Je eerste of zoveelste mountainbike is in de meeste gevallen een goed doordachte keuze geweest. De juiste veerweg, al dan niet een full-suspension, de gewenste groepset met het perfecte bereik voor jouw type ritten. Een bandenset met het beste noppenprofiel, een bidonhouder en een oerdegelijke fietsbel. Klaar om over de trails te scheuren met jouw nagelnieuwe mountainbike.
Toch zal je vaak zien dat je achteraf toch nog op upgrades voor je mtb komt welke jouw mtb toch niet heeft maar welke misschien wel handig hadden kunnen zijn. Het zijn meestal geen upgrades die écht noodzakelijk zijn, maar ze zouden het mountainbiken wel fijner of aangenamer kunnen maken. Sommige upgrades voor je mtb kunnen daarentegen wel een groter verschil maken.
Naast de upgrades van de onderdelen en accessoires aan je mtb kan je ook je mtb outfit een upgrade geven waardoor alles mogelijk net wat vlotter, fijner en aangenamer wordt.
In dit artikel tonen we welke upgrades je zou kunnen overwegen voor jouw mtb. Noodzakelijk is het allemaal niet, maar eens je weet wat je zoal kan upgraden kan je voor jezelf uitmaken welke upgrade voor je mtb praktisch of handig zou kunnen zijn.
Beste upgrades voor de mountainbike
Soms kan een kleine aanpassing een wereld van verschil betekenen en het hoeft zelfs niet eens zo duur te zijn. Uiteraard is the sky the limit en kan je, als je dat wenst, je mountainbike omtoveren tot een machine waar zelfs de profs (kwijlend) naar zullen omkijken. Wij selecteerden verschillende upgrades, variërend in prijs, die elke recreatieve of fanatieke mountainbiker een keertje kan of zou moeten overwegen…
Dropper seat post
Hoewel een dropper al vrij standaard en ingeburgerd is bij enduro en trail mountainbikers zien we deze ook steeds vaker bij crosscountry mountainbikers verschijnen. De laatste jaren rijden de meeste profs met een mountainbike die uitgerust is met een dropper seat post, ongeacht of ze met hun fully of hardtail de wedstrijd rijden.
Die tendens begint zich ook door te trekken naar de recreatieve crosscountry mountainbikers. In het veelal vlakke Nederland en België mag dit misschien een beetje overkill lijken, maar is dat wel zo?
Zo’n dropper seat post kan erg van pas komen wanneer het toch een keertje steil bergaf gaat of het wel erg technisch wordt. Over het algemeen rijdt het ook gewoon veel prettiger op zulke stukken wanneer je zadel niet constant in de weg zit.
Over de voordelen van een dropper seat post is iedereen het haast wel eens. Zijn er dan geen nadelen aan verbonden? Vast wel maar die zijn minimaal en het ligt vaak maar aan jezelf hoe je dit interpreteert.
Een kwalitatieve en degelijke dropper kost wel een beetje geld. Daarnaast is het een onderdeel dat met enige regelmaat wel wat onderhoud nodig heeft aangezien dit een bewegend onderdeel is. Naast het prijskaartje en het bijhorende onderhoud brengt een dropper seat post ook wat extra gewicht met zich mee. Tenzij je echt bezig bent met Strava-tijden lijkt me dit echter niet op te wegen tegen de voordelen.
- Zadel zit niet in de weg op steile afdalingen en technische stroken
- Betere wendbaarheid en bochtentechniek omdat je je gewicht beter kan verdelen
- Meer controle over jouw mountainbike
- Extra gewicht
- Onderdeel dat onderhoud nodig heeft
- Kan prijzig zijn
Ben je helemaal overtuigd van het nut en de voordelen van een dropper seat post dan is het nog zaak om de juiste dropper op je fiets te monteren. Niet elke dropper zal compatibel zijn met jouw mountainbike. Naast de diameter van je zadelbuis en de beschikbare lengte zijn er nog enkele factoren om rekening mee te houden vooraleer je de juiste dropper seat post in je winkelmandje kan leggen. Al deze info, samen met de beste droppers van het moment, hebben we reeds gebundeld in onderstaand artikel:
De beste mtb dropper post kopen >>
Wielset
Een wielset is misschien niet het eerste wat in je op komt om te upgraden, toch kan het erg nuttig zijn. Een wielset is één van de onderdelen waarop fors bespaart wordt, zeker wanneer je een mountainbike in een lagere prijsklasse koopt. Een goedkopere wielset is daarom niet meteen slecht maar zal op termijn wel sneller mankementen beginnen te vertonen dan een duurdere wielset.
Dit heb ik zelf ook ondervonden toen mijn goedkope wielset, die standaard bij de mountainbike geleverd was, na het eerste jaar het ene probleem na het andere kreeg. Problemen zoals gebroken spaken en een slag in het wiel waren schering en inslag. De slag in het wiel en de speling op de naaf waren steeds weg te regelen maar bleven uiteindelijk altijd terugkomen. De naaf kan je natuurlijk vervangen.
Een kleine investering lost zulke problemen in één keer op. Een setje Mavic Crossmax wielen was in mijn geval meer dan voldoende om verlost te zijn van de steeds terugkerende problemen.
Een veelgemaakte, maar duurdere, keuze is een wielset van DT swiss. Een klinkende naam die erg populair is en dat vooral te danken heeft aan de ongeëvenaarde kwaliteit van de wielen en onderdelen. Uiteraard hangt daar ook weer een bepaald prijskaartje aan vast.
Uiteindelijk is het wel handig wanneer je een extra wielset hebt. Op die manier kan je bij enige vorm van problemen met de huidige wielset wel blijven verder fietsen met je reserve (dit kan dan de originele wielset zijn).
Wanneer je beslist om je mountainbike te upgraden met een nieuwe set wielen moet je natuurlijk in de eerste plaats goed kijken welke wielen er compatibel zijn met jouw mountainbike. Houd ook zeker een bepaald budget in je hoofd want op gebied van wielen kan je echt helemaal los gaan…
Het volgende puntje kan je maar beter ook in gedachten houden wanneer je een nieuwe wielset in huis haalt. Op die manier heb je dan meteen twee upgrades in één keer, lekker toch?
Tubeless set-up
Misschien wel één van de meest voorkomende upgrades van de laatste jaren is een tubeless set-up. Met een tubeless set-up heb je geen binnenbanden meer nodig en kan je dus ook, nagenoeg, niet meer lek rijden. De sealant die je in de buitenband kapt dicht alle gaten terwijl je aan het rijden bent.
Is het gat toch een keer wat groter (bijvoorbeeld door een grote spijker) dan kan je er een plug indoen met behulp van een speciale tubeless repair kit en je bent in een handomdraai weer op pad.
- Meer grip en controle over je mountainbike
- Minder druk in je banden = meer grip en meer vertrouwen
- Geen snakebites en kleine lekken meer
- Geen oponthoud meer tijdens het mountainbiken
- Tubeless repair kit nodig voor grotere gaten
- Sealant af en toe bijvullen
- Tubeless band (de-)monteren kan wat moeilijker zijn
De meeste hedendaagse mountainbikes hebben velgen die tubeless-ready zijn. Dit wil zeggen dat je deze kan voorzien van tubeless banden en de rest van de tubeless set-up zoals tubeless velglint, ventielen en sealant. Let er dus bij aankoop zeker op dat jouw nieuwe velgen die mogelijkheid hebben.
Hebben de standaard velgen die optie niet dan wordt het moeilijk om toch van de voordelen van tubeless rijden te genieten. In de meeste gevallen dien je dan je wielset te upgraden naar een tubeless of tubeless-ready wielset. Extra en onnodige kosten dus.
In onze tubeless gids die we maakten kom je alles te weten over tubeless banden en hoe je jouw mountainbike ermee kan uitrusten. Ook leggen we je haarfijn uit wat je nodig hebt en hoe je stap voor stap jouw mountainbike voorziet van een volledige tubeless bandenset.
Aan de hand van een video tonen we je ook hoe je je tubeless banden snel kan vervangen wanneer deze versleten zijn. Kortom alles je meteen alles over tubeless wil weten is onderstaande gids zeker wat voor jou:
MTB Tubeless maken – Hoe doe je dat? Complete gids met stappenplan >>
Banden upgrade
Als het goed is zitten er op jouw mountainbike standaard twee banden gemonteerd. Tenzij je bij de aankoop van je mountainbike de keuze zelf hebt mogen maken zal er op jouw mountainbike niet de allerbeste of meest duurzame bandenset liggen. Problemen ga je er waarschijnlijk niet snel door ondervinden. Wat wel een feit is, is dat de banden, naarmate je steeds meer gaat mountainbiken, gaan slijten.
Bandenprofiel, bescherming en slijtvastheid
Je banden zijn aan vervanging toe wanneer het profiel van de banden zijn beste tijd heeft gehad. Je kan dit in eerste instantie gewoon op het zicht doen. Maar uiteraard gaat het rijgedrag van jouw mountainbike ook anders worden naarmate er minder profiel op de banden staat. Minder profiel lijdt hoe dan ook tot minder grip en dat merk je snel wanneer je stevig aan het mountainbiken bent.
Nu kan je het jezelf makkelijk maken en gewoon een zelfde setje banden kopen. Het kan trouwens zomaar zijn dat jij super tevreden bent van jouw banden. Uiteraard is de zelfde bandenset kiezen dan zeker een optie. Ben je toch niet overtuigd van de kwaliteit of de prestaties van je huidige banden dan kan je je bandenset gaan upgraden.
Je banden upgraden kan je op verschillende manieren doen. Je kan voor een ander merk van banden kiezen of je kan voor een ander noppenprofiel gaan die meer aansluit het terrein waar jij het vaakst op gaat mountainbiken. De verhouding tussen grip en rolweerstand is ook weer iets om rekening mee te houden. Daarnaast kan je ook nog kiezen voor meer duurzaamheid, bescherming en slijtvastheid in de vorm van extra verstevigde wanden.
Ook de omstandigheden waarin jij gaat fietsen kunnen een rol spelen in de uiteindelijke keuze van jouw mountainbikebanden. Zo zal de ene band beter presteren in modderige omstandigheden en gaat de andere band je vlotter over zanderige ondergronden loodsen.
Bekijk de beste mtb banden voor modder >>
Een hele hoop keuzes, maar daar stopt het nog niet bij. Verder bouwend op de vorige upgrade is het verstandig om altijd voor een tubeless-easy of tubeless-ready band te kiezen wanneer je van de voordelen van tubeless rijden wil kunnen genieten.
Bandbreedte
Als laatste puntje is er nog de bandbreedte waarmee je rekening kan houden. Over het algemeen zijn de 2,1 en 2,25 inch bandbreedtes de meest gebruikte bandenmaten in onze omstreken. Een smallere mountainbikeband zal je niet snel terugvinden op de hedendaagse mountainbikes. Echter is dat wel een optie om in het achterhoofd te houden wanneer jij veelal snelheid wil maken en niet het ruigste terrein prefereert.
Toch wordt er tegenwoordig steeds vaker voor een iets bredere band gekozen. Dan hebben we het over de 2,35 tot 2,4 inch bandbreedtes die haast standaard te vinden zijn op de hedendaagse downcountry mountainbikes.
Zo’n bredere band zorgt mogelijk voor wat extra rolweerstand, zeker wanneer je ook stukken over de weg in je routes hebt zitten. De keerzijde van de medaille is natuurlijk dat je op off-road en technisch terrein een groter raakoppervlak hebt wat automatisch voor meer grip en vertrouwen zal zorgen.
Bandencombo
Om het helemaal te gek te maken kan je ook nog kiezen om een verschillende voor- en achterband te monteren. Zoals je misschien al weet hebben je voor- en achterwiel eigenlijk elk hun eigen functies. De beste grip wil je op je voorwiel hebben terwijl grip achteraan niet zo heel erg belangrijk is. Of toch zeker in mindere mate dan het voorwiel.
Een voorwiel dat grip verliest resulteert vaak in een valpartij. Een achterwiel dat grip verliest is vaak nog wel te corrigeren. Net door deze verschillende functies zie je op een mountainbike vaak twee verschillende banden.
De voorband heeft dan bij voorkeur een meer uitgesproken noppenprofiel. Natuurlijk is dit ook weer afhankelijk van het terrein waar jij voornamelijk op te vinden bent.
Zoals je hebt kunnen lezen kan een nieuwe bandenset best wat denkwerk met zich meebrengen. Natuurlijk zal het voor de meeste recreatievelingen niet zo’n heel groot verschil maken, maar het is wel nuttig om te weten dat er best wat eigenschappen zijn waar je rekening mee zou kunnen houden. De bandenkeuze is erg persoonlijk en hangt voornamelijk af van het terrein waarop jij het meest en liefst gaat mountainbiken.
We vatten graag nog een keer samen waarmee je allemaal rekening ken houden wanneer je aan een nieuwe bandenset toe bent:
- Noppenprofiel: meer grip of meer snelheid / modder, droog weer of allround profiel
- Extra bescherming: verstevigde wanden
- Duurzaamheid: langere levensduur
- Bandbreedte: hoe breder de band hoe beter de grip
- Verschillende voor- en achterband
Bij Mountainbikevibes.be willen we je voorzien van de best mogelijke en meest nuttige info, om die reden hebben we, naast de beste modderbanden, ook reeds een zoektocht gedaan naar de beste all-round bandencombinatie waarmee je haast overal goed uit de voeten kan. Ben je benieuwd naar deze combo, bekijk dan zeker het onderstaande artikel:
De beste mtb bandencominatie >>
Groepset upgraden
Naast de wielen, en in mindere maten de banden, is de groepset van je mountainbike ook iets waarop bespaart kan worden om de totaalprijs van je mountainbike te drukken. Om die reden zal je op goedkopere modellen vanzelfsprekend ook de goedkopere groepsets terug vinden. Op zich ga je met goedkopere onderdelen net zo goed kunnen mountainbiken al zit dat prijsverschil natuurlijk wel ergens in.
De meeste mountainbikes zijn uitgerust met Shimano of Sram onderdelen. Bij de toponderdelen is het vooral het gewicht dat de prijs opdrijft. Zo is er tussen de XT of XTR groep van Shimano niet veel verschil te merken. De XTR onderdelen zijn enkel wat lichter van gewicht. Of dit het prijsverschil waard is moet je helemaal voor jezelf uitmaken.
Bij Sram is het niet anders en is de XX1/X01 groep lichter dan de goedkopere GX groep. Toch heb je met de XT of GX nog steeds uitstekende onderdelen op je mountainbike zitten.
Bij SRAM heb je ook nog de keuze voor een AXS groepset. Deze elektronische variant zorgt ervoor dat je geen derailleurkabel meer nodig hebt. Ook hierin heb je de keuze uit XX1, X01 en de goedkopere GX onderdelen.
Wil je meer te weten komen over de verschillen tussen de groepen van Sram en Shimano, dan willen we je doorverwijzen naar een eerder artikel dat we hieraan wijden:
Sram vs Shimano 12-speed groepen >>
In dit artikel vergelijken we de immens populaire 12-speed groepen. De theorie echter is ook bij 11- of 10-speed groepen van toepassing.
Waarom zou je dan een groepset upgraden? Tussen de goedkopere groepen/onderdelen zit namelijk wel wat verschil als je ze gaat vergelijken met de betere sets. Zo is een Deore van Shimano meer dan degelijk maar zal je merken dat een volledige Deore XT groep toch net wat vlotter werkt en zelfs minder problemen oplevert. Zo is mijn ervaring althans en ik zulke ervaringen wel vaker.
Is je cassette, ketting en tandwiel(en) aan vervanging toe dan kan je ervoor kiezen om betere onderdelen te monteren. Uiteraard moet je wel rekening houden met de mogelijkheden en eventuele beperkingen van jouw mountainbike. In het vergelijkingsartikel dat je hierboven al kon terugvinden kan je hierover ook meer info terugvinden.
De aandrijving van jouw mountainbike kan je trouwens makkelijk zelf vervangen, mits je de juiste tools in huis hebt. We helpen je graag op weg:
Handvatten / Grips
Heb je geen last van je handen of polsen tijdens of na het fietsen dan heb je waarschijnlijk een goede set grips of handvatten op je stuur staan. Slapende handen, tintelende vingers of pijnlijk polsen zijn problemen die wel eens kunnen opduiken bij mountainbikers. Het is niet eens zo gek als je over wortels, stenen en andere obstakels in het bos heen stuitert. Ook je grips zijn gevoelig aan slijtage en dien je om de zoveel tijd eens te vervangen.
Ondervind je één of meerdere van de bovenstaande problemen dan is dat natuurlijk niet per sé te wijten aan de grips of handvatten. Zulke problemen kunnen ook andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld je remgrepen die niet op de juiste hoogte staan, je stuur dat te hoog, te laag of te ver staat etc… Voor je meteen je grips in de vuilbak gooit is het verstandig om eerst even naar de juiste afstelling van je mountainbike te kijken.
Het artikel “mtb zadelhoogte en zithouding afstellen” kan daarbij zeker van pas komen. In dat artikel behandelen we ook de juiste afstelling van het stuur.
Is je mountainbike helemaal goed afgesteld en zijn je grips aan vervanging toe of zijn ze niet precies wat je wil, dan is het tijd voor een nieuwe set. Zo’n setje is in de meeste gevallen helemaal niet duur en mits je de juiste set aankoopt is het monteren ook erg simpel. Naast de montagemethode zijn er nog wat zaken om in je achterhoofd te houden alvorens je grips te upgraden.
Wil je wat extra kleur of accenten aan je mtb geven dan kan je ook kiezen voor grips in een specifiek kleurtje, het oog wil immers ook wat, toch?
Maar misschien wel de belangrijkste parameter om rekening mee te houden bij de keuze van handvatten is de mate van grip die de handvatten leveren. Je wil immers niet dat je handen van je stuur schieten bij het minste oneffenheid in het terrein.
Daarnaast heb je nog de keuze uit dikkere, zachte of brede handvatten. Deze keuze is dan weer erg persoonlijk, zeker wanneer je last hebt van bepaalde ongemakken. De gulden midden weg tussen grip en comfort vind je dan weer in ergonomische handvatten. Zoals je al doorhebt is het vooral trial & error alvorens je de perfecte grips voor jezelf te pakken krijgt of je moet meteen geluk hebben bij de keuze die je maakt.
Omdat het aanbod erg groot is willen we je toch een handje helpen. Wij gingen alvast op zoek naar de meest gebruikte en beste handvatten die er momenteel te vinden zijn. Dit artikel vind je binnenkort op de website terug.
Wanneer je geen problemen met je handen of polsen hebt kan het ook zomaar zijn dat het je helemaal niet uitmaakt welke grips er op je stuur staan. In zo’n geval kan je gewoon de mooiste of stoerste exemplaren uitkiezen… Of is er nog wat om rekening mee te houden?
Uiteraard! We haalden het eerder al aan maar de montagemethode van jouw mtb handvatten kan ook een rol spelen in je uiteindelijke keuze. Er zijn twee mogelijke methodes qua montage: slide-on en lock-on. Een slide-on handvat kan je simpelweg over je stuur heen schuiven waardoor het ook meteen goed vast zit. Het handvat er achteraf afkrijgen kan een iets moeilijkere klus worden, al zijn er wel wat trucjes voor te vinden die dit makkelijker maken.
Een lock-on grip heeft een schroefboutje aan de binnenkant waarmee je de grip op je handvat vast kan zetten. Het nadeel van een lock-on handvat is dat deze vaak wat zwaarder zijn dan een slide-on handvat. Echter spreken we hier slechts over enkele grammen en zeker niet over kilo’s. Een lock-on handvat heb je in tegenstelling tot een slide-on grip wel in een handomdraai gedemonteerd.
Met beide soorten kan je ongestoord en vol vertrouwen gaan mountainbiken.
Zadel
Zeker voor beginnende fietser en mountainbikers kan het achterwerk nogal eens voor frustraties zorgen. Ook wanneer je lang niet meer op een fietszadel gezeten hebt kan het in eerste instantie even tegenvallen. Hoe dan ook is het geen goed idee om na je eerste paar ritten meteen je zadel in te ruilen voor een ander, waarvan jij denkt dat het beter is, exemplaar.
Net zoals met alles moet je in de eerste plaats even wennen aan je (nieuwe) zadel en sowieso een beetje “zitvlees” kweken. Een zadel is wederom iets erg persoonlijk en zeker niet voor iedereen hetzelfde. Het ene zadel kan jouw als gegoten zitten terwijl de andere er geen 5 minuten op kan blijven zitten.
Natuurlijk hangt ook veel af van je fietsbroek of fietsonderbroek, die bij voorkeur uitgerust is met een goede zeem. Ben je geen voorstander van een specifieke mountainbikebroek, denk er dan zeker een keertje over na om een fietsonderbroek met zeem te dragen tijdens het mountainbiken. Zo’n fietsonderbroek kan je onder je gewone (fiets-)kledij dragen en valt haast niet op.
Een goed zadel pik je er natuurlijk niet op het zicht uit. Er zijn best wat zaken om in acht te houden zodat jij met het beste zadel kan gaan mountainbiken. In het artikel “hoe kies je het beste mtb zadel” helpen we je graag op weg in de zoektocht naar het ultieme en voor jouw beste mtb zadel.
Met een combinatie van een goed zadel en dito broek met zeem ga je in elk geval veel problemen kunnen vermijden. Zadelpijn is geen lachertje en zorgt er vaak voor dat je mountainbike aan de kant blijft staan.
Is je zadel die standaard op jouw mountainbike zat de oorzaak van (blijvende) zadelpijntjes, dan is het verstandig over een zadelupgrade na te denken.
Bikepacking set-up en uitrusting
In tijdens waarin reizen niet meer zo vanzelfsprekend is duiken er altijd wel leuke alternatieven op. Zo is de populariteit van bikepacking op erg korte tijd toegenomen. Nog niet bekend met de term bikepacken? Bikepacken is een variant van het alom gekende backpacken, waar je met rugzak en tent al wandelend op avontuur trekt.
Bikepacken is in principe hetzelfde met als enige verschil dat je het met de fiets doet in plaats van te voet. En het leuke aan bikepacken is dat het met eender welke fiets kan beoefend worden. Dus ook met jouw mountainbike, nice!
Wil je meer weten over bikepacking met de mountainbike dan zit je bij Mountainbikevibes op de juiste plek. In onze complete gids ontdek je namelijk alles wat je moet weten om meteen aan jouw bikepacking avontuur te kunnen beginnen:
Bikepacking met de mountainbike complete gids >>
Nu je helemaal mee bent met het bikepacking verhaal is het natuurlijk ook nuttig om te weten welke upgrades je precies nodig hebt om te kunnen bikepacken met je mountainbike. In principe kan je met jouw mountainbike zo van start. Veel is echter afhankelijk van het soort bikepacking avonturen waaraan jij je wil wagen. Trek je er slechts enkele dagen op uit dan ga je het wel redden met een standaard setje bikepacking tassen. In onze koopgids kan je trouwens meteen de beste bikepacking tassen in huis halen:
De beste bikepacking tassen: koopgids >>
Ga je echter voor avonturen van lange duur dan is er wel het een en ander wat je kan upgraden aan jouw mountainbike. Zo kan je bijvoorbeeld een bagagedrager of bike-rack monteren in plaats van een zadeltas mee te nemen. Danzkij een bike-rack kan jij meer tassen (aan de zijkanten) meenemen en kan je erbovenop nog wat extra bagage, zoals bijvoorbeeld jouw bikepacking tent, kwijt. Op die manier heb je zeker en vast alles op zak om lang van huis weg te blijven.
Natuurlijk is het ook zo dat hoe meer bagage je gaan meezeulen des te zwaarder je mountainbike gaat worden. Een zwaardere fiets zorgt er namelijk ook weer voor dat je minder wendbaar bent. Zeker wanneer je echt off-road wil gaan bikepacken moet je dit in je achterhoofd houden. Je gehele setup is dus voornamelijk afhankelijk van de duur en het soort avontuur jij wil gaan beleven.
E-mtb
Dit is toch geen upgrade zie ik je denken! Daarin heb je uiteraard helemaal gelijk, toch is een elektrische mountainbike misschien iets om in je achterhoofd te houden. Is het niet voor nu dan kan het in elk geval voor later wel wat zijn. Hoe dan ook is een e-mtb niet enkel bedoeld voor de wat oudere medemensen en kan de eleketrische ondersteuning van zo’n e-mtb iedereen wel en keer van pas komen.
In erg heuvel- of bergachtig gebied kan een beetje hulp, wanneer het bergop gaat, jouw beleving er helemaal anders doen uitzien. Je tong zal, op de top van de berg, nog in je mond zitten in plaats van op de grond hangen. Dit kan enkel het plezier in de daaropvolgende afdaling alleen maar ten goede komen, denken we dan…
Ben je toe aan een nieuwe mountainbike, denk dan zeker eens terug aan dit artikel. Misschien is een e-mtb wel exact wat jij zoekt. De keuze qua e-mountainbikes wordt ook steeds ruimer, waardoor het ook weer een hele klus wordt om het juiste type en model voor jouw doeleinden er uit te pikken.
Er zijn wel wat zaken om rekening mee te houden, en zoals je van ons gewend bent hebben we die reeds behandelt in een vorig artikel. We raden je alvast aan om dit artikel een keertje goed door te lezen zodat jij met enige voorkennis aan jouw e-mountainbike zoektocht en avontuur kan beginnen:
Beste elektrische mountainbike kopen, waar moet je op letten? >>
Conclusie
Mountainbiken kent voor iedereen een andere invulling. Het principe blijft hetzelfde maar de beleving kan voor elke biker net wat anders zijn. In elk geval is het belangrijk dat jij doet wat je het liefst doet. Een compromis (met iemand) sluiten bij jouw voornaamste hobby is gewoon niet wat je wil als je het uiterste uit jouw favoriete bezigheid wil halen.
Je mountainbike is de hart en de ziel van jouw hobby en die is vast en zeker top! Toch moet je het vaak doen met hetgeen je aangeboden wordt. Een compromis is hier helaas vaak wel aan de orde. Toch is er voor alles een oplossing. We hebben je met verschillende van die oplossingen kennis laten maken in dit artikel.
We hopen alvast dat je er wat aan gehad hebt en dat één van deze upgrades binnenkort op jouw mountainbike te zien zijn.