XCO

Wat is XCO?

Mountainbiken op wedstrijdniveau is onderverdeeld in verschillende categorieën, waarvan XCO er één is. XCO staat voor cross-country olympic en is één van de meest bekende discipline in het mountainbiken.

De naam zegt het zelf al dat deze wedstrijd een olympische discipline is. De wereldbekerwedstrijden waar onder andere Mathieu van der Poel, Nino Schurter en Jolanda Neff aan deelnemen vallen ook onder de noemer XCO. Ook wordt er elk jaar een wereldkampioenschap XCO georganiseert.

Wat houdt XCO precies in?

Cross-country wedstrijden worden altijd gereden op een uitgestippeld parcours van minstens 4 kilometer. Er moeten een bepaald aantal rondes afgelegd worden. De wedstrijdduur is afhankelijk van de categorie maar duurt altijd minstens 60 minuten.

Een XCO parcours bevat vaak korte maar pittige hellingen, technische passages over obstakels en rockgardens. Ook is er langs het parcours altijd een materiaalpost voorzien.

De ultieme mountainbike gids

De Ultieme mountainbike gids

Met een goede basis wordt mountainbiken alleen maar leuker. Geef je kennis, skills en beleving meteen een boost, schakel een versnelling hoger en neem een voorsprong op jezelf!

Share this post