Je kan er haast niet meer omheen, de coole en stoere filmpjes van mountainbikers die over trails en uitdagende parcoursen scheuren. YouTube staat er vol van en ook op andere sociale media verschijnen er dagelijks wel nieuwe filmpjes van mountainbikers die met een GoPro of action cam gaan mountainbiken.
Die filmpjes zijn natuurlijk erg leuk en mooi om te bekijken, waardoor je misschien zelf wel zin krijgt om jouw mountainbike avonturen op video vast te leggen. Een impulsaankoop is dan vaak niet ver weg. Toch is het aan te raden om goed na te denken over de eventuele aanschaf van een GoPro of ander soort action cam.
In dit artikel zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje. Twijfel je nog of een GoPro of Action cam gebruiken tijdens het mountainbiken iets voor jou is, dan hopen we dat je door dit artikel de knoop eindelijk kan doorhakken.
Een GoPro of action cam kopen of niet? Die vraag heb ik mezelf wel 100 maal gesteld alvorens er uiteindelijk eentje aan te kopen. Mijn twijfels, bedenkingen, vragen en afwegingen om het al dan niet te doen zal ik je in dit artikel ook meegeven, dit zou je kunnen helpen om uiteindelijk de keuze te maken of een GoPro of action cam al dan niet wat voor jou is.
Een GoPro of action cam die na het eerste gebruik stof ligt te vangen in een kast is immers zonde van het geld.
De voor- en nadelen van een GoPro of action cam
Verderop in het artikel gaan we uitgebreid in op de voor-en nadelen van een GoPro of action cam tijdens het mountainbiken en al jouw andere sportieve avonturen. Misschien ben je niet zo’n fan van artikels lezen en wil je gewoon de voor- en nadelen meteen weten daarom krijg je ze meteen in mooi opgelijst:
- Herinneringen en prestaties zijn vereeuwigd en altijd te herbekijken
- Video’s bewerken kan leuk zijn en je wordt er steeds beter in
- Je kan er veel verschillende sporten en avonturen mee filmen
- Andere mensen met je video’s informeren, inspireren en motiveren
- Altijd bewijs op beeld voor de ongelovige Thomassen
- Video’s bewerken kost (veel) tijd
- Goede computer en (dure) software nodig
- Veel gedoe als je andere camerahoeken wil
- Op voorhand weten wat en of je iets met de video’s gaat doen
- Een goede action cam of GoPro is best prijzig
Waarom een action cam of GoPro NIET kopen?
Terwijl je met open mond naar filmpjes van andere mountainbikers zit te kijken denk je misschien wel eens bij jezelf: “wow, dat wil ik ook” of “dat ziet er erg stoer uit”. Wat je dan mogelijk nog niet weet is dat, alvorens het filmpje waar jij net naar gekeken hebt daadwerkelijk te bekijken was, er een heel (productie-) proces aan vooraf gegaan is.
Wat velen niet beseffen voor ze een GoPro of action cam in huis halen is dat je mountainbike ritten op video vastleggen slechts stap 1 van een heel proces is. Met een GoPro of action cam kan je bij wijze van spreke meteen out of the box je avonturen beginnen vast te leggen, maar daarmee staat je filmpje nog niet op YouTube of zijn de “mislukte” opnames er nog niet tussenuit geknipt…
Naast het bovenstaande zijn er nog andere nadelen en redenen om een GoPro of action cam niet te kopen. We overlopen ze puntje per puntje zodat jij voor jezelf kan uitmaken of deze voor jouw een groot issue zijn of niet.
Filmpjes achteraf bewerken kan veel tijd kosten
Een uitdagende mountainbike rit achter de rug en een hele hoop beelden geschoten van de vetste trails, singletracks en de omgeving? Dat wil je vast aan iedereen laten zien of zelfs op YouTube zetten, goed plan.
Om alle beelden die je onderweg geschoten hebt tot een mooie video om te vormen staat er je nog wat werk te wachten. Wanneer je een GoPro of action cam mee op pad neemt ga je hoogstwaarschijnlijk erg veel beelden maken en zal na afloop je SD-kaartje goed gevuld zijn.
Wil je er makkelijk van af komen dan kan je deze beelden integraal aan elkaar plakken en in zijn geheel uploaden naar YouTube. Het is dan maar de vraag wie er naar je filmpje gaat kijken als de minder stoere trails en paden of de wat slechtere en mislukte opnames er niet tussenuit geknipt zijn…
Houd dus zeker in je achterhoofd dat het filmen van jouw mountainbike avonturen slechts het begin is. Hoe meer beelden je schiet tijdens het mountainbiken des te meer werk heb je achteraf.
Goede computer en dito software nodig
Als het editen en bewerken van al jouw geschoten beelden je niet afschrikt dan komen we bij het volgende puntje waar vaak geen rekening mee gehouden wordt alvorens men een GoPro of action cam gaat aankopen.
Om de beelden aan elkaar te plakken, er stukken tussenuit te knippen en de beelden eventueel wat te bewerken heb je video-software nodig en natuurlijk een degelijke computer.
Wanneer je je mountainbike ritten gaat vastleggen met een GoPro of action cam wil je natuurlijk de best mogelijke beelden hebben. Het is daarom aan te raden in een hoge of zelfs de hoogste beeldkwaliteit en resolutie te filmen.
Nadeel daarvan is dat de bestanden vrij zwaar zijn waardoor een gewone pc of laptop vaak niet voldoet om de beelden vlot te kunnen bewerken. Ook de software die je gebruikt moet van goede kwaliteit zijn zodat je de beelden op een vlotte manier kan gaan bewerken.
Gelukkig hoef je die software niet persé aan te schaffen. Met iMovie van Apple, wat standaard op een Macbook of iMac geïnstalleerd is, kan je al erg veel. Heb je daar toch niet genoeg aan dan kan je software aankopen, hierbij moet je wel rekening houden dat professionele video-software erg prijzig kan zijn.
Veel gedoe als je verschillende camera standpunten wil hebben
Wanneer je tijdens het mountainbiken je GoPro of action cam aan je stuur of in een chest mount bevestigd zullen je beelden steeds vanuit dat standpunt opgenomen worden. Op zich is dat helemaal niet erg en kunnen zulke beelden best mooi zijn.
Zeker de beelden via een chest mount geven een realistisch gevoel en het zal lijken, tijdens het herbekijken van het de filmpjes, alsof je zelf terug op de mountainbike zit.
Wil je toch een keertje vanuit een andere hoek of perspectief filmen of jezelf een keertje in zijn geheel over een coole trail of obstakel zien rijden? Dat kan, maar dan heb je weer wat extra mounts nodig zoals een tripod (om de cam ergens neer te zetten) of een gorilla-pod (om de cam ergens aan vast te maken).
Daarnaast is er nog de praktische kant waar je rekening mee moet houden als je uit andere hoeken en perspectieven wenst te filmen. In eerste instantie moet je je camera op de gewenste plaats gaan neerzetten. Vervolgens moet je weer terug rijden zodat je de beelden kan maken door voorbij de camera te rijden.
Daarmee is de kous natuurlijk nog steeds niet af want je moet je GoPro of action cam ook weer terug gaan oppikken. De trail heb je ondertussen meermaals en in verschillende richtingen gedaan en je bent ook enkele malen moeten stoppen.
Je moet dus best wel wat moeite doen om uiteindelijk een shot van enkele seconden te hebben. De flow van jouw mountainbike rit wordt hierdoor ook meermaals onderbroken. Ben je niet het type dat graag en vaak stopt onderweg dan is dit puntje zeker en vast iets om in je achterhoofd te houden.
Wat ga je met de beelden en de uiteindelijke video doen?
Dit is een vraag die je je eigenlijk helemaal in het begin moet stellen. Waarom wil je belden van jouw mountainbike ritten maken en wat ga je er achteraf mee doen. Als je geen voorop gesteld plan of pasklaar antwoord hebt dan is het misschien beter om nog even te wachten met de aankoop van een GoPro of action cam.
Je mountainbike ritten of andere sportieve activiteiten op beeld zetten is erg leuk maar als je de beelden gewoon op je SD-kaartje laat staan is de lol er snel af. Om nieuwe beelden te maken zullen de vorige beelden ook weer snel van je SD-kaartje verdwijnen. Een idee of plan wat je uiteindelijk met de beelden gaat doen is zoals je kan lezen echt wel een must.
Een andere vraag die je je in dit geval kan stellen is de volgende en daarmee ronden we ook dit deeltje van het artikel af:
Is een GoPro of action cam een meerwaarde voor mijn mountainbike avonturen?
Een hap uit je budget
Net als alle andere elektronica en snufjes is een action cam of GoPro best een hap uit je budget. Goedkoop is jet zeker niet. Ga je voor de nieuwste modellen dan weet je dat je daarvoor veel geld gaat neertellen. Vaak stopt het ook niet bij de camera alleen.
Zo heb je natuurlijk minstens één mount nodig om je action cam te bevestigen. Daarnaast heb je een SD-kaartje met genoeg volume nodig om je beelden te kunnen opslaan en kan je pas gerust op pad als je meerdere batterijen bij je hebt.
Als je dan alles gaat optellen is het misschien wel even slikken. Houd er dus rekening mee dat het geld uitgeven niet stopt bij de action cam alleen.
Waarom je wel een action cam of GoPro moet kopen
Nu je de nadelen en mindere kantjes hebt kunnen lezen is het natuurlijk ook belangrijk om de voordelen en leuke kanten van het gebruik van een action cam of GoPro te weten te komen. Enkel en alleen als je op de hoogte bent van zowel de voor- als nadelen kan je uiteindelijk de beste beslissing nemen. Het ergste nadeel zou bijvoorbeeld niet kunnen opwegen tegen het beste voordeel. Andersom is natuurlijk ook mogelijk.
Leuke en vereeuwigde herinneringen
Het digitale tijdperk heeft enorm veel veranderd en dat is maar goed ook. Terwijl je vroeger vakantiefilmpjes maakte met een gigantisch ogende videocamera zijn de toestelen, action cams en GoPro’s dezer dagen vaak maar een vuist groot.
De videobanden zijn ondertussen vervangen door SD-kaartjes. Wat we hiermee willen zeggen is dat je vakantie, avonturen en mountainbike ritten vereeuwigen op video nooit zo makkelijk was als vandaag.
Hoe vaak herbekeek je vroeger de vakantiefilmpjes? Bij ons was dat meteen na de vakantie waarna ze in de kast belandden. Wanneer je jouw mountainbike filmpje op YouTube plaatst of op de computer, die je dagelijks gebruikt, dan ga je het zeker en vast wel eens een keer extra of vaker (her)bekijken.
Ook je vrienden en familie kan je op die manier een blik op jouw vakantie of stoere mountainbike avonturen gunnen. Het is ook erg leuk om, wanneer je een episch avontuur achter de rug hebt, er achteraf nog een keertje terug van te kunnen (na)genieten.
Kortom wanneer jij beelden maakt van je mountainbike ritten, sportieve uitdagingen of vakanties en deze op YouTube plaatst zijn jouw herinneringen meteen vereeuwigd want het internet zal niet meteen verdwijnen. Ook je nageslacht, kleinkinderen of achterkleinkinderen kunnen op die manier jouw avonturen herbeleven.
Video’s editen en bewerken kan erg leuk zijn en je wordt er beter in
Ben je graag bezig met video software, wil je jezelf daarin verbeteren of nieuwe skills aanleren dan is een GoPro of action cam zeker wat voor jou. Als je consistent video’s van jouw avonturen bewerkt en edit zal je merken dat je er steeds beter in gaat worden. Bekijk je eerste filmpjes eens terug en vergelijk ze met je nieuwste video’s, verschil zal er zeker zijn.
Zo ga je ook handiger worden met de programma’s en het bewerken zelf maar ook ga je na verloop van tijd beter weten hoe je precies moet filmen, hoelang je beelden het beste zijn, welke extra functies van je GoPro of action cam je al dan niet moet gebruiken en ga zo maar verder.
Eénmaal je de beginnersfase doorlopen hebt wordt het steeds leuker en prettiger om aan jouw video’s te werken. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat dit, afhankelijk van je huidige skills, wel wat tijd in beslag kan nemen. Rome is ook niet op één dag gebouwd hé?! Hoe dan ook ga je na verloop van tijd minder tijd en moeite in het edit-proces moeten steken.
Je kan er echt alles mee filmen en vastleggen
Naast beelden maken van jouw mountainbike ritten kan je met een GoPro of action cam zowat elke activiteit waar beweging en avontuur in zit mee vast leggen. Een hikingtocht, parachute- of benjisprong, kajakken, skiën, rollercoasterrit,… De sky is the limit als je een GoPro of action cam op zak hebt.
Zeker wanneer zulke avonturen dingen zijn die je niet dagelijks doet is het altijd leuk om daar coole en stoere beelden van te hebben zodat je er achteraf toch nog een keertje en met een goed gevoel op kan terug blikken.
Moet je elke beweging die je maakt vastleggen? Natuurlijk niet. Kies de mooiste momenten uit en leg die vast. Dat bespaart je eveneens een hele hoop edit-werk achteraf.
Andere mensen informeren, inspireren en motiveren
Misschien is mensen informeren, inspireren en motiveren niet meteen je hoofddoel van jouw filmpjes. Toch en zeker wanneer je jouw mountainbike video’s op YouTube en andere kanalen deelt ga je onbewust andere mensen informeren, inspireren en misschien wel motiveren om ook jouw uitdagende ritten te gaan rijden.
Natuurlijk kan je het ook gewoon allemaal voor jezelf, je familie en of je vrienden doen dat beslis je uiteraard helemaal zelf.
Stel je voor dat niemand video’s op YouTube zou plaatsen… Wil je een keertje op vakantie of wat verder van huis gaan mountainbiken dan is het altijd leuk om eens op YouTube te bekijken welke trails andere mountainbikers rijden of in welke omgevingen de trails en bossen het mooist zijn. Als niemand video’s zou maken, laat staan ze delen, dan wordt het allemaal wat moeilijker.
Onbewust dragen jouw video's bij aan het plezier van anderen, en dat is toch best leuk denk ik dan...
Pics or it didn’t happen!
“Pics of it didn’t happen” of “als het niet op Strava staat is het niet gebeurd” heb je vast al wel eens, al dan niet als grap, te horen gekregen… Met een GoPro of action cam is het eerste in elk geval verleden tijd.
Hoe vaak gebeurt het wel dat je in een situatie komt of er iets geweldigs gebeurt terwijl je aan het mountainbiken ben en dan bij jezelf dacht: “wow dat had ik op beeld moeten hebben”. Als je even terugblikt op wat mountainbike ritten zullen er vast zo’n momenten in je op gekomen zijn.
Nu is een vrijend koppeltje (yep, dat kom je wel eens tegen) of een wildplassende oma (jup, dat ook…) wel grappig maar op zich niet zo heel bijster interessant. Een roofvogel die voor je uit vliegt, een wild hert dat je pad kruist of een kudde everzwijnen (op veilige afstand) zijn allemaal erg leuke en mooie dingen om op beeld te hebben.
De valpartij of uitschuiver (liefst zonder erg) van je fietsmakker kan achteraf ook voor de nodige leuke herinneringen en hilariteit zorgen. Een epische en nieuw ontdekte trail vastleggen en delen in een mountainbike groep zodat andere deze trail ook kunnen ontdekken… Allemaal zaken die niet mogelijk zijn als je ze niet op beeld hebt door zonder GoPro of action cam op pad te gaan.
Moet je daarom elke rit uitgebreid gaan filmen? Nee hoor, al ga je in het begin wel een keertje vloeken wanneer je de GoPro niet bij je hebt en er net tijdens die rit iets vet of cool je pad kruist… Na verloop van tijd leg. je jezelf daar wel bij neer natuurlijk. Een visuele herinnering (uitsluitend voor jezelf) kan ook best leuk en waardevol zijn, je hoeft immers niet alles te delen…
Waarom ik een GoPro gekocht heb
Zoals je misschien al weet of gezien hebt hebben we ook een YouTube kanaal van Mountainbikevibes waar we af en toe een route-video of instructiefilmpje op posten. In de toekomst gaan we hopelijk wat frequenter video’s uploaden. Je kan je alvast abonneren zodat in de toekomst meteen op de hoogte bent van de nieuwste video’s.
Dat gezegd zijnde, waarom heb ik nu precies beslist om een GoPro aan te kopen? Dit wil ik zeker nog met je delen, niet om je te beïnvloeden of in een bepaalde richting te duwen, maar om je de reden te tonen waarom ik na veel wikken en wegen toch de stap naar een GoPro heb gezet.
Stoneman Arduenna
In de zomer van 2020, te midden van de corona-crisis, kocht ik de GoPro HERO7 Black na er best lang over nagedacht en de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen te hebben. Mijn mountainbike plannen van dat jaar waren door het reisverbod in het water gevallen.
Ik was namelijk van plan de Stoneman Miriquidi in Duitsland te gaan rijden. Dat viel dus volledig in het water. Gelukkig had de Stoneman Arduenna ondertussen het levenslicht gezien en het was niet eens zo ver van mijn voordeur, woehoe!
Nu was ik voorafgaand aan die rit al een tijdje twijfelachtig of ik nu daadwerkelijk een GoPro zou gaan aanschaffen of niet. Al de puntjes die we reeds in het artikel aanhaalden passeerden bij mij ook de revue. Zo’n avontuur als de Stoneman is natuurlijk iets wat je niet elke dag doet.
Een tijdje daarvoor was ik met enkele fietsmakkers een aantal dagen in de Vogezen, waar één van de kameraden een filmpje had gemaakt van onze ritten. Gelukkig maar want ik ben best blij met die herinneringen.
Van mijn Stoneman rit wou ik dus eigenlijk ook wel zo’n blijvende herinnering hebben. Toch was ik nog niet helemaal zeker of ik het om die reden toch moest gaan doen want zoals je ondertussen weet is het filmen slechts de eerste stap in het hele proces.
Editen en bewerken, kan ik dat wel?
Vooral het editen en bewerken van de video’s deden me een beetje naar de “niet-kopen” kant overhellen omdat ik een leek was op gebied van video’s bewerken en omdat mijn toenmalige computer zulke bestanden helemaal niet zou kunnen bolwerken.
Dat argument om het niet te kopen werd echter snel de kop ingedrukt door mijn vriendin. Omdat zij zelf regelmatig video’s opneemt voor haar YouTube-kanalen heeft ze natuurlijk de juiste computer en software in huis om video’s te bewerken. Na een korte demonstratie bleken de basics van video bewerken helemaal niet zo moeilijk als ik in eerste instantie gedacht had.
Met pure basics bedoel ik ook echt wel de makkelijke zaken zoals bestanden in stukken knippen, aan elkaar plakken, simpele intro’s, overgangen en teksten plaatsen en een muziekje onder de beelden zetten. Geavanceerde bewerkingen en skills heb ik tot op de dag van vandaag nog steeds niet, maar je leert al doende natuurlijk altijd wel wat bij.
Ben je dus zoals mij een complete leek op gebied van video’s bewerken en video-software dan is het natuurlijk handig als je iemand kent die er wel verstand van heeft. Natuurlijk staat alles ook uitgelegd op YouTube en kan je het op die manier leren.
Toch vond ik het handig dat ik aan mijn vriendin raad kon vragen welke bewerkingen ik nodig had om de video’s zo te maken dat ik er tevreden van was. Vooraleer je al de zaken die je wil weten gevonden hebt in de 1000en filmpjes op YouTube ben je al weer ettelijke uren of zelfs dagen verder.
Mijn bedoelingen met en doelen van de video’s
Zoals je we je eerder vertelden is het belangrijk dat je alvorens een GoPro aan te kopen even voor jezelf uitmaakt wat je precies met de opgenomen beelden van plan bent. Toen ik zelf de GoPro aankocht was deze bestond deze website toch al enkele maanden en een video bij eenroute-verslag posten is altijd wel een meerwaarde. Dit was dus in elk geval voor mij al een pluspunt en extra motivatie om en GoPro aan te kopen.
Nu heeft natuurlijk niet iedereen een website maar iedereen kan wel een YouTube kanaal aanmaken en zijn of haar video’s daar op plaatsen.
Een andere reden om uiteindelijk de GoPro in huis te halen was zoals eerder vermeldt het hele Stoneman verhaal dat me in 2020 te wachten stond. Zo’n rit rijd ik natuurlijk niet elke dag dus leek het me wel leuk er beelden van te hebben, enerzijds voor mezelf en anderzijds ook voor de volgers van de blog.
Zeker omdat de route nog vrij nieuw was, leek het me een goed idee de route in beeld te brengen voor diegene die de rit ook een keertje zouden willen doen. Verrast worden door het parcours heeft natuurlijk ook zijn charme, toch is het ook wel leuk om al eens een sneak-peek te krijgen van wat je zoal kan verwachten.
Heb je mijn video van mijn Stoneman avontuur reeds bekeken en wil je hierdoor weten of de route misschien ook wat voor jou is? Bekijk dan zeker eens mijn uitgebreide Stoneman Arduenna verslag op de blog.
Achteraf gezien ben ik dubbel zo blij dat ik deze rit gereden heb met de GoPro en er best veel beelden van gemaakt heb. Het editen en bewerken was wel een hele klus maar het was wel erg leuk om eraan te kunnen werken omdat het een erg leuke herinnering is die ik eeuwig zal koesteren. Eeuwig koesteren mag je trouwens letterlijk nemen want éénmaal de video op YouTube geplaatst is blijft hij er (normaal gezien) ook wel opstaan.
En eerlijk als ik ben moet ik toegeven dat ik de video regelmatig nog een keertje (gedeeltelijk) bekijk. In de eerste plaats helpt de video me tijdens de momenten dat het “trainen” wat minder vlot gaat. Door de video nog een keer te bekijken kom je terug in de flow van die specifieke dag en ga je uiteindelijk weer beseffen waarvoor je het allemaal doet. Dit werkt voor mij erg motiverend, en dat kan misschien bij jou ook het geval zijn.
Zoals je in de verschillende video’s op ons YouTube kanaal kan zien film ik voornamelijk met de GoPro Chesty, die op mijn borst bevestigd is. In mijn ogen krijg je op die manier de beste en meest stabiele beelden. Je krijgt de trails te zien alsof je zelf op de mountainbike zit.
In de toekomst ga ik zeker en vast op deze manier blijven filmen. Ik heb geëxperimenteerd met verschillende camerastandpunten maar dit is me echt teveel gedoe. Aangezien ik graag het tempo en de flow er in hou ik er niet van om constant te stoppen om de camera te plaatsen en weer op te pikken.
Bovenstaande video van de Kepkensberg is zo’n voorbeeld van een video waarin ik vanuit verschillende camerahoeken gefilmd heb. Dit was leuk om een keertje te doen en mezelf en de trails eens op een andere manier in beeld te brengen. Zoals je op die video kan zien was het toen best warm en was vaak stoppen dan ook geen probleem. Stel je voor dat je dit in de winter moet doen, ik zou snel kou vatten dan.
Onlangs kreeg ik een leuk berichtje op mijn video van de Stoneman Arduenna. De comment ging als volgt:
Well done!!!. A very good movie, it shows the route, not what you had for dinner ;-). Congratulations!!!
Ik zou het zelf niet beter hebben kunnen verwoorden. Met mijn video’s wil ik naast mooie herinneringen voor mezelf, vooral de routes die ik rijd tonen. Dus wat ik tijdens zo’n rit doe, naast het fietsen zelf, zal je niet snel in mijn video’s zien omdat dat mijn ambitie niet is. Gebruik ik een bepaalde energiereep dan schrijf ik er wel een artikel over maar ik hoef het niet persé in mijn video’s te stoppen.
Ik was dus maar wat blij met deze leuke reactie (met al de andere trouwens ook) omdat de mensen die mijn video’s bekijken en leuk vinden volledig mee zijn met het verhaal dat ik wil vertellen of overbrengen.
Leuke reacties en vragen krijgen bij jouw avontuurlijke video’s is trouwens erg leuk en motiveert je ook om een volgend avontuur ook weer op beeld vast te leggen. Al hoeft dat natuurlijk niet de hoofdreden zijn van de aankoop van een GoPro. Zie het als een leuke bijkomstigheid.
Conclusie
Het verhaal achter de aankoop van mijn GoPro ken je nu, nu is het aan jou om zelf je verhaal in te vullen. Enkel op die manier kan je de juiste beslissing nemen. Tijdens de meeste van mijn mountainbike ritten ligt de GoPro thuis in de kast, zeker wanneer het gewone trainingsritten betreft. Ga ik een keertje op pad in een streek die ik nog niet ken of waar ik maar af en toe kom dan gaat de GoPro al een vaker mee op pad.
Voor epische dagtochten zoals de Stoneman Arduenna neem ik maar al te graag de GoPro mee op mijn borst. Door op deze manier te filmen beperkt ik het aantal vertragingen onderweg. Even een batterij wisselen is de enige reden dat ik dan toch een keertje moet stoppen. De start en stop knop (om te filmen) bedienen kan je natuurlijk tijdens het fietsen, of je kan bij de nieuwste modellen de GoPro aansturen met je stem, handig toch?
Ik heb geen spijt van de aankoop van mijn GoPro en zou hem zelfs niet meer willen missen, vooral voor de tochten die je maar zelden of één keertje in je leven doet. Ook voor de website is het handig om af en toe eens een route in beeld te kunnen brengen. Binnenkort volgen er trouwens meer en vaker video’s op ons kanaal, hou het dus zeker in de gaten door reeds te abonneren.
Zelfs binnen 30-40 jaar ga ik mijn video’s op YouTube nog kunnen herbekijken en terug denken aan de mooie momenten van die ritten. Vooral dit laatste is me de investering meer dan waard geweest. Alle andere bijkomstigheden zijn een plus. Zo ben ik ondertussen al wat handiger met video’s bewerken en heb ik op korte tijd veel bijgeleerd.
Een GoPro voor iedereen aanraden zou ik zeker niet doen, maar als je je kan vinden in mijn verhaal of de voordelen uit dit artikel je meer waard zijn dan de nadelen dan is een GoPro of action cam kopen misschien wel wat voor jou. Die keuze kan ik in jouw plaats niet maken, dat moet je uiteraard helemaal zelf doen.
Welke GoPro of action cam moet je kopen?
Ben je er ondertussen van overtuigd dat een GoPro of action cam tijdens het mountainbiken echt wat voor jou is, dan moet je natuurlijk nog de volgende knoop doorhakken; welke GoPro of action cam gaat het worden.
Om je ook bij die moeilijke keuze op weg te helpen zochten wij reeds de beste fietscamera’s voor je uit zodat jij meteen in de juiste richting kan kijken. Klik dus snel op de onderstaande link en voor jij het weet staan al jouw mountainbike avonturen op YouTube!