MTB routes in Spa: verslag van de hoogte- en dieptepunten

Mtb bikepark spa trailcenter La Lolo

In Spa zijn er 6 uitgepijlde mtb routes te vinden. De mtb routes in Spa kan je inpikken vanaf het Office du Tourisme in het centrum van de stad. Omdat de mtb routes elkaar ook vaak overlappen maakte ik er één grote lus van. Zo zou ik maar amper dubbele stukken moeten fietsen en een goed idee krijgen van wat alle routes op zich in petto hebben.

Ik deed een beetje huiswerk op voorhand en startte niet in het drukke stadscentrum maar aan het MTB trail centrum in Spa… Zo zou ik na de lus als kers op de taart ook nog de blauwe trails in het bikepark kunnen meepikken,…

Hoe mijn mtb avontuur in Spa verlopen is en wat ik van de vaste mtb routes in Spa vond ontdek je in dit verslag… Ik maakte ook een korte video van alle hoogtepunten en een impressie van de La Lolo trail…

MTB routes in Spa

Met 6 vaste mtb routes in Spa is er dus wel wat keuze. Weliswaar zijn de 6 routes niet allemaal uniek en overlappen ze elkaar erg veel. Vandaar dat ik, via gpx-bestanden die ik online gevonden had, er een volledige lus van gemaakt had. In die lus koppelde ik route 2, 4, 5 en 6 aan elkaar.

Route 1, 3 en 5 zijn ongeveer de verkorte versies van respectievelijk route 2, 4 en 6. Door ze aan elkaar te koppelen mis je hier en daar wel een klein stuk van de eerstgenoemde routes maar zo voorkom je wel een heleboel dubbele stukken. Omdat vaste routes vaak iets minder interessant zijn liet ik dat alvast niet aan mijn hart komen…

De vaste mtb routes in Spa zien er op papier trouwens als volgt uit:

  • Route 1: 8km / 190 hm
  • Route 2: 13 km / 290 hm
  • Route 3: 14 km / 330 hm
  • Route 4: 25 km / 580 hm
  • Route 5: 23 km / 530 hm
  • Route 6: 37 km / 900 hm

Of de bovenstaande gegevens (nog) kloppen met de werkelijkheid kan ik helaas niet vertellen. Mijn aan elkaar geknutselde mtb route was in totaal 63 km lang met 1432 hoogtemeters.

De routes zelf zijn allemaal aangeduid met de bekende mtb-pijltjes. Deze hebben voor alle routes dezelfde kleur namelijk blauw. De verschillende routes zijn aangeduid met het nummer van de desbetreffende route. Zo zal je ook vaak bordjes tegen komen met meerdere nummers erop (omdat de routes vaak gelijk lopen/overlappen)

MTB routes in Spa bepijling

Parkeren

Omdat ik niet van drukke stadscentra houd en al zeker niet graag in drukte op zoek ga naar een parkeerplaats, had ik een beetje opzoekwerk verricht. Zo ontdekte ik dat het MTB trail centrum van Spa een erg ruime parking heeft. Hier bevindt zich overigens ook een groot kerkhof (op de foto om de hoek).

Parking aan het mtb trail centrum van Spa

De parking is volledig gratis en erg ruim. Toen ik er op een zondagochtend arriveerde was er nog ruimschoots voldoende plaats om te parkeren. In de late namiddag stond de parking goed vol maar was er nog steeds plaats.

Op de hoek van de parking staat het info bord van het mtb trail centrum en kan je alle enduro afdalingen bekijken. De gele pijlen die je ziet loodsen je de berg op en begeleiden je naar de verschillende enduro lijnen. Verderop in dit verslag ontdek je hierover nog wat meer.

MTB trails Spa infobord

Verslag van de mtb routes in Spa

Wanneer je de gele pijlen richting bike park volgt kom je ook al gauw enkele blauwe pijltjes tegen. Dit zijn pijltjes van route 2, 5 en 6. Rijd je deze routes op zichzelf dan kom je dus sowieso voorbij het bikepark.

Route 2

Mijn GPX-bestandje stuurde me echter de andere kant uit en na een korte beklimming pikte ik route 2 elders op. De brede paden in het bos gingen zelfs even over in een leuke singletrack.

Helaas ging het daarna toch een beetje mis. De pijltjes waren plots al zoek en ook de gpx, waarop ik mijn route gebaseerd had, bleek toch iet of wat verouderd te zijn… Een valse start waardoor ik uiteindelijk via een pittige afdaling over een wandelpad weer op de route terecht kwam.

Hier werd ik wederom verrast door een mooie singletrack bezaaid met best dikke wortels. Een opwarmertje om U tegen te zeggen.

Mtb routes in Spa route 2 wortelpad

Na deze passage volgde er een verfrissende passage door een beekje dat net nog niet droog stond waarna de route richting het centrum van Spa ging,…Een mtb route die rechtstreeks door het stadscentrum loopt zal zijn redenen wel hebben, maar ik werd er in elk geval niet echt vrolijk van gezien het best druk was en er veel auto’s reden…

Na deze vervelende passage kwam ik wederom in het bikepark terecht en kon ik voor de eerste keer van de best lange beklimming genieten… Even later kon je ervoor kiezen om route 2 te vervolgen of links af te slaan en route 5 en 6 op te pikken. Ik koos voor het laatste.

Route 5 en 6

Route 6 is de langste van alle mtb routes in Spa en vandaar dat deze ook het grootste deel omvatte van de route die ik volgde. Het eerste gedeelte van waaruit ik deze route aanvatte liep volledig simultaan met route 5.

Na enkele brede paden met wat ups en downs volgde een eerste lange en pijlsnelle afdaling over een breed pad met veel stenen. Hier kwam ik twee toeristen tegen op gewone fietsen die me gelukkig op tijd hoorden aankomen. De dichtgeknepen billen van het koppel en de tergend trage snelheid deden me vermoeden dat zij niet echt op het juiste pad zaten,…

Na een afdaling volgt meestal weer een beklimming en dat was hier ook het geval… Je fietst hier overigens wel in een erg mooie omgeving. Dit maakte het wat brave karakter van de route enigszins goed voor mij…

Even verderop volgde een welgekomen verfrissing door een riviertje. Gezien de ondertussen best opgelopen temperaturen kon ik het wel appreciëren.

MTB routes Spa route 5 en 6

Ook hier liepen route 5 en 6 nog steeds samen en was het terrein eerder makkelijk maar uiteraard niet helemaal vlak. Na een beklimming over wederom een breed pad kreeg ik ook wat asfalt voor de wielen geschoven.

Uitdaging naast de route?

Even verderop stuurde de route me verder over de verharde weg terwijl er links toch wel een erg aanlokkelijk paadje te zien was… Ik kon mezelf niet beheerden en koos voor links… Echter had ik daarna wel een ommetje nodig om de route weer in te pikken. De aftakking die ik maakte stuurde me wel over een wondermooi wandelpad dat grotendeels berijdbaar was…

Terug op de route en na een slalom tussen verschillende groepjes wandelaars ging de route via een wandelpad verder. Ook dit pad lag weer bezaaid met dikke wortels die ik na een kleine haperingen wel netjes verteerde.

Mtb Routes Spa

Naast een kleine uitspatting bleef het veelal braaf op deze mtb routes in Spa. Ik had natuurlijk geen singletrack paradijs verwacht op de vaste routes maar het mocht toch een tikkeltje meer zijn…

Die gedachten spookten vaak door mijn hoofd en alsof mijn gebeden gehoord werden werd ik toch op verschillende momenten verrast. Ook nu verscheen er uit het niets een wondermooie singletrack die door het prachtige landschap slingerde. Ik vroeg me echt af of ik al dan niet nog wel op de vaste mtb route zat… Bordjes die zag ik niet in mijn ooghoeken maar ik probeer dan ook vooral te focussen op deze mooie passage.

MTB routes in Spa

Ondertussen was route 6 ook een andere richting uitgegaan dan route 5. Laatstgenoemde keerde stilaan terug richting startpunt in Spa. Route 6 maakte nog een extra ommetje en verderop zou ik op die manier nog een groot deel van route 4 kunnen meepikken…

Route 4

Een stevige beklimming later volgde ook weer een leuke afdaling waar hier en daar wat stuurmanskunst vereist was. Ondertussen zat ik volledig op route 4 die in het begin erg goed te volgen was zowel via de pijltjes als via mijn gpx-bestand.

Het zwaarste stuk van de dag zat in deze route met de beklimming van een skipiste.

MTB route spa route 4 skipiste

Of dit soort beklimmingen echt nodig is in een vaste route laat ik in het midden. Het was in elk geval wel een pittig stukje van meer dan 1 km aan 11,1% gemiddeld. De euforie van de geslaagde beklimming bij het bereiken van de top maakte helaas snel plaats voor een grote teleurstelling. Je zou immers toch verwachten om, na een dergelijke kuitenbijter, beloond te worden met een fenomenale afdaling.

Een aaneenschakeling van verharde en overharde, maar wel mooie, paden volgde zonder echt bergaf te gaan. Na een tijdje volgde er eindelijk wel weer een pittig stukje bergaf waar ik toch serieuze snelheden kon halen.

Hike a bike

Mijn humeur was inmiddels toch al een beetje omgeslagen en dat zou de verdere tendens van deze route worden… De bepijling was zoek of zat verstopt en mijn gpx-bestand bleek helemaal niet meer te kloppen met de (oorspronkelijke) route.

Zo belandde ik op een onberijdbaar wandelpad waardoor het noodgedwongen hiken werd met de mtb in de hand. Ik bedacht me op dat moment dat wandelen in Spa misschien wel de betere keuze was geweest dan te komen mountainbiken, want het pad was ronduit prachtig en ik kreeg zowaar flashbacks naar de mooie omgeving van de Mullerthal trail route 2 die we een tijdje terug wandelden.

Door het geklos in dit bos was ik weer wat afgeweken van zowel de pijltjes als het gpx-bestand. “Choose your own path” was de enige oplossing en geheel toevallig kwam ik op een best mooie singletrack terecht waardoor ik het toch weer wat prettiger begon te vinden hier in Spa.

Even verderop had ik de route teruggevonden en was de omgeving nog steeds erg mooi. Het brede pad maakte een afslag naar links waar je zowaar een mooie singletrack voor de wielen geschoven kreeg. Gelukkig klopte het gpx-bestand hier wel weer want het pijltje zat goed verstopt in de begroeiing…

Ik begrijp niet wie het verzint om de pijl in de eerste plaats al in de bocht ipv vóór de bocht te hangen en daarnaast ook tussen al het groen te hangen… Ik vermoed dat de simpele geest die dit bepijlt heeft in de winter op pad was…

Apotheose van route 4

De singletrack die volgde was wel erg mooi en leuk en mondde zoals gebruikelijk wel uit in een breed pad. Een geasfalteerde weg en een bospad later volgde de apotheose van route 4 en het was tot mijn verbazing een indrukwekkende singletrack…

MTB routes Spa
Begin van de mooie singletrack in Route 4

Halverwege de singletrack ging het pad naar rechts, ook hier zit het routebordje weer goed verscholen. En echt tijd om op het scherm van de gps te kijken was er niet. Het pad is smal en best uitdagend.

De singletrack komt uiteindelijk uit op de grote baan waar je, na het oversteken, de beklimming richting het bikepark weer kan aanvatten. Hier pik je overigens weer de andere routes op. Ik besloot nog eerst een korte passage langs de auto te maken om nog een hapje te eten en een nieuwe batterij in de GoPro te stoppen… De dag ging ik afsluiten in het bikepark…

Conclusie

Toen ik weer aan de auto was stond de teller op een dikke 65 km en iets meer dan 1200 hoogtemeters. Op zich al mooie statistieken en ondanks de wat tegenvallende routes toch weer een goede training. Wat betreft de vaste mtb routes in Spa geef ik je nog graag de, in mijn ogen, hoogte- en dieptepunten mee. Daarna kan je nog ontdekken wat ik na de rit nog in het bikepark gepresteerd heb…

Hoogtepunten van de mtb routes in Spa

Dat je van vaste routes in België, of het nu in Vlaanderen of Wallonië is, niet al te hoge verwachtingen moet hebben is helaas algemeen bekend. Er zijn uiteraard hier en daar wel wat uitzonderingen. In Spa waren de hoogtepunten op meer dan 60 km vaste routes ook eerder schaars.

De omgeving waarin je het meeste van de tijd fietst is wel erg mooi, zeker als dat iets is waar je (zoals mij) ook van kan genieten. Met een beetje geluk spot je hier en daar ook wat wildlife. Ik spotte vlak voor mijn neus een overvliegende roofvogel en zag ook op enkele tientallen meters voor me een jong reetje op het pad staan.

Toch wisten de mtb routes in Spa me hier en daar te verrassen. Was het niet met een snelle doch pittige afdaling dan was het met een mooie singletrack die uit het niets verscheen. Ook de, soms best technische, wortelpaden en enkele rivercrossings vond ik wel leuk.

Het geheel wordt uiteraard aan elkaar gekoppeld via brede paden en enkele geasfalteerde passages, maar dat is eigen aan vaste mtb routes dus geen verrassing.

MTB routes in Spa

De zware en erg steile beklimming van de skipiste vond ik als klimgeit achteraf gezien ook wel fijn. Op het moment zelf was het uiteraard iets minder want het was écht serieus steil…

Dieptepunten van de mtb routes in Spa

De soms verrassende wendingen in de routes maakten de toch wel vele dieptepunten enigszins goed.

Gebrekkige bepijling

Het grootste dieptepunt van de mtb routes in Spa is in mijn ogen toch wel de bepijling. Als je geen fiets gps als back-up bij je hebt dan ga je een frustrerende rit tegemoet, ongeacht welke route(s) je ook kiest.

Ik vermoed dat er wel meer pijltjes aanwezig waren op de routes dan dat ik gespot heb in één van mijn ooghoeken. Echter zitten ze vaak erg goed verstopt achter het struikgewas of hangen ze op plaatsen waar ze eigenlijk niet zouden moeten hangen…

Onderweg haalde ik nog twee vriendelijke Nederlanders in die ik daarna nog een keer of twee opnieuw passeerde omdat ik bleef verkeerd rijden. Een kort praatje later was duidelijk dat zij de bepijling ook erbarmelijk slecht vonden en ook al meermaals het spoor bijster waren geraakt.

Als er dan al een pijl te vinden was, was deze meestal ook op een vreemde plaats gehangen. Meestal hingen de pijlen in de bocht of zelfs na de bocht. Onderweg frustreerde het me best maar na verloop van tijd besloot ik het toch maar langs me neer te leggen want de bepijling zou niet plots verbeteren door me er druk in te maken…

Verouderde gpx

Ik gebruikte dan wel een gpx-bestand maar de gpx’en die ik gebruikt heb om mijn routes te maken bleken ook weer verouderd te zijn. Dat was dan ook meteen de perfecte cocktail om het pad meermaals zoek te raken… De beperkte flow, die de routes soms hadden, er in houden was daardoor quasi onmogelijk.

Waar ik de juiste gpx bestanden van de routes kan verkrijgen is me een raadsel als die er zelfs al zijn… Regelmatig wezen de pijlen een andere kant op dan de route op mijn gps dus ergens klopte er toch iets niet.

Op basis van mijn rit zal ik de gpx binnenkort nog even hertekenen en delen in dit artikel moest je de routes ook een keertje willen rijden…

MTB trails Spa (trailscenter)

Toen ik de gpx in elkaar aan het knutselen was en een goede parking aan het zoeken was, moet het onbewust toch al in mijn hoofd gespookt hebben dat de mtb routes in Spa misschien geen schot in de roos zouden worden.

Vandaar dat ik als uitvalsbasis het trailscenter van Spa gekozen had. De blauwe enduro routes leken me, op basis van verschillende YouTube filmpjes nog wel doenbaar met mijn crosscountry full suspension mountainbike met dropper post en 120 mm veerweg voor- en achteraan…

Bikepark Spa 7 routes

In het bikepark van Spa vind je 7 afdalingen die verschillen qua moeilijkheid. Zo heb je er twee zwarte, 3 rode en 2 blauwe afdalingen. Om een afdaling aan te vatten moet je eerst de berg opklauteren. Dit staat goed aangegeven met de gele pijlen. Deze wijzen je de weg naar boven. Als alternatief kan je ook over de gewone weg naar boven fietsen. De alternatieve route over de weg is wel veel steiler dan het brede offroad pad aan de andere kant.

La Lolo

Eénmaal je boven bent kom je de afdalingen één voor één tegen. Deze zijn erg goed aangegeven met telkens een infobord. Op het infobord staat ook een qr-code die je kan scannen en je op de website van het bikepark brengt.

“Du flow et du fun”, ideaal voor beginners staat er in het Frans op het bord van de blauwe trail “La Lolo” te lezen… Een beginner ben ik niet echt maar wel op vlak van enduro trails. Ik besloot het dus erg rustig aan te doen want een filmpje op YouTube is natuurlijk wel wat anders dan het echte werk…

De La Lolo trail begint inderdaad erg flowy met hier en daar een kleine jump, maar erg goed te doen! Er volgen enkele kombochten en een recht stuk met enkele wortels dat eindigt met een kleine drop-off.

Kort daarna volgen er enkele krappere bochten en gaat het steeds steiler op en neer. De daaropvolgende diepe kuil, gevolgd door een korte draai, was eigenlijk het enige hekelpunt bij 3 van de 4 pogingen. Telkens moest ik even uit het klikpedaal om kort een voetje bij te zetten.

Daarna volgende nog verschillende leuke ups & downs gecombineerd met enkele relatief flowy bochten. Eénmaal over het brugje kon ik de snelheid er weer wat inbrengen en zat er weer iets meer flow in de trail. Een steile afdaling over een smal pad leidde je richting het einde van de trail. Enkele bochten en een wel heel erg hobbelig stukje later stond ik weer beneden.

Conclusie: enduro trail met een xc mtb

Na de eerste afdaling van La Lolo was ik de miserie die ik op de mtb routes van Spa beleefd had toch al grotendeels vergeten. Wat een ontzettend leuke trail was me dat! Ik had er dan ook geen enkel probleem mee om de berg opnieuw naar boven te rijden om La Lolo nog een keertje te rijden.

Eerst twijfelde ik nog om ook de andere blauwe trail mee te pikken, maar om één of andere reden heb ik het bij La Lolo gehouden. Ik deed de trail in totaal 4 keer en beklom de berg tweemaal langs het brede pad en tweemaal over de weg. Goed voor nog een dikke 15 km en 500 extra hoogtemeters waardoor het dagtotaal op net geen 80 km en 1800 hoogtemeters kwam.

De blauwe trail La Lolo is goed te doen met een crosscountry fully en ik zag ook al een filmpje passeren van iemand die het met de hardtail deed. Dat laatste zou ik persoonlijk niet doen want hoewel het een blauwe trail is, is het toch bij momenten vrij pittig.

Een technisch wonder ben ik niet maar het lukte me toch, op die ene bocht na, om zonder kleerscheuren de trail verschillende malen te rijden. Het was zeker en vast minder snel dan de geoefende enduro mountainbiker maar dat kan me maar weinig schelen.

Het niveau van deze trail komt in mijn ogen goed overeen met de soms technische passages in Ardennen toertochten en marathons zoals de Ardennes Trophy.

De Tom & Jerry trail, de andere blauwe afdaling, houd ik nog tegoed voor een ander keertje, maar wat vastsstaat is dat het niet in combinatie met de mtb routes in Spa zal zijn…

Conclusie: mountainbiken in Spa

Ik wou dat ik lyrisch kon zijn over de mtb routes in Spa, maar eerlijk gezegd viel het me allemaal een beetje tegen. Op enkele hoogtepunten en leuke stukken na was het, buiten een goede klimtraining, niet heel erg veel soeps. De dramatisch slechte bepijling maakt een fietsnavigatie onmisbaar en dan moet je nog het correcte gpx-bestand weten te vinden…

De omgeving in Spa is echter wel heel erg mooi en een genot om door te fietsen. De passage door het centrum even buiten beschouwing gelaten fiets je eigenlijk altijd in of naast een erg bosrijke omgeving en passeer je hier en daar een rustig dorpje of een andere accommodatie zoals de locale golfclub.

Alternatieven

Een fixe wandeling in Spa had misschien de betere keuze geweest, mits je dat graag doet natuurlijk, want de wandelpaden die ik gezien heb zagen er heel erg mooi uit. Uiteraard kan je er ook met de mountainbike overheen gaan rijden al zal niet iedereen dat erg appreciëren.

Een ander alternatief vlakbij zijn de mtb routes in Theux, die in mijn ogen alle mtb routes in Spa zwaar overtreffen, zeker de rode lus. Via de rode lus kan je wel de aansluiting maken op de mtb routes van Spa om op die manier ook nog langs het bikepark passeren…

Maar om de gemengde gevoelens wat te kunnen doorspoelen was er gelukkig het bikepark in Spa. Heb je een enduro mtb en een goede dosis techniek en lef, dan ga je je hier wel een tijdje kunnen amuseren. De enduro trail die ik reed was de beklimming, die ervoor nodig was, telkens meer dan waard. Ik ga er van uit dat dat voor de andere trails ook het geval is.

“Save the best for last” zeggen ze toch altijd… en ik was maar wat blij dat ik dat in dit geval ook gedaan heb en afsloot met enkele afdalingen over de blauwe La Lolo trail.

Vond je dit artikel interessant, deel het dan via:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
LinkedIn

GRATIS e-book: "15 tips voor de fanatieke mountainbiker"

Beleef vlotte en geslaagde avonturen op de mountainbike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen

Geert is een recreatieve (marathon-)mountainbiker, trailrunner en sportieveling die keer op keer probeert zijn grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen om zo zijn sportieve doelen te realiseren. Zo reed hij onlangs de Stoneman Arduenna in 1 dag. Met zijn diploma van fietstechnieker op zak geeft hij je ook nuttige tips om zelf aan je mountainbike te sleutelen, zowel thuis als tijdens je ritten. De kennis die hij onderweg opdoet wil hij met deze blog met iedereen delen. Hij wil je zo tonen dat alles mogelijk is zolang je er zelf voor 100% achter staat.

Ook lezen?

GRATIS e-book:
“15 tips voor de fanatieke mountainbiker”