Maxxis Rekon Race getest; mijn ervaring met deze band

Maxxis Rekon Race mtb band

Standaard krijg je bij een nieuwe mountainbike banden gemonteerd waarmee het merk samenwerkt. Op die manier kon ik onlangs de Maxxis Rekon Race banden testen. Dit is trouwens ook de band waarmee Nino Schurter, 10-voudig wereldkampioen, verschillende wedstrijden op zijn naam geschreven heeft.

Wij lieten ons vertellen dat deze semi-slick band vooral door Nino gebruikt wordt in nattere omstandigheden… Daarnaast wordt de band door Maxxis zelf vooral als achterband geadviseerd in combinatie met een voorband met wat meer profiel… Bij mij was deze snelle band zowel voor- als achter gemonteerd. Wat ik ervan vond ontdek je in deze review.

Maxxis Rekon Race; maten, afmetingen en kleuren

De Maxxis Rekon Race is verkrijgbaar voor zowel 29″ als 27.5″ wielen. Voor 29″ wielen is deze snelle crosscountry band ook verkrijgbaar in de steeds populairder wordende 2.40″ WT (Wide Trail) versie. De WT versie is geoptimaliseerd voor velgen met een interne breedte van 30 mm.

Naast de 2.4″ WT versie kan je de band ook kopen in volgende afmetingen:

  • 2.00″ (enkel in 27.5″)
  • 2.25″
  • 2.35″
  • 2.40″

Hierbij heb je nog de keuze tussen een draad- of vouwband en kan je ook kiezen voor tanwall in plaats van de standaard zwarte wangen. De tanwall weegt 828 gram terwijl de zwarte versie 818 gram weegt.

Een ander verschil tussen de tanwall en de zwarte versie (in alle afmetingen) is de verschillende TPI-waarde, oftewel de dichtheid/soepelheid van de band. De zwarte uitvoering is met een TPI van 120 soepeler dan de tanwallversie met een TPI van 60.

Maxxis Rekon Race mtb band

Eigenschappen van de Maxxis Rekon Race

Waarom zou je nu precies kiezen voor de Maxxis Rekon Race? Om daar achter te komen kan je de eigenschappen van de band er een keertje op na slaan.

Noppenprofiel

De Maxiss Rekon race is een semi-gladde crosscountry band met kleinere noppen in het midden van de band. Dankzij deze kleine noppen is de rolweerstand erg laag en kan je supersnel fietsen. De noppen op de zijkant van de band zijn groter waardoor je ook in bochten de nodige controle en grip zal vinden.

Tubeless Ready

Deze banden tubeless monteren is natuurlijk geen enkel probleem en ook gewoon aan te raden. De banden zijn tubeless ready.

De hiel van de band is voorzien van een extra butyl-inzetstuk voor ondersteuning en bescherming van de velg. Dit draagt bij aan verbeterde grip en betrouwbaarheid op elk terrein.

EXO-bescherming

De EXO-bescherming is een snijbestendig en slijtvast materiaal dat aan de zijwanden van de band toegevoegd wordt. Dit materiaal is daarnaast ook erg licht en flexibel zodat dit extra materiaal geen invloed heeft op de uiteindelijke prestaties van de band zelf.

Aanbevolen gebruik

De Maxxis Rekon Race is een rasechte crosscountry wedstrijdband die onder andere ook door Nino Schurter gebruikt wordt. De band kan je zowel voor- als achteraan monteren. Deze dubbele combo is uitermate geschikt voor korte ritten en wedstrijden zoals bijvoorbeeld crosscountry shorttrack (XCC).

Voor langere ritten en veelzijdiger gebruik verhuisd de Maxxis Rekon Race eerder naar de achterkant en wordt deze meestal gecombineerd met een iets agressievere voorband met meer profiel. Zo kan je bijvoorbeeld de Rekon Race combineren met een heel arsenaal Maxxis banden afhankelijk van hoeveel grip en profiel je vooraan precies wenst.

Maxxis Rekon Race test & review

De Maxxis Rekon Race heb ik voornamelijk kunnen testen op het einde van de zomer in voornamelijk droge omstandigheden. Enkele malen heb ik er ook mee in nattere omstandigheden kunnen fietsen. Ik kan dus wel wat vertellen over de prestaties van deze band in verschillende omstandigheden. Ik reed met de 2.4″ WT versie, uiteraard tubeless gemonteerd.

Supersnel & betrouwbaar op droge ondergrond

Wat meteen opviel tijdens de eerste meters die ik met de Rekon Race maakte is dat deze band inderdaad supersnel is en heel weinig rolweerstand heeft. Hoewel de noppen op de zijkant van deze banden veel langer en groter zijn dan de noppen in het midden was ik toch een beetje twijfelachtig of deze band genoeg grip zou bieden. 

Maxxis Rekon Race

Ik werd snel gerustgesteld want deze band biedt enorm veel grip in bochten en ik kreeg al snel meer vertrouwen in deze band. Voorheen had ik altijd met 2.25” banden gefietst en buiten een korte testrit van een uurtje had ik nog niet al te lang met 2.4” banden gefietst.

Deze bredere banden zorgden ook voor meer vertrouwen en meer grip zonder op snelheid te moeten inboeten. Door het grotere volume kon ik ook met veel minder druk in de banden rijden.

Op droge en snelle ondergrond en de daarbij horende obstakels zoals wortels en stenen gaf deze band meer dan genoeg vertrouwen, grip en was hij ook erg snel. Ook tijdens klimmetjes en afdalingen gaf de band vertrouwen, ook als het wat technischer werd.

De Maxxis Rekon Race is in mijn ogen dus zeker en vast geschikt als snelle droogweerband, ideaal voor de zomerse maanden op alle soorten routes in België en Nederland.

Minder grip in natte omstandigheden

Maar goed, het weer in België en Nederland is natuurlijk niet altijd droog en vol zonneschijn. De natte ritten en dito trails horen er in onze omstreken dus ook bij. Zo deed ik ook verschillende ritten met de Maxxis Rekon Race banden in nattere en glibberigere omstandigheden.

Maxxis Rekon Race mtb band

Voorheen had ik nog nooit met een dergelijk race-profiel gereden, dus ik was op voorhand al een beetje sceptisch en daarom was ik de eerste paar natte bochten ook extra op mijn hoede. De banden hebben zeker en vast grip en dat is voornamelijk te danken aan de hogere zijnoppen.

Toch voelde ik de voorkant regelmatig wat schuiven. Een Nino Schurter of andere topper zal dit mede dankzij zijn of haar rijtechniek wel kunnen opvangen. Bij mij werkte het eerder averechts en had het wat invloed op het vertrouwen.

Maxxis Rekon Race getest; algemene conclusie

De Maxxis Rekon Race 2.4″ WT, zowel voor- als achteraan, was voor mij persoonlijk vooral in droge omstandigheden een snelle en daarnaast ook betrouwbare combo. In nattere omstandigheden, laat staan modder, miste ik met deze band toch wat grip wat nefast was voor mijn vertrouwen.

Mogelijke Maxxis combo’s die wat allrounder zijn

Zoals ze bij Maxxis zelf adviseren zou ik de Rekon Race als achterband gebruiken gecombineerd met een agressieve voorband zoals de Maxxis Forekaster, de gewone Rekon of de Ikon.

De Forekaster is een echte allround band die zowel in droge als nattere omstandigheden goed uit de voeten kan. Zo combineer je grip en betrouwbaarheid vooraan met de snelheid en lage rolweerstand van de Rekon Race achteraan.

In vergelijking met de Rekon Race biedt de Rekon dan weer meer ondersteuning en controle op diverse ondergronden, tijdens het remmen en in losse bochten.

De Maxxis Ikon is dan weer een erg veelzijdige raceband. Hiervan is er echter (nog) geen 2.4″ WT versie beschikbaar. Wel kan je kiezen voor 2.2″, 2.35″ of zelfs 2.6″.

Mijn huidige bandencombo

De combo Forekaster & Rekon Race heb ik tot op heden nog niet kunnen testen. Even was ik aan het twijfelen om de Forekaster vooraan te monteren. Echter heb ik ondertussen, voor de komende herfst- en winterperiode, gekozen voor een totaal andere combo namelijk de Schwalbe Wicked Will & Racing Ralph. Ik was al een tijdje benieuwd naar de Wicked Will en deze mixen met een Maxxis achterband vond ik zelf wat gek… haha.

Conclusie

De Rekon Race was een eerste en toch wel aangename kennismaking met een rasechte crosscountry raceband. Hoewel het voor mij niet (altijd) per sé snel hoeft te gaan was het, ik moet het toegeven, soms toch erg leuk om met een dergelijke band te kunnen knallen en het beste van mezelf te geven…

Het zal grotendeels ook wel aan mijn wat mindere techniek liggen, zeker in vergelijking met de Nino Schurter’s onder ons, maar ik opteer toch liever voor een voorband met meer grip. Op die manier beleef ik sowieso meer plezier en heb ik meer vertrouwen op elk type ondergrond.

Misschien leg ik de Rekon Race er in de zomer wel weer op, maar dan zeker in combinatie met een iets agressievere voorband. Zo kan ik vol vertrouwen in alle omstandigheden op pad. En daarnaast heb ik, met mijn 2 Maxxis Rekon Race banden, meteen ook een aardige voorraad achterbanden achter de hand…

Heb jij al gefietst met de Maxxis Rekon Race banden of ben je dat van plan? Laat ons zeker weten wat jij van deze crosscountry raceband vindt.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“Zonder zorgen de winter door”