Mountainbiken in de Ardennen is zeker en vast iets wat bij vele recreatieve mountainbikers hoog op het to-do-lijstje staat. Niet alleen de omgeving is er ronduit schitterend, daarnaast is het terrein er ook meteen een heel pak uitdagender dan op het Vlaamse en Nederlandse platteland. Mountainbiken in de Ardennen is pas echt mountainbiken. Naast steile en pittige klimmen en supersnelle afdalingen liggen de trails in de Ardennen vaak bezaaid met stenen, wortels en kan de ondergrond er elke 100 meter weer wat anders uitzien.
Echter hoef je geen doorwinterde mountainbiker te zijn om te genieten van het mountainbiken in de Ardennen. Ook voor beginners en recreatieve mountainbikers valt er heel wat te mountainbiken in de Ardennen. Er zijn meer dan genoeg uitgepijlde routes te vinden zowel voor beginners als gevorderden.
Ook naast de officiële paden valt er heel wat te beleven, helaas mag dat niet al te luidop gezegd worden, maar de locals en enduro-liefhebbers weten ze zeker liggen. Ook toertochten worden met enige regelmatig georganiseerd in de Ardennen. En last but not least zijn er zelfs verschillende bikeparken te vinden.
In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over mountainbiken in de Ardennen. Met de nodige tips & tricks en mijn eigen ervaringen kan jouw Ardennen offensief alleen maar een super geslaagd avontuur worden.
De Ardennen, het bosrijke middelgebergte in het zuidoosten van Belgiê
De Belgische Ardennen zijn gelegen in het zuidoosten van België. Nu is België niet meteen het grootste land, toch is dit gebied erg groot. Dit heeft natuurlijk als voordeel dat je na een dag nog lang niet klaar bent met mountainbiken in de Ardennen.
Wanneer je in Vlaanderen de grens oversteekt naar Wallonië merk je meteen dat het landschap veel glooiender en heuvelachtiger wordt. Echter zit je dan nog niet meteen in de Ardennen. Hoewel je zeker en vast pittig kan mountainbiken net over de Waalse grens hebben de echte Ardennen toch nog wat meer uitdaging in petto.
De echte Ardennen kan je nog eens opsplitsen in twee delen namelijk de Hoge en de Lage Ardennen. Hoewel beide delen erg heuvelachtig zijn en toch al snel tot boven de 500 meter gaan vind je de hoogste heuvels voornamelijk in de Hoge Ardennen. Dit gedeelte van de Ardennen is gelegen ten oosten van de Rivier de Ourthe. Dit gebied staat ook wel beter bekend als de Hoge Venen.
De hoogste bergtop in de Hoge Venen is de Signal de Botrange met 694 meter. De tweede hoogste top is de Baraque Michel met 674 meter en in het noorden van de provincie Luxemburg ligt de Baraque de Fraiture. Dit is een vrij bekende bergtop die op 652 meter hoogte ligt.
De Lage Ardennen liggen in het zuidwesten in de provincies Henegouwen, Namen en Luxemburg. Dit gedeelte van de Ardennen loopt ook door tot in Frankrijk. In dit gedeelte van de Ardennen zijn de heuvels iets minder hoog tot ongeveer 500 meter.
Allemaal erg mooie statistieken maar mag of kan je er ook gaan mountainbiken? En waar kan en mag het nog allemaal?
Waar mountainbiken in de Ardennen?
In principe kan je overal gaan mountainbiken waar het kan. Er zijn ongelooflijk veel bosrijke gebieden waar je kan gaan mountainbiken. Naast de vele wandelpaden en -routes zijn er natuurlijk ook uitdagende en pittige veldwegen en uiteraard ook verschillende mtb-routes. Uitgezonderd van de mtb-routes is het helaas niet allemaal zo vanzelfsprekend.
Volgens de regels van de wet zou je zelfs niet mogen afwijken van de uitgepijlde en vaste mtb-routes. Of je je daaraan houdt beslis je natuurlijk helemaal zelf. Qua uitgepijlde routes heb je in elk geval wel keuze zat om toch vele malen te gaan mountainbiken in de Ardennen. Natuurlijk zijn zulke routes niet altijd even uitdagend en spreken ze niet elke mountainbiker aan.
Naast de uitgepijlde routes zijn het vooral de locals die de beste en meest uitdagende trails weten te vinden. Gpx-bestanden doen wel eens de ronde. Als je er zo eentje te pakken krijgt ga je hoe dan ook dolle pret beleven op de mountainbike in de Ardennen. Daarnaast worden er ook regelmatig toertochten georganiseerd in de Ardennen. Dit is ook steeds een unieke kans om eens van de vaste en bepijlde routes te kunnen en mogen afwijken.
Bikeparken en Stoneman
Naast het typische crosscountry mountainbiken leent dit gebied zich ook uitstekend voor enduro liefhebbers met soms zelfs een streepje downhill. Daarnaast zijn er ook enkele bikeparken waar je je helemaal kan uitleven. Veruit het bekendste bikepark is misschien wel het bikepark Ferme Libert. Dit bikepark bevindt zich in Malmedy waar overigens ook enkele vaste mtb-routes starten. Daarnaast is de kathedraal in Malmedy ook een startpunt en één van de checkpoints van de Stoneman Arduenna die in 2020 geopend werd voor het publiek. Deze marathon tocht van 176 km en 4000 hoogtemeters kan je in 1, 2 of 3 dagen rijden. Ikzelf reed deze in 2020 in 1 dag, een aanrader…
Naast Ferme Libert zijn er nog enkele andere bikeparken die wel de moeite waard zijn moest je een keertje in de buurt zijn. Het MTB-park Volmersberg in Sankt Vith en het Natura Bike the Lacs de L’Eau d’Heure bike park vlakbij Cerfontaine bieden voldoende uitdaging voor elke mountainbiker en zijn uiterst geschikt om je skills te verbeteren en je enkele uurtjes goed te amuseren.
MTB trails Spa; eerste MTB trailcentrum van België
In Spa werd in 2022 het allereerste MTB-trailcentrum van België geopend. Hier kan je maar liefst 7 verschillende enduro lijnen vinden. In totaal ligt er 3,8km aan vette trails met 700 dalingsmeters op je te wachten. Goed voor enkele uurtjes bike & fun!
Zowel voor beginners als gevorderden zijn er trails voorzien. Er zijn 2 blauwe, 3 rode en 2 zwarte routes die je kan volgen.
Populaire bepijlde mountainbike routes in de Ardennen
Er zijn natuurlijk erg veel mtb-routes te ontdekken om een dagje of zelfs meerdere dagen te gaan mountainbiken in de Ardennen. In onderstaande lijst ontdek je alvast de meest populaire en uitdagende routes die vaak gereden worden en geliefd zijn bij vele mountainbikers.
Zelf ben ik ook regelmatig in de Ardennen te vinden en leg ik regelmatig verschillende routes vast op video. De verslagen vind je steeds op de blogpagina onder de categorie trip verslag. De video’s van de routes vind je eveneens in die verslagen of kan je bekijken op ons YouTube-kanaal. Wil je toekomstige video’s van Ardennen-routes niet missen, abonneer je dan alvast op ons kanaal!
Houffalize (7 routes)
Houffalize is misschien wel één van de populairste en bekendste plekken om te gaan mountainbiken in de Ardennen. Wist je trouwens dat er in Houffalize zes maal een wereldbeker crosscountry mountainbiken werd georganiseerd? Het wereldbekerparcours kan je tot op de dag van vandaag nog steeds zelf gaan beleven door de zwarte pijlen te volgen, vertrekkende vanuit het stadscentrum van Houffalize. Let wel op dat dit een route is voor de gevorderde mountainbiker.
In Houffalize zijn er naast het wereldbekerparcours nog 6 andere bepijlde routes te vinden. Deze starten trouwens ook allemaal vanuit het centrum van Houffalize. Een tijdje terug was ik zelf in Houffalize om alvast enkele van de routes te rijden. Algemene info over de routes en een verslag van de routes die ik gereden heb kan je via onderstaande link bekijken. In de toekomst gaan we de routes ook zeker een keertje vastleggen op video!
Mtb in Houffalize: tripverslag >>
La Roche-en-Ardenne (4 routes)
Ook de routes van La Roche-en-Ardenne zijn erg populair bij vele recreatieve mountainbikers. De streek rond La Roche is erg heuvelachtig en natuurlijk ook erg mooi. De routes zijn afwisselend en hebben elk hun eigen karakter. Elke route gaat ook een andere richting uit waardoor je, uitgezonderd van de eerste en laatste meters, nooit dezelfde paden moet volgen.
In 2021 heb ik de 4 routes na elkaar gereden en er een video van gemaakt. Die video en wat ik van de routes vond kan je bekijken via onderstaande link:
MTB routes in La Roche en Ardenne: verslag & video >>
Malmedy (3 routes, downhill route en 4 open marathon gps-routes)
Ook Malmedy is een erg uitdagende streek om te gaan mountainbiken. Dit heb ik aan de lijve mogen ondervinden tijdens mijn Stoneman Arduenna Gold avontuur in 2020. De vaste routes gaan we binnenkort zeker filmen.
In Malmedy zijn er 3 bepijlde routes te vinden en daarnaast is er ook nog een utgepijlde “downhill” route die start aan de Baraque Michel. Nadeel van deze route is dat deze enkel naar beneden loopt en niet in een lus verloopt. Echter kan je daar natuurlijk zelf wel een mouw aan passen. Of deze route de naam “downhill” waardig laten we voorlopig maar in het midden. We komen er zeker nog op terug!
Naast de vaste routes werden er in 2021 maar liefst 4 marathon gps routes in het leven geroepen. Deze routes zijn een samenwerking tussen de gemeenten Malmedy en Waimes en de organisatoren van de “Raid des Hautes Fagnes”. Het DNF (Département Nature et Forêts) gaf toestemming voor de 4 routes waardoor je deze dus zonder zorgen kan rijden.
Let wel op dat deze routes voor de meer ervaren mountainbiker bedoeld zijn wegens het heuvelachtige en technische karakter. De vier marathon routes starten vanaf het Malmundarium, achter de kathedraal. Hier kan je trouwens ook gratis parkeren. De gpx-bestanden van deze routes kan je hier downloaden.
Theux (3 routes)
Theux is gelegen in de provincie Luik. Hoewel je je hier niet in het hart van de Ardennen bevindt is het terrein ook hier al best pittig. In Theux zijn er 3 bepijlde routes waarvan de rode route de langste is met maar liefst 58 km. Tel daarbij nog eens dik 1500 hoogtemeters en dan weet je het wel. Deze route en de blauwe heb ik in de bloedhete zomer van 2020 gereden. Ook hierover schreef ik een uitgebreid verslag en maakte ik reeds een routevideo. Deze kan je bekijken via onderstaande link:
Mtb in Theux: tripverslag & routevideo >>
Aywaille (12 routes)
Vanuit Theux kan je de aansluiting maken met de routes van Aywaille. Echter zijn er in Aywaille maar liefst 12 bepijlde routes te vinden waarmee je dus zeker en vast enige tijd zoet zal zijn. Deze routes hebben allemaal een nummer en een kleurtje. Om het lekker ingewikkeld te maken zijn er 2 groene, 4 gele, 3 blauwe en 3 rode routes. Volg je een bepaalde kleur dan moet je ook nog even rekening houden met het nummertje.
In maart van 2021 deed ik een trainingsrit op de weg via La Redoute; de mythische beklimming uit Luik-Bastenaken-Luik. Deze stevige kuitenbijter kan je ook offroad beklimmen via de groene mtb-route nr34 van Aywaille. Omdat ik toen toch in de buurt was besloot ik ook meteen deze klim en de rest van de 14,5 km lange mtb-route mee te pikken.
De beklimming van La Redoute over de weg is al erg pittig, de offroad-versie is er ook eentje om U tegen te zeggen. Via verschillende haarspeldbochten/switchbacks en een pad bezaaid met dikke stenen en rotsen rijd je tergend traag (bij mij was dat toch het geval) richting de top.
De rest van de route bestaat uit pittige afdalingen en dito beklimmingen. De ondergrond is ruig en vaak bezaaid met de nodige stenen en wortels. Op het eerste zicht dus wel een erg toffe streek om met de mountainbike te verkennen. Of deze route een maatstaf is voor de andere routes dat kan ik momenteel nog niet zeggen. De andere routes staan sowieso wel op de planning voor 2023.
Andere populaire locaties om te mountainbiken in de Ardennen
Natuurlijk is er veel meer keuze qua mtb routes in de Ardennen dan de 5 bovenstaande streken. Zo zijn ook de routes van Spa, Froidchapelle, Coo, Trois-Ponts, Durbuy, Sart-lez-Spa en Vielsalm zeker de moeite waard. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat het hoe dan ook om bepijlde routes gaat en deze de meest pittige en technische stroken toch vaker links laten liggen.
Toertochten
Ook in de Ardennen kan je deelnemen aan georganiseerde toertochten, al vinden deze voornamelijk plaats in de lente en de zomer. Tijdens de zomermaanden is het meestal ook iets aangenamer om te mountainbiken in de Ardennen. Het terrein is dan wat droger en de temperatuur vaak ook iets hoger.
De toertochten wijken vaak af van de bestaande routes. De gpx-bestanden zijn zeker en vast wel ergens te vinden. In het verleden fietste ik ook wel regelmatig verschillende toertochten na via het gpx-bestand.
Sinds er strengere controles zijn op illegaal biken (lees: naast de officiële paden) ben ik daarmee gestopt en houd ik het meestal bij de vaste routes en trainingsritten op de weg. Al moet ik toegeven dat het soms toch kriebelt. Een andere reden dat ik toch liever op de vaste paden vertoef is omdat ik vaak alleen op pad ben en de vaste routes toch meestal iets veiliger zijn.
Uiteraard is het helemaal aan jezelf en kan niemand in jouw plaats beslissen wat je wel al dan niet doet.
Mtb clinic in de Ardennen
Een andere manier om toch een keertje van de vaste routes af te kunnen wijken en meteen ook aan je skills te werken is door een mtb clinic in de Ardennen te volgen. Tijdens zo’n clinic gaat een ervaren instructeur jouw helpen bepaalde skills te leren of te verbeteren. De vaste routes en trails zijn dan toch net een beetje te braaf om echt aan specifieke skills te werken. Daarom is een mtb clinic in de Ardennen ook handig om nieuwe streken en vette trails te ontdekken.
Mountainbike wedstrijden in de Ardennen
Hoewel de wereldbeker in Houffalize niet meer op de kalender staat zijn er jaarlijks wel verschillende mountainbike wedstrijden in de Ardennen waar je ook als recreant aan kan deelnemen. Zo kan je als recreatieve mountainbiker ook deelnemen aan de verschillende wedstrijden van de BAMS (Belgische Ardennen Marathon Series). Zo nam ik al eens deel aan de openingsmanche La Hallonienne in Grand Halleux. Ook meerdaagse mountainbike wedstrijden zoals de BeMC zijn open voor alle categorieën.
Dankzij zulke wedstrijden kan je weer nieuwe delen en streken in de Ardennen ontdekken. De meeste mountainbike wedstrijden in de Ardennen gaan over technischer en uitdagender terrein in vergelijking met de meeste vaste mtb-routes.
Deelnemen kan dus ook als gewone sterveling en met de leuze “deelnemen is belangrijker dan winnen” kan je optimaal genieten van unieke en nieuwe locaties en omgevingen in de Ardennen.
Bigger, Better & Epic
Het Marathon Plan
Verander je ritten van 40km in epische avonturen van 100+km.
Geen opofferingen, geen saai trainingsschema en geen tijdsdruk!
1 plan, 11 stappen, 1 episch doel.
Voor iedereen!
Mountainbiken in de Ardennen voor beginners;
Kan je ook als beginnende mountainbiker gaan mountainbiken in de Ardennen? Natuurlijk kan dat! Zolang je je gezond verstand ook meeneemt kan er niet zo heel erg veel mislopen. Vele van de vaste routes, op enkele na, zijn zeker en vast ook geschikt voor beginners. De meeste routes lopen ook vaak over de wat bredere paden. De enige moeilijkheid is de ondergrond die vaak bezaaid ligt met stenen en wortels. Is er toch een stukje dat te technisch of te steil lijkt, dan kan je ook gewoon even afstappen en dat stukje overslaan of wandelen. Helemaal niets mis mee!
Let er natuurlijk wel op dat je basisconditie een beetje op punt staat. Zo voorkom je dat je jezelf helemaal in de vernieling rijdt, want dat kan je tijdens het mountainbiken in de Ardennen zeker en vast overkomen!
Maak er als beginner ook zeker geen wedstrijdje van, want de pittige hellingen kunnen er soms best hard inhakken. Het belangrijkste is dat je van de mooie omgeving en het fietsen in die omgeving ook een beetje kan genieten. Met je hoofd tussen je benen is dat toch net wat moeilijker…
Zijn de beklimmingen wat langer zoek dan een aangename cadans en snelheid en peddel in een rustig tempo de berg op. Op die manier verspeel je geen onnodige energie en heb je nog genoeg jus in de benen voor de korte, pittige en nijdige (offroad) klimmetjes.
Mountainbike huren in de Ardennen
Heb je zelf geen mountainbike maar wil je toch een keertje gaan mountainbiken in de Ardennen dan kan dat gewoon door een mountainbike te huren. Een mountainbike huren in de Ardennen is niet moeilijk want er zijn overal wel bedrijven te vinden die mountainbikes verhuren.
Toch is het een beetje opletten geblazen daar de kwaliteit en het onderhoud van de mountainbikes vaak erg kan verschillen. Je leest wel eens verhalen over gammele mountainbikes waar je meer mee in panne staat dan dat je er mee kan mountainbiken. Die verhalen zijn meestal niet verzonnen.
Voor je gaat mountainbiken in de Ardennen is het dus belangrijk om een beetje goede research te doen. Een specifiek advies of adres kunnen wij je niet geven omdat we altijd onze eigen mountainbikes meenemen naar de Ardennen.
Tegenwoordig kan je er ook voor kiezen om met de e-mountainbike de Ardennen in te trekken. Met een beetje extra ondersteuning kom je makkelijker en sneller boven op de pittige heuveltjes.
Mountainbike vakantie in de Ardennen
Natuurlijk kan je in de Ardennen, naast mountainbiken, nog een hele boel andere uitdagende activiteiten beoefenen. Ook om te wandelen en te hiken zijn de Ardennen the place to be. In 2021 gingen wij een weekje naar La Roche om te hiken. De hiking trail van “Lac des deux Ourthes” was erg pittig en de omgeving was ronduit schitterend. Had ik spijt dat de mountainbikes thuis waren gebleven? Eigenlijk niet want het mag natuurlijk ook een keertje wat anders zijn…
Daarnaast kan je ook lekker gaan trailrunnen of je zelfs aan een ultra trailrun wagen via de uitgepijlde extra trail routes. Extratrail is een netwerk van routes speciaal ontwikkeld voor trailrunning en Nordic walking.
De extratrail van Theux (zwarte lus) en de extra lus in Stoumont heb ik ondertussen achter de kiezen. In de lente van 2022 plakte ik deze routes aan elkaar om er mijn allereerste ultra trailrun van 50 km te lopen. De routes lopen soms gelijk met verschillende vaste mtb routes maar gaan net zo goed de andere richting uit én wijken zelfs vaak volledig af van de mtb routes. Op die manier kan je ook weer nieuwe en mooie plekjes ontdekken in de Ardennen!
Uiteraard is een mountainbike vakantie in de Ardennen, als fervent mountainbiker, ook wel een must. Wanneer je een huisje, appartement of hotel boekt of op een camping verblijft, hou er dan zeker rekening mee dat je je mountainbike(s) veilig kan opbergen. Gelukkig zijn er steeds meer accomodaties die een fietsparking aanbieden waar je je mountainbikes veilig kan stallen.
Wil je helemaal één zijn met de natuur en na het mountainbiken helemaal tot rust kunnen komen dan is een verblijf in een natuurhuisje in de Ardennen misschien wel een puik idee.
24 op 24 mountainbiken is natuurlijk wat teveel van het goede. Daarom kan het handig zijn om op voorhand te bekijken wat er nog zoals te doen is rondom de locatie waar je op mountainbike vakantie in de Ardennen bent. Op die manier krijgen je benen ook de nodige rust en kan je de volgende dag weer met frisse benen op pad.
Mountainbiken in de Ardennen: enkele tips vanuit mijn eigen ervaringen
Om het artikel af te ronden wil ik je nog enkele tips meegeven vanuit mijn eigen ervaringen met mountainbiken in de Ardennen.
Zorg voor een goede basis conditie wanneer je gaat mountainbiken in de Ardennen
Wanneer je het meer vlakke terrein in gaat ruilen voor het heuvelachtige terrein in de Ardennen heb je toch wel een aardige basis nodig om ook echt van het mountainbiken in de Ardennen te kunnen genieten. Een beetje extra training en klimtraining is zeker en vast geen slecht idee voor je jezelf in een Ardennen offensief stort.
Waag je aan extra klimtraining
Of je nu graag bergop rijdt of niet, je ontkomt er niet aan wanneer je gaat mountainbiken in de Ardennen. In een vorig artikel gaven we reeds verschillende tips die het klimmen wat kunnen vergemakkelijken. Kan jij wel wat tips gebruiken om vlotter bergop te rijden en het klimmen extra te trainen? Check dan zeker het artikel via onderstaande link:
7 tips om beter te klimmen met de mountainbike >>
Wanneer je reeds wat klimkilometers in de benen hebt zal je merken dat zowel de nijdige als langere klimmen net wat vlotter zullen verlopen. Daarnaast heb je ondertussen ook al een beter zicht welk tempo en welke cadans voor jou het best aanvoelt.
Kies voor een tubeless set-up
Tijdens het mountainbiken in de Ardennen krijg je erg veel diverse soorten ondergrond en terrein onder de banden geschoven. Veelal liggen de paden bezaaid met stenen, rotsen en wortels. Deze obstakels maken de kans op lekke banden net wat groter. Een snakebite of stootlek komt altijd ongepast en zorgt altijd voor onnodig oponthoud. Omdat te voorkomen kan je ervoor kiezen om tubeless banden te monteren.
De meeste recente mountainbikes hebben standaard tubeless velgen en vaak zelfs tubeless banden. Is dat bij jou ook het geval en wil je gaan mountainbiken in de Ardennen dan is het peanuts om deze tubeless te maken. Heb je echter geen tubeless-ready velgen en dito banden dan vraagt het wel iets meer moeite. Maar niet getreurd, wij helpen je ook daar graag mee op weg:
MTB tubeless maken, complete gids met stappenplan >>
Een ander voordeel van tubeless banden, naast het voorkomen van platte banden en stootlekken, is dat je met minder luchtdruk in de banden kan fietsen. Hierdoor zal je meer grip hebben tijdens het mountainbiken.
Vergeet niet te eten en te drinken
Pittig terrein vergt ook meer energie van je lichaam. Die energie vul je maar beter aan tijdens het mountainbiken. Een handige manier daarvoor is het gebruiken van sportdrank en sportvoeding. Voordeel van sportvoeding is dat het weinig ruimte inneemt en makkelijk in gebruik is. Je hoeft er ook geen lange pauzes voor te nemen zodat je steeds in het ritme blijft.
Wees voorbereid op het ergste
Met het nodige gezond verstand zal het mountainbiken in de Ardennen een erg fijn avontuur worden, maar pech of onverwachte zaken die heb je meestal niet in de hand. Om in het geval van pech toch je rit verder te kunnen zetten, of in elk geval toch weer aan de auto of aan het vakantiehuisje of camping te geraken, neem je best wat spullen mee voor noodgevallen.
Zo is een fietspomp, multitool, een extra sluitschakel en een reserve derailleurpad meenemen zeker en vast een slim idee. Ook een binnenband, ook al rijd je tubeless, kan veel ellende in een handomdraai oplossen. Daarnaast zijn wat MacGyver spullen zoals tiewraps en stevige plakband ook altijd handig wanneer er iets afbreekt op je mountainbike. Vergeet ook zeker niet jouw smartphone, identiteitskaart, bankkaart en een beetje geld mee te nemen.
Al die spullen kan je makkelijk kwijt in een zadeltas. Wil je ook extra drank mee kunnen nemen, wat wel aan te raden is bij het mountainbiken in de Ardennen, dan kan je kiezen voor een heuptas of fietsrugzak met drinksysteem.
Denk ook aan je eigen veiligheid en vergeet jouw mtb helm niet mee te nemen. Om de routes vlot te kunnen volgen is fietsnavigatie ook erg handig. Ook een regenjas kan goed van pas komen. Is het niet voor het grillige Ardennen weertje dan kan het ook erg goed van pas komen als het plots wat kouder wordt (bijvoorbeeld wanneer je naar het hoogste punt van de Ardennen klimt).
Ook de moeite waard: klein Zwitserland
Op ongeveer een anderhalf uurtje rijden van Houffalize ligt er nog een ander prachtig mountainbike paradijs, in de volksmond bekend onder de naam “klein Zwitserland”. Het gebied in en rond Echternach, Larochette, Berdorf, Beaufort en Müllerthal is niet alleen erg populair bij wandelaars maar is ook een erg geliefde streek voor mountainbikers en doet een beetje denken aan Zwitserland maar dan in het klein, vandaar de naam.
Wandelaars kunnen zich wagen aan de Müllerthal trails terwijl fanatieke mountainbikers elk jaar uitkijken naar de Mill Man Trail. De Mill Man Trail is een mountainbike toertocht georganiseerd door mullerthalcycling die je doorheen deze prachtige en uitdagende loodst. Je kan er kiezen tussen verschillende afstanden (40, 70 of 100 km). De route is volledig uitgepijld en alle deelnemers starten gelijktijdig.
Naast de bovenstaande uitdagingen kan je je ook uitleven op de verschillende vaste mtb-routes. Zo is er onder andere de mooie MTB route in en rond Berdorf en Beaufort waar ook de Gladiator Hill in verwerkt zit.
Conclusie: mountainbiken in de Ardennen do or don’t?
Mountainbiken in de Ardennen, ik kan het je enkel en alleen maar aanbevelen. Je waant je meteen in een ander land terwijl je nog gewoon binnen de landsgrenzen van België zit. Het terrein varieert haast per meter en de pittige heuveltjes laten je pas echt voelen dat je leeft. Mountainbiken met hoofdletter M, dat kan dus ook dicht bij huis.
Ga jij regelmatig mountainbiken in de Ardennen of wil je dat zeker een keertje gaan doen? Laat ons dan zeker weten waar je precies geweest bent en wat je ervan vond!
Ben je graag goed voorbereid voor je een route gaat rijden in de Ardennen en weet je graag wat je te wachten staat? Abonneer dan zeker op ons YouTube-kanaal want in de nabije toekomst zullen er, naast de huidige, nog verschillende nieuwe routevideo’s volgen.