Of het nu je eerste mountainbike is of je bent aan een nieuwe mountainbike toe, het is altijd moeilijk kiezen omdat er nu éénmaal zoveel keus is. Dan heb ik het nog niet eens over al de verschillende merken. De eerste keuze die je moet maken is welk type mountainbike je precies wil, een hardtail of full suspension.
Wat is een hardtail mtb?
Een hardtail mountainbike is letterlijk vertaald een mtb met een “harde staart”. Dit wil zeggen dat de achterkant geen vering heeft. Een hardtail heeft dus enkel een verende voorvork met meestal een veerweg van om en bij de 100mm. Dit wil zeggen dat de voorvork 10 centimeter kan inzakken tijdens het rijden over ruw terrein.
De voorvork kan bij de meeste merken ook gelocked worden zodat deze niet meer inzakt. Dit gebruik je vooral tijdens het klimmen of op de weg. Bij de meeste merken heb je twee standen; open en dicht. Echter zijn er ook merken zoals Scott waar de lockout van de voorvork 3 standen heeft: volledig gelocked, half gelocked en volledig open.
Wat is een full suspension mountainbike?
Een full suspension, ook wel fully genoemd, heeft naast een verende voorvork, met iets meer veerweg dan een hardtail, ook een achtervering (ook wel shock of demper genaamd).
Afhankelijk van het type fully (XC, Downcountry, Enduro, All-Mountain, Downhill) die je koopt heeft de achterdemper een veerweg van 100 tot zelfs 200mm. Bij de meeste fully’s kan de achtervering gelocked worden, dit komt vooral van pas bij het bergop of op de weg rijden.
Hardtail of fully; wat zijn de voor- en nadelen?
De keuze die je maakt is afhankelijk van enkele factoren. Allereerst moet je voor jezelf uitmaken wat je budget is dat je aan je mountainbike wil uitgeven en op welke ondergrond je vooral gaat fietsen. Om een beter inzicht te krijgen en de keuze te vergemakkelijken kan je best de voor- en nadelen van een hardtail en full suspension mtb eens tegenover elkaar zetten.
Voor- en nadelen van een hardtail mtb
Voordelen
- Lichtgewicht
- Sneller bergop en op vlakke trails
- Meer bike voor minder geld ten opzichte van een fully
- Altijd een goede keuze voor beginners op makkelijk terrein
- Stijf frame wat zorgt voor enorme acceleratie is efficiënt trappen
- Onderhoud is eenvoudig
Nadelen
- Minder comfort, de schokken op moeilijkere terrein met obstakels worden door de rijder opgevangen
- Trager op uitdagend terrein
Voor en nadelen van een full suspension mtb
Voordelen
- Kan op elk terrein uit de voeten
- Sneller op moeilijk terrein met veel obstakels
- Stabieler en meer comfort over obstakels en bergaf
- Meer ruimte voor foutjes, de fiets vangt dit op. Hierdoor heb je als beginner ook meteen meer vertrouwen.
- Fully’s worden ook steeds meer efficiënter, mede door de mogelijkheid om de achtervering te locken.
Nadelen
- Duurder in aankoop. Voor dezelfde specificaties als een hardtail betaal je al gauw 1000€ meer.
- Minder stijf door de achtervering waardoor ze trager zijn op vlak terrein en bergop
- Frame is zwaarder
- Onderhoud is complexer
Zoals eerder al vermeldt is de keuze vooral afhankelijk van je budget en het terrein waarop jij het vaakst gaat rijden. Waar je zeker ook rekening mee moet houden, alvorens definitief de knoop door te hakken, is hoe vaak jij op verplaatsing gaat fietsen.
Ben jij van plan vaak op fietsvakantie te gaan en je mountainbike mee te nemen. Ga je regelmatig naar de Ardennen of bezoek je wel eens een bikepark. Allemaal zaken die je toch in je achterhoofd moet houden.
In een bikepark kan je natuurlijk ook een fiets huren en in de Ardennen kom je ook nog wel weg met een hardtail. Je moet het plaatje zelf een beetje invullen.
Mijn keuze tussen hardtail en full suspension
Het is helemaal niet gek om je mtb carrière met een hardtail mountainbike te starten. De meeste recreatieve mountainbikers en degene die pas van start gaan zal je vaak op een hardtail zien. Slim omdat deze toch nog goedkoper zijn dan een fully en zeker wanneer je voor een hardtail uit aluminium kiest. Die keuze tussen een carbon of aluminium mtb is vaak ook nog een zware dobber, tenzij je een bepaald budget voor ogen hebt natuurlijk.
Ook mijn eerste mtb en degene waar ik nu al enkele jaren op rijd is een hardtail en die voldoet zeker en vast aan al mijn eisen. Ze reed ik zelfs de Stoneman Arduenna op één dag met een hardtail… Dat kan dus allemaal…
Natuurlijk gebied eerlijkheid mij wel te zeggen dat bij zulke tochten een full suspension veel comfortabeler zou geweest zijn. Voor de gemoedelijke tochtjes rond de kerktoren en de sporadische bezoeken aan de Ardennen of het buitenland voldoet de hardtail zeker. Echter zal mijn volgende mountainbike hoe dan ook een full suspension zijn, puur voor het extra comfort en gemak bij mtb marathons en ritten over technischer terrein.
Softtail mountainbike
Als je dacht dat de technologie in de mountainbikewereld stilstond, dan was je keuze gemaakt met een hardtail of full suspension mtb. Echter is er tegenwoordig ook een optie die een beetje tussen beide in ligt. Hoe je het precies moet noemen is me nog steeds een raadsel, maar ik kwam al namen tegen als “minihardtail” en softtail.
TREK Isostrut
Isostrut is het nieuwe geheime wapen van Trek Factory Racing. Het is een geïntegreerde schokdemper die je op ruig terrein meer grip, controle en snelheid geeft in vergelijking met een hardtail mountainbike. De fiets is minder complex en weegt minder dan een rasechte full suspension.
Deze vering, met een veerweg van 60mm, kan je volledig afstellen naar jou wensen en is ook uitgerust met een lockout waardoor je van je softtail een supersnelle hardtail maakt. Dit systeem is enkel terug te vinden op de Supercaliber 9.7, 9.8 en 9.9 van Trek. De Trek Supercaliber is, mede door dit vernuftige systeem, verkozen tot mountainbike van het jaar 2020 . Bron
BMC Micro Travel Technology
Ook bij BMC hebben ze niet stilgezeten. Bij de nieuwe Teamelite 01 introduceerden ze de Micro Travel Technology. Dit is een soort rubberen demper met 15mm veerweg, die geïntegreerd is tussen de achtervork en de zitbuis. Met een “softtail” heb je dus ook weer iets meer comfort op ruwer terrein dan met een hardtail.
Hardtail of full suspension in Nederland en België?
Hoewel de nieuwe systemen momenteel enkel in de duurste prijsklassen terug te vinden zijn, gaat dit in de toekomst misschien ook wel betaalbaar worden voor iedereen. Op die manier wordt de keuze weer een pak moeilijker. In de meeste streken van België en Nederland kom je overal wel rond met een hardtail.
Wil je toch wat meer comfort op de wat ruigere paadjes dan kan een fully ook een goede optie zijn. Wil je de gulden middenweg, dan kies je voor de softtail of de steeds populairder wordende downcountry mountainbike, maar dan moet je helaas wel wat dieper in je buidel tasten. De rasechte trail, all-mountain, enduro en downhill bikes zijn natuurlijk altijd dubbel geveerd.
Tenslotte kies je natuurlijk zelf hoe duur je je hobby maakt. Vergeet ook zeker niet de fiets te kiezen die je leuk vindt en waar je graag mee wil rijden. Dat vind ik persoonlijk ook zeer belangrijk. Wat je keuze ook wordt, zorg dat je plezier maakt en hou het ten alle tijde veilig!
Op welk soort mountainbike rijd jij en waarom? Ik hoor het graag van je in een reactie onderaan de pagina. Ik ben alvast zeer benieuwd.
Eén reactie
Goed om te weten dat enkel de voorvork veert. Mijn mountainbike wil ik opknappen en ben op zoek naar de juiste onderdelen. Ook denk ik dat veel onderdelen aan vervanging toe zijn door slijtage.