Beste gereedschapsbidon top 5 (2023)

blog-template-uitgelicht

Er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden om de belangrijkste tools en spulletjes mee te pakken tijdens het fietsen en mountainbiken. En het is zeker verstandig om dat ook daadwerkelijk te doen. Maar niet alle mountainbikers dragen graag een rugzak tijdens het fietsen en een zadeltas is ook niet altijd even praktisch, zeker wanneer je een dropper seat post hebt. Een goed alternatief is een gereedschapsbidon, mits je natuurlijk nog een bidonhouder over hebt op jouw fiets.

Een gereedschapsbidon kopen is voor een groot deel een persoonlijke keuze, echter zijn er wel wat zaken waar je rekening mee kan houden. In dit artikel kom je te weten waar je zoal op kan letten bij het kiezen van een gereedschapsbidon en wat je er zoal in kan stoppen.

Daarnaast tonen we je 5 gereedschapsbidons die in onze ogen een perfecte match kunnen zijn voor elke mountainbiker en fietser in het algemeen!

IMAGE PRODUCT DETAILS
Twee aparte vakken
Zefal Z
zefal-z-gereedschapsbidon-800
  • Inhoud: 800ml
  • Waterdicht
  • Universeel en praktisch ontwerp met 2 vakken
  • Gemaakt van polypropyleen
Volledig waterdicht
Muc-Off
muc-off-gereedschapsbidon
  • Inhoud: 450ml
  • Waterdicht
  • Geschikt voor alle omstandigheden
  • Gemaakt uit plastic
Twee aparte vakken
Elite Byasi
elite-byasi-gereedschapsbidon-1
  • Inhoud: 700ml of 550ml
  • Twee aparte compartimenten
  • Gemaakt van kunststof
  • Matcht perfect met Elite drinkbidon en bidonhouder
  • 2 kleuren: zwart of wit
Opbergruimte in schroefdop
BBB BTL-18
bbb-btl18-gereedschapsbidon
  • Twee formaten: 450ml of 600ml
  • Duurzaam composiet materiaal
  • Schroefdop met elastiek aan de binnenkant voor geld en kleine spulletjes
Met gevoerde binnenkant
Birzman
birzman-gereedschapsbidon
  • Inhoud: 750ml
  • Met gevoerde binnenkant (voorkomt rammelen)
  • Beschermd tegen water
  • Gemaakt uit kunststof

Zefal Z; waterdichte gereedschapsbidon met 2 vakken

Zefal Z gereedschapsbidon

Bekijk prijs >>

De Gereedschapsbidon van Zefal Z is een perfecte match voor fanatieke mountainbikers die zelfs in de meest barre omstandigheden over de trails scheuren. De bidon is volledig waterdicht en kan dus wel wat spatjes modder en regen verdragen zonder jouw tools te bezoedelen.

Deze gereedschapsbidon heeft een inhoud van 800ml die verdeeld is over twee aparte compartimenten. Hierdoor kan je je tools gescheiden houden van bijvoorbeeld wat geld, je sleutels en bankkaart.

Naast het praktische gemak van deze gereedschapsbidon is deze ook universeel te gebruiken en past deze in de meeste bidonhouders.

Heb je een kleiner frame dan is het verstandig om even te meten of deze bidon, die 25 cm hoog is, er tussen past. De Zefal Z gereedschapsbidon kan je ook een maatje kleiner kopen (600ml), maar deze heeft slechts 1 compartiment.

Muc-Off; waterdichte gereedschapsbidon

Bekijk prijs >>

Naast de rooskleurige poetsproducten hebben ze bij Muc-Off ook allerhande handige tools in hun gamma waaronder deze gereedschapsbidon. Deze bidon heeft een inhoud van 450ml en is volledig waterdicht. Met deze gereedschapsbidon kan je dus zonder zorgen op pad en cruise je vol vertrouwen door de modder en houd je je belangrijke tools altijd droog.

Deze Muc-Off gereedschapsbidon is gemaakt uit BPA-vrij plastic, past in de meeste bidonhouders en biedt ruimte voor essentiële tools zoals een multitool, (tubeless) banden repair kit en een binnenband.

Tip: Deze gereedschapsbidon matcht perfect met de Muc-Off Elite Custom Fly water bidon.

Elite Byasi; met twee compartimenten

Bekijk prijs >>

De Elite Byasi gereedschapsbidon is gemaakt uit kunststof en heeft twee aparte compartimenten. Hierdoor kan je tools en andere spullen van elkaar gescheiden houden.

Deze gereedschapsbidon kan je in twee formaten én in twee verschillende kleuren verkrijgen. Het grote formaat heeft een inhoud van 700ml terwijl de kleinere versie een capaciteit heeft van 550ml.

Tip: Deze Elite bidon is te combineren met elke standaard bidonhouder en is een perfecte match met de Elite Custom Race plus bidonhouders en de Elite Fly drinkfles.

BBB Cycling BTL-18; met extra opbergruimte in de schroefdop

Bekijk prijs >>

Ook bij BBB Cycling kan je terecht voor een gereedschapsbidon van uitstekende kwaliteit en met enkele leuke features. Zo is er in het deksel een elastiekje voorzien waar je wat geld of andere kleine spulletjes in kwijt kan. Zo zal je deze niet snel verliezen en blijven ze gescheiden van je belangrijke tools.

Deze BBB gereedschapsbidon is verkrijgbaar in twee formaten; 600ml en 450ml. De bidon is gemaakt van duurzaam composiet materiaal waarvan je erg lang plezier zal hebben.

Birzman gereedschapsbidon met voering

Birzman gereedschapsbidon

Bekijk prijs >>

Deze gereedschapsbidon van het merk Birzman heeft een inhoud van 750ml en is beschermd tegen water. Jouw belangrijke tools en spullen zijn dus ook in slechte omstandigheden beschermd in deze gereedschapsbidon.

Wat uniek is aan deze bidon is de gevoerde binnenkant. Door deze voering gaan de tools en spullen niet rammelen tegen de zijkant van de bidon. Je hoeft dus geen extra zakjes of doekjes in de bidon te doen om rammelen te voorkomen.

Deze gereedschapsbidon is gemaakt uit kunststof, is 19,5 cm lang en is geschikt voor de meeste standaard bidonhouders.

Wat is een gereedschapsbidon?

Een gereedschapsbidon heeft de looks van een reguliere bidon waarin je drank of isotone sportdrank stopt om tijdens het fietsen te kunnen drinken. In een gereedschapsbidon kan je echter geen drank doen, althans dat is toch niet de bedoeling. Zoals de naam al doet vermoeden gebruik je deze bidon om gereedschap in op te bergen. Op die manier heb je de nodige tools op zak die je kan gebruiken in geval van pech.

Waarom voor een gereedschapsbidon kiezen?

Zoals je vast wel weet zijn er verschillende manieren om de essentiële tools mee te nemen tijdens het mountainbiken.

Alternatieven voor een gereedschapsbidon

Zo kan je uiteraard kiezen voor een multifunctionele mtb rugzak met drinksysteem. In zo’n rugzak heb je vaak ook ruimte voor de meest belangrijke tools. Treed je echter graag in de sporen van de profs dan kan een lichtgewicht en compacte rugzak net wat te min zijn om toch de nodige tools op zak te hebben. Daarnaast is niet elke mountainbiker gek op het dragen van een rugzak.

Een heuptas kan een handig alternatief zijn voor de mtb rugzak als je je rug liever vrij wil houden. Dit kan het geval zijn wanneer je graag bescherming draagt.

Ook een zadeltas kan een perfecte oplossing zijn voor het meenemen van nuttige tools en spulletjes. Door het steeds populairder worden van een dropper seat post op de mountainbike valt deze optie echter af te raden. Heb je geen dropper seat post en ben je niet van plan er eentje te gebruiken dan kan je uiteraard wel gebruik maken van een zadeltas.

Een laatste alternatief voor het opbergen van belangrijke tools is in de achterzak(ken) van je mtb shirt, mits die op je truitje aanwezig zijn natuurlijk. Een aanrader lijkt ons dit alvast niet, zeker met de gedachte dat je wel eens zou kunnen vallen.

Zijn de bovenstaande alternatieven niet aan jouw besteed dan is een gereedschapsbidon voor jou misschien wel de beste manier om de belangrijkste en beste mtb tools voor onderweg mee te nemen.

Tip: Nieuwere trail en full suspension cross country mountainbikes hebben steeds vaker een compartiment onder de bidonhouder om tools in op te bergen. Ben je toevallig op zoek naar een nieuwe mountainbike dan kan je daar eventueel ook rekening mee houden. Zo hoef je je bidonhouder niet langer op te offeren en kan je toch de nodige tools meenemen.

Welke tools kan je in een gereedschapsbidon stoppen?

Voor je een gereedschapsbidon gaat kopen is het belangrijk om te weten wat je er in kan en wil stoppen. Als je dat in eerste instantie bepaald dan kan je rekening houden met het formaat van de gereedschapsbidon die je in huis gaat halen.

De belangrijkste tools en spullen die je als mountainbiker in de gereedschapsbidon kan stoppen zijn eigenlijk vanzelfsprekend. Hieronder zetten we ze nog even op een rijtje:

  • Multitool; een onmisbare tool om kleine reparaties uit te kunnen voeren.
  • Tubeless repair kit; heb je toch een keer pech dan kan je je tubeless band toch snel fixen en je rit verderzetten.
  • Mini-pomp of CO2-pomp; om je banden weer op te pompen of een beetje harder te zetten.
  • Reserveband; ongeacht of je al dan niet tubeless rijdt, een reserveband is altijd een goed idee om op zak te hebben.

Met de bovenstaande tools en spullen kan je de meeste voorkomende pechgevallen onderweg wel verhelpen. Deze tools zullen ook makkelijk in de meest gereedschapsbidons passen. Wil je nog wat extra hulpmiddelen zoals tiewraps, reparatietape en bandenlichters mee pakken? Kies in dat geval altijd voor de grootst mogelijke gereedschapsbidon.

Gereedschapsbidon kopen? Hier moet je op letten!

Inhoud

In de eerste plaats is het dus belangrijk om te bepalen wat je in de gereedschapsbidon wil stoppen. Vanuit dat standpunt kan je dan bepalen hoe groot de gereedschapsbidon moet zijn. Indien je de afmetingen van de gereedschapsbidon kent kan je makkelijk controleren of jouw tools er ook daadwerkelijk in zullen passen.

Comptabiliteit met je frame en bidonhouders

De gereedschapsbidon moet natuurlijk ook netjes in jouw bidonhouders passen. De meeste bidons zijn wel geschikt voor de standaard bidonhouders. Kies je een gereedschapsbidon binnen een bepaald merk dan kan je ook gebruik maken van de bidonhouders van dat merk, zo ben je haast zeker dat het geheel mooi past.

Daarnaast is het ook opletten wanneer je een kleinere framemaat hebt. Zo kan een grote gereedschapsbidon erg onpraktisch zijn tussen een klein kader. Let er dus zeker op dat dit mooi past en ook praktisch is in gebruik.

Wat zijn de nadelen van een gereedschapsbidon?

Eén bidonhouder minder voor drank

Maak je gebruik van een gereedschapsbidon dan moet je er natuurlijk rekening mee houden dat deze de plaats van een bidon met drank zal innemen. Heb je nog een tweede bidonhouder dan is dit niet echt een probleem, althans op korte ritten waar je niet al teveel drank nodig hebt of waar er bevoorrading voorzien is.

Heb je slechts plaats voor één bidon op jouw mountainbike dan heb je een alternatief nodig om drank mee te nemen tijdens jouw ritten. In dat geval ben je haast genoodzaakt om een mtb rugzak of heuptas met drinksysteem te gebruiken.

Rammelende spullen

De maximale inhoud van de gereedschapsbidon is misschien wel de belangrijkste factor om rekening mee te houden. Stop je de bidon maar voor de helft vol dan kunnen de tools wel eens gaan rammelen wanneer je over hobbelig terrein gaat fietsen.

Gelukkig kan je dit wel voorkomen door een gereedschapsbidon met voering, zoals de Birzman, aan te kopen. Een andere oplossing is om de tools in een doekje te wikkelen of de open ruimtes op te vullen met een soort doek. Die doek kan je eveneens gebruiken om je handen of onderdelen af te vegen na een reparatie.

Conclusie

Een gereedschapsbidon heeft vele voordelen en kan een handig en praktisch alternatief zijn voor andere opbergmogelijkheden zoals een rugzak, heuptas of zadeltas. Echter zijn er zeker ook puntjes om rekening mee te houden.

Zo ben je hoe dan ook één bidonhouder voor een bidon met drank kwijt, toch niet onbelangrijk op avontuurlijke en langere ritten.

Een gereedschapsbidon lijkt ons in eerste instantie erg handig voor mountainbikers die liever geen rugzak dragen tijdens het fietsen. Daarnaast is het ook een perfect alternatief voor een zadeltas wanneer jouw mountainbike uitgerust is met een dropper seat post.

De voor- en nadelen moet je natuurlijk zelf tegenover elkaar afwegen om uiteindelijk de beste keuze te maken.

De gereedschapsbidons in dit artikel zijn in onze ogen stuk voor stuk geschikt om als mountainbiker, maar zeker ook als wielrenner of recreatief fietser, te installeren op de fiets.

Kies je voor een waterdicht exemplaar waarbij jouw tools in alle omstandigheden beschermd zijn of ga je voor de bidon met voering zodat de tools nooit gaan rammelen? Ook de gereedschapsbidons met twee compartimenten zijn in onze ogen een heel erg goede optie, zo houd je je tools gescheiden van spulletjes zoals een bankkaart, geld en sleutels.

Laat ons zeker weten welke gereedschapsbidon jij gaat gebruiken of welk alternatief jouw voorkeur heeft.

IMAGE PRODUCT DETAILS
Twee aparte vakken
Zefal Z
zefal-z-gereedschapsbidon-800
  • Inhoud: 800ml
  • Waterdicht
  • Universeel en praktisch ontwerp met 2 vakken
  • Gemaakt van polypropyleen
Volledig waterdicht
Muc-Off
muc-off-gereedschapsbidon
  • Inhoud: 450ml
  • Waterdicht
  • Geschikt voor alle omstandigheden
  • Gemaakt uit plastic
Twee aparte vakken
Elite Byasi
elite-byasi-gereedschapsbidon-1
  • Inhoud: 700ml of 550ml
  • Twee aparte compartimenten
  • Gemaakt van kunststof
  • Matcht perfect met Elite drinkbidon en bidonhouder
  • 2 kleuren: zwart of wit
Opbergruimte in schroefdop
BBB BTL-18
bbb-btl18-gereedschapsbidon
  • Twee formaten: 450ml of 600ml
  • Duurzaam composiet materiaal
  • Schroefdop met elastiek aan de binnenkant voor geld en kleine spulletjes
Met gevoerde binnenkant
Birzman
birzman-gereedschapsbidon
  • Inhoud: 750ml
  • Met gevoerde binnenkant (voorkomt rammelen)
  • Beschermd tegen water
  • Gemaakt uit kunststof

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

2 reacties

    1. Hey Jan-Willem,

      Nee hoor, dat kan ook gewoon… alleen heb je dan geen handige vakjes of gevoerde binnenkant zoals bij sommige specifieke bidons voor gereedschap wel het geval is…

      Het is maar wat je zelf het makkelijkst/handigst vind hé…

      Groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”