Garmin Edge Explore review (2021): alles over deze fiets gps!

Garmin Edge Explore Review

Waar vroeger nog papieren kaarten gebruik werden om een route uit te stippelen, doen we dat tegenwoordig allemaal digitaal. Met een gps (global positioning system) bepaal je tot op enkele meters nauwkeurig waar je je bevindt en bekijk je waar je naartoe wilt. De gehele route wordt dan voor je uitgestippeld. Dit is heel handig wanneer je in de auto zit, maar ook als je gaat mountainbiken.

Dat is dan ook de reden dat een fiets gps steeds populairder wordt. Wanneer je je mountainbike uitrust met gps en bluetooth raak je nooit meer de weg kwijt. Dankzij bluetooth wordt bepaald waar je je precies bevindt. Niet alleen bij het startpunt, maar ook onderweg. De gps helpt je de route te bepalen. Daarnaast blijf je continu op de hoogte van je snelheid, totale afstand, stijging en zelfs je hartslag en cadans. 

Naast het aanbod nieuwe gps-toestellen zijn er ook fiets gps’en op de markt die al een tijdje meedraaien en dat nog steeds blijven doen, ook over die toestellen willen wij je graag alles vertellen. Heb je al gehoord van de Garmin Edge Explore fietscomputer? Lees snel verder om er alles over te weten te komen! 

Garmin Edge Explore fiets gps

Garmin Edge Explore fietsnavigatie

Garmin biedt haar klanten alle benodigdheden op het gebied van sport en navigatie. Met de in 2018 ontwikkelde fietsnavigatie Garmin Edge Explore zijn ze bij Garmin een stapje verder gegaan dan voordien. Deze gps bevat de handigste functionaliteiten, waardoor jij als mountainbiker zorgeloos geniet van diverse trails, waar ook ter wereld!

Het land waarin je de Garmin Edge Explore bestelt, bepaalt welke regiokaarten bijgeleverd worden. Heb je andere kaarten nodig, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat? Dan kun je die eenvoudig downloaden. Op de website van Garmin bekijk je welke kaarten compatibel zijn met jouw toestel.

De functies die mogelijk worden wanneer je smartphone aan de Garmin Edge Explore gekoppeld is, zijn uiteenlopend van LiveTrack en GroupTrack tot aan het versturen van berichten naar andere mountainbikers en een ingebouwde ongeval detectie. De batterij gaat maar liefst 12 uur mee, dus je komt nooit zonder bereik, hulp of navigatie te zitten wanneer je deze gps aanschaft! 

Garmin Edge Explore functies 

Met de Garmin Edge Explore ga je direct op pad. De gps is namelijk gemakkelijk te bevestigen op de stuurpen of het stuur van je mountainbike of fiets. Dit doe je aan de hand van de standaard Garmin mount. Volg de aanwijzingen op om de gps te installeren en te bevestigen aan je fiets. Dankzij het haarscherpe 3-inch kleurenbeeldscherm is de navigatie gemakkelijk af te lezen tijdens het fietsen.

Ook bij zonnig of juist regenachtig weer zie je alle gegevens en de route waar je naartoe moet erg duidelijk. Het touchscreen reageert ook goed op subtiele aanrakingen, zelfs met mtb handschoenen aan. 

Garmin beschikt over Trendline popularity routing, die je helpt de weg te vinden dankzij de beschikbaarheid over miljoenen kilometers aan gps-gegevens. Deze gps weet de populairste fietsroutes voor je uit te stippelen en geeft tijdig aan wanneer je een andere richting in moet slaan. 

Garmin Edge Explore fietsnavigatie

De Garmin Edge Explore heeft een vrij eenvoudige interface. Hierdoor is hij minder ingewikkeld en meer gebruiksvriendelijk, wat voor mountainbikers erg handig is. Zo hoef je je niet blind te staren op alle mogelijkheden die deze gps te bieden heeft, maar maak je hem snel klaar voor gebruik. Het mountainbiken is immers waar je je op wilt richten! 

Wat maakt de Garmin Edge Explore uniek? 

Garmin Edge Explore is een fietscomputer die precies bij houdt hoe ver, snel en hoog je hebt gefietst. Daardoor is elke work-out nauwkeurig te controleren. Het is de ultieme manier om jezelf uit te dagen en je prestaties te blijven overstijgen. De gps is compatibel met Garmin Varia verlichting, die veilig fietsen mogelijk maken. Het is de perfecte partner voor fietstours en avonturen. 

Je telefoon houd je in je zak tijdens het mountainbiken, want de Garmin Edge Explore beschikt over alle handige functies die je nodig hebt. Zo kun je niet alleen andere fietsers een bericht sturen, maar ook het thuisfront. Inkomende oproepen en berichten worden weergegeven op je gps-toestel.

Garmin Edge Explore inkomende oproep

Dankzij de GroupTrack functie houd je maximaal 50 mede-mountainbikers en hun locatie(s) in de gaten. Zo raak je elkaar nooit meer kwijt en kom je er in het geval van een kapotte fiets of lekke band nooit alleen voor te staan. 

Garmin Edge Explore heeft een strak en stoer design en ziet er indrukwekkend uit dankzij de witte kleur. Personaliseer je fietscomputer gemakkelijk door gratis apps en widgets te downloaden. Zo zijn er apps die de weersvoorspelling bijhouden, maar kun je ook routes importeren, gezellige restaurants en cafés ontdekken of de dichtstbijzijnde fietswinkel opsporen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een app beschikbaar. Vaak nog gratis ook! 

Je kunt de Garmin Edge Explore niet alleen aan programma’s en apps koppelen, maar ook aan je smartphone en aan de sensoren op je fiets, zoals een hartslag-, snelheid- en cadansmeter. 

Dit is hoe hij werkt 

Vaak is de batterij van de Garmin Edge Explore voldoende opgeladen zodra je hem uit de doos haalt. Is dat niet het geval, laad hem dan eerst op met de micro-USB kabel die meegeleverd wordt. Er wordt geen adapter bijgeleverd, maar je kunt hiervoor een adapter gebruiken die je al in huis hebt.

Druk aan de linkerkant kort op de aan/uit knop om de gps aan te zetten. Bij het eerste gebruik stel je direct de taalinstellingen in, door met de pijl naar boven of naar beneden te zoeken naar de gewenste taal. Je kunt nu direct je telefoon koppelen aan de Garmin. Hiervoor heb je de Garmin Connect mobile app nodig.

Garmin Edge Explore fietsnavigatie

Middels deze app is het tevens gemakkelijk om bepaalde instellingen op je gps te wijzigen, zoals de tijdsaanduiding. Belangrijk is om daarna het toestel te synchroniseren met je telefoon, zodat de opgeslagen instellingen worden overgenomen. Nadat je je telefoon hebt gekoppeld kun je beginnen. Deze stap mag je natuurlijk ook overslaan. 

Zodra je de Garmin Edge Explore aanzet kom je in een menu terecht waar je uit drie opties kunt kiezen: Ride, Courses, Where To? Met de eerste optie kun je direct gaan fietsen. Wil je een ingeladen route volgen, kies dan voor Courses. Wil je naar een specifiek adres of locatie navigeren? Klik dan op Where To? en de route wordt meteen voor je bepaald.  

Eénmaal je de gps onder de knie hebt kan je tevens kiezen voor de surprise-me functie en kan je je helemaal laten verrassen door de nieuwe routes die de gps jou voorstelt.

Tijdens het fietsen zie je waar je je bevindt, waar je naartoe moet en hoe je presteert. Volg bijvoorbeeld je snelheid, het aantal gefietste kilometers, hoeveel calorieën je hebt verbrand of de gemiddelde afgelegde hoogte tijdens de trail.

De instellingen zijn gemakkelijk te veranderen door het scherm vanaf boven naar beneden te ‘swipen’. Je kunt na het fietsen van iedere rit besluiten om die rit op te slaan of te verwijderen. Opgeslagen ritten worden gesynchroniseerd naar je telefoon en zijn daar vervolgens ook zichtbaar en kan je tot in detail bestuderen in de Garmin Connect app.

Zo is het mogelijk om je fietsgeschiedenis en progressie bij te houden gedurende een bepaalde periode. Verder heeft de Edge Explore twee knoppen: één die als start/stop knop dient en één knop die je gebruikt wanneer je rondes fietst.

Garmin Edge Explore datavelden

Garmin Edge Explore vs Edge 530 vs Edge 130 plus

De Garmin Edge Explore fietsnavigatie is van erg goede kwaliteit en beschikt over erg handige functies en sterke eigenschappen. Maar hoe presteert deze fietsnavigatie ten opzichte van de directe concurrentie?

Qua prijs zit de Garmin Edge Explore ongeveer op gelijke hoogte met de Garmin Edge 130 Plus. Een trapje hoger heb je de enorm populaire Edge 530. Die laatste is het kleinere broertje van de Edge 830, die het meest compleet is, echter zit je dan in een heel. andere prijsklasse qua fietsnavigatie-toestellen.

Maar waarin verschillen deze toestellen nu precies? In de onderstaande tabel lichten we de belangrijkste functies, eigenschappen en verschillen tussen deze Garmin Edge toestellen uit. Op die manier krijg je een duidelijk beeld welke fietsnavigatie, in deze prijsklasse, het meest geschikt is voor jouw doeleinden.

Opties / GPSEdge 130 PlusEdge ExploreEdge 530
Accuduur12 uur12 uur20 uur
Scherm grootte1,8 inch3,0 inch2,6 inch
Route plannenVia PC / SmartphoneVia toestel / PC / SmartphoneVia toestel / PC / Smartphone
Back to startJaJaJa
Surprise meNeeJaNee
KaartenGeenOpen street mapOpen street map
Route herberekenenJaJaJa
Points of interestNeeJa Ja, maar zeer beperkt
AppsGarmin Connect / Strava / Training Peaks / …Garmin Connect / Strava Garmin Connect / Strava / Training Peaks / …
Strava Live segmentenJaNeeJa
Live trackingJa, via smartphoneJa, via smartphoneJa, via smartphone
Ongevaldetectie en hulpJaJaJa
ConnectieBluetooth, ANT+Bluetooth, ANT+Wifi, bluetooth, ANT+
KleurenschermNeeJaJa
TouchscreenNeeJaNee
MTB-DynamicsJaNeeJa

De voordelen van de Edge Explore zitten vooral in het grotere scherm, dat overigens ook een kleurenscherm en touchscreen is. Ook heb je bij de Edge Explore net als bij de Edge 530 de beschikking over kaarten, wat navigeren op zich al een stuk makkelijker maakt. Een route volgen, middels een kruimelspoor, kan dan weer vlot op beide toestellen.

Waar de Edge Explore dan weer minder in uitblinkt zijn de specifieke functies en eigenschappen die gericht zijn op fanatieke fieters en mountainbikers. Zo kan je bijvoorbeeld geen Strava Live Segmenten bekijken en volgen op de Edge Explore en is er geen climb-pro en mtb-dynamics functie beschikbaar.

Uit het bovenstaande blijkt wederom dat de Edge Explore zich, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk richt op de recreatieve fietser en mountainbiker die graag op ontdekking gaat tijdens zijn of haar fietstochten. De Edge 130 plus en de Edge 530 richten zich net wat meer op de fanatieke sporter die graag wat meer diepgang heeft in zijn of haar fietsprestaties.

Lees ook zeker het uitgebreid vergelijk tussen de Garmin Edge Explore vs Garmin Edge 530 >>

Voor wie is deze fiets gps geschikt? 

Ben je een recreatieve fietser (mountainbiker, wielrenner, toerfietser, et cetera) die meer plekken wil ontdekken, leuke paadjes inslaan en genieten van de omgeving, in plaats van statistieken, segmenten en gegevens analyseren? Dan kan jij de Garmin Edge Explore heel goed gebruiken tijdens jouw fietsritten en avontuurlijke tochten.

De voor- en nadelen van de Garmin Edge Explore 

Dus wat zijn de voordelen van de Garmin Edge Explore en op welke punten scoort hij minder? We hebben een overzicht gemaakt om dit duidelijker te maken. 

Voordelen 

 • Een strak en modern apparaat; 
 • 16GB aan opslaggeheugen; 
 • Download kaarten en routes vanaf andere apparaten; 
 • Aan te passen naar jouw persoonlijke voorkeur 
 • Helder kleurenscherm, groter dan de meeste Garmin fietscomputers; 
 • Een goed werkend touchscreen, zelfs met handschoenen aan; 
 • 12 uur aan batterij, dus je kunt een hele dag op pad; 
 • Goedkoper dan vergelijkbare gps-computers; 
 • Geschikt voor fietsen en rennen; 
 • Gemakkelijk op te laden via een micro-USB aansluiting. 

Nadelen 

 • Niet helemaal waterdicht, alleen bestand tegen spatwater; 
 • Niet te koppelen aan sensoren zoals wattagemeters; 
 • Niet te koppelen aan bepaalde trainingsprogramma’s, zoals Strava Live Segmenten; 
 • Je kunt niet meerdere fietsprofielen aanmaken. 
 • Slechts 2 aan te passen data pagina’s.

Garmin Edge Explore bestellen 

Ben je er klaar voor om jouw nieuwe trainingsmaatje te verwelkomen en wil je de Garmin Edge Explore kopen? Daar krijg je geen spijt van, want deze fietscomputer laat jou nooit in de steek. Het enige wat jij hoeft te doen is hem na 12 uur weer een keertje opladen. Een mooie investering voor elke mountainbiker, tour- of recreatieve fietser die een fietscomputer met vele navigatiefuncties, een strak uitziend uiterlijk en een optimaal werkend touchscreen wenst! 

De Garmin Edge Explore is zeker en vast de goede keuze wanneer je vooral rustige rondjes wil rijden, wil navigeren en routes wil volgen. Wil je ook uitgebreide inzage in al jouw topprestaties dan is de Edge Explore net wat minder geschikt. Is dat het geval voor jou, dan verwijzen we je graag door naar onze fietsnavigatiegids. In deze gids ontdek je alle fietsnavigatiesystemen en hun belangrijkste functies en doelgebruik. Je vind er meteen de meest geschikte fietsnavigatie voor jou, neem vlug een kijkje:

Beste fietsnavigatie koopgids & vergelijk >>

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+

Ook lezen?

.
Mountainbike marathon plan

Bigger, Better & Epic

Het Marathon Plan

Verander je ritten van 40km in epische avonturen van 100+km.

Geen opofferingen, geen saai trainingsschema en geen tijdsdruk!

1 plan, 11 stappen, 1 episch doel.
 Voor iedereen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De ultieme mountainbike gids
E-Power Torq

Sportvoeding

10% korting met code:

mountainbikevibes10

Meest gelezen:

Onze favoriete producten

Nieuwste artikels

Partners

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”