De Garmin Edge 530 is een erg populair fietsnavigatiesysteem zowel bij mountainbikers als wielrenners. Het kleine broertje van de Edge 830 moet niet eens zoveel onderdoen, maar is dan wel weer een uitgebreider device in vergelijking met de Edge 130 Plus. De prijs/kwaliteit verhouding van de Garmin Edge 530 zorgt er mede voor dat deze fietsnavigatie op heel erg veel mtb stuurtjes te vinden is.
Keuze is er uiteraard meer dan genoeg en waarom zou jij jouw geld aan de Edge 530 moeten geven en niet aan een ander Garmin toestel of zelfs een toestel van een ander merk? In deze review van de Garmin Edge 530 willen we je daarop een antwoord helpen te vinden.
Naast de vele functies en mooie eigenschappen van deze fietsnavigatie duiken we ook even in de reviews van andere gebruikers en maken we een vergelijk met enkele andere, soortgelijke devices.
Waarom de Garmin Edge 530 kopen?
Of je nu een fervente wielrenner, mountainbiker of zelfs gravelbiker bent, een fietsnavigatie zoals de garmin Edge 530 kan altijd erg goed van pas komen. Waarom dan wel?
De Edge 530 is in staat om jou naar alle mogelijke locaties te navigeren. Daarnaast kan je ook gewoon routes van anderen, of zelfs routes die je zelf gemaakt hebt, volgen via een kruimelspoor. Mede door de aanwezigheid van duidelijke kaarten kan je de weg en de paadjes steeds goed volgen op het scherm van de Garmin Edge 530.
Naast navigeren en routes volgen kan je met de Edge 530 ook echt gaan trainen. Daarnaast kan je als mountainbiker met de specifieke mtb-functies, zoals MTB Dynamics, Grit en Flow, jouw ritten nog uitdagender maken en achteraf uitgebreid analyseren.
Zo’n apparaatje kost natuurlijk wel een aardige duit maar je krijgt er wel wat voor de in de plaats. Daar komt ook nog eens bij dat deze Garmin Edge 530, na de Edge 130 plus, de goedkoopste telg uit de Garmin Edge serie is en bijna niet moet onderdoen voor de eveneens erg populaire Edge 830.
Net als met de meeste andere Garmin devices kan je ook al jouw ritten synchroniseren met Strava en Garmin Connect. Zo kan je optimaal al jouw prestaties en ritten analyseren en zelfs vergelijken met anderen als je dat wenst.
Om te weten te komen of de Garmin Edge 530 jouw nieuwe aanwinst wordt duiken we hieronder helemaal in het toestel en bekijken we alle functies en eigenschappen die deze veelzijdige fietsnavigatie te bieden heeft.
Garmin Edge 530 specificaties
Voordat je de Garmin Edge 530 in huis haalt is het handig om te weten wat hij precies allemaal voor jou kan betekenen. Door de specificaties goed te bekijken en te vergelijken weet je namelijk wat je wel en niet kan verwachten. Hieronder bekijken we daarom de belangrijkste functies en eigenschappen van de Edge 530.
Bediening van de Garmin Edge 530
Belangrijk om te weten is dat de Garmin Edge 530 niet over een touchscreen beschikt. Dit hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn, want de knoppen werken natuurlijk minstens even goed. De Edge 530 heeft maar liefst 6 knoppen waarmee je het volledige toestel kan bedienen.
Met de knoppen aan de zijkanten schakel je het device in en kan je door de verschillende menu’s gaan. De knoppen aan de voorzijde van het toestel hebben bij elk Garmin device dezelfde functie; namelijk een rit starten, pauzeren en stoppen en een ronde markeren.
De knoppen zijn overigens ook met handschoenen te bedienen.
Grootte van het scherm
De grootte van het navigatiesysteem is precies zoals je zou mogen verwachten van een fietsnavigatie; niet overdreven groot maar zeker ook niet te klein. De Garmin Edge 530 is compact, maar biedt toch een goed zicht dankzij het 2,6 inch kleurenscherm. Dit scherm is overigens net zo groot als dat van de Edge 830, het grotere broertje van dit device.
Batterijduur
Elektrische apparaten hebben vaak de neiging om snel leeg te lopen. Bij een navigatiesysteem is het extra vervelend. Je wilt voorkomen dat het systeem tijdens het navigeren uitvalt omdat de batterij leeg is. Bij de Garmin Edge 530 hoef jij je hier geen zorgen om te maken.
Onder normale omstandigheden gaat de batterij namelijk tot wel 20 uur mee. Wanneer je gebruikmaakt van het systeem in de besparingsmodus, kan hij tot wel 40 uur meegaan! Tip: laad je navigatiesysteem volledig op voor iedere rit die je maakt. Dit om te voorkomen dat hij toch uitvalt tijdens je fietstocht.
Daarnaast kan je ook de helderheid van het scherm verminderen. Hierdoor zal de batterij nog langer meegaan en kom je zeker in de buurt van de theoretische 20 uur.
Fietsprofielen
Dankzij de mogelijkheid om verschillende fietsprofielen in te stellen kan je de Edge 530 op verschillende fietsen gebruiken. Handig als je naast mountainbiken ook wel eens de wielrenfiets of gravelbike neemt.
Waterbestendig
De Garmin Edge 530 is volledig waterbestendig, waardoor je hem ook in de regen of sneeuw kunt blijven gebruiken. Met de IPX7 waterbestendigheid is het toestel bestand tegen blootstelling aan water tot 1 meter diep en dit gedurende 30 minuten. De kans dat dat gebeurd is natuurlijk klein. Weet wel dat je de Edge 530 zonder problemen in regen, sneeuw en buien kan blijven gebruiken.
Kaarten en geheugen
Wanneer je de Edge 530 in huis haalt heb je meteen de beschikking over een basiskaart. Deze kan je uitbreiden tot waar je maar wil. Ga je een keertje naar het buitenland, bekijk dan eerst even of het gebied, waar je naartoe gaat, gedekt wordt door jouw huidige kaart.
Het toestel heeft een intern geheugen waarin je tot 200 waypoints en locaties, 100 routes en 200 uur aan ritten in kan opslaan.
Gps en sensoren
De Edge 530 maakt zowel gebruik van GPS, GLONASS als Galileo satellieten tijdens het navigeren en het bepalen van jouw locatie. Door gebruik te maken van al deze satellieten is de Edge 530 in de meeste gevallen heel erg nauwkeurig.
Ook de hoogte wordt accuraat berekend dankzij de barometrische hoogtemeting. Daarnaast zit er nog een versnellingsmeter en omgevingslichtsensor op het toestel.
Veiligheidsfuncties
Misschien ga je wel eens lekker alleen op pad. In dat geval is het ook belangrijk dat er wat veiligheidsfuncties beschikbaar zijn. En dat is in het geval van de Garmin Edge 530 zeker en vast het geval.
Met de incident detectie wordt het thuisfront verwittigd wanneer je ongelukkig ten val gekomen bent. Daarnaast kan je eveneens een fietsalarm instellen om diefstal van jouw fiets of mtb te voorkomen.
Met de livetrack functie kan het thuisfront, en al wie het beliefd, de progressie tijdnes jouw rit op de voet volgen. Ook de Grouptrack functie is aanwezig op de Garmin Edge 530 en hierbij kan je zelfs berichten uitwisselen tijdens het rijden. Al raden we toch aan om vooral je blik op de weg en jouw voorgangers te focussen.
De Edge 530 is ook compatibel met Varia radar en lampen.
Overige functies
Verder beschikt de Garmin Edge 530 over andere handige functies. Denk bijvoorbeeld aan ANT+, Wi-Fi en Bluetooth. Dankzij deze functies kan je smartphone meldingen ontvangen, sms- en telefoongesprekken weigeren. Daarnaast kan je ook een de Garmin Varia afstandsbediening en elke iPhone of Android telefoon koppelen.
De Edge 530 kan je ook verbinden met het Shimano DI2 synchro schakelsysteem en eveneens met verschillende smart trainers.
Trainen met de Garmin Edge 530
Wil je naast navigeren en routes volgen ook stevig trainen met behulp van jouw fietsnavigatie? Dan kan dat gewoon want de Edge 530 beschikt over erg veel trainings-, plannings- en analysefuncties.
De Edge 530 geeft je de kans om geavanceerde workouts te volgen. Je kan deze trouwens ook gewoon zelf maken via Garmin Connect of downloaden via andere platformen. Naast de virtual partner kan je ook het beste van jezelf geven via de Strava Live segmenten. Daarnaast krijg je ook een mooi inzicht in het behaalde trainingseffect en VO2max, al is dit laatste meer voor hardlopers bedoeld.
Wil je helemaal los gaan dan kan je kiezen voor intervaltrainingen. Specifiek trainen met behulp van de Garmin Edge 530 is dus zeker en vast een optie voor iedereen!
ClimbPro en Mountainbike Functies
Net als de andere Edge toestellen beschikt de Garmin Edge 530 ook over verschillende specifieke mtb functies. Een leuke toevoeging naast de al even leuke ClimbPro functie.
Met de ClimbPro functie kan je het profiel van een beklimming die je te wachten staat al een keertje op voorhand bekijken. Ook tijdens het rijden krijg je met deze functie een hoop info over de beklimming. Je kan onder andere zien hoelang de klim nog is en hoeveel hoogtemeters er je nog te wachten staan. Dit kan zowel motiverend als demotiverend zijn, het ligt er maar aan hoe hard jij aan het bergop fietsen bent.
De Edge 530 heeft net als zijn grotere broertje, de Garmin Edge 830 verschillende specifieke functies in functie van mountainbiken. Zo is er de Mountainbike Dynamics functie waarmee je kan zien hoe goed je een bepaalde trail gereden hebt. Ook wanneer je je een keer aan een sprongetje waagt zal de Edge 530 dit registreren en kan je achteraf bekijken hoe ver deze sprong was en hoelang je in de lucht gezweefd hebt.
Voor elk type mountainbiker zijn deze functies zeker en vast een toegevoegde waarde. Zijn ze essentieel? Zeker niet, maar leuk zijn ze zeker en vast wel!
In onderstaande tabel geven we je nog een samenvatting van alle functies en eigenschappen:
Belangrijkste eigenschappen & functies | Garmin Edge 530 |
---|---|
Accuduur | 20 uur |
Route plannen | Via PC / Smartphone |
Back to start | Ja |
Surprise me | Nee |
Kaarten | Open street map |
Route herberekenen | Ja |
Points of interest | Ja, maar zeer beperkt |
Apps | Garmin Connect / Strava / Training Peaks |
Live segments | Ja |
Live tracking | Ja, via Gsm |
Ongevaldetectie en hulp | Ja |
Connectie | Wifi, bluetooth, ANT+ |
Kleurenscherm | Ja |
Touchscreen | Nee |
Wat zit er in de doos?
Wanneer je de Garmin Edge 530 in huis haalt moet je deze natuurlijk veilig op jouw stuur kunnen monteren. Dat is geen enkel probleem en dat kan standaard op twee verschillende manieren. In de doos vind je daarom de Aero mount en de standaard mount. gebruik je de aero mount dat komt de Edge 530 vóór het stuur te zitten. De standaard mount kan je op de stuurpen of het stuur zelf monteren.
Naast de twee mounts zit er nog een usb-laadkabel, handleiding en natuurlijk de Edge 530 zelf in de doos.
Hiermee kan je natuurlijk meteen van start gaan. Echter is het wel belangrijk om te weten dat er nog wat andere opties zijn in de vorm van de performance en mtb bundel. Met deze bundel kan je de functionaliteiten en mogelijkheden van jouw Garmin Edge 530 nog een beetje uitbreiden.
Garmin Edge 530 performance en mtb bundel
Ook de Edge 530 kan je in twee verschillende bundels aankopen; de performance bundel en mtb bundel. Ben je al bekend met de sensoren bundels van Garmin dan is het onderstaande zeker niet nieuw voor jou. Ben je van plan een bundel met sensoren aan te kopen, bekijk dan even wat elke bundel precies te bieden heeft en welke het beste bij jou past.
Mountainbike bundel
De mountainbike bundel van de Garmin Edge 530 bevat de volgende sensoren en accessoires:
- Mtb mount
- Snelheidssensor
- Varia afstandsbediening
- Siliconen beschermhoes
Garmin Edge 530 kopen | |
---|---|
Performance bundel
De performance bundel ziet er een beetje anders uit en is voornamelijk bedoeld voor fietsers die véél gegevens willen kunnen meten en analyseren. De bundel bevat de volgende sensoren:
- Hartslagsensor en borstband
- Snelheidssensor
- Cadanssensor
Garmin Edge 530 reviews
Als je een beetje thuis bent in het mountainbike wereldje dan heb je vast al wel veel goeds gehoord over de Garmin Edge 530. Waar er altijd wel wat om te doen is bij dit toestel, is het ontbreken van het touchscreen. Echter blijkt dat de meeste gebruikers dit niet eens een nadeel vinden, en daar kunnen wij ons zeker en vast bij aansluiten.
Het gebruiksgemak, zelfs met de knoppen, wordt vaak geprezen. Daarnaast is de batterijduur ook één van de positieve eigenschappen. Deze is erg goed en laat dus weinig te wensen over. De handige functies waarover de Garmin beschikt worden ook vaak benoemd.
Ook de vele functies en data die de Edge 530 heeft en kan meten zijn voor menig mountainbiker of wielrenner meer dan voldoende. De keuze tussen de performance of mtb bundel is veelal persoonlijk. De echte fanatiekelingen, die meestal ook wielrennen, kiezen vaak voor de performance bundel. Terwijl de echte mountainbiker vaker kiest voor de mtb bundel. Toch is hier niet echt een lijn in te trekken en hangt het veelal af van wat jouw doelgebruik is van de Garmin Edge 530.
Garmin Edge 530 vs 830
De Garmin Edge 530 wordt meestal als eerste vergeleken met de Edge 830. De 830 is in elk geval een stukje duurder en het is maar de vraag of de verschillen die extra centen waard zijn. In onderstaand vergelijk kan je meteen zien dat er amper verschillen zijn. De verschillen hebben we voor de duidelijkheid uitgelicht.
Opties / GPS | Garmin Edge 830 | Garmin Edge 530 |
---|---|---|
Accuduur | 20 uur | 20 uur |
Scherm grootte | 2,6 inch | 2,6 inch |
Route plannen | Via toestel / PC / Smartphone | Via PC / Smartphone |
Back to start | Ja | Ja |
Surprise me | Ja | Nee |
Kaarten | Open street map | Open street map |
Route herberekenen | Ja | Ja |
Points of interest | Ja | Ja, maar zeer beperkt |
Apps | Garmin Connect / Strava / Training Peaks / … | Garmin Connect / Strava / Training Peaks / … |
Strava Live segmenten | Ja | Ja |
Live tracking | Ja, via Smartphone | Ja, via Smartphone |
Ongevaldetectie en hulp | Ja | Ja |
Connectie | Wifi, bluetooth, ANT+ | Wifi, bluetooth, ANT+ |
Kleurenscherm | Ja | Ja |
Touchscreen | Ja | Nee |
Of de bovenstaande verschillen het prijsverschil (tot wel €100) waard zijn is natuurlijk een persoonlijke keuze.
Wat kost de Garmin Edge 530?
De Edge 530 is, op de Edge 130 plus na, de goedkoopste fietsnavigatie in het Garmin Edge assortiment. Zoals je eerder al kon zien moet de Edge 530 amper onderdoen voor de duurdere Edge 830. Qua prijs/kwaliteit zit je met de 530 dus zeker en vast goed.
De prijzen van de Edge 530 verschillen erg per aanbieden, daarom kunnen we er niet meteen een getal op plakken. Het is daarom belangrijk om goed te vergelijken om van daaruit de Edge 530 tegen de beste prijs aan te kunnen kopen.
Heb je liever de Garmin Edge 530 in een bundel met sensoren dan kan dat natuurlijk ook. Zowel de performance als de mountainbike bundel zijn erg veelzijdig en voordelig. Het spreekt voor zich dat de bundels wel meteen een pak duurder zijn. Maar je krijgt er wel wat voor in de plaats!
In onderstaande tabel kan je beide opties nog een keer vergelijken.
PRODUCT | DETAILS | |
---|---|---|
Garmin Edge 530 Performance bundel
|
||
Garmin Edge 530 MTB bundel
|
Conclusie: Is de Garmin Edge 530 het kopen waard?
De Garmin Edge 530 is zeker en vast het kopen waard wanneer je een betrouwbaar toestel wil hebben waarmee je kan navigeren, routes volgen en uitgebreid kan trainen. De veelzijdigheid van dit toestel maakt dat het zowel voor de recreatieve als fanatieke fietser en mountainbiker een meerwaarde kan betekenen. Heb je geen behoefte aan een touchscreen en zijn POI’s niet zo jouw ding, dan kies je in onze ogen altijd voor de goedkopere Edge 530 en laat je de Edge 830 links liggen.
Hecht je echter wel belang aan de enkele extra opties en functionaliteiten van de Edge 830, dan raden we aan om de Edge 530 niet in huis te halen.
De Garmin Edge 530 is qua prijs kwaliteit in onze ogen zeker en vast wel de beste keuze, zeker en vast voor mountainbikers. De mtb dynamics, Grit en Flow functies in combinatie met de Climbpro geven een extra veelzijdige touch aan dit toestel. Ook voor wielrenners is de Edge 530 zeker en vast een overweging, al zijn de mtb-specifieke functies dan wel weer minder praktisch.
Wij kunnen de Edge 530 dus zeker en vast aanbevelen!
Garmin Edge 530 kopen | |
---|---|
Biedt de Garmin Edge 530 meer dan nodig is voor jou of heb je toch liever een touchscreen in plaats van knoppen? Keuze is er te over, daarom verwijzen we je graag door naar onze fietsnavigatiegids. Via deze gids vind je makkelijk de beste fietsnavigatie volledig op jouw maat; neem dus snel een kijkje als de Garmin Edge 530 je niet helemaal overtuigd heeft: