps-fietscomputer, maar eerder een update van de 1030 Plus. Er zijn natuurlijk wel wat nieuwigheden aan de Edge 1040. Ben je echter reeds in het bezit van een Edge 1030 of 1030 plus dan is het maar de vraag of je meteen wil upgraden, zeker gezien het aardige prijskaartje van zowel de 1030 (plus) als de nieuwe Garmin Edge 1040.

Onderstaande vind je alle nieuwe features van de Garmin Edge 1040

Solar

Garmin Edge 1040 Solar

De Garmin Edge 1040 is verkrijgbaar in twee versies; een basis versie en een solar versie. De Solar versie heeft zowel boven- al onderaan het scherm een soort zonnepaneel zitten.

Beide delen zorgen voor 100% opname van zonlicht waarmee de batterij opgeladen wordt. Daarnaast is het volledige scherm eveneens bedekt met een solar laag. Deze laag neemt echter slechts 15% zonlicht op om dit om te zetten in extra batterijduur.

Tijdens het fietsen krijg je een mooi inzicht in de intensiteit van het zonlicht en de winst die je er qua batterijduur mee gemaakt hebt. Dit wordt weergegeven in minuten en kan aardig oplopen afhankelijk natuurlijk van de hoeveelheid zon die er op dat moment is.

Na jouw rit kan je de Garmin Edge 1040 zelfs laten opladen in het zonnetje.

Garmin Edge 1040 Solar vs Base

Voor we dieper in de nieuwigheden duiken is het natuurlijk handig om te weten wat precies de verschillen zijn tussen de Solar en de Base versie van de Garmin Edge 1040. Naast het Solar gedeelte zijn er nog enkele verschillende tussen beide modellen:

Intern geheugen & kaarten

Het interne geheugen van de Garmin Edge 1040 Base is hetzelfde gebleven als dat van de 1030 plus. Het 32 gb interne geheugen kan je gebruiken om verschillende kaarten te downloaden, want die heb je mogelijk wel nodig aangezien de Base versie enkel de map van jouw regio (waar je de Edge 1040 gekocht hebt) en Noord-Amerika standaard geïnstalleerd heeft.

De Solar versie echter heeft een intern geheugen van 64 gb en heeft standaard de volgende kaarten geïnstalleerd: Noord-Amerika, Europa, Midden-Oosten, Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.

Extra kaarten of regio’s kan je nog steeds gratis downloaden en naar de Garmin Edge 1040 sturen.

Multi-Band GNSS/GPS, accurater dan ooit tevoren

Net als bij de meest recentere Garmin gps-sporthorloges maakt de Garmin Edge 1040 gebruik van Multi-Band GNSS en GPS. Hierdoor is de GPS en routeregistratie veel accurater en nauwkeuriger. De gps zal de gereden paden en afgelegde wegen nog beter en accurater registreren.

Power Guide

Garmin Edge 1040 power guide functie

Deze functie is er voor de echte trainingsbeesten. Met de Power Guide functie kan je van jouw gekozen route een volledig trainingsplan of schema maken. Dit kan je makkelijk via de Garmin Connect App of via Garmin Connect online.

Naast de route die je wil rijden moet je ook nog ingeven over welk type terrein de route loopt. Daarnaast vraagt de app nog verschillende gegevens zoals jouw gewicht, FTP en het gewicht van jouw fiets en uitrusting.

Ook de moeilijkheid of intensiteit van de training kan je helemaal zelf bepalen. Eénmaal dat allemaal gebeurt is kan je de route en training naar de Edge 1040 sturen.

Heb je jezelf wat over- of onderschat dan kan je de intensiteit ook tijdens het rijden aanpassen. De intensiteit is in te stellen van ‘Easy’ tot ‘Harder’.

Zitten er ook beklimmingen in de route dan krijg je ook bij elke beklimming de gekende Climb Pro functie in beeld, weliswaar in een iets compactere versie.

Het grote voordeel van deze Power Guide functie, in vergelijking met gestructureerde workouts, is dat deze functies je niet gaat lastigvallen met constante biepjes en geluiden. Zit je niet in de juiste zone of trap je minder vermogen dan aangegeven dan lees je dit gewoon af op het scherm.

Deze functie werkt het beste wanneer je alleen gaat trainen. Het spreekt voor zich dat vermogen etc erg kan beïnvloed worden wanneer je in groep rijdt en in iemand zijn/haar wiel kan zitten…

De Power Guide functie kan natuurlijk ook offroad gebruikt worden, zowel door gravelbikers als mountainbikers.

Fietsvaardigheden en koersvereisten

Garmin Edge 1040 fietsvaardigheden

Met de functie fietsvaardigheden krijg je een overzicht van jouw sterke punten die bij jouw huidige conditie-niveau horen. Op basis daarvan kan de Garmin Edge 1040 bepalen of een bepaalde rit geschikt is voor je huidige conditie. Op die manier kan je gerichter gaan trainen.

Wanneer je een route wil gaan rijden kan je dankzij de functie koersvereisten te weten komen of de route wel voor jouw huidige conditie of vaardigheden geschikt is.

Stamina-inzichten

Garmin Edge 1040 stamina functie

De Stamina functie was ook al aanwezig op verschillende Garmin sporthorloges maar krijgt nu ook een plekje op de Garmin Edge 1040. Met deze functie krijg je tijdens het fietsen een inzicht in jouw energie-level. Zo krijg je te zien hoeveel energie jij nog in de tank hebt. Daarnaast berekend de Edge 1040 welke afstand je met het huidige energielevel nog kan afleggen.

Hardware-updates van de Garmin Edge 1040

Naast de toevoeging van de solar panelen bij de Solar editie van de Garmin Edge 1040 is er niet zo gek veel veranderd aan het uiterlijk en de hardware van deze fiets gps.

Een grote verandering is wel het feit dat de Garmin Edge 1040 eindelijk op te laden is via USB-C. Ook de mount op de achterkant van het toestel, waarmee je deze in je gps-houder klikt, kreeg een kleine upgrade en is nu volledig gemaakt uit aluminium. Deze mount kan je nog steeds combineren met het Garmin battery pack, al betwijfelen we ten zeerste of iemand dat echt nodig gaat hebben gezien de lange batterijduur van de Edge 1040.

Garmin Edge 1040 mount

Volledig nieuwe interface van de Garmin Edge 1040

Hoewel de veranderingen qua functies ten opzichte van de Edge 1030 (plus) best meevallen kreeg de Garmin Edge 1040 wel een volledig nieuwe en strakker ogende interface. Hoewel de schermresolutie identiek gebleven is zie je nu veel meer kleuren. Daarnaast werd het lettertype aangepast waardoor alles nog beter leesbaar is geworden.

Door het toevoegen van een solar laagje toont het scherm van de Solar versie wel iets donkerder.

Garmin Edge 1040 vs 1030 Plus vs 830

Garmin Edge 1040 vs 1030 plus vs 830

Onderstaand vind je de belangrijkste verschillen tussen de Garmin Edge 1040 (Base en Solar), de Garmin Edge 1030 Plus en de Garmin Edge 830. De functies die je niet in de tabel terug kan vinden zoals climbpro, mtb dynamics, grit, flow, strava segmenten, etc… zijn op alle 4 de toestellen inbegrepen.

Opties / GPSGarmin Edge 1040 SolarGarmin Edge 1040 StandaardGarmin Edge 1030 PlusGarmin Edge 830
Afmetingen59,3 x 117,6 x 20 mm59,3 x 117,6 x 20 mm58 x 114 x 19 mm50 x 82 x 20 mm
Accuduur45 uur35 uur 24 uur20 uur
Scherm grootte3,5 inch3,5 inch3,5 inch2,6 inch
Gewicht133 gram126 gram124 gram79,1 gram
Resolutie282 x 470 pixels282 x 470 pixels282 x 470 pixels246 x 322 pixels
Intern geheugen64 Gb32 Gb32 Gb16 Gb
KaartenNA, EMEA, AUS, NZBasis regio kaartBasis regio kaartBasis regio kaart
Multi-Band GNSSJaJa
SatellietenGPS, GLONASS, GALILEOGPS, GLONASS, GALILEOGPS, GLONASS, GALILEOGPS, GLONASS, GALILEO
Connect-IQ storeOp toestelOp toestelVia appVia app
Power GuideJaJa
Fietsfuncties en koersvereistenJaJa
Up-Ahead WaypointsJaJa
StaminaJaJa
Points of interestJaJaJaJa
Sensoren bundelPerformancePerformancePerformance & MTB
KopenBekijk prijs >>Bekijk prijs >>Bekijk prijs >>Bekijk prijs >>

Andere functie en eigenschappen van de Garmin Edge 1040

Naast de nieuwe functies van de Garmin Edge 1040 zijn er ook talloze functies die eerder terug te vinden waren op de Edge 1030 (plus), Edge 830, 530 en zelfs de 130 Plus.

Dynamische prestatiemeting en trainingsstatus

Wederom een belangrijke functie voor de echte trainingsbeesten. Met deze functie krijg je een inzicht betreffende hoe jouw lichaam reageert op trainingen. Zo kan je je VO2Max bekijken en krijg je een indicatie van de hersteltijd.

Aan de hand van de trainingsstatus kan je bekijken of jouw conditie ook daadwerkelijk verbeterd en jij op de juiste manier aan het trainen bent. Dankzij deze functie train jij niet voorbij jouw piek en voorkom je overtraining.

Warmte- en hoogteacclimatisatie

Afhankelijk van waar jij gaat fietsen reageert het lichaam anders op trainingen en prikkels. Met de warmte- en hoogteacclimatisatie functie zie je hoe jouw lichaam tijdens het trainen reageert en presteert in verschillende omstandigheden. Denk hierbij aan warme of zelfs koude omstandigheden of trainingen op hoogte.

Fiets en MTB dynamica

De meest recente Edge toestellen waren al lang niet meer enkel op wielrenners gericht. Getuige daarvan was de integratie van MTB dynamics.

Met fiets dynamica kan je zien hoe jouw prestaties veranderen op basis van verschillende factoren zoals, de omstandigheden, positie, instellingen en duur van jouw ritten. De MTB dynamica meet daarentegen het aantal sprongen, de afstand en de daarbij horende air-time of tijd die je tijdens de sprongen door de lucht zweeft. Echt belangrijk zijn die laatste gegevens niet, maar het is zeker en vast wel cool om te weten!

Garmin Edge 1040 MTB dynamica

Grit & Flow

Naast de leuke MTB dynamica werd de Grit en Flow functie eveneens meegenomen naar de nieuwe Garmin Edge 1040. Grit bekijkt en berekend de moeilijkheidsgraad van jouw rit aan de hand van onder andere de gps-gegevens en het hoogteprofiel.

Flow daarentegen meet hoe vlot jij over verschillende trails fietst. Hoe vlotter je over een trail scheurt des te hoger de Flow score uiteindelijk zal zijn. Deze score kan je dan telkens proberen te verbeteren. Op die manier kan je aan je skills werken en ook effectief het resultaat of de evolutie waarnemen.

Voeding & hydratatie waarschuwingen

Ben je nogal vergeetachtig of nonchalant op vlak van eten en drinken tijdens het fietsen dan kan de voeding en hydratatie functie jou vast wel een handje helpen. Naast een inzicht in de hoeveelheid sportvoeding en sportdrank die je nodig hebt waarschuwt de Garmin Edge 1040 je ook wanneer het weer tijd is om te eten en te drinken. Zo ben je tenminste zeker dat je de finish haalt!

Navigeren met de Garmin Edge 1040

Multi-Band GNSS/GPS

De belangrijkste verandering, of noem het maar verbetering, bij de Garmin Edge 1040 is natuurlijk het gebruik van Multi-Band GNSS/GPS. Waar bij vorige Edge-toestellen de route achteraf gezien wel eens rare kronkels vertoonden of aan de verkeerde kant van de weg liep is dat bij de Edge 1040, dankzij de Multi-Band GNSS/GPS helemaal anders. De route wordt haast perfect geregistreerd net zoals dat jij hem gefietst hebt. Accuratie ten top dus.

Locaties zoeken en zoekgeschiedenis

Op vlak van navigatie zijn er ook verschillende nieuwigheden bij de Garmin Edge 1040. Zo kan je nu ook via een widget op zoek gaan naar locaties en ook locaties uit je zoekgeschiedenis terug selecteren.

POI’s en Up-Ahead Waypoints

Ook de POI’s werden uitgebreid met nuttige POI’s voor fietsers zoals fietswinkels, waterstops, toiletten en plaatsen waar je je banden kan oppompen.

Daarnaast kan je via de Up-Ahead functie waypoints toevoegen aan je route met een zelf gekozen symbool. Op die manier kan je de waypoints makkelijker herkennen. Daarnaast krijg je in het Up-Ahead datascherm ook een overzicht van de waypoints die nog op je route liggen. Zowel de afstand als de geschatte fietstijd tot aan dat waypoint wordt weergegeven.

Heb je een waypoint bereikt dan verdwijnt het uit de lijst en komt het eerstvolgende waypoint dat op je route ligt bovenaan te staan.

Integratie van de Trailforks app

Wederom een handige functie voor mountainbikers is de integratie van de Trailforks applicatie. In deze app vind je gegevens van mountainbikeroutes wereldwijd. Daarnaast kan je ook, via het toestel zelf, zoeken naar POI’s en vette trails.

Forksight

Garmin Edge 1040 forksight functie

Met de Forksight modus wordt navigeren op smalle paadjes pas echt een makkie. Deze functie geeft automatisch splitsingen op de trail weer. Dit is voornamelijk handig wanneer de trails dicht bij of langs elkaar lopen.

Turn-by-turn navigatie

Voor wielrenners en tourfietsers is er natuurlijk de standaard turn-by-turn functie die je tijdig verwittigd wanneer er een afslag zit aan te komen. Uiteraard kan je ook als mountainbiker en zeker als gravelbiker gebruik maken van deze turn-by-turn instructies.

Route herberekenen

Rijd je, ondanks de steengoede turn-by-turn of Forksight aanwijzingen, toch een keertje fout dan herberekend de Garmin Edge 1040 in een handomdraai de route. Ben je van de route afgeweken maar wil je toch een beetje op verkenning gaan dan kan je de routebegeleiding en foutmeldingen onderbreken. Wil je daarna je rit toch hervatten via de ingeladen route dan zal de Edge 1040 jou met plezier weer op het juiste pad brengen!

ClimbPro

Garmin Edge 1040 ClimbPro functie

De ClimbPro functie kan zowel motiverend als demotiverend zijn afhankelijk van hoe graag je bergop fietst. Afhankelijk van de parameters van de beklimming die je te wachten staan kan je de beklimming in detail volgen op het scherm van de Edge 1040. Zo dient de klim minimaal 500 meter lang te zijn en een gemiddelde stijging van tenminste 3 % te hebben. Daarnaast moet de afstand vermenigvuldigt met de gemiddelde stijging minstens 3500 bedragen.

Voldoet de beklimming aan die drie voorwaarden dan kan je de beklimming volgen via de climbpro functie. Je kan dan automatisch de resterende afstand, hoogtemeters en het profiel van de beklimming bekijken. Door de kleurcodes die gebruikt worden in de grafiek van de beklimming kan je inschatten wat er je nog te wachten staat en zodoende jouw krachten optimaal verdelen.

Omdat een beklimming aan verschillende voorwaarden moet voldoen is deze functie voor mountainbikers natuurlijk niet altijd even interessant. Bij korte klimmetjes heb je niets aan deze functie.

Shimano Steps E-bike integratie

Ben je in het bezit van een e-bike met Shimano Steps systeem dan kan je het potentieel van de nieuwe Garmin Edge 1040 volledig benutten. In dit specifiek voor de E-bike ontworpen statusscherm krijg je een mooi overzicht van de versnellingen, batterijduur, mate van ondersteuning en gegevens over de rit.

Veilig op pad met de Garmin Edge 1040

Op vlak van veiligheid spant Garmin toch al ettelijke jaren de kroon. De veiligheidsfuncties van de vorige Edge-toestellen zijn uiteraard ook te vinden op de nieuwe Garmin Edge 1040.

Ongevaldetectie

Garmin Edge 1040 ongevaldetectie

Bij een ongeval onderweg wordt er automatisch een bericht gestuurd naar de contactpersoon die je vooraf hebt aangewezen of ingesteld in de Garmin Connect app. Het bericht bevat de locatie waar het ongeval plaatsgevonden heeft.

Fietsalarm

Natuurlijk is het niet zo verstandig om jouw fiets of mountainbike uit het zicht te verliezen wanneer je even pauze neemt of een terrasje gaat doen. Dieven kunnen immers zomaar op de loer staan en daar kan zelfs een fietsslot, gps-tracker of fietsverzekering niets aan veranderen.

Je kan natuurlijk wel gebruikmaken van het fietsalarm van de Garmin Edge 1040. Dit alarm, dat beveiligd is met een pincode, stuurt een melding naar jouw smartphone wanneer jouw fiets verplaatst wordt of in beweging komt. De Garmin moet dan natuurlijk wel op je stuur blijven staan… Ga dus maar niet al te ver uit de buurt van jouw fiets…

Groeptracking en chat

Via de grouptrack functie kan je je fietsmakkers op de voet volgen. Met deze functie kan je tot 50 fietsmakkers tegelijk volgen. Daarnaast kan je via de chat ook berichten naar elkaar versturen.

Deze functie is voornamelijk handig wanneer je de groep uit het oog verloren bent, verkeerd gereden bent of rechtsomkeer wil maken. Met de groeptrack functie en chat houd je de rest van de groep makkelijk op de hoogte zonder te moeten roepen, schreeuwen of bellen!

Compatibel met Garmin Varia

De Garmin Edge 1040 kan je ook makkelijk koppelen met Varia accessoires zoals fietsverlichting en de achteruitkijk radar. Met de radar ben je altijd op de hoogte van het verkeer dat van achter jou komt.

Connectiviteit van de Garmin Edge 1040

Connectiviteit is de dag van vandaag haast onmisbaar geworden. Hoewel je tijdens het fietsen niet per sé altijd verbonden hoeft te zijn met alles en iedereen kan het natuurlijk wel. Zo kan je smartphonemeldingen op de Edge 1040 ontvangen en bekijken.

Voor functies zoals grouptrack en verschillende veiligheidsfuncties is een verbinding met de Garmin Connect app noodzakelijk. In deze app kan je ook een overzicht vinden van al jouw ritten en deze tot in detail analyseren.

Via de Connect IQ store kan je aangepaste gegevensvelden en widgets downloaden.

De Garmin Edge 1040 is natuurlijk ook compatibel met verschillende Tacx fietstrainers.

De bestanden van je vorige Edge-toestel kon je tot voor kort nog overzetten naar het nieuwe Edge-toestel. Bij de 1040 is dat helaas niet meer mogelijk.

Sensorenbundel

De Garmin Edge 1040 kan je in twee versies verkrijgen; Basis en Solar. Zoals gebruikelijk is er ook een sensorenbundel te verkrijgen. Echter is het enkel de basis versie die beschikbaar is in de Performance sensorenbundel.

De Edge 1040 is verkrijgbaar in de Performance bundel met daarin de hartslagmeter, candans- en snelheidssensor. Daarnaast ontvang je nog de standaard mount en out-front mount.

Het beveiligingskabeltje voorkomt dat de Edge 1040 verloren gaat bij een valpartij of botsing.

Uiteraard kan je sensoren die je al in je bezit hebt koppelen aan de Garmin Edge 1040. Een leuke extra op de Edge 1040 is dat deze ook het batterijniveau van de sensoren kan weergeven. Zo weet je meteen wanneer de sensoren aan nieuwe batterijen toe zijn.

Garmin Edge 1040 Sensoren

Garmin Edge 1040 kopen?

De Garmin Edge 1040 snel op jouw racefiets, gravel- of mountainbike? Op de dag van de release en bij het schrijven van dit artikel wad het niet erg evident om de Garmin Edge 1040 te pakken te krijgen… Maar ondertussen is hij weer te verkrijgen bij verschillende van onze partners:

Conclusie; Garmin Edge 1040 de moeite waard?

Hoewel het niet echte een “nieuwe” release is, is de Garmin Edge 1040 wel de moeite waard om eens grondig te bekijken. In afwachting van ons review exemplaar hebben we alvast de nieuwe functies en eigenschappen van de Garmin Edge 1040 voor je op een rijtje gezet.

De Solar optie, die reeds terug te vinden was op de betere Garmin sporthorloges, kreeg nu ook een plaatje op deze Edge 1040 fiets gps. Zelf vinden we dit wel een leuke toevoeging! Hoewel ze zeker niet noodzakelijk is, is het fijn om je eigenlijk nooit echt zorgen te moeten maken over de batterij. Gelukkig hoef je dat ook niet te doen met de standaard of base versie van deze Garmin Edge 1040.

Wat vind jij van de nieuwe Garmin Edge 1040? Laat het ons zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

5 reacties

  1. Ik heb sinds kort de Edge 1040 solar. Bestanden overzetten tussen 2 edge toestellen is blijkbaar niet meer mogelijk.

  2. Ik heb sinds kort de Edge 1040 base.
    Hij heeft inderdaad 32 GB aan opslag, maar in de NL versie is standaard Europa en Noord-Amerika geïnstalleerd. Via Garmin Express is het ook mogelijk om kaarten van andere regio’s te installeren.
    Een andere leuke optie is dat bij navigatie van koersen alvast begonnen kan worden voordat de gehele koers is doorgerekend.

    1. Hey Rob,

      Bedankt voor de aanvulling! We voegen het toe.

      De koers al starten voor hij volledig geladen lijkt me inderdaad wel een leuke functie!

      Groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”