Schwalbe Wicked Will vouwband

Draadband of vouwband? Wat zijn de verschillen?

In de wondere wereld van de mtb banden is de keuze ondertussen heel erg ruim geworden. Naast het merk, het noppenprofiel en de maat zijn er nog andere aspecten om rekening mee te houden. Eentje daarvan zit hem in het verschil tussen een draadband en vouwband. Maar wat zijn die verschillen precies en welke type is het best geschikt voor mountainbikers? Draadband of vouwband? Via dit artikel kom je er vast wel uit!

Wat is een draadband?

Een draadband is voorzien van een staaldraad in de hiel van de band. Deze stalen of metalen draad heeft een ondersteunende functie en zorgt ervoor dat je de band niet kan opvouwen.

Voor- en nadelen van een draadband

Een draadband heeft verschillende voordelen maar ook enkele nadelen. Het voordeel van een draadband en de stalen draad in de hiel is dat je de band niet meer zelf in de juiste vorm hoeft te brengen. In principe is het daarom makkelijker om een draadband te monteren. Echter kan het zijn dat het laatste stukje van de band wat extra moeite vergt om deze op de velg te leggen.

Ook de levensduur van een draadband zou wat langer zijn en de band zou minder snel rekken ten opzichte van vouwband. Ook de prijs is vaak lager in vergelijking met een vouwband.

Naast de bovenstaande voordelen zijn er echter ook wat mindere puntjes aan een draadband. Zo is een draadband zwaarder dan een vouwband mede door de aanwezigheid van de stalen draad. Daarnaast is de band ook minder soepel en rolt deze mogelijk wat stroever.

Ook bij een lekke band onderweg kan het een aardige klus zijn om de band van de velg te wippen. Al hoeft dit zeker geen dealbreaker te zijn mits de banden tubeless gemonteerd zijn want dan is er sowieso al veel minder kans op lekrijden. Houd er wel rekening mee dat een (goedkope) draadband vaak een lage TPI heeft en dus iets minder lekbestendig is.

Omdat een draadband niet opvouwbaar is zijn ze ook wat lastiger om op te bergen. Heb je dus graag wat reserve banden in huis let er dan zeker op dat je voldoende ruimte hebt om ze netjes en veilig op te kunnen bergen.

De voor- en nadelen van een draadband op een rijtje:

Voordelen
 • Meteen de juiste vorm
 • Goedkoper in aankoop
 • Relatief makkelijk te monteren
 • Mogelijk een langere levensduur
Nadelen
 • Zwaarder dan een vouwband
 • Minder soepel
 • Vaak een lagere TPI en dus minder lekbestendig
 • Neemt veel opbergruimte in beslag
 • Laatste stukje moeilijker te monteren

Wat is een vouwband?

Een vouwband is een band die je, zoals de naam al doet vermoeden, kan opvouwen. Een vouwband heeft een kern gemaakt uit kevlar. Omdat kevlar een zeer buigbaar materiaal is kan je een band met zo’n kevlar kern dus makkelijk opvouwen.

Voor- en nadelen van een vouwband

Waarom is het nu zo handig dat je een vouwband kan opvouwen en wat zijn de andere voordelen en eventuele nadelen?

Het grote voordeel van een vouwband is dat deze, omdat je hem kan opvouwen, ook erg makkelijk te transporteren en op te bergen is. Daarnaast is een vouwband ook veel soepeler en dus makkelijker te monteren dan een draadband. Ook onderweg is dit natuurlijk een erg groot pluspunt waneer je een keertje lek rijdt of een probleem hebt met de band.

Een vouwband is aanzienlijk lichter qua gewicht. Rijd je wedstrijden of vind je gewicht belangrijk dan kies je uiteraard altijd voor een vouwband.

Een vouwband moet je natuurlijk wel eerst even in de juiste vorm brengen voor je deze kan monteren. Hierdoor kan het net wat meer tijd in beslag nemen afhankelijk van hoe snel je de band netjes in zijn vorm krijgt. Dankzij het soepelere karakter van de vouwband is deze over het algemeen wel makkelijk te monteren.

Vouwbanden zijn vaak wel wat duurder in aankoop dan een draadband. Qua lekbestendigheid zijn ze dan vaak weer beter door een hogere TPI.

De voor- en nadelen van een draadband op een rijtje

Voordelen
 • Lichter van gewicht
 • Makkelijker te monteren
 • Betere lekbestendigheid
 • Soepeler
 • Makkelijker te vervoeren en op te bergen
Nadelen
 • Voor montage nog in de goede vorm brengen
 • Duurder in aankoop
 • Mogelijk kortere levensduur

Draadband of vouwband voor mountainbikers?

Wanneer je een kijkje neemt in het ruime aanbod mountainbikebanden zal je merken dat je tegenwoordig voornamelijk vouwbanden zal tegenkomen die ook gewoon tubeless of tubeless-ready zijn. Dat is niet gek aangezien tubeless de laatste jaren gewoon de standaard geworden is. In het goedkopere segment vind je nog wel draadbanden, maar vaak zijn deze niet geschikt om tubeless te monteren.

Bij de betere mtb banden merken zal je dus voornamelijk vouwbanden kunnen verkrijgen en zijn er slechts enkele banden als draadband te verkrijgen. Voor mountainbikers is er in principe niet echt een knoop om door te hakken als het aankomt op de keuze tussen draadband of vouwband, makkelijker moet het toch niet worden hé?

Share this post