Garmin Edge Explore vs Garmin Edge 530; welke past het beste bij jou?

Garmin Edge Explore vs Garmin Edge 530

Tijdens het mountainbiken wil je je voornamelijk focussen op de rit, maar eveneens wil je jouw uitgekozen route vlot en zonder problemen kunnen volgen. Daarnaast is het ook handig tijdens je rit allerlei parameters en statistieken te kunnen bekijken.

Om dit mogelijk te maken bestaan er fietscomputers. Deze registreren de snelheid die jij fietst, de afstand die je aflegt en allerlei andere extra’s, zoals het aantal calorieën dat je verbrandt. Dit soort elektronische apparaten bevestig je op je stuur en zet je aan tijdens elke fietsrit.

Sinds de komst van fietscomputers met gps, is het meten van sportprestaties en volgen van routes en naar locaties navigeren nog makkelijker en nauwkeuriger geworden. Het merk Garmin heeft al een aantal interessante modellen op de markt gebracht die hieraan voldoen. 

In dit artikel nemen we de Garmin Edge Explore vs Edge 530 onder de loep en vergelijken we de functies, eigenschappen en algemene kwaliteiten van beide toestellen emt elkaar.

Garmin Edge gps fietscomputers 

Garmin biedt wielrenners, mountainbikers en toerfietsers de technologie die zij nodig hebben en waar zij op kunnen vertrouwen. Zo wordt een rit plannen of analyseren heel eenvoudig. Bij Garmin geldt over het algemeen dat hoe hoger het nummer is dat in de naam staat, hoe meer mogelijkheden het apparaat heeft. Eén van de recentere modellen is echter wel de Edge 130 plus die qua prijs erg toegankelijk is.

Daarnaast is er ook de Edge 530Edge 830Edge 1030 Plus en de iets oudere Edge Explore. Met een basismodel kun je prima werken als je je prestaties wilt meten. Wil je echter het nieuwste van het nieuwste én de meeste functionaliteiten tijdens het fietsen, dan kom je al snel bij een recenter model uit. 

Het is fijn om te kunnen kiezen uit verschillende modellen fietscomputers. Zo kun je namelijk goed bepalen welke het beste bij jou past. Iedere mountainbiker is anders, dus de behoeften en wensen op het gebied van een tracker zijn ook verschillend. Toch maken de ruime keuzemogelijkheden het ons ook weleens lastig.

Onthoud dat elk model zijn eigen voor- en nadelen heeft en dat elke fietscomputer een bepaalden soms ook erg ruim doelpubliek heeft. Om te bepalen welke gps-fietscomputer het beste bij jou past, hebben wij de Garmin Edge 530 en het iets oudere model, de Garmin Edge Explore, met elkaar vergeleken. Vervolgens hebben wij op basis van productspecificaties, functies en het design een conclusie getrokken. Lees maar mee! 

De Garmin Edge Explore 

Laten we beginnen met de Garmin Edge Explore, welke in 2018 verscheen. Het is een Garmin Edge fietsnavigatie die niet alleen voor mountainbikers geschikt is, maar ook voor wielrenners, toer- en recreatieve fietsers de nodige functies heeft. Hiermee is het de ideale navigatie voor fietsers van elk niveau en elke soort. 

Garmin Edge Explore fietsnavigatie

Garmin Edge Explore review >>

Met verbeterde fietswaarschuwingen die je aan je Edge koppelt, krijg je tijdig waarschuwingen wanneer auto’s je van voren of achteren naderen. De Edge Explore is dan ook compatibel met diverse accessoires, zoals een achteruitkijkradar en slimme fietsverlichting. Zo wordt iedere rit een veilige rit!

Bovendien bevat de Edge Explore alle functies die je telefoon ook heeft. Je telefoon houdt je daarom veilig in je truitje of rugzak tijdens het fietsen. Maak je graag samen met vrienden of familie een rit op de mountainbike, schakel dan GroupTrack in en bekijk van maximaal 50 fietsmaatjes waar ze zich bevinden en welk hun locatie is. Dat is ook handig wanneer je iemand uit het oog verliest. In zo’n geval is het mogelijk een berichtje te sturen om te laten weten of je wel of niet oké bent en dat je er zo aan komt.

Er zijn nog tal van gratis apps en widgets beschikbaar die je met de Edge Explore kunt gebruiken. Zo download je je favoriete routes naar je toestel, bekijk je snel wat de weersvoorspellingen zijn en ontdek je onderweg altijd de leukste cafés en restaurants (POI’s). 

Garmin Edge Explore fietsnavigatie

Voordelen  van de Garmin Edge Explore

  • Hij heeft een groot kleurenscherm van 3 inch, welke 240×400 pixels heeft en daardoor erg scherp is; 
  • Hij heeft een touchscreen dat gemakkelijk te bedienen is, zelfs met handschoenen aan; 
  • De interface is gemakkelijk te bedienen; 
  • Je ziet snel waar je bent en waar je naartoe moet fietsen dankzij de turn-by-turn navigatie die alle bochten signaleert op jouw route; 
  • Hij heeft een goede verbinding met Bluetooth en ANT+, waardoor hij gekoppeld kan worden aan meerdere sensoren; 
  • De batterij gaat 12 uur mee en is op te laden middels een powerbank. Bovendien is het mogelijk de Garmin Power Pack te koppelen om er nog langer van te genieten; 
  • Wanneer je hem vergeet of kwijtraakt kun je hem opsporen dankzij Find My Edge; 
  • Val je of gebeurt er onderweg iets, dan worden vooraf ingestelde contacten gewaarschuwd dankzij de incident detector; 
  • Het is een betaalbaar model.

Nadelen 

  • Bij slecht weer is het touchscreen minder goed te bedienen; 
  • Hij is niet helemaal waterdicht, dus tijdens een hevige regenbui kun je hem eigenlijk niet gebruiken; 
  • Hij is niet te koppelen aan trainingsprogramma’s zoals Strava Live Segmenten; 
  • Hij is relatief ‘zwaar’ met zijn 116 gram, in vergelijking met andere fietscomputers. 

De Garmin Edge 530 

In 2019, een jaartje na de Edge Explore, kwam de Garmin Edge 530 op de markt. Deze fietsnavigatie was de opvolger van de Edge 520. De Edge 530 is ondertussen wel een vaste waarde geworden op vele fietssturen en heeft de iets minder betrouwbare Edge 520 helemaal van de troon gestoten. Dit toestel is geschikt voor fietsers die zichzelf willen blijven uitdagen en hun sportprestaties willen blijven verbeteren.

De mogelijkheden tot het analyseren van data zijn eindeloos met de Garmin Edge 530. Daardoor is hij volgens Garmin jouw ideale trainingsmaatje, en dat kunnen wij enkel maar beamen.

Garmin Edge 530 review >>

De Garmin Edge 530 is duurder dan de Edge Explore en naast los ook te verkrijgen in twee bundels met sensoren en accesoires; de MTB-bundel en de Performance bundel.

Dankzij de Garmin Edge 530 krijg je meer inzicht in hoe jouw lichaam op een training reageert, wat de trainingsbelasting is en hoeveel tijd je nodig hebt om te herstellen. Zo kun je je op elke rit en elke omgeving voorbereiden. Dankzij Flow wordt een score vastgesteld op basis van het gemak waarmee jij over een trail rijdt en met Grit wordt de moeilijkheidsgraad bepaald. Zo kun je jezelf de volgende keer verbeteren.

Fiets over elke heuvel en dor elke bocht alsof je deze al kent en beklim de langste en steilste bergen met behulp van ClimbPro. Concentreer je volledig op je rit en verbeter je eigen records. Vertrouw er ondertussen op dat de Garmin Edge 530 jou weer veilig thuisbrengt. Eenmaal daar aangekomen kun je de statistieken bekijken en analyseren hoe je het hebt gedaan.

Garmin Edge 530 fietsnavigatie

Voordelen 

  • Hij heeft een kleurenscherm van 2,7 inch, welke 236×322 pixels heeft en daardoor een prima resolutie heeft; 
  • Door het gebruik van knoppen in plaats van een touchscreen werkt hij ook prima wanneer het regent; 
  • Routes worden snel geladen en dankzij de turn-by-turn navigatie en gemakkelijk af te lezen kaarten kun je ze goed volgen; 
  • Hij biedt een goede connectiviteit (Bluetooth Smart, Wifi, ANT+); 
  • Hij maakt het gebruik van verschillende trainingsmodi mogelijk, ook op basis van hoogtes; 
  • Voor mountainbikers is het handig dat airtime, jump-counter, etc gemeten worden; 
  • De batterij gaat maar liefst 20 uur mee wanneer hij volledig opgeladen is en kan in spaarstand nog langer meegaan. Bovendien is het mogelijk de Garmin Power Pack te koppelen om er nog langer van te genieten; 
  • Wanneer je hem vergeet of kwijtraakt kun je hem opsporen dankzij Find My Edge; 
  • Val je of gebeurt er onderweg iets, dan worden vooraf ingestelde contacten gewaarschuwd dankzij de incident detector; 
  • Hij heeft een anti-diefstal alarm dat afgaat wanneer je fiets bewogen wordt terwijl jij er niet bij bent; 
  • Hij weegt ongeveer 76 gram. 

Nadelen 

  • Hij heeft geen touchscreen; 
  • Het is nogal een gedoe om met de knoppen door het menu te navigeren, vooral omdat Garmin haar menu’s niet altijd even logisch maakt. 

Garmin Power Pack 

Weet je van tevoren dat je lang onderweg zult zijn en kan de batterij van jouw Garmin fietscomputer wel een extra boost gebruiken? Koop dan een Garmin Power Pack, een externe batterij set die je met een USB-kabel aansluit op je fietscomputer. Op die manier gaat je batterij tot wel 24 uur langer mee.

Garmin Power pack

Garmin Edge Explore vs Edge 530 

Allereerst kan worden vastgesteld dat de Garmin Edge Explore goedkoper is dan de Garmin Edge 530. Verder wordt de Garmin Edge 530 weleens benadeeld vanwege het gebrek aan een touchscreen of de Surprise Me functie, die haar tegenhanger wel heeft.

Naast een gps-signaal beschikt de Edge 530 ook over Galileo en GLONASS-signalen. De Garmin Edge Explore daarentegen, heeft alleen een gps-signaal en lijkt deze nog weleens te verliezen of minder goed verbinding te maken met een smartphone. Bovendien is hij niet te koppelen aan Strava Live Segmenten en beschikt hij niet over standaard trainingen.

Wel heeft de Explore de Surprise Me functie en kan hij via gps hoogtes meten. De Edge 530 doet dit barometrisch, maar heeft daarentegen wel weer de mogelijkheid een powermeter te koppelen, temperatuurweergave en hij is compatibel met Shimano DI2, functies die bij de Explore ontbreken.

De Garmin Edge 530 beschikt daarnaast over verschillende specifieke functies voor mountainbikers. Ook de ClimbpPro functie, waarmee je de details van beklimmingen kan opvolgen terwijl je omhoog aan het rijden bent, is een erg handige toevoeging voor de fanatieke mountainbiker of wielrenner. Deze functie vind je enkel op de nieuwere Garmin Edge toestellen.

Het scherm van de Edge Explore is met haar 3 inch iets groter dan de 2,6 inch van de Edge 530 en de schermresolutie is ook hoger. Hij is daarom ook 40 gram zwaarder in gewicht. De accu van de Edge 530 gaat 20 uur mee, waar de Explore na 12 uur opgeladen moet worden. Een extra pluspunt voor de Edge 530 is dat hij over Wifi beschikt. 

De Edge 530 kan je tevens ook in de performance of mtb bundel kopen. Je kan wel sensoren koppelen aan de Edge Explore maar deze dien je apart aan te kopen.

In onderstaande tabel zetten we zetten we de twee toestellen nog een keertje overzichtelijk naast elkaar:

Opties / GPSEdge ExploreEdge 530
Accuduur12 uur20 uur
Scherm grootte3,0 inch2,6 inch
Route plannenVia toestel / PC / SmartphoneVia toestel / PC / Smartphone
Back to startJaJa
Surprise meJaNee
KaartenOpen street mapOpen street map
Route herberekenenJaJa
Points of interestJa Ja, maar zeer beperkt
AppsGarmin Connect / Strava Garmin Connect / Strava / Training Peaks / …
Strava Live segmentenNeeJa
Live trackingJa, via smartphoneJa, via smartphone
Ongevaldetectie en hulpJaJa
ConnectieBluetooth, ANT+Wifi, bluetooth, ANT+
KleurenschermJaJa
TouchscreenJaNee
MTB-DynamicsNeeJa
Sensoren bundel verkrijgbaarNeeJa, performance en mtb
Bekijk prijs >>Bekijk prijs >>

Conclusie; Edge Explore vs Edge 530; welke moet jij kopen?

We hebben de Edge Explore vs Edge 530 vergeleken maar welke fietscomputer is nu het meest geschikt voor jou? Dat hangt natuurlijk af van jouw wensen en voorkeuren. Over het algemeen wordt de Garmin Edge Explore voor elk type fietser aangeraden. Het maakt dus niet uit of je een mountainbiker, wielrenner of recreatief fietser bent.

Het is wel zo dat de Edge Explore voornamelijk goed is in het navigeren en routes volgen. Hierdoor is hij zeker aan te raden voor toerfietsers en fietsers die graag op avontuur gaan en zich laten verrassen door het terrein.

De Edge Explore is alleen niet de juiste keuze wanneer je vaak korte en intensieve trainingen doet en hiervoor bijvoorbeeld een powermeter wil gebruiken en zoveel mogelijk statistieken wil meten en analyseren.

In dat geval ga je beter voor de Garmin Edge 530, welke meer gericht is op hogere prestaties en welke bedoeld is voor een meer complete en professionele fietservaring en training. Dankzij de goede navigatie, de langere batterijduur en de verschillende training modus mogelijkheden biedt dit model een alles-in-één ervaring.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”