Garmin Edge 830 review; is dit de beste mtb fietsnavigatie?

Garmin Edge 830 Review

Navigeren naar een POI (point of interest), naar de parkeerplaats of gewoon een uitgestippelde route volgen. Met een fietsgps is dat kinderspel. Rijd je toch een keer mis dan moet je niet meteen panikeren. Ook handig wanneer er op bepijlde routes toch eens een bordje mist, ben je met gps en daarop de route op pad, hoeft ook dat zelfs geen ramp te zijn. Kortom een fietsgnavigatie en dan met name de Garmin Edge 830, is altijd handig, ook als back-up.

Veruit het bekendste merk van fietsnavigaties is Garmin. Hun aanbod is vrij groot dus is het soms wel een heus karwei om uit te zoeken welke het meest geschikt is voor jouw doeleinden. De Garmin Edge 830 fietsnavigatie is onze keuze om te gebruiken tijdens het mountainbiken. Waarom dat zo is en welke functies deze fietsnavigatie heeft kom je te weten in deze review. Op die manier kan je beslissen of deze gps misschien ook voor jou geschikt is.

Algemene eigenschappen van de Garmin Edge 830

Voor we de verschillende functies behandelen is het handig om enkele belangrijke algemene zaken over de Edge 830 te weten.

Touchscreen

De Edge 830 is de opvolger van de Edge 820. Bij de 820 waren er nogal wat problemen met het touchscreen, althans bij de eerste lichting van het toestel. Er waren enkele updates nodig die de meeste problemen gelukkig konden verhelpen. Het touchscreen van de Edge 830 heeft deze issues niet meer en is er dus erg op vooruit gegaan.

Een touchscreen doet vaak de wenkbrauwen fronsen, want werkt dat allemaal wel goed genoeg? Is het niet makkelijker alles met knoppen te bedienen? Uiteraard hangt veel af van je eigen voorkeur, maar het touchscreen werkt zoals het moet, ook wanneer het regent laat deze je niet in de steek.

Hoewel de Edge 830 dus een touchscreen heeft zijn er toch nog welgeteld 3 knoppen op het toestel terug te vinden. Als je al een Garmin gebruiker bent ga je ongetwijfeld al weten welke functies deze knoppen hebben.

Knoppen

De knop aan de linkerkant dient om het toestel in en uit te schakelen (lang ingedrukt houden) of om deze in slaapstand te zetten (kort indrukken).

Garmin Edge 830 aan/uit knop

Daarnaast zijn er nog twee knoppen aan de voorkant van het toestel. Met de knop rechts van het toestel start en stop je de timer terwijl je met de linkerknop een nieuwe ronde kan markeren.

Het bedienen hiervan is misschien even wennen door de positie van de knoppen. Deze bevinden zich niet onder het scherm (zoals bij de Edge 810 het geval was), maar aan de korte (voor-)kant van het toestel. Wanneer je handschoenen draagt en afhankelijk van hoe je de gps op de fiets plaatst, kan dit in het begin een beetje moeilijker zijn.

Garmin Edge 830 knoppen

Bijvoorbeeld met een out-front mount (waar bij de gps vóór je stuur hangt) zou je stuur wat in de weg kunnen zitten om de knoppen makkelijk te bedienen.

Door op het touchscreen te klikken komen de verschillende bedieningsknoppen tevoorschijn. Je zal merken dat er reeds verschillende widgets geïnstalleerd staan op het toestel. Later in de review kom je hier meer over te weten.

Gewicht en afmetingen

Het toestel is vrij compact, zeker in vergelijking met de Edge 1030, het grotere broertje van dit toestel en heeft dezelfde afmeting als de Edge 530 namelijk: 50 x 82 x 20 mm. Het kleurenscherm heeft een diameter van 6,6 cm en is daarmee iets groter dan dat van zijn voorganger (Edge 820) en heeft een verbeterde resolutie. Met 79,1 gram is de Edge 830 best een lichtgewicht te noemen.

Snelheid

De processor van de Edge 830 is ten opzichte van zijn voorganger dubbel zo snel. Scrollen en swipen gaat supersnel net als doorheen de verschillende menu’s klikken.

Edge 830 mounts

Bij de Edge 830 krijg je twee standaard gps-steunen meegeleverd, zo kan je de meest geschikte voor jouw fiets kiezen. De mounts kan je bevestigen op je stuur of op je stuurpen aan de hand van de twee bijgeleverde rubberen bandjes.

Daarnaast krijg je ook nog de out-front (voorsteun) mount. Deze bevestig je aan je stuur waardoor de gps vóór je stuur komt te zitten. De houder is compatibel met sturen met een diameter van 25,4 en 31,8cm.

Edge out front mount

Voor beide maten zit er een rubberen kussentje bij dat je tussen de stuurklem van de houder plaatst. Daarna kan je de mount vastzetten met een schroefje.

De mountainbike mount kan je ofwel los of in de mountainbike bundel verkrijgen (hierover later meer).

De batterij

De gebruiksduur van de batterij is ook verbeterd ten opzichte van de Edge 820. De Edge 830 kan je tot wel 20u lang gebruiken. Dit is natuurlijk afhankelijk van de scherminstellingen en de functies die je tijdens het fietsen gaat gebruiken.

Voor de meeste mensen betekend dit dat je best wel een paar ritten kan rijden zonder dat je het toestel moet opladen. In de batterij besparingsmodus is de levensduur 48uur.

Met het Garmin Edge charge battery pack kan je de gps ook opladen tijdens het fietsen. Hierdoor verleng je de batterijduur met maximaal 24 uur. Deze batterij is wel enkel draadloos te gebruiken met de out-front mount. Dit battery pack sluit je namelijk makkelijk aan op deze mount via de onderkant.

Garmin Edge Battry Pack
Battery Pack met de Edge 1030, ook compatibel met de Edge 830

Je kan het pack ook gebruiken wanneer je de standaard of mountainbike mount gebruikt. In deze gevallen moet je het pack wel aansluiten met behulp van een kabel.

Bekijk prijs >>

Ook andere Garmin toestellen, zoals bijvoorbeeld een smartwatch, kan je met die battery pack opladen. Handig om mee te nemen, bijvoorbeeld wanneer je gaat bikepacken en niet altijd electriciteit in de buurt hebt.

Verbinden met je Smartphone

Het toestel verbind je met je smartphone rechtstreeks via de Garmin Connect app. Indien je al een Connect account had gaat het toestel tijdens het koppelen activiteitsprofielen en gegevensvelden voorstellen voor jou. Indien je sensoren had gekoppeld bij je vorige toestel gaat deze de instellingen overnemen.

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen en kenmerken van de Edge 830. Uiteraard zijn de uiteindelijke functies en mogelijkheden nog net iets belangrijker dan bovenstaande factoren. Toch is het belangrijk om het totaalplaatje te kennen om uiteindelijk te beslissen of deze fietsgps al dan niet jouw nieuwste aanwinst wordt.

Functies van de Garmin Edge 830

De Garmin Edge 830 is een erg veelzijdig toestel. Je kan verschillende redenen hebben om zo’n gps-toestel aan te schaffen en te gebruiken. Of je nu je trainingen tot in detail wil analyseren, gewoon zonder nadenken routes wil volgen of simpelweg wat coole functies wil tijdens het mountainbiken of fietsen, het kan allemaal. In dit deel overlopen we de, naar onze mening, belangrijkste en leukste functies van de Edge 830.

Menu

Voor we echt in de “core” van deze Edge duiken moet je weten dat het menu nog steeds simpel en duidelijk is zoals dat meestal het geval is bij een Garmin gps-toestel.

In het home menu heb je drie mogelijkheden: Navigatie, training en de verschillende activiteitenprofielen. Je kan verschillende activiteitenprofielen instellen en aanpassen naar jouw eigen wens of naar de fiets waar je het profiel voor aanmaakt. Daarnaast kan je via het menusymbool (3lijntjes) de verschillende opties en instellingen kiezen.

Swipe je van boven naar onder dan krijg je de widgets en algemene stats van het systeem te zien. Het toestel ondersteunt zowel GPS+GLONASS als GPS+GALILEO en gewone GPS. Dit kan je ook weer per activiteitenprofiel instellen.

Hoewel je verschillende profielen kan instellen hoef je maar één keer al je sensoren (hartslagmeter, cadansmeter, vermogensmeter) met het toestel te verbinden. Deze zijn dan altijd, wanneer ze herkend / gevonden worden door het toestel, beschikbaar voor al jouw activiteitenprofielen, erg handig dus. Wanneer de sensor in werking treed, door bijvoorbeeld je crank rond te draaien (cadansmeter) zal deze automatisch verbinden met het GPS-toestel.

Om je rit te starten duw je op “rijden”. Daarna zullen je gegevensschermen (standaard of degene die je zelf ingesteld hebt) tevoorschijn komen. Daarna moet je het opnemen van de rit nog starten met de fysieke startknop op het toestel.

Je kan wederom zelf kiezen welke gegevensvelden je tijdens je rit zichtbaar wil hebben. De keuze is haast eindeloos. Je kan tot 10 gegevensvelden op je scherm weergeven. Dankzij het grotere scherm is dit nu nog beter leesbaar. Of het nuttig is om 10 gegevensvelden te kunnen zien laat ik even in het midden.

Heb je toch niet genoeg aan 10 velden, dan kan je de andere stats nog verdelen over andere schermen. Zoals je ziet kan je dus alles wat jij maar wil weergeven op je scherm. In het kaartscherm kan je zoals steeds kiezen voor geen, één of twee dataschermen onderaan de kaart.

Wat erg handig is, is dat je de lay-out weergave van de gegevensvelden kan aanpassen. Wil jij bijvoorbeeld 7 velden zien dan krijg je standaard 3 grote velden en 4 kleine velden per twee naast elkaar. Echter kan je ook kiezen om 1 groot veld en 6 kleinere velden weer te geven.

Om een rit te beëindigen druk je nogmaals op de startknop. Het toestel zal dan vragen of je de rit wil opslaan. Wanneer je de rit opslaat zal deze meteen via bluetooth of Wifi (als deze in de buurt is) je rit doorsturen naar je smartphone (uiteraard moet je bluetooth en/of Wifi ingeschakeld zijn).

De rit wordt dan naar de Garmin Connect app doorgestuurd. Heb je nog andere apps geïnstalleerd zoals bijvoorbeeld Strava, Trainingspeaks en zijn deze verbonden met Garmin Connect, dan zal je rit ook automatisch gesynchroniseerd worden op deze apps.


Trainen en presteren met de Garmin Edge 830

Voor echte klasbakken, KOM-hunters en trainingsbeesten zijn er tal van functies die zeker en vast een meerwaarde zijn.

Strava segmenten

Een segment is een punt van A naar B dat je kan fietsen waarbij je tijd tussen de twee punten geregistreerd wordt. Via de Garmin Connect app kan je segmenten naar je gps verzenden. Daarna kan je tegen dit segment gaan racen en jouw persoonlijke record of dat van anderen proberen te verbeteren.

Garmin Edge 830 Strava segmenten

Je kan ook Strava segmenten naar je toestel verzenden. Strava is de bekendste fietsapp die je ritten kan registreren en waarmee je de segmenten die je gereden hebt kan vergelijken met andere fietsers over de hele wereld. Let op, om deze statistieken te kunnen zien en vergelijken met anderen heb je wel een betalend Strava lidmaatschap nodig.

Workouts

Met de Edge 830 kan je verschillende workouts aanmaken op basis van afstand, tijd of calorieën. Daarnaast kan je aanduiden wat je nodig hebt voor je workout. Dit kan je makkelijk instellen via de Garmin Connect app en doorsturen naar de Edge, of je kan een workout rechtstreeks op de Edge zelf maken.

Daarna kan je de workout uitvoeren en verwittigd de gps je door middel van een geluidsignaal wanneer een stap in de workout bijna voltooid is.

Trainingsplannen

Met de Garmin Connect app kan je een trainingsplan maken met verschillende workouts. Deze kan je naar de Edge 830 versturen. Via de trainingsagenda kan je dan een workout kiezen en direct starten.

Garmin Edge 830 traingsplannen

Naast trainingsdoelen en intervalworkouts kan je de Gps ook koppelen met een indoortrainer. De Edge 830 bevat een indooractiviteitenprofiel. Met de gps kan je de weerstand simuleren en een koers, workout of activiteit volgen.

Trainingsdoelen kan je bepalen aan de hand van de virtual partner en zijn in te stellen op basis van afstand, afstand en snelheid of afstand en tijd. Tijdens je rit krijg je feedback over hoe de rit verloopt ten opzichte van je doel.

Prestaties

De Edge 830 geeft een inzicht in verschillende prestatiefactoren zoals VO2max, trainingsbelasting, hersteltijd, FTP (Functional Threshold Power), stress en prestatieconditie. Voor verschillende van deze metingen is een hartslagband en/of vermogensmeter vereist. Deze zitten in het Edge 830 performance pakket waarover je verderop meer kan lezen.

De gemeten waardes kan je makkelijk terugvinden en bekijken op het toestel. Daarnaast kan je, indien je dit wenst, ook hartslag- en vermogenszones instellen wanneer je gaat trainen. Hierdoor kan je specifiek trainen door in een bepaalde zone te fietsen.

Navigeren

Een enorm handige verbetering is dat je nu volledige adressen in kan geven om ergens naartoe te navigeren. Daarnaast kan je ook nog locaties instellen, POI’s zoeken en er naartoe navigeren. Standaard staat er een openstreet maps kaart geïnstalleerd van de regio waar je het toestel gekocht hebt, bijvoorbeeld Europa.

Garmin Edge 830 navigatie

Locaties

Een locatie instellen is simpel. Je kan bijvoorbeeld je huidige locatie of een gewenste locatie op kaart aanduiden. Door op het vlaggetje te duwen sla je deze locatie op. Een locatie kan bijvoorbeeld de parking zijn waar je gestart bent.

POI

Oftewel points of interest. Met deze functie kan je naar bepaalde specifieke locaties navigeren. In het menu kan je uit verschillende categorieën kiezen. Wil je naar een tankstation, winkel of café navigeren dan kan je de dichtstbijzijnde optie zoeken via de POI’s. De database van deze POI’s staat integraal op het toestel geïnstalleerd en is dus helemaal compleet. Bij de Edge 530 heb je bijvoorbeeld maar een beperkte keuze.

Garmin Edge 830 POI

Koersen

Een koers maken kan je zowel op het toestel, via een app (Garmin connect, strava, komoot,…) of website (route-you,…). Maak je een koers via een app of website dan moet je deze opslaan als gpx-bestand en verzenden naar je toestel. Via de Garmin connect app kan je je koersen meteen verzenden naar je toestel.

Met de Edge 830 kan je dus op 3 verschillende manieren de navigatie gebruiken zijnde:

 • Een koers of route volgen
 • naar een POI nabvigeren
 • Op de kaart een punt aanduiden en daar naartoe navigeren

Climbpro

De climbpro functie toon de beklimmingen die je te wachten staan op je route. Je kan deze op voorhand onder de tab koersen al bekijken, maar je krijgt ze ook tijdens je rit te zien. Je krijgt een grafisch profiel te zien van de beklimming waar je aan gaat beginnen waarbij de gemiddelde stijgingsgraad wordt weergegeven.

Garmin Edge 830 Climb Pro

Naarmate de klim vordert zie je ook een pijltje steeds verder gaan, dit is je positie op de klim. Op die manier kan je makkelijk en snel zien hoever je nog van de top verwijdert bent. Onder het profiel loopt ook een soort statusbar waarop je je vooruitgang kan volgen. Het einde is aangeduid met een finishvlag.

Naast die informatie kan je in het climbpro scherm ook nog volgen hoelang de klim nog is en hoeveel hoogtemeters je nog te gaan hebt. Ook de totale stijging die je al achter de rug hebt kan je makkelijk volgen. De twee parameters onderaan het scherm kan je naar wens aanpassen. Wil jij andere dan de standaard stats zien tijdens het klimmen dan kan je deze velden simpelweg aanpassen.

Voor elke nieuwe beklimming die je aanvangt zal er een nieuw climbpro scherm geopend worden met de gegevens van de betreffende beklimming.

Houd er wel rekening mee dat de climbpro functie niet elke helling gaat registreren of beschouwen als beklimming. De functie werkt volgens een vooraf bepaald algoritme. Het algoritme zou ook, na feedback van gebruikers, bijgestuurd en verbeterd/veranderd worden. Om de klim te kunnen registreren moet de beklimming voldoen aan enkele criteria:

 • De klim moet minimaal 500m lang zijn
 • De gemiddelde gradiënt (stijging) moet minstens 3% zijn.
 • De klimafstand vermenigvuldigt met de gemiddelde gradient moet groter zijn dan 3500.

Voorbeeld: een beklimming van 1000m (voorwaarde voldaan) vermenigvuldigt met een gemiddelde gradient (stijging) van 5% (voorwaarde voldaan) geeft als resultaat een score van 5000, waardoor aan alle voorwaarden voldaan is en de climbpro functie deze beklimming zal registereren.

In de preview kan je aan de hand van een kleurcode zien waar de steilste stukken van de beklimming zich bevinden. De kleuren gaan van groen naar geel, oranje, rood en zwart, waarbij zwart een helling met een gedeelte is van meer dan 12%.

Ook het profiel van de klim wordt in een bepaalde kleur weergegeven. Naarmate het stijgingspercentage verandert zal ook de kleur van het profiel veranderen indien dit gedeelte in een andere categorie qua stijging valt. De verschillende categorieën zijn:

 • Cat 4 Groen: 0-3%
 • Cat 3 Geel: 3-6%
 • Cat 2 Oranje: 6-9%
 • Cat 1 Rood: 9-12%
 • HC Zwart: >12%

Om de climbpro te kunnen gebruiken moet de koers die je volgt hoogtegegevens bevatten. Het maakt in principe niet uit vanwaar je het bestand gehaald hebt zolang het maar een .fit-bestand bevat.

Let er ook op dat je de climbpro functie inschakelt voor jouw activiteitenprofiel of het profiel dat je bij de bewuste koers wil gebruiken.

Lichamelijke en gezondheidsfuncties

Heat & altitude acclimation

Deze twee functie werken eigenlijk een beetje samen. Na een rit kan je deze stats bekijken om te zien of je lichaam aangepast is aan een bepaalde hoogte en temperatuur.

Om een correcte bepaling van de temperatuur te krijgen moet je verbonden zijn met Garmin Connect omdat deze niet de temperatuur meting van het gps-toestel zelf gebruikt.

De mate van aanpassing aan een bepaalde hoogte gaat in werking vanaf een hoogte van 850m en stopt wanneer het hoger gaat dan 4000m. Erg handig in het buitenland maar vrij nutteloos in België en Nederland.

Hydratatie en nutrition

Tijdens langere ritten zal de Edge 830 je tijdens de rit informeren dat je moet eten en drinken. Afhankelijk van verschillende factoren zoals de temperatuur en je profiel zal het toestel een bepaalde hoeveelheid aanraden die je zou moeten drinken.

Na een rit kan je de hydratatie en nutrition tracker bekijken. Deze toont je de gegevens van ritten langer dan 90 minuten en vraagt je in te geven hoeveel je gegeten en gedronken hebt. Op die manier kan jij bijhouden of je wel genoeg eet en drinkt tijdens langere ritten.

Veiligheid

Fietsen en mountainbiken is maar zo gevaarlijk als je het zelf maakt. Toch heb je het niet altijd zelf in de hand. Gelukkig kan je met je Edge 830 rekenen op enkele handige functies zodat zowel jij als de mensen op het thuisfront zich niet te snel zorgen hoeven te maken.

Live- en grouptracking

Via Livetracking kan je het thuisfront je laten volgen tijdens je rit. Een livetrack event kan je delen via e-mail of sociale media. Wanneer de ontvanger de link opent zal hij/zij jouw huidige locatie kunnen zien. De grouptrack werkt ongeveer hetzelfde, maar hiermee kan je tijdens een groepsrit je vrienden volgen en tijdens je rit korte berichten sturen.

Ongevaldetectie

Naast deze functies is er voor je veiligheid ook nog een ongevaldetectie alarm. Alvorens je rit aan te vatten is het belangrijk dat je voor deze functie een ICE (in case of emergency) contact aanduid in de garmin connect app.

Garmin Edge 830 need help

Wanneer je toestel een valpartij detecteert dien je, indien je niet ernstig gewond bent, binnen enkele seconden de notificatie uit te schakelen. Doe je dit niet, en ben je dus ernstig gewond, dan zal het toestel via de Garmin Connect app een melding sturen naar je contactpersoon. Hij of zij kan dan de hulpdiensten verwittigen.

Bike-alarm

Nog een leuke safety-feature is het fietsalarm. Hoewel het nooit slim is je bike ergens onbewaakt achter te laten kan deze functie toch handig zijn wanneer je je bike net iets minder goed in de gaten kan houden dan je zou willen. Je dient natuurlijk wel de Edge 830 op je fiets te laten zitten.

Wanneer je het alarm ingesteld hebt krijg je na 5 seconden bevestiging dat het alarm daadwerkelijk is ingesteld. Wanneer nu iemand de fiets wil meenemen of de fiets beweegt, dan zal het alarm afgaan. Om het alarm de deactiveren moet je het wachtwoord ingeven dat je vooraf hebt ingesteld.

Wanneer je het alarm instelt en bevestiging krijgt dat het goed ingesteld is krijg je tevens een melding op je smartphone of smartwatch (als je die hebt en deze verbonden is met je Edge 830). Ook wanneer het alarm geactiveerd wordt krijg je op beide toestellen een melding dat het alarm in werking is getreden.

Find my Edge

Als laatste heb je nog de “find my edge” functie. Met deze functie vind je je Edge altijd terug moest je deze kwijt spelen onderweg. Het is wel noodzakelijk dat de Garmin Connect app op je smartphone in werking is.

Wanneer de verbinding tussen beide toestellen wegvalt krijg je een melding op je smartphone. In deze melding vind je dan de coördinaten van de locatie van je Edge-toestel. Ben je in de buurt van het toestel dan kan je het toestel een geluid laten maken waardoor je het toestel makkelijk kan vinden (bijvoorbeeld wanneer het in hoog gras gevallen is).

Specifieke functies voor mountainbikers

Trailforks

Dankzij de samenwerking en de integratie van Trailforks heb je zowel bij de Edge 530 als de 830 toegang tot heel veel extra’s. Wat zijn die extra’s dan?

 • Trailforks maps: Duizenden mountainbike trails die je rechtstreeks op je Edge 830 kan terugvinden via Trailforks. Naast deze overvloed aan wereldwijde mountainbikeroutes krijg je ook nog een rating te zien zodat je kan zien hoe goed of slecht de route beoordeeld is en of deze misschien wat voor jou is.
 • Mountainbike Dynamics: Met deze functie krijg je een inzicht in de moeilijkheid van de trail en hoe goed je deze gereden hebt. Deze stats zijn onderverdeeld in Grit en Flow. Grit is de moeilijkheid van de trail en Flow duidt op hoe goed jij de trail gereden hebt. Rijd je dus met iemand over dezelfde trail dan is de Grit score identiek maar de Flow score gaat voor jullie beide verschillen. Je kan er dus een wedstrijdje van maken als je dat wil…
 • Forksight: Wanneer je op een trail aan het rijden bent en je stopt op een splitsing dan verschijnt deze functie automatisch en krijg je de opties qua trails te zien. Daarnaast krijg je ook de afstand en moeilijkheid van de desbetreffende trailopties te zien. Zo kan je voor jezelf beslissen welke trail jij gaat nemen.
 • Trail planning: Met deze functie kan je de Edge zelf een trail laten uitkiezen. Dit kan je laten kiezen op basis van moeilijkheid. De Edge houdt dan rekening met de trailrating die jij gekozen hebt.
 • Jumps: Wil je weten hoeveel jumps je tijdens je rit hebt uitgevoerd? Geen enkel probleem. De Edge 830 meet ook de afstand en de air-time. Ook krijg je deze stats tijdens de jump in real-time te zien op het toestel. Al lijkt het me wel verstandiger je aandacht op de trail te houden tijdens een jump. Desalniettemin een leuke gimmick om na je rit te bekijken (en te vergelijken).
Garmin Edge 830 Mtb dynamics

Bundels

Zoals altijd kan je een Garmin Gpstoestel ook in een bundel kopen. Bij de Edge 830 (en ook de 530) kan je kiezen tussen twee bundels:

 • Performance bundel
 • Mountainbike bundel

Zoals de namen al doen vermoeden is de mountainbikebundel gericht op mountainbikers terwijl de performance bundel meer gericht is op presteren of in andere woorden vooral gericht op wielrenners. Maar is dat wel zo zwart wit? Om dat te weten te komen moet je natuurlijk eerst weten wat je precies krijgt in elke bundel.

Garmin Edge 830 Performance bundel
Performance Bundel
Garmin Edge 830 MTB bundel
MTB Bundel

Performance bundel

 • Edge 830
 • Hartslagmeter
 • Cadansmeter
 • Snelheidsmeter
Garmin Edge 830 performance bundel kopen
bol
amazon
Betersport

Mountainbike bundel

 • Edge 830
 • Mtb mount
 • Snelheidssensor
 • Afstandsbediening
 • Beschermhoes
Garmin Edge 830 mtb bundel kopen
bol
amazon
Betersport

Naast deze specifieke items uit de bundel krijg je uiteraard nog enkele standaard items die bij de Edge 830 zitten indien je deze zonder bundel koop

 • Garmin micro-USB laadkabel
 • Garmin Flush outfront mount
 • Garmin mount
 • Garmin beveiligingskoord

Zoals je kan zien is er wel een verschil tussen de verschillende bundels. Het is dan volledig aan jezelf om uit te maken wat je het belangrijkste vindt of welke sensoren je al dan niet wil hebben.

De afstandsbediening bij de mountainbikebundel vind ik echter een vreemde toevoeging en is iets wat ik nooit zou gebruiken. Je hebt immers een touchscreen dus waarom heb je nog een afstandsbediening nodig?

Een reden om deze toch te gebruiken kan bijvoorbeeld zijn wanneer je een ronde wil registreren zonder dat je je handen van het stuur moet doen. Indien je de afstandsbediening naast je handgreep plaatst kan je deze met je duim bedienen.

De MTB mount is natuurlijk wel handig, maar met de standaard mount die je op je stuurpen bevestigd kom je er ook wel (mits je stuurpen lang genoeg is natuurlijk).

De hartslagmeter is de sensor waar ik zelf het meeste belang aan hecht, daarom zou ik altijd voor de performance bundel kiezen. Heb je echter al een hartslagmeter of meet je je hartslag via een smartwatch dan moet je de afweging maken of je een bundel neemt of de Edge 830 zonder bundel koopt.

Conclusie; Garmin Edge 830 kopen?

De Garmin Edge 830 is de verbeterde versie van de Edge 820. De climbpro functie is misschien wel de beste toevoeging die in mijn ogen het meest gebruikt gaat worden in vergelijking met de vele andere functies (indien je graag bergop rijdt natuurlijk). Daarnaast zijn de MTB dynamics, grit, flow en jumps een leuke extra speciaal voor mountainbikers.

Het kleurenscherm is duidelijk en het touchscreen maakt het erg makkelijk te bedienen, ook wanneer het regent. Om het touchscreen vlot met handschoenen te kunnen bedienen heb je wel een speciale “touchscreenvinger” nodig. Let daar zeker op wanneer je toe bent aan nieuwe handschoenen.

De prijs van het toestel is zeer scherp, zeker als je bekijkt wat je er allemaal mee kan. De Edge 530 is €100 goedkoper en heeft quasi dezelfde functies. Echter heeft deze geen touchscreen en bedien je deze dus volledig met knoppen. Daarnaast kan je niet naar een volledig adres of een uitgebreid aantal POI’s navigeren. Los daarvan is het quasi hetzelfde toestel, de afweging van wat jij belangrijk vind moet je dus geheel zelf maken.

Onze persoonlijke voorkeur gaat nog steeds uit naar een touchscreen en dat is de €100 extra zeker en vast waard.

Wil je toch een groter scherm dan is er de Edge 1030 Plus. Overall lijkt de Edge 830 wel sneller te werken. De Edge 830 is daarom zeker en vast de meest complete in de huidige Edge serie en zowel geschikt voor wielrenners als mountainbikers.

Ben je toch net wat minder fanatiek dan begrijpen we dat de Edge 830 misschien net wat te overweldigend is voor jou. Niets mis mee natuurlijk! Zet je zoektocht naar de perfecte fietsnavigatie zeker voort, misschien kan onze fietsnavigatie koopgids en vergelijk je daar wel een handje bij helpen.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

2 reacties

 1. Kan je de OSM-kaarten updaten, Geert? Zelf ondervond ik veel problemen met de hartslagmeter. Nu gebruik ik een goedkoop polshorloge van Garmin, gekoppeld aan mijn Edge 810. Werkt veel beter.
  Groeten van Patrick

  1. Patrick,

   Via Garmin Express kan je de kaarten updaten of aanpassen.
   Met de hartslagmeter heb ik zelf geen problemen. Enkel éénmaal de batterij moeten vervangen.

   Gr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“Zonder zorgen de winter door”