High5 slow release energy test & review; trage maar langdurige energie

High5 slow release energy

Een uurtje sporten, of het nu wandelen, lopen, fietsen of nog wat anders is, kom je zeker wel door met je eigen energiereserves. Ga je echter een stapje verder en langer dan een uur sporten dan is het belangrijk je energie tijdig aan te vullen zodat je je activiteit vlot kan volhouden tot het einde. Of het nu twee uur of tien uur is, je eigen energiereserve raakt na een tijd uitgeput dus die wil je op tijd gaan aanvullen.

Wanneer je dus aan duursport doet heb je waarschijnlijk al wel eens wat gegeten en gedronken tijdens je inspanning. Je kan natuurlijk een doos koeken of wafels gaan meesleuren maar dat is niet echt de bedoeling. In een vorig artikel over sportvoeding gaven we je al een overzicht van wat je zoal kan eten en drinken voor, tijdens en na het sporten.

Ongeacht wat je voor het sporten gegeten hebt, tijdens een lange inspanning ga je je koolhydraten moeten aanvullen. Koolhydraten zijn de brandstof voor je spieren. Vergelijk het met de benzine van je auto. Als deze op is sta je stil. Bij duursport werkt het exact hetzelfde.

De makkelijkste manier om de juiste hoeveelheid koolhydraten binnen te krijgen is uiteraard niet met koeken en wafels. Energiedrank, repen en gels daarentegen zijn de eenvoudigste en beste manier om je energie op peil te houden tijdens je training of wedstrijd.

High5 sports nutrition

Zoals je misschien al weet ben ik een grote fan van het sportvoedingsgamma van High5 sports nutrition. Ik leg je uit waarom:

Al sinds mijn allereerste mountainbikerit maak ik gebruik van sportvoeding. Het heeft wel lange tijd geduurd vooraleer ik de gels, repen en sportdrank ben beginnen gebruiken die ik nu bij elke rit gebruik.

Ik heb verschillende merken geprobeerd maar altijd viel er wel iets tegen. Vooral de energiegels sloegen vaak enorm tegen.

Tot ik een keertje de man met de hamer tegenkwam tijdens een rit en dan ook nog eens vergeten was eten mee te nemen voor onderweg (dat was de eerste en laatste keer ooit dat ik dat vergeten ben). Gelukkig had mijn fietsmakker nog een extra gelletje bij. Dat was er eentje van High5. Geloof me dit is echt gebeurd, ik voelde de energie terugkomen en geraakte toch nog op een deftige manier thuis.

Het eerste wat ik deed na een verkwikkende douche was een doos van deze energiegels bestellen. I kid you not, zo goed zijn deze gels! Ze doen gewoon meer dan je ooit zou verwachten en ze zijn ook nog eens stuk voor stuk lekker en verkrijgbaar in verschillende smaken. Net als hun repen en sportdrank is er dus zeker voor ieder wat wils qua smaak.

High5 energy producten zijn geschikt voor veganisten en vegetariêrs

Fast forward naar enkele jaren later… Ondertussen ben ik overgestapt naar een volledig plantaardig eetpatroon. En wat bleek, de producten van High5 zijn bijna allemaal 100% plantaardig en dus geschikt voor vegetariërs en veganisten. Dit vermelden ze ook, en terecht, op hun verpakkingen.

Fast release energy

Wat zo’n energiegel of reep dus doet is je een energieboost van jewelste geven. Natuurlijk moet je je reep of gel eten nog vóór je stilstaat of de man met de hamer tegenkomt. Heb je nog een lange weg te gaan als het even wat minder gaat, dan moet je natuurlijk sportdrank, repen en gels blijven innemen.

De sterke energieboost die je krijgt gaat ook snel weer weggaan. In feite is dat dus een probleem wanneer je lang onderweg bent, bijvoorbeeld voor een marathontocht. High5 heeft daar nu de oplossing voor gevonden met hun allernieuwste sportproducten: Slow Release Energy

High5 slow release energy

Bij High5 zijn ze een tijdje bezig geweest dit product volledig op punt te stellen. Samen met hun partner BORA-hansgrohe, het bekende wielerteam waar onder andere Peter Sagan voor rijdt, werd dit nieuwe gamma sportproducten ontwikkeld en getest.

De nieuwe repen, gels en drank zijn allemaal op basis van isomaltulose. Dit is een koolhydraat dat net als sucrose bestaat uit glucose en fructose, enkel heeft dit koolhydraat een andere structuur waardoor het vier tot vijf maal trager wordt afgebroken door het lichaam (lage GI: glycemische index).

Hierdoor ga je dus langer energie krijgen ten opzichte van een reep of gel met snelle koolhydraten (fast release). De piek die je met snelle koolhydraten krijgt ga je met de slow release producten niet hebben. De piek gaat veel kleiner en minder intens zijn waardoor deze niet zo snel gaat afzwakken.

Onderstaande grafiek geeft duidelijk weer hoe deze slow release producten werken. Na de piek die je door snelle koolhydraten krijgt (hoge hoeveelheid glucose in je bloed), volgt al snel weer een dip terwijl je duidelijk kan zien dat dat met slow release helemaal niet zo is.

Ben je bijna aan het einde van een stevige training dan kunnen snelle koolhydraten je helpen om je training of wedstrijd vlot te beëindigen. Heb je echter nog een tijdje te gaan dan zijn trage koolhydraten de way to go! Dit is dus echt een product voor de duursporter die het lang moet kunnen volhouden.

Het High5 slow release gamma

Net als de fast release producten gebruiken ze enkel natuurlijke smaken en zijn ze allemaal vrij van kleurstoffen en kunstmatige zoetstoffen. De slow release producten zijn verreikt met mineralen van zeewater uit de oceaan en zitten boordevol magnesium.

Energy gel

High5 slow release energy gel

Deze gels zijn te verkrijgen in twee verschillende smaken:

 • Blackcurrant
 • Orange

Net als de fast release variant zijn deze gels vrij loperig waardoor ze zeer goed te eten en te verteren zijn.

1 gel weegt 62 gram en heeft volgende voedingswaarden:

 • 100 kcal
 • 23gr koolhydraten waarvan 12gr suiker
 • 60mg magnesium

Energy bar

High5 slow release energy bar

Ook de nieuwe repen zijn er in twee verschillende smaken:

 • Blueberry & raspberry
 • Apricot

Deze repen zijn qua structuur hetzelfde als de andere (fast release) High5 repen die ik in een vorig artikel uitvoerig getest en gereviewd heb.

1 reep weegt 40 gram, de voedingswaarden verschillen naargelang de smaak:

Blueberry & raspberryApricot
151 kcal
4,7gr vet
23gr koolhydraten waarvan 12gr suiker
60mg magnesium
151 kcal
5,4gr vet
21gr koolhydraten waarvan 12gr suiker
60mg magnesium

Energy drink

Ook bij deze nieuwe energy drink heb je keuze uit twee verschillende smaken:

 • Blackcurrant
 • Lemon

In tegenstelling tot de fast release energy drink kan je deze (voorlopig) enkel verkrijgen in verpakkingen van 1 kilogram. Voor 1 portie meng je één schepje van 40gr met 500ml water. Dit poeder lost meteen op in het water en geeft nooit brokken. Uit één verpakking haal je dus 25 porties.

De sportdrank heeft volgende voedingswaarden:

 • 150 kcal
 • 38gr koolhydraten waarvan 29gr suikers
 • 60mg magnesium

High5 slow release energy pack

Wil je graag kennis maken met de nieuwe smaken en de trage koolhydraten eerst een keertje uitproberen? Dat kan met het slow release energy pack.

High5 slow release energy pack

Dit pakket bestaat uit volgende slow release producten:

 • 1 x energy gel orange
 • 1 x energy gel blackcurrant
 • 1 x energy reep blueberry & raspberry
 • 1 x energyreep apricot
 • 1 x energy drink blackcurrant (40gr = 1 portie)
 • 1 x energy drink lemon (40gr = 1 portie)

De smaaktest: zijn de nieuwe smaken ook lekker?

Ik kocht een energy pack om de nieuwe smaken eens te proberen. Tijdens mijn Stoneman avontuur nam ik deze repen, gels en sportdrank mee op pad.

Energy drink lemon en blackcurrant

De lemon sportdrank smaakte exact hoe ik verwacht had dat deze zou smaken. Je proeft dat het lemon is en het deed me denken aan de smaak van bepaalde snoepjes uit mijn kindertijd (helaas ben ik de naam van deze snoepjes vergeten). Ik was vooral benieuwd naar de blackcurrant energydrink omdat ik wel fan ben van bessensmaken. Bij de eerste slok was het even wennen aan de smaak, maar als je deze éénmaal gewoon bent is hij echt wel lekker.

Energy gels orange & blackcurrant

De textuur van deze gels is vrijwel identiek aan de fast-release gels van High5. Ze lopen vlot naar binnen en smaken allebei gewoon goed. Toch blijft de raspberry smaak mijn absolute favoriet.

Energy bar apricot en blueberry & raspberry

Deze repen zijn kleiner dan hun fast-release tegenhanger maar de textuur is hetzelfde. De repen gaan enorm vlot naar binnen en verteren goed. De apricot smaak mocht voor mij iets meer afsmaken.

Wanneer gebruik je de slow release producten?

Deze producten gebruik je vooral tijdens je duurlopen of ritten, maar je kan deze ook voor je training gebruiken. Door de trage koolhydraten heeft het zeker geen zin om deze vlak voor het begin van je inspanning te nemen. Je kan bijvoorbeeld een reep eten als ontbijt of tussendoortje zo’n 90 minuten voor de start van je inspanning.

Is dit ook wat voor jou?

Zoals eerder vermeld werd dit product in samenwerking met het wielerteam BORA-hansgrohe getest en op punt gezet. Moeten we er dan ook meteen van uit gaan dat het goede producten zijn? Hoewel in veel gevallen mijn antwoord op zo’n vraag twijfelachtig zou zijn is het in dit geval gewoon resoluut JA.

Een topteam als dat van Peter Sagan gaat enkel de beste producten voor hun renners gebruiken. Bij een rondvraag binnen het team kwamen er unaniem enkel maar positieve reacties over deze slow release producten.

Pascal Ackerman zegt dat hij zijn energielevel veel beter aanvoelt en dat het veel stabieler is. Hij is ook fan van de nieuwe smaken.

Marcus Burghardt vindt het fijn dat hij zijn lichaam al vanaf het begin van energie kan voorzien wetende dat hij niet tegen de muur gaat lopen (of in zijn geval fietsen). Blackcurrant is zijn favoriete smaak.

Bron

Hoeveel moet je eten en drinken?

Aangewezen is om tijdens een langere inspanning zo’n 60g koolhydraten op te nemen van deze slow release producten. Naargelang je wenst kan je kiezen wat je eet of drinkt om dit aantal te bekomen. De ideale combinatie, want dit komt vrijwel exact op 60gr uit, is een combinatie van een reep of gel met 500ml sportdrank elk uur van je inspanning.

Trek je er dus voor 4 uur op uit, er van uitgaande dat je voor je training ook al wat gegeten hebt, dan heb je vanaf het tweede uur slow release koolhydraten nodig. In het geval van een training van 4u heb je dan 1,5l drank en een combinatie van 3 repen en/of gels nodig.

Heb jij het slow release gamma van High5 sports nutrition al geprobeerd of wil je dit zeker eens uittesten? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”