Garmin Edge 830 getest op de MTB; review (2023)

Garmin Edge 830 test en review

Navigeren naar een POI (point of interest), naar de parkeerplaats of gewoon een uitgestippelde route volgen, data meten en trainingen analyseren… Met een fietsgps zoals de Garmin Edge 830 is dat kinderspel. Zo’n apparaatje is ondertussen niet meer weg te denken op het stuurtje van je mountainbike, racefiets of gravelbike.

De Garmin Edge 830 is zeker niet nieuw en werd in 2019 op de markt gebracht. Deze Garmin Edge 830 fietsnavigatie koos ik als vervanging voor mijn Edge 810 en gebruik ik dan ook altijd tijdens het mountainbiken. Waarom ik voor de Edge 830 koos, welke functies deze fietsnavigatie en mijn ervaringen ermee ontdek je in deze review. Op die manier kan je beslissen of deze gps misschien ook voor jou is.

Garmin Edge 830 kopen
bol
amazon

Garmin Edge 830 test & review; mijn ervaringen

Ondertussen is het weer een tijdje geleden dat mijn Garmin Edge 810 het begaf. Voor ik de Edge 830 aanschafte heb ik een hele tijd rond gefietst met de Sigma Rox 11.1 EVO. Hoewel dat toestel zeker en vast geschikt is om te gebruiken als mountainbiker miste ik toch enkele functies. Vandaar dat ik toch terug overgestapt ben op de Garmin Edge serie en dan met name de Edge 830.

Waarom ik voor de Garmin Edge 830 koos

Touchscreen

Eén van de grootste redenen waarom ik voor de Edge 830 koos, en bijvoorbeeld niet voor de 530, was het touchscreen. Dit miste ik enorm bij de andere gps die ik in gebruik had en voorheen was dit voor mij persoonlijk bij de Edge 810 al een echte meerwaarde. Dit is uiteraard heel persoonlijk maar bediening via knoppen ligt mij helemaal niet.

Kaarten

De Sigma die ik gebruikte had ook geen kaarten en dat was, zeker in onbekend gebied, een absoluut minpunt. Vandaar ook de overschakeling naar een gps-toestel met kaarten.

Formaat en prijs

De 1030 plus en zelfs de 1040 stonden ook een tijdje op de radar maar die zijn ook meteen een heel pak duurder en verschillen niet zo heel erg veel. Daarnaast zijn die toestellen ook weer wat groter. Ik houd het tijdens het mountainbiken liever wat compacter. Omdat ik veel van de functies ook maar amper of zelfs helemaal niet gebruik vond ik het ook wat gek om enkele 100en euro’s extra neer te tellen…

Andere functies

De nieuwere Edge-modellen kregen ook enkele leuke nieuwe functies zoals Climbpro en MTB dynamics, die ik wel eens wou proberen. En ook naar de Strava Live segmenten was ik wel een beetje benieuwd. Andere functies zoals workouts staan dan weer niet direct op het lijstje om te gebruiken in het veld of bos… De veiligheidsfuncties daarentegen zijn wel een leuke extra en deze werken ook zeer goed.

Genoeg redenen om voor de Edge 830 te gaan dus. Zeker omdat ik het touchscreen moest hebben vielen de 530 en 830 meteen al af. Omdat ik in het verleden tevreden was van mijn Garmin heb ik ook geen seconde gedacht om de switch naar bijvoorbeeld een Wahoo toestel te maken.

Test & review van de Garmin Edge 830

De Garmin Edge 830 gebruik ik letterlijk altijd tijdens het mountainbiken. Navigeren doe ik eigenlijk maar zelden gezien ik helemaal gek wordt van piepjes. Wat ik wel doe is om van A naar B te rijden of een volledig rondje te rijden is een GPX bestand als koers volgen. Dit vind ik persoonlijk veel gemakkelijker want het is niet meer dan gewoon een lijntje volgen.

Sensoren

De sensoren die ik voorheen gebruikte werden vanaf de eerste keer meteen gevonden en gekoppeld aan de Edge. Het is dus handig als je al eerder een Garmin device gebruikt hebt.

Garmin vs elektronisch schakelen

Ik gebruik momenteel enkel een hartslagmeter en daarnaast registreert de Garmin ook het elektronisch schakelen van mijn MTB. Een snelheids- en cadanssensor gebruik ik niet. De snelheid is hierdoor niet altijd even accuraat gezien deze nu via gps geregistreerd wordt. Dit is niet meteen een issue voor mij.

Mijn AXS groep verbind vlekkeloos met de Garmin en registreert onder andere het aantal keer dat ik schakel tijdens een rit en daarnaast kan je bekijken welke tanden je het meest gebruikt hebt en hoelang je op elke tand van de cassette gefietst hebt. Daarnaast geeft de Garmin ook een piepsignaal als de ketting op de grootste of kleinste tand ligt. Zo weet je meteen dat je doorheen je cassette bent en dat het dan echt van je benen zal afhangen…

Garmin Edge 830 elektronisch schakelen

Gegevensvelden en pagina’s

Omdat ik meestal een route/koers vol heb ik niet zo heel veel zicht op verschillende data. Het dataveld dat voor mij het belangrijkst is en ook altijd onder de kaart staat is de hartslag. Voor de andere pagina’s houd ik het vrij standaard, hoewel de keuze echt gigantisch is. Het is erg handig dat je de indeling een beetje kan finetunen en de pagina’s ook in gewenste volgorde kan zetten.

De extra functies zoals climbpro en MTB dynamics kan je ook uitschakelen. Wat ik erg goed vind is dat je dat pera activiteitsprofiel kan doen. Zo heb ik bijvoorbeeld geen behoefte aan pop-ups allerhande (melding dat er een klim aan komt of dat ik x-meter ver gesprongen heb) als ik aan een lange marathon bezig ben. Bij een fun ritje of training kan dat dan weer wel. Vandaar dat ik ook met twee verschillende mtb-profielen fiets.

MTB dynamics en Climbpro

Ik was erg benieuwd naar zowel de Climbpro functie als de MTB dynamics. Echter vond ik de pop-ups op sommige momenten, zoals ik al aanhaalde, eerder irritant dan leuk. Voor mij is het dus zeer ritgebonden of ik de climbpro zal gebruiken of niet.

De MTB dynamics zijn leuk maar wat me al snel tegenviel was de “Jump” functie. In eerste instantie leek deze functie nog wel te doen waarvoor hij bedoeld was. Tot ik op een nagenoeg vlakke rit op de weg een 20-tal keer de melding “geweldige sprong” ontving op mijn Edge 830. Toen was de pret er wel af en heb ik deze functie ook gewoon uitgeschakeld op elk profiel.

De Climbpro functie zie ik me nog wel gebruiken aangezien ik erg graag bergop fiets. Het is fijn om te kunnen volgen hpe de klim verder zal verlopen. Echter zijn de klimmen in mijn omgeving niet heel erg lang waardoor deze functie toch wat van zijn kracht verliest. Ik ga het dus zeker een keertje in een andere omgeving proberen!

Koersen volgen

Koersen volgen is via de Edge 830 is heel erg makkelijk en in 95% van de gevallen volg ik er dan ook eentje als ik op de MTB zit. In eigen streek gebeurt het wel eens dat ik zonder GPX wat in het rond fiets omdat ik mijn weg toch ken.

Een GPX uploaden naar de Edge gaat supersnel via de Garmin Connect app en ook het automatisch uploaden is handig. Zo kan je meteen bij thuiskomst en na het opslaan van de rit de gegevens bekijken op de smartphone. Deze kan je uiteraard ook op de Edge zelf bekijken.

Een functie die ik ook altijd inschakel tijdens het fietsen is de auto-pauze. Deze kan je ook nog instellen zoals je zelf wilt. Bij mij stop de gps wanneer ik ook daadwerkelijk gestopt bent. Daarnaast kan je deze ook laten stoppen vanaf een bepaalde snelheid, die je zelf kan instellen.

Problemen met het GPS-signaal tijdens de koersen volgen heb ik tot op heden nog niet ondervonden.

Touchscreen

Het touchscreen, één van de redenen waarom ik voor de Edge 830 gekozen heb, werkt uitstekend. Al is het wel belangrijk dat je handschoenen een “touchscreen vinger” hebben. Het scherm reageert snel. Enige minpuntje is wanneer je wat vuil wil verwijderen je ook al snel aan het swipen bent. Een enkele keer wilde het swipen niet meteen lukken, maar dat zijn eerder uitzonderingen.

Zonder handschoenen werkt het touchscreen ook uitstekend. Dit is handig gezien je zowat alles op het toestel zelf kan instellen en dat mag best vlot gaan vind ik persoonlijk. Instellen en door de menu’s swipen en scrollen gaat vliegensvlug!

Garmin Edge 830 review & conclusie

De Garmin Edge 830 is voor mij ondertussen een onmisbaar toestel geworden, zeker wanneer ik op verplaatsing ga mountainbiken. Enerzijds omdat de kaarten duidelijk zijn en koersen volgen bijzonder simpel is en in de meeste gevallen voor foutloze ritten zorgt.

Dankzij het touchscreen heb ik vliegensvlug toegang tot extra datavelden en kan ik makkelijk tijdens het fietsen in- en uitzoomen als dat nodig is.

Het beveiligingskoordje had ik vroeger nooit gebruikt maar hangt nu standaard aan mijn Edge. De Find my Edge functie zal ik dus niet snel nodig hebben, hoewel deze wel perfect zijn werk doet via de Garmin Connect app. Die app is overigens in mijn ogen een zeer goede en overzichtelijke app. Ook GPX’en bekijken en uploaden naar de Edge gaat via deze app naadloos.

De Edge 830 heeft erg veel functies waarvan ik er eerlijk gezegd niet zo heel erg veel gebruik. Dat wist ik natuurlijk op voorhand en dat was bij de Edge 810 ook gewoon zo. Het touchscreen en de manier van routes volgen zijn voor mij de belangrijkste troeven. Ook de hartslagmeting in combinatie met mijn hartslagband werkt super. Dat de Edge ook compatibel is met mijn AXS elektronische aandrijving is een leuke surplus.

Garmin Edge 830 kopen
bol
amazon

Wat vind ik minder goed aan de Garmin Edge 830?

Ik gebruik het toestel zeker niet in zijn volle potentieel, vandaar dat ik over veel functies ook niet echt nuttige dingen kan vertellen. Toch zijn er enkele dingen die ik wel wat minder vind aan de Edge 830. Zo is de plaatsing van de start en ronde knop voor mij toch wel een minpuntje. Gelukkig heb je die knoppen niet al te vaak nodig tijdens het fietsen. Als ze bovenop het toestel gestaan hadden waren ze veel makkelijker om te bedienen.

Nu en dan gebruik ik de ronde knop wel eens maar het is soms toch worstelen, zeker als je op de knop wil drukken tijdens het fietsen.

De snelheid wordt vaak niet correct weergegeven als je geen snelheidssensor in je wiel plaatst. Niet echt een issue maar het is wel iets wat je zeker mag weten.

Ben je nog geen Garmin devices gewoon dan kan ik me voorstellen dat de menu’s en indeling niet altijd even logisch is. Dit was zeker bij mijn Edge 810 ook het geval. Ondertussen gebruik ik ook al jaren een sporthorloge (de Garmin Fenix 6X Pro), waardoor ik de logica van Garmin ondertussen wel onder de knie heb.

De Jump functie is waardeloos en voegt helemaal niets toe. Als er 20 jumps gemeten worden tijdens een vlakke rit op de weg, dan schort er in mijn ogen toch iets aan de functie.

Algemene eigenschappen van de Garmin Edge 830

Nu je een beeld hebt van wat ik van de Garmin Edge 830 vind duiken we nog even in de vele andere eigenschappen en diverse functies die de Edge 830 te bieden heeft.

Touchscreen

De Edge 830 is de opvolger van de Edge 820 en de nog oudere 810. Bij de 820 waren er nogal wat problemen met het touchscreen, althans bij de eerste lichting van het toestel. Er waren enkele updates nodig die de meeste problemen gelukkig konden verhelpen. Het touchscreen van de Edge 830 heeft deze issues niet meer en is er dus erg op vooruit gegaan.

Een touchscreen doet vaak de wenkbrauwen fronsen, want werkt dat allemaal wel goed genoeg? Is het niet makkelijker alles met knoppen te bedienen? Uiteraard hangt veel af van je eigen voorkeur, maar het touchscreen werkt zoals het moet, ook wanneer het regent laat deze je niet in de steek.

Hoewel de Edge 830 dus een touchscreen heeft zijn er toch nog welgeteld 3 knoppen op het toestel terug te vinden. Als je al een Garmin gebruiker bent ga je ongetwijfeld al weten welke functies deze knoppen hebben.

Knoppen

De knop aan de linkerkant dient om het toestel in en uit te schakelen (lang ingedrukt houden) of om deze in slaapstand te zetten (kort indrukken). Deze keuze kan je ook maken op het scherm zelf.

Garmin Edge 830 aan uit knop

Daarnaast zijn er nog twee knoppen aan de voorkant van het toestel. Met de knop rechts van het toestel start en stop je de timer terwijl je met de linkerknop een nieuwe ronde kan markeren.

Het bedienen hiervan is misschien even wennen door de positie van de knoppen. Deze bevinden zich niet onder het scherm (zoals bij de Edge 810 het geval was), maar aan de korte (voor-)kant van het toestel. Wanneer je handschoenen draagt en afhankelijk van hoe je de gps op de fiets plaatst, kan dit in het begin een beetje moeilijker zijn.

Garmin Edge 830 start en ronde knop

Bijvoorbeeld met een out-front mount (waar bij de gps vóór je stuur hangt) zou je stuur wat in de weg kunnen zitten om de knoppen makkelijk te bedienen.

Gewicht en afmetingen

Het toestel is vrij compact, zeker in vergelijking met de Edge 1030 (plus) en de nieuwere Edge 1040, de grotere broertjes van dit toestel. De Edge 830 heeft dezelfde afmeting als de Edge 530 namelijk: 50 x 82 x 20 mm. Het kleurenscherm heeft een diameter van 6,6 cm en is daarmee iets groter dan dat van zijn voorganger (Edge 820) en heeft een verbeterde resolutie. Met 79,1 gram is de Edge 830 best een lichtgewicht te noemen.

Snelheid

De processor van de Edge 830 is ten opzichte van zijn voorganger dubbel zo snel. Scrollen en swipen gaat supersnel net als doorheen de verschillende menu’s klikken.

Edge 830 mounts

Bij de Edge 830 krijg je twee standaard gps-steunen meegeleverd, zo kan je de meest geschikte voor jouw fiets kiezen. De mounts kan je bevestigen op je stuur of op je stuurpen aan de hand van de twee bijgeleverde rubberen bandjes.

Daarnaast krijg je ook nog de out-front (voorsteun) mount. Deze bevestig je aan je stuur waardoor de gps vóór je stuur komt te zitten. De houder is compatibel met sturen met een diameter van 25,4 en 31,8cm.

Garmin Edge 830 mounts & inhoud

Voor beide maten zit er een rubberen kussentje bij dat je tussen de stuurklem van de houder plaatst. Daarna kan je de mount vastzetten met een schroefje.

De mountainbike mount kan je ofwel los of in de mountainbike bundel verkrijgen (hierover later meer).

De batterij

De gebruiksduur van de batterij is ook verbeterd ten opzichte van zijn voorgangers. De Edge 830 kan je tot wel 20u lang gebruiken. Dit is natuurlijk afhankelijk van de scherminstellingen en de functies die je tijdens het fietsen gaat gebruiken.

Voor de meeste mensen betekend dit dat je best wel een paar ritten kan rijden zonder dat je het toestel moet opladen. In de batterij besparingsmodus is de levensduur 48uur.

Met het Garmin Edge charge battery pack kan je de gps ook opladen tijdens het fietsen. Hierdoor verleng je de batterijduur met maximaal 24 uur. Deze batterij is wel enkel draadloos te gebruiken met de out-front mount. Dit battery pack sluit je namelijk makkelijk aan op deze mount via de onderkant.

Garmin Edge Battry Pack
Battery Pack met de Edge 1030, ook compatibel met de Edge 830

Je kan het pack ook gebruiken wanneer je de standaard of mountainbike mount gebruikt. In deze gevallen moet je het pack wel aansluiten met behulp van een kabel.

Bekijk prijs >>

Ook andere Garmin toestellen, zoals bijvoorbeeld een smartwatch, kan je met die battery pack opladen. Handig om mee te nemen, bijvoorbeeld wanneer je gaat bikepacken en niet altijd electriciteit in de buurt hebt.

Verbinden met je Smartphone

Het toestel verbind je met je smartphone rechtstreeks via de Garmin Connect app. Indien je al een Connect account had gaat het toestel tijdens het koppelen activiteitsprofielen en gegevensvelden voorstellen voor jou. Indien je sensoren had gekoppeld bij je vorige toestel gaat deze de instellingen overnemen.

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen en kenmerken van de Edge 830. Uiteraard zijn de uiteindelijke functies en mogelijkheden nog net iets belangrijker dan bovenstaande factoren. Toch is het belangrijk om het totaalplaatje te kennen om uiteindelijk te beslissen of deze fietsgps al dan niet jouw nieuwste aanwinst wordt.

Functies van de Garmin Edge 830

De Garmin Edge 830 is een erg veelzijdig toestel. Je kan verschillende redenen hebben om zo’n gps-toestel aan te schaffen en te gebruiken. Of je nu je trainingen tot in detail wil analyseren, gewoon zonder nadenken routes wil volgen of simpelweg wat coole functies wil tijdens het mountainbiken of fietsen, het kan allemaal. In dit deel overlopen we de, naar onze mening, belangrijkste en leukste functies van de Edge 830.

Hoofdmenu

Voor we echt in de “core” van deze Edge duiken moet je weten dat het hoofdmenu nog steeds simpel en duidelijk is zoals dat meestal het geval is bij een Garmin gps-toestel.

In het home menu heb je drie mogelijkheden: navigatie, training en de verschillende activiteitenprofielen. Je kan verschillende activiteitenprofielen instellen en aanpassen naar jouw eigen wens of naar de fiets waar je het profiel voor aanmaakt. Daarnaast kan je via het menusymbool (3lijntjes) de verschillende opties en instellingen kiezen.

Garmin Edge 830 home screen

Swipe je van boven naar onder dan krijg je verschillende widgets te zien net als de verbonden sensoren en je telefoon. Het batterijniveau wordt weergegeven en je kan meteen doorklikken naar de algemene instellingen. Het toestel ondersteunt zowel GPS+GLONASS als GPS+GALILEO en gewone GPS, dit kan je hier ook aanpassen als je dat wil. Dit kan je ook weer per activiteitenprofiel instellen.

Swipe of navigeer je via de pijltjes naar links of rechts dan kan je onder andere de meldingen van je telefoon en nabije Strava segmenten. Daarnaast kan je via deze menu’s ook workouts of koersen zoeken en het fietsalarm instellen.

Acvtiviteitenprofielen

Heb je meerdere soorten fiets dan kan je per fiets een activiteitenprofiel instellen. Je kan ook bestaande profielen kopiëren waardoor je gegevensvelden etc… niet opnieuw moet instellen. Daarnaast kan je ook een sjabloon kiezen afhankelijk van het type fiets. Standaard zijn er volgende sjablonen beschikbaar:

 • Wielrennen
 • MTB
 • Indoor
 • Gravel
 • Veldrijden
 • Woon/werk
 • Toerfietsen
 • E-bike
 • E-MTB

De gekozen profielen kan je ook zelf een kleurtje geven zodat je ze snel kan herkennen.

Garmin Edge 830 activiteitenprofielen

Hoewel je verschillende profielen kan instellen hoef je maar één keer al je sensoren (hartslagmeter, cadansmeter, vermogensmeter) met het toestel te verbinden. Deze zijn dan altijd, wanneer ze herkend / gevonden worden door het toestel, beschikbaar voor al jouw activiteitenprofielen, erg handig dus. Wanneer de sensor in werking treed, door bijvoorbeeld je crank rond te draaien (cadansmeter) zal deze automatisch verbinden met het GPS-toestel.

Je kan uiteraard zelf kiezen welke gegevensvelden je tijdens je rit zichtbaar wil hebben. De keuze is haast eindeloos. Je kan tot 10 gegevensvelden op je scherm weergeven. En dankzij het grote en duidelijke scherm zijn de gegevens goed leesbaar. Of het nuttig is om 10 gegevensvelden te kunnen zien laat ik even in het midden.

Je kan je favoriete velden ook verdelen of meerdere pagina’s. Je zal dan wel af en toe eens moeten swipen om van pagina te wisselen. Als je een rit start, door op de startknop te drukken, zal je meteen het eerste gegevensveld van jouw ingestelde activiteitenprofiel te zien krijgen. Standaard is dit de kaart.

Bij die kaart kan je nog kiezen om geen, één of twee gegevensvelden weer te geven onder de kaart. Deze pagina kan je niet verwijderen, maar je kan er wel voor kiezen om deze alleen tijdens het navigeren weer te geven.

Heb je gekozen om verschillende pagina’s te gebruiken dan kan je deze ook in de voor jou gewenste volgorde plaatsen.

Wat erg handig is, is dat je de lay-out weergave van de gegevensvelden kan aanpassen. Er zijn altijd verschillende opties afhankelijk van het aantal gegevens je wil weergeven.

Om een rit te beëindigen druk je nogmaals op de startknop. Het toestel zal dan vragen of je de rit wil opslaan. Wanneer je de rit opslaat zal deze meteen via Bluetooth of WiFi (als deze in de buurt is) je rit doorsturen naar je smartphone (uiteraard moet je Bluetooth en/of WiFi ingeschakeld zijn). Ook Automatisch uploaden moet je hiervoor inschakelen op de Edge zelf.

Garmin Edge 830

De rit wordt dan naar de Garmin Connect app doorgestuurd. Heb je nog andere apps geïnstalleerd zoals bijvoorbeeld Strava, Komoot of Trainingspeaks en zijn deze verbonden met Garmin Connect, dan zal je rit ook automatisch gesynchroniseerd worden op deze apps.

Garmin Edge 830 kopen
bol
amazon

Trainen en presteren met de Garmin Edge 830

Voor echte klasbakken, KOM-hunters en trainingsbeesten zijn er tal van functies die zeker en vast een meerwaarde zijn.

Strava segmenten

Een segment is een punt van A naar B dat je kan fietsen waarbij je tijd tussen de twee punten geregistreerd wordt. Via de Garmin Connect app kan je segmenten naar je gps verzenden. Daarna kan je tegen dit segment gaan racen en jouw persoonlijke record of dat van anderen proberen te verbeteren.

Garmin Edge 830 Strava segmenten

Je kan ook Strava segmenten naar je toestel verzenden. Strava is de bekendste fietsapp die je ritten kan registreren en waarmee je de segmenten die je gereden hebt kan vergelijken met andere fietsers over de hele wereld. Let op, om deze statistieken te kunnen zien en vergelijken met anderen heb je wel een betalend Strava lidmaatschap nodig.

Om gebruik te kunnen maken van de Live segmenten moet je “Segmenten” inschakelen in het activiteitenprofiel dat je gebruikt. Indien deze functie ingeschakeld is en er een segment gedetecteerd wordt krijg je een nieuw gegevensscherm te zien dat je ook weer naar wens kan instellen.

Daarnaast kan je ook een melding inschakelen, in de vorm van een pop-up, waar je op de hoogte gebracht wordt dat het segment er aan zit te komen. Op die manier kan je je benen nog even een keertje lossschudden om dan vol in de aanval te gaan.

Workouts

Met de Edge 830 kan je verschillende workouts aanmaken. Je kan het aantal stappen zelf bepalen en je kan stappen instellen op basis van verschillende factoren waaronder:

 • Tijd
 • Afstand
 • Caloriën
 • Vermogen / Vermogen TTS (training stress score)
 • Hartslag

Daarnaast kan je aanduiden wat je nodig hebt voor je workout. Dit kan je makkelijk instellen via de Garmin Connect app en doorsturen naar de Edge, of je kan een workout rechtstreeks op de Edge zelf maken.

Daarna kan je de workout uitvoeren en verwittigd de gps je door middel van een geluidsignaal wanneer een stap in de workout bijna voltooid is.

Trainingsplannen

Met de Garmin Connect app kan je een trainingsplan maken met verschillende workouts. Deze kan je naar de Edge 830 versturen. Via de trainingsagenda kan je dan een workout kiezen en direct starten.

Garmin Edge 830 trainingsplan

Naast trainingsdoelen en intervalworkouts kan je de Gps ook koppelen met een indoortrainer. De Edge 830 bevat een indooractiviteitenprofiel. Met de gps kan je de weerstand simuleren en een koers, workout of activiteit volgen.

Trainingsdoelen

Trainingsdoelen kan je bepalen aan de hand van de virtual partner en zijn in te stellen op basis van afstand, afstand en snelheid of afstand en tijd. Tijdens je rit krijg je feedback over hoe de rit verloopt ten opzichte van je doel.

Prestaties

De Edge 830 geeft een inzicht in verschillende prestatiefactoren zoals VO2max, trainingsbelasting, hersteltijd, FTP (Functional Threshold Power), stress en prestatieconditie. Voor verschillende van deze metingen is een hartslagband en/of vermogensmeter vereist. Deze zitten in het Edge 830 performance pakket waarover je verderop meer kan lezen.

De gemeten waardes kan je makkelijk terugvinden en bekijken op het toestel. Daarnaast kan je, indien je dit wenst, ook hartslag- en vermogenszones instellen wanneer je gaat trainen. Hierdoor kan je specifiek trainen door in een bepaalde zone te fietsen.

Navigeren

Een enorm handige verbetering is dat je nu volledige adressen in kan geven om ergens naartoe te navigeren. Daarnaast kan je ook nog locaties instellen, POI’s zoeken en er naartoe navigeren. Standaard staat er een openstreet maps kaart geïnstalleerd van de regio waar je het toestel gekocht hebt, bijvoorbeeld Europa.

Locaties

Een locatie instellen is simpel. Je kan bijvoorbeeld je huidige locatie of een gewenste locatie op kaart aanduiden. Door op het vlaggetje te duwen sla je deze locatie op. Een locatie kan bijvoorbeeld de parking zijn waar je gestart bent.

POI

Oftewel points of interest. Met deze functie kan je naar bepaalde specifieke locaties navigeren. In het menu kan je uit verschillende categorieën kiezen. Wil je naar een tankstation, winkel of café navigeren dan kan je de dichtstbijzijnde optie zoeken via de POI’s. De database van deze POI’s staat integraal op het toestel geïnstalleerd en is dus helemaal compleet. Bij de Edge 530 heb je bijvoorbeeld maar een beperkte keuze.

Koersen

Een koers maken kan je zowel op het toestel, via een app (Garmin connect, strava, komoot,…) of website (route-you,…). Maak je een koers via een app of website dan moet je deze opslaan als gpx-bestand en verzenden naar je toestel. Via de Garmin connect app kan je je koersen meteen verzenden naar je toestel.

Met de Edge 830 kan je dus op 3 verschillende manieren de navigatie gebruiken zijnde:

 • Een koers of route volgen (met of zonder turn by turn aanwijzigingen)
 • Naar een POI navigeren
 • Op de kaart een punt aanduiden en daar naartoe navigeren

Climbpro

De climbpro functie toont de beklimmingen die je te wachten staan op je route. Je kan deze op voorhand onder de tab koersen al bekijken, maar je krijgt ze ook tijdens je rit te zien.

Zodra de beklimming er aan zit te komen zal het scherm switchen naar het Climbpro scherm als je dit heb ingesteld. Je krijgt dan een grafisch profiel te zien van de beklimming waar je aan gaat beginnen waarbij de gemiddelde stijgingsgraad wordt weergegeven.

Naarmate de klim vordert zie je ook een pijltje steeds verder gaan, dit is je positie op de klim. Op die manier kan je makkelijk en snel zien hoever je nog van de top verwijdert bent. Onder het profiel loopt ook een soort statusbar waarop je je vooruitgang kan volgen. Het einde is aangeduid met een finishvlag.

Naast die informatie kan je in het climbpro scherm ook nog volgen hoelang de klim nog is en hoeveel hoogtemeters je nog te gaan hebt. Ook de totale stijging die je al achter de rug hebt kan je makkelijk volgen. De twee parameters onderaan het scherm kan je naar wens aanpassen. Wil jij andere dan de standaard stats zien tijdens het klimmen dan kan je deze velden simpelweg aanpassen.

Voor elke nieuwe beklimming die je aanvangt zal er een nieuw climbpro scherm geopend worden met de gegevens van de betreffende beklimming.

Houd er wel rekening mee dat de climbpro functie niet elke helling gaat registreren of beschouwen als beklimming. De functie werkt volgens een vooraf bepaald algoritme. Het algoritme zou ook, na feedback van gebruikers, bijgestuurd en verbeterd/veranderd worden. Om de klim te kunnen registreren moet de beklimming voldoen aan enkele criteria:

 • De klim moet minimaal 500m lang zijn
 • De gemiddelde gradiënt (stijging) moet minstens 3% zijn.
 • De klimafstand vermenigvuldigt met de gemiddelde gradient moet groter zijn dan 3500.

Voorbeeld: een beklimming van 1000m (voorwaarde voldaan) vermenigvuldigt met een gemiddelde gradient (stijging) van 5% (voorwaarde voldaan) geeft als resultaat een score van 5000, waardoor aan alle voorwaarden voldaan is en de climbpro functie deze beklimming zal registereren.

In de preview kan je aan de hand van een kleurcode zien waar de steilste stukken van de beklimming zich bevinden. De kleuren gaan van groen naar geel, oranje, rood en zwart, waarbij zwart een helling met een gedeelte is van meer dan 12%.

Ook het profiel van de klim wordt in een bepaalde kleur weergegeven. Naarmate het stijgingspercentage verandert zal ook de kleur van het profiel veranderen indien dit gedeelte in een andere categorie qua stijging valt. De verschillende categorieën zijn:

 • Cat 4 Groen: 0-3%
 • Cat 3 Geel: 3-6%
 • Cat 2 Oranje: 6-9%
 • Cat 1 Rood: 9-12%
 • HC Zwart: >12%

Om de climbpro te kunnen gebruiken moet de koers die je volgt hoogtegegevens bevatten. Het maakt in principe niet uit vanwaar je het bestand gehaald hebt zolang het maar een .fit-bestand bevat.

Let er ook op dat je de climbpro functie inschakelt voor jouw activiteitenprofiel of het profiel dat je bij de bewuste koers wil gebruiken, anders zal je de gegevens niet te zien krijgen tijdens het fietsen.

Lichamelijke en gezondheidsfuncties

Heat & altitude acclimation

Deze twee functie werken eigenlijk een beetje samen. Na een rit kan je deze stats bekijken om te zien of je lichaam aangepast is aan een bepaalde hoogte en temperatuur.

Om een correcte bepaling van de temperatuur te krijgen moet je verbonden zijn met Garmin Connect omdat deze niet de temperatuur meting van het gps-toestel zelf gebruikt.

De mate van aanpassing aan een bepaalde hoogte gaat in werking vanaf een hoogte van 850m en stopt wanneer het hoger gaat dan 4000m. Erg handig in het buitenland maar vrij nutteloos in België en Nederland.

Hydratatie en nutrition

Tijdens langere ritten zal de Edge 830 je tijdens de rit informeren dat je moet eten en drinken. Afhankelijk van verschillende factoren zoals de temperatuur en je profiel zal het toestel een bepaalde hoeveelheid aanraden die je zou moeten drinken.

Na een rit kan je de hydratatie en nutrition tracker bekijken. Deze toont je de gegevens van ritten langer dan 90 minuten en vraagt je in te geven hoeveel je gegeten en gedronken hebt. Op die manier kan jij bijhouden of je wel genoeg eet en drinkt tijdens langere ritten.

Veiligheid

Fietsen en mountainbiken is maar zo gevaarlijk als je het zelf maakt. Toch heb je het niet altijd zelf in de hand. Gelukkig kan je met je Edge 830 rekenen op enkele handige functies zodat zowel jij als de mensen op het thuisfront zich niet te snel zorgen hoeven te maken.

Live- en grouptracking

Via Livetracking kan je het thuisfront je laten volgen tijdens je rit. Een livetrack event kan je delen via e-mail of sociale media. Wanneer de ontvanger de link opent zal hij/zij jouw huidige locatie kunnen zien. De grouptrack werkt ongeveer hetzelfde, maar hiermee kan je tijdens een groepsrit je vrienden volgen en tijdens je rit korte berichten sturen.

Ongevaldetectie

Naast deze functies is er voor je veiligheid ook nog een ongevaldetectie alarm. De ongevaldetectie kan je ook weer per activiteitenprofiel in- of uitschakelen.

Alvorens je rit aan te vatten is het belangrijk dat je voor deze functie een ICE (in case of emergency) contact aanduid in de Garmin connect app. Via de functie “ontvang hulp” kan je bij een ongeval je locatie doorsturen naar deze contactpersoon.

Garmin Edge 830 veiligheidsfuncties
Om privacyredenen enkele gegevens van mijn contactpersoon geblurd

Wanneer je toestel een valpartij detecteert dien je, indien je niet ernstig gewond bent, binnen enkele seconden de notificatie uit te schakelen. Doe je dit niet, en ben je dus ernstig gewond, dan zal het toestel via de Garmin Connect app een melding sturen naar je contactpersoon. Hij of zij kan dan de hulpdiensten verwittigen.

Bike-alarm

Nog een leuke safety-feature is het fietsalarm. Hoewel het nooit slim is je bike ergens onbewaakt achter te laten kan deze functie toch handig zijn wanneer je je bike net iets minder goed in de gaten kan houden dan je zou willen. Je dient natuurlijk wel de Edge 830 op je fiets te laten zitten.

Wanneer je het alarm ingesteld hebt krijg je na 5 seconden bevestiging dat het alarm daadwerkelijk is ingesteld. Wanneer nu iemand de fiets wil meenemen of de fiets beweegt, dan zal het alarm afgaan. Om het alarm de deactiveren moet je de pincode ingeven dat je vooraf hebt ingesteld.

Wanneer je het alarm instelt en bevestiging krijgt dat het goed ingesteld is krijg je tevens een melding op je smartphone of smartwatch (als je die hebt en deze verbonden is met je Edge 830). Ook wanneer het alarm geactiveerd wordt krijg je op beide toestellen een melding dat het alarm in werking is getreden.

Ook zonder telefoon kan je gebruikmaken van het fietsalarm. Hiervoor moet je eerst een pincode instellen op de Edge 830.

Find my Edge

Als laatste heb je nog de “find my edge” functie. Met deze functie vind je je Edge altijd terug moest je deze kwijt spelen onderweg. Het is wel noodzakelijk dat de Garmin Connect app op je smartphone verbonden is met de Edge via Bluetooth.

Om je Edge 830 terug te vinden als je deze verloren bent druk je in de Garmin Connect app op “vind mijn Edge”. De Gps zal nu enkele malen piepen en oplichten waardoor je de locatie van de Edge kan achterhalen. Om ervoor te zorgen dat je deze functie nooit nodig hebt tijdens het fietsen kan je de Edge 830 aan je stuur vastmaken met het meegeleverde bevestigingskabeltje.

Specifieke functies voor mountainbikers

Trailforks

Dankzij de samenwerking en de integratie van Trailforks heb je zowel bij de Edge 530 als de 830 toegang tot heel veel extra’s. Wat zijn die extra’s dan?

 • Trailforks maps: Duizenden mountainbike trails die je rechtstreeks op je Edge 830 kan terugvinden via Trailforks. Naast deze overvloed aan wereldwijde mountainbikeroutes krijg je ook nog een rating te zien zodat je kan zien hoe goed of slecht de route beoordeeld is en of deze misschien wat voor jou is.
 • Mountainbike Dynamics: Met deze functie krijg je een inzicht in de moeilijkheid van de trail en hoe goed je deze gereden hebt. Deze stats zijn onderverdeeld in Grit en Flow. Grit is de moeilijkheid van de trail en Flow duidt op hoe goed jij de trail gereden hebt. Rijd je dus met iemand over dezelfde trail dan is de Grit score identiek maar de Flow score gaat voor jullie beide verschillen. Je kan er dus een wedstrijdje van maken als je dat wil…
 • Forksight: Wanneer je op een trail aan het rijden bent en je stopt op een splitsing dan verschijnt deze functie automatisch en krijg je de opties qua trails te zien. Daarnaast krijg je ook de afstand en moeilijkheid van de desbetreffende trailopties te zien. Zo kan je voor jezelf beslissen welke trail jij gaat nemen.
 • Trail planning: Met deze functie kan je de Edge zelf een trail laten uitkiezen. Dit kan je laten kiezen op basis van moeilijkheid. De Edge houdt dan rekening met de trailrating die jij gekozen hebt.
 • Jumps: Wil je weten hoeveel jumps je tijdens je rit hebt uitgevoerd? Geen enkel probleem. De Edge 830 meet ook de afstand en de air-time. Ook krijg je deze stats tijdens de jump in real-time te zien op het toestel. Al lijkt het me wel verstandiger je aandacht op de trail te houden tijdens een jump. Desalniettemin een leuke gimmick om na je rit te bekijken (en te vergelijken). Hou er wel rekening mee dat deze gegevens vaak ook gewoon niet correct zullen zijn.

Bundels

Zoals altijd kan je een Garmin Gpstoestel ook in een bundel kopen. Bij de Edge 830 (en ook de 530) kan je kiezen tussen twee bundels:

 • Performance bundel
 • Mountainbike bundel

Zoals de namen al doen vermoeden is de mountainbikebundel gericht op mountainbikers terwijl de performance bundel meer gericht is op presteren of in andere woorden vooral gericht op wielrenners. Maar is dat wel zo zwart wit? Om dat te weten te komen moet je natuurlijk eerst weten wat je precies krijgt in elke bundel.

Garmin Edge 830 Performance bundel
Performance Bundel
Garmin Edge 830 MTB bundel
MTB Bundel

Performance bundel

 • Edge 830
 • Hartslagmeter
 • Cadansmeter
 • Snelheidsmeter
Garmin Edge 830 performance bundel kopen
bol
amazon

Mountainbike bundel

 • Edge 830
 • Mtb mount
 • Snelheidssensor
 • Afstandsbediening
 • Beschermhoes
Garmin Edge 830 mtb bundel kopen
bol
amazon

Naast deze specifieke items uit de bundel krijg je uiteraard nog enkele standaard items die bij de Edge 830 zitten indien je deze zonder bundel koop

 • Garmin micro-USB laadkabel
 • Garmin Flush outfront mount
 • Garmin mount
 • Garmin beveiligingskoord

Zoals je kan zien is er wel een verschil tussen de verschillende bundels. Het is dan volledig aan jezelf om uit te maken wat je het belangrijkste vindt of welke sensoren je al dan niet wil hebben.

De afstandsbediening bij de mountainbikebundel vind ik echter een vreemde toevoeging en is iets wat ik nooit zou gebruiken. Je hebt immers een touchscreen dus waarom heb je nog een afstandsbediening nodig?

Een reden om deze toch te gebruiken kan bijvoorbeeld zijn wanneer je een ronde wil registreren zonder dat je je handen van het stuur moet doen. Indien je de afstandsbediening naast je handgreep plaatst kan je deze met je duim bedienen.

De MTB mount is natuurlijk wel handig, maar met de standaard mount die je op je stuurpen bevestigd kom je er ook wel (mits je stuurpen lang genoeg is natuurlijk).

De hartslagmeter is de sensor waar ik zelf het meeste belang aan hecht, daarom zou ik altijd voor de performance bundel kiezen. Heb je echter al een hartslagmeter of meet je je hartslag via een smartwatch dan moet je de afweging maken of je een bundel neemt of de Edge 830 zonder bundel koopt.

Garmin Edge 830 vs Edge 1040, 1030 Plus, 530 & 130 Plus

De Edge serie is ondertussen best uitgebreid geworden, zeker met de release van de 1040 in de gewone én solar versie. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de verschillen tussen de toestellen. Functies zoals MTB Dynamics, ongevaldetectie, livetrack en smart notificaties zijn aanwezig op al de toestellen.

De nieuwste Edge 1040 is het meest uitgebreid, op de voet gevolgd door de Edge 1030 plus. Deze toestellen kan je echter enkel verkrijgen in een performance bundel en zijn hierdoor het best geschikt voor echte trainingsbeesten. De solar editie van de Edge 1040 is momenteel niet te verkrijgen met sensoren. Echter kan je die uiteraard wel apart kopen en koppelen met het toestel.

Zowel de Edge 830, 530 als de 130 Plus kan je zowel verkrijgen in de MTB bundel als in de Performance bundel. Deze toestellen zijn kleiner van formaat en hebben een kortere batterijduur. Van deze drie komt de 830 het dichtst in de buurt van de grotere broertjes. De Edge 530 mist het touchscreen dat de andere wel hebben.

De 130 plus is het lichtgewicht uit de Edge serie met de minste opties. Zo heeft deze geen touchscreen en is het scherm in zwart/wit. Ook kaarten heeft deze gps niet. Wel kan je navigeren via turn by turn en uiteraard ook routes volgen via een kruimelspoor.

Opties / GPSEdge 830Edge 1040 SolarEdge 1040 StandaardEdge 1030 PlusEdge 530Edge 130 Plus
Afmetingen50 x 82 x 20 mm59,3 x 117,6 x 20 mm59,3 x 117,6 x 20 mm58 x 114 x 19 mm50 x 82 x 20 mm41 x 63 x 16 mm
TouchscreenJaJaJaJaNeeNee
KleurenschermJaJaJaJaJaNee
Accuduur20 uur45 uur35 uur 24 uur20 uur12 uur
Scherm grootte2,6 inch3,5 inch3,5 inch3,5 inch2,6 inch1,8″
Gewicht79,1 gram133 gram126 gram124 gram75,8 gram33 gram
Resolutie246 x 322 pixels282 x 470 pixels282 x 470 pixels282 x 470 pixels246 x 322 pixels303 x 230 pixels
Intern geheugen100 koersen / 200 uur (16 GB)100 koersen / 200 uur (64 GB)100 koersen / 200 uur (32 GB)100 koersen / 200 uur (32 GB)100 koersen / 200 uur (16 GB)30 koersen / 100 uur
KaartenBasis regio kaartNA, EMEA, AUS, NZBasis regio kaartBasis regio kaartBasis regio kaartGeen
Multi-Band GNSSJaJa
Route plannenVia toestel / PC / SmartphoneVia toestel / PC / SmartphoneVia toestel / PC / SmartphoneVia toestel / PC / SmartphoneVia PC / SmartphoneVia PC / Smartphone
SatellietenGPS, GLONASS, GALILEOGPS, GLONASS, GALILEOGPS, GLONASS, GALILEOGPS, GLONASS, GALILEOGPS, GLONASS, GALILEOGPS, GLONASS, GALILEO
Connect-IQ storeVia appOp toestelOp toestelVia appVia appVia app (enkel datavelden)
ConnectiviteitANT+, Bluetooth, WiFiANT+, Bluetooth, WiFiANT+, Bluetooth, WiFiANT+, Bluetooth, WiFiANT+, Bluetooth, WiFiANT+, Bluetooth
Power GuideJaJa
Fietsfuncties en koersvereistenJaJa
Up-Ahead WaypointsJaJa
StaminaJaJa
Points of interestJaJaJaJaJa
Strava Live segmentenJaJaJaJaJaJa
Sensoren bundelPerformance & MTBPerformancePerformancePerformance & MTBPerformance & MTB
KopenBestel bij bol.com >>Bestel bij bol.com >>Bestel bij bol.com >>Bestel bij bol.com >>Bestel bij bol.com >>Bestel bij bol.com >>
BundelPerformance >>Performance >>Performance >>Performance >>Performance >>
MTB >>MTB >>MTB >>

Conclusie; Garmin Edge 830 kopen of niet?

De Garmin Edge 830 is de verbeterde versie van de Edge 820 en 810. De nieuwe functies zoals de climbpro functie en de MTB dynamics, grit, flow en jumps zijn een leuke toevoeging, maar of ze echt een meerwaarde, doorslaggevende factor of reden zijn om het toestel te kopen vind ik dan weer niet. Zeker de jump functie vond ik waardeloos en heb ik nagenoeg meteen uitgeschakeld. De Climbpro functie ga ik zeker nog gebruiken in gebieden waar de klimmen wat langer zijn.

Het kleurenscherm is duidelijk en het touchscreen maakt het erg makkelijk te bedienen, ook wanneer het regent. Om het touchscreen vlot met handschoenen te kunnen bedienen heb je wel een speciale “touchscreenvinger” nodig. Let daar zeker op wanneer je toe bent aan nieuwe handschoenen. De Edge instellen zonder handschoenen gaat vliegensvlug gezien het touchscreen heel erg snel reageert.

De prijs van het toestel, dat al lang niet nieuw meer is, is ondertussen zeer scherp. Gezien de vele functies is het zijn huidige prijs meer dan waard. Voor mij was het de prijs zelfs waard geweest zonder al die extra functies gezien het toestel echt goed is in hetgeen waarvoor ik het gebruik.

De Edge 530 is goedkoper en heeft quasi dezelfde functies. Echter heeft deze geen touchscreen en bedien je deze dus volledig met knoppen. Daarnaast kan je niet naar een volledig adres of een uitgebreid aantal POI’s navigeren. Los daarvan is het quasi hetzelfde toestel, de afweging van wat jij belangrijk vind moet je dus geheel zelf maken.

Voor mij was het touchscreen de enige dealbreaker tussen de twee toestellen en was het de meerprijs zeker waard. Wil je toch een groter scherm dan is er de Edge 1030 Plus of de nieuwere 1040.

Ben je toch net wat minder fanatiek of wil je niets extra betalen voor functies die je toch niet gebruikt, dan begrijpen we dat de Edge 830 misschien net wat te veel van het goede is voor jou. Niets mis mee natuurlijk! Bekijk dan eventueel de Edge 130 Plus of zet je zoektocht naar de perfecte fietsnavigatie zeker voort. Misschien kan onze fietsnavigatie koopgids en vergelijk je daar wel een handje bij helpen.

Deze review kreeg een complete update met eigen ervaringen en nieuwe foto’s op 4 maart 2023. De originele tekst werd in 2020 geschreven.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

2 reacties

 1. Kan je de OSM-kaarten updaten, Geert? Zelf ondervond ik veel problemen met de hartslagmeter. Nu gebruik ik een goedkoop polshorloge van Garmin, gekoppeld aan mijn Edge 810. Werkt veel beter.
  Groeten van Patrick

  1. Patrick,

   Via Garmin Express kan je de kaarten updaten of aanpassen.
   Met de hartslagmeter heb ik zelf geen problemen. Enkel éénmaal de batterij moeten vervangen.

   Gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

Garmin Edge 830

Ook onze keuze op de mountainbike!

Garmin Edge 830

Onze keuze op de mountainbike!