Hooff fietsonderbroeken voor dames en heren getest; review 2022

Hooff fietsonderbroeken test

Eén van de meest voorkomende ongemakken op de fiets en mountainbike is vast en zeker zadelpijn. Hoewel dit veel verschillende andere oorzaken kan hebben, kan het ook gewoon aan je fietsbroek of het ontbreken daarvan, liggen. Ook wanneer je niet voor een fietsbroek kiest kan je comfortabel gaan fietsen. De zogenaamde fietsonderbroeken zijn er in verschillende soorten en hebben vaak een zeem dat minstens zo goed is als bij een volwaardige fietsbroek. De populaire Hooff fietsonderbroeken zouden zulke exemplaren moeten zijn, maar is dat ook zo?

Wij mochten het volledige assortiment fietsonderbroeken van Hooff testen om te kijken of ze echt zo goed zijn. Ben je benieuwd wat wij ervan vonden en of er ook een Hooff fietsonderbroek geschikt is voor jou? De antwoorden en testresultaten vind je hieronder in onze review!

Om deze fietsonderbroeken, tijdens het fietsen en mountainbiken, te testen ontvingen wij 4 verschillende Hooff fietsonderbroeken. De review is volledig geschreven op basis van onze eigen ervaringen met deze fietsonderbroeken.

De Hooff fietsonderbroeken op een rijtje

Wij kregen de 4 verschillende Hooff fietsonderbroeken om te testen. Alle vier de fietsonderbroeken zijn uitgerust met een zeem waardoor je van extra zitcomfort kan genieten op de fiets. De kwaliteit van de zeem bepaald natuurlijk voor een groot deel of de fietsonderbroek geschikt is om tijdens het fietsen te dragen. Twee van de vier fietsonderbroeken hebben een zeem met 3D-gel padding terwijl de andere twee 5D-gel padding hebben. Met uitzondering van de roze fietsonderbroek zijn alle andere fietsonderbroeken zowel voor dames als heren geschikt.

Waarom kiezen voor een fietsonderbroek van Hooff?

Waarom zou je nu precies gaan kiezen voor een fietsonderbroek van Hooff? Net als de meeste andere fietsonderbroeken helpen de Hooff fietsonderbroeken zadelpijn te voorkomen en zit er een anti-slip laag in de broekjes verwerkt. Op die manier blijft de fietsonderbroek ook altijd goed zitten en voorkom je schuurplekken en andere ongemakken. 

Eén van de troeven waarmee de Hooff fietsonderbroeken zich onderscheiden van de rest is de verbeterde ventilatie. Als je hard gaat trappen ga je natuurlijk ook beginnen zweten. En net als bij fietskledij is het natuurlijk de bedoeling dat dat zweet zo goed mogelijk afgevoerd kan worden. Hooff claimt dat hun fietsonderbroeken hierin verschillen ten opzichte van andere fietsonderbroeken. 

Naast de betere ventilatie is er ook extra aandacht besteed aan het materiaal van de fietsonderbroeken. De Hooff fietsonderbroeken zouden zachter zijn dan andere fietsonderbroeken en daardoor prettiger aanvoelen om te dragen. Daarnaast kan je de Hooff fietsonderbroeken ook gewoon onder je normale kledij dragen. Op die manier kan je ook op jouw stadsfiets of e-bike genieten van optimaal zitcomfort.

Het klonk dus allemaal heel erg goed en dat wekte onze interesse. Zeker omdat we ook wel eens een ritje op de stadsfiets of fietstrainer maken en daarvoor niet altijd een fietspak willen dragen. 

Maar theorie en praktijk kunnen nog al eens verschillen. Vandaar dat we de fietsonderbroeken wel eens een keertje wilden testen. Of de Hooff fietsonderbroeken echt doen wat ze claimen te doen en wat wij ervan vonden kom je hieronder te weten.

Hooff fietsonderbroeken getest

Voor ik de fietsonderbroeken toegestuurd kreeg moest ik even doorgeven welke maten ik wou ontvangen. Gelukkig was er een handige maattabel waarmee je de gepaste maat kon kiezen. Zowel voor mezelf als voor Elke (die de fietsonderbroek specifiek voor dames zou gaan testen) konden we aan de hand van die maattabel de juiste maat selecteren. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je taille/heupomtrek op te meten.

Om het toch nog even moeilijk te maken kwam mijn gemeten waarde net op de grens tussen L en XL uit. Ik besloot voor de L te kiezen, maar kreeg voor de zekerheid ook een XL toegestuurd. Voor Elke gaf de maattabel duidelijk een maatje M aan. 

De fietsonderbroeken met een roze en oranje zeem zouden volgens de richtlijnen groter uitvallen terwijl de andere twee kleiner zouden uitvallen. Dit maakt de juiste keuze maken weer net wat moeilijker. Dit vonden we wel een klein nadeeltje. Niet onoverkomelijk want je kan altijd retour zenden en een maatje kleiner/groter vragen. Maar het is natuurlijk weer extra gedoe.

Uiteindelijk konden we dus de volgende fietsonderbroekjes gaan testen:

  • Gel racefiets unisex model met 5D gel in maatje XL en M
  • Damesmodel met 3D gel in maatje M
  • Unisex model met 3D gel in maatje XL
  • PRO unisex model met 5D gel in maatje L

Hooff fietsonderbroek gel racefiets test & review

Omdat ik net op de grens tussen L en XL zat ontvingen we van deze fietsonderbroek een maatje XL. Uiteindelijk bleek dat véél te groot te zijn maar gelukkig kregen we van Koen van Hooff een nieuw exemplaar toegestuurd. Voor de zekerheid, omdat de XL echt véél te groot viel, had ik een maatje M gevraagd.

Hooff fietsonderbroek voor dames en heren

Pasvorm

In tegenstelling tot de veel te grote XL zat het maatje M van deze fietsonderbroek heel erg goed. Ik was er eigenlijk meteen helemaal weg van. Maat M was voor mij, ondanks dat de maattabel anders aangaf, de perfecte maat. Deze fietsonderbroek zat mij als gegoten en het voelde alsof ik helemaal geen extra broekje mét zeem aan had.

De zeem van deze fietsonderbroek is net als bij de PRO versie (zie verderop) voorzien van 5D gel waardoor deze iets dikker is dan de andere twee zemen. Dankzij de juiste pasvorm en de perfecte aansluiting op mijn lichaam voelde dit helemaal niet aan als een (te) dikke zeem.

Deze fietsonderbroek beloofde dus erg veel goeds…

Test

Om dit broekje goed te kunnen testen ging ik buiten mountainbiken op verschillende soorten ondergrond. Net als naast de fiets voelde deze fietsonderbroek erg comfortabel aan op het zadel. En dat gevoel is gedurende de rit eigenlijk nooit veranderd. De juiste pasvorm van dit broekje in combinatie met de dikkere zeem bezorgde mij enorm veel zitcomfort.

Ook de hobbels en bobbels van het offroad terrein werden keurig opgevangen door de uitstekende zeem. Ik was zelfs een beetje verrast dat deze fietsonderbroek en bijhorende zeem eigenlijk beter functioneerde dan de PRO versie die ik eerder getest had. Dit kan natuurlijk ook aan de pasvorm gelegen hebben daar de Pro versie net wat te groot viel in maatje L.

Hoe dan ook is de zeem met 5D gel van deze Hooff fietsonderbroeken een erg goede zeem die erg comfortabel aanvoelt zowel op als naast de fiets. Dit broekje met zeem bleef ook uitstekend op zijn plaats zitten, ook wanneer ik wat meer in beweging kwam op de singletracks.

De zeem was ook niet overdreven vochtig bij aankomst wat duidt op een erg goed ademend vermogen. Na een pittig ritje was de zeem nog steeds erg comfortabel en kon ik er gerust nog ettelijke kilometers bijdoen zonder aan comfort in te boeten.

Deze Hooff fietsonderbroek is in mijn ogen top en uiterst geschikt voor de ruigste en langste avonturen op de mountainbike!

Hooff fietsonderbroek met 5D gel

Hooff fietsonderbroek voor dames test & review

Deze fietsonderbroek is enkel geschikt voor dames en is te herkennen aan de opvallende roze kleur. Deze fietsonderbroek heeft een zeem met 3D gel. De zeem is niet heel erg dik maar zou je toch moeten verlossen van zadelpijn. Deze fietsonderbroek voor dames werd door Elke getest tijdens het mountainbiken.

Hooff fietsonderbroek voor dames

Pasvorm

Bij de product beschrijving is er wel wat te doen over de juiste maat en pasvorm, dus wisten we niet goed of we nu een maatje kleiner of zelfs groter moesten vragen. Na het opmeten van haar taille was een maatje M volgens de maattabel de perfecte maat voor haar en dat bleek achteraf ook helemaal te kloppen.

Het broekje was niet te groot en niet te klein, helemaal goed dus. Ook de pijpen vielen niet te kort. Omdat ze zulke broekjes niet gewoon is voelde het in eerste instantie wel wat vreemd maar dat lijkt ons vrij normaal.

Test

Op de fiets voelde de fietsonderbroek heel erg comfortabel. Omdat de zeem van dit broekje niet heel erg dik is had Elke tijdens het fietsen niet het gevoel dat ze met een fietsonderbroek met zeem onderweg was. Ook van zadelpijn was er tijdens het eerste ritje geen sprake.

De fietsonderbroek bleef ook heel erg goed zitten onder haar broek, die ze gebruikte om te fietsen. We lazen bij enkele reviews dat de pijpen wat kort vallen maar dat vond Elke dan weer niet het geval.

Met deze fietsonderbroek kon Elke geruime tijd fietsen zonder enige vorm van zadelpijn of andere ongemakken. Ook het adelend vermogen van de zeem is erg goed. Ze was dus erg te spreken over deze Hooff fietsonderbroek. Dit broekje zal ze daarom nog vaker gaan dragen in de toekomst!

Pro fietsonderbroek voor dames en heren test & review

Ik was vooral benieuwd naar deze PRO fietsonderbroek. Van de vier fietsonderbroeken van Hooff heeft deze de beste zeem. Ik was dus erg benieuwd hoe dit broekje me zou bevallen. Deze fietsonderbroek heb ik voornamelijk op de fietstrainer getest.

Op de fietstrainer zit je vaak erg lang op het zadel terwijl dat bij het mountainbiken natuurlijk minder het geval is. Als je een tweetal uur in het zadel kan zitten lijkt het me wel te lukken om een veelvoud van die tijd te gaan mountainbiken omdat je bij het mountainbiken al eens de kont uit het zadel licht.

Hooff fietsonderbroek PRO

Pasvorm

Wanneer ik deze fietsonderbroek aan trok voelde deze toch een beetje raar. De pasvorm leek me niet helemaal ok terwijl ik wel dit maatje L nodig had volgens de maattabel (ik viel net op de middengrens tussen L en XL). Het minder comfortabele gevoel lag dus zeker aan de pasvorm. Een maatje M had waarschijnlijk wel beter geweest.

Deze Hooff fietsonderbroek koop je best minstens 1 maatje kleiner. Hou je van een wat losser broekje dan kan je wel voor je normale maat kiezen. Al lijkt dit ons niet het beste idee daar de zeem dan wel wat kan gaan bewegen of verschuiven op het zadel.

Test

Tijdens het fietsen zelf was het gevoel beter en deed de 5D gel van dit broekje wel wat ik ervan verwacht had. Wanneer je indoor, op een fietstrainer, traint dan komt er zweet van alle kanten. Echter had ik niet het gevoel dat het zweet in de fietsonderbroek bleef plakken.

De zeem en gel deden dus hun werk door erg goed te ventileren en daarnaast gaf het me ook een comfortabel gevoel in het zadel. Jammer dat het broekje net wat te groot was.

Na een aardig tochtje trappen als een bezetene zat deze eerste test er op. Zadelpijn had ik niet, maar ik ben natuurlijk wel wat gewoon. Echter lijkt deze fietsonderbroek me wel geschikt om wat langer mee te gaan mountainbiken, zeker wanneer je ook regelmatig uit het zadel komt.

Deze fietsonderbroek lijkt in eerste instantie dus zeker wel te doen waarvoor hij gemaakt is, echter is het in onze ogen aangeraden om deze een maatje kleiner te kopen.

Hooff fietsonderbroek met zeem dames en heren test & review

De volgende fietsonderbroek van Hooff die we konden testen is ook voor zowel dames als heren geschikt. Net als de roze fietsonderbroek voor dames, die we al eerder getest hadden, heeft ook dit broekje een zeem met 3D gel. Deze zeem is eveneens aan de dunnere kant en valt ook helemaal niet op wanneer je er een gewone broek overheen draagt.

Het broekje zelf is zwart en de zeem is fel oranje. De zeem heeft een iets andere vormgeving ten opzichte van de roze fietsonderbroek voor dames. Dit heeft hij volgens ons te danken aan het feit dat deze fietsonderbroek zowel door dames als heren gedragen kan worden en er een compromis gevonden moet worden tussen de verschillen in anatomie bij dames en heren.

Hooff fietsonderbroek met zeem

Pasvorm

Wij kregen een maatje L toegestuurd dus ook deze fietsonderbroek zou ik voor mijn rekening nemen. De maat en pasvorm van dit broekje was bij deze wel goed. De fietsonderbroek zat meteen heel erg prettig zowel naast als op het zadel.

Op de productpagina lazen we enkele malen dat deze fietsonderbroek klein valt. Dit maatje L zat wel veel beter dan bijvoorbeeld de PRO fietsonderbroek die we ook in maatje L getest hebben. In vergelijking met de PRO fietsonderbroek kunnen we ons daar dus wel bij aansluiten.

Je voelt ook meteen, wanneer je de vergelijking met de dikkere zemen maakt, dat deze zeem een heel pak dunner is. Natuurlijk moet je er eerst mee op een zadel gezeten hebben om daaruit een juiste conclusie te trekken. Dus deden we ook met deze Hooff fietsonderbroek een testritje.

Test

In het begin van de rit deed deze fietsonderbroek met zeem gewoon echt goed zijn werk. Echter werd het na verloop van tijd iets minder comfortabel. De zeem is voor mij veel te dun om er echt lang mee te kunnen fietsen.

Wanneer je een regelmatige fietser bent zoals mij, en al wat zitvlees hebt gekweekt, zal je echter niet meteen zadelpijn krijgen. Dat was ook bij mij zeker niet het geval al vond ik deze fietsonderbroek, naarmate de rit vorderde, steeds minder comfortabel worden.

Voor korte ritten en snelle crosscountry ritten zou ik deze zeker nog gebruiken. Voor lange ritten kies ik resoluut voor de dikkere zemen.

De zeem is aan de dunne kant en zeker niet geschikt voor heel erg lange ritten. Voor korte ritten en als je al wat zitvlees hebt gekweekt is deze fietsonderbroek zeker en vast geschikt.

Conclusie: Hooff fietsonderbroeken kopen of niet?

Hoewel ik meestal een fietsbroek met zeem en bretellen draag kan een fietsonderbroek ook zijn nut hebben. Comfort op het zadel kan immers ook erg van pas komen op de fietstrainer, bij een ritje met de stadsfiets of wanneer je gewoon geen zin hebt om je volledige fietspak aan te trekken.

Daarnaast is het voordeel van een fietsonderbroek dat je deze ook onder je sportieve of nette kledij kan dragen, zonder dat het opvalt. Dit laatste is vooral handig als je ook tussendoor een terrasje wil doen of bij iemand op bezoek gaat.

Vanuit dat opzicht waren we zeker te vinden om de Hooff fietsonderbroeken te testen. Handig was dat we meteen het hele assortiment mochten testen en gelukkig maar want we moeten eerlijk toegeven dat het ene broekje al wat beter beviel dan het andere.

Dit lag natuurlijk ook aan het feit dat de maatvoering niet altijd accuraat of juist was. Dit vonden we wel jammer. Wij konden verschillende maten testen, maar als je op zoek bent naar één fietsonderbroek is het minder leuk als je niet meteen de juiste maat te pakken hebt.

Los daarvan was de test wel geslaagd, zeker voor de fietsonderbroeken met de dikkere zemen. De fietsonderbroek met rode zeem beviel mij het best en vond ik een absolute top fietsonderbroek. Dit was mede te danken aan de perfecte pasvorm, een maatje kleiner dan de maattabel aangaf.

Met die gedachte ben ik dan ook overtuigd dat de PRO versie, mits de juiste maat, me ook heel erg zou bevallen. Het prijsverschil tussen deze twee broekjes is een kleine 5€. Of de PRO versie die extra euro’s waard is durf ik echter niet te zeggen.

Met beide fietsonderbroeken met de 5D gel zeem kan je in mijn ogen erg lang en comfortabel gaan fietsen en mountainbiken op elk type terrein. Ben je geen fan van een echt fietspak dan zijn de Hooff fietsonderbroeken met de dikkere zeem zeker en vast een waardig alternatief!

De fietsonderbroeken met de dunnere zemen lijken ons meer geschikt voor recreatieve en korte ritten. Voor mij persoonlijk zijn de zemen in deze fietsonderbroeken te dun. Elke was daarentegen wel erg te spreken over het roze dames model. Zij houdt het echter wel bij korte en gemiddelde ritten qua afstand en tijd. Voor zulke ritten voldeed deze fietsonderbroek meer dan voldoende.

Los van de perikelen met de juiste pasvorm was dit voor ons uiteindelijk wel een geslaagde test. We hebben voor de handigheid extra maatadvies bij elke fietsonderbroek geplaatst op basis van onze ervaring en testresultaten met de Hooff fietsonderbroeken. Heb je na het lezen van onze review besloten dat je wel een Hooff fietsonderbroek in huis wil halen dan kan je hiermee rekening houden bij de keuze van de maat.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”