Klikpedalen of niet op de mountainbike? Welke zijn de beste keuze?

klikpedalen-of-niet

Net zoals dat het een eeuwige discussie is, is de keuze betreffende mtb pedalen voornamelijk een persoonlijke keuze. Klikpedalen of niet; het is een vraag die leeft zowel bij beginnende als meer ervaren mountainbikers. Wat de beste keuze voor jou is kunnen wij helaas niet voor jou beslissen.

Wat we wel kunnen doen is nog een keertje alle voor- en nadelen van zowel klikpedalen als gewone of flat pedalen tegenover elkaar te zetten. Op die manier kan jij voor jezelf beslissen welke in jouw geval de beste keuze is. Klikpedalen of niet? Op het einde van dit artikel kan je de knoop dan hopelijk doorhakken.

Waarom klikpedalen en wat zijn de voor- en nadelen van klikpedalen?

Hoewel het voor velen vanzelfsprekend is om met klikpedalen te mountainbiken of zelfs te beginnen met mountainbiken is dat voor anderen toch net even anders. Op zich is dat best wel te verklaren want hoewel er best wel wat voordelen aan fietsen met klikpedalen verbonden zijn, zijn er natuurlijk ook wel nadelen aan verbonden.

Of de voordelen al dan niet opwegen tegen de nadelen hangt dan weer van persoon tot persoon af en hangt vaak ook samen met het type mountainbiker dat je bent.

De voordelen van klikpedalen

  • Efficiëntere krachtoverbrenging waardoor elke trap maximaal omgezet wordt in voorwaartse snelheid;
  • Je kan niet zomaar uit of van je pedaal schieten;
  • Door te “trekken” aan de pedalen (dit is mogelijk omdat je vast hangt) kan je vlotter bergop rijden;
  • Meer controle over de fiets;
  • Meer vertrouwen op technisch of ruig terrein(dit geldt natuurlijk niet voor iedereen).

Nadelen van fietsen met klikpedalen

  • Slecht afgestelde schoenplaatjes kunnen blessures veroorzaken;
  • In het begin ga je wel eens dom vallen;
  • In- en uitklikken vergt wat oefening (wordt wel een automatisme);
  • Speciale en compatibele schoenen nodig;
  • Minder vertrouwen en schrik om te vallen.

Zoals je kan zien zijn het aantal voor- en nadelen van klikpedalen aan elkaar gewaagd. Natuurlijk zullen niet alle voor- of nadelen van klikpedalen voor iedereen gelden. De ene persoon zal bijvoorbeeld door vast te hangen aan de pedalen meer vertrouwen hebben op technisch terrein. Daartegenover staat de andere die minder vertrouwen zal hebben of mogelijk schrik heeft om te vallen of om niet tijdig uit het pedaal geklikt te raken.

Uiteindelijk went alles en wordt het fietsen met klikpedalen een automatisme. Zeker het in- en uitklikken zal op termijn volledig zonder nadenken gebeuren. Enkel moet je wel even door het leerproces heen en gebeurd dat vaak letterlijk met vallen en opstaan.

Zijn er ook klikpedalen voor beginners?

Het voordeel aan de meeste klikpedalen is dat je de spanning van de veer wel kan aanpassen. Hierdoor kan je, als beginner, de pedalen wat losser zetten waardoor in- en voornamelijk het uitklikken veel makkelijker zal gaan. Naarmate het uitklikken meer een gewoonte wordt kan je de klikpedalen weer wat strakker afstellen.

Let wel op dat je met klikpedalen die wat losser afgesteld staan wel meer kans hebt om toch uit het pedaal te schieten.

Naast de afstelling van de klikpedalen, kan je het jezelf ook wat makkelijker maken door multi-release schoenplaatjes onder je mtb-schoenen te monteren. Met multi-release schoenplaatjes kan je op 3 manieren uit het pedaal klikken door je hiel naar binnen of buiten te draaien of je voet omhoog te trekken. Bij single release schoenplaatjes kan uitklikken enkel door de hiel naar buiten te draaien.

Klikpedalen voor beginners zijn er dus niet echt al kan je er wel voor zorgen dat het in- en uitklikken de eerste paar ritten vlotter of makkelijker gaat. Dit doe je door de pedalen wat minder strak af te stellen en door multi-release schoenplaatjes te gebruiken.

Hoe je de (SPD) klikpedalen makkelijk zelf kan afstellen kom je te weten komen in onderstaand artikel:

Shimano klikpedalen afstellen, hoe doe je dat? >>

Welke klikpedalen kopen?

Spreken de voordelen van klikpedalen je helemaal aan en kan je de nadelen naast je neerleggen dan heb je knoop alvast doorgehakt. Daarna is het echter nog even kijken welke klikpedalen je gaat monteren op jouw fiets of mountainbike. Het is niet verrassend dat er best wel wat keuze is en dat het aanbod verder reikt dan de SPD-pedalen van Shimano.

Om een goede keuze te kunnen maken en de, voor jou, beste klikpedalen te kopen moet je natuurlijk eerst weten welke keuzes je allemaal hebt. Ook daarmee kunnen we je op weg helpen. In het onderstaande artikel kom je alles te weten over de verschillende keuzes en mogelijkheden betreffende mtb klikpedalen:

Wat heb je nog nodig om te kunnen fietsen met klikpedalen?

Heb je ondertussen jouw favoriete klikpedalen kunnen vinden dan ben je bijna klaar om ermee op pad te gaan. Er zijn echter nog enkele andere dingetjes om rekening mee te houden en die je zeker en vast in huis moet hebben:

  • Compatibele schoenplaatjes; let altijd goed op met welke schoenplaatjes jouw pedalen bruikbaar of compatibel zijn.
  • Montagepasta; voor op de schroefdraad van de bouten van de schoenplaatjes (zodat je ze achteraf makkelijk weer los krijgt.
  • MTB-schoenen die compatibel zijn met klikpedalen; zowel voor dames als heren hebben we reeds een keuzehulp- en koopgids gemaakt met de beste mtb-schoenen die compatibel zijn met diverse schoenplaatjes en klikpedalen:

Waarom gewone of flat pedalen en wat zijn de voor- en nadelen van flat pedalen?

Een nieuwe mountainbike wordt standaard geleverd zonder pedalen. De keuze van pedalen is meteen een moeilijke keuze en vaak kiezen voornamelijk beginners voor flat- of platformpedalen. Echter zijn flat pedalen niet per sé voor beginners en zijn er zelfs disciplines binnen het mountainbiken waar flat pedalen de norm zijn in plaats van de uitzondering. Denk hierbij maar aan enduro, all-mountain en downhill. Het is dus helemaal niet zo vreemd om te kiezen voor gewone of flat pedalen.

Daartegenover staat dan wel weer dat het grootste deel van de mountainbikers in België en Nederland niet meteen de 3 bovenstaande disciplines beoefenen waar flat pedalen de norm zijn. Het gebruik van flat pedalen binnen de crosscountry tak van het mountainbiken heeft, net als de klikpedalen, zowel zijn voor- als nadelen:

Voordelen van flat pedalen

  • Je kan sneller een voetje aan de grond zetten;
  • Je hebt er niet noodzakelijk speciale mtb-schoenen voor nodig, al zijn flat pedaal schoenen wel een optie;
  • Meer vertrouwen op moeilijke terrein;
  • Meer bewegingsvrijheid;
  • Je kan ook gewoon met een casual schoen fietsen in je vrije tijd.

Nadelen van flat pedalen

  • Moeilijker om te kunnen springen (bunny hop);
  • Je kan sneller van het pedaal schieten;
  • Minder efficiënte krachtoverbrenging;
  • Mogelijk minder controle over de fiets.

Net als bij de klikpedalen hebben flat pedalen ook zowel voor- als nadelen. Voor enkele disciplines binnen het mountainbiken is het haast een no-brainer om met flat pedalen te gaan mountainbiken. Echter is dat bij crosscountry, zondagse ritjes door de bossen en toertochten die het gros van de mountainbikers in België en Nederland rijden; niet per sé het geval.

Wil je bijvoorbeeld makkelijker kunnen springen dan ben je daarmee sneller weg met klikpedalen. Met flat pedalen vergt het wat meer oefening en een betere techniek. Het is dus vooral wat je zelf verkiest.

Een erg groot voordeel aan flat pedalen is natuurlijk wel dat je met eender welk type schoen kan gaan fietsen. Pak je de mountainbike ook mee voor je woon-werk verkeer of een zondags familieritje, dan kan je net zo goed met je nette en/of zondagse schoenen gaan.

Misschien wel het grootste nadeel van flat pedalen is dat de kans om van het pedaal te schieten wel een stukje groter is. Dat je snel een voetje kan bijzetten is natuurlijk een voordeel maar schiet je een keer onfortuinlijk en ongewild van je pedaal, dan kan het net wat minder leuk of minder voordelig zijn.

mtb flat pedalen

Welke flat pedalen kopen?

Is de keuze voor jezelf uiteindelijk op flat pedalen gevallen dan begint het echte werk pas, want welke flat pedalen ga je op jouw mountainbike (laten) monteren? Ook hierin heb je keuze, véél keuze. Om die keuze wat makkelijker te maken voor jou hebben wij reeds de beste flat- of platformpedalen voor je op een rijtje gezet in onderstaand artikel:

Wat heb je nog nodig om met flat pedalen te kunnen fietsen?

Zitten jouw flat- of platformpedalen op jouw mountainbike gemonteerd dan is er niets wat je nog kan tegenhouden om meteen de bossen in te gaan. Echter kan je er wel voor kiezen om specifieke flat pedal mtb schoenen te gebruiken.

Het voordeel van flat pedaal schoenen is dat de zool ervan vaak een bepaald profiel heeft waardoor je in eerste instantie meer grip hebt op de flat pedalen. Daarnaast kan dat profiel ook van pas komen wanneer je even van de fiets moet op technisch of ruig terrein. Een flat pedaal schoen zal altijd meer grip bieden dan een casual sportschoen die niet speciaal voor mtb ontwikkeld is.

Ook de pasvorm, het (extra) sluitsysteem en de aanwezigheid van de nodige ventilatie zijn voordelen waarvan je kan profiteren wanneer je gebruik gaat maken van flat pedaal schoenen. Zegt jou dat wel wat dan verwijzen we je graag naar het volgende artikel waarin we de beste flat pedal schoenen reeds voor je op een rijtje gezet hebben:

MTB pedalen zelf vervangen en onderhouden?

Ook de pedalen, ongeacht of het klik- of flatpedalen zijn, zijn onderhevig aan slijtage en dienen wel eens vervangen te worden. Daarnaast is het ook verstandig om ze regelmatig een keertje te demonteren en te onderhouden. Op die manier gaan ze mogelijk langer mee en krijg je ze wanneer het er echt toe doet nog makkelijk van de crankarmen af.

Een pedaal kan natuurlijk ook stuk gaan en dan is het handig dat je ze zelf kan vervangen. Dit bespaart je weer een bezoekje aan jouw fietsenmaker.

Wat je nodig hebt, hoe je de pedalen van een mtb moet onderhouden en vervangen ontdek je in onderstaand artikel:

MTB pedalen vervangen en onderhouden >>

Klikpedalen of niet?

Hoewel de voor- en nadelen va beide typen pedalen voor zich spreken is en blijft het toch vaak een moeilijke keuze. Zelf ben ik bijvoorbeeld meteen met klikpedalen begonnen. Dit ging uiteraard gepaard met vallen en opstaan. Echter is het ondertussen een automatisme geworden en is van domme valpartijen geen sprake meer. Overschakelen naar flat pedalen zie ik me niet meteen doen.

Uiteraard kan dat voor jou helemaal anders zijn. Daarom is er niet één bepaalde keuze die beter is dan de andere. Het is persoonsgebonden en het hangt helemaal van jezelf af met welke pedalen jij gaat trappen.

Kom je er daardoor nog niet helemaal uit dan hebben we nog enkele tips die jou kunnen helpen om de knoop wel meteen door te hakken.

Hierom kies je voor flat pedalen

Ben je meer een downhill of enduro mountainbiker dan is de keuze voor flat pedalen veruit de beste keuze. Ben je nog wat onwennig op de mountainbike en moet je nog werken aan je vertrouwen op de fiets en op technisch terrein, dan is het vaak ook beter te kiezen voor flat pedalen. Later kan je dan eventueel nog overschakelen naar klikpedalen.

Hierom kies je voor klikpedalen

Vind je snelheid en maximale krachtoverbrenging belangrijk dan kies je zonder verpinken het beste voor klikpedalen. Ook wanneer je maximale controle over jouw mountainbike wil hebben zijn klikpedalen vaak de betere keuze.

Zijn er nog andere opties?

Combi-pedalen

In jouw zoektocht naar de beste of meest geschikte pedalen heb je ze vast al wel een keertje zien passeren; combi-pedalen. Met combi-pedalen hoef je eigenlijk de moeilijke keuze tussen klik en flat pedalen niet te maken. Op combi-pedalen heb je zowel een flat-gedeelte als een klikgedeelte. Zo kan je bijvoorbeeld voor een technische rit voor de flat pedalen kiezen en voor de xc-ritten de klikpedalen gebruiken. Je hebt er natuurlijk wel steeds een geschikt paar mtb-schoenen voor nodig.

In- en uitklikken kan met dit type pedalen wel wat extra oefening vergen. Met volledige klikpedalen kan je aan verschillende zijden in klikken terwijl je met combi-pedalen aan de kant met het kliksysteem moet in klikken. Dit kan in eerste instantie wat moeilijker zijn omdat dat gedeelte van het pedaal zich bovenaan moet bevinden. Andersom is natuurlijk ook het geval wanneer je voor de vlakke zijde kiest.

Combi pedalen spd en flat

Pocket pedals

Met Pocket Pedals kan je jouw klikpedalen tijdelijk omtoveren tot flat pedalen. Dit kan erg handig zijn wanneer jij ook in het dagelijkse leven, en met gewone schoenen, gebruik maakt van jouw mountainbike. In onderstaand artikel kom je alles te weten over dit simpele, doch handige accessoire:

Pocket Pedals; van SPD naar flat pedaal in een handomdraai >>

Conclusie

Klikpedalen of niet? Wij zeggen alvast resoluut ja, zeker wanneer je voornamelijk een crosscountry mountainbiker bent. Maar het is niet omdat wij ervoor kiezen dat het ook voor jou de beste keuze is.

Wanneer je voor de keuze staat tussen klik- en flatpedalen is het vooral belangrijk om voor jezelf de voor- en nadelen tegenover elkaar af te wegen. Jij moet met de gekozen pedalen op pad dus hou vooral rekening met jouw eigen menig en laat je zeker niets opdringen.

Zijn de gekozen pedalen uiteindelijk toch niet jouw ding dan kan je natuurlijk makkelijk switchen en voor de andere soort kiezen. Uiteindelijk hoef je er in principe helemaal niet over te stressen. Bevalt het ene pedaal je niet, dan kan je in een handomdraai omschakelen naar het andere type. Geef jezelf natuurlijk steeds wel ruim de tijd om aan de pedalen te wennen, ongeacht op welke pedalen jouw keuze gevallen is.

Klikpedalen of niet? Ben jij ervoor te vinden of ga jij resoluut voor flat pedalen? laat het ons zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

2 reacties

  1. Vanaf dat ik héél erg lang geleden in een artikel las dat ‘iemend’ een fiets had gemaakt waarmee je bergen offroad kon bedwingen, heb ik niet lang daarna mijn eerste mountainbike gekocht.
    Toen de klikpedalen werden uitgevonden, heb ik die meteen gemonteerd, óók op de racefiets.
    Ik ben nu 76 en maak nog wekelijks meerdere tochten op de mountainbike, mét nog altijd de SPD-pedalen van Shimano !
    Ik hoop dat deze gewèldige en betrouwbare pedalen mij nog lang van dienst mogen zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”