Is mountainbiken een zomersport? Hoewel het antwoord op die vraag eigenlijk klaar en duidelijk is heerst er hieromtrent toch vaak nog discussie. Uiteraard is mountainbiken een zomersport, wat natuurlijk niet wil zeggen dat je in de andere seizoenen niet met de mountainbike zou kunnen fietsen.
Dat mountainbiken een zomersport is, is dan ook makkelijk te verklaren met enkele vaststaande feiten. Waarom vele er toch anders over denken is eveneens makkelijk te verklaren. In dit artikel zetten we graag alle feiten op een rijtje en bekijken we waarom er door velen toch een andere mening op na gehouden wordt…
Is mountainbiken een zomersport? Jazeker, en wel hierom!
Mountainbiken is een zomersport omdat alle belangrijke mtb-gerelateerde events en wedstrijden ook gewoon in de lente en de zomer plaatsvinden. In België en Nederland lijkt dit echter niet zo gezien de grote hoeveelheid toertochten die in de winter georganiseerd worden. Op dat laatste puntje gaan we verderop in dit artikel dieper in. Het officiële mtb-seizoen vind echter gewoon in de lente en voornamelijk de zomer plaats.
Olympische spelen
Crosscountry mountainbiken is sinds 1996 een olympische sport. Een relatief jonge discipline die sinds de eerste editie in Atlanta qua programma nog steeds ongewijzigd is. Deze wedstrijd vindt om de 4 jaar plaats en maakt onderdeel uit van de olympische zomerspelen. Wist je trouwens dat de Nederlander Bart Brentjens de allereerste olympische titel in het mountainbiken greep?
Gezien het olympisch mountainbiken altijd in de zomer georganiseerd wordt kan je toch al stellen dat mountainbiken echt wel een zomersport is. Op de winterspelen is er negens een mtb te bespeuren…
Wereldbeker mountainbiken
De wereldbeker mountainbiken, waar verschillende disciplines binnen het mountainbiken aan bod komen, gaat traditioneel van start ergens in de maand mei. De enduro discipline schiet wat vroeger uit de startblokken en begint eind maart.
Alle disciplines van XCO (crosscountry), XCC (short track), EDR (enduro), EDR-E (e-enduro), DHI (downhill) tot XCM (marathon) (toegevoegd in 2023) vinden allemaal plaats in de lente en de zomer.
Het officiële mtb-seizoen wordt eind september/begin oktober afgesloten met de laatste wedstrijden in diverse disciplines. De laatste wedstrijd valt dan wel in de herfst maar daarna gaan de mountainbikes toch op stal. Tijdens de wintermaanden bereiden veel profs zich reeds voor op het nieuwe seizoen dat na de winter van start gaat.
Afgaand op de wereldbeker is mountainbiken dus ook een zomersport.
Mountainbiken is een echte bergsport
In België en Nederland ziet mountainbiken er eigenlijk helemaal anders uit dan hoe het origineel bedoeld was toen het in de jaren 70 in Californië ontstond. De Repack Downhill race was één van de eerste wedstrijden die in die tijd georganiseerd werd. Pas vanaf de jaren 80 werd mountainbiken ook populair in Europa en andere werelddelen.
Mountainbiken is, zoals de naam al doet vermoeden, een echte bergsport waar bergen (mountains) een belangrijke rol in spelen. Die bergen zijn in de winter vaak bezaaid met een dikke laag sneeuw terwijl deze in de warmere maanden van het jaar ook met de mountainbike goed berijdbaar zijn.
Daarnaast is het in het hooggebergte qua temperatuur, in de wintermaanden, ook niet echt aangenaam om er te vertoeven… In de zomer ziet het er dan weer helemaal anders uit.
Ook in België en Nederland is mountainbiken een zomersport
Door een gebrek aan bergen in onze veelal vlakke omgeving ziet het mountainbiken er bij ons toch anders uit. En hoewel slingerende singletracks en de ongerepte natuur zeker en vast voor fun, avontuur en de nodige adrenaline zullen zorgen kan er toch niets op tegen een pittige beklimming gevolgd door een supersnelle en spannende afdaling waarbij de adrenaline door je hele lichaam giert, toch?
Gelukkig kunnen we als Belg zijnde ook gaan mountainbiken in de Ardennen. Hoewel de Belgische heuvels zeker niet te vergelijken zijn met een hooggebergte kom je hier toch al wat dichter in de buurt van het echte mountainbike gevoel.
En ook bij onze Noorderburen kan je als echte mountainbiker alsnog aan je trekken komen. Voornamelijk in de provincie Limburg kan je toch behoorlijk wat hoogtemeters overbruggen. Zo zijn de routes van Vijlen, Gulpen, Valkenburg en Landgraaf verre van vlak en bij gebrek aan echte bergen zeker de moeite om een keertje te fietsen.
Uiteraard kan je zowel de routes in de Ardennen als in Nederlands Limburg het hele jaar door fietsen, maar gezien ons wispelturige klimaat met veel regen en de daarbij horende modder is het in de winter toch een hele andere beleving dan in de zomer. Flowy en snelle afdalingen worden dan al gauw glibberige en technische uitdagingen. Goed om je techniek te oefenen maar toch net dat tikkeltje minder leuk…
Zowel toertochten als de mtb-wedstrijden in de Ardennen alsook de wedstrijden in Nederland vinden, net als de officiële wereldbekerwedstrijden, allemaal plaats in de lente en de zomermaanden. Dus ook in België en Nederland valt het officiële mtb-seizoen in de zomer en is mountainbiken gewoon een echte zomersport.
Waarom zijn de meeste mtb toertochten in de winter?
Officieel is mountainbiken een zomersport, dat is ondertussen wel overduidelijk en kan eigenlijk niet tegengesproken worden. Maar voor velen is mountainbiken, zeker bij ons, een herfst- en wintersport. Hier is uiteraard ook een verklaring voor…
Want het zijn namelijk de wielrenners onder ons die voor deze verwarring zorgen. De meeste wielrenners kiezen in de wintermaanden voor de mountainbike gezien het wegseizoen dan afgelopen is en het fietsen op de weg in deze maanden ook wat minder interessant is.
Om die reden vinden ook er ook heel erg veel toertochten plaats in België en Nederland. Vaak worden deze tochten georganiseerd door lokale wielerclubs die hiermee hun clubkas willen spijzen.
Uiteraard zijn er ook mtb-clubs die van deze winterse populariteit gretig gebruikmaken en ook hun graantje meepikken door hun jaarlijkse toertocht in de winter te organiseren. Je kan ze geen ongelijk geven gezien de opkomst in de wintermaanden vaak veel groter is doordat de wielrenners dan ook voor de mtb kiezen…
De meer uitdagende toertochten, zoals die in de Belgische Ardennen, zal je in de winter maar amper vinden.
Voor fietsers die vooral op de racefiets zitten is mountainbiken een echte wintersport en begint hun mountainbikeseizoen als het echte mountainbikeseizoen afgelopen is. Net wanneer het echt leuk gaat worden op de trails en het mtb-siezoen echt begint schakelen de wielrenners weer over op de weg. De rasechte mountainbikers zal je niet horen klagen want het wordt dan ook meteen een heel pak minder druk in de bossen…
De drukte op de winterse toertochten is, voor mij, een reden om er niet of maar amper aan deel te nemen. En als ik er al eentje meepik dan vertrek ik wat later, op die manier heb je minder “last” van file’s, opstoppingen en de enkele zotten die denken dat het een wedstrijd is…
4 redenen waarom mountainbiken in de zomer zoveel beter is
Ondertussen zou je toch stilaan overtuigd moeten zijn van het feit dat mountainbiken een echte zomersport is. Los van de feiten zijn er nog verschillende andere redenen waarom mountainbiken een zomersport is en het in de zomer gewoon nog leuker is…
Meer en langer fietsen in de zomer
In de wintermaanden is het langer donker en zijn er veel minder momenten waarop je kan gaan mountainbiken. Zeker als je een 9 to 5 job hebt wordt het doordeweeks al erg moeilijk om de mountainbike van stal te halen. Daardoor ben je haast verplicht om in het weekend te gaan mountainbiken, net zoals vele anderen genoodzaakt zijn om te doen.
In de zomermaanden daarentegen kan je nog makkelijk na het werk een rondje gaan fietsen. Daarnaast heb je ook de keuze, ook in het weekend, om eens wat vroeger, in de namiddag of gewoon later op de avond je toertje aan te vatten. Of wat dacht je van een heuse dagtocht op de mountainbike, in de winter vrijwel onmogelijk,…
Betere omstandigheden
Hoewel de Belgische en Nederlandse lente en zomers best wisselvallig kunnen zijn, mogen we de laatste jaren zeker niet klagen. Qua temperatuur is het sowieso al véél aangenamer om te gaan fietsen en ook de omstandigheden zijn vaak wat gunstiger. Door de modder ploeteren is er wat minder bij en maakt dan plaats voor stofhappen.
Boomwortels, rotsen en stenen zijn minder verraderlijk en liggen niet langer verscholen onder een laagje bladeren, modder of zelfs sneeuw en je kan met meer vertrouwen hard gaan over trails, obstakels en in afdalingen.
Geen slijtageslag
Een rechtstreeks gevolg van het betere weer is dat het materiaal ook minder zal afzien. Ok, stof kan natuurlijk ook voor slijtage en kraakjes zorgen, maar de winter en het daarbij horende weertje is pas echt een slijtageslag voor de onderdelen. De LBS en verkopers van onderdelen zullen het beamen dat de kassa’s in die periode veel vaker en harder rinkelen.
De omstandigheden op de trails en in de bossen zorgen er in de winter voor dat je haast na elke rit aan de slag kan met water en zeep. En hoewel je mountainbike schoonmaken best snel kan gaan, sta je toch steeds weer in de barre kou met de waterslang in je handen.
- Partner van Jumbo-Visma, Alpecin-Deceuninck en Bora-hansgrohe
- Gratis verzending vanaf €40
- 100 dagen retourrecht
- 20% korting met onze kortingscode: mountainbikevibes20
(niet cumuleerbaar met andere kortingen)
In de zomermaanden daarentegen kan je lekker in het zonnetje je bike weer rijklaar maken. Daarnaast komt er, zeker in de drogere perioden, veel minder water aan te pas (de lagers zullen je dankbaar zijn) en kan je vaak zelfs gewoon het stof er even afvegen/afblazen, je ketting schoon maken en smeren en klaar is Kees.
Mountainbike vakantie
Een fietsvakantie met de mountainbike is vanzelfsprekend ook weer een ideaal dingetje om te doen in de zomerperiode. Een actieve vakantie waarbij je je favoriete hobby op unieke en mooie locaties kan beoefenen en beleven, ik zeg er zeker geen nee tegen.
Naast een fietsvakantie die je helemaal zelf in elkaar steekt kan je ook bij één van de talloze mtb-reisorganisaties terecht voor begeleide mtb-tochten of meerdaagse vakanties, zowel in binnen- als buitenland… of wat dacht je van bikepacking?
Is mountainbiken een zomersport? Ja, MAAR…
Mountainbiken is een zomersport, daar zijn we het ondertussen wel over eens toch? Daarnaast zijn er ook diverse redenen die het mountainbiken in de zomer aangenamer en leuker maken. Maar uiteraard kan je gewoon het hele jaar door mountainbiken.
Zo zijn er, zoals mij, zat mountainbikers die ook gewoon maar één type fiets hebben namelijk een mountainbike… En dan moet je wel, winter of niet. Maar toch blijft mountainbiken ook dan vooral een zomersport.
Het is dan ook niet gek dat veel mountainbikers in de winter wat meer op de weg fietsen, de fietstrainer kiezen of een rondje gaan hardlopen om de conditie op peil te houden of zelfs op te bouwen naar het komende mtb-seizoen toe.
Hoe je het ook draait of keert, fietsen in het algemeen is vooral een activiteit die bij goed weer veel recreanten op de been brengt. Zeker de stadsfietsers en e-bikers, waaronder vaak gepensioneerden, zal je niet snel tegenkomen in de winter, en je kan ze geen ongelijk geven.
Naast het feit dat het gewoon qua temperatuur minder leuk is, kan je ook niet zomaar onderweg even op een terrasje gaan zitten, wat vaak één van de drijfveren is om de fiets van stal te halen. En ook bij vele recreatieve mountainbikers zijn deze argumenten zeker herkenbaar…
Mountainbiken in de winter vergt naast een ijzersterk karakter ook wat aanpassingen. Zo heb je toch behoorlijk wat extra kleding en accessoires nodig om de barre winterkou, nattigheid en modder op een zo aangenaam mogelijke manier te kunnen trotseren.
Hoe denk ik erover?
Ondertussen vertoef ik toch al verschillende jaren op de mountainbike, het hele jaar door. Los van mijn versleten stadsfiets bestaat mijn fietsarsenaal enkel en alleen uit mountainbikes. Wil ik een rondje fietsen dan moet ik de mountainbike wel nemen, zowel bij goed weer als bij slecht weer en zowel in de winter als in de zomer.
In het begin van mijn mountainbike “carrière” maakten de omstandigheden me helemaal niets uit. Ook was ik in de winter wekelijks aanwezig op één van de vele toertochten. Een diepe plas of dikke blubber, daar reed ik ook gewoon door. Ik kwam dan ook vaak bedolven onder de modder terug thuis.
Toch was de pret er na een tijdje toch af, zeker toen ik op 3 maand tijd een volledige aandrijving aan gort gereden had door geen enkele plas of modderstrook te omzeilen. De lente en zomer, na die toch wel destructieve winter, ging de mountainbike wereld pas echt open voor mij, wat een verademing… Ik heb er dan ook geen problemen mee om te zeggen dat ik een “mooiweer rijder” ben, niets mis mee, toch?
Ook voor mij is mountainbiken een zomersport, en dat voor 200%! De winter die gebruik ik om me zo goed mogelijk voor te bereiden op de zomerse toertochten, marathonwedstrijden in de Ardennen en dag- en meerdaagse mtb-tochten.
En die voorbereiding is best afwisselend van ritjes op de weg, een rondje gravelbiken, hardlopen of trailrunnen tot een pittige interval- of klimtraining op de fietstrainer. Saai is het zeker niet in de winter, effectief daarentegen zeker wel…
En is de winter toch wat zachter (en droger) dan duik ik alsnog het bos in. Bij overvloedige regen kies ik dan weer voor zandondergronden waar het water niet snel op de trails blijft liggen…
Conclusie: is mountainbiken een zomersport?
Mountainbiken is officieel een zomersport, maar uiteraard kan je gewoon het hele jaar door de mountainbike gebruiken. Het is vooral dankzij de wielrenners dat mountainbiken wel eens de stempel van wintersport krijgt. Het wegseizoen stopt immers na de zomer, maar wat vaak vergeten wordt is dat het (officiële) mountainbikeseizoen op dat moment ook op zijn einde loopt.
En hoewel mountainbiken in de modder zeker ook voordelen heeft zijn er toch redenen genoeg om vooral in de zomer over de trails te scheuren. De dagen zijn langer en aangenamer waardoor je niet alleen langer maar ook op verschillende tijdstippen kan gaan mountainbiken. Het weer is vaak ook wat gunstiger waardoor de trails ook sneller en beter berijdbaar zijn.
En ook met een 9 to 5 job hoef je in de zomer niet op het weekend te wachten om nog een ritje te maken. Daarnaast kan je je materiaal wat ontzien en kan je zelfs lekker op vakantie mét je carbonnen (of aluminium) ros.
Ikzelf kijk elk jaar opnieuw uit naar de start van de lente en vooral de zomer. De winter is helemaal mijn ding niet, zeker omdat ik het liefst marathons rijd waarbij je toch al gauw 4, 5 of meer uren op de mountainbike vertoeft. Daarnaast ben ik ook erg gevoelig voor koude en zou ik het liefst overwinteren in een warm land.
Uiteraard is iedereen anders en moet je vooral doen wat je zelf leuk vindt! Maar dat mountainbiken een zomersport is daar zijn we het ondertussen toch wel over eens denk ik dan? Benieuwd hoe jij erover denkt… Laat het zeker weten in een reactie onderaan de pagina.