Lezyne Control Drive CO2 pomp getest; review 2022

Lezyne Control Drive CO2 pomp review

De Lezyne Control Drive CO2 pompkop is een veel gekozen CO pompje bij mountainbikers en wielrenners. Uiteraard is het maar te hopen dat je deze zo weinig mogelijk nodig hebt. Maar net zoals bij elke andere tool is het toch handig deze op zak te hebben, voor het geval het toch een keertje nodig is.

Wat deze CO2 pomp allemaal in zijn mars heeft en of deze ook praktisch in gebruik is hebben we voor jou alvast uitgetest. In deze review ontdek je alles over deze Lezyne Control Drive CO2 pomp.

Lezyne Control Drive CO2 pomp in detail

De Lezyne Control Drive CO2 pompkop is verrassend klein wanneer je deze uit de verpakking haalt. Natuurlijk moet je er zelf nog even een CO2 patroon op monteren. Daardoor zal het geheel ook meteen een heel stuk hanteerbaarder worden.

De pompkop bestaat uit 3 delen die elk hun functie hebben:

Pompkop

In de eerste plaats heb je de opening die je op het ventiel van de band moet plaatsen. Deze pompkop is compatibel met zowel Schräder (Auto) als Presta (Frans) ventielen. Deze CO2 pomp is niet geschikt voor Dunlop (Hollands) ventielen.

Lezyne Control Drive CO2 pomp ventielgat

CO2 connectie

Het gedeelte waar je het CO2 patroon dient te bevestigen is voorzien van een schroefdraad. Dit wil meteen ook zeggen dat de Lezyne Control Drive CO2 pomp enkel compatibel is met CO2 patronen met schroefdraad.

Qua inhoud kan je deze CO2 pomp gebruiken met CO2 patronen van 12, 16 of 25 gram. Welke het best geschikt zijn voor jou als mountainbiker kan je lezen in onderstaand artikel:

Welke CO2 patronen heb je als mountainbiker nodig? >>

Dankzij de schroefdraad kan je sowieso al één patroon aan de pompkop bevestigen. Zo hoef je ook nooit te zoeken naar de best kleine pompkop. Door het patroon er niet volledig op te bevestigen wordt de cartridge ook nog niet meteen ontmanteld.

Draai je deze er wel volledig in dan is er uiteraard nog steeds geen reden tot paniek…

Lezyne Control Drive CO2 pomp met CO2 patroon

Drukregelaar

De drukregelaar is het derde gedeelte waaruit deze pompkop bestaat. Deze drukregelaar zorgt ervoor dat je de CO2 gecontroleerd in de band kan blazen. Wanneer deze drukregelaar dicht staat zal er dus geen lucht ontsnappen.

Je kan er dus zonder zorgen een CO2 patroon in bevestigen en dit op die manier in je mtb rugzak of zadeltasje vervoeren.

Lezyne Control Drive CO2 pomp drukregelaar

Heb je de pomp onderweg nodig dan moet je enkel de kop op het ventiel plaatsen en de drukregelaar openen.

Gebruik je bijvoorbeeld CO2 patronen van 25 gram dan kan je dankzij deze drukregelaar mogelijk zelfs twee banden van de nodige lucht voorzien…

Lezyne Control Drive CO2 pomp in de praktijk

Wachten op een lekke band wou ik natuurlijk niet doen om de Lezyne Control Drive CO2 pomp te testen. Om de werking van deze CO2 pomp in de praktijk te testen moest ik dus maar even mijn band aflaten en een CO2 patroon opofferen.

Het CO2 patroon op de Lezyne Control Drive monteren is doodsimpel dankzij de schroefdraad, missen kan niet. Wel is het belangrijk om, wanneer je het patroon ook daadwerkelijk wil gebruiken, het patroon er volledig op te draaien tot je niet meer verder kan. Zo ben je ervan verzekerd dat het CO2 patroon “ontmanteld” wordt en de lucht er ook daadwerkelijk uit zal kunnen.

De pompkop van deze Lezyne Controle Drive kan je niet vastschroeven op het ventiel. Je plaats de pompkop simpelweg over het ventiel. Je kan deze best ook vasthouden. Met je andere hand kan je dan de drukregelaar bedienen.

Door de drukregelaar ben je verzekerd dat er geen CO2 onnodig verloren gaat. Door de regelaar pas te bedienen wanneer de pompkop op het ventiel geplaatst is zal alle CO2 ook daadwerkelijk in de band belanden.

De meegeleverde sleeve kan je om het CO2 patroon bevestigen om te voorkomen dat je hand gaat bevriezen wanneer de CO2 vrijkomt. Draag je handschoenen tijdens het mountainbiken dan heb je de sleeve niet per sé nodig, tenzij je handschoenen flinterdun zijn.

Lezyne Control Drive CO2 pomp review & conclusie

Pluspunten

De Lezyne Control Drive CO2 pomp is dan wel erg compact, toch is deze pompkop erg makkelijk en praktisch om te gebruiken. Wanneer er een CO2 patroon aan de kop bevestigd is ligt het geheel erg goed in de hand en is deze erg praktisch in gebruik.

De drukregelaar is veruit de grootste troef van deze CO2 pomp. Dankzij de drukregelaar kan je je CO2 patronen voor de volle 100% gebruiken en gaat er geen CO2 verloren.

Gebruik je patronen van 25 gram dan kan je mogelijk zelfs twee banden op druk zetten. Dit laatste is natuurlijk ook afhankelijk van de afmetingen van de banden die je hebt.

De meegeleverde sleeve vond ik wat krap maar ze past wel om het CO2 patroon. Omdat ik altijd handschoenen draag tijdens het mountainbiken heb ik deze niet per sé nodig.

Lezyne Control Drive CO2 pomp

De Lezyne Control Drive CO2 pompkop kan je in verschillende kleuren verkrijgen. De kleur heeft natuurlijk geen invloed op de werking van de pomp want die is altijd hetzelfde. Maar misschien wil jouw oog, net zoals het mijne, ook wel wat. Ik koos voor de rode pompkop, maar je kan net zo goed kiezen voor zwart, zilver, paars of blauw

Minpunten

Een klein minpuntje aan deze CO2 pomp is misschien wel het feit dat je de pompkop niet op het ventiel kan schroeven. In de praktijk vond ik dit echter geen ongemak, maar je hebt daardoor uiteraard wel beide handen nodig om deze CO2 pomp te gebruiken.

De Lezyne Control Drive CO2 pomp is zeker en vast niet de goedkoopste die je kan verkrijgen. Echter spreken de wereldwijde goede beoordelingen wel in het voordeel van deze pomp. En ook wij zijn ondertussen wel overtuigd van de kwaliteit van deze CO2 pomp. Prijs en kwaliteit gaan immers vaak hand in hand.

Conclusie

Kies je net als ons graag voor iets hogere kwaliteit dan is de Lezyne Control Drive CO2 pomp wel een uitstekende keuze waar je zeker op kan vertrouwen!

Voor ons was de prijs dus zeker geen minpunt maar we kunnen zeker begrijpen dat dat niet voor iedereen geldt, zeker voor een tool die je hopelijk nooit nodig zal hebben.

De pomp is makkelijk in gebruik en de drukregelaar zorgt ervoor dat je de CO2 patronen volledig kan benutten zonder verlies.

Het geheel is compact en met een bevestigd CO2 patroon ligt het geheel erg goed in de hand en is het eenvoudig in gebruik. Daarnaast past zowel de kop als de kop met CO2 patroon in elke zadeltas, rugzak of zelfs de achterzak van je mtb-shirt.

Niet overtuigd van de kwaliteit van deee CO2-pomp? Bekijk dan zeker de vele andere opties in onze CO2-pomp top 8.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”