MET Terranova MIPS mtb helm getest; extra veilig en stoer!

MET Terranova Mips mtb helm

De MET Terranova MIPS helm is, volgens de officiële website, speciaal ontworpen voor trail en e-mtb. Uiteraard kan je met deze mtb helm ook jouw favoriete cross country en gravel ritten rijden. Ben je net als mij toe aan een nieuwe helm dan is deze stoere én veilige mtb helm misschien ook wel wat voor jou. Wij hebben de MET Terranova MIPS helm getest en in deze review ontdek je er alles over en kom je te weten hoe deze mtb helm ons bevallen is.

Wij hebben de MET Terranova MIPS mtb helm zelf aangekocht. Deze review is dus niet gesponsord door MET.

Eigenschappen van de MET Terranova MIPS helm

Een mooie helm is natuurlijk erg leuk maar dit zou pas de laatste parameter mogen zijn wanneer je een mtb helm gaat kopen. Er zijn verschillende zaken die net wat belangrijker zijn dan de kleur alleen. De belangrijkste eigenschappen van de MET Terranova MIPS mtb helm hebben we daarom alvast op een rijtje gezet.

MIPS

De MET Terranova MIPS helm is uitgerust met het MIPS systeem. Het MIPS systeem zorgt voor extra bescherming tijdens een valpartij. Tijdens de ontwikkeling van deze helm werd er erg nauw samengewerkt met MIPS om tot het beste en meest veilige resultaat te komen. Daarnaast werd er ook volop ingezet op een zo efficiënt mogelijke ventilatie zonder in te boeten op stevigheid en bescherming.

Wanneer je de binnenkant van de MET Terranova MIPS helm bekijk zie je het MIPS systeem meteen goed zitten. Dit is een extra laag in de helmschaal. Bij een valpartij kan deze extra laag, op het moment van de impact, meedraaien met jouw hoofd. Omdat je hoofd kan mee bewegen in de helm dankzij dit MIPS systeem wordt de kans op hersenschade aanzienlijk kleiner.

MET Terranova MIPS mtb helm

Ontwerp van de MET Terranova MIPS

De MET Terranova MIPS loopt achteraan en aan de zijkanten ook iets verder door. Hierdoor wordt het hoofd extra beschermd.

17 ventilatieopeningen

Naast het MIPS systeem werd ook vol ingezet op een betere ventilatie. Dit is erg belangrijk zodat er zowel lucht in als uit de helm kan stromen. Dit zorgt ervoor dat je hoofd nooit overhit geraakt. Zeker bij hoge temperaturen is het belangrijk dat de ventilatie goed werkt. De MET Terranova MIPS helm is voorzien van 17 ventilatieopeningen.

De padding in de helm kan je losmaken om deze proper te maken en zweet te verwijderen. Het is aan te raden dit gewoon met de hand te wassen.

MET Terranova MIPS verstelbare vizier

Het vizier van deze mtb helm is misschien wel het meest opvallende aan de MET Terranova MIPS. Het vizier staat niet alleen wat hoger op de helm gepositioneerd maar je kan het ook erg makkelijk verstellen in 3 posities. Daarnaast zou je het vizier er ook gewoon kunnen afhalen wanneer je dit niet wil gebruiken.

Het vizier van de MET Terranova MIPS beschermt je tegen laag hangende takken, vuil, modder en zonlicht. Daarnaast is het vizier ook erg flexibel. Moest je een keer op je gezicht vallen dan beweegt dit vizier ook weer mee waardoor de impact mogelijk wat zachter zal aanvoelen.

MET Terranova MIPS mtb helm

Safe-T DUO fit systeem; voor de beste pasvorm

De MET Terranova is uitgerust met het Safe-T DUO fit systeem waarmee je de helm helemaal naar wens en jouw hoofd kan afstellen. Op die manier bekom je altijd de perfecte pasvorm voor jouw hoofd.

Compatibel met het MET DUO Light

Het Safe-T Duo fit systeem is ook compatibel met het MET DUO light. Dit kan je simpelweg op de verstelknop achteraan monteren. De helm is ook geschikt voor mensen met een paardenstaart en is erg gebruiksvriendelijk wanneer je een bril draagt.

Verkrijgbaar in 3 maten en verschillende kleurmotieven

De MET Terranova MIPS helm is verkrijgbaar in 3 verschillende maatvoeringen; S, M en L. Om de juiste maat te bepalen die je de omtrek van jouw hoofd te meten. Afhankelijk van die omtrek kom je te weten welke maat je precies nodig hebt:

  • S: 52 – 56 cm
  • M: 56 – 58 cm
  • L: 58 – 61 cm

De helm heeft een gewicht van 335 gram (maat S), 355 gram (maat M) of 375 gram (maat L). De MET Terranova MIPS is te verkrijgen in verschillende kleuren en motieven.

MET Terranova MIPS test & review

Veelbelovende en bovenal ook veilige eigenschappen. Mede door die goede punten viel uiteindelijk de keuze op de MET Terranova MIPS helm. Ons huiswerk hadden we op voorhand al gedaan door verschillende helmen met goede kwaliteiten naast elkaar te zetten. Dit vergelijk kan jou misschien ook helpen in de keuze van een nieuwe en veilige mtb helm. Via de link hieronder kan je dit vergelijk bekijken:

Beste mtb helm top 10 >>

Elk van de mtb helmen in het bovenstaande vergelijk hebben MIPS of een gelijkaardig systeem. Dit moest ik sowieso hebben omdat ik veiligheid erg belangrijk vind en uiteraard zoals iedereen maar één hoofd heb. Mijn hoofd moet nog lang meegaan vandaar dat ik kies voor de best mogelijke bescherming, moest het toch een keertje goed mis gaan.

Uiteindelijk werd het de MET Terranova MIPS omdat deze mij, naast het MIPS systeem en de andere goede eigenschappen, ook qua looks en kleur het meeste aansprak. Daarnaast had ik geluk en heb ik deze helm voor een zacht prijsje op de kop kunnen tikken tijdens Black Friday.

Ondertussen heb ik de helm al grondig kunnen uittesten. Of deze helm me ook echt goed bevallen is kom je hieronder te weten.

MET Terranova MIPS mtb helm

MET Terranova MIPS getest

Ik had de helm niet op voorhand kunnen passen daar ik deze online gekocht heb. Echter kan je de helm altijd weer retour sturen moest hij toch niet passen of wat minder goed zitten dan je had gehoopt. Met die instelling zwierde ik de MET Terranova MIPS in het winkelmandje. Een dagje later kon ik de helm meteen gaan uittesten.

Pasvorm en afstelling

Uiteraard moet de helm eerst goed afgesteld worden. De bandjes mooi in een driehoekje rond de oren en de kinband strak, maar niet te strak, onder de kin. Deze afstelling verliep heel erg vlot. Hoewel ik vaak loop te klooien met zulk soort riempjes en bandjes ging het deze keer toch wel vlotter dan gedacht.

Het systeem wijst eigenlijk zichzelf een beetje uit. Het leek me makkelijker te gaan dan bij mijn vorige helm.

Ik had natuurlijk eerst mijn hoofd enkele malen opgemeten en uiteindelijk kwam ik bij een maatje L uit. En dat bleek helemaal de goede keuze te zijn. Eénmaal de riempjes afgesteld zijn moet je enkel de helm nog even goed doen aansluiten op je hoofd. Dit doe je makkelijk via de knop achteraan.

Deze knop kan je trouwens gewoon met één hand bedienen en eveneens met (dikke) handschoenen aan. Zo kan je onderweg nog bijstellen moest dat nodig zijn.

Eénmaal de helm helemaal op maat gemaakt was voelde deze heel erg comfortabel, maar zou dat ook zo zijn op de trails? Tijd voor een testritje!

De MET Terranova MIPS in het veld en op de trails

Wat ik niet getest heb is crashen met de helm. Lijkt me ook niet meteen het meest verstandige om te doen met een nieuwe helm. Wat we wel kunnen testen hebben is hoe de helm aanvoelt tijdens het fietsen en of de helm ook op ruig terrein goed op zijn plaats blijft zitten. Natuurlijk is dat laatste ook afhankelijk van de afstelling die we eerder gedaan hadden.

Daarnaast was het ook even bekijken of de helm, na deze langere tijd op te hebben, nog steeds comfortabel zou aanvoelen. Dit vind ik zelf erg belangrijk aangezien ik graag wat langer op de mountainbike zit.

MET Terranova MIPS mtb helm

Het laatste puntje daar had ik al vanaf het begin een goed oog in. De MET Terranova MIPS voelde vanaf meteen al vrij licht en heel erg comfortabel op mijn hoofd. Het voelde bijna alsof ik geen helm op had. Na even te dubbel checken stond hij er nog wel op. Dat gevoel veranderde eigenlijk niet in het verdere verloop van de ritten. Of deze na 8, 9 of zelfs meer dan 10 uur op de mountainbike ook nog comfortabel aanvoelt laat ik je zeker nog weten in deze review.

De MET Terranova MIPS is ook erg geschikt voor all-mountain en enduro. Deze zou dus goed uit de voeten moeten kunnen op ruig terrein. Ook dat is zeker en vast het geval. Enkele wortelafdalingen en technische passages waren geen enkel probleem met deze mtb helm. Mede door de goede afstelling bleef deze helm onbewogen op mijn hoofd staan.

Wat me ook erg beviel was dat takken, vuil en modder erg goed tegengehouden werden. Een beetje vuil en modder in je gezicht is natuurlijk onvermijdelijk. Takken daarentegen kunnen soms best pijnlijk zijn, zeker als deze tegen je koude aangezicht komen. Gelukkig hielp het grotere vizier de takken uit mijn aangezicht te houden.

Omdat ik een bril, en bij zonnig weer een zonnebril, op sterkte draag is het ook belangrijk dat deze heelhuids elke rit overleeft en niet gaat irriteren door de riempjes of de helmschaal zelf. Bij deze helm zit dat ook helemaal goed!

Het gevoel van deze MET Terranova MIPS helm was voor mij dus heel erg goed. Om die reden ben ik meer dan tevreden van mijn aankoop. Crashen met de helm gaat me hopelijk nooit overkomen. Echter denk ik wel dat de helm mijn hoofd goed zou beschermen bij een impact. Niet alleen dankzij het MIPS systeem, maar ook door het design dat wat verder doorloopt. Hierdoor is een groot gedeelte van het hoofd beschermd.

Wat is er minder goed aan de MET Terranova MIPS?

Overall was ik dik tevreden over de MET Terranova MIPS helm. Minpuntjes vinden was niet gemakkelijk. Echter vond ik de knop achteraan, om de pasvorm aan te passen, wat minder stevig aanvoelen. Echter heb ik er tot op heden nog geen enkel probleem mee gehad en het regelen ging tot dusver altijd heel erg vlot.

Een ander “minpuntje” is de nogal speciale positie van de klep of het vizier. Dit was eventjes wennen want het oogt heel anders dan bij een vizier dat meer in de helm geïntegreerd is. Desalniettemin houdt deze klep wel de takken erg goed uit je gezicht.

Minpuntjes met een positieve twist dus, het zegt in mijn ogen veel over de kwaliteit van deze helm.

Conclusie

De MET Terranova MIPS mtb helm is in mijn ogen zeker en vast een goede keuze en dat voor elk type mountainbiker. Wil je je hoofd extra beschermen, dan is deze MIPS helm met lagere zij- en achterkant zeker en vast een te overwegen keuze. Het vizier en de positie ervan is even wennen, maar het doet in de praktijk wel wat je ervan mag verwachten!

Mijn oude helm heeft met deze MET Terranova MIPS zeker en vast een waardige opvolger gekregen waar ik hopelijk, zonder ongelukken, lang plezier van kan hebben. Binnen enkele jaartjes mag hij dan weer op pensioen. Want vergeet niet dat je regelmatig je mtb helm dient te vervangen, zelfs zonder ermee gevallen te zijn!

Wat vind jij van de MET Terranova MIPS? Laat het ons zeker weten in een reactie onderaan de pagina!

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Eén reactie

  1. In je review noem je dat het vizier makkelijk verwijderd kan worden. Maar vraag me af of dit de bedoeling is. Volgens mij beschadig je dan bevestiging van vizier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert

Geert

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”