Lezyne Mega XL Review (2022); wat zijn de voor- en nadelen van deze fietscomputer?

Lezyne Mega XL fietscomputer review

Ben jij op zoek naar meer uitdaging tijdens het fietsen en wil je graag werken aan je prestaties? Een fietscomputer brengt het fietsen naar een hoger niveau! Voorheen kon je alleen afstand en snelheid meten met een fietscomputer, maar die tijden zijn voorbij. Tegenwoordig kunnen fietscomputers ons veel meer informatie geven over onze ritten, zo ook de Lezyne Mega XL.

Daarnaast laten moderne fietscomputers ook meldingen van onze telefoon zien tijdens het fietsen. Zo kun je bijvoorbeeld sms-berichten, oproepen, e-mails en WhatsApp berichten ontvangen zonder je telefoon erbij te hoeven pakken!

De Lezyne Mega XL is een fietscomputer die in 2018 is uitgebracht. Een wat ouder toestel, maar toch het bekijken waard. In deze review ontdek je de belangrijkste eigenschappen en de voor- en nadelen van deze Lezyne Mega XL fietscomputer.  

Lezyne Mega XL fietscomputer

Voordelen van de Lezyne Mega XL GPS fietscomputer

Horizontaal en verticaal scherm

Eén van de grootste troeven en uniek in de fietscomputer-wereld is het feit dat je de Lezyne Mega XL fietscomputer zowel horizontaal als verticaal op je fiets kan monteren. Dit doe je door de meegeleverde mount te gebruiken.

Het beeldscherm is monochroom met afmetingen van 58,8 bij 35,3 millimeter en kan zowel verticaal als horizontaal gebruikt worden op de mount. Door het zwart-wit display ziet de fietscomputer er iets minder modern uit. Echter, het eenvoudige scherm is in alle lichtomstandigheden goed te zien en het verbruik is daardoor ook minder. 

Lezyne Mega XL horizontaal of verticaal scherm

Lange accuduur

De voorgangers van de Lezyne Mega XL hadden al een bijzonder goede accu en ook bij deze fietscomputer hebben ze er een goede accu in verwerkt. De Lezyne Mega XL heeft namelijk een accuduur van 48 uur zonder hem te hoeven opladen. In beide pakketten zit een micro USB-kabel om het apparaat mee op te laden. 

Vlotte bediening

Hoewel het even wennen is aan de bediening welke met 4 knoppen werkt, werkt deze echter wel vlot en goed mede dankzij de eenvoudige interface. Na een paar ritten heb je meteen door waarvoor elk knopje precies dient. Daarnaast is het wel zo dat je de Lezyne Mega XL voornamelijk met behulp van je smartphone dient in te stellen. Hierdoor heb je de knoppen eigenlijk niet zo heel erg veel nodig, enkel om te switchen tussen verschillende dataschermen.

Koppelen met sensoren

Het koppelen van de verschillende sensoren voor onder andere het meten van je hartslag, snelheid en cadans verloopt moeiteloos en snel. Dit verloopt via Bluetooth Smart en ANT+. Ook is het mogelijk om je telefoon te koppelen aan de Lezyne Mega XL GPS. 

Lezyne Mega XL sensoren

Smartphone meldingen

Het apparaat werkt met zowel Android als iOS. Zodra je een rit bent begonnen, kun je berichten vanaf je smartphone op je fietscomputer ontvangen. Je krijgt meldingen te zien van je sms-berichten, e-mail, oproepen en WhatsApp berichten. De Lezyne Ally app synchroniseert alle ritten via Bluetooth. De Lezyne Mega XL kan data van ritten opslaan tot wel 800 uren.

Turn by Turn

Met de turn by turn navigatie of afslagbegeleiding geraak je steeds vlot op jouw eindbestemming. Naast turn by turn kan je natuurlijk ook gewoon gedownloade routes volgen via een kruimelspoor.

Lezyne Mega XL turn by turn navigatie

Trainer mode

Met de trainer mode kan je jezelf verbeteren en dagelijkse workouts uitvoeren. Je kan daarnaast ook workout’s van Today’s plan en Trainingspeaks naar hartelust uitvoeren.

Strava Live Segmenten

Heb je een Strava Premium account dan heb je ook d ebeschikking over Strava Live Segmenten. Met deze functie wordt je verwittigd wanneer er een Strava Segment in de buurt is zodat jij je klaar bent om de KOM te pakken, of in elk geval jouw vorige tijd te verpulveren.

Lezyne Mega XL Strava live segmenten

Routes herberekenen

Mis je een keertje een afslag of een verdoken paadje, dan gaat de Lezyne Mega XL de route herberekenen zodat jij zonder al teveel zorgen terug op de vooringestelde route terechtkomt.

Verschillende fietsprofielen

Heb je meerdere fietsen waarbij je de Lezyne Mega XL fietscomputer wil gaan gebruiken dan kan dat gewoon. Voor elke fiets kan je een nieuw fietsprofiel aanmaken én binnen elke fiets kan je ook weer extra profielen aanmaken. Dit is vooral handig wanneer de fietscomputer ook nog door anderen gebruikt wordt (bijvoorbeeld andere gezinsleden).

Nadelen van de Lezyne Mega XL GPS fietscomputer

Niet echt compact

De vorige fietscomputers uitgebracht door Lezyne waren tot nu toe vrij dik en hebben een dikke sokkel waardoor het erg hoog op je stuur ligt. De Lezyne Mega XL maakt nog steeds gebruik van dezelfde sokkel en is ook nog vrij dik. Hier maakt de Lezyne Mega XL dus geen verbetering op ten opzichte van zijn voorgangers. 

Geen vooraf geïnstalleerde kaarten

De Lezyne Mega XL heeft geen voorgeprogrammeerde kaarten. Dit is een groot nadeel ten opzichte van de concurrentie. Het programmeren van kaarten gebeurt via je telefoon en dit kan best omslachtig zijn, omdat je steeds kleine gebieden moet selecteren als je het offline zou willen gebruiken. Als je je telefoon aanhoudt met gps en Bluetooth aan, werkt alles super. 

Voorheen was het niet mogelijk om routes of kaarten op te slaan. Als je ritjes maakte in het buitenland, kon dit een probleem vormen omdat je dan natuurlijk niet altijd je gps en/of Bluetooth aan wilt laten staan. Daarnaast betaal je waarschijnlijk ook nog extra voor roaming. 

De Lezyne Mega XL gps zwart geeft je de mogelijkheid om meerdere kaarten te downloaden zodat je deze offline kunt gebruiken. Dit kun je via de telefoon of computer doen. Met behulp van routepunten, handmatig klikken op bestemmingen en het zoeken naar adressen in de Ally-app, kun je je eigen route maken. 

Lezyne Mega XL kaarten

Functies en eigenschappen van de Lezyne Mega XL op een rijtje

Mega XL
Touchscreen
Knoppen4
Kleurenscherm
Afmetingen scherm 35,3 x 58,8 mm
Gewicht83 gram
BluetoothJa
ANT+Ja
Datageheugen800 uur
Max batterijduur48 uur
Smartphone notificatiesJa
iOS/Android verbindingJa, via Bluetooth Smart en/of ANT+
Lezyne appLezyne Ally app
Compatibel met appsStrava, Trainingpeaks, Today’s Plan, Komoot, Relive
Compatibel met sensorenHartslag, cadans, snelheid, vermogen
Compatbel met elektronisch schakelenJa
Turn-by-Turn navigatieJa
Kruimelspoor volgenJa
Route herberekenenJa
SatellietenGPS, Glonass
Geïnstalleerde kaarten
Workout’sJa, van Today’s Plan en TrainingPeaks
Trainer modeJa
Live TrackingJa
Strava Live SegmentenJa
BarometerJa
Verschillende fietsprofielenJa
Eigen routes ontwerpenJa
DataveldenMax 10 per pagina
Sensoren bundel?Ja (hartslag, cadans)
KopenMega XL (MEGA C)
BOLLink >>
AMAZONLink >>

De Ally-app van de Lezyne Mega XL GPS fietscomputer

De Ally-app is een onderdeel van het interactieve gps-platform. Via de app krijg je toegang tot veel functies door middel van Bluetooth Smart verbinding. Met de Ally-app kun je bovendien meerdere profielen aanmaken zodat je een apart profiel hebt als je op een andere fiets stapt.  

Ook kun je ritten draadloos uploaden en synchroniseren met populaire apps als TrainingPeaks, Strave en Today’s Plan. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van Lezyne Live tracking. Deze functie biedt je vrienden en familie de mogelijkheid om jouw ritten in real-time te kunnen volgen.

Lezyne Mega XL Review: Lezyne Mega XL GPS en Lezyne Mega XL GPS Loaded

Er zijn twee verschillende soorten pakketten: je hebt de Lezyne Mega XL GPS en de Lezyne Mega XL GPS Loaded. Het Lezyne Mega XL GPS Loaded pakket bevat verschillende accessoires die de Lezyne Mega XL GPS fietscomputer van meer functies voorziet. In dit pakket vind je de Mega XL GPS, HR flow sensor, Cadence speed Flow sensor, GPS front bar mount CM, een micro USB-kabel en de GPS O-ring bevestigingskit. De HR Flow Sensor is een hartslagmeter en de Cadence speed flow sensor is een cadansmeter. 

Beide pakketten bezitten de Lezyne Mega XL GPS. Echter, het Loaded pakket bevat dus meer accessoires. Vanwege het feit dat de Lezyne Mega XL GPS Loaded meer accessoires bevat, heeft het natuurlijk ook een hogere prijs. 

Ook kun je diverse data en grafieken van de sensoren bekijken op de Lezyne Mega XL. Welke data en grafieken je kunt bekijken, is afhankelijk van de aangesloten sensoren. De Leyzne Mega XL heeft ruimte voor maar liefst 5 pagina’s die je zelf kan instellen. Elke pagina kun je opdelen tot wel 10 verschillende soorten gegevens.

Lezyne Mega XL Loaded

Lezyne Mega XL GPS Fietscomputer Review: Conclusie

De Lezyne Mega XL is een goede fietscomputer en is vrij goedkoop. Hij is voorzien van een minimalistisch design met een zwart-wit scherm en vier knoppen aan de zijkant. Als het design geen belangrijk punt is voor jou, is dat natuurlijk prima. Wel zien we bij concurrenten dat zij gebruikmaken van touchscreen en een gekleurd beeldscherm. Hierdoor ogen de fietscomputers van concurrenten moderner. 

Daarnaast heeft de Lezyne Mega XL GPS fietscomputer geen voorgeprogrammeerde kaarten. Het programmeren van kaarten gebeurt via je telefoon of computer. Je selecteert dan bepaalde gebieden en download ze op de fietscomputer. Dit is best wel omslachtig. Het zou fijner zijn als de kaarten al voorgeprogrammeerd waren en dat je eigenlijk alleen een bestemming hoeft te kiezen via je smartphone.

In tegenstelling tot de concurrentie, loopt de Lezyne Mega XL GPS achter op deze aspecten en zou het veel aangenamer zijn als dit in de toekomst wel geïmplementeerd zou worden. 

Samengevat valt er op de werking zelf, van de Lezyne Mega XL, maar weinig aan te merken. Omdat het een iet wat verouderd toestel is loopt deze wel wat achter ten opzichte van de concurrentie. Zowel qua gebruiksvriendelijkheid als design.

De Lezyne Mega XL GPS heeft daarentegen wel veel mogelijkheden die andere fietsnavigatiesystemen ook hebben.

Een ander groot voordeel van de Lezyne Mega XL is dat het vrij goedkoop is. Dit aspect maakt de Lezyne Mega XL voor veel mensen wel weer een stuk aantrekkelijker.

Mocht je na het lezen van deze Lezyne Mega XL review wat centen willen besparen en vind je de bovengenoemde verbeterpunten niet storend? Dan zou ik zeker voor de Lezyne Mega XL gaan. De fietscomputer werkt goed, maar heeft soms extra tijd en aandacht nodig als je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van de offlinefuncties.

Als je de ruimte hebt om meer uit te geven aan een fietscomputer, adviseren we je echter wel om te kiezen voor een modernere variant, dewelke je in onze complete fietsnavigatie koopgids uitgebreid kan ontdekken.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Redactie

Redactie

Wil jij ook deel uitmaken van de Mountainbikevibes redactie? Heb jij voeling met mountainbike gerelateerde onderwerpen en schrijf je dat ook graag neer? Geef ons dan zeker een seintje. Om de mogelijkheden te bekijken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”