Garmin Edge 130 Plus review (2022) – Een goede koop?

Garmin Edge 130 Plus Review

Op zoek naar een fietscomputer voor op jouw fiets? De Garmin Edge 130 Plus is één van de vele uitstekende fietscomputers van Garmin. Hij is nuttig voor bijvoorbeeld navigatie en kan jou vertellen welke weg je moet volgen om tot je eindbestemming te komen. Misschien sta jij niet direct stil bij het belang van een fietscomputer, maar het kan echt een wereld van verschil maken en jouw fietservaring enorm verbeteren.

Dat is reden genoeg om in dit artikel aandacht te gaan besteden aan deze Garmin Edge 130 Plus fietsnavigatie

In deze Garmin Edge 130 Plus review ontdek je alle belangrijke functies en eigenschappen die deze veelzijdige fietscomputer te bieden heeft. Op die manier krijg je pas echt een goed beeld of de Edge 130 plus bij jou past en binnenkort op je stuur te bewonderen is.

 

garmin edge 130 plus datavelden

Dit is de Garmin Edge 130 plus

De Edge 130 plus is niet alleen de opvolger van de Edge 130, maar is ook het kleine broertje van de 1030 plus. Zowel de 130 als de 1030 kregen een update. Dankzij de Edge 130 plus update heb je op dit toestel nu ook de Galileo satelliet ter beschikking en kan je dubbel zoveel routes opslaan.

Daarnaast werd ook ClimbPro, trainingsplannen en MTB dynamicx geïntegreerd op de plus-versie. Ook het aantal verbrande calorieën wordt weergegeven, net als de recovery tijd. Daarnaast kan je ook Strava Live segmenten rijden, is er incident detectie en kan je workouts en trainingsplannen downloaden en volgen via de Edge 130 Plus.

Het enige minpuntje ten opzichte van de 130 is dat de batterijduur net wat minder lang is. Deze ging van 15 uur bij de 130 naar 12 uur bij de Garmin Edge 130 Plus. Echter lijkt ons dit nog steeds meer dan voldoende voor de meeste ritjes of zelfs hele dagritten.

Garmin Edge 130 Plus functies

Krijg je waar voor jouw geld? Zeker en vast want de Edge 130 plus heeft verschillende functies die op de andere Edge devices ook te vinden zijn. Natuurlijk moet de Edge 130 Plus op andere vlakken dan weer onderdoen voor de grotere broertjes. Verderop in het artikel vind je een uitgebreid vergelijk tussen de toestellen en kan je de verschillen overzichtelijk bekijken.

Voor we dat vergelijk maken zetten we de belangrijkste eigenschappen en functies van de Garmin Edge 130 Plus alvast op een rijtje.

Garmin Edge 130 plus

Scherm

De Garmin Edge 130 Plus beschikt over een scherm van 1,8 inch, die bij iedere omstandigheid makkelijk te lezen is. Zo kun je het scherm, dankzij de anti-reflecterende eigenschappen, eenvoudig aflezen op donkere bospaden, maar ook op lichte wegen. Het maakt dus niets uit waar jij je bevindt, je hebt steevast een goed zicht en overzicht op de route, data en navigatie-instructies.

Het scherm van de Edge 130 plus is geen touchscreen en volledig in zwart-wit. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn. Maar uiteraard is het wel iets om rekening mee te houden, zeker bij bepaalde functies kan dit een nadeel zijn.

Bediening

Door het ontbreken van een touchscreen moet je de Garmin Edge 130 Plus volledig bedienen aan de hand van de 5 knoppen op het toestel. De knoppen aan de voorkant gebruik je om ritten te starten, pauzeren en te stoppen en om een ronde te markeren. Daarnaast gebruik je deze knoppen ook om een optie te kiezen, terug te keren naar een vorig scherm of een bericht te bevestigen

Daarnaast zijn er 3 knoppen aan de zijkanten. De aan-uit knop bevindt zich links op het toestel. Met de andere 2 knoppen aan de rechterkant kan je de Edge 130 Plus volledig bedienen.

Kaarten en navigatie

De belangrijkste functie van de Garmin Edge 130 Plus is misschien wel de GPS. Ondanks het ontbreken van kaarten op de Edge 130 plus kan je hiermee toch navigeren en routes volgen aan de hand van een kruimelspoor of routelijn.

Je leest het helemaal goed, de Garmin Edge 130 Plus beschikt niet over kaarten en je kan er ook geen installeren. Je kan wel routes volgen via een kruimelspoor en turn-by-turn instructies volgen.

Garmin Edge 130 plus navigatie

In eerste instantie lijkt dit misschien wat moeilijk maar in de praktijk valt dat heel erg goed mee. Zelf heb ik een keertje in het buitenland een route gevolgd zonder kaarten (omdat ik het gebied was vergeten te downloaden), en dat ging nagenoeg perfect. Enige nadeel is wanneer je van de route afwijkt dat je geen enkel ander paadje kan zien, omdat je dus geen kaarten hebt. Het is dan zaak om weer zo snel mogelijk op het kruimelspoor terecht te komen.

Ook erg handig is de trackback functie waarmee je altijd weer aan je startpunt geraakt. Daarnaast kan je ook erg makkelijk routes, die je al dan niet zelf gemaakt hebt, (na-)rijden. Ook kun je door middel van de Livetrackfunctie jouw locatie delen met vrienden en familie en kunnen zij jouw avonturen op de voet volgen.

De navigatie verloopt via 3 satellieten (GPS, GLONASS en Galileo). Daarnaast heeft de Edge 130 Plus ook een barometrische hoogtemeter en een versnellingsmeter. Dit zit ook allemaal in de duurdere Edge modellen. Hierdoor is de Edge 130 Plus erg accuraat en meet en registreert deze zeer nauwkeurig.

Smart functies

De smart functies van de Edge 130 Plus zijn iets minder uitgebreid dan bij andee Edge devices. Toch is het ook bij deze fietsnavigatie mogelijk om via Bluetooth en/of ANT+ verschillende sensoren en apparatuur te verbinden. Wifi is er niet op dit device.

Meldingen van jouw iPhone of Android smartphone zoals smsjes en oproepen worden weergegeven door de Edge 130 Plus.

Trainingsfuncties en workouts

Naast navigeren en routes volgen kan je ook als een bezetene gaan trainen met behulp van de Garmin Edge 130 Plus. Met de downloadbare trainingsplannen en geavanceerde workouts of workouts die je zelf via Garmin Connect maakt ben je wel een heel tijdje zoet. Je kan dus gewoon op jouw eigen manier trainen voor om het even welk doel of resultaat te behalen.

Garmin Edge 130 Plus workouts

Je kan ook gebruik maken van de virtuele partner waarbij je tegen een virtuele tegenstander gaat fietsen. Ook kan je gebruik maken van Strava live segmenten om het beste van jezelf te geven en een KOM of QOM te scoren.

Veiligheidsfuncties

Bij Garmin zijn ze bewust bezig met veiligheid en dat vind je terug in al hun devices. Ook de Garmin Edge 130 Plus is uitgerust met verschillende veiligheids- en trackingfuncties. Zo is er de Livetrack waarmee het thuisfront jouw progressie kan volgen tijdens een (solo-)rit.

Ook de incidentdetectie en hulpfunctie zorgt ervoor dat jij ook solo op pad kan. In geval van een valpartij wordt het thuisfront verwittigd wanneer jij het val-alarm niet tijdig afdrukt. Jouw locatie wordt dan via Garmin Connect en e-mail naar de persoon gestuurd die jij als contactpersoon hebt ingesteld.

ClimbPro functie

Garmin Edge 130 Plus ClimbPro

Door middel van de ClimbPro functie, heb je een overzicht van de lengte van de klim en het hellingspercentage. Op die manier kan je je krachten optimaal verdelen en anticiperen op wat er je nog te wachten staat.

Bij deze functie zal je merken dat het zwart-wit scherm mogelijk een nadeel is? Hoewel er verschillende kleuren zwart en grijs gebruikt worden (zie foto), is een grafiek in kleur toch nog altijd overzichtelijker. Is dit toch een probleem dan is de Garmin Edge 130 Plus een toestel dat je beter links laat liggen.

MTB dynamics functie

Ben je aan het mountainbiken, dan kunnen jouw gemaakte sprongen worden geregistreerd door middel van de MTB dynamics functie. Achteraf kan je in de Garmin Connect app de details van jouw beste sprongen en jumps bekijken. Noodzakelijk? Nee. Leuk? Echt wel!

Extra handigheden

Daarnaast kan je verschillende Varia producten zoals de radar of lampen verbinden met de Edge 130 Plus. Je kan ook een vermogensmeter koppelen als je dat wenst.

Voor extra gebruiksgemak kan je ook de Edge afstandsbediening gebruiken in combinatie met de Edge 130 Plus. Deze afstandsbediening kan je zowel los kopen als in de MTB bundel (zie verderop).

Als laatste kan je de Edge 130 Plus ook verbinden met smart trainers.

Andere Edge modellen van Garmin:

De Garmin Edge 130 Plus is niet de enige uit de serie. Hij heeft namelijk meerdere grote broertjes. Dit zijn de Garmin Edge 530 en de Garmin Edge 830. Deze zijn ondertussen al wat ouder maar ook iets uitgebreider en kennen daarom meer functies. De Edge 1030 Plus kwam gelijktijdig met de 130 plus op de markt maar is buiten categorie in vergelijking met de Edge 130 Plus. De Edge 530 en 830 zijn uitgebreider maar op bepaalde vlakken toch te vergelijken. Maar zijn ze ook echt zoveel beter?

Om hierachter te komen brengen we de belangrijkste verschillen tussen de drie apparaten in kaart.

Garmin Edge 130 plus vs 530 vs 830

Garmin Edge 130 Plus vs 530 vs 830

Qua prijs is de Garmin Edge 130 Plus verreweg het meest aantrekkelijk. Deze is namelijk het goedkoopst en biedt vele functies die de duurdere broertjes ook bieden. Ben je echter op zoek naar een meer geavanceerde fietscomputer met een wat luxere uitstraling, dan is de 530 of de 830 een betere keuze.

Het scherm van de Garmin Edge 130 Plus is het kleinst, namelijk 1.8 inch. De 530 en de 830 hebben beide dezelfde grootte qua scherm, namelijk 2.6 inch. Zowel de 130 plus als de 530 beschikken niet over een touchscreen, terwijl de 830 dat wel heeft. Daarnaast is de schermweergave van de Garmin Edge 130 Plus in zwart-wit, terwijl de andere twee wel over een kleurenscherm beschikken.

Wil jij het gewicht van jouw fiets zo laag mogelijk houden, dan is de Garmin Edge 130 Plus de beste keuze. Deze heeft namelijk een gewicht van 33 gram, terwijl de 530 (75,8) en de 830 (79,1) aanzienlijk zwaarder wegen. Details, maar voor sommigen is het misschien wel belangrijk…

Kijken we naar het batterijvermogen, dan zien we dat de Garmin Edge 130 Plus ongeveer 12 uur mee zal gaan wanneer je hem gebruikt in training-modus. Zowel de 530 als de 830 gaan ongeveer 20 uur mee.

Wanneer we de drie modellen vergelijken, kunnen we de conclusie trekken dat de Garmin Edge 130 Plus een fantastische optie is voor fietsers die een simpele, betaalbare fietscomputer willen hebben die beschikt over alle essentiële functies. Zoek je een meer geavanceerde fietscomputer, ga dan voor de 530 of de 830, waarbij de 830 ook nog eens beschikt over een touchscreen.

Opties / GPSGarmin Edge 130 PlusGarmin Edge 830Garmin Edge 530
Accuduur12 uur20 uur20 uur
Scherm grootte1,8 inch2,6 inch2,6 inch
Route plannenVia PC / SmartphoneVia toestel / PC / SmartphoneVia PC / Smartphone
Back to startJaJaJa
Surprise meNeeJaNee
KaartenGeenOpen street mapOpen street map
Route herberekenenJaJaJa
Points of interestNeeJa Ja, maar zeer beperkt
AppsGarmin Connect / Strava / Training Peaks / …Garmin Connect / Strava / Training Peaks / …Garmin Connect / Strava / Training Peaks / …
Strava Live segmentenJaJaJa
Live trackingJa, via SmartphoneJa, via SmartphoneJa, via Smartphone
Ongevaldetectie en hulpJaJaJa
ConnectieBluetooth, ANT+Wifi, bluetooth, ANT+Wifi, bluetooth, ANT+
KleurenschermNeeJaJa
TouchscreenNeeJaNee

Garmin Edge 130 Plus ervaring

Een fantastisch product voor een zachte prijs, dat is het minste wat je kan zeggen van deze kleinste telg uit de Edge familie. De update die de Edge 130 kreeg is zeker en vast de moeite waard om deze fietsnavigatie te heroverwegen. Ben je eerder afgehaakt omdat de Edge 130 toch net wat te weinig te bieden had, dan is deze Plus versie mogelijk wel een schot in de roos.

Deze Plus versie kreeg namelijk vele functies van de andere Edge-toestellen waardoor de verschillen tussen de toestellen in één klap een heel pak minder groot werden.

Het ontbreken van kaarten zorgt ervoor dat de Garmin Edge 130 plus héél erg betaalbaar geworden is en slechts een fractie kost van wat de andere Edge toestellen kosten. De Edge 130 Plus vind je makkelijk tussen de €140 à €200. Goed vergelijken is de boodschap aangezien de prijs per aanbieden aardig kan verschillen.

Natuurlijk is een scherpe prijs erg prettig, maar het navigeren en routes volgen is wel een beetje anders dan wanneer je wel over kaarten beschikt. Maak dus zeker voor jezelf even uit of jij kaarten belangrijk vindt of probeer het een keertje bij iemand anders uit moest dat mogelijk zijn.

Uiteindelijk went alles en zoals we je eerder in het artikel al vertelden hoeft het ontbreken van kaarten geen nadeel te zijn. Routes via een kruimelspoor of turn-by-turn navigatie instructies volgen, daar heb je in onze ogen echt geen kaarten voor nodig.

Ook de de caloriemeting, workouts en trainingsopties komen goed van pas, zo houd je jouw lichaam ook een beetje in de gaten en kan je stevig trainen als je dat wenst.

Wil je de opties, functies en mogelijkheden van de Garmin Edge 130 Plus echt optimaal benutten dan kan je kiezen voor één van de twee bundels. Die bundels zijn herkenbaar van de andere Edge toestellen maar zien er in het geval van de Edge 130 Plus toch nog even wat anders uit.

Garmin Edge 130 Plus bundels

De Garmin Edge 130 Plus kan je zowel “los” als in een bundel kopen. Er zijn twee bundels beschikbaar, namelijk de performance bundel en de mtb bundel.

Garmin Edge 130 Plus  Performance bundel

Garmin Edge 130 Plus performance bundel

Bij het aanschaffen van de Garmin Edge 130 Plus Performance bundel, krijg jij net even iets meer dan bij de aanschaf van enkel de fietscomputer. Bij deze bundel krijg je uiteraard de Garmin Edge 130 Plus, maar wordt er ook een hartslagmeter meegeleverd. Erg handig wanneer jij gericht wil trainen en jouw hartslag graag in de gaten houdt.

Garmin Edge 130 Plus  MTB-bundel

Garmin Edge 130 Plus MTB bundel

Voor de mountainbikers is er ook een speciale bundel? In deze mtb bundel krijg je naast de enorm handige fietscomputer ook de Edge afstandsbediening, MTB steun, siliconen hoes en een snelheidssensor mee geleverd! 

Garmin Edge 130 plus kopen
bol
Betersport
coolblue-logo

Welke bundel het beste bij jou past moet je natuurlijk helemaal zelf beslissen. Heb jij een voorkeur voor de mtb bundel maar wil je toch een hartslagsensor, dan kan je deze laatste natuurlijk ook nog apart kopen. Ook andere hartslagmeters kan je verbinden met de Garmin Edge 130 Plus.

Garmin Edge 130 Plus ervaringen

Niet overtuigd van de Garmin Edge 130 Plus? Ervaringen van gebruikers trekken jou wellicht wel over de streep, want de Edge 130 Plus krijgt erg veel lovende reviews.

Wanneer we kijken naar verschillende reviews bij onze partners, valt op dat de ervaringen enorm goed zijn. De reviewscores zijn erg hoog. Er wordt geen enkel minpunt benoemd, behalve dat afslagen soms niet duidelijk genoeg aan worden gegeven, maar dit lijkt ons eerder een kwestie van gewoon worden aan het toestel en de werking. Echter is dat het enige en is de rest unaniem positief.

De Garmin Edge 130 Plus wordt geprezen om de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid. Essentiële functies die op het apparaat aanwezig zijn, werken fantastisch en verbeteren zonder twijfel de fietservaring. De functies werken erg goed en het is dan ook niet meer dan terecht dat deze fietscomputer zoveel goede beoordelingen krijgt. 

Ook de prijs is natuurlijk een aardig pluspunt, want je krijgt héél erg veel fietsnavigatie voor de toch wel erg scherpe prijs. Zeker wanneer je de vergelijking maakt met de Edge 530 of 830.

Conclusie: Garmin Edge 130 Plus kopen of niet?

Je weet nu dat de Garmin Edge 130 Plus een enorm handige middel kan zijn tijdens het fietsen en het daardoor de fietservaring een stuk aangenamer kan maken. 

Tegen een zacht prijsje rijd jij zonder om te kijken of je de goede afslag hebt genomen. De Garmin Edge 130 regelt dit voor je! Het inzicht in jouw fiets- en mountainbikeprestaties is vergelijkbaar met de grotere broertjes van deze Garmin fietscomputer.

Wil jij ook genieten van de fantastische voordelen die de Garmin Edge 130 Plus jou kan bieden? Wacht dan niet langer en koop de Garmin Edge 130 plus los, of in de voor jou geschikte bundel:

Qua prijs/kwaliteit zit je met de Garmin Edge 130 plus erg goed en je krijgt er behoorlijk wat functies bovenop. Veel van deze functies vind je ook terug bij de duurdere Garmin fietsnavigaties. Er zijn echter wel enkele toegevingen die je moet doen ten opzichte van de duurdere Garmin devices.

Beslis even voor jezelf, middels het vergelijk in dit artikel, of die toegevingen al dan niet een issue voor je zijn. Is dat wel het geval neem dan een kijkje in onze fietsnavigatiegids. Op die manier kan jij een toestel kiezen dat volledig naar jouw wensen en op jouw maat is:

Fietsnavigatie koopgids & vergelijk >>

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”