mips-hersenen

Wat is mips?

Hopelijk draag jij al een helm tijdens het fietsen of mountainbiken. Wanneer jij tijdens het fietsen valt, zal de helm de klap opvangen. Draag je geen fietshelm dan wordt de impact volledig door je schedel opgevangen, met alle gevolgen van dien.

Je helm zal, na een val op je hoofd, hoogstwaarschijnlijk gedeukt of kapot zijn. Dat klinkt misschien erg, maar het is beter om een kapotte helm dan een ingedeukte schedel te hebben.

Mips staat voor Multi-Directional Impact Protection System en werd ontwikkeld door een groep Zweedse hersenchirurgen. Het zegt je misschien niets, maar misschien maak je er zelf al wel gebruik van zonder dat je het weet.

Mips is een systeem, in de vorm van een extra laag, dat in fietshelmen gebruikt wordt. Het biedt extra bescherming aan je hoofd en hersenen bij een valpartij of impact.

Hoe werkt Mips?

Omdat je tijdens het fietsen in beweging bent, zullen je hersenen bij een impact ook bewegen in je schedel. Een gewone helm beschermt dus niet persé de hersenen. Bij een helm met mips is dat dus wel het geval.

Mips zit in je fietshelm als een extra laag, die op het moment van een impact, kan meedraaien met je hoofd. Val je dus een keer op je hoofd dan gaat de helm de impact opvangen EN kan je hoofd toch nog bewegen in de helm. Omdat je hoofd kan meebewegen is de kans op hersenschade aanzienlijk minder.

Het systeem kan ongeveer een 10 à 15 millimeter bewegen ten opzichte van de helm. Hoewel dit niet veel lijkt, maakt dit de kans op ernstig letsel meteen een pak kleiner.

Fietshelm met mips

Omdat mips ontwikkeld is door een groep hersenchirurgen is het niet gebonden aan een bepaald merk. Daardoor vind je helmen, uitgerust met mips tegenwoordig al bij de meeste merken terug.

Je hebt maar 1 schedel dus het is zeker verstandig deze zo goed mogelijk te beschermen. Ben je op zoek naar een nieuwe helm, kies dan verstandig en koop een helm met mips (of een soortgelijk systeem).

De ultieme mountainbike gids

De Ultieme mountainbike gids

Met een goede basis wordt mountainbiken alleen maar leuker. Geef je kennis, skills en beleving meteen een boost, schakel een versnelling hoger en neem een voorsprong op jezelf!

Share this post