Je hebt vast wel al een keer gehoord van een momentsleutel. Wat niet iedereen weet is dat een momentsleutel ook erg praktisch kan zijn wanneer jij zelf wat onderhoud aan jouw fiets of mountainbike doet.
Denk maar aan de simpele klussen zoals een bidonhouder monteren, je zadelpen vastzetten, je cranks of stuurpen weer vastzetten na vervanging of het schoonmaken van deze onderdelen.
Alle boutjes op gevoel vastzetten is niet meteen de meest verstandige oplossing. Een momentsleutel kan in dit geval erg veel mogelijke problemen voorkomen. Denk maar aan afgebroken bouten tot zelfs een scheur in je kader omdat er een bout net wat te strak gespannen staat.
In dit artikel leggen we je uit wat een momentsleutel voor de fiets precies is en hoe je deze gebruikt. Maak je alvast geen zorgen want het is allemaal erg makkelijk. Na het lezen van dit artikel heb jij meteen de nodige kennis om met een momentsleutel voor jouw fiets aan de slag te gaan.
Wat is een momentsleutel?
Een momentsleutel is een (ratel-)sleutel waarmee je bouten kan aandraaien met een vooraf ingestelde kracht (ook wel moment genoemd) uitgedrukt in Newton meter (Nm).
Wanneer de ingestelde kracht bereikt is zal de sleutel klikken of een knik geven en dien je te stoppen met vastdraaien.
Deze sleutels zijn voorzien van verschillende opzetstukjes (bits) zodat deze voor de meeste bouten op je fiets geschikt zijn.
Waarom heb je een momentsleutel nodig?
Waarom heb je nu precies een momentsleutel nodig? Natuurlijk is fietsen zelf veel leuker dan je fiets poetsen of aan je fiets werken. Echter is een goed onderhoud wel essentieel voor de levensduur van je fiets en zijn onderdelen.
Het is dus handig om kleine herstellingen en poetsbeurten zelf uit te voeren. Voor sommige klussen kan je dan best een momentsleutel gebruiken.
Zeker bij carbon frames is een momentsleutel zeker de investering waard. Wanneer je bouten te strak aandraait kan er schade optreden aan je carbon frame, en dat wil je natuurlijk niet.
Ook is het best mogelijk dat wanneer je de bouten net iets te vast aandraait, deze gaan breken. Het is een tijdrovende bezigheid om dit allemaal te gaan herstellen. In de ergste gevallen moet de bout, die stuk is, er met een boormachine uitgeboord worden.
Daarom gebruik je best een momentsleutel, zodat de bouten meteen met de juiste kracht vastgedraaid worden en er veel minder kans is dat deze afbreken.
Welke momentsleutel moet je kopen voor je mountainbike?
Er is natuurlijk ontzettend veel keuze qua momentsleutels voor de fiets. Welke je precies moet kopen hangt af van verschillende factoren:
Tot hoeveel newton meter moet de momentsleutel gaan?
Alvorens een momentsleutel te kopen moet je voor jezelf uitmaken welke onderdelen je er allemaal mee wil kunnen vastzetten.
Sleutels met een klein bereik (bv 2-14nm; 5-25nm…) kan je gebruiken om kleine en gevoelige bouten vast te zetten. (bv stuur, zadel, schijfremmen…). Dit zijn veruit de belangrijkste bouten waarbij het aangeraden is een momentsleutel te gebruiken. Een dikke robuuste bout kan wel wat hebben in vergelijking met fijne en fragiele bouten.
Met een groter bereik (bv 10-100nm; 10-210nm…) kan je bv je crankstel en je cassette vastzetten, maar onderdelen die minder kracht vereisen dan weer niet. Let er wel op dat je bijvoorbeeld voor het vastzetten van je cassette nog een speciaal opzetstuk nodig hebt dat op de cassette past.
Een cassette kan je in principe gewoon met de hand vastzetten aangezien deze best met veel “moment” vastgezet moet worden. “Vast is vast” is in dit geval de beste raadgever.
Hoeveel en welke opzetstukken heb je nodig?
Als je éénmaal bepaald hebt voor welke onderdelen je een momentsleutel gaat gebruiken, is het belangrijk er één te kiezen waar de juiste opzetstukken bijzitten die jij nodig hebt. Controleer daarom op voorhand welke boutjes er op je fiets zitten en welke maat deze hebben.
Hoeveel wil je er aan uitgeven?
Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt qua bereik kan je gaan vergelijken qua prijs en eventueel rekening houden met extra onderdelen.
Probeer voor jezelf te achterhalen hoe vaak je denkt de sleutel te gaan gebruiken. Als je de sleutel niet dagelijks gaat gebruiken is het maar al te gek in de duurste prijscategorie te kiezen.
Extra onderdelen die je niet gaat gebruiken heb je dan ook niet per sé nodig.
Op hoeveel Nm moet je de momentsleutel instellen?
Voor je aan je bouten begint te draaien is het natuurlijk handig te weten met welke maximum kracht de bouten vastgedraaid mogen worden. Hiervoor moet je je fiets even van dichterbij bekijken.
Bij de meeste bouten op je fietsonderdelen staat het aantal Nm erbij geschreven of je vindt het terug in de gebruiksaanwijzing van het betreffende onderdeel.
Lees het getal af en stel daarna de sleutel in op deze kracht.
De aangeduide kracht in Newton meter is steeds de maximumkracht waarmee deze bout mag vastgedraaid worden, ga hier nooit over want dit kan de bout beschadigen.
BBB momentsleutel voor de fiets
Zelf heb ik gekozen voor de BTL-73 momentsleutel van BBB Cycling omdat deze alle bitjes (inbus 3, 4, 5, 6, 8mm en torx T25 en T30) heeft die ik nodig heb voor het onderhoud en kleine herstellingen aan mijn fiets.
Met deze momentsleutel kan ik dus bijvoorbeeld mijn cassette niet vastzetten, omdat deze een kein bereik heeft van 2nm tot 14nm.
Ik heb bewust gekozen voor deze sleutel met klein bereik omdat ik hiermee enkel de kleine en gevoelige bouten vast wil kunnen draaien (bv zadelpen, schijfremmen, stuurbouten, balhoofd, bidonhouders etc…).
Mijn cassette zet ik bijvoorbeeld gewoon vast met een cassettesleutel, je zal deze ook niet snel te vast draaien; zeker niet als je het volgende in je achterhoofd houdt: “vast is vast”. Erg belangrijk, daarom herhalen we het graag nog een keertje.
Uiteraard speelt in de uiteindelijke keuze van een momentsleutel ook de prijs een grote rol.
Ik heb voor een iets goedkoper model gekozen omdat ik deze niet dagelijks zal gebruiken zoals bijvoorbeeld een hobby- of professionele fietsenmaker.
Qua prijs, kwaliteit en gebruiksgemak ben ik zeer tevreden over deze momentsleutel.
Hoe werkt een momentsleutel?
Bijna alle momentsleutels werken nagenoeg op dezelfde wijze. De werking van de BBB momentsleutel is dus quasi hetzelfde zoals bij elke gelijkaardige momentsleutel.
Deze BBB momentsleutel voor de fiets heeft een bereik van 2nm tot 14nm en wordt geleverd met een mooie hardcover opbergtas met ritssluiting. Hierin berg je de sleutel en bits makkelijk op en zal je niet snel iets kwijt doen.
In de opbergtas zitten ook 7 opzetstukjes waarvan 5 inbus bits (3mm; 4mm; 5mm; 6mm; 8mm) en 2 torx bits (T25; T30).
De werking van de momentsleutel is heel eenvoudig. Volg onderstaande stappen en ga meteen aan de slag.
Monteer het juiste opzetstuk
Op de achterkant van de kop bevindt zich een drukknopje. Neem de juiste bit, druk de knop in en schuif de bit op de sleutel. Laat de knop los en de bit zit vast.
Stel het moment in
Onderaan de handgreep bevindt zich een draaiknop om het moment in te stellen. Duw deze omhoog en draai naar rechts.
Volg op het scherm en draai tot je aan het gewenste moment gekomen bent.
De juiste draairichting kiezen
Op de achterkant van de kop zie je een wijzertje, om vast te draaien dien je deze volledig naar rechts te verschuiven. In principe kan je deze altijd zo laten staan. Bouten losdraaien kan ook met een gewone torx- of inbussleutel. Zo werk ik, misschien doe jij het graag anders…
Draai de bout vast tot het moment bereikt is
Zet de sleutel, met bit, in de bout en neem de handgreep van de sleutel vast. Draai nu de bout aan. Bij de BTL-73 momentsleutel weet je meteen wanneer het juiste moment bereikt is.
De kop van de sleutel zal dan een knikbeweging maken. Er zijn momentsleutels waarbij je een klik hort bij het bereiken van het juiste moment. Dit is dus niet het geval bij de BBB momentsleutel, doch is het steeds duidelijk voelbaar wanneer het juiste en ingestelde moment bereikt is.
Wanneer het ingestelde moment bereikt is die je onmiddellijk te stoppen met draaien, een extra slagje is zeker niet nodig!
Nu is het juiste moment bereikt en de bout is op het door jouw ingestelde moment vastgedraaid.
De sleutel en opzetstukken opbergen
Nu je herstelling is uitgevoerd dien je enkel nog de sleutel te ontspannen en alles op te bergen in de bijgeleverde opbergtas.
Om de sleutel te ontspannen duw je onderaan de handgreep de knop terug in. Draai daarna de knop naar links tot de streep 2 Nm aangeeft op het scherm.
Berg de sleutel nooit op alvorens deze eerst te ontspannen. Handig bij deze is dat dit ook vermeldt staat in de opbergtas zodat je dit niet snel zal vergeten.
Een momentsleutel kopen
Een momentsleutel is een essentieel gereedschap dat iedere recreatieve fietser of mountainbiker in huis moet hebben.
Het bespaart je veel tijd om kleine klusjes, mits de juiste tools, zelf te kunnen op lossen (bv je zadelpen schoonmaken, nieuwe schijfremmen monteren…).
Het is dan ook goed voor de levensduur van je frame en onderdelen dat je alles met de juiste kracht vastzet.
Je eigen kracht is niet meetbaar daarom is een momentsleutel een essentieel gereedschap voor jou en je fiets!
Wil jij meer op de fiets zitten dan ernaast, al je onderdelen op de juiste manier vastzetten en zo de levensduur ervan verlengen, haal dan meteen een momentsleutel in huis.
Conclusie
Nog geen momentsleutel in huis? Denk er dan nog een keertje goed over na. Een fragiel boutje, een onderdeel of je hele frame wil je niet stuk maken terwijl je het simpelweg had kunnen voorkomen. Een momentsleutel voor je fiets is altijd een goed idee en levert je eigenlijk op termijn alleen maar geld op.
In elk geval hopen we je met dit artikel voldoende geïnformeerd te hebben over de werking en het nut van een momentsleutel voor de fiets.
Gebruik jij al een momentsleutel voor het onderhoud aan jouw fiets of mountainbike of ben je dat na het lezen van dit artikel van plan? Laat het ons zeker weten in een reactie onderaan de pagina.