Hardtail vs full suspension

Hardtail mountainbike

Of het nu je eerste mountainbike is of je bent aan een nieuwe mountainbike toe, het is altijd moeilijk kiezen omdat er nu éénmaal zoveel keus is. Dan heb ik het nog niet eens over al de verschillende merken.

De eerste keuze die je moet maken is welk type mountainbike je precies wil, een hardtail of een full suspension.

Hardtail mtb

Een hardtail mountainbike is letterlijk vertaald een mtb met een “harde staart”. Dit wil zeggen dat de achterkant geen vering heeft. Een hardtail heeft dus enkel een verende voorvork met meestal een veerweg van om en bij de 100mm. Dit wil zeggen dat de voorvork 10 centimeter kan inzakken tijdens het rijden over ruw terrein.

De voorvork kan bij de meeste merken ook gelocked worden zodat deze niet meer inzakt. Dit gebruik je vooral tijdens het klimmen of op de weg. Bij de mountainbikes van Scott is de lockout van de voorvork uitgerust met 3 standen: volledig gelocked, half gelocked en volledig open.

Full suspension mountainbike

Een full suspension, ook wel fully genoemd, heeft naast een verende voorvork, met iets meer veerweg dan een hardtail, ook een achtervering.

Full suspension mountainbike

Afhankelijk van het type fully (Enduro, trail, downhill) die je koopt heeft de achterdemper een veerweg van 100 tot zelfs 200mm. Bij de meeste fully’s kan de achtervering gelocked worden, dit komt vooral van pas bij het bergop of op de weg rijden.

Hardtail of fully?

De keuze die je maakt is afhankelijk van enkele factoren. Allereerst moet je voor jezelf uitmaken wat je budget is dat je aan je mountainbike wil uitgeven en op welke ondergrond je vooral gaat fietsen. Om een beter inzicht te krijgen en de keuze te vergemakkelijken kan je best de voor- en nadelen van beide soorten eens tegenover elkaar zetten.

Voordelen

Hardtail

 • Lichtgewicht
 • Sneller bergop en op vlakke trails
 • Meer bike voor minder geld ten opzichte van een fully
 • Altijd een goede keuze voor beginners op makkelijk terrein
 • Stijf frame wat zorgt voor enorme acceleratie is efficiënt trappen
 • Onderhoud is eenvoudig

Full suspension

 • Kan op elk terrein uit de voeten
 • Sneller op moeilijk terrein met veel obstakels
 • Stabieler en meer comfort over obstakels en bergaf
 • Meer ruimte voor foutjes, de fiets vangt dit op. Hierdoor heb je als beginner ook meteen meer vertrouwen.
 • Fully’s worden ook steeds meer efficiënter, mede door de mogelijkheid om de achtervering te locken.

Nadelen

Hardtail

 • Minder comfort, de schokken op moeilijkere terrein met obstakels worden door de rijder opgevangen
 • Trager op uitdagend terrein

Full suspension

 • Duurder in aankoop. Voor dezelfde specificaties als een hardtail betaal je al gauw 1000€ meer.
 • Minder stijf door de achtervering waardoor ze trager zijn op vlak terrein en bergop
 • Frame is zwaarder
 • Onderhoud is complexer

Zoals eerder al vermeldt is de keuze vooral afhankelijk van je budget en het terrein waarop jij het vaakst gaat rijden. Waar je zeker ook rekening mee moet houden, alvorens definitief de knoop door te hakken, is hoe vaak jij op verplaatsing gaat fietsen.
Ben jij van plan vaak op fietsvakantie te gaan en je mountainbike mee te nemen. Ga je regelmatig naar de Ardennen of bezoek je wel eens een bikepark. Allemaal zaken die je toch in je achterhoofd moet houden.

In een bikepark kan je natuurlijk ook een fiets huren en in de Ardennen kom je ook nog wel weg met een hardtail. Je moet het plaatje zelf een beetje invullen.

Voorbeeld

Ik licht het nog even extra toe met mezelf als voorbeeld.

Ik rijd voornamelijk in en rond mijn eigen gemeente, met hier en daar eens een wat langere rit (lees 100+ km) richting heuvelachtiger terrein. Enkele keren per jaar ga ik naar de ardennen of Luxemburg en als de corona-crisis geen roet in het eten had gegooid had ik de Stoneman Miriquidi ook gereden. Ik ben niet de meest technische rijder en rijd dus veelal op de iets makkelijkere trails.

Mountainbike Scott Scale 910 2020

Hiervoor heb ik de topfiets uit het Scott Scale gamma van 2020 gekocht. De kostprijs van deze fiets was toevallig ook mijn vooropgesteld budget dat ik wou uitgeven. Hiervoor kon ik geen gelijkwaardige full suspension van Scott kopen. Ik ben dus tevreden en kom overal waar ik ga rijden goed uit de voeten.

Softtail mountainbike

Als je dacht dat de technologie in de mountainbikewereld stilstond, dan was je keuze gemaakt met een hardtail of fully. Echter is er tegenwoordig ook een optie die een beetje tussen beide in ligt. Hoe je het precies moet noemen is me nog steeds een raadsel, maar ik kwam al namen tegen als “minihardtail” en softtail.

Isostrut

Isostrut is het nieuwe geheime wapen van Trek Factory Racing. Het is een geïntegreerde schokdemper die je op ruig terrein meer grip, controle en snelheid geeft in vergelijking met een hardtail mountainbike. De fiets is minder complex en weegt minder dan een rasechte full suspension.

Deze vering, met een veerweg van 60mm, kan je volledig afstellen naar jou wensen en is ook uitgerust met een lockout waardoor je van je softtail een supersnelle hardtail maakt. Dit systeem is enkel terug te vinden op de Supercaliber 9.7, 9.8 en 9.9 van Trek. De Trek Supercaliber is, mede door dit vernuftige systeem, verkozen tot mountainbike van het jaar 2020 . Bron

Micro Travel Technology

Ook bij BMC hebben ze niet stilgezeten. Bij de nieuwe Teamelite 01 introduceerden ze de Micro Travel Technology. Dit is een soort rubberen demper met 15mm veerweg, die geïntegreerd is tussen de achtervork en de zitbuis. Met “softtail” heb je dus ook weer iets meer comfort op ruwer terrein dan met een hardtail.

Hardtail of fully in Nederland en België?

Hoewel de nieuwe systemen momenteel enkel in de duurste prijsklassen terug te vinden zijn, gaat dit in de toekomst misschien ook wel betaalbaar worden voor iedereen. Op die manier wordt de keuze weer een pak moeilijker. In de meeste streken van België en Nederland kom je overal wel rond met een hardtail.

Wil je toch wat meer comfort op de wat ruigere paadjes dan kan een fully ook een goede optie zijn. Wil je de gulden middenweg, dan kies je voor de softtail, maar dan moet je helaas wel wat dieper in je buidel tasten.

Mountainbiken op ruig terrein

Tenslotte kies je natuurlijk zelf hoe duur je je hobby maakt. Vergeet ook zeker niet de fiets te kiezen die je leuk vindt en waar je graag mee wil rijden. Dat vind ik persoonlijk ook zeer belangrijk. Wat je keuze ook wordt, zorg dat je plezier maakt en hou het ten alle tijde veilig!

Op welk soort mountainbike rijd jij en waarom? Ik hoor het graag van je in een reactie onderaan de pagina. Ik ben alvast zeer benieuwd.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+

Ook lezen?

.
Mountainbike marathon plan

Bigger, Better & Epic

Het Marathon Plan

Verander je ritten van 40km in epische avonturen van 100+km.

Geen opofferingen, geen saai trainingsschema en geen tijdsdruk!

1 plan, 11 stappen, 1 episch doel.
 Voor iedereen!

Eén reactie

 1. Goed om te weten dat enkel de voorvork veert. Mijn mountainbike wil ik opknappen en ben op zoek naar de juiste onderdelen. Ook denk ik dat veel onderdelen aan vervanging toe zijn door slijtage.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De ultieme mountainbike gids
E-Power Torq

Sportvoeding

10% korting met code:

mountainbikevibes10

Meest gelezen:

Onze favoriete producten

Nieuwste artikels

GRATIS e-book:
“Zonder zorgen de winter door”