Litollo verzwaringsdeken review & test 2023; beter en meer ontspannen slapen?

Litollo verzwaringsdeken

Sinds enkele weken slaap ik onder een verzwaringsdeken. Het zou leiden tot een betere en meer ontspannen nachtrust en je zou ’s morgens veel frisser aan de dag kunnen beginnen. Dat klonk als muziek in mijn oren. Ik was dus erg benieuwd of dat ook echt het geval zou zijn.

Ik koos voor het Litollo verzwaringsdeken. In deze review kom je alles te weten over dit verzwaringsdeken en ontdek je welke effecten het op mij en op mijn nachtrust heeft.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een deken dat veel zwaarder is dan een normaal deken. Waar een normaal deken ongeveer 1,5 kg weegt kan een verzwaringsdeken tot wel 16 kg wegen.

Een verzwaringsdeken kan van verschillende soorten materialen gemaakt zijn. In zo’n deken zit een bepaalde hoeveelheid glasvezelballetjes die het gewicht van het deken bepalen.

Welk gewicht je moet kiezen is afhankelijk van je eigen lichaamsgewicht. Bij voorkeur is het verzwaringsdeken qua gewicht 10% van je eigen lichaamsgewicht.

Litollo verzwaringsdeken

Wat zijn de voordelen van een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken kan je gebruiken om beter te ontspannen tijdens het slapen. Doordat het lichaam melatonine (slaaphormoon) en serotonine (gelukshormoon) aanmaakt gaat je lichaam zich beter ontspannen.

Een verzwaringsdeken zorgt ook voor een veilig en geborgen gevoel tijdens het slapen. Je kan het vergelijken met het gevoel van geknuffeld worden.

Daarnaast brengt de tegendruk van het gewicht het lichaam in rust waardoor stress en angst verdwijnt. Hierdoor zal je dus makkelijker in slaap vallen en langer in een diepe slaap blijven. Door de betere en meer ontspannen slaap ga je ’s morgens ook beter uitgerust zijn.

Een verzwaringsdeken is niet alleen geschikt om te gebruiken als je slaapproblemen hebt. Het wordt ook gebruikt om ADHD, autisme en zelfs Tourette te behandelen.

Litollo verzwaringsdeken

Omdat Elke het Calmzy verzwaringsdeken aan het testen was besloot ik om voor een ander merk te kiezen. Ik moest sowieso ook een zwaarder deken hebben gezien ik toch wat meer kilo’s in de schaal heb dan Elke.

Het Litollo verzwaringsdeken is gemaakt van duurzaam bamboe materiaal, wat meteen ook één van de redenen was om voor dit deken te kiezen. Daarnaast is het zowel voor warme als koude perioden geschikt. Bamboevezel heeft een thermisch isolerende werking, is ademend en transporteert zweet naar de oppervlakte.

Het Litollo verzwaringsdeken kan je verkrijgen in 5 gewichten; 6, 8, 10, 12 en 16 kg. Afhankelijk van je eigen gewicht kan je het juiste deken in huis halen:

 • 6 kg: 45 – 69 kg
 • 8kg: 70 – 89 kg
 • 10 kg: 90 – 109 kg
 • 12 kg: 110kg of meer

Ongeacht het gewicht van het verzwaringsdeken zijn de afmetingen altijd hetzelfde namelijk 150 x 200 cm. Het Litollo verzwaringsdeken werd in 2022 verkozen tot beste zwaartedeken door de onafhankelijke testers van Slaapwijsheid.

Het deken heeft ook verschillende bevestigingslussen waarmee je het in een compatibele overtrek of hoes kan stoppen. Deze hoezen zijn bij Litollo uit katoen of fleece materiaal gemaakt.

Litollo verzwaringsdeken

Ook voor kinderen kan je een verzwaringsdeken van Litollo in huis halen. Deze zijn beschikbaar in 2 gewichten:

 • 3 kg: 20 – 29 kg
 • 4,5 kg: 30 – 44 kg

Deze verzwaringsdekens voor kinderen zijn 100 x 150 cm en eveneens gemaakt uit duurzaam bamboe. Net als bij de versies voor volwassenen kan je ook een hoes mee bestellen. De hoezen voor kinderen hebben een leuk dierenpatroon.

Mijn ervaringen met het Litollo verzwaringsdeken 8kg

De Tour de France, die wordt elk jaar in bed gewonnen. Maar een goede nachtrust is niet alleen belangrijk voor topsporters. Ook voor Jan Modaal is dit uiteraard van groot belang. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je de dag fris en fruitig kan beginnen, uitgerust bent en vol energie aan de bak kan.

Dat zag ik dus wel zitten gezien ik letterlijk elke dag zowel mentaal (werk) als fysiek (sporten) erg actief ben. Op basis van mijn gewicht (72kg) koos ik voor het verzwaringsdeken van 8 kg met katoenen buitenhoes.

Litollo verzwaringsdeken en hoes

Het Litollo verzwaringsdeken werd geleverd in een mooie doos met leuk opschrift. Het deken zelf voelt hel erg zacht aan dankzij het bamboe materiaal. Hoewel 8 kg misschien niet zo erg zwaar lijkt voelt het deken toch behoorlijk heavy aan. Ik kon niet wachten om het op mij te leggen en dat probeerde ik dan ook meteen. De eerste keer voelt het echt bijzonder aan, mede omdat je het niet gewoon bent.

Omdat dit deken met hoes geleverd werd moesten we het deken nog eerst in de hoes stoppen. De hoes om het verzwaringsdeken heen doen is eventjes prullen maar met de hulp van mijn lieve vriendin kwam het uiteindelijk in orde.

Litollo verzwaringsdeken met hoes

Hoewel we een groot en breed bed hebben overlapte mijn Litollo verzwaringsdeken wel deels met het verzwaringsdeken van Elke. In het midden van het bed zitten we dus met een stuk van 14 kg.

De eerste nacht met het Litollo verzwaringsdeken

Ik was echt benieuwd naar de resultaten en kon niet wachten om de eerste nacht te gaan slapen onder het verzwaringsdeken.

Litollo verzwaringsdeken test

Nu ben ik iemand die zich heel erg graag goed induffelt in bed. In mijn kindertijd werd ik echt blij wanneer we in de wintermaanden een extra deken op mijn bed legden. De eerste minuten onder het verzwaringsdeken deden me terugdenken aan die tijd.

Toch was het extra gewicht van 8 kg, dat bovenop me lag, een tijdje wennen. Het geborgen of knuffelige gevoel dat was er zeker en vast wel. Wat wel niet zo makkelijk is, met het extra gewicht bovenop je, is jezelf omdraaien of in een andere positie leggen. Echter zou het verzwaringsdeken er ook voor moeten zorgen dat je wat minder gaat woelen ’s nachts.

Uiteindelijk viel ik wel gewoon lekker in slaap onder het verzwaringsdeken, dat in dit geval nog bovenop mijn andere deken lag. In de zomer, of wanneer het warmer wordt op de slaapkamer, ga ik het wel direct bovenop me leggen.

The morning after

Hoewel het tot wel 14 dagen kan duren voor je echt gewend bent aan een verzwaringsdeken, voelde ik reeds na de eerste nacht al enige resultaten. De eerste morgend voelde ik me veel beter uitgerust en had ik beduidend meer energie in vergelijking met anders. Misschien was het wel een lucky shot, maar het voelde wel erg goed.

Ik keek ook even in de Garmin Connect app naar mijn slaapscore van die nacht, gemeten met mijn Garmin Fenix 6x sporthorloge. Het kan een toevalstreffer geweest zijn maar ik zag toch meteen een sterke daling van de stressscore en ik had ook een verbeterde diepe slaap.

Litollo verzwaringsdeken review na enkele weken gebruik

Ondertussen, na verschillende weken, heb ik het Litollo verzwaringsdeken nog steeds op mijn bed liggen. Ondertussen ben ik er zo mee vertrouwd dat het niet meer raar of vreemd aanvoelt.

Het is nog steeds zo dat ik ’s morgens en ook door de dag meer energie heb dan ooit tevoren. Ik ben er van overtuigd dat het verzwaringsteken hieraan heeft bijgedragen.

Qua slaapkwaliteit merk ik echter geen overdreven grote vooruitgang ten opzichte van vroeger. Afgaande op de gegevens die ik krijg van mijn Garmin sporthorloge liggen deze nog steeds in dezelfde lijn.

Het verschil tussen goede en minder goede nachten is de laatste weken wel minder groot zoals je op de onderstaande grafiek duidelijk kan zien. Op zich ook al een mooi resultaat.

Slaapscore Garmin Connect

Ook merk ik hier en daar wat dalingen in stressniveau wat ook te wijten kan zijn aan het verzwaringsdeken. Er zijn ook vaak dagen dat het niveau gewoon gelijk is met vroeger. Daarnaast was het aantal minuten diepe slaap consistenter en maakte dit minder bokkensprongen dan voordien.

Het geborgen en ingeduffelde gevoel dat het Litollo verzwaringsdeken me geeft vind ik ontzettend prettig. Daarnaast vind ik het gevoel van het extra gewicht ook heel erg fijn wanneer mijn spieren vermoeid zijn. Een rechtstreeks gevolg hiervan is dat ik veel sneller recupereer na zware inspanningen.

24 uur na een stevige beklimming van de Alpe du Zwift was ik bijvoorbeeld alweer aan het trailrunnen in het lokale bos vlakbij. Ook de dagen erna kon ik steeds met verbazend goed herstelde benen verder trainen/sporten.

Voor- en nadelen uit mijn ervaring

Hieronder vind je een overzicht van zowel de voor- als nadelen van het Litollo verzwaringsdeken op basis van mijn ervaringen met dit deken.

Voordelen
 • Geeft een geborgen gevoel
 • Voelt prettig op vermoeide spieren
 • Energieker wakker worden
 • Helpt om beter en sneller te recupereren van zware inspanningen
 • Zacht materiaal
 • Vertrouwd gevoel na gewenningsperiode
 • Consistentere diepe slaap
Nadelen
 • Moeilijker om ’s nachts om te draaien
 • Overlapping met deken van partner door de grootte
 • Puur in cijfers slechts kleine verbeteringen

Voor mij is het Litollo verzwaringsdeken zeker en vast een meerwaarde gebleken na het ondertussen al verschillende weken te gebruiken. Puur op basis van cijfers, voor zover deze betrouwbaar zijn, zijn de resultaten eerder klein.

Op gevoel daarentegen scoort het verzwaringsdeken dan wel weer erg goed. Zo heb ik merkbaar meer energie en word ik frisser wakker. Daarnaast recupereer ik sinds het gebruik van het deken sneller van zware inspanningen. Ik zal het verzwaringsdeken daardoor in de toekomst dan ook blijven gebruiken.

Litollo verzwaringsdeken kopen?

Ben je zelf ook benieuwd geworden naar het Litollo verzwaringsdeken en wil je de voordelen ervan ook aan de lijve ondervinden? Dan kan dat gewoon. Wel moet je uiteraard het juiste gewicht kiezen en nog even voor jezelf uitmaken of je er ook een hoes bij wil hebben.

Litollo verzwaringsdeken

Het verzwaringsdeken is verkrijgbaar in het grijs en je kan deze met of zonder hoes bestellen. Qua hoes heb je keuze uit een katoenen hoes of een fleece overtrek die erg geschikt is voor de koudere periodes.

De katoenen hoes kan je verkrijgen in het grijs of met ster patroon. De fleecehoes is donkergrijs. De hoezen kan je ook achteraf apart bij bestellen.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”