Knog Oi fietsbel: eerste indruk, test en review

Knog Oi Classic Black

Je weet vast wel dat een fietsbel verplicht is in België en Nederland. Je kan er dus maar beter eentje hebben. Is het niet om een eventuele boete te vermijden doe het dan zeker voor de andere weggebruikers die jij wel eens moet passeren.

“Zo’n lomp ding op mijn stuur, no way” zal je misschien denken, ik roep of schreeuw wel even op de voetgangers… De tijd dat fietsbellen groot, lomp en opvallend waren ligt ondertussen al ver achter ons, er is dus echt geen excuus meer om geen bel op je fiets te hebben.

Oi!

Met het idee dat een fietsbel ook mooi mag zijn en niet boven je stuur hoeft uit te steken, hebben enkele Australische ingenieurs in 2016 de fietsbel heruitgevonden. Deze revolutionaire bel kreeg de naam “Oi”. Hun bedrijf Knog bracht de Oi naar kickstarter en hun campagne was met meer dan 20000 backers best succesvol te noemen.

Mijn zoektocht naar de beste fietsbel

Het was eigenlijk geen zicht, een gewone fietsbel op mijn mountainbike. Gelukkig was deze na een tijdje toch aan vervanging toe. Ik had de Knog Oi al eens zien passeren in de zoektocht naar een nieuwe fietsbel. Toch liet ik me verleiden en kocht ik een HideMyBell Insider omdat deze naast fietsbel ook een gps-houder is, dat leek me wel handig. Het is trouwens ook leuk om een discrete bel te hebben zodat je stuur er gewoon strak blijft uitzien.

Echter heb ik ondertussen de hidemybell voor de tweede maal gesloopt en kon ik dus weer op zoek naar een nieuwe bel. Vaag herinnerde ik me de Oi fietsbel en besloot deze eens uit te proberen. Een bel is een bel zou je denken, toch heb je best wat knopen door te hakken alvorens je de Oi gaat bestellen.

Een Oi voor iedereen: de opties

In tegenstelling tot gewone bellen plaats je de Oi niet op je stuur maar rond je stuur. Daarom moet je rekening houden met de diameter van je stuur alvorens je een Oi in huis haalt.

 • Small of Large
 • Classic of Luxe
 • Verschillende kleuren

Twee verschillende maten: small en large

De small is voor sturen met een diameter van 22,2mm of wanneer je de Oi naast je handvatten wil monteren op je mountainbike.

Wil je de bel naast je stuurpen, zodat hij helemaal niet opvalt, dan moet je een large kopen. Deze past op sturen met diameters van 23,8mm tot 31,8mm. Uiteraard zit hier een spacer bij zodat deze perfect aansluit op elk stuur tussen de opgegeven omtrekken. Deze spacer zit trouwens samen met een inbussleuteltje stiekem verborgen onderin het doosje.

Classic of Luxe

Naast de juiste diameter heb je nu keuze uit een klassieke of een luxe uitvoering. Omdat we op onze sportieve fiets een onopvallende bel willen ben ik van mening dat je altijd voor de klassieke versie gaat. De luxe versie ziet er een tikkeltje anders uit en past in mijn ogen dan weer wel op je stads- of elektrische fiets.

Verschillende kleuren

We zijn er bijna! De klassieke Oi is er in 4 kleuren en de Luxe in 3 kleuren. Smaken verschillen dus dat laat ik helemaal aan jou over.

Knog Oi Classic: zwart, zilver, koper, brass

Knog Oi Classic

Knog Oi Luxe: zilver, brass, mat zwart

Knog Oi Luxe

Met de afbeeldingen hierboven weet je al hoe de Oi er uitziet, maar is dit nu ook een goede bel? Doet deze nu echt wat hij moet doen? Ik was zelf ook benieuwd, zodra de bel in de bus stak ging ik er mee aan de slag.

Eerste indruk

Ik kocht de large versie zodat ik de bel zo dicht mogelijk tegen mijn stuurpen kon plaatsen. Op deze manier is bellen minder makkelijk maar ik was het ondertussen zo gewoon van mijn vorige bel.

Wat ook meespeelde in mijn keuze was dat ik de bel zo discreet mogelijk op mijn mooie mountainbike wou hebben. Ik kocht trouwens de zwarte, minst opvallende kleur.

Update 2022: ondertussen heb ik ook de small kunnen testen. Het voordeel hiervan is dat je deze dichter bij je grips kan plaatsen waardoor je je handen, tijdens het bellen, aan het stuur kan houden. Natuurlijk moet je stuur wel compatibel zijn met de diameter van de smalle versie van deze Knog Oi.

Knog Oi small

Algemeen

Op het eerste zicht leek de bel, in de verpakking, relatief klein. Toch is deze bel, zeker in de large uitvoering, relatief groot.

Om deze bel rond je stuur te monteren moet je geen ingenieur zijn. Je moet trouwens ook geen grips of kabels verwijderen. Je plaats de bel gewoon rond je stuur, schuift hem naar de plaats waar jij de bel wil hebben en schroeft deze vast met de bijgeleverde bout en inbussleutel.

Indien nodig kan je ook de bijgeleverde spacer tussen de bel en je stuur steken zodat de bel helemaal goed zit.Eventuele kabels geleid je makkelijk doorheen de ring zodat je hele stuur er mooi en strak uitziet.

De Oi fietsbel ziet er goed uit eens ze rond je stuur gemonteerd zit. Hoewel een bel altijd wel een beetje opvalt is de zwarte versie in combinatie met een zwart stuur wel erg strak. Ga je voor een andere kleur op je zwarte stuur gaat je bel er wat meer uitspringen.

Toch ben ik blij met hoe deze bel op mijn mountainbike geïntegreerd is. Het is alvast een verbetering ten opzichte van mijn allereerste bel, die bovenop het stuur stond.

Het geluid

De bel zou volgens de Australische ontwikkelaars moeten klinken als een “engel die klokkenspel speelt”. Ik was dus zeer benieuwd welke prachtige melodieën ik ging mogen aanhoren tijdens mijn eerste rit met de Oi.

Ik kan alvast zeggen dat het geluid van de bel best mooi is. Of dat ook echt nuttig is laat ik dan weer in het midden. In tegenstelling tot andere bellen die ik al gehad heb blijft het geluid van deze bel enkele seconden nagalmen en is het echt wel meer dan een ordinair ting- of pinggeluid. Met een beetje fantasie en inleving klinkt het inderdaad wel een beetje als een engel die klokkenspel speelt. Oordeel zelf:

Qua volume vind ik de bel zeer goed. Om een luid geluid te verkrijgen moet je de klepel slechts kort bedienen. Het is totaal niet nodig de klepel helemaal naar achter te bewegen en dan los te laten. Hierdoor is het geluid zelfs een stuk minder luid. Je kan ook heel makkelijk snel meerdere malen na elkaar bellen, handig wanneer er veel wind staat of voetgangers en andere fietsers potdoof zijn…

Oi in het bos

Een vaak voorkomend probleem bij fietsbellen is dat wanneer je er mee gaat mountainbiken deze al eens geluid kunnen maken door de hobbels en oneffenheden in het terrein. Na enkele ritten met de Oi heb ik hier totaal geen last van gehad.

Conclusie

Ik ben alvast zeer tevreden van mijn aankoop. De Oi fietsbel past perfect rond mijn stuur, valt niet te hard op en doet gewoon wat een goede fietsbel moet doen. De bediening is simpel, makkelijk en laat je nooit in de steek.

Nog geen bel of op zoek naar een strakke bel voor je mountainbike of wegfiets, dan is de Knog Oi fietsbel misschien wel wat voor jou. Laat me zeker weten wat je er van vindt in een reactie onderaan de pagina.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

2 reacties

 1. Hallo Geert,
  Leuk, je review van de Oi. Ben ik wel blij mee. Ik had hem hier en daar al eens langs zien komen en mijn interesse was op zich al gewekt. Ik had alleen het geluid nog niet gehoord en dat beviel mij wel. Echter, en dat is jouw schuld natuurlijk niet, de toonhoogte van de bel is best wel hoog. Daarmee heb je een gerede kans dat senioren die bel niet goed gaan horen. Hoge tonen horen wordt moeilijker naarmate iemand ouder wordt. Vooral in de warmere maanden zijn juist de senioren in grote getallen aanwezig, horen vaak niet best, reageren anders en later dan jongeren.
  Dé oplossing weet ik niet maar ik ben altijd zeer voorzichtig met ouwetjes! Zelf ben ik pas 70 ha ha.

  1. Hoi Bert,

   Bedankt voor je geniale reactie! Leuk om te lezen.
   Ik snap je punt zeker en vast, maar ik kan je alvast zeggen dat het niet enkel senioren zijn die soms niet goed (willen) horen… haha!

   En je bent maar zo oud als je jezelf voelt, maar dat lijkt me in jou geval geen probleem te zijn! Super!

   Groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”