Een hometrainer is een ideaal hulpmiddel voor de recreatieve en fanatieke fietser en sporter. Heb je een keertje wat minder tijd of slaat het weer wat tegen, dan kan je alsnog kort je benen even lostrappen.
Maar een hometrainer heeft nog vele andere voordelen. Zo kan een hometrainer je helpen je conditie weer op te bouwen, kilo’s te verliezen of kan het een praktische toestel zijn bij een revalidatie na een ongeval of blessure.
Daarnaast kan een hometrainer ook helpen om jouw spieren en gewrichten soepel te houden. Dit is met name handig wanneer je al wat ouder wordt of je voornamelijk een zittend beroep hebt.
Een hometrainer is zeker en vast erg praktisch en veelzijdig voor iedereen! En zeg nu zelf, wie fietst er niet graag?
Maar welke hometrainer moet JIJ precies in huis halen? Niet iedereen heeft immers dezelfde doelstellingen of ambities.
Daarnaast heeft ook niet iedereen evenveel ruimte ter beschikking of een even groot budget te spenderen. Misschien is fietsen toch niet zo jouw ding maar wil je wel thuis kunnen trainen? Niet getreurd!
Een hometrainer kan immers veel meer in zijn mars hebben dan enkel en alleen maar rondjes trappen.
Bij Mountainbikevibes.be beseffen wij maar al te goed hoe belangrijk een goed getraind lichaam en een goed getraind stel benen is. Zelf gebruiken wij ook meerdere toestellen en hometrainers zodat wij ALTIJD een mogelijkheid hebben om te sporten, aan onze conditie te werken en te bewegen!
Op deze pagina willen wij je alvast helpen in de zoektocht naar de beste hometrainer op JOUW maat.
Zo kom je te weten waar je allemaal op kan of moet letten alvorens er eentje aan te schaffen. Daarnaast tonen we je ook de verschillende mogelijkheden en beste keuze’s op vlak van elk type hometrainer.
Op die manier wordt jij niet overdonderd door het enorme aanbod hometrainers dat er tegenwoordig is en kan jij makkelijk de beste keuze voor jou maken! Let’s go!
Met een klassieke hometrainer zoals we die allemaal kennen kom je natuurlijk al een heel eind. Met een klassieke hometrainer kan je rustig maar ook intensief gaan trappen. Toch hoeft een klassieke hometrainer niet altijd de eerste of de beste keuze voor jou te zijn.
Er zijn immers nog andere soorten hometrainer, en misschien past er daarvan wel eentje nog beter bij jou en jouw doelstellingen?! Welke verschillende soorten hometrainer er dan precies allemaal zijn ontdek je hieronder.
In eerste instantie is er natuurlijk de klassieke hometrainer. Misschien heb je er zelfs al eentje in huis. Let wel dat de oudere modellen tegenwoordig erg kunnen verschillen van hedendaagse en nieuwere modellen.
Zo zijn verschillende hometrainers voorzien van een extra ruimte of plaats om een tablet of smartphone te plaatsen. Dit had je vroeger natuurlijk niet. Het maakt het makkelijk om tijdens het fietsen op de hometrainer een Netflix serie of filmpje op YouTube te bekijken. Zeker en vast niet slecht tijdens een recuperatie of rustig trainingsritje.
Op een klassieke hometrainer ga je zeker en vast stevig kunnen trainen. Afhankelijk van de functies en eigenschappen van de hometrainer kan dit beperkt tot best uitgebreid zijn. In deze categorie zijn er eveneens verschillende soorten hometrainer te onderscheiden waaronder:
Een spinningfiets is voornamelijk bekend van de groeplessen in verschillende fitnesscentra. Stevig fietsen op pompende beats en een trainer/instructeur die je helemaal los laat gaan.
Vele mensen vinden het toch leuk want spinning is erg populair en het is ook gewoon fijn, lekker een uurtje goed afzien. Ideaal om de stress van de dag uit je lijf te fietsen…
Wil je toch liever op je eigen tempo en in jouw eigen omgeving aan het spinnen slaan, dan kan dat natuurlijk. Een spinningfiets kan je ook gewoon thuis gebruiken. De betere modellen kan je zelfs koppelen aan diverse trainingapps en software zoals Zwift. Wat heb je eigenlijk nog meer nodig?
Zie je een uurtje (of meer) spinning per week wel zitten, maar ga je liever niet naar het fitnesscentrum of die je het liever in jouw eigen tijd in plaats van op een vast moment? Denk dan zeker een keertje na over de aanschaf van een spinningfiets.
Een spinningfiets is uiterst geschikt om stevig te trainen, conditie op te bouwen en vet te verbranden (als dat nodig is).
Voor een uurtje spinnen per week raden wij de FitBike Race Magnetic Basic aan. Deze spinningfiets is op vlak van prijs kwaliteit een uitstekende keuze.
Mag het wat fanatieker en wil je ook Zwift (of een andere app/software) gebruiken dan moet je al gauw wat extra euro’s neertellen. Heb je daar geen probleem mee dan is de Schwinn 800IC SpinBike veruit de beste keuze.
Een Airbike is misschien niet zo heel erg bekend, toch vind je ze vaak terug in fitnesscentra. Een Airbike is in grote lijnen een combinatie van een klassieke hometrainer en een crosstrainer.
Een crosstrainer zegt je misschien wel meer want die zijn ook heel erg populair bij mensen in die aan cardio doen in de sportschool.
Net als bij een crosstrainer gaan ook jouw armen aan de bak moeten, ideaal om ook jouw armen en bovenlichaam in beweging te brengen en te trainen. Als mountainbiker is dit zeker niet onbelangrijk!
De loopbeweging die je maakt op een crosstrainer is bij een Airbike echter vervangen door een fietsbeweging. Je kan dus gewoon lekker zitten op een Airbike, of je er ook minder moe van wordt laten we even in het midden.
Het weerstandsniveau van een Airbike neemt automatisch toe naarmate je de armen en benen harder gaat bewegen. De luchtweerstand in het kenmerkende rad zal dus toenemen naarmate jij intensiever gaat trappen en bewegen. Hierdoor is de weerstand in principe oneindig en kan je de workout steeds zo intensief maken als je zelf wilt.
Een Airbike kan je gebruiken om verschillende redenen en trainingsdoelen te bereiken, denk hierbij maar aan:
Wil je dit allemaal tegelijk bekomen dan is een HIIT workout op de airbike een goed idee. De Airbike is daar namelijk erg geschikt voor omdat de weerstand toch oneindig is. Geen excuses meer dus!
Een Airbike is zeker niet de goedkoopste hometrainer om in huis te halen. De FitBike The Beast is een absolute topper, al is deze wel aardig aan de prijs. Gelukkig krijg je er wel wat voor in de plaats!
Een erg populaire manier van “hometrainen” voor fietser en mountainbikers is middels het gebruik van een fietstrainer. De (niet zo eenvoudige) rollenbanken worden steeds vaker vervangen door een wheel-on of direct drive fietstrainer. In de meeste gevallen zijn deze fietstrainer ook nog smart waardoor je ze aan allerhande trainingsoftware zoals Zwift kan koppelen. Op die manier krijg je een haast levensechte fietservaring midden in jouw woonkamer of “pain cave”.
Het voordeel van een dergelijke hometrainer/fietstrainer is dat je gewoon jouw vertrouwde fiets (of een oudere fiets) hiervoor kan gebruiken. Een ander voordeel hiervan is dat de fiets altijd goed zit en past, mits hij op jouw maat afgesteld is. Dit kan bij een hometrainer toch even anders zijn.
Een fietstrainer stelt je ook in staat om echt hard te trainen en met een smart trainer en trainingssoftware wordt de weerstand automatisch aangepast wanneer je bergop of bergaf fietst, levensecht dus…
Bij een wheel-on fietstrainer is het aangeraden een speciale achterband te kopen en te gebruiken. Enerzijds voor het geluid en anderzijds om slijtage van jouw achterband te voorkomen.
Bij een direct drive fietstrainer heb je je achterwiel niet nodig en monteer je de achterbrug op de fietstrainer. Hiervoor heb je wel een cassette nodig die op de body van de fietstrainer past én compatibel is met jouw aandrijving.
De meest praktische oplossing is een oudere fiets te gebruiken, op die manier kan je de fiets altijd op de fietstrainer laten staan. Hierdoor voorkom je dat je telkens de fiets en het wiel moet monteren en demonteren.
De fietstrainer zelf is ook minder groot dan een volledige hometrainer, airbike of spinningfiets. Wanneer er een fiets op gemonteerd staat is het wel te vergelijken met de eerder genoemde opties qua benodige ruimte.
Heb je meer interesse in een fietstrainer dan in een klassieke of alternatieve hometrainer? Bekijk dan zeker onze complete fietstrainer koopgids. In deze gids hebben we alle opties uitgelicht en vergeleken met elkaar. Op die manier kan jij meteen de beste keuze voor jezelf maken!
Fietsen op een hometrainer hoeft natuurlijk niet saai te zijn. Tegenwoordig zijn er mogelijkheden te over om van jouw sessie op de hometrainer een leuke training te maken. Denk hierbij maar aan de mogelijkheden om allerhande apps en software te koppelen of te gebruiken in combinatie met de hometrainer.
Natuurlijk vind je de beste opties voornamelijk in het duurdere segment van de verschillende hometrainers en spinningfietsen. Toch hoeft een ritje op de klassieke hometrainer helemaal niet saai te zijn. De meeste nieuwere modellen zijn uitgerust met een tablet of smartphone houder. Hierdoor kan je tijdens het fietsen een film, serie of YouTube bekijken of zelfs de krant lezen…
Is dat toch nog te saai voor jou dan kan je ook een hometrainer in huis halen waarmee je aan de slag kan tijdens het werk, koken, tv kijken, strijken of andere huishoudelijke taken. Een stoelfiets, deskbike of bureaufiets is hiervoor uiterst geschikt.
Met zulke hometrainers kan je ook gewoon erg veel tijd besparen omdat je twee dingen tegelijk kan doen. Heb je een bureaufiets of stoelfiets op kantoor dan kan je tijdens de werkuren al de nodige kilometers wegtrappen of gewoon je benen in beweging houden.
Ook thuis kan je vanuit jouw luie zetel jouw benen in beweging houden met behulp van een stoelfiets. Een stoelfiets is ook erg handig voor minder mobiele mensen die de armen en benen toch soepel willen houden.
Deze soorten hometrainer gebruik je voornamelijk om aan je dagelijkse hoeveelheid beweging te komen, of gedurende de dag in beweging te blijven.
Bewegen op kantoor dan kan het beste met deze deskbike.
De Tunturi Cardio Fit M35 minibike is een uitstekende stoelfiets waarmee je zowel je benen als armen in beweging kan houden.
Er zijn natuurlijk 1001 manieren om thuis te trainen. Daarbij heb je nog eens de keuze uit erg veel verschillende toestelen. Een hometrainer is natuurlijk erg bekend en wordt meestal geassocieerd met fietsen. Toch zijn er nog andere manieren en andere toestellen die ook thuis gebruikt kunnen worden.
Misschien wil je toch liever wat afwisseling of hoeft het voor jou niet altijd fietsen te zijn?! In dat geval heb je nog meer dan voldoende keuze om thuis toch stevig te kunnen trainen.
Net als bij de Airbike, die je eerder kon ontdekken moeten jouw armen ook aan de bak wanneer je een crosstrainer in huis haalt. Het verschil met een Airbike is echter dat de fietsbeweging hier wel vervangen wordt door een loopbeweging.
Een crosstrainer is uiterst geschikt wanneer je een full body workout wil doen. Zeker voor mountainbikers is het slim om ook het bovenlichaam en zeker de core-spieren goed te trainen. Deze laatste helpen je perfect in balans te blijven en de schokken van het soms ruige terrein op te vangen.
De Focus Fitness Fox 3 is een erg populaire crosstrainer die erg betaalbaar is en een uitstekende kwaliteit biedt.
Mag het toch wat meer zijn en wil je echt stevig kunnen trainen dan is de Focus Fitness Senator een heel erg goede keuze.
Ook een roeitrainer is een uiterst geschikt toestel of hometrainer om je volledige lichaam te trainen. Wederom een uiterst geschikt toestel voor mountainbikers.
Zowel je been-, arm-, schouder- als buikspieren worden getraind op de roeimachine. Daarnaast is een roeitrainer ook heel erg makkelijk qua bediening, zeker in vergelijking met sommige andere fiets- en hometrainers.
Een roeitrainer heeft wel de reputatie erg luid te zijn. Echter is dat tegenwoordig niet meer het geval. Hedendaagse roeitrainers maken niet persé meer lawaai dan andere home- of fietstrainers.
De beste en meest gebruikte keuze voor thuis is een roeimachine met magneetweerstand. Een zeer degelijk en betaalbare roeitrainer met dit type weerstand is de VirtuFit Row 450 roeitrainer.
Heb je altijd al een sportieve mindset gehad dan staat er vast al wel één of andere hometrainer in jouw huis of heb je er zeker al een keertje over nagedacht. Een hometrainer kan een perfecte aanvulling zijn op al jouw andere sportieve activiteiten.
Het handige aan een hometrainer is dat je het huis niet eens uit hoeft en het toestel altijd bij je in de buurt is. Zo kan je op elk denkbaar moment nog even wat extra calorieën verbranden of enkele kilometers extra op de teller zetten. Ook heb je geen duur abonnement van de sportschool of fitness meer nodig.
Volg je een trainingsschema of heb je bepaalde sportieve doelen die je wil bereiken, ook dan is een hometrainer erg geschikt om in huis te hebben. Heb je een keertje wat minder tijd of slaat het weer tegen, dan hoef jij jouw schema niet te onderbreken, handig toch?
Ook voor ouderen of mensen die slecht te been zijn of aan het revalideren zijn is een hometrainer vaak de perfecte oplossing om toch dagelijks te bewegen.
Naast de bovenstaande logische voordelen en redenen om een hometrainer te kopen zijn er nog zat andere voordelen:
Zoals je kan zien zijn er best veel voordelen aan het gebruiken van een hometrainer. Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen, maar wegen die dan op tegen de voordelen? Wij vinden in elk geval van niet!
Een nadeel van een hometrainer is natuurlijk dat je er plaats voor nodig hebt. Het is handig als je een extra kamer of ruimte ter beschikking hebt.
Echter hoeft dat zeker geen dealbreaker te zijn want een klassieke hometrainer kan ook gewoon als opvouwbaar model aangekocht worden. Op die manier staat het ding niet lomp te wezen in het midden van jouw woonkamer.
Een hometrainer met de beste functies, eigenschappen en opties kost natuurlijk wel een aardige duit, maar je krijgt er dan ook héél wat voor in de plaats. Zo’n aankoop moet je bekijken als een investering in jezelf en in jouw gezondheid! Als je het zo bekijkt is de hometrainer snel terugbetaald!
Een ander nadeeltje van een hometrainer, maar in grote lijnen van alle trainingsactiviteiten die je binnenskamers verricht, is het overtollige zweet dat er ongetwijfeld gaat vrijkomen. Omdat er binnen geen invloed van het weer en wind is ga je snel en hard beginnen zweten wanneer je volledig los gaat op de hometrainer.
Een handige oplossing hiervoor is het gebruik van een ventilator. Door deze schuin op je te richten kan je de zweetstroom al enigszins beperken. Om het zweet op te vangen en te voorkomen dat jouw vloer helemaal bezoedeld wordt kan je een trainingsmat of handdoek gebruiken.
Om keihard te trainen natuurlijk! Dat is zeker en vast waar, toch zijn er nog andere dingen die je met een hometrainer kan doen.
Een hometrainer is een cardiotoestel en erg geschikt om calorieën te verbranden en overtollige kilo’s kwijt te spelen. Uiteraard zijn er nog andere manieren om gewicht te verliezen, denk maar aan krachttraining. Echter moet je gewoon doen waar je zelf zin in hebt, zo blijft het leuk en ga je het ook langer vol kunnen houden. Afvallen met behulp van een hometrainer, en op je voeding letten, is dus zeker en vast een puik plan!
Ook voor ouderen en mensen die moeten revalideren is een hometrainer de perfecte oplossing. Elke dag een half uurtje of een uurtje trappen houdt de spieren en gewrichten soepel en je hebt meteen jouw dagelijkse bewegingsdoel in de pocket.
In veel gevallen wordt een hometrainer ook gebruikt om echt stevig te kunnen trainen. Ook spinning is heel erg populair en heel erg veel wielrenners en mountainbikers hebben een fietstrainer in huis waarmee ze in de winter de basis voor het wieler- en mountainbikeseizoen leggen.
Conditie opbouwen kan natuurlijk op verschillende manieren. Hoe meer mogelijkheden jouw hometrainer heeft des te specifieker je kan gaan trainen. Zo kan je kiezen voor vermogenstraining, interval, recovery-ritjes of zelfs een pittige HIIT- workout.
Voor je als een bezetene de ziel uit je lijf gaat trappen op jouw nieuwe hometrainer hebben we nog enkele praktische tips voor jou:
Zoals we je al vertelden zal je best hard gaan zweten wanneer jij alles aan het geven bent op de hometrainer. Vergeet daarom zeker niet om tijdig te drinken en het vocht dat je verliest weer bij aan te vullen.
Duurt jouw training op de hometrainer langer dan een uur, denk er dan ook aan om tijdig een hapje naar binnen te spelen zodat je zeker niet zonder energie valt.
Dit kan zowel met gewone voeding maar beter is gebruik te maken van specifieke sportvoeding. Op die manier weet jij precies welke soort en hoeveelheid energie jij binnen krijgt.
Maak het fietsen op de hometrainer zo leuk mogelijk voor jezelf. Op die manier ga jij de volgende keer weer met even veel plezier op de hometrainer stappen. Hoe je dat invult hangt natuurlijk van je eigen voorkeur af.
Zo kan je bijvoorbeeld een serie op Netflix bekijken of kan je kijken hoe jij je verplaatst in de virtuele fietswereld van Zwift.
Een streepje muziek maakt het fietsen op een hometrainer ook altijd eer wat aangenamer.
Kies ook een toffe training of workout en ga zeker niet tegen je zin iets doen.
Wanneer je buiten gaat fietsen fiets je ook niet steeds hetzelfde rondje. Het zou maar saai worden na een tijdje toch ? Op de hometrainer geldt dit misschien nog een tikkeltje meer. Het terrein buiten en de omstandigheden kunnen altijd wel een beetje verschillen. Binnen is het altijd hetzelfde.
Zorg dus voor voldoende variatie in je trainingen en ritjes op de hometrainer. Verhoog en keer de weerstand of doe eens rustig aan na een zware rit de dag voordien.
Wanneer je aan het trainen bent wil je natuurlijk 100% focus behouden. Zorg er zeker voor dat je niet continu gestoord kan worden en plaats de hometrainer altijd in een fijne en rustige omgeving.
Zorg ook voor het nodige comfort. Niet alleen het comfort op de hometrainer is belangrijk maar zorg ook dat je alle nodige tools en accessoires op voorhand hebt klaarliggen en binnen handbereik hebt. Zorg voor voldoende drank, beter een bidon teveel dan halverwege naar de kraan te moeten lopen.
Fietsen en bewegen is nog altijd het leukst wanneer je dat buiten kan doen. Het is belangrijk dat je elke gelegenheid om buiten te trainen pakt. Elke training afwerken op de fietstrainer, er is geen mens die dat volhoudt. Gebruik de hometrainer daarom als extra training of als aanvulling op andere sportieve activiteiten.
Uiteraard kan je de hometrainer wel gebruiken om aan jouw dagelijkse benodigde beweging te komen. Ook tijdens een revalidatie kan je natuurlijk een uitzondering maken.
Eénmaal je een idee hebt van het type hometrainer dat jij wil hebben ben je er natuurlijk nog niet. Er zijn best wel wat zaken waarmee je rekening moet houden om uiteindelijke de beste hometrainer op jouw maat in huis te kunnen halen.
Wij overlopen graag met jou de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van eender welke hometrainer. Enkel door de beste hometrainer, met de functies en eigenschappen naar jouw wensen, te kopen zal je het uiterste uit jouw hometrainer en trainingen kunnen halen.
Een hometrainer kan je in elke prijscategorie kopen. Het spreekt voor zich dat hoe meer jij uitgeeft aan een hometrainer des te meer functies en kwaliteit je daarvoor in de plaats zal krijgen.
Heb je reeds een bepaald type hometrainer in gedachten bepaal dan zeker ook je maximaal te besteden budget. Op die manier voorkom je dat je honderden extra’s euro gaat besteden de je in eerste instantie niet wou besteden.
Ben je ook een buitenfietser, hou er dan ook rekening mee dat de hometrainer niet dagelijks gebruikt zal worden (tenzij je gezin er ook gebruikt van maakt natuurlijk).
Wil je echter wel de beste functies en dito kwaliteit dan is het verstandig om de verschillende opties en hometrainers goed met elkaar te vergelijken. Zo kunnen twee toestellen met quasi dezelfde functies best uiteenlopend zijn van prijs.
Om effectief te kunnen trainen, je conditie te verbeteren en ook echt progressie te maken is het belangrijk dat jouw hometrainer verschillende weerstanden heeft. Waar de weerstand bij een smart trainer veelal automatisch aangepast wordt afhankelijk van de gebruikte software, kan je bij de meeste hometrainers de weerstand handmatig aanpassen.
Door de weerstand te verhogen zal je beter je best moeten den om de pedalen rond te krijgen. Daarnaast kom je dankzij die weerstanden ook meteen te weten wanneer je progressie gemaakt hebt.
Hoeveel progressie je precies gemaakt hebt kan je pas te weten komen als er een ergometer of wattagemeter op jouw hometrainer zit.
Dankzij een ergometer kan je specifiek op vermogen gaan trainen. Zo kan je het gewenste wattage instellen of het wattage dat je op een bepaald moment aan het trappen bent eenvoudig aflezen.
Daarnaast kan je ook perfect intervaltraining doen op basis van vermogen. Zo kan je bijvoorbeeld 1 minuut aan 100 watt trappen om daarna 30 seconden los te gaan tegen 300 watt.
Om dit allemaal voor mekaar te krijgen heb je natuurlijk een hometrainer nodig die in staat is het wattage te meten en weer te geven. Daarnaast moet deze ook voorzien zijn van trainingsprogramma’s of te koppelen zijn met een trainingsapp of software.
Hartslagmeting is een functie die steeds vaker standaard aanwezig is op een hometrainer. Meestal zit de hartslagmeting verwerkt in de handgrepen van de hometrainer. Hou er wel rekening mee dat dit niet de meest accurate resultaten zal opleveren. Het is immers zo dat hartslagmeting via een borstband veel juister is. Dit komt natuurlijk doordat de hartslagmeter dicht bij het hart zit.
Hartslagmeting kan ook een erg handig instrument zijn bij al jouw trainingen. Zo kan je in bepaalde hartslagzones trainen of jouw hartslag continu monitoren zodat je zeker niet te diep gaat.
Heb je geen vermogensmeter op jouw hometrainer dan kan je dus nog altijd zeer specifiek trainen op basis van hartslag.
Wanneer een hometrainer uitgerust is met Bluetooth of ANT+ is het mogelijk om een hartslagband te koppelen aan het toestel. Hierdoor krijg je meer accurate gegevens en kan je correcter en in de juiste zones gaan trainen.
Jouw trainingen optimaliseren met een vermogensmeter of hartslagmeter is natuurlijk altijd een goed idee. Echter heeft dit pas echt nut wanneer je de gegevens van die metingen en trainingen achteraf kan analyseren en opslaan.
Wil je echt gaan trainen met jouw hometrainer dan is het belangrijk om een model te kiezen met een geïntegreerde computer of eentje die te verbinden is met een trainingsapp of software.
Op die manier kan je jouw soortgelijke trainingen met elkaar gaan vergelijken en zal je na verloop van tijd progressie kunnen vaststellen.
Waar je eerst 10 minuten aan 250 watt kon trappen kan je dat na verloop van tijd misschien wel 15 minuten of kan je 10 minuten aan 300 watt trappen. Ook jouw hartslag, gemiddelde snelheid en trainingstijd kunnen indicaties zijn voor de progressie die je aan het maken bent op de hometrainer.
Houd bij de keuze van een hometrainer ook rekening met het maximale gewicht dat de hometrainer kan dragen. Ben je wat zwaarder gebouwd zorg er dan voor dat je een hometrainer kiest die voor jouw gewicht geschikt is. Op die manier voorkom je ongelukken en problemen met de hometrainer.
Ook op vlak van weerstand kan een fiets- of hometrainer een maximum hebben. Echter zijn de maximale weerstanden vaak best hoog en zeker meer dan voldoende voor Jan Modaal.
Heb je een aparte fitnesskamer in jouw huis dan hoef je je niet snel zorgen te maken over de omvang van jouw hometrainer.
Echter heeft niet iedereen een extra ruimte ter beschikking. Toch hoeft dit geen argument te zijn om toch maar geen hometrainer aan te schaffen.
Zo kwam je eerder al te weten dat er ook opvouwbare of inklapbare hometrainers bestaan. Deze zijn erg handig wanneer je minder ruimte ter beschkking hebt.
Deze hometrainers kan je makkelijk in een kast, onder bed of ergens in een hoekje opbergen. Het systeem om de hometrainer op te vouwen is altijd erg simpel en vergt amper moeite. Natuurlijk moet je het ding wel altijd wel weer te voorschijn halen.
Een ander voordeel van een opvouwbare hometrainer is dat je deze om het even waar kan gebruiken, ook buiten op je terras lekker in het zonnetje.
Heb je toch liever een hometrainer die ergens ter plekke mag blijven staan, hou dan zeker rekening met de ruimte die je ter beschikking hebt.
Zwaai jij jouw benen nog als een jong veulen in het rond dan is er niet echt een probleem. Ben je echter wat minder mobiel, door ouderdom, een blessure of omwille van een revalidatie, dan kan een hometrainer met lage instap wonderen verrichten voor jou.
Dankzij een hometrainer met lage instap kan jij zonder problemen op de hometrainer klimmen en kan jij ook gewoon lekker gaan fietsen en trainen.
Behoor jij tot de doelgroep van hometrainers met een lage instap? Hou hier dan zeker rekening mee bij de keuze van jouw hometrainer. Zo voorkom je dat de hometrainer minder of zelfs helemaal niet gebruikt gaat worden.
Nog een belangrijke factor om rekening mee te houden is de verstelbaarheid van de hometrainer. Net als op de mountainbike, racefiets en eigenlijk elke andere fiets is de zithouding natuurlijk erg belangrijk.
Door de fiets op jouw lichaam af te stellen of dit te laten doen kan je een hele hoop ellende voorkomen. Wanneer je niet correct op de fiets en hometrainer zit kan je te kampen krijgen met pijntjes, ongemakken of zelfs hardnekkige blessures. Het spreekt voor zich dat jou zin om de hometrainer te gebruiken dan ver weg zal zijn.
Vandaar dat het belangrijk is dat de hometrainer zo goed mogelijk te verstellen is zodat je deze op maat van jou lichaam kan instellen. Op die manier kan jij zonder zorgen trainen en gebruik maken van de hometrainer.
De zadelhoogte en zithouding kan je grotendeels zelf bepalen. Denk daarbij altijd dat een kleine aanpassing soms een wereld van verschil kan maken.
Het vliegwiel is een erg belangrijk onderdeel op een hometrainer. Het vliegwiel zorgt ervoor dat je een echter fietsgevoel krijgt, net alsof je buiten aan het fietsen bent en beoaald dus voor een groot deel het trapgedrag.
Een vliegwiel van goede kwaliteit zorgt er voor dat je een constante snelheid en fietsbeweging kan aanhouden. Daarnaast zorgt een vliegwiel ook voor een voorwaarts gevoel tijdens het fietsen op de hometrainer.
Het gewicht van het vliegwiel en uiteraard het frame zorgt ook voor extra stabiliteit. Hoe zwaarder het gewicht hoe stabieler de hometrainer zal zijn en hoe meer kracht je kan overbrengen.
De weerstand van de hometrainer wordt in grote mate bepaald door het remsysteem dat op de hometrainer aanwezig is. Er zijn verschillende soorten remsystemen die op een hometrainer kunnen zitten:
Bij voorkeur kies je altijd voor een magnetisch remsysteem. Remblokken geven rechtstreeks wrijving op het vliegwiel. Het spreekt voor zich dat dit natuurlijk niet de beste optie is omwille van slijtage.
Hometrainers met een riem of band zijn eigenlijk ook al een beetje passé en vaak van mindere kwaliteit. Net als bij remblokken zal je met dit remsysteem snel last krijgen van slijtage.
Kies dus altijd voor een remsysteem met magneten.
Misschien ben jij niet zo’n fan van filmpjes kijken tijdens het sporten. Ook daarvoor is er natuurlijk een oplossing. Je hebt vast al gehoord van de verschillende trainingssoftware’s die er tegenwoordig zijn. Denk hierbij maar aan het populaire Zwift.
Uiteraard zijn er nog talloze andere opties die het fietsen op de hometrainer meteen heel wat interessanter maken. Natuurlijk moet jouw hometrainer dan wel compatibel zijn met dergelijke app’s en software.
Wil je vanaf dag 1 aan de slag met een bepaalde app of software, kies dan verstandig en bepaal op voorhand welke app of software de compatbel moet zijn met de hometrainer.