Je bent het aan het overwegen of je hebt misschien al gekozen om met klikpedalen te gaan mountainbiken. Ondanks dat het in het begin even wennen is zijn er vooral veel voordelen aan fietsen met klikpedalen. Zo zal je niet meer zomaar van je pedaal schieten, er gaat bijna niets van je kracht verloren tijdens het trappen en als je bergop fietst kan je aan je pedalen trekken. Met klikpedalen fiets je beter en sneller.
Buiten het feit dat je vast hangt aan je pedalen en dit, zeker in het begin, al eens kan leiden tot een domme valpartij, wegens te laat uitklikken, zijn er maar weinig nadelen.
Een probleem dat vaak voorkomt bij mensen die starten of overschakelen naar klikpedalen is dat ze last krijgen van hun knieën of voeten. Echter is dat simpel op te lossen door alles op de juiste manier af te stellen, en dit kan je helemaal zelf. In dit artikel kom je te weten hoe jij je pedalen en bijhorende schoenplaatjes makkelijk zelf kan afstellen.
Shimano Pedaling Dynamics
Of simpelweg SPD. SPD is een systeem ontwikkeld door shimano welke de toe-clips van vroeger vervangen. Ondertussen is het systeem niet meer weg te denken en is het over heel de wereld verspreid. Hoewel er nog andere merken (Time, Crankbrothers, Look,…) van klikpedalen zijn behandel ik in dit artikel de SPD-pedalen van Shimano, omdat dit toch veruit de bekendste en meest gebruikte zijn bij het recreatieve mountainbiken.
Strakker of losser
Wanneer je pas begint met klikpedalen is het belangrijk het in- en uitklikken te oefenen alvorens je je op straat of op de trails begeeft. De klikpedalen van Shimano hebben een veersysteem dat je strakker of losser kan zetten. In het begin is het dus aan te raden deze wat losser te zetten.
Op de pedalen zelf staat een + en – aanduiding. Min is losser en plus is strakker. Dus om je pedalen wat losser te zetten draai je het inbusboutje naar links., wil je ze toch wat strakker draai dan naar rechts.
In tegenstelling tot klikpedalen bij een racefiets hebben mountainbike klikpedalen twee kanten waar je kan inklikken. Regel dus steeds het schroefje aan beide kanten van het pedaal bij.
Schoenplaatjes afstellen
Als je met klikpedalen gaat rijden heb je ook speciale fietsschoenen nodig. Aan de onderkant is ruimte voorzien om schoenplaatjes te monteren. Het monteren van de schoenplaatjes is supersimpel, echter het juist afstellen vergt wel de nodige aandacht en precisie. Waar moet je dan precies op letten?
- Positie van de bal van je voet
- De stand van je voeten
- De afstand tussen de schoen en de crankarm
Positie van de bal van je voet
Het schoenplaatje moet onder de bal van je voet komen in het midden van de pedaalas. Heb je geen oude schoenen om de positie over te zetten, dan kan je dit ook zelf doen.
Een makkelijke manier om het plaatje correct te monteren is iets onder de bal van je voet te plakken en dan je schoen aan te doen. Op die manier kan je voelen waar op de schoenzool de bal van je voet zich precies bevindt. Duid dit met een stift aan op de zool van de schoen.
Tip: Wanneer je schoenplaatjes aan vervanging toe zijn teken dan, met een stift, de omtrek van je oude schoenplaatjes af op je zool. Zo kan je makkelijk en snel je nieuwe schoenplaatjes meteen juist monteren.
De stand van je voeten
Daarna kan je bepalen hoe je schoenplaatje precies moet staan. Dit doe je door de stand van je voeten te controleren. Ga blootvoets tegen een muur staan en kijk naar de stand van je voeten. Staat je voet naar buiten gericht dan moet je het schoenplaatje van die voet een beetje naar binnen draaien. Wijst je voet naar binnen dan moet je het plaatje een beetje naar buiten plaatsen.
De afstand tussen de schoen en de crankarm
De schoenplaatjes kan je daarna ook nog naar links en rechts verschuiven. Hiermee bepaal je de afstand van je schoen ten op zichte van de crankarm. Zorg ervoor dat je schoen niet tegen je crankarm schuurt. Om te testen plaats je het plaatje best gewoon in het midden, daarna kan je nog steeds aanpassen.
De Ultieme mountainbike gids
Met een goede basis wordt mountainbiken alleen maar leuker. Geef je kennis, skills en beleving meteen een boost, schakel een versnelling hoger en neem een voorsprong op jezelf!
Testen en finetunen
Je hebt nu een idee van de juiste positie van je schoenplaatjes, echter moet er nu nog wat gefinetuned worden. Dit kan je enkel doen door eens te gaan fietsen met de huidige positie. Je zal meteen voelen of er nog iets aangepast moet worden.
Monteer de plaatjes dus op de lijn die je aangeduid hebt en draai ze naar binnen of buiten afhankelijk van de stand van je voeten. Om de plaatjes vast te zetten heb je enkel een inbussleutel en een beetje montagepasta nodig. Doe steeds een beetje montagepasta aan de schroefdraad van de bouten zodat je deze achteraf nog los krijgt.
Nu ben je klaar om te testen of de plaatjes al in de voor jou perfecte positie staan. Rijd een klein stukje en let op de stand van je voeten, pas de positie aan indien je ergens ongemakken voelt of je voet niet geheel juist staat volgens je gevoel.
Bij je eerst volgende rit is het dan aan te raden de juiste inbussleutel bij je te hebben zodat je onderweg eventueel nog kan bijregelen. Meestal komen ongemakken, veroorzaakt door slechte afstelling van de schoenplaatjes, pas na een tijdje tevoorschijn.
Welke schoenplaatjes moet je kopen?
Er zijn twee soorten spd-schoenplaatjes, namelijk de zwarte (single release) en de grijze (multi-release). Moet je nu degene kopen die je het mooist vindt? Nee, want er is wel degelijk een verschil tussen beide.
Met de zwarte schoenplaatjes onder je schoen kan je enkel uitklikken door je hiel naar buiten te bewegen (single release). Bij de grijze plaatjes kan je op drie manieren uitklikken (multi-release): je hiel naar binnen of buiten draaien, je voet naar boven trekken.
Staan je pedalen vrij los afgesteld dan kan het zijn dat je voet loskomt bij eender welke beweging. Zet de veer dan iets strakker zodat je niet zomaar losklikt als je over wortels of stenen rijdt.
Bovenstaande schoenplaatjes zijn, naast compatibel met Shimano klikpedalen, ook te gebruiken bij verschillende andere merken van klikpedalen. Naast Shimano zijn er dus nog andere klikpedalen op de markt die weliswaar hun eigen pedaal hebben maar toch gebruik maken van SPD-schoenplaatjes.
Daarnaast zijn er merken die hun eigen schoenplaatjes op de markt hebben en zelfs helemaal niet compatibel zijn met Shimano. Ben je nog op zoek naar een goede ste klikpedalen voor een mooie prijs bekijk dan zeker volgend artikel:
Zoals je dus hebt kunnen lezen is het afstellen van klikpedalen niet zo heel moeilijk, maar toch vereist het de nodige aandacht om problemen te voorkomen. Stel jij zelf je schoenplaatjes en pedalen af of wil je dit in de toekomst zeker eens proberen, laat het me dan weten in een reactie onderaan de pagina.